Mitől horror???

Sziaszt mindenki!
Gondoltam csinálok egy építő jelelgő topicot :D
No, magam részéről nagyon szeretem a horror irodalmat! A nagy ősöktől kezdve, akár az egészen új tehetségekig. Azonban sokszor nem is értem mitől horror a horror. Inkább csak egy sejtelmes misztikus írás, izgalmas, sokat sejtető, sötét hangulatú, nyomasztó, furcsa és talányos. Nekem ez egy műfaj amit horrornak neveznek. De télleg kinek mitől horror egy csomó ilyen irányú írás? Mert nekem pl az, hogy előugrik egy nyálkásba bugyilált undorító patkány és halálra ijeszti a barokk-szemű főhősnőt, nem éppen tűnik annak nem is tetszik.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

sze, 2005-01-12 20:23 Rem

Rem képe

Hell,

E téma nyugodtan felvethetted volna a Horror topicba. Nem kellett volna hozzá nyitnod különt ;)
______________________
Az öreg dobozoló sámán

cs, 2005-01-20 14:44 Bau

Bau képe

Vártam valami leírást, hogy neked mitől horror a horror.

Nekem személy szerint az jön be amikor olvasod és nem tudod mitől de megborzongsz. A megfoghatatlan ismeretlen, amiről csak annyit tudunk hogy köztünk van, de hogy barát vagy ellenség? Amikor nem csak szó szerint lehet érteni a szavakat, hanem van bennük valami amin elgondolkodik az ember, és akkor ébred rá, hogy "úr isten!".

Remélem valamennyit sikerült átadnom a gondolataimbol.

p, 2005-01-21 15:38 Mesemondó

Mesemondó képe

Bau igen értem a titokzatos ahomályos tetszik, de eza köztünk van lehjet scifi és a szimbolizmus lehet vers ;) szóval igen ez is,...és még mi? Igen úgy gondoltam idővel én is elmondogatom, de nem csak én akarok beszélni...
Szóval amit leírtál az nálam is áll. A kettős avgy több jelentés és a homály, a titokzatosság esetleg lehet benne miszticizmus, egy kis rémisztő, undi valami is... vcalami rettenees ami ha mád nem az az idegekre rosszul hat. Én igazából sok fogalmat tudok rá, de nem érzem teljesnek, lezártnak e fogalom magyarázatát ezért érdekelt mások véleménye.
... a fű nő magától.

k, 2005-01-25 12:10 Stonehenge

Stonehenge képe

A horror attól horror, hogy elolvasod, és utána rohadtul a hátad mögé nézel felfelé menet a lépcsőn :lol:

"Csak akkor lesz bármid is, ha már elvesztettél Mindent"

szo, 2005-01-22 23:42 Bau

Bau képe

Egyik novella véleményezésében írtam hasonlót:
A jó horror történet az ami beindítja az olvasó fantáziáját, nem adja a szájába mitől kell félni, hanem hagyja hogy a mélyből előtörjön. Körül írja, de nem túlzott részletességgel.
___"Please, Take this, And run far away Far away from me..." (NIN)

v, 2005-01-23 15:49 Mesemondó

Mesemondó képe

Igenez télleg jó ez nagyon igaz, amikor úgymond engedi hogy az ember a saját tudatalattijának félelmeit bedolgozza. ez igaz :D!!!
... a fű nő magától.

k, 2006-09-12 22:47 Norubi

Szerintem "vegytiszta horror" nem létezik. Sokan azt mondják, hogy a horror az, amitől félni lehet. De ez nem teljesen igaz. A Taken sorozat bizonyos epizódjaitól is félhettek egyesek, de az attól még sci-fi. És fordítva: Az Ördögűző c. filmtől bezony nem mindenki fél, de az természetesen horror. A vér sem teszi az alkotásokat (mert itt azért nem csak a filmekről van szó) horrorrá. Bonyolult dolog ez. A lényeg, hogy mindenki másként ítéli meg a dolgokat.

szo, 2008-05-10 18:33 Káosznő

Erre találtam egy jó cikket!
"Angol tudósok matematikai képletet dolgoztak ki a tökéletes horrorfilmre. Összeírták az összes kötelező kelléket: az üldözést, a zenét, a vért, és még sok egyebet. Szerintük a követelményeknek legjobban a Ragyogás felel meg, de A cápát is jól sikerült horrornak tartják."
Bővebben: http://www.origo.hu/filmklub/20040805horrorrecept.html

Káosznő

v, 2008-05-11 14:19 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Erre mondja az Index, hogy "brit tudósok". :) A Ragyogással kapcsolatban volt (és van is) nem egy parázs vita, a filmadaptációs fórumban. :)
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

k, 2008-05-13 09:27 miyoku

miyoku képe

mert h köze nincs a könyvhöz.
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

sze, 2012-07-04 09:18 fransancisco

fransancisco képe

szvsz a felvezetés, a hangulat megteremtése, a plasztikus szereplök (van múltjuk) teszik a horrort horrorrá... ha mindez megvan, akkor jöhet az „hogy előugrik egy nyálkásba bugyilált undorító patkány és halálra ijeszti a barokk-szemű főhősnőt“
anélkül nevetséges volna
bár barokk-szemü hösnök mindig jöhetnek
:-)
 

_________________________
"A hullámokat az számlálja, aki sötétben hallgatja a hullámverést, és nem az, aki látja a tengert."

- Weöres S.

p, 2019-10-11 07:08 Roland J. Weed

A horror azt az érzést kelti benned, hogy szörnyű dolgok történhetnek. Itt nem csak szörnyekről van szó, hanem igazán gyomorforgató írásokról. Pl. ha egy részletben a horror írója részletesen körülír egy csonkítást. :) A horror a félelmet, a borzongást, és a gyomrod felfordulását jelenti. Borzalmat, megrökönyödést, vagy éppen haragot vált ki belőled. De ezek az érzések egyéntől függőek. Nem mindenki érzi ezt horror olvasása közben. :)