Szelek szárnyán / Kontroll nélkül

I.

Felhúztak. Rosszul viselem a tömeget, és Japán megtelt. A sok kultúrjapó meg csak udvariaskodik, eszükbe nem jutna egy ízeset tolakodni. Fáradjon előre, bombahoppa-szan! Ugye kér még egy kis szakét? Na ugye! Bezzeg Európában a Lidliben ünnepnap előtt olyan élvezettel lehet lökdösődni, mint a ringben bármelyik tetszőleges profi küzdősportot űzve. A bevásárlókocsik koccanásainál úgy röpködnek a szikrák, mint a GTA God Mode futama alatt a rábahídvégi falunapok dodzsempályáján. Mintha fizetnének érte, olyan agresszív a nép. Látens Rambo rajongók önkéntes gerilla üzemmódban, nincsenek szervezők, bírók, biztonsági emberek. Kelet-európai ketrecharc kontroll nélkül. Sokan csak egy rövid felhozó meccsre jók, de közben még egy jót shoppingolhatunk, akár az akciós, akár az alsó polcos, sajátmárkás diszkonttermékekért rajongunk igazán.

Japánban sajnos sosincs ilyen tolakodás, és a tömeg miatt még mérgesebb vagyok, mert itt nem lehet passzív ellenfeleken levezetni a feszültséget. Még a Black Friday is olyan tiszteletteljes, mindenki méltósággal nem, illetve alig fogyaszt. Nippon, Zen, gésa, pagoda, szusi. De már nincsenek szamurájok. Valahogy sikerült a hagyományokat a felhőkarcolók árnyékában a háttérbe szorítani, immár Japán is a Karácsonyt várja, és az ünnepi készülődést fény és pompa, neon Godzilla és virtuál Pikachu kísérik. Mintha csak én rajzoltam volna képregényt egy sötétebb korszakomban.

Sok ez most nekem, feszkót levezetni az óceánpartra indulok inkább, még Nemurón is túl, mert a keleti világvége csücske a legjobb relax ilyen idegállapotban. Megnyugtat, ha a széllökéseket számolhatom. Ülök a tengerparti sziklákon, százezerig számolok és lassan kieresztem a gőzt. Közben közeleg a Sonca szupertájfun, a nap is felkel, igaz, nem sok látszik belőle a vihar miatt. Egyszer csak mellém ül Thor, eddig észre sem vettem, hogy ő is itt van. Ő Godzilla méltó párja. Beszélgetünk, pontosabban csak beszélgetnénk, de a tájfun miatt csak kiabálni tudunk egymással. Thor bombahoppa viccekkel ugrat, én meg a Valhallával cukkolom, azzal, hogy milyen kicsi volt a gyerekszobája a zabigyereknek. Még jobb kedvre derít, ahogy kicsit később egymásnak dobálgatjuk a kalapácsainkat, próbálgatjuk, melyikünké kezesebb. Jó játék.

A tegnap éjszakai szaporrói szaképarti után maradt még nálam némi szesz, abból szlopálunk a kalapácsvetés után, hagyjuk, hogy a tömény alkohol perzselje a gyomrunkat. Előrelátóan még hajnal előtt bevettem két pirula Paradoxont, hogy a várható hasogató fejfájás elkerüljön. Az alkohol gyógyszerrel ütős páros, mint Thor és bombahoppa. Instant jókedv. Együtt felidézzük a szaporrói szép emlékeket, például, hogy mekkora buli volt, amikor nyugat-német színekben megnyertük a téli olimpiai bob páros futamot. Bombahoppa ült elöl, Thor hátul, a kalapácsokat a futam alatt gondosan el kellett rejtenünk, cserébe bosszúból konfettivel és flitterrel hintettük be az egész pályát. Ki mint vet, úgy arat. Csak úgy csillogott a befutó! Az eredményhirdetés és az éremátadás után akkorát buliztunk, hogy még a földrengéseken edzett japánoknak is beleremegett a lábuk. Ezután terjedt el a szólás a nagyobb japán földrengések alkalmával, hogy "Bonba hoppa to tōru ga odotte iru" vagyis "bombahoppa és Thor táncolnak".

Végre erősödik a tájfun, közeleg a közepe, már látjuk a szemét. Thorral búcsút veszünk egymástól, összecsendítjük kalapácsainkat, azok szikrát vetnek és akkora mennydörgés hallatszik, hogy még a Fudzsi is beleremeg, de ellenáll a kísértésnek, hogy kitörjön, viszont az elkövetkező napokban elkezd majd bőszen füstöt eregetni, ezzel ráhozza a frászt Japánra. A nemzetközi média kitörő örömmel tudósít majd minderről, végre cikkezhetnek valami érdekesről is, hiszen elég nehéz mondvacsinált celebpletykákkal elnyomni a bombahoppa híreket.

II.

Elbúcsúzik tehát a két cimbora, én lestoppolom a tájfunt, ami készségesen megvárja, hogy felpattanjak a hátára. Lassan lecsillapodik a vihar, értő kezeim alatt kezes báránnyá szelídül. Fordítok egyet rajta, irány a Nagy-korallzátony, az oda szervezett jacuzzi szeánszot jégbe hűtött queenslandi pezsgővel dobjuk fel, miközben a tombolát Tibi, a havannai targoncaszerelő srác húzza, ő egy igazi hidraulika szakértő egy XVIII. kerületi panelház hetedik emeletéről. Nappal a targoncákat javítja országszerte, esténként meg kocsival elmegy a kedvenc kisvendéglőjébe, eszik-iszik, illetve jobbára iszik. Hidraulika szakértő, így tudja, hogy az optimális üzemi nyomást csak a folyadék minimum szinten tartásával lehet szabályozni. Ennek megfelelően, mivel az emberi szervezet félautomata nyomáskiegyenlítő rendszerrel van ellátva, Tibi az elveszített folyadékot rendszeresen és bőségesen pótolja. Persze nem csak okleveles szakember, hanem műkedvelő zenerajongó is, ezért a rögeszméje, hogy a folyadékpótlás legjobb módja, ha ütemesen, szinkópa szerint fogyaszt. Ez számára a rövid-hosszú-rövid kombinációt jelenti, amelynek rendszeres ismétlése után a törzsvendégeknek közkívánatra standup előadást szokott tartani kedvenc kocsmás viccei élethű tolmácsolásával. Tibi törvénytisztelő, ezért, bár mindig kocsival megy "vacsorázni", utána a három tömbnyire lévő lakásába gyalog megy haza. Így az autó mindig a kisvendéglő előtt marad. Ittas vezetés kizárva! Reggelenként Tibinek az autó távolléte nem okoz gondot, mert egy másik kocsijába száll be, elmegy targoncákat szerelni, majd este jól végezve munkáját megint irány a kisvendéglő. Minden hétköznap. Hétfőn Honda, kedden Caddy, szerdán Seat, csütörtökön csodaautó (a sofőr az unokaöccse, Peti!), pénteken pedig Punto.

Tibi szombat reggel egyenként hazavezeti mind az öt kocsiját, és hétfőn újra kezdődik a kör. De ma szombat van, holnap ezüstvasárnap, és a targoncaszerelő srác most bombahoppa vendége a Nagy Zátonyon, tombolát húz hamarosan. A vendégek türelmetlenkednek, mindenki a fődíjra vágyik, ami két hét nyaralás jövő nyáron a Vénuszon bombahoppával. A szélvihar már lecsendesült és tovaszállt, a szikrázó napsütésben a pezsgősdugók durrogását csak a bohóchalak előadását kísérő kacagás nyomja el. A csütörtöki teliholdat követő péntek tizenháromra eső Luca-nap, a SzerencseSzombat és az ezüst vasárnap kombinációja kimerítő az egész éves hajtás után, jól esik a pezsgőfürdő mindenkinek, köszöntés, koccintás, Krug Grand Cuvée, koccintás, köszöntés, koccintás, kaviár, koccintás, Kentucky Bourbon, koccintás, Kadarka, kürtőskalács, koccintás, kevert, Karácsony-koktél, koccintás, körök végtelen sora kontroll nélkül... a targoncaszerelő srác ma is gyalog megy haza.

4
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

p, 2021-10-08 21:59 Bloody Dora

Bloody Dora képe
4

Mindkét részből az első bekezdés ötcsillag, felvisítottam. A többi lejjebb van, de az a két bekezdés csodás. Összegben adok egy négyest.
(Vivaldi megy a háttérben, mert miért is ne. És még így is átjön a hangulat.)

_____________________
Dr. Bloody Dora

szo, 2021-10-09 13:24 Deep_Ankrin

Ez jó volt!

h, 2021-10-11 11:46 S7ABO

Ez király volt! Kb. egy levegővel olvastam végig.
Újra és újra rádöbbenek, hogy egy percig sem élném túl az elmédben. :D

--------------------------
Élt egyszer egy pék.
Még a szeme is kék.
Az volt az ő álma,
Hogy ne legyen piros a málna.
Egyszer aztán gondolt egyet,
Minden málnát kékre festett.
Ő volt a pék. A málnafestő pék.

k, 2021-10-12 21:21 bombahoppa

Mindenkinek köszönöm a szép szavakat! :)

v, 2022-02-13 12:57 Roah

Roah képe

Ötös írókád, ötös hangulati ráérzőkéd, és ötös írói szemed van, szerintem. Ez utóbbi tanulhatatlan, az vagy van, vagy nincs.
Különös hangulati szkillednek tartom a tűzvíz világok - skandináv szamuráj, hé!? :D -, összeillesztésének olyan formáját, mely egy alakzattá válik úgy, hogy nem lesz stílidegen, nem siklik ki, nem kap gellert a gondolatok ábrázolása. És még az olvasó is jól érzi magát közben.

Tudod, mi a fura?

A stílus hiánya.

Szokad javítani az írásaidat? Tudod, amolyan... önkontroll? Pihentést követően alaposabban átnézni, ilyesmik? Hm? Szoktad?
Mert akkor csúszhat be ez a jelenség. Szerkesztés néha kinyírhatja a stílt, ha túltolják.

Amúgy Isten hozott a Karcolaton! :))))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."