Halott ember kezében...

A régi Terran archívumból, Johnny Cash – Ring of Fire című száma bömbölt a szkafander fülhallgatójában, míg a pulzus-lézer vígan törte a jeges felszínt Parker Redline lába előtt.
A közeli gyűrűs bolygóról visszaverődő fény bőven elég volt hogy Parker jól lássa, mit csinál a lassú forgású aszteroid sötét oldalán állva. A hozzá csatlakoztatott exoskeleton segítségével, könnyedén tartotta pozícióját, a csekély gravitáció és a néha megugró lézer ellenére is. A szám végén befúvatott némi sűrített gázt a lyukba, hogy az alján visszafordulva kirepítse a fellazított ásványi anyagokat. Kicsit távolabb lépett, hogy az áramlattal felreppenő törmelék szabadon haladhasson felfelé a három lassú forgású lapát felé, melyek begyűjtötték a kitermelt ércet. Redline sisakjának vizorján felderengett egy zöld jelzés, mire ő bekapcsolta gégemikrofonját.

-Ariel, mehet fel a gyűjtő.
-Gyűjtő fel, vettem.
– jött a kissé kimért gépi válasz a férfi felett jó hatvan méterrel lebegő, viharvert Orion Star kereskedelmi űrhajóról, majd a tárolók megindultak felfelé egy drótkötélpályán.

Még kétszer kell teli raktérrel visszatérnie Calhoun’s Rift-re – a környék legnagyobb bányász településére - ahol a nyers érceket eladhatja és akkor pénzénél lesz annyira, hogy megvegye a második raktér egységet a fordulónkénti nagyobb nyereség reményében. Az első lépés a zsírosabb melók felé még kétfordulónyira volt Parkertől és mivel ez nem tűnt olyan távolinak, kimondottan lelkesen dolgozott. Pár hete végre saját maga számára végzett munkákat, a saját tempójában és ez is meglehetősen lelkesítően hatott rá. Kedélyes hangulatban vállára csatolta a lézeres fúrót és kis lendülettel elrúgta magát az aszteroid felszínétől, majd röptében az exoskeleton manőverező hajtóműveivel hajója felé vette az irányt.

Pár perc múlva már a szkafanderből hámozta ki magát az utastérben, ahol Mr. Cash már a Get Rhythm című számra zendített rá. Parker a pilótafülkébe vetődve nekilátott az útvonal megtervezésének a navigációs térképen mikor Ariel testetlen hangja szólalt meg.
-E100-as közlemény Calhoun’s Rift-ről.
Parker szemöldöke homlokára szaladt a hírtől.
-Tedd a központi kijelzőre – mondta és a máris arra fordult.

A Pascal-Trip Technologies tripla értéket fizet az első 100 bányásznak, aki minimum 1 egységnyi quadrium ércet szállít le Calhoun’s Rift-beli dokkjainkba.
Parker Redline fejében máris őrült ötlet kezdett körvonalazódni…

Ha időben érkezik - a nagy táv ellenére is - akkor a következő fordulót kihagyhatja és még pénze is marad a raktér bővítése után. Mire a Brian Setzera Orchesta rázendített a Jump, Jive An’ Wail című számra, az Orion Star gyomrában is feldübörgött a Jones-Falk meghajtó. Lévén magas profittal kecsegtető fuvarról szó – ami kimondottan főnyereménynek számított két aszteroid-bányászat között – a tervezett útirány most a „nyílegyenes” volt a biztonságosnak nevezett „háromugrásos” megközelítés helyett. A „nyílegyenes” útnak megvolt az a hátránya, hogy közel vezetett a do’szami rozsdatemető mellett, ami mindig csupa meglepetés volt. Mivel nem volt szükség több ugrásra – és ezért az iránymódosítások felügyelésére sem – Parker egy órán belül úgy húzta a lóbőrt, ahogy azt illik. A diszkréten dübörgő Jones-Falk meghajtó tökéletes altatódal volt számára.

A do’szami rozsdatemető nem volt az a kimondottan barátságos vidék. Az egykori csatatér - mely a Terran Birodalom, és a Rogue faj utolsó nagy összecsapásának volt helyszíne - tengernyi roncsot – és bennük a tengernyi technikai titkot - őrzött. És még ennél is több csapdát, ugyanis a visszavonuló haderők bebiztosították, hogy titkaik nem kerülhessenek illetéktelen kezekbe. Így, több mint 300 év múltán, már időről időre akadtak szerencsevadászok, akik kísérletet tettek egy-egy értékesebb roncs elvontatására, vagy kifosztására, de a csapdák megtették hatásukat, ezért a rozsdatemető nem hogy nem fogyott de még gyarapodott is a fosztogatók hajóival.

***

Parker rosszat sejtve kémlelt körbe álomittas szemekkel, mikor hajója heves hánykolódásba kezdett.

-Kiléptünk a hipertérből. – jelentette be Ariel tárgyilagosan.
-Mi van?! Mi az, hogy „kiléptünk a hipertérből”? – morgott a férfi miközben pokrócát ledobva próbált a műszerekre fókuszálni tekintetét. – Meghibásodott valami?
-Negatív, az összes rendszer megfelelően működik.
-Akkor, mi okozta a kilépést?
-Jelen pozíción a Jones-Falk meghajtás használata nem lehetséges. Zavaró mező jelenlétét érzékelem. A mező forrása: 342 foknál, nagy méretű csatahajó...A V3 kompenzátor túlterhelődik!

Parker tudata közben, úgy ahogy kitisztult, és immár tisztán hallotta háta mögött a Jones-Falk hajtómű földöntúli mélységbe forduló hörgését, és nem kellet géniusznak lennie ahhoz, hogy tudja valami nagyon nincs rendben.

-Ariel, állítsd le a Jones-Falk-ot és mérd fel az állapotát. – adta ki az utasítást majd a kilátóra vetített információkat tanulmányozta.
Első ránézésre a zavarás forrása ugyan nem volt akkora, mint egy csatahajó, valószínűleg attól, hogy több mint a fele hiányzott. Az egyszerű, bányászati hajókhoz szokott szemnek még így is igazán impozáns látványt nyújtott a vörhenyes színű napfényben fürdő rommá lőtt gigász.
-A Jones-Falk meghajtó üzemképes, a V3 kompenzátor javítása után; vagy még egyszer használható a kompenzátor nélkül.
-Hát ez nagyszerű.
– dünnyögött orra alatt a férfi.
Ha nem akar egyetlen ugrással egy halom ócskavasat csinálni a frissen vásárolt hajójából, akkor találnia kell egy V3 kompenzátort a roncsok között, aztán ki kell iktatnia a zavart is, hogy tovább mehessen.
Ariel profi segítségnek bizonyult. Meglátszott rajta, hogy néhai katonai tulajdon és nagyon úgy tűnt, hogy megérte az árát ez a hordozható fedélzeti számítógép. Semmi perc alatt pontosan bemérte a zavarás forrását a csatahajón, ezért Parker további késlekedés nélkül láthatott neki, hogy az exoskeletont használva átruccanjon a roncsra.

Úgy tűnt a csatahajó középtájon kettészakadt a néhai ütközetben, ami Parker számára belépési pontok széles választékát jelentette. A férfi manőverezés közben a nagyjából épnek látszó hangár egyik ajtaját nézte ki magának landolásra. Ariel közben nekilátott a Jones-Falk újrakonfigurálásának, és az Orion Star érzékelőivel kutatni kezdett lehetséges kompenzátor „donorok” után a roncsok között.
Parker – legnagyobb meglepetésére – érkezésének helyétől pár percnyire, egy működő légzsilipet talált, a másik oldalán, pedig lélegezhető levegőt és vibráló vész-világítást.

-Ariel, milyen távol van a zavarás forrása? – kérdezte.
-68 méter egyenesen előre, egy szint lefelé.
Parker bólintott egyet csak amúgy nyugtázólag és óvatosan megindult előre.
Alig tett pár lépést, mikor a sötétbe vesző folyosón tompa kongás vízhangzott végig amit egy távoli üvöltés követett, mire Parkert kirázta a hideg. Elvégre ki ne parázna egy kísértethajón egyedül?

-Halvány bio-jeleket érzékelek 50 méterre, balra. – jelentette Ariel, amivel cseppet sem tette Parkert nyugodtabbá. Most kezdte csak igazán sajnálni, hogy nem hozott fegyvert.

A fene sem gondolta, hogy egy 300 éves roncson élhet még valaki.
Harciasan maga elé szegezte hát az exoskeleton karjába épített befúvatót – ami kb. annyira lehetett hatékony fegyverként, mint egy locsolótömlő – és tovább lebegett a folyosón. Majd 5 métert sikerült megtennie, mikor a mesterséges gravitáció a padlóra rántotta. Szerencsére az exoskeleton kisegítői jó szolgálatot tettek, így nem terült el, de azért meglepve pislogott körbe. Ekkor vette észre a vibráló fények között a stabil fénypontot, ami kb. ott lehetett, ahol Ariel a bio-jelet észlelte. A kíváncsiság erőt vett rajta - és különben sem vitte volna rá a lélek, hogy ellenőrizetlen szakaszt hagyjon a háta mögött ismeretlen terepen – ezért enyhén remegő térdekkel megindult a fényforrás felé. A stabil fény egy érintő-panel volt, mely valószínűleg a szomszédos ajtó nyitására szolgált. Parker tétova mozdulattal nyúlt a panelhez, mely vörösre váltott majd a vaskos ajtó hangos sziszegéssel felemelkedett. Odabentről erős, fehér fény és nagy mennyiségű gőz tódult ki a folyosóra, Parkert is beborítva.
A férfi baljával eltakarta a szemét és hunyorogva próbált hozzászokni a fényhez
Mintha valami nagy mozdult volna odabent…

-Anyád nem tanított meg, hogy ne törj rá másokra a zuhanyzóban!?
Parker ijedtében a hang felé fordította a befúvót és egy bő levegőadaggal takarta be a hang gazdáját, aki eddigi nyugalma ellenére is felkiáltott a hidegtől.
-Ááá! Nyughass már ember! Az előbb forráztam le magam!
Parker végre feleszmélt iménti rémületéből és kikapcsolta a befúvót.
Az eloszló gőzben mindössze egy törölközőt viselő, rákvörös suhanc didergett
-Te meg ki a franc vagy?! – kérdezték egyszerre, majd némi szünet után a srác szólalt meg először.
-Dade Picker, a fickó, akit meg kellene mentened – bólintott a szőke kölyök nem túl meggyőzően vigyorogva.
-És mit keresel itt?
-Nézd öreg, én szívesen regélek neked, de sokkal nyugodtabb lennék, ha nem egy szál semmiben kellene.
– intett a srác fejével egy székre halmozott ruhakupac felé.
-Oh. – kapcsolt Parker és leengedte a „roppant fenyegető” befúvót.

Még előzékenyen el is fordult, amíg a láthatóan feszengő Dade felrántotta a széken heverő nadrágját. Ezt kihasználva Dade egy vágópisztolyt rántott elő a maradék ruhák közül és Parkerre vetette magát. Ugrás közben felpöccintette a gyújtáskapcsolót és egyenesen Parker arca felé sújtott az elővágódó kb. 10cm hosszú lánggal. Az idősebb férfi azonban észlelte a hirtelen gyúlt fényt és ösztönösen arca elé kapta karjait. A mozdulatot persze az exoskeleton is követte, így a vágópisztoly a fémnek csapódva elakad, de Dade lendülete így is a földre teperte. Így dulakodás közben nem tudta az övén elhelyezett szabályzón módosítani az exoskeleton erejét, ezért a pillanatnyi teljesítmény csak arra volt elegendő, hogy a fókuszált lángot távol tartsa arcától. Viszont a jobb karra szeret befúvót szabadon, használhatta, ezért egy hirtelen légáramlat kioltotta Dade kezében a szerszám lángját.
A gáz továbbra is áramlott, így Dade egy ismételt gyújtással visszakapcsolhatta.
Parker ismét elfújta a lángot majd Dade ismét visszagyújtotta.
Parker megelégelte a dolgot így a következő kioltás után "elszívás" irányba pöccintette a befúvó kapcsolóját - így mielőtt Dade visszagyújtotta volna a szerszámot - az exoskeleton szép mennyiségű gázt szívott fel.
A srác ismét bekapcsolta fegyverként használt szerszámot, ám Parker minden erejét bevetve távolabbra tolta fiatal ellenfelét és ezúttal az elszívott gáz vissza fúvásával válaszolt.
-Ezt neked!

Kettejük között méretes tűzgolyó villant fel, mire Dade ijedtében eldobta fegyverét és jobb szeméhez kapott. Parker egy pillanat alatt talpon termett és az exoskeleton erejét maximumra állította. Dade azonban láthatóan felhagyott a támadással, helyette jobb szemöldöke helyét tapogatta óvatosan.
-A francba ember! Tudod, hogy ez mennyire fáj?
-Az semmi látnád, hogy nézel ki egy szemöldökkel.
–felelt röhögött fel Parker, majd demonstrálva a további harc értelmetlenségét, exoskeletonja baljával, szétlapította a vágópisztoly fej egységét.
-Na, kezdj szépen mesélni, mielőtt végleg kihozol a béketűrésből. – javasolta aztán.

Dade felvette felsőjét majd a zuhannyal szemközti mosdónál megnedvesített egy kéztörlőt, és azt szorította vörösre pörkölt arcára közben, pedig dőlni kezdett belőle a szó.
-Négy hónapja jöttem erre a teknőre, hogy megfújjak pár mentőkabint eladásra, de egy nyamvadt automata-akna elintézte a gépemet. A hajóm még használható darabjait itt hasznosítottam és beüzemeltem a vész-léfenntartást ezen a szakaszon. Azóta itt tengődök és próbálok kijutni, mint látod kevés sikerrel.
-És a zavaró mező?
– lazított kicsit tartásán Parker, ahogy megértette, hogy egy "kicsit bezápult" hajótöröttel van dolga.
-Azt két héttel az érkezésem után találtam és kapcsoltam be, aztán reméltem hogy valaki erre vetődik és idejön kikapcsolni, mert ugye akkor meg vagyok mentve.

Parker vállát az ajtónyílásnak vetve, rosszallóan meredt a srácra.
-És nyilván azt hitted én vagyok az Üdvhadsereg, ezért neked akarom adományozni a hajómat, amiért meg is támadtál „kedvesen”.
-Nem.
– vágott Dade bűnbánó képet - Azért mert már voltak itt előtted, de ők csak elvitték, amiért jöttek egy szomszédos roncsról, aztán hagyományos meghajtással elporoszkáltak a mező hatósugarából. Simán itt hagytak. Eszükbe sem jutott kikapcsolni a mezőt. Nem hagyhatom, hogy ezúttal is így történjen. Még egy hét és kifogyok az élelemből meg az energiából.
Parker a mennyezetre emelte tekintetét, majd olyant sóhajtott, mint aki már tudja, hogy a következő mondatát bánni fogja.
-Rendben Dade Picker, most figyelj rám jól! Én elviszlek, de a zavaró meződ kicsinálta a V3 kompenzátort a hajómon. Szóval a kulcsszó: együttműködés. Én kimegyek keríteni egy ilyen kütyüt, Te kikapcsolod a zavarót. Ennyi. Semmiféle további műsorra nincs szükségem, mert rohanásban vagyok. Ha végeztem a fuvarral, vendégem vagy egy piára Calhoun’s Rift-en.
Dade Jól láthatóan gondolkodóba esett.
-Rémlik, hogy a háborús roncsok kb. 300 évesek? – kérdezte.
-No igen, de akkor még mindent az „örökkévalóságnak építettek”.
-Nem azért kérdeztem, hanem mert ezek mind V2 konvertereket használtak. A legkisebb is páncélszekrény méretű.
-Azon ne aggódj, megoldom, hogy kapcsolódjon a hajómhoz. Te foglalkozz a zavaróval és szedelőzködj össze és várj itt.

Dade megkönnyebbült mosollyal indult kifelé, Parker vigyázó tekintetétől követve.
Még egy darabig figyelte, ahogy a suhanc távolodik a folyosón, majd megindult amerről jött.
-Ariel, van valami olyan típusú roncs, odakint amit használhatnánk? – tudakolta kizsilipelés közben.
-8 lehetséges V3 donort találtam a környéken, de mindegyikre „őrszem” aknák tapadtak. Valószínűleg szerencsevadászok hajói.
-V2-es donorok?
– érdeklődött Parker kissé borúsabb hangulatban.
-Három is van közvetlenül a csatahajó felületén.
-Nagyszerű, máris megyek kifelé
– felelte a férfi, majd kilebegett a légüres térbe.

Még javában a második roncsot ellenőrizte – az első próbálkozás sikertelensége miatt – mikor Ariel jelentette a zavaró mező megszűnését. Bemászott a néhai csapatszállító oldalán, tátongó lyukon és pár perc alatt megtalálta a módját, hogy az érintetlennek tűnő V2 kompenzátort kiemelje. Elégedetten elvigyorodott. Közben észrevett egy diszkréten mellé lebegő fagyott hullát is, akinek arcára fagyott a mosoly. Parkernek szintén arcára fagyott a vigyor amint tekintete a vele egy térben lebegő hullára tévedt, aki lábára akadva húzott maga után egy rohamkarabélyt.

-Ismeretlen személy a zsilipben. – jelentett Ariel az Orion Star fedélzetéről.
-Ezek a mai fiatalok olyan értetlenek. Megmondtam neki, hogy várjon...
-Az ismeretlen személy feltöri a belső zsilip zárát.
-Nana! Ilyen sietős nem lehet neki. A kompenzátor nélkül meg...
- kezdte Parker a zsörtölődést.
-Egy V3 kompenzátor is van nála – szakította félbe a fedélzeti számítógép.
-A büdös kölke! Ez meg akar lépni a hajómmal!
– kerekedett el Parker szeme - Ariel, akadályozd, ahogy tudod, de ne tudja, hogy kapcsolatban vagyunk. – vakkantotta a mikrofonba, majd laza mozdulattal leakasztotta a mosolygós hulla lábáról az ősrégi flintát ugyan nem tűnt valószínűnek, hogy működik, de amíg ezt Dade nem tudja addig hasznos lehet - és egy pillanattal később már el is lökte magát a csapatszállító külső burkolatától.

-Bejutott és nekilátott a külső zsilip lehegesztésének. – jelentett Ariel ismét.
A hírtől kicsit elsokallta az exoskeleton meghajtását, aminek eredményeként pár másodperccel később Dade hangosan felröhögött, mikor Parker országúti bogárként kenődött a zsilip melletti kitekintő ablaknak. Még integetett is neki.
-Bocs öreg, - szólt a rádióba Dade - most Te fogod a hajó kísértetét játszani egy darabig... - aztán színpadiasan elgondolkodott – Vagy nem is, energia nélkül inkább csak halottasat tudsz csak játszani. Hát ez van. Azért kösz hogy beugrottál!

Parker teljes erővel sújtott le az ablakra dühében, de az sem véletlenül volt ütközésálló. Az exoskeleton ereje csak egy karcolásra volt elég. Dade arcáról azért sikerült lehervasztania a vigyort és sebesen nekilátott a keramit-acél ablakpajzsokat lezárni. Zárás közben a legközelebbi terminálhoz lépett és lezárta a hajó elsődleges rendszereit is. Parker ezt még jól látta a helyükre csúszó védőlemezek között.

Nagyszerű– gondolta Parker – most hogy nem lát...
-Ariel, a bányászati és rakodási műveletekhez még hozzáférsz?
-Igen.
-Akkor engedd ki a gyűjtőt.
– mondta, aztán megiramodott a hasábforma hajó orra alatti nyílás felé.

Mire odaért a gyűjtő már kint volt, felette, pedig sötéten ásított a raktér belseje. Másodpercek műve volt csupán és máris a gyűjtő helyén kuporgott a raktéren belül. Lecsatolta magáról az odakint nélkülözhetetlen exoskeletont, kivette belőle az energiacellát aztán befurakodott a megtelt gyűjtők takaros sorai között az ellenőrző nyílás felé.

-Ariel, behúzhatod a gyűjtőt és készülj kirakodás módra.
-Gravitációs szabályzók kirakodás módra állítva, kézi vezérlésre kész a raktérben...
- jelzett vissza Ariel, majd alig érezhető döndülés futott végig a raktéren amint a külső ajtók bezáródtak a visszaérkező gyűjtő mögött. – Gyűjtő a raktérben.
A számítógép bejelentésével egy időben bekapcsolt a mesterséges gravitáció és levegővel telítődött a raktér.

-Most merre van a fickó? – kérdezte Parker
-A motortérben. A kompenzátort szereli be.
-Helyes. Szólj, ha végzett.
- Bólintott Parker miközben a kerek ellenőrző nyílással szemközt kiborított 3 tárolót. Tartalmukat a nyílással szemközt felhalmozta, majd felnyitotta a vészhelyzetre rendszeresített szabályzópanelt a nyílás mellett hátát a falnak, vetette aztán várt.
-Elindult vissza a pilótafülkébe.
Parker ekkor a karabély tusával ütemesen kongatni kezdte a raktér falát.
-Most mit csinál?
-Fegyvert szerez az utastérben… Visszaindult a raktérhez.

Parker abbahagyta a kongatást, helyette az ömlesztett árúk kirakodásakor használatos gravitációs irányváltó vezérlője fölé emelte ujjait és feszülten hallgatózott.

Nem kellett soká várnia.
A nyílás lassan feltárult, és egy gyorstüzelő fegyver csöve jelent meg. Dade gyanakodva meregette szemeit a sötétbe, de eszében sem volt belépni. Őt sem ejtették a fejére. Parker ezt a pillanatot választotta, hogy a raktér gravitációját az ajtó felé irányítsa.
A kiborított kb. 150Kg súlyú érc elemi erővel vágódott ki a kis, nyíláson és a lendület egészen a motortér ajtajáig repítette Dadet.
Parker visszaállította a gravitációt, majd kimászott a raktérből, az ősrégi flintát Dadere fogva.
Amaz még az első sokktól fél-kábán nézett rá, kövekkel alaposan megszórva és néhány ronda lila folttal gazdagodva.
-Szóval játsszak halottasat, mi?! – érdeklődött kedélyesen Parker.
-Csak nem lőnél le egy szegény hajótöröttet? – nyelt nagyot a helybenhagyott suhanc.
-Tudod kölyök, halott ember kezében nem remeg a fegyver...
Parker kivárt pár pillanatot, hadd őrlődjön egy kicsit a ficsúr, hogy ez most igent vagy nemet jelent, aztán a fegyver csövével a raktér felé intett.
-Na, húzzál szépen befelé, amíg ki nem teszlek sétálni!

Dade nehézkesen feltápászkodott – jobbja nyilvánvalóan eltörött – és Oscar-díjas, esdeklő pillantásokkal bemászott a raktérbe. Parker rázárta az ajtót és megfáradtan a falnak támaszkodott.

Végre... Vissza a fuvarhoz – gondolta.

De ahogy lehámozta magáról a sisakot, furcsa hiányérzete támadt.
Mintha valami nem lenne rendben...

Kicsit gondolkodott majd gonosz vigyorral a külső szabályzóhoz lépett.
A raktér gravitációs szabályzóját kis ideig őrült tempóban kapcsolgatta oda-vissza és minden gombnyomás nyomán odabentről tompa puffanásokkal kísért kiáltások, jöttek válaszul...

Egy kicsit nagyobb puffanás és kiáltás után azért abbahagyta és elégedetten mosollyal támaszkodott a falnak.
-Na, így mindjárt jobb!

Vége

4.5
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4.5 (6 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

k, 2008-05-20 06:25 Eve Rigel

Eve Rigel képe

20.

k, 2008-05-20 13:06 Bloody Dora

Bloody Dora képe

A helyesírási hibák között vannak a gondolatjelek melletti szóközök (szeressük őket), a kommentár előtti pont (aminek hiányoznia kéne) és a raggal ellátott tulajdonnevek helyes írása (nem kell kőtőjel itt).
Ami nekem tetszett: a szakzsargon laza használata. Nem is próbáltad megmagyarátni az olvasónak, hiszen ez világos, mint a nap, csak a legfontosabbakat vázoltad, hogy mire való, egyáltalán, szükséges-e, vagy sem. Még mindig fogalmam sincs, mi az a V3-as kompenzátor, de kell a motorhoz, az biztos. Ennyi. Semmi felesleges magyarázat, amit a szereplők iagzából nem mondanának el, ha nem lenne olvasó. Így pont mindent értünk, bár igazából semmit sem, de a novella keretein belül mindennek megvan a helye.
Amit nem értek: a V2-est a hajóBÓL szedte ki? Nem a hajó felületén volt? (Mert ha az űrben lennének nem lebeghetne ott egy fagyott hulla.)
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

k, 2008-05-20 20:16 ColemanV

ColemanV képe

Ahogy azt előttem már sokan mondották vala:
"hamar munka ritkán jó"
Ez így teljesen igaz, ezért kedves Dóra ég is a fejem ahogy azt kell és köszönöm, hogy nevén nevezted a problémás dolgokat. Töredelmesen bevallom, hogy én bizony a Word helyesírás ellenőrző részére hagyatkozom mikor hibákra vadászom. Az pedig csak akkor mukkan meg szóköz ügyben, ha kettő kerül egymás mellé. Leteszem a nagy esküt is, hogy én nagyon igyekszem hiba mentes írást küldeni nektek, de úgy tűnik ezt a "gondolatjel+szóköz+pont" dolgot soha nem fogom megérteni. Szánom-bánom bűnömet.
.
Ami a V3 kompenzátort illeti, a magyarázó rész bizony a 15000 karakteres limitnek esett áldozatul, mint sok egyéb rész is, melyek a szereplők leírását voltak hivatottak színesíteni.
Természetesen így íráson kívül adok választ a homályos dolgokra ;)
.
Technika-történeti áttekintés a Terran Birodalom adatbázisából:
A Jones-Falk meghajtó első változata (V1) konstrukciós hibának köszönhetően kapta az "egyszer használatos hajtómű" gúny nevet, amit a második változatban Michael Carrier nevű tudós egy "kompenzátorral" küszöbölt ki. Ez volt a Jones-Falk meghajtók második generációja (V2) amihez tartozott az első kompenzátor, így a "köznyelvben" V2 kompenzátor néven terjed el.
A V2 kompenzátor rendszeresítése után bő 250 évvel - az idegenekkel való kereskedésnek köszönhetően - megindult a miniatürizálás, így lett a Jones-Falk meghajtó is "nem csak anyahajó méretben használható" (V3) és a hozzá tartozó V3 kompenzátor is zsugorodott ökölnyi méretűre.
.
(Ha gondolod kitérek a konstrukciós hibára is :D)
.
Ami pedig a történetben talán nem világos részeket illeti...
.
1:Dade a V3 kompenzátort a saját hajója összegyűjtött roncsai közül szerezte. (említette is Parkernek, hogy a használható alkatrészeket a csatahajó roncsán hasznosította, de persze a működő V3 kompenzátort nem sietett az orrára kötni.
.
2:A hulla... Nos itt nem igazán értem a kérdésed lényegét, de igen Parker a csapatszállítóBÓL szerelte ki a V2-t. És mivel ez egy csapatszállító, szerintem a fagyott hulla gondolata nem logikátlan. Valamint ahogy azt korábban írtam, a do'szami rozsdatemető "egykori csatatér - mely a Terran Birodalom, és a Rogue faj utolsó nagy összecsapásának volt helyszíne - tengernyi roncsot – és bennük a tengernyi technikai titkot - őrzött". Tehát hullák "jókedvvel, bőséggel" fellelhetőek a roncsokon kívül is. (Többnyire észrevétlenül "lapítanak" mert a hajóroncsok puszta tömegvonzása miatt hozzájuk tapadtak. Parker mellett is csak azért "úszkál" egy mert véletlenül megbolygatta a V2 kiemelése közben.
.
No, hát remélem sikerült kielégítő választ adnom.
A kedves olvasók nyugodtan kérdezzenek, ha valami nem világos, mert ahogy mondtam sok részlet leírására nem volt lehetőségem, pedig kidolgoztam a teljes hátteret :)
.
A kérdéses részektől eltekintve azért emészthető volt számodra kedves Dóra? =)
.
EK:BUGA :D

sze, 2008-05-21 09:34 miyoku

miyoku képe

"Leteszem a nagy esküt is, hogy én nagyon igyekszem hiba mentes írást küldeni nektek, de úgy tűnik ezt a "gondolatjel+szóköz+pont" dolgot soha nem fogom megérteni."
nade mi ebben a nehéz? írásjelek után szóköz van. pont után is kiteszed, mitől más egy gondolatjel?
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

sze, 2008-05-21 11:51 ColemanV

ColemanV képe

Igazából nem tudom miért, de írás/szerkesztés közben ezeket egyszerűen nem veszem észre. (lehet, hogy a néhai diszlexiámhoz lehet köze.) Mint mondottam vala, törekszem a legjobbat nyújtani és tudom, hogy ez időnként nem elég.
.
Magáról a történetről mi a véleményed? =)
(Remélem az írásjeles problémák nem voltak annyira zavaróak, hogy érthetetlenné tegyék a történetet ;) )
.
Tisztelettel:
Virgil Coleman
.
EK: INOG ...hmm... milyen igaz :D

sze, 2008-05-21 11:54 miyoku

miyoku képe

még nem tudtam elolvasni, csak bele-belenéztem.
de ami késik, nem múlik. :)
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

sze, 2008-05-21 12:12 miyoku

miyoku képe

na, elolvastam. tetszett! ügyes, sehol egy fölösleges mondat. kapsz egy ötöst. csak majd javítsd a szóközöket.
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

sze, 2008-05-21 14:53 ColemanV

ColemanV képe

Természetesen javítom, de csak a pályázat végeredménye után.
Ha előbb tenném, az tisztességtelen húzás lenne a többi pályázóval szemben ;)
Köszönöm a megtisztelő ötöst :D
.
Tisztelettel:
Virgil Coleman

cs, 2008-05-22 07:36 miyoku

miyoku képe

nade mért? ők is javíthatnak!
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

cs, 2008-05-22 08:20 ColemanV

ColemanV képe

Itt idézném Blade Mester és Tade hozzászólását a "Közhírré tétetik: indul az 5. Karcolat pályázat!" szakaszról:
"Blade: - Sajna ez úgy van, hogy ha Te javíthatsz, akkor más miért ne...és máris benne vagyunk a csapdában.
De jó tanulság lesz a következőre;)
Tade: - az is gond, ha 2 helyesírási hibát kiszedek, amit előtte nemvettem észre véletlenül?
lééééééééééci ne legyen az (szépen néz)
Blade: - Lásd előző hozzászólásomat."
.
De én ezen szakasz ismerete nélkül is tartottam volna magam a "nem javítok az eredményhirdetés végéig" metódushoz, mert szerintem ez így tisztességes.
(különben nincs tudomásom róla hogy bárki javított volna... persze lehet, hogy csak elkerülte a figyelmemet a nagy sietségben ;) )
.
Tisztelettel:
Virgil Coleman

cs, 2008-05-22 08:39 miyoku

miyoku képe

akkor bocs, ez nem olvastam.
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

cs, 2008-05-22 09:27 ColemanV

ColemanV képe

Semmi gond ;)

sze, 2008-05-21 13:07 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Nos, köszönöm a hátteret. Igen, ez már a regény műfaja az ilyen magyarázkodás. (A novellába helyesen nem került bele.)
A fagyott hullával az volt a bajom, hogy előtte azt mondtad, hogy a hajó felületén vannak a V3-asok, ebből én arra gondoltam, hogy a másik roncsnak szintén a felületén lesznek (bár ott volt valami problémám a szöveggel, de nem érdekes), vagy legalábbis olyan részén, ami érintkezésben van a "külvilággal", vagyis a légüres térrel. Márpedig légüres térben normális légköri nyomáshoz szokott test meglehetősen csekély (mondhatni mínusz nulla százalék) eséllyel lebeg arcára fagyott vigyorral. Csak ez volt a problémám. (Tudod, űrben a belső nyomás miatt szétrobbannak az élő szervezetek, habár ezt a poént szándékosan kihagyta a szerző a Galaxis útikalauzban.)
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

sze, 2008-05-21 14:51 ColemanV

ColemanV képe

A "hajó felületén" résszel a csatahajó felületére gondoltam - igazad van ez valóban zavaros lehet :) - tehát a kisebb roncsok a nagyobb roncshoz tapadtak a tömegvonzás miatt, és ezen kisebb roncsokon belul voltak fellelhetőek a kompenzátorok.
.
Az űrben való elhalálozásról szintén igazad van, kivéve ha a néhai személy körül előbb szűnik meg a hideg elleni védelem mint a normál nyomás. (tehát előbb fagy meg mint hogy umm.. trutymó lehetne belőle :D ) Persze ahhoz hogy az elhalálozás körülményeit vizsgáljuk, lehet hogy meg kellene kreálnom a CSI: Space c. sorozatot :D (hé,ez nem is rossz ötlet :D )
.
Köszönöm a félreérthetőség megvilágítását ;)
.
Tisztelettel:
Virgil Coleman
.
EK: MUCUS - ezek a kódok... :DDD

sze, 2008-05-21 12:06 SirTelen

Nekem tetszett. :)

sze, 2008-05-21 14:55 ColemanV

ColemanV képe

Köszönöm szépen Sir Telen! ;)
.
Tisztelettel:
Virgil Coleman

sze, 2008-05-21 14:56 Alexei B Fargas

Nekem is tetszett. Ügyes történet, ügyes ötletekkel, ami folytatásért kiált! Remélem ezt megszívleled.:-)
Ami nagyon tetszett: Ariel, a főhős, a történet és a roncstemető!Az utóbbi eszméletlen jó volt!
Ami kicsit zavart: mintha te (is) túl sokat játszottál volna a StarCraft-tal az elmúlt tíz évben. Az elején komolyan azt vártam, mikor szólal meg Parker, hogy "SCV's good to go, sir". Az sc beütés a neveken is látszik, meg a roncshajó belsején.

sze, 2008-05-21 18:32 ColemanV

ColemanV képe

A "világot" amiben a történet játszódik alapjában 1997-ben ötöltem ki - azóta folyamatosan bővül - és akkortájt bizony megszállott StarCraft játékos voltam :D (hopp...lebuktam :D) De igazából a világkép gyökereit jó tíz évvel korábban kell keresni, a Frontier Elite c. 1986-os (remélem jól emlékszem) C-64-es program körül :D.
Ami a folytatást illeti: Ez a szösszenet kb. Parker előtörténetének felel meg ugyanis van egy - eddig - 34 oldalas kisregény kezdeményem, amit évek óta próbálok befejezni. (az adatlapomon ott is van hogy társ-írót keresek pár éve :D) Az pl. valószínűleg jobban megfelelt volna a pályázati kiírásnak, kivéve persze a terjedelmet. (Mert ugye több szereplővel több mozgástere van az ember fiának, hogy kifejezésre juttassa a karakterek "lazaságát" és a történetben is több a fordulat.)
.
Örülök, ha jól szórakoztál olvasás közben, és meglátjuk, hogy jön-e majd a folytatás ;)
.
Tisztelettel:
Virgil Coleman

sze, 2008-05-21 19:11 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Irgumburgum, tessék folytatni a kisregényt! Ez alapján egész élvezetes mű lehet. :D
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

sze, 2008-05-21 19:23 ColemanV

ColemanV képe

Gondolkodtam én is a dolgon eleget és a szándék megvan, a történet adott, csak le kellene írni, és nem ártana az a társ-író sem, hogy ne adjak ki ilyen hülyeségeket a kezemből mint a már sokszor említett "szóköz+gondolatjel+vessző+pont" hiba :D (hiába no... valakinek a formához is kell érteni, és a "mellékelt ábra alapján" én nem értek hozzá :D)
.
EK: NEVES - pff... ezek a kódok :DDD

sze, 2008-05-21 20:07 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Ahhoz nem kell társíró, elég egy lektor.
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

p, 2008-05-23 08:26 ColemanV

ColemanV képe

Lektor... Hmm :-?
Azt meg hol lehet leakasztani? :?:
És főleg mennyiért? :D 8O
(ebben a mai világban semmit nem adnak "ingyé'"... Habár ismerve a saját hibáimat, én sem vállalnám valami méretesebb ellenérték nélkül :D )
.
A társírót pedig nem azért keresem, hanem mert kettő ember stílusa színesebb és ha valamelyikünk holtpontra jut akkor a másik új nézőpontból mozdíthatja előre a történetet. ;)

p, 2008-05-23 01:44 Alexei B Fargas

Az Sc '98-as, de a többi stimmel.:-)

p, 2008-05-23 08:24 ColemanV

ColemanV képe

Igaz, én tévedtem, elnézést (a memóriám legendásan rossz :D
Köszönöm a kiigazítást ;)

sze, 2008-05-21 18:05 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

A történet tetszett, a karakterek is, még Ariel is. :D A mondatfogalmazás szintén ötös, és nincs sehol sem túlmagyarázás. Nem éreztem kellemetlenül hosszúnak.
Ami nem tetszett, az a helyesírási hibák (szerencsére nem sok), viszont a formázás... Nem értem, a párbeszédek mért vannak dőlt betűkkel. Ha rádión keresztül beszélnek, akkor oké, de szemtől szembeni társalgásnál zavaró... A vastagbetűs kiemelés is sok helyen felesleges, például az elején, hogy milyen számot hallgatott. Alapvetűen másfélsoros a sortáv, egy helyen viszont normál egysoros... És sok helyen van feleslegesen üres sor, mintha új bekezdés lenne.
Ezektől eltekintve viszont nagyon kellemes, olvasmányos mű. ;)
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

sze, 2008-05-21 18:46 ColemanV

ColemanV képe

Örülök, hogy tetszett a történet.
(Ariel sokat fejlődik ám a folytatásban :D)
Ha helyesírási hiba alatt a szóköz+kötőjel+pont+vessző dolgokra célzol akkor arra már kitértem korábban, és szintén elnézésed kérem érte, ha viszont mást találtál azt szívesen javítanám...ha tudnám hol van.
.
No igen...az a fránya formázás.
Számomra máig ismeretlen okból vannak különböző sortávok, ugyanis az egészet az Office XP csomagban fellelhető Word-ből másoltam ki és illesztettem be, tehát elméletben azonosnak kellene lennie a sortávoknak. A dőlt betűs párbeszédekre alighanem nincs mentségem, csak el kívántam különíteni őket a történet többi részétől. A "zenei betétek" kiemelése szintén hasonló okból történt. (Mivel hely nemigen akadt a világkép és hangulatok érzékeltetésére, és egy szám címe beszédesebb lehet 100 szónál gondoltam kiemelem. :D)
.
Köszönöm, hogy felhívtad figyelmem a problémákra és természetesen a pályázat végeztével javítom a formázást. ;)
.
Tisztelettel:
Virgil Coleman

sze, 2008-05-21 19:10 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Nem tudom, mi lehet a hiba a wordben. Egész kijelölése, majd a bekezdéseknél sortáv másfél, plusz arra is ügyelj, hogy a térköz előtte-utána 0pt legyen.
Helyesírási hiba alatt főleg azokat értem, ahol gondolatjel előtt lezárod a mondatot ponttal, pedig komment még folytatódik.
Plusz: a számokat általában betűkkel írják, kivéve nemtommilyen esetben - utánanézek -, pl:
"nyílással szemközt kiborított 3 tárolót." - itt biztos, hogy betűvel kéne. Távolságnál, pl 50 méter nem vagyok biztos, mivel ez egy kerekített mérték. Csak akad valaki itt a Karcon, aki jobban tudja...
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

sze, 2008-05-21 19:18 ColemanV

ColemanV képe

Köszi a Word tippet ;)
.
A gondolatjel+pont+vessző problémáról kicsit lefelé kukkantva olvashatsz :D és természetesen javítom a pályázat végeztével.
.
A számozásról csak annyit, hogy lebuktam. Mint írtam, minden lehetőséget igyekeztem megragadni a karakterszám csökkentése érdekében és bár tudom, hogy "olyan sokat" azért nem csökkent vele a történet mérete, de gondoltam "sok kicsi sokra megy" :D
.
Köszönöm a segítséget!

sze, 2008-05-21 19:22 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Szerintem nem a számokon kellett volna spórolni - ez nem JPEG tömörítés, hogy a méretcsökkenés a minőség romlására menjen. :P Meg most hogy 2000 vagy 2050 karekterrel léped túl a limitet...
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

sze, 2008-05-21 21:17 ColemanV

ColemanV képe

Igaz, habár azt még én sem tudtam hány karaktert spórolok a "sok kicsivel". :D
Sok kicsi alatt itt ne csak a számokra gondolj, hanem szavak rövidebb szinonimákra cserélésére, határozók kivágására meg ilyenekre. Amíg a végére nem értem nem tudhattam, hogy összesen mennyivel csökkentettem a méretet. (egyébként 1622 karakterrel lett rövidebb mint az előző verzió... Az előtte lévő pedig 23 000 karakter körül volt... az előtt meg... szóval sok :D)

cs, 2008-05-22 18:40 Tade

Tade képe

Jó kis novella lett. Szeretem a sci-fit, ugyhogy szivesen olvasom (és írom) az ilyesmit.
Talán kicst többet elárulhattál volna szerintem a főszereplőről. Végig vártam, hátha megtudunk róla még valami érdekességet. Persze ezt nem hibaként modnom.

Szeretettel várom a folytatást, és felkeltetted vala érdeklődésemet eme világ iránt is :)
(nekem a Warhammer40000 a kedvencem, nemtudom ismered-e)
_________________
L.Thade

cs, 2008-05-22 19:08 ColemanV

ColemanV képe

Köszönöm, hogy elolvastad és örülök, hogy tetszett. :)
Sajnos itt ismét a maximális terjedelem problémája miatt lett ilyen szegényes a főszereplő leírása, de gondoltam, hadd beszéljenek a tettei az első "nyilvános" szereplésekor. A későbbi történetekben több szereplő szempontjából alaposabban is megismerheted ;)
.
Igen, rendelkezem némi "érintőleges" tudással a Warhammer 40K világáról, és a "modern" változata alapján készült "Space Hulk 3" c. program az egyik régi kedvencem volt Win95 alatt :D
.
Tisztelettel:
Virgil Coleman

p, 2008-05-23 01:47 Alexei B Fargas

Egy kis w40k-hoz ajánlani tudom a Relic Dawn of war című remek játékát az utolsó előtti kiegészítőig bezárólag.:-)

h, 2008-05-26 15:28 SzabadMedve

SzabadMedve képe

Hadd szögezzem le elöljáróban: nagyon tetszett, hogy a hős bányász, és alapmotivációja az, hogy dolgozik. Nem szuperhős, kém vagy elitkatona. Ez piros pont.
.
Persze találtam néhány hibát, amelyek rontják az összképet. A nyilvánvaló elütéseket nem mazsoláztam ki.
.
„Pár perc múlva már a szkafanderből hámozta ki magát az utastérben, ahol Mr. Cash már a Get Rhythm című számra zendített rá.”
„[…]mindig csupa meglepetés volt. Mivel nem volt…”
Zavaró szóismétlések, ezeken kívül találtam még néhány másikat is, szóval majd nézd át még egyszer a szöveget.
.
„Lévén magas profittal kecsegtető fuvarról szó[…]”
Helyesen: „Magas profittal kecsegtető fuvarról lévén szó…”
.
„A do’szami rozsdatemető nem volt az a kimondottan barátságos vidék.”
Másutt a narratíva nem ilyen könnyed, fecsegős, élőbeszédre hajazó.
.
„Az egyszerű, bányászati hajókhoz szokott szemnek még így is igazán impozáns látványt nyújtott a vörhenyes színű napfényben fürdő rommá lőtt gigász.”
Ezt a mondatot túlírtad, nagyon cifra, ezért nehéz követni. Felesleges költőiségre törekedni, elvégre ez egy sci-fi novella, nem vers. Írd egyszerűbben.
.
„Úgy tűnt a csatahajó középtájon kettészakadt a néhai ütközetben, ami Parker számára belépési pontok széles választékát jelentette.”
Elég mesterkélt megfogalmazás, szerintem írd egyszerűbben.
.
„Elvégre ki ne parázna egy kísértethajón egyedül?”
Roppant stílusidegen mondat, szinte kiugrik a helyéről. Szerintem húzd ki, esetleg írd át.
.
„A fene sem gondolta, hogy egy 300 éves roncson élhet még valaki.”
Ezt ki mondja? Ha a főhős gondolja, akkor nyilvánvalóvá kellett volna tenned, mert így csak lóg a levegőben. Dőlt betűvel és félkövérrel szedted, csakúgy mint a közlemény szövegét. Eddig a félkövér a zeneszámok privilégiuma volt, a dőlt pedig a dialógusé. Más kérdés, hogy nem értek egyet a dőlt betűs dialógus intézményével, de hát ez a te írásod, úgyhogy nem szólok bele.

.
„Szerencsére az exoskeleton kisegítői jó szolgálatot tettek[…]”
Kisegítői? Mint a manócskák a télapó szolgálatában?
.

„[…]enyhén remegő térdekkel[…]”
Remeg a térde vagy nem. Ha valaki eljut ilyen állapotba, akkor számára teljesen másodlagos, hogy milyen mértékben. Az olvasót meg nem érdekli, inkább a fejleményekre kíváncsi.
.

„-Nézd öreg, én szívesen regélek neked, de sokkal nyugodtabb lennék, ha nem egy szál semmiben kellene. – intett a srác fejével egy székre halmozott ruhakupac felé.
-Oh. – kapcsolt Parker és leengedte a „roppant fenyegető” befúvót.”
A ’kellene’ és az ’oh’ mögé ne rakj pontot. A megszólalást pedig gondolatjellel indítsd, ami után szóköz következik. Így:
„ – Oh – kapcsolt Parker […]”
Az iróniát pedig ne idézőjelekkel próbáld elérni.
.

„Parker arca felé sújtott az elővágódó kb. 10cm hosszú lánggal.”
Ne írj rövidítéseket és számokat: „Körülbelül tíz centiméter hosszú…”
Más kérdés, hogy a történet szempontjából teljesen fölösleges megemlíteni, hogy a lángvágó tíz centis csóvával működik. Egyrészt azért, mert mindenki tudja, hogyan néz ki egy lángvágó, ezért inkább az lenne érdekes, ha a csóva másfél méteres (a megszokottól eltérő). Másrészt nem befolyásolja a további történést.
Ami még fontos, hogy ha Parker taksálja tíz centisre a lángot, akkor azt tedd nyilvánvalóvá. De a narratívának pontosan tudnia kell milyen hosszú az a csóva.
Ilyet találtam máshol is: „A kiborított kb. 150Kg súlyú érc[…]”
.

„Közben észrevett egy diszkréten mellé lebegő fagyott hullát is, akinek arcára fagyott a mosoly. Parkernek szintén arcára fagyott a vigyor […]”
Két mondatban három „fagyott” sok. Pedig a poén jó lenne…
.

Akad egy ezernyolcszáz karakteres rész a novellában, ahol ötször írod le: Jones-Falk hajtómű (összesen hétszer szerepel ez a név). Az olvasó előszörre is megjegyzi, mert az elég jellegzetes kifejezés. Hetedszerre viszont kifejezetten idegesítő.
.

A végére hagytam még jó pontokat: szerintem ez az egyik legjobb novella a pályázatiak között. Különösen tetszik, hogy a háttérvilág hiteles és koherens. Látszik, hogy szántál rá időt: van, ami egyben tartja a sztorit, élő a környezet. Bár a „nagy csata után maradt rommező, ami izgalmas kincseket rejt,” klisé, de ez még belefér.
A SC-os örökséget le sem tagadhatnád, de a Warhammer 40k-t pótold be! Ian Watson regényeit keresd.

h, 2008-05-26 21:42 ColemanV

ColemanV képe

Köszönöm szépen a kimerítő elemzést, és ahogy Miyoku-nak is ígértem már, igyekszem a formázásban elkövetett hibáimat elhagyni és javítom őket a pályázat végét követően.
Ami a többi hibámat illeti, a legtöbb észrevételeddel teljesen egyetértek.
Gondolom ezekből látszik, hogy amatőr vagyok :D
.
A szóismétlések valóban zavaróak, szintén ki lesznek gyomlálva a javított változatban.
A Jones-Falk meghajtót csak azért ismételgettem szorgosan, mert a leadás előtti utolsó pillanatokban már nem marad időm egy hangzatos, de jól felismerhető rövidítést vagy szinonimát kiagyalni, ami hasonlóan egyértelművé teszi hogy ARRÓL a hajtóműről van szó. :D
.
A „Lévén magas profittal kecsegtető fuvarról szó[…]” mondat szórendjét olvastam valakinek a kiadott könyvében, és bár én nem vagyok sem egy Dean R. Koontz sem valaki más a "mestereim" közül, de gondoltam ha náluk bevált, talán nem szégyen tőlük kölcsönözni. :D
.
„A do’szami rozsdatemető nem volt az a kimondottan barátságos vidék.
Másutt a narratíva nem ilyen könnyed, fecsegős, élőbeszédre hajazó."
Erre csak annyit tudok mondani, hogy: Pontosan.
MÁSUTT :D :D :D
Nálam időnként ilyen.
(Kérlek ne vedd rossz néven nem tiszteletlenségből mondom, hanem mert szeretek egyedi hangnemben mesélni :) )
.
„[…]enyhén remegő térdekkel[…]”
Nos, az enyhén remegő még nem látszik, de MI, az olvasóval azért tudjuk belőle, hogy "hősünk" ANNYIRA azért nem bátor.
.
"Az iróniát pedig ne idézőjelekkel próbáld elérni."
Teljesen igazad van. Írás közben én is éreztem, hogy valami nincs rendjén az idézőjellel, de nem tudom miként tudnám még érzékeltetni az iróniát. (esetleg dőlt szedéssel?)
.
A lángvágó... Hát igen.
Te és Én tudjuk, hogyan néz ki, megközelítőleg mekkora lángot produkál, de azzal az állítással, hogy "mindenki tudja, hogyan néz ki egy lángvágó" vitatkoznék.
Sok sci-fi azon bukik el, hogy természetesnek vesz bizonyos dolgokat, pedig csak ilyen kis apróságokat kellene beszúrni a történetbe és máris többen értenék.
A "nem befolyásolja a további történést" rész pedig szintén ide kapcsolódik, mert aki nem ismeri a lángvágót, az nem tudhatja, hogy Parkernek milyen messzire kell eltolnia - és ott tartania - a szerszámot tartó kezet.
.
Az exoskeleton kisegítőivel pont az imént említett "mindenki tudja" típusú hibát követtem el. Valószínűleg azért mert nemrég jártam kicsit körbe az exoskeleton alkalmazási területeit, így számomra világos volt hogy a szerkezet kisegítő szervókat használ. Ezt meg kellett volna említenem a nyitó jelenetben mikor "A hozzá csatlakoztatott exoskeleton segítségével, könnyedén tartotta pozícióját, a csekély gravitáció és a néha megugró lézer ellenére is." mondatot írtam.
Szóval igazad van ismét. Köszönöm a figyelmeztetést ;)
.
A "fagyos" poént már javítottam itthon, de nem teszem közzé mert az nem volna fair. ;) (közvetlenül feltöltés után vettem észre én is :D ) De örülök, hogy maga a poén tetszett ;)
.
A hátteret a legutolsó részletig kidolgoztam, így külön öröm számomra látni, hogy vannak akik értékelik és élvezik ezt a "világképet". :)
.
A főszereplővel hasonló a helyzet. Csak "egy fickó"-t akartam kreálni, akivel az olvasó könnyen azonosulhat. (És talán ez meglepően hangzik, de ebben Bruce Wayne/Batman adta az ötletet. Nem véletlenül Batman az egyik legnépszerűbb "szuperhős". Vele is könnyű azonosulni, mert "csak egy ember" aki csak magára számíthat, gyarló, és nincsenek különleges képességei. )
.
No... Ismételten köszönöm a tartalmas hozzászólást - sokat tanultam belőle és az emberi hangvételű kritikát nagyra értékelem ;) - de leginkább azt köszönöm, hogy elolvastad és vetted a fáradtságot gondolkodni rajta.
.
Tisztelettel:
Virgil Coleman

k, 2008-05-27 11:43 SzabadMedve

SzabadMedve képe

Hogy mások észrevételét elolvasod és hajlandó vagy új szemszögből megvizsgálni az írásodat, csupán annyit jelent: komolyan veszed a dolgot, nem pedig azt, hogy amatőr vagy. :)
.
Az iróniával kapcsolatban nem tudok semmit mondani, mert az bonyolult dolog. Egy biztos: nem különleges karakterekkel vagy extra szedéssel kell törekedni az elérésére, mert az olyan érzést kelt, mintha rád tukmálnák. Ha egy szerző jelzi és elvárja a jókedvet, akkor az olvasó nem fog nevetni. Jó esetben az irónia úgy működik, hogy kiérezni, „kihallani” a hangsúlyból. Szerintem előre fel kell építeni.
.
Bocsánat, ha a „kisegítő manócskákat” flegmának érezted, nem akartam viccelődni.
(Egyébként pont egy hete, mielőtt olvastam volna a novellát, láttam a Popular Science áprilisi számát, amiben terejdelmes összeállítás volt az exoskeleton témáról…
http://www.popsci.com/scitech/article/2008-04/building-real-iron-man )
.
A főhős teljesen jó választás. Egyáltalán nem meglepő a Batman-féle alap: szerintem is sokkal izgalmasabb, ha a karakter nem támaszkodhat semmi természetfelettire, mikor jönnek a problémák.
A hős külsejéről talán nem ártott volna egy-két jelző, de így legalább dolgozik a fantázia.
.
A kidolgozott háttérvilág pedig nagy munka lehet, de kamatostul megtérül, hiszen mikor működőképes, már ontja magából a jobbnál jobb ötleteket.

v, 2008-06-01 20:22 Rén

Rén képe

SzabadMedve legtöbb hozzáfűzésével egyetértek, ami számomra elég zavaró volt, hogy Terran Birodalmat és Rogue fajt emlegetsz. Ezek ugyanis idegen szavak, és szerintem magyarul szerencsésebb lenne (na jó, nem a Zsivány vagy Kópé faj érkezését várom :) ). Ha ragaszkodsz a Terra kifejezéshez (bár ez elég SC koppintás, amit szerintem ebben a formában gyomlálhatnál a jésőbbi bonodalmak elkerülése miatt), akkor is a Terra vagy Terrai Birodalom kifejezést javaslom, mert a Terran az még ragozva is angolul van.
.
Egyébként nagyon tetszett az írásod, dobogón a helye! (a győzelmet csak a saját részvételem miatt nem kívánhatom neked teljes szívvel :) )
_____________________________________
Szólj rám, ha trandoshan énekelek...

v, 2008-06-01 22:25 ColemanV

ColemanV képe

Bizony a Terra (latin:föld) a Föld régebbi neveként történő emlegetése már jóval a SC előtt is előfordult már, pont mint a Luna elnevezés a Hold kapcsán.
.
És mivel az említett birodalom földi központú a Terran logikusnak tűnt. (Ja és, igen az angol nyelv egy módosult változatát kiáltottam ki egységes nyelvként a történet háttérvilágában - legalábbis az emberek számára)
.
A Terrai Birodalom megnevezést megfontolom ;)
.
Ha valakinek problémája támad az elnevezéssel, akkor Nemere mester könyveit se nagyon lapozgassa, mert úgy rémlik valamelyikben olvastam, hogy Ő is Terra néven hivatkozik a Földre.
Talán a Kozmosz lovagjai volt...
Esetleg Zsoldos Péter, Ellenpont c. könyve. És bár nem merem biztosra mondani, hogy hol, kinél olvastam tény, hogy nem a StarCraft alkotóinak fejéből pattant ki a megnevezés.
.
Ami az idegen szavakat illeti, igazad van abból a szempontból, hogy nem beszél mindenki feltétlenül angolul. Ezzel nem is vitatkozom, de szívesen lefordítom bárkinek aki nem érti. Sőt! Jelenleg dolgozom egy lexikonon, amiben az írásaimban felbukkanó idegen szavakat fordítom le és/vagy elemzem.
;)
Különben az angol könnyen tanulható - nem véletlenül világnyelv - de esetünkben az angol szavak leginkább tulajdon nevek amiket nem szokás lefordítani. Pl. a Rogue faj neve csak az azonosítást szolgálja, az pedig ha valaki értelmezi is az angol szót, halvány utalással gazdagodik a fajjal kapcsolatban, de az értelmezés nem feltétlenül szükséges. ;)
.
Köszönöm, hogy elolvastad és megosztottad velem a véleményedet! :)
Esetleg érdekel egy folytatás is? :lol:
.
---------------------------------
Minden hozzászólásod segítség,
Minden értékelésed öröm,
Minden örömöd megtiszteltetés. ;)
---------------------------------

h, 2008-06-02 07:26 Rén

Rén képe

Persze, előfordul, de a hangulat már amúgy is köti az SChez, ezért rögtön az ugrott be. Gondolj bele, mi van, ha ezekből a sztorikból dollármilliókra teszel szert, és egy nap megjelenik a Blizzard (sorry, Activision-Blizzard) az ajtódnál, és azt mondja: "Kedves barátunk! A Terran Birodalom név használatáért százalékot kérünk, vagy jól megverünk, meg minden!" Durva lenne, nem?
.
No mindegy, az valóban tény, hogy ezt a szót nem a kedves fejlesztő urak találták ki, és hogy eredetileg latin, csak engem zavart. A folytatás pedig határozottan érdekel.
_____________________________________
Szólj rám, ha trandoshan énekelek...

h, 2008-06-02 10:22 ColemanV

ColemanV képe

Az biza', valóban durva lenne...
DE jogtalan.. illetve, jogalapot mellőző :P
Mint mondottam vala a megnevezés kismillió helyen szerepelt már a StarCraft előtt is, ezért ilyen alapon a Blizzard ajtaján is kocogtathatnának írók százai, jogdíjat követelve :D
A hangulat pedig csak részben ered innen, mint ahogy korábban kifejtettem a fő csapásvonal az 1986-os Elite c. programtól származik... Illetve annak a hangulatától :)
.
Ennyi erővel az Exoskeleton megnevezést először használók is dörömbölhetnének nálam :D
Meg egy rakat más írónál is :D
De tény hogy ez a téma érdekes kérdéseket vet fel ;)
Egész szórakoztató ezen gondolkodni.
Köszi, hogy felvetetted :D
.
---------------------------------
Minden hozzászólásod segítség,
Minden értékelésed öröm,
Minden örömöd megtiszteltetés. ;)
---------------------------------

h, 2008-06-02 10:34 Alexei B Fargas

Itt tulajdonképpen arról van szó, hogy a Terran Birodalom így, ahogy van, túlságosan is az sc-re emlékeztet mindenkit, és ez rányomja a bélyegét a művedre. Szerintem amiatt hülyeség "parálni", hogy a neveket honnan "lopod össze", inkább amiatt lehetnek gondjaid, hogy torzul a novi megítélése az ilyen nüanszok miatt.
Vajon más névválasztással hány ember asszociált volna (helyesen) az sc-re? Biztos nem annyi, mint így.

h, 2008-06-02 10:27 Sólyom László

Sólyom László képe

Ezt az írást még tegnap olvastam el és jókedvre derített!
_______________________________________________
Minden célon túl ott vár a következő.

h, 2008-06-02 10:31 ColemanV

ColemanV képe

Ennek nagyon örülök! :)
Köszönöm, hogy elolvastad!
.
Tisztelettel:
Virgil Coleman
.
---------------------------------
Minden hozzászólásod segítség,
Minden értékelésed öröm,
Minden örömöd megtiszteltetés. ;)
---------------------------------