Sékszpíriáda

Sékszpírádia

Avagy: változatok a Rómeó és Júliára

Rómeó és Júlia – 1.

Helyszín: Verona, de lehetne akárhol a nagyvilágban, lényeg, hogy valami olyan város, ahol olaszok a nevek, és angolul beszélnek

Szereplők: annyi, hogy Dunát lehetne velük rekeszteni, de a közelben nincs Duna, így szerencsére nem rekesztenek. Egyébként van egy Júlia, meg egy Rómeó, meg a többi útközben kiderül.
Történet:
Valami Prológ elmeséli, hogy van ez a Verona, bulis hely, de egy bibivel: két család állandóan veszekszik, mert nem tudják eldönteni, hogy az UTE, vagy a Fradi a jobb, aztán baseball-ütőkkel felfegyverkezve mindennap egymásnak esnek. Meg a környéknek. És lelövi a poént, amit ha én is megtennék gyilkosság vádjával bíróság elé citálnának.
Kezdődik az első felvonás. Egy kedves hisztivel, meg a szokásos vitával, amit fegyverrel intéznek el, mert máshogy nem illendő. Sok ember egyszerre akar okos lenni, de a Capulat fradisták és a Montague újpestiek között ez nehezen ment, mert az ember könnyen elveszthette a fejét. Ilyen a nyílt színen kicsit durva lenne, ezért csak semmi vér még, de a kedélyek felborzolódtak, mint a macskák hátán a szőr, ha visszafele simogatják őket. Megjelenik Benvolio (egy UTE-s) és Tybalt (egy vérbeli fradista). Aztán nagy nehezen leállnak, mert jön a Herceg, aki rendet vág a sorok között, és bevezeti a kötelező MTK szerkót. Eközben Rómeó valahol az isten háta mögött siratja a régi szerelmét, de nem Júliát, hanem Rozit, így a címből és a mű terjedelméből azonnal következik, hogy nem sokáig fog búslakodni. Közben, mert minden egyszerre történik, de a szöveg csak egy szálat tud követni huzamosabb ideig sok „közben” beszúrása nélkül; tehát mindeközben Páris, nem, nem a Helénás, Helénát megette a fene, szóval Páris herceg megkéri Capulettől a lánya, Júlia kezét. Ezt az anya (Júliáé, nem Párisé) a dajkával együtt közli Julival, aki ennek szemmel láthatóan vagy örül, vagy nem. Este bál, erre Rómeó lila-fehér ruhája összekoszolódik a sok mászkálás közben, csupa fűfolt lesz, így zöld-fehér posztónak nézik, és beengedik, bár ellenség. Ezt Tybalt gyorsan kiszúrja, és bosszút esküszik, hogy amíg Szűcs gólt rúg, megöli Rómeót. Ez az érintettet nem zavarja, mert táncikál Júliával, és egymásba szeretnek. Amit nem kéne, de van ilyen.
Második felvonás. Júlia-Rómeó-erkély nagyjelenet. Mindenki szerelmet vall mindenkinek, kivétel az erkély, aki csak áll, és van, és főszerepben önmagát játssza.
„Roméró, miért vagy te Roméró?” – kérdi Júlia, mire Rómeó üvöltve válaszol, hogy ő nem Roméró, hanem Rómeó, és ne legyen süket, mert a súgó majd kiköpi a tüdejét, úgy kiabálja a szöveget. Egy csók, kibékülnek, össze sem vesztek, elhatározzák, hogy összeházasodnak. Eztán Rómeó elsiet Lőrinc baráthoz (egy ferences rendi szerzetes, nem a haverja... vagyis az is, de az most mellékes... izé... hagyjuk), és megkéri, hogy délután adja össze őket. (Nem a számokat, őt és Júliát.) Juli a dajkáját a piactérre szalajtja, hogy megtudja Rómeó szándékát, aki visszaüzen, hogy esküvő megszervezve. És Júlia jön, esketés, happy end, de még nincs vége.
Harmadik felvonás. Mercutio és Benvolio egymást szapulják, megjön Tybalt, Rómeót keresi, mert Szűcs tizenegyeshez készülődik. Rómeó jön, de rokont nem akar Sydney, ezért kedvesen válaszol. Erre Mercutio vív helyette, megsebesül, és Rómeót ez kihozza a sodrából. Leszúrja Tybaltot, aki épp a közvetítést figyelte, mert Szűcs kihagyta a nagy helyzetet. Jön a herceg, Rómeót Mantovába száműzi, de ő nem megy, előtte eltölti a nászéjszakáját Júliával, aki kiborult, mint a bili, mert van egy halott nagybátyja, egy gyilkos, száműzött férje, és egy kilátásba helyezett esküvője. Amit nem mondhat le, mert már megrendelték a tortát is, és ha kárba veszne a finom édesség, kitagadnák.
Negyedik felvonás, szerencsére már az utolsó előtti. Júlia Lőrinc baráthoz szalad, aki altatót ad neki, és tanácsot, hogy egyezzen bele a házasságba, majd vegye be a löttyöt. Akkor majd Rómeót értesítik, és elviszi magával. Így is lesz, de előtte a Fradi újabb győzelmére egy nappal előbbre helyezik az esküvőt. Juli elalszik, eltemetik, kifizetik a barátot, aki valahogy el akarja juttatni a levelet Rómeónak.
Utolsó, azaz ötödik felvonás. Rómeóhoz nem ér el a levél, viszont olvassa a legújabb bulvárlapban a hírt, hogy Júlia halott. Nosza, utolsó garasain mérget vesz, és lóhalálban rohan vissza Veronába. Ott mindjárt be a temetőbe, a Capulet családi kriptához. Ott találkozik Párisszal, meg a kíséretével. Rómeó előránt egy kisebb kaliberű aknavetőt, és Swarcheneggert megszégyenítő mozdulatokkal veri szét a társaságot, majd egy könnyed kardcsapással elküldi Heléna mellé Párist is (azaz a fenébe). Berobban a sírboltba, egy karddal a kezében, a másikban a mérget szorongatva, egy szál alsónaciban.
- Juci, édesen, ingem-gatyám eldobtam, úgy rohantam, mi van itt? – kérdezi felindultan, majd, mivel választ nem kap, legurítja a torkán a mérget. Erre Júlia, egy kis fáziskéséssel, felébred, veszi a noteszét, és jegyzetel.
- Azt mondja: feljegyzés Júliának, ha felkelne. Kripta: rendben. Halotti ruha: kipipálva. Este: ez is megvan. Mi ez? Halott Rómeó: ez nincs rajta. (Beírja.) Oké, kipipálva. Mi? Halott Rómeó? De miért? Jaj, kedvesem, ezt nem értem, miért? Mindegy, mit csináltál magaddal? Méreg? (Megcsókolja, hogy nagyon romantikus legyen, és megmérgezze magát is. Nem jön be.) Tőr? (Leszúrja magát. Ez sikerül.)
Berohan Lőrinc barát, a város polgárai, élükön a herceg és a két viszálykodó család. Lőrinc mindent bevall, hátha ezzel valaki szívrohamot kap, és még azt a temetési költséget is zsebre vághatja. A herceg ítélkezik: temessék el a két halottat (el vannak temetve, de ez nem zavarja), és béküljön ki mindenki. Keserédes vége: pár hulla, de mindenki megbocsát a másiknak. Ezek után egyöntetűen szurkolnak a Vasasnak.
Vége.

5
Te szavazatod: Nincs Átlag: 5 (6 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

sze, 2005-08-03 20:27 Rem

Rem képe

nem Benny Hill ? Na hát ez nem volt annyira vicces, mint a meneuré, mert nem drámát olvashatunk, hanem a kötelező olvasmány rövidítésének a paródiáját. Az aktualizálással sem volt gond, ugyebár nem stílus paródia, hanem az örök szerelem kicsúfolása a mű, nos ebben nem ért senki egyet, így én sem szolok bele.
Mosolyogtam végig a mű alatt.
______________________
Az öreg dobozoló sámán

sze, 2005-08-03 21:09 Bogumil

Bogumil képe

_____Bogumil D' Kukulkán
Mi lenne,más:vérbeli paródia.Igen,hát Sekszpirnél hullanak a fejek,emberek,mint a legyek.Jól asszociáltad a mai életünkre.Egyet hiányolok,nem jó cimet adtál neki:fekete Rómeó lett volna ütős. Az etnikai kisebbség vétózni fog a kirkesztése ellen.Tudod,hogy amerikában ennek komoly következménye lenne,ha legalább egy négert nem vesznek be egy írásba...tehát az etnikai Romeó belezúg egy findzsaszemű másik etnikaiba,mondjuk egy sárgabőrű lánykába a Józsefvárosi piacon...és aztán jöhet a harakiri.Mindjárt másként fest a dolog.A kecske is jólakik,meg az ombucman is...na,de ez csak vicc volt.Jól megírtad. ötös.

cs, 2005-08-11 21:12 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Etnikumokat most kihagytam, de ha nagyon akarod... csak azt viszadobnák mindenhonnan, mert sérti a jogokat ("egy paródiába etnikumot? ugyan, nem hisszük, hogy a drámát akarod kifigurázni, fogadjunk, hogy a szegény kissebbségiek voltak a célpontok!").
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

cs, 2005-08-11 21:33 Bogumil

Bogumil képe

_____Bogumil D' Kukulkán

Bújtassad pozitiv köntösbe a cigányokat! Legyenek ők a jók,okosak és a bölcsek.a magyarok a bugyuta,bárgyú,ütődöttek...

szo, 2005-08-13 21:27 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Néha azért az életben is van úgy, hogy ez a helyzet...
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

cs, 2005-08-11 21:10 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Igen, öcsémnek magyaráztam, miről is szól az a dráma, aztán kicsit átdolgoztam, majd leírtam. De lesz Dráma is, megígérem... :)
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

sze, 2005-08-03 20:42 Misaerius

Misaerius képe

Nos, volt szerencsém elsőnek olvasni. Mint valamennyi művedből, ebből is sugárzik a Bloodydora-stílus, amiért már megéri elolvasni. Van benne pár "ütős" poén, amelyeken még most is nevetek, ha eszembe jutnak.
_______________________________________________________

Ki nagyra és nemesre nem tör, s nincs neve,
az elemekbe olvad; hát távozzatok!
/Goethe: Faust/

p, 2005-08-05 15:58 Tim Shaw (nem ellenőrzött)

:P :P :P :P :P

cs, 2006-03-16 21:17 ZEZE

ZEZE képe

"...mért fél, szorít itt benn a szív, a lelkem mért remeg,
hogy minden, minden tönkremegy és vár egy jégvilág, hol csak
szél penget gitárt..."

zeze

p, 2006-03-17 14:22 Asalath

Háááát, most nincs kedvem felháborodni, egy az hogy nincs is min, mert ezt nem kell komolyan venni, de érzésem szerint ez nem volt valami vicces, legalábbis nem annyira, mint amennyire akart lenni. Szerintem bűn rossz, bár új vagyok itt, nincs jogom senkit fikázni! Ennyi.
"I wake up in the morning and I ask myself, is life worth living should I blast myslef?" - 2pac-Changes

p, 2006-03-17 14:26 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Ha elmondod a véleményed, az még nem sértő, csak ha olyan formában mondod el. ha szerinted bűn rossz, akkor az is - számodra. Ha más szerint nem, akkor legyen boldog. ;)
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

cs, 2015-06-11 05:44 Gitáros

Gitáros képe
5

Aranyos, fantáziadús kis marhaság, tetszett, nincs benne üresjárat, nagyon szórakoztatott, élveztem azt a sok blődséget, amit sikerült belezsúfolnod.
Egy ilyen paródiának pont ez a lényege, tökéletesen sikerült neki megfelelned.

Egy apró megjegyzés: Swarchenegger - helyesen: Schwarzenegger
Nem könnyű név, az biztos...:)

Miki