Harmincholdas Pagony

Legutóbb észrevettem, Micimackó mézezi a bort. Látta, hogy látom, de csak megvonta a vállát, és annyit mondott, Macifröccs.
Az is feltűnt, az öreg medve valahogy egyre kopottabb. Igaz – mint mesehős –, ő is örökké él, de a huszonegyedik század kilátástalansága rányomta hangulatára a bélyegét.
A Százholdas Pagony is harmincra fogyott, mert a város terjeszkedésével beépítették az évek során. Bár megmaradt a parkos jellege – angolkert látványból franciára silányulva –, a medve szerint kimondottan irritáló, hogy Malackától nem messze egy benzinkút vagy Bagoly fája mellett egy pláza rondítja az összképet.

A régi hangulat visszaidézésére tett kísérletképpen Micimackó elkerített egy nagyobb susnyás területet. Segítettem neki felállítani köré vagy húsz figyelmeztető táblát – hogy Tilosazá! –, és telepítettünk a kerítés mellé számos bölénycsapdát. Utóbbiba – bölények hiányában – általában csak banyatankos vénasszonyok potyognak, de ez, valljuk be, sokkal szórakoztatóbb látvány. Jó ötlet volt az az iparikamera-rendszer is. Nem gondoltam, a közeli lakótelepről mennyi tini jár szexelni a bokrok közé. Micimackó néha elbújik oda, és morogva ijesztgeti őket.

Minél inkább hull a hó
Annál inkább…
– …kurva jó! – húzta el a száját Micimackó az ablaknál állva. – Most megint takaríthatom el a lucskot a kuckóm elől, mert valamelyik antisportos vénasszony dob egy hátast, aztán beperel. Mondjuk, ha kitöri a nyakát, akkor csak csendben elásom hátra, az ecetfa alá.
Hull a hó és hózik
Micimackó iszik
Hull a hó és hózik
Szebb időkben bízik

– Nem vagy álmos? – kérdeztem Micimackót szerda este. Ő szokás szerint rímekben felelt.
Szárnyára lehajtja fejét
Alszik a sárkány, a darázs
Elcsendesül, nem hallik beszéd
Se hebegés, se hadarás.

Alszik a villamos és a nyuszik
Az orgyilkos szemében a parázs
Ma a tűzgolyók és a lufik
Se durrannak, ne parázz!

Most már az a véleményem
Tele van a véredényem…
– …ezzel a jó kis Sárgamuskotállyal – mosolyodott el, majd újratöltötte a poharamat. – Le vagy maradva, mint Nyuszi üzletfelei a húsvéti tolongásban – kuncogott, és egy Egs! felkiáltással fenékig ürítette poharát. Mit tehettem, csatlakoztam.

Bőven maradt még a rajzfilmes jogdíjakból, tavaly mondta is nekem, hogy először át akarták vágni a palánkon, de nem hagyta magát, csak úgy írta alá a szerződést, hogy az ajándék-, használati-, és felszerelési tárgyak formájában előállított és forgalomba hozott kereskedelmi hasznosításból befolyt összeg után neki is jár négy százalék. Így félévente mindig utalnak egy nagyobb összeget a bankszámlájára – abból bőven telik borra. Időközönként elugrunk egyik kedvenc pincészetébe, és feltöltjük az almáriumot sok-sok palackkal. Egyszer – ha már almárium – hoztunk egy láda almabort is, de abból még mindig van a sarokban – kissé savanykás, mint a hangulatunk máma.

Egyszer egy átitalozott hétvégén Micimackó egy teljes verset szerzett. Bár énekelni mostanában már nincs kedve, helyette saját buci kútfejéből farag fűzfarímeket. Néha rémeket – mint egy esős vasárnap, amikor közben beszlopált három palack almabort. Bár ez a nevezetes vers nem is annyira vészes:

Süsü, a sárkány és a Dzsuang Dszi-mátrix

Egyik reggel Süsü, a sárkány
a nadrágzsebében matatott,
majd kihúzta kezét, széttárta,
s valami furcsát mutatott:

– Álmomban biza', ez voltam –
dugta orrom alá tenyerét.
Én csak bámultam a sok zsebpiszkot, fonnyadt vackort,
és a tegnapi vacsora megszikkadt kenyerét,

meg volt ott egy döglött lepke.
– Igen, lepke voltam, vígan táncoltam a napon,
bár nem így néztem ki, szétkenődve,
hanem szép voltam nagyon.

És most nem tudom – folytatta eltűnődve –,
nem tudom, melyik lehetem,
s hogy tulajdonképpen van-e olyan,
hogy magamat zsebre tehetem...

– De süsü vagy, Süsü, ki lennél?
Te vagy, Jó Süsü, te hát!
Kérlek, ne gondolkozz faszságokon,
inkább idd meg ezt a gyógyteát!

S egy kicsikét megnyugodtam, de
valami mégis megborzongatott,
régóta sejtettem, hogy a sárkány fejében
egyszerre több személyiség lak' ott.

És már úgy hiszem, hogy nincs igazság,
már az lett, amitől féltem én:
hogy amit látunk, csak csalfa vakság,
és ez is csak egy költemény.

Bár inkább a négysorosokat részesíti előnyben. Gondolom, azon nem kell annyit gondolkodnia.
Nem is olyan nagy talány
Ha nem iszod meg piád
Mely örök kéz szabta rád
Isteni szimmetriád
– Na, igyunk a tigrisekre! – kacsintott rám a medve.

Egy céges bulin – az egyik új film premiere után – összejött Meggel a Family Guyból, egy alkalom erejéig, a női mosdóban.
– Tudod, írtam egy könyvet A tizenkilenc éves lányok hiányérzete egy vámpíros sorozat befejezett évadja után a következő őszi epizódig címmel. Brian azt mondta rá, olyan lett, mint egy hosszú magazin.
– Autósport magazin? – kérdezte Micimackó, mert akkoriban be akart fektetni egy ralikrossz csapatba és/vagy építeni egy pályát a Harmincholdas Pagonyban a benzinkút és a pláza helyére, de ez végül nem jött össze neki, ellenben Meggel. – Mint az internet, csak fából? – kacsintott a lányra, aki vette a lapot.
Utána döntötte el Micimackó, hogy neki is írnia kell egy könyvet. Meg ültetni egy diófát a benzinkút helyére. A női mosdót esetleg nem bontatja el, de rak bele egy kényelmes ágyat, akkor majd nem húzódik meg a dereka.

Micimackó gyakori borozgatásai során sokszor kerül filozofikus állapotba. A kezébe akadó papírfecnikre ilyenkor – ha már aznap ráfaragott a rímfaragásra – a gondolatait jegyzi. Az utókor és saját maga számára, mert másnapra úgyis elfelejtené. Egy ideje visszatérő téma a bor és a nők.
Medvénk szerint a Chardonnay olyan, mint egy vámpír énekesnő, aki az anyósülésen szex közben a mezítlábját a szélvédőre nyomja, miközben ritmikusan mocorogva egy fülbemászó dallamot dúdolgat, ja és hajlamos kiszívni a nyakadat.
A késői szüretelésű Tokaji Sárgamuskotály egy olyan édes lány, aki mindig elcsábít, újra és újra, akkor is, ha nem akarod, mert emlékszel, mi lett a múltkor is, hiszen sosem enged annyira közel magához, csak fájdítja a medveszívet, amikor máskor mással látod. Szóval, már majdnem jégbor.
Ellenben egy könnyed Cserszegi fűszeres egy olyan huszonkét éves hölgyemény, akinek a színjátszás csak egy kaland, s bár gyorsan ledobja pólóját és beleéli magát a női főszerepbe, de nem lehet rá építeni, mert a Gyere velem a málnásba pilotja – max. az első évad – után már lelép, mert azt mondja, valami újat keres, így mialatt te egy év alatt kettőt öregszel miatta, ő csak fiatalodik, és a tőled kapott pólót dobja le egy újabb főszerepért a tőled kapott bugyi mellé. Persze nem neked.
Szerintem a félédes Otelló egy olyan félvér feketepárduc-cicus, aki bár az EU-ban illegális, de tud egynémely dolgot, ami kortyolgatás – nem harapdálás – közben felidézi bennem ifjú kandúrkorom szép emlékeit.

Tegnap kimentünk megnézni az elkerített rész északi sarkán a szűz havat, de két menyét összetapicskolta. Micimackóból erre kitört a vadállat. Üvöltött és üvöltött, én is ugráltam morogva egy kicsit, de valahogy elillant a hangulat, és csak a medve bömbölt a lakótelep felett lemenő napra. Itthon azért felrakott a facebookra egy fotót a panelházak feletti naplemenésről, vöröslő felhőkről. Ezekre is egyre kevesebb lájkot kap, ami mélabússá teszi. Mondjuk a képen nem látszik a két megkötözött menyét.

– Nyugi, Micimackó, ennél már nem lesz szarabb – mondom elgondolkozva rajta, hogy dehogynem.
– Tigris, te egy optimista állat vagy – válaszol a medve, majd bont egy bort.

3
Te szavazatod: Nincs Átlag: 3 (1 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

p, 2018-02-23 18:25 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Ha zsinórban teszem ki az írásokat, azért problémás, mert meglátok olyan párhuzamot, amit nem kéne, mert nincs is ott. De ez is olyan, mint bigacsek írása. Szóban jó, bár ez írásban sem tartalmaz hibát, csak a történet... sokat markol, keveset fog. Ilyen terjedelemben ennyit, ilyen csapongóan ne, mert vicc lesz belőle. Érett, mézízű, de vicc. Hosszabb terjedelmmel meg az a baj, hogy könnyen elvékonyodna benne a sztori (mint túl kevés vaj a túl nagy kenyéren), mivel az alapötlet, bárhogy színezzük, mégis csak egy poén.
Nekem semmi gondom a versbetétekkel, nem emlékszem a Micimackóra, de ott is ilyen random és erős gyakorisággal, felkonf nélkül jöttek? Mert az egy egészen picit zavaró, hogy olvasnál, erre öncélú leírás valami másról. Jó, olvasnál, erre vers a semmiről. Oké, folytatnád, erre filozófia a nőkről és a borról, ami érdekes, de hogy jutottunk el ide.
Vagy lehet, hogy józanul nem szabad olvasni, a fene se tudja. Nem volt az íráshoz tisztességes betegtájékoztató.

Részleteiben tetszett, csak egyben nem.

_____________________
Dr. Bloody Dora

szo, 2018-02-24 11:37 craz

craz képe

Nem olyan rég akartam írni egy micimackós slam-szöveget az egyik miskolci alkalomra, de aztán elmúlt. :) Végül is a bakancslistámról már kihúztam a 100+ néző előtti színpadról slamelést. (futottak még kategória) :D
Viszont maga a hangulat megmaradt bennem, és nemrég beugrott hozzá egy két ötlet is, meg hogy Tigris visszaemlékezése legyen, aztán ez lett belőle.
Most sem váltottam meg a világot, de azért egy-két embernek tetszett - olyannak is, akire nem számítottam -, így csak elértem a vegyes fogadtatás alsó határát. :D

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

szo, 2018-02-24 21:42 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Á, szerintem a mérleg egyértelműen pozitív, mert csak én vagyok hátizé, a többieknek sokkal jobban tetszett. Ez az egészséges változatosság, ami alapján kimondható, hogy a művet jól fogadta a közönség (a tiszta, 100%-os lelkesedés gyanús lenne).

_____________________
Dr. Bloody Dora

p, 2018-02-23 18:51 Gitáros

Gitáros képe
3

"nem tudom, melyik lehetem" - lehettem
"ralikrosz" - ralikrossz (vagy, még helyesebben: rallycross...:)

Összességében tetszett, szórakoztatott.

Miki

szo, 2018-02-24 11:38 craz

craz képe

Kösz.
A lehetem az direkt, a krosszt benéztem. :)

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

szo, 2018-02-24 08:03 Roah

Roah képe

Őszinte leszek, mint mindig. Kedvelem a kísérletező történeteket, tudod, ahol a szerző kipróbál a komfortzónáján kívüli írástechnikákat, témákat, valami mást, mint amiben dolgozni szokott, nem önmagát ismétli egymijomodjára pepitában, nem ugyanazt írja meg unalmasan, újra és újra, ergo nekem tetszett. Kíváncsi voltam, mit hozol ki belőle, mi lesz másabb, ilyesmik. Vers és humor pipálva, amolyan sajátos Craz-világi stílben, mégis másabbnak érzem, és tök jót mondott Dóri, azon meditálj el. :)))

Nem vagyok olyan penge költészetből, mint te, és igazából a verseid tehetnek az egészről, az az oka, meg ilyenek...(ez itt a mondatom végén nem három pont! :D csak úgy tűnik, de valójában nem az. :D ;) )

Ima-sanzon

Ma foglalt a szívem,
Ne várjon rám híven
Önnek se késik se pihen
a mámor.
Ma még mással futok és csalni se tudok
majd végére jut Ön is.
jön a mámor
jön a mámor.
Száz titok
véremben érik, eljut Önhöz is az
egyik
ne keresse a csodát a borban
boldogsága suhan a sorban.
Jön a mámor.
Foglalt lesz a szíve, várja ki a Nagy Őt
híven
Ha késik se pihen
a mámor.

Az eredeti költemény:

Slágerénekesnő

Ma foglalt a szívem
de várjon rám híven
ha késik se pihen
a mámor
Ma még mással futok
és csalni sem tudok
majd végére jutok
de máskor.
Száz titok
véremben érik,
eljutok
a szenvedélyig.
Ma foglalt a szívem
de várjon rám híven
ha késik se pihen
a mámor.

(Weöres Sándor/ Válogatott versek/232.old./ Slágerénekesnő)

Nem, ez a lentebbi nem Kairóból származik, és nem is nagymacskás, nem a fekete párduc, és nem mókás összeállítás; ezt azért hagyom itt, mert kedvelem, mert tele van szerintem erővel, energiával, mert kedvelem az illusztrációt hozzá, és ki tudja, talán még mágiával is bír. :))))
Hm. Az én fülemnek ez a bora. Ha te megkínáltál a tiéddel, megkínállak én is az enyémmel.
Jámász! ;)

https://www.youtube.com/watch?v=qhXlEgUpZyA

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2018-02-24 11:40 craz

craz képe

:)

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

szo, 2018-02-24 12:55 Sednol

Sednol képe

Világ életemben utáltam a Micimackó minden megnyilvánulását, de ez a realista megközelítés közelebb hozta.
Köszönöm. :D

"Az embereket könnyebb hülyíteni, mintsem meggyőzni arról, hogy hülyítik őket." Mark Twain
szmogov.blogspot.hu

szo, 2018-02-24 21:30 craz

craz képe

Hidd el, Micimackó nem annyira gáz, mint a filmeken. Ha leülsz vele meginni egy palack bort, erre te is rájöhetsz. ;)

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

k, 2018-02-27 18:41 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Hangulatos és jó sztori, tetszett a realista Mackókarakter, aki kicsit ugyan nyugdíjas lett, de szerethető maradt, a nős-boros jellemzés is jópofa. Ami nekem keserű szájízt adott, az a többi rész, egészen a Family Guy-os szál befűzésétől kezdve. Gondolom elszabadult veled a ló, te tutira élvezted a megírását, de szerintem kissé öncélú poénkodásba csapott át.
A versekről: le a kalappal. Biztos marha sok munkád volt velük, a poénok is ülnek benne. Én sajnos utálok novellában, regényben verset olvasni, ehhez nekem külön hangulat kell. Ezen valószínűleg gyerekkori (oké, és felnőttkori) traumáim sem segítettek, amikor végig kellett hallgatnom a Disney mesékben az éneklős részeket, így nem a te számládra rovom fel :)

Ezt e bekezdést viszont csíptem, pedig vers is van benne:
"Nagy pelyhekben hull a hó
Ez szerintem
– kurva jó! – húzta el a száját Micimackó az ablaknál állva. – Most megint takaríthatom el a lucskot a kuckóm elől, mert valamelyik antisportos vénasszony dob egy hátast, aztán beperel. Mondjuk, ha kitöri a nyakát, akkor csak csendben elásom hátra, az ecetfa alá."

k, 2018-02-27 20:01 craz

craz képe

Az az érdekes, hogy itt a poént nem szántam hangsúlyosnak, hanem a hangulatot. Aztán, hogy mennyire megy át ez a novellába, onnan pedig olvasás útján, az már más kérdés. :)
Viszont - ezeken a hozzászólásokon kívül - kaptam egy ilyes véleményt:
"Fú, de fekete
Nagyon jó
De szomorú is szerintem, olyan disszonáns
Kemény a mackóélet..."

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

cs, 2019-04-04 08:11 craz

craz képe

Micimackó újra elérhető! ;)

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."