Könnyű búvárkodás

Könnyű búvárkodás

Napjaink egyik legkülönösebb új sportja a könnyű búvárkodás (easy diving). Bár még nagyon fiatal, hivatalosan 1995-ben nyilvánították sportággá, az év augusztus 10-én Nagy-Britanniában megrendezetett országos könnyű búvárkodási verseny után, máris kisebb-nagyobb problémák vannak a követői között. Szakértők szerint 2010-re talán kettéválhat az eddig egységes sport, a konzervatívabb, szigorúbb szabályokkal rendelkező ág marad a könnyű búvárkodás, és kiválik belőle egy szabadabb, kötetlenebb szabályokat elfogadó rész, a rendkívül könnyű búvárkodás (very easy diving).
A könnyű búvárkodás története az 1980-as évek végére nyúlik vissza, mikor egy angol úriember, név szerint Lord Christopher Waterwalker egy rövid cikkben összefoglalta az akkoriban megalapított Easy Diving társaság által elfogadott szabályokat az új sportra vonatkozóan. Később ezeket egy könyvben összegezték, és 1989-ben kiadták a Könnyű búvárkodás szabálykönyvét, amelyet azóta is rengeteg kiegészítéssel láttak el. Az első országos versenyt követően több nemzeti megmérettetés következett, 1995-ben, szeptemberben már az Egyesült államokbeli Orlandoban rendeztek állami kupát, 1996-ban, Ausztráliában is. 1999-ben megalapították az EDWA-t (Easy Diving World Assosiation), azaz a Könnyű Búvárkodás Nemzetközi Szövetségét. Az EDWA megalakulása óta olyan szerepet tölt be a könnyű búvárkodás életében, mint a FIFA a fociéban. Felügyeli a nemzetközi sporteseményeket, pénzzel támogatja a rászoruló országokat, egyesületeket szervez és ez a bizottság felelős a szabályok megváltoztatásáért, kiegészítéséért. Az EDWA feje ma is Lord Waterwalker. A könnyű búvárkodást előreláthatólag 2036-ban jelölik olimpiai sportágnak, talán a budapesti olimpián mutatják majd be először.
A szabályokról Lord Waterwalker egyszer azt nyilatkozta: „Még egy idióta is meg tudja tanulni.” Majd pár perccel később hozzátette: „Én magam két hónap alatt profi lettem benne.” Valóban egyszerű sportról van szó, magam is megpróbálkoztam már vele, és csak pozitív tapasztalatokról tudok beszámolni. Röviden összegezném is, de ha valakit bővebben is érdekel, akkor felkeresheti az EDWA-t, ahol részletesebb tájékoztatást és teljes szabálykönyvet is kaphat. A cikk végén megtalálhatók a szervezet elérhetőségei, és magyarországi csoportjának címe is.
A felszerelés: bármely búvárboltban beszerezhető, de otthon is megtalálható. Szükséges egy búvárszemüveg, egy hagyományos légzőpipa (nem oxigénpalack!), egy fürdőruha, nemtől függően nadrág, vagy esetleg bikini. Előreláthatólag e téren lesznek nagyobb viták, és emiatt fog szétválni a sport két ágra, ugyanis a very easy diving kora követői szeretnék elérni, hogy ez a megkötés eltűnjön, és férfiak is versenyezhessenek melltartóban, vagy nők egyszerű monokiniben. Ezen kívül szükséges még egy fürdőkád, vagy egy kisebb medence. Otthoni edzéshez célszerűbb az előző, nemzetközi versenyekhez általában medencét használnak.
A szabályok: a versenyzők a medence széléről indulnak. A vízbe eredetileg pár kisebb tárgyat, például pénzérméket szórtak. A játék célja, hogy ezekből minél többet hozzon fel a versenyző, meghatározott időn belül. Ez változó lehet, nagy versenyeken egy-két óra között ingadozik. Az idő a játékosok, és a csapatok számától függ, mivel egy csapatban legalább négy embernek kell indulnia, akik körönként váltják egymást, és az összpontszám dönti el a helyezéseket. Minden felhozott tárgy egy pontot ér. A tárgyak meghatározott méretűek, minimum egy, maximum három centiméter átmérőjűek lehetnek. Egy csapatból az első versenyző kezdi a „szedést”. A játék indulását sípszó jelzi, mire a játékos a vízbe ugrik, és megpróbál minél több tárgyat összeszedni. A következő sípszóra kimászik a medencéből, csak aztán jöhet a második versenyző, és így tovább, míg az utolsó csapattag is kiért a medencéből. Ekkor összeszámolják a megszerzett tárgyakat, és a legtöbb pontot gyűjtő csapat nyert.
A csapatok számát nem szabályozzák szigorúan, minimum három, maximum akármennyi, amely egy nagyobb megmérettetésen elérheti akár a húszat is. A csapattagok száma a verseny „nagyságától” függően változó, ezt már szigorúbban szabályozzák. Például egy házi bajnokságon négyfős csapatokat kell kiállítani, egy országos versenyen hét főseket, egy világkupán tizenkét főnek kell medencéhez állnia. Az idő is ennek függvényében változik, négy fő esetén 2 óra, tizenkét versenyzőnél viszont csak egy óra. Ez az időtartam természetesen egy játékosra vonatkozik, tehát egy világkupa 12 órán keresztül tart, ami meglehetősen megpróbáltató, ezért nagyon fontos a jó kondíció és az állóképesség ebben a sportban. Ezen kívül a tárgyak száma is korlátozott, mint ahogy a medence mérete is, de most ezekre a részletekre nem térnék ki.
Ennyi dióhéjban a könnyű búvárkodás. Ha valaki szeretne behatóbban foglalkozni a témával, akkor az elérhetőségek:
Az EDWA magyarországi csoportjának címe: Budapest, 1148, Egressy út 54.
Telefonszáma: 112-324-678
Internetes elérhetősége: www.konnyubuvarkodas.hu/edwa/magyar.html
E-mail: konnyubuvar@edwa.hu
Az EDWA brit székhelyének Internetes elérhetősége: www.edwa.com/connecting
E-mail címe: easydiving@edwa.com

Sok sikert kívánok minden érdeklődőnek!

SzriDó

Ex-krém, az extrém sportok magazinja; I. évfolyam, 5. szám, 2005, július.

4.5
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4.5 (2 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

h, 2005-07-18 17:08 Blade

Blade képe

Very easy, Dóri féle agymenés. :D
----

So dark the con of man - Mily' sötét az emberi ármány.

h, 2005-07-18 17:22 Bogumil

Bogumil képe

_____Bogumil D' Kukulkán
Most mi ez? pikareszk,vagy groteksz? Novellának,nem novella. Nem inkább a gondolatokhoz kellett volna tenni? Esetleg bolg monólógnak is elmenne...hű-ha!

k, 2005-07-19 16:18 Zucchero

Zucchero képe

Ez a hírekhez megy.(Majdnem megijedtem, hogy elveszik a legújabb témámat... egy gondolat válaszul egy másik gondolatra) Cikkek, amiket másokkal meg akarsz osztani.
Amúgy köszi, idén nem próbálom ki. Mallorca elég volt a búvárkodásból.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
"Ha jót akarsz alkotni,próbálkozz a lehetetlennel."

k, 2005-07-19 19:49 Bloody Dora

Bloody Dora képe

A cikkekhez csak igazi és nem légből meg nyomdahibából kapott álhíreket szabad betenni, szóval itt a helye. És mivel nem gondolat, ezért marad az egyéb kategóriában. Blognak meg nem teszem be, mert azt kevesebben olvassák, mint a novellákat. :)
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

k, 2005-07-19 22:42 Rem

Rem képe

Én maradok a focinál, meg az asztali-tenisznél. ;)
______________________
Az öreg dobozoló sámán

szo, 2005-07-23 18:25 Tim Shaw (nem ellenőrzött)

Őrült a csaj, nem vitás! :)
Hát pont erre volt szükségem.
Dory, ne komolyodj meg soha! :)

szo, 2005-07-23 19:28 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Rendben. Kár, hogy őrülten mosolygó emotikon nincs, így csak ezt tudom küldeni: :lol: .
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

cs, 2006-03-16 21:09 ZEZE

ZEZE képe

ZEZÉnek is csak pozitív tapasztalatai vannak a témával kapcsolatban!;-)
zeze

sze, 2009-10-28 23:12 Randolph Cain

Randolph Cain képe

Hát ezt inkább nem kommentálnám, miután vagy egy hete elaludtam a kádban, és szó szerint majdnem megfulladtam :D (bár lehet, hogy megtörtént, és mindez csak az őrült elmém kivetülése... de nem, én nem vagyok ennyire elborult :lol: )

sze, 2009-10-28 23:18 Muraközy Konrád (nem ellenőrzött)

Hö?

sze, 2009-10-28 23:45 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Ez mit keres az írásoknál? Ez nem egy cikk?
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

sze, 2009-10-28 23:58 Randolph Cain

Randolph Cain képe

Konrád és Norbi, annyira komolyan vesztek mindent... ez szerintem poén! :D Ilyen nincs: rendkívül könnyű búvárkodás? :lol: Ja, ha nagy levegőt veszek, és beledugom az orrom a teámba! :D
ek: fiaik... Dóri, mi mind azok vagyunk, most már nem tagadhatod le, ek is megmondta. :)

cs, 2009-10-29 00:15 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Nem olvastam végig :oops: (ilyenkor? Összefolynak a betűk a szemem előtt!), csak ránéztem az elejére meg a végére.
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

cs, 2009-10-29 00:29 Randolph Cain

Randolph Cain képe

Ember, szerintem ez tökre normális! Én mondjuk a másik kategóriába tartozom: most állok neki novellát írni a KIMTE pályázatra! :-? :D
ek szerint: balek... na ja! most mit mondjak. :)

cs, 2009-10-29 10:58 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

(OFF) Huh... Vigyázz, hogy jól küldd be, mert ha az utolsó pillanatban visszadobják, hogy bocs, nem felel meg a kiírásnak, akkor az gáz. :)
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

cs, 2009-10-29 22:08 Bloody Dora

Bloody Dora képe

(OFF)Visszadobjuk, hogy küldd rendesen. Nem vagyunk olyan szigorúak. Majd utána, természetesen, vonjuk le a pontokat. :P
(ON)Konrád: igen. Hö? típusú írás. Norbi: cikk. Ál-cikk. :) Hö? típusú álcikk. Kösz az új kategórianevet! :D Majd kopirájtolom oda, ha valaha is ilyenre vetemednéd (a továbbiakban).
_____________________
Dr. Bloody Dora

cs, 2009-10-29 09:26 Muraközy Konrád (nem ellenőrzött)

Végigolvastam, megértettem, csak nem értem. Illetve régi, Hahotás emlékeket idéz bennem. Szóval amolyan hö? hatású.

EK: riska. Anyád, EK, az tehén!