Mit ér a szó?

- Szerbusz! Ne haragudj, hogy megszólítalak, de Budapestre utaznék és fogalmam sincs, merre van itt a vasútállomás.
- Én sem idevalósi vagyok, de várj, megnézem a mobilomon….A fenébe, lemerült, ne haragudj!
- Hm. Semmi gond. Megkérdezek akkor mást. Nálam mobil sincs. Most akartam kaját is venni, de itt boltot sem látok sehol.
- Ha akarod elviszlek kocsival a Tescoba, épp oda akarok menni. Azt pont tudom, hol van. Egyébként Zengő Elemér vagyok, sorozatgyilkos.
- Hogy mi? Látom, vicces kedvedben vagy.
- Nem, halálosan komolyan beszélek.
- És ugyan miért is mutatkoznál be sorozatgyilkosként, ha az lennél? Lantos Lajos vagyok amúgy. – nevet kényszeredetten.
- Pont ezért, hogy eltereljem a gyanút. Legalább 21 emberrel végeztem már így. Egyikük sem hitt nekem. Bezzeg, amikor nem mondtam, hogy sorozatgyilkos vagyok, senki sem akart velem eljönni.
- Na jól van, öcsém! Akkor elviszel a Tescóba?- mondja hahotázva Lajos.
- Persze, pattanj csak be a kocsiba!- feleli Elemér röpke mosollyal a bajusza alatt.

Lantos Lajos meggyalázott holttestére a vasútállomás közelében lévő patak mellett talált rá egy turista egy hét múlva. Teteme mellett egy Tescos szatyor hevert, két üres fél literes Tesco gazdaságos joghurtos doboz, némi kenyérhéj, illetve két cigarettacsikk. Két napra rá a rendőrség elfogta Zengő Elemért , aki higgadtan, nyugodt arccal fogadta a rendőröket. Kérdésükre még 21 gyilkosságot vallott be, majd egy jegyzetfüzetbe kukkantva 23-ra módosította a számot. Nem érezte bűnösnek magát, hiszen –elmondása szerint - őszintén elárulta az áldozatainak, hogy ő sorozatgyilkos. Azt, hogy senki sem hitt neki, az áldozatok hibájának vélte, mert ő sosem hazudott, senkit sem kényszerített, hogy tartson vele, a szabad döntés jogát a kezükbe adta. Amikor rákérdeztek a bíróságon, hogy 23 gondosan és precízen véghezvitt gyilkosság után, miért követett el egy ekkora baklövést, hogy saját kocsijával a Tesco előtt parkolt és az üzletben végigvonult Lantos Lajossal a sok vevő és a kamera kereszttüzében, majd újra kocsiba szállt vele, valamint a tett helyszinén is ott hagyta a gyanús nyomokat, azt felelte: tulajdonképpen már megunta hogy senki sem kapta el, és még csak fel sem figyelt rá az elmúlt 15 év során.
Bár súlyos tetteinek okát nem tudta megindokolni, lehetséges okokra vezethető vissza Zengő Elemér életének az a momentuma, amikor is Zorró szeretett volna lenni az egyik iskolai farsangi bálon, de az elkészült jelmezt végül édesanyja az öccsének adta oda, aki első helyezést ért el. Ő maga aznap egy mészáros jelmezét viselte. Elemér ezt úgy értékelte, hogy elvették tőle a titkos igazságosztó szerepének a lehetőségét és egyben a dicsőséget is, amelyet sosem tudott teljesen feldolgozni.
Zengő Elemért az elmeszakértő az átlagnál érzékenyebbnek, de mindezek ellenére teljesen épelméjűnek találta. Ismerősei értetlenül álltak az eset előtt, mert csendes, visszafogott, higgadt embernek ismerték, aki szerintük a légynek sem tudna ártani. Tettéért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. Sosem nyújtott be fellebbezési kérelmet.

(Sebek, sebhelyek)

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2018-05-10 03:27 Alfredo Sagittarius

Alfredo Sagittarius képe

"- Szerbusz!" - valahol azt olvastam, hogy influenza idején az emberek csak szerbusznak tudták kimondani a szervuszt, és onnantól elterjedt :)
Elolvastam mindkét írásodat, és egyik sem fogott meg, sajnálom.

"Szerintem minden emberben lakik egy másik ember, egy idegen, aki rosszat forral"

p, 2018-05-11 08:42 Kentaur

Kentaur képe

Kötőjel helyett gondolatjelet használunk párbeszédben.
"Lantos Lajos vagyok amúgy. – nevet kényszeredetten." - ide meg nem rakunk pontot a mondat végére. "- Na jól van, öcsém! Akkor elviszel a Tescóba?- mondja hahotázva Lajos." - itt meg már a szóköz is elfogyott.
Látom, nem tudod, hogyan kell párbeszédet központozni, meg közbevetni sem: "hiszen –elmondása szerint - őszintén" -jaj.
Nézegesd ezt:http://karcolat.hu/blog/aardvark/kozpontozas_idezes_es_parbeszed

Számokat betűvel írunk ki néhány kivételtől eltekintve.

Ami a történetet magát illeti, te is, mint oly sok kezdő, elköveted azt a hibát, hogy nem mesélsz, csak hadarsz. Elmondasz egy "sztorit", de nem gondolsz bele, hogy mitől lehetne érdekes. Azt, hogy valóban sorozatgyilkos, már akkor tudjuk, amikor így mutatkozik be. A "csattanó" olyan átlátszó, mint az ablaküveg. A szereplő nem érdekes, nincs hangulat, valódi szemszög sincs, a narrátori hang szinte nem létezik, csak ledaráltad az ötletet és pont.

----------------------------------------------------------------------------

"fiatal író jelentkezett, mondanám meg neki, van-e tehetsége... Meg fogja tudni tőlem, hogy igenis van tehetsége, éppen azért hagyja abba, sürgősen, az idő alkalmatlan."

p, 2018-05-11 13:24 Ekibacsi

Ekibacsi képe

Az ilyen írásokat azért tartom feleslegesnek beküldeni, mert biztos vagyok benne, hogy a szerző is érzi, hogy nem fektetett bele elég munkát, és a mű csak félkész - ha egyáltalán.

A központozás katasztrófa, ezen mindenképp sokat kell még dolgoznod, és mielőtt bármilyen pályázatra beküldesz egy írást, ajánlom, hogy bétáztasd le (helyesírásra és központozásra mindenképpen). Ez a minimum.

Értem, hogy nagyon véleményt és visszacsatolást szerettél volna kapni, de ha elkapkodod és csak ledarálod a fejedben lévő ötletet, akkor pont ilyen gyatra eredménye lesz, és a visszacsatolás csak negatív lehet. Ami esetlegesen elveszi a kedvedet. Azért gondolom így, mert én is elkövettem ezt a hibát párszor.

szo, 2018-05-19 05:01 Dana

Dana képe

Stílusosabb lehettél volna szerintem, ha rövidebb mondatokkal operálsz, esetleg a történet maga egy bírósági vallomástétel vagy valami ilyesmi. A karaktereket nem tudtam elképzelni, kivéve a "sérelmet szenvedett" gyilkost mint duzzogó kisgyerek -- ezt kicsit kevésnek éreztem. A központozási hibákkal és a számok használatával ölted meg a sztorit.
Kicsit hihetetlennek találtam, hogy egy huszonegyszeres gyilkos, aki amúgy nem kereste a figyelmet -- általában ők így belefolynak a nyomozásba, vallomástétel és névtelen levelek, egyedi jegyek stb. --, hirtelen így feladja magát.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

szo, 2018-05-19 05:45 Bjursta

Bjursta képe

Kis szines a Szorgos Méhecske cimü helyi lapból. Bár nem tudjuk hol történet az eset, de. Z. E. t véletlenül ismerem. Nekem is az a benyomásom, hogy az irás nélkülözi az alap elemeket.

"Segítsetek a géppuskásnak!"

szo, 2018-05-19 07:45 Roah

Roah képe

*"Rezeg az emberben minden atom,
És csak az téved el, aki él!
De ha csak dünnyögsz, mardosod magad,
És nyaldosod a sebeidet,
Ami ma még az ajtón bejön,
Holnap a kulcslyukon kimegy."

Bagatell számomra - a kivitel és a történet is.
Kár érte, kár, hogy úgy tűnik, tékozlod a tehetségedet, pazarolsz - ezt érzem. Azt, hogy elfecséreled, elvesztegeted az időt és nem haladsz semerre.
Egyhelyben jársz.

Nem az első Karcos publikálásod.

Miután sajnos nem kommunikálsz az olvasóiddal, hiába kaptál már kritikákat, javításokat, tanácsokat, ami fura is, ez a csend felőled, de legyen, az írásaidon sem látni nyomát annak, hogy értelme lenne javítani - még arra vonatkozóan is kaptál már benyomásokat, hogy sok a párbeszédes írásod, ami egyszer frankó, később már unalmassá válik, válhat az olvasók számára -, a központozás nem rémlik, hogy ennyire hibás lett volna (vesszőhibák és mondatvégi írásjel hibáik jellemezték az írásaidat eddig), inkább a Karcos és nemKarcos olvasóknak, tanulni-vágyóknak szánom a hozzászólásomat, nagyon sajnálom.
Gyakorlatilag tele van a net olyan írással kapcsolatos portálokkal, ahol egy leírt gé betű is tapsot és ötösöket von maga után - nos a Karcolat nem ezek közé tartozik.

Az írás értelmetlen nekem; mielőtt bárki hasonló ötletet írna meg, nézzen utána a témának. Mi a feladata egy törvényszéki orvosszakértőnek? Mit jelent az a jogban, hogy felterjesztés, fellebezés, mi is az anonimizálás, mit jelent a vádlott, a gyanúsított, és úgy nagyjából mit jelentenek a hazai jogban az elnevezések, kinek mi a feladata, szerepe.
Nem kötelező betekinteni az aktákba meghatalmazással, elég a neten egy-egy ügyre rákeresni, informálódni, ugyanis nem jogi gyorstalpaló okájés tanfolyam az igazságügy, vagy az irodalom, de arra pont elég, hogy egy szerző tudjon, jól (!) tudjon bánni a net adta információkkal, adatokkal, legfőként azzal, hogy mit ne (!) írjon, és mivel dolgozzon.
Nyomozati anyagok még a netes sajtóban is találhatóak, ha nem is aprólékossággal, de arra pont elég, hogy egy kezdő-nemkezdő boldoguljon, egyszer's mind képbe kerüljön egy ilyes tematikával - mondanám, hogy kicsivel több szorgalommal rendkívül sok információhoz juthat bárki, de a elvileg efféle szorgalomra még a kezdőket sem kellett buzdítani (nem jellemző, de hát vannak kivételek, ugye) ugyanis az írás, az irodalom része az anyag-gyűjtés, kutakodás, utána járás. Ezt a részt a szerzők nagyon szokták kedvelni, élvezni (én imádom!) mert gazdagodik, hízik a tudásbázisuk, folyamatosan, és a munka jellege be is bikázza, bikázhatja az ötletelőkét menet közben.

A helyzet ellenére sem szeretnék csak úgy tiplizni az írásod alól, nem jöttem üres kézzel, szóval ezt még itt hagyom:
http://karcolat.hu/gyik
...már csak azért sem, mert kis odafigyeléssel, kérdezgetéssel lehetne kakaó az írásaidban.

Ha mégis van kérdésed, tedd fel őket bátran!
Ha mégis meggondolod magad, és megfogadod az olvasóid tanácsát, ha néma is maradsz, de legalább az írásaidon látni, hogy a nem levegőbe beszélnek az itteniek, akkor meg pláne kérdezz, szekáld a népet fent.

Mondanám, hogy jó munkát neked, de hát Isten tudja, miként állsz az irodalomhoz.

**"Szoríts magadhoz mindent,
ami fontos, és üvölts az ég felé,
Mert amit nem becsülsz meg ma,
az holnapra már mind az ördögé lesz."

(*,** Quimby)

Itt hagyom az egyik kedvenc zenészem egyik dalát.
Hozzon szerencsét! ;)

https://www.youtube.com/watch?v=fQ9nQNx0KEs

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."