Egy rovar élete

 

 Bánatosan és hitetlenkedve nézegettem a foltot, ami a Cambridge-i Egyetem állatrendszertani laborának falán virított. A kezemben szorongatott rovarirtó spray-re pillantottam, majd vissza a falra, és éreztem, hogy sikerült megtennem hátralévő életem első... hmm… meghatározó lépését.

 A fülemben lüktető, több hektoliter vér dacára a külvilág zajai nemhogy eltompultak: a bogarak idegtépő neszezése sivításnak tűnt, a neoncsövek zúgása agyzsongítóan felerősödött, a mellettem felciripelő tücsök hangját pedig egyenesen csatakiáltásnak hallottam.

 Más racionális magyarázatot nem látok arra, miért ordítottam a laborba toppanó professzorra.

 Az ajtónak tántorodó öreg kitágult pupillája versenyre kelt szarukeretes szemüvegével, ahogy rám meredt. A férfi végül megtalálta a hangját.

 – Jézusom! – hebegte. A tőlem telhető legbarátságosabb mosolyom villantottam rá, és próbáltam megmagyarázni a helyzetet.

 – Bocsásson meg, ha megijesztettem, csak tudja, enyhén fejlett rovarfóbiám van… és ez a hely…

 – Akkor meg mi az Istent keres az etológiai laboratóriumban?! – csattant fel a kis emberke, miközben ingerülten igazgatta hózentrógerét.

 – Ideküldtek gyakorlatra a Huber-versenyen elért helyezésem után.

 – Eh, ismerem azt a versenyt, nem csoda, hogy ilyeneket szalajtanak… Az meg… Mit művelt a fallal?!

 – Ja, hogy a  fal… Én csak lefújtam egy elszabadult darazsat. Tudja, mint mondtam, érzékeny vagyok az ilyen repülő… izékre…

 – Darazsat? Az ablakokon szúnyogháló van!

 – Ez azt hiszem, idebentről szabadulhatott el. Miközben áthajoltam egy asztalon, hogy megszagoljak valami fura orchideát, talán meglökhettem az egyik olyan kis vitrint. – Az öreg szeme ekkor már lázasan kereste, miben tehettem még kárt.

 – És hogyan hívták? – kérdezte félve.

 – Joachim Beil. De még mindig így hívnak, nem haltam meg, tetszik tudni… – nyújtottam felé a kezem. A prof ábrázatát látva hamar lehervadt a mosolyom, és kezdtem aggódni a „nem haltam meg” állapotom miatt.

 – A darazsat, maga idióta!

 – Vagy úgy! Valami S-betűs. Olyan latinos a hangzása, azt hiszem… – Közben aggódva figyeltem az öreg szeme alatt rángatózó ideget. – Sili, Susi… Szóval baromi nagy, a szomszédunk lódarazsait megenné reggelire… pedig azok már elintézték az egyik kismacskánkat is… bár az is lehet, hogy csak allergiás volt rájuk… Szóval, a tor barna, és potroha olyan furán zömök  Aránytalanul nagynak tűnt egy normális darázséhoz képest, a fullánkja viszont nagyon is passzolt ahhoz a potrohhoz!

Ha a prof valamelyik matektanszéken lett volna, bizonyára egyenes arányosságot von le a jellemzők sorolása és saját arca színvesztése között. Így viszont simán csak elfehéredett.

 – A Silius sialous?! – tört ki belőle, amikor már nem tudott tovább halványodni.

 – Már a nyelvemen volt! Vagyis a vállamon, de hál’ Istennek, először elröpült. Persze, utána végigkergetett ezen az átkozott termen… De szerintem róla sem kell múltidőben beszélnie, ahogy olvasgattam ezt a vackot, csak elkábítja őket! – nyújtottam a darázsirtó spray-t a prof felé.

 Istenem a megmondója, hogy közben nem direkt vágtam orrba a flakonnal! Az öreg azonban a könnyein keresztül is jól láthatta, mit tartok a kezemben.

 – Ezzel…? Maga idióta, van fogalma, hogy mennyi pénzbe és energiába kerül egy olyan rovar?! Két évembe telt megszerezni!

 – Ne legyen ilyen pesszimista! Mondom, hogy csak elkábítja…

 – Egy ekkora adag?! – mutatott a falat díszítő foltra. – Egy egész fészket… Ellenszélben!

 – Hopsz.

 – Hopsz?! Ennyi? Két év munkáját…

 – Nyugalom, inkább keressük meg, hátha lehet vele kezdeni valamit. Mást úgysem tehetünk…

 Utóbbi mondatomat alátámasztva széttártam a karom, ezzel leverve egy fura sáskát tartalmazó pitlit. Reflexeimnek köszönhetően elkaptam, és máris visszatettem a helyére – közben szinte hallottam, ahogy kihagy a professzor szívverése. Mintha mi sem történt volna, rátámaszkodtam az asztalra.

 Az asztal azonban egy terrárium volt, aminek üvegfedele nem viselte jó szívvel a súlyomat, és nemes egyszerűséggel betört.

 Az öreg ordítása elnyomta az enyémet. Pedig nem az ő kézfejét  vágta el az a rohadt üveglap…

 – Nyugalom, semmi gáz, így ni, rátesszük ezt a növényt és… hopsz, ez beesett. Mindegy, így biztos jobban érzik magukat a gekkók… húha, szökik az egyik, elkapom!

 – Ne! – vetette közbe magát a prof, és elkapta a karom, mielőtt elértem volna a következő asztalt. – Álljon meg, ne mozduljon!

Így tettem.

 – És a gekkó? – kérdeztem félve.

 – Kit érdekel az a rohadt hüllő?

 – Lehet, hogy megeszi a Sileilo… izé darazsat. Vagyis a hulláját, ami persze még lehet, hogy él. Pedig a gyűjteményében szépen mutatna! – bólogattam.

 – Gyűjtemény? Ez egy kihalás szélén álló ritka faj heréje, másnap indult volna a királynőhöz…

 – Ó, akkor végképp meg kell találni a hullát! Vagy itt nem létezik mesterséges megtermékenyítés?

 A prof vérben forgó tekintetéből úgy ítéltem, nem.

 Végül már teljesen mindegy volt, él-e az a szerencsétlen darázs, vagy sem, mert ahogy az öreg visszanyerte a lélekjelenlétét és a hangját, az azt követő hangrobbanástól minden bizonnyal megállt volna a rovar pici szíve. Aggódva figyeltem a vitrineket, mikor törik be az üvegük. Nem bírtam volna elviselni, ha az öreg vérmérséklete miatt további gekkók vagy darazsak tűntek volna el…

 Megvakartam a fejem.

 – Természetesen rendbe hozok mindent – mondtam. Az üvöltöző professzornak elakadt a hangja, majd nyelt egyet, és a szemében halovány reménysugár gyúlt.

 – Hogyan? Fiam! Ha elmegy Afrikába, és akárhogyan is, de… de előkerít… megalapozom a pályafutását!

 Nevetve emeltem fel a kezem, beléfojtva a szót.

 – Nem úgy értettem… Ismerek egy jó üvegest.

 

 A Cambridge-i Egyetem lépcsőjén ücsörögve, ahová a biztonságiak hajítottak, azon gondolkodtam, hogy az emberek miért nem értékelik az apró segítségeket.

 Udvariasan felálltam, elengedve a mentősöket, akik a pár perce sokkot kapott biológia professzorhoz érkeztek, és könnyed léptekkel elindultam a fákkal szegélyezett járdán a legközelebbi megálló felé.

 A furcsa érzés, ami egész idő alatt a mellkasomat bizsergette, időközben felerősödött.

 Végigsimítottam a zakóm zsebén, csendre intve a sótartó-dobozban vergődő Sili… darazsat. Elmosolyodtam.

 

4.785715
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4.8 (14 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

sze, 2009-12-16 21:33 Blade

Blade képe

A poén olcsó, de a sztori sokkal jobb, mint az előző.

sze, 2009-12-16 23:14 Urbatorium

Urbatorium képe

Bevallom, a csattanóig borzasztóan tetszett. A megfogalmazás persze utána is, de ez a fajta fordulat, amikor nincs előtte semmi, amiből következtetni lehetne, mert még a főhős gondolataiból se derül ki, mert nem úgy áll a dologhoz... szóval ez csalás.

De azért hatalmas volt! :D

*****

Az egyetlen igaz tanulás: a lényünkben szunnyadó tudás tevékennyé ébresztése.

Weöres Sándor

cs, 2009-12-17 10:17 Kreeteeka

Kreeteeka képe
5

Nekem kifejezetten tetszett. Jó az írás stílusa, a poénok a gyengeségük ellenére így mégis ütősek lettek. Az mondjuk igaz, hogy a végső csattanó túl hirtelen jött, mert nem készítetted elő, de a túlzott ügyetlenség azért jó volt benne. :) Grat. Kk.

u.i.: A címet én azért még átgondolnám a helyedben. Kicsit sci-fis.

* * * * *

Boldogok a lelki szegények és az analfabéták.

cs, 2009-12-17 10:36 Damien Grove

Damien Grove képe
4

 

Tetszettek a humoros szófordulataid, és az írás olvastatta magát... amiért mégis "csak" négyes, mert a vége abszolút nem tetszett. Valahogy nem illett az egész helyzethez... persze ez csak magánvélemény, és lehet, hogy valakinek nem lesz kifogása a lezárás ellen ;)

Összességében ajánlom mindenki figyelmébe, aki néhány perc könnyed kikapcsolódásra vágyik...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://damiengrove.blogger.hu

cs, 2009-12-17 12:37 Mickey Long

Mickey Long képe
4

Eszméletlen jó kis humorbonbonok voltak benne. Az ügyefogyott, szerencsétlen karaktert nagyon eltaláltad. Majdnem végig vigyorogtam olvasás közben.

Viszont sajnos be kell vallanom, hogy nekem sem tetszett a vége. Az még egy dolog, hogy csak úgy a semmiből húztad elő, de sem logikailag, sem karakterileg nem illik oda. ( Hopsz, ez egy kicsit furán hangzik, de remélem érted ;) )
Ha ugyanazt a filinget követnéd a lezárásnál is, mint az elején, és egy frappáns odaillő véggel zárnád… akkor szemrebbenés nélkül ötöst adnék. Így viszont négy…

 

----------------------------------------------------------------------------

Ifjú Titán

"A valóság az, amit a tudatod azzá tesz." (Morpheus)

cs, 2009-12-17 14:50 Roah

Roah képe

Az elöző írásod kobrás címe telitalálat volt. Ennél a tartalom jobb, és a pörgés. A vége kissé tényleg fura, de csak azért, mert nincs semmi előjáték. Összeségében tetszik. ( miért ez a címe? az első napja az egyetemen, vagy az első napja "ott"?)

 

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

cs, 2009-12-17 16:48 Arvael

Arvael képe
5

Nekem nagyon tetszett :D A címéből valami másra következtettem volna, de attól még... nagyon élveztem az olvasást :D

A vége tényleg hirtelen jött, de nekem pont ezért tetszett :D Jót nevettem << ne kérdezd, néha a legfurcsább dolgokon tudok felnevetni

Szóval részemről ötös és hajrá, mert nagyon tetszett - felfrissített ebben a délutáni-korasötét órácskában :D 

___

"Reality is for people who cannot cope with science fiction."

cs, 2009-12-17 18:59 Györeizé

Györeizé képe
5

Hihihi. :D

Úgy adok ötöst, hogy az utolsó mondatot nemlétezőnek veszem. Már a háromnegyedénél úgy voltam, hogy akár lesz csattanó, akár nem, erre ötöst adok, mert már pusztán helyzetkomikumként tök elszórakoztatott. És vagyok olyan balga, hogy nekem csattanó volt már az, hogy a pofánál volt a darázs; ezzel a ténnyel "sutty!", tök kinyílt az egész vége, ami zsír! Viszont az utolsó, magyarázó mondattal meg "zutty!", vissza is szűkítetted. Szerintem stílusosabb lett volna az "Elmosolyodtam"-mal befejezeni, de ez persze csak az én véleményem. Olyan infókat villantasz fel a végén, ami csak bekavar a magamfajta laikusnak: nem tudom, pontosan mi az IRA, sem azt, egész pontosan miért kell nekik bénító méreg, stb.

Néhány észrevétel, sőt, kukacoskodás :D :

"és éreztem, hogy sikerült megtennem hátralévő életem első hm… meghatározó lépését" - én tennék három pontot az "első" után is, valahogy így: "sikerült megtennem hátralévő életem első... hmm... meghatátozó lépését"; ha hangosan felolvasod, rájössz, hogy a hmm előtt is tartasz szünetet. Így olyan, mintha csak elharapnál egy háemmel kezdődő szót. 

"A fülemben lüktető több hektoliter vér dacára" - nem mondom, hogy nem jó így, de a magamfajta kukacoskodó p*cs gondolhat olyat is (gondoltam is :D), hogy ha pusztán a füleiben több hektoliter vér lüktet, akkor mekkora lehet az egész feje? :D Tudom, hogy ez egy poénos túlzás, de szerintem túl-túlzás. Ez persze végtelenül szubjektív.

"Legalábbis más racionális magyarázatot nem látok arra, miért ordítottam a professzor képébe, aki ekkor toppant a laborba." - én elhagynám a "Legalábbis"-t, maga a szöveg elég poénos ilyen "komolytalanító" szavak nélkül is. Összevonnám a végét: "miért ordítottam a laborba toppanó professzor képébe", mert így picit olyan, mintha a képe toppant volna be (tudom, az "ami", de akkor is).

"és a pupillája a szarukeretes szemüvege méreteivel versenyre kelve meredt rám." - én elhagynám mindkét névelőt, így olyan bukdácsolós. De ez a mondat tök zsír! :D

"– Bocsásson meg, ha megijesztettem, csak tudja enyhén fejlett rovarfóbiám van…" - én raknék vesszőt vagy kettőspontot a "tudja" után, mert hogy-ot kell kiváltani. Szerintem.

"miközben ingerülten igazgatta a hózentrógerét." - innen is elhagynám a névelőt.

"– És hogyan hívták? – kérdezte szinte félve." - nem kell a "szinte", simán belefér, hogy be volt szarva.

"és kezdtem aggódni a „nem haltam meg” állapotom miatt." - ez k*rvajó! :D :D

 "– A darazsat maga idióta!" -  "– A darazsat, maga idióta!", mert megszólítás.

"Szóval barnás volt a háta, és potroha olyan furán zömök volt és nagy." - "Szóval barnás volt a háta, a potroha olyán furán zömök volt, és nagy." Vagy:"és a potroha olyán furán zömök és nagy volt."  Lehet, hogy a második "volt"-ot ki is kéne venni, mert szóismétlésnek tekinthető.

"Ha a prof a matektanszéken lett volna, bizonyára egyenes arányosságot vont volna le a jellemzők sorolása" - nekem sok a két "volna". Szerintem lehetne simán "bizonyára egyenes arányoságot von le a jellemzők sorolása...", de ennek utána kéne nézni.

"a jellemzők sorolása és a saját arca színvesztése között" - a második névelő nem kell.

"Így viszont csak simán elfehéredett." - szerintem jobb lenne "simán csak".

"Vagyis, a vállamon, de hál’ Istennek először elröpült." - "Vagyis a vállamon, de hál' Istennek, először elröpült", mert: "hál' Istennek, (hogy) először..."

"...csak elkábítja őket! – Nyújtottam a darázsirtó spray-t" - Központozás! "...csak elkábítja őket! – nyújtottam a darázsirtó spray-t"

"Az öreg azonban a könnyein keresztül is nagyon jól láthatta" - ez végtelenül szubjektív, de a "nagyon jól" sok, elég lenne a "jól láthatta" (könnyeken keresztül azért ne lásson nagyon jól). Megint egy olyan túlzó szó, amire nincs szükség, mert a szöveg elég jópofa anélkül is.

"mielőtt elértem volna következő asztalt" -  a következő

"– Álljon meg, és ne mozduljon!" - kihagynám az "és"-t, mert lényegében ugyanazt jelenti a két felszólítás, és az "és"-sel időrendi sorrendbe téve lényegében arra kéri, hogy tegyen meg valamit, aztán tegye meg ugyanazt. "- Álljon meg, ne mozduljon!", így a nyomatékosítás kedvéért ismétel, ami oké.

"Vagy, itt nem létezik mesterséges terhesség?" - nem kell a vessző.

"A prof vérben forgó szeméből ítélve nem." - talán elférne egy kettőspont a "nem" előtt. Jobban ki is hangsúlyozná a "nem"-et.

"A Cambridge egyetem lépcsőjén" - az elején még kötőjellel írtad.

"a legközelebbi villamos felé." - nem inkább csak megálló felé? Ha már ott állt egy csomó villamos, akkor oké.

"egy kisebb vagyont fog a rovar szérumáért" - Úgy érted, a rovarnál volt valami szérum? A szérumot ki kell nyerni bizonyos eljárással, nem lehet eleve a rovaré. De ezt Dóra biztos jobban tudja.

Mondom, ezek csak javaslatok. ;)

---

Mint mondtam, egy élmény volt, köszönöm. ;)

 

**********************************
A véleményem, az szubjektív.

cs, 2009-12-17 21:02 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Blade, ha belegondolunk, a srác nem keveset kaphatott a rovarért... így más megközelítésből egyáltalán nem olcsó! :)
Ábrahám: ígérem, legközelebb nem fogok csalni! De valahogy le kellett zárnom, és jobb nem volt :S
Kreeteka: a poénokkal épp egy annyira hülye szintet akartam megütni, hogy az még vissza is üssön visszakézből - hú, lehet pihennem kéne, marhaságokat beszélek. Köszönöm, hogy elolvastad!
Damien: nem tudod, mennyi örülök az utolsó mondatod utolsó tagmondatának, mert ezt ennek szántam, és ezek szerint ez lett. Köszönöm!
 

cs, 2009-12-17 21:14 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Mickey, örülök, hogy bejött a karakter :D A végét apró, kétértelmű dolgokkal próbáltam felvezetni, mint pl a cím, ezek szerint nem sok sikerrel. Nehezen lövöm be azt a szintet, hogy eleget áruljak el, de ne túl sokat... Köszönöm szépen a négyest!
Roah: a címmel igazából mindkettőre utalni akartam, azért is lett ilyen borzalmas, mert egyrészt nem tudtam jobbat, és másrészt be akartam illeszteni ebbe az elképzelésembe. Örülök, hogy a közepe bejött!
Arvael: engem meg a kommented frissített fel, jó érzés tudni, hogy nem mindenkinek katasztrófa a csattanó :D
Györeizé: köszönöm szépen a hibalistát! Sajnos fél órája értem haza, és lenne még némi dolgom, így nem tudok rögtön nekiesni, pedig szeretném frissiben... Szóval köszönöm!

cs, 2009-12-17 21:32 Urbatorium

Urbatorium képe

Elolvastam még egyszer az egészet, és izé... elnézést kérnék: a gondolatok teljesen a helyükön vannak, a csattanó ismeretében is simán megállják a helyüket.

Egyébként szerintem, ha a fentebb már említett ominózus utolsó mondatot, meg valamilyen szinten a többit is, beilleszted valahová az írásba, és csak annyit közölsz a végén, hogy ő biza tiszt volt... szóval szerintem túl jó írás ahhoz, hogy az a csattanó rossz irányba vigye. Tessék foglalkozni vele még! >.<

Cserébe bíztatásként kapsz egy ötöst! :D

(Öhm... megkaptad, csak nem jelzi nálam, pedig nem is a hsz-ablakban kattintottam rá. O.o Ezek szerint elég, ha nyitva van mellette, miközben rákattolok.)

*****

Az egyetlen igaz tanulás: a lényünkben szunnyadó tudás tevékennyé ébresztése.

Weöres Sándor

p, 2009-12-18 00:44 Randolph Cain

Randolph Cain képe

Grr, tényleg túl hamar került ki! Kapsz egy batyut:

"Már késő volt a bármin is agyalni." - hát ez biz nem magyar!
"a mellettem felciripelő tücsök" - a tücskök nem ciripelnek fel... különben is, hova?
"megpróbáltam megmagyarázni a helyzetet." - inkább csak próbáld megmagyarázni
"Szóval barnás volt a háta, és potroha olyan furán zömök volt és nagy." - beszédben még talán ok, de így leírva kicsit furcsa, mégha főhős szájába is adod (mintha egy imbecilis mondaná :D )
"Vagyis, a vállamon" - ebben a vesszőben nem vagyok biztos, te igen?"

"és az IRA egy kisebb vagyont fog a rovar szérumáért fizetni, ami az egyik ma ismert legerősebb bénító méreg..." - ezt úgy írd át légyszives, ahogy van!

Remélem nincs harag! :) A sztori egyébként hatalmas! A macska-fixációdról már nem mondok semmit :P (mindent észreveszek ám! :D ) Szóval leszámítva a fenti botlásaidat, amiket még így félájultan is észrevettem, nagyon jó! Ha javítasz, csillagozom! Addig meg jó munkát, Koma! ;)

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

“Jobb sikertelennek lenni az eredetiségben, mint sikeresnek az utánzásban.” (Herman Melville)

p, 2009-12-18 22:01 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Csak a felciripeléshez: ha valami felkiálthat, akkor nem ciripelhet fel?

Köszi a javallatokat, holnap javítok. Amúgy macska-fixáció? Jaa, a kismacska... hát, ez van mostanság, a tudatalittim ilyeneket írat velem. Először a tigriscica, aztán egy cicababa, most egy babacica... ígérem, a következőben farkas lesz. Vagy vámpír, mert farkasra nincs ötletem.

p, 2009-12-18 13:25 Kentaur

Kentaur képe

Bocs, hogy lerontom a jó véleményeket, de bár vigyorogtam én is, kicsit már-már erőltetettnek hatott nekem a "béna" karakter, de mondjuk nekem nagyon fura humorom van, szokták mondani...béke poraikra.

Szóval túlzott és nem a viccesen túlzott, hanem a "mán megint?" módon a vége meg..háááát. Ez nekem annyira nem jön be, de mivel egyedül vagyok vele:bizonyára ízlések és pofonok.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

p, 2009-12-18 21:57 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Értem én, vannak olyan beteg írások, amik valamikor vagy valakinek csak simán nem jönnek be. Ha ilyen volt, hát ilyen volt... hát, kár, de jó, hogy megmondtad. Köszönöm, hogy elolvastad!

p, 2009-12-18 21:35 Venyigeszu (nem ellenőrzött)

Üdv!

 

Ha nincs a "poén", akkor ötös.

Jó a stílus, tetszik a humorod, pár apró hibát leszámítva semmi gond vele.

 

De az a "poén"...

Lapos, unalmas, fájdalmas.

Kár egy ilyen írást így elrontani.

Három csillag. 

p, 2009-12-18 21:55 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Köszönöm, és igazad van... átdolgozni nincs időm az írást, de gyorsan finomítok a csattanón.

p, 2009-12-18 23:09 Venyigeszu (nem ellenőrzött)

Nosza!

:-) 

szo, 2009-12-19 18:34 Venyigeszu (nem ellenőrzött)

 

Na, így már "nem tudok" mibe belekötni.:-) 

Gratulálok!

 

szo, 2009-12-19 22:42 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Köszönöm! :D A következő írásomnál automatikusan törölni fogom az utolsó sort...

szo, 2009-12-19 16:33 Obb_régi

Na itt már egészen jól helyükön vannak a dolgok, gratula, megéri azt az ötöst.

szo, 2009-12-19 17:50 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Azért most örülök, hogy az utolsó sort kitöröltem, mielőtt olvastad volna. Meg az ötösnek is köszönöm!

szo, 2009-12-19 19:23 Obb_régi

A helyükön vannak a dolgok, azt az előző íráshoz mértem, én meg sajnálom, hogy nem olvastam azt az ominózus utolsó oldalt, jól beléd kötözködhettem volna :), ahogy most nézem a hszeket. :) De ez most bejött.

szo, 2009-12-19 18:53 Mickey Long

Mickey Long képe
5

Kár, hogy nem most olvastam. Ez így sokkal jobb...
Javítottam a pontozást.

----------------------------------------------------------------------------

Ifjú Titán

"A valóság az, amit a tudatod azzá tesz." (Morpheus)

szo, 2009-12-19 19:20 Damien Grove

Damien Grove képe
5

Én is javítottam.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://damiengrove.blogger.hu

szo, 2009-12-19 19:47 Roah

Roah képe
5

" – Természetesen rendbe hozok mindent – mondtam."  S lőn. :)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2009-12-19 22:43 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Roah, Damien, Mickey: köszönöm szépen! :D

szo, 2009-12-19 23:02 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Hát ilyen nincs... egy órája írom a hsz-t, erre pakk, és eltűnik. Mindegy, a második mondatig jutottam, és annyi leszúrást kaptál, amennyi elég lett volna egy azonnali törléshez. Mondjuk kezdd azzal, hogy átnézed a helyesírást. Alaposan. Utána, és ha kidühöngtem magamat, de a gép (hogy rohadna alkatrészeire ez a vacak vírustár, meg az a vadbarom, aki így rakta össze) még mindig egyben van, jövök. És nem akarom azt az első mondatot úgy látni, ahogy most van! A rohadt életbe... Fagocitálja egy laptopevő amőba ezt a borzalmat, mert ez fog a sírba vinni!

_____________________
Dr. Bloody Dora

szo, 2009-12-19 23:53 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Az agyam már teljesen kész van... az előbb Györeizé listája alapján javítottam, és egyszer csak azt vettem észre, hogy milyen hosszú részt emelt ki, ami, ha már kiemelte, biztosan rossz. Aztán rájöttem, hogy a novellát olvasom. Szóval, együtt tudok érezni veled, hogy elszállt, amit összemelóztál... :S
Ha észnél leszek, a magam feje után is átnézem - ami valószínűleg semmit sem fog érni, mivel miután megmondtad, hogy az első mondat rossz, azután is vagy fél percig néztem, hogy mi lehet vele a gond. És magamat ismerve az észlelt két hiba sem az volt, amire gondoltál.

A technikát ne szídd. Miután elvileg infószakos vagyok, tudom kéne, hogy ezek racionális, kiszámítható struktúrára épülő gépek. Valójában már rég feltalálták maguknak a mesterséges intelligenciát, csak még titkolják, és néha villantják meg az igazi énjüket, amikor jól kitolnak velünk :D

Ja igen, a javításnak áldozatul esett a cím is. Nemtudom, melyik irányba "esett", jobb lett, vagy az előzőnél is rosszabb... majd kiderül.

v, 2009-12-20 21:23 Mickey Long

Mickey Long képe

Wolf, szerény meglátásom szerint, még nem az igazi a cím...

----------------------------------------------------------------------------

Ifjú Titán

"A valóság az, amit a tudatod azzá tesz." (Morpheus)

v, 2009-12-20 22:17 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Nem a meglátásod szerény, hanem a fantáziám. :)

v, 2009-12-20 20:48 Kreeteeka

Kreeteeka képe
5

Én amúgy is öt csillagot adtam, de ilyen végszóval mégötösebb. :)

* * * * *

Boldogok a lelki szegények és az analfabéták.

v, 2009-12-20 22:18 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Még köszönöbb!

h, 2009-12-21 09:43 Maggoth

Maggoth képe
4

Kicsit hajlamos vagy még a túlírásra, erre hozok is egy példát neked:

 "Az öreg az ajtónak tántorodott, és pupillája szarukeretes szemüvege méreteivel versenyre kelve meredt rám. A férfi végül megtalálta a hangját."

Ezt a mondatot egyszerűbben is meg lehetne fogalmazni: Az ajtónak tántorodó öreg kitágult pupillája versenyre kelt szarukeretes szemüvegével, amikor a sok dioptriás üvegen keresztül rám meredt.

Eleve az, hogy a szemüveg méretes szerintem nem illik ide, mert azt sugallja, hogy nagy, pedig szerintem te azt akartad kihozni belőle, hogy erős.

Amúgy szórakoztató, kellemes mű, bár a poént előre tudtam sajna, mivel a Fantasztikus Napon eljárt a szád. :)

Egészében véve tetszett a stílusa, megérdemled a négyest tőlem is.

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

h, 2009-12-21 09:49 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Na persze, de a poén végén lecsaptam, így csak félig tudhattad :D

Hát, a szemüveges dologgal nem akartam én semmire sem utalni, legfeljebb arra, hogy tényleg nagyra nyitotta a szemét. De akkor már kicserélem, köszi!

h, 2009-12-21 09:53 Maggoth

Maggoth képe

Közben még vagy ötször átfogalmaztam, mert a saját verzióim se tetszettek. Az a mondat bonyolultabb, mint amilyennek látszik. Nekem a versenyre kelve is feleslegesnek tűnik bele. Szóval zűrös, na :)

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

h, 2009-12-21 10:19 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Hát ja, de a főszereplő is zűrös... Amúgy nekem sem tetszik az a mondat, de jobb, mint az enyém. Márcsak azért is, mert a "versenyre kelve" kicsit képzavar, mert a verseny így elég egyoldalú lenne, mivel a szemüvegkeret valószínűleg nem tágul tovább. Legfeljebb picit, ahogy felmegy a fickó vérnyomása, és a szaru fajhőjétől függően 2-5 ezredmiliméterrel (hadd ne mondjam a rendes mértékegységet) megnő a szemüvegkeret mérete. De ettől talán eltekinthetünk.

h, 2009-12-21 17:05 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Miután elszáltt az egész múltkori kritika (ejj, én és a magyar nyelvtan), kissé elegem van. :)

" Bánatosan és hitetlenkedve nézegettem a foltot, ami a Cambridge egyetem biológia laborának falán virított." - Erről írtam a múltkor litániát. Most csak annyi: Cambridge-i Egyetem (nem a neve, hanem a helyen Cambridge); a biológia labor tekintetében http://www.biomed.cam.ac.uk/gradschool/dept.html Itt válogass egy tanszéket, aztán legalább azt nevezed meg. Ajánlhatom az állatrendszertanit? (Az a Zoology.)
"A fülemben lüktető, több hektoliter vér dacára a külvilág zajai nemhogy eltompultak volna: a bogarak idegtépő neszezése sivításnak tűnt, a neoncsövek zúgása agyzsongítóan felerősödött, a mellettem felciripelő tücsök hangját pedig egyenesen csatakiáltásnak hallottam." - Itt az első mondatrésszel volt gondom... a nemhogy és a volna jött ki végül, mint ok. Erről is írtam pár sort, végül itt szállt el. Szóval: szerintem a volna nem kell. Tudom, hogy a múlt kísért, de kihúzható... Mindegy, akkor is bajom lesz vele.
"Más racionális magyarázatot nem látok arra, miért ordítottam a laborba toppanó professzor képébe." - Na, ezt tényleg nem tudom, hogy írhatnád át. A képébe túl szlenges (jó, tudom, karakter, meg minden, de akkor is) - húzd ki, helyette elég egy rag (professzorra). Úgy sokkal ütősebb, hiszen a másik képébe üvölthetsz, de nem feltétlenül vele kiabálsz, így viszont rászól. :)
"Az ajtónak tántorodó öreg kitágult pupillája versenyre kelt szarukeretes szemüvegével, amikor a sok dioptriás üvegen keresztül rám meredt." - Ezt Maggoth is említette - te, ennek nem sok értelme van. Plusz túlbonyolítottad. Az ajtónak támaszkodó öteg pulillája kitágult (akarsz jelzőt, mennyire?), úgy meredt rám a sok dioptriás üvegen keresztül. Esetleg lehet üvegeken, mivel az nem testrész, de páros. :) Plusz te még nem találkoztál Zboray proffal (minden tiszteletem, tanár úr, tényleg), akinek annyira nagyít a szemüvege, hogy vele szemben én megjátszottam a mangakislányt, ugyanis megpróbáltam tényleg versenyre kelni azokkal a tányérnyinak látszó szemekkel. Nem jött össze, mert a kitágult szemre kitágult szemmel válaszolt... Szép egy szigorlat volt, mire Farkashoz kerültem, nem láttam. Tehát egy bizonyos dipotria felett már mindegy, mit csinál az ember, úgy néz ki, mintha egy japán képregényrejzoló kezemunkája lenne.
"A férfi végül megtalálta a hangját.

 – Jézusom! – hebegte." - Hülye. :D (A megtalálja a hangját általánosabban a felemelt hangra vonatkozik. Ha nem direkt volt a poén, akkor nem vagy hülye, de tetszik, hogy öntuadtlanul tudsz intelligens humorra váltani.)
"enyhén fejlett rovarfóbiám van" - Enyhén fejlett szlengfóbiában szenvedek, így én ezért enyhén fejletten kidobtam volna ezt a hülyét a laborból a prof helyében.
"Akkor meg mi az Istent keres az etológiai laboratóriumban?!" - Az etológia laborban (már ha van, azok ott bent nem a laborjaikról híresek, mindent a folyosón tartanak) állati viselkedést szoktak vizsgálni. Édes kicsiny szívem (mondanám, hogy farkaskám, de mióta farkasnémbernek tartanak, ezt nem merem, még itt megvádolnak veled), mi az istent keresnek a rovarok egy etosz laborban? Nem a legtanulékonyabb állatok, habár vizsgáltak ott azt is (pl. az euszociálisokat, de nem sokáig, a csótányok és a hangyák háborúját megunták - mármint a mi tanszékünkön), de nem jellemző. Ha akarod, egyszer mesélek az egyetemről (írni is szeretnék egy Élet és tudomány című novellát róla, különös tekintettel az anatómia tanszékre), mert az élet tud jobbakat, mint a novellák. (Különösen az etológiások. Az nem épelméjű tanszék.)
"deküldtek gyakorlatra a Huber-versenyen elért helyezésem után." - Utolsó lett, vagy mi? :P Lehet, hogy létezik ilyen verseny, én éppenséggel utánanéztem, de csak úszó-búvár versenyt találtam a témában (Jeff Huber's Diving championship). Hát, akkor nem csodálkozom semmin.
"Eh, ismerem azt a versenyt, nem csoda, hogy ilyeneket szalajtanak…" - Tudja mit, prof? Én sem.
"Én csak lelőttem egy elszabadult darazsat." - Ha spray, akkor mifelénk ezt "lefújásnak" nevezik.
"Mindenfelé szúnyogháló van!" - Akkor tök logikus, hogy egy darázs be tud menni. :) Amúgy meg: az üvegről hallottál már? Ablakot készítenek belőle. A repülő izéket meg kis hmmm... házikókban tárolják. Az esteleg lehet szúnyoghálós, de gyakori a műanyag. Ez is egy jópofa anyag.
"és kezdtem aggódni a „nem haltam meg” állapotom miatt" - Ez szerencsétlen lett.
"Olyan latinos a hangzása, azt hiszem…" - Simán beszúrtam volna ide egy kommentárt a professzor kezdődő agyérgörcséről. :) (Mikor én közöltem Farkassal, hogy "valami latin neve van", isten áldja a jó humorát, nem bírta abbahagyni a nevetést.)
"Szóval, a háta barna, és potroha olyan furán zömök" - Hiányolom a pontot és a biológiai tudást. A tora barna, nem a háta. A háta a potrohán is folytatódik. (A tor abdominális része/lemeze barna. :P)
"Aránytalanul nagynak tűnt a törzshöz képest" - A rovaroknak van fejet, tora, potroha. Ebből melyik a törzse? (A Hymenopteráknak nagy a potroha a többi testtájhoz képest.)
"Ha a prof a matektanszéken lett volna" - Norbi egyszer szét fog szedni ezért a megjegyzésért. Ahogy nincs egy biológiai labor egy nagyobb egyetemen (ugy tudsz róla, hogy a legtöbb Nobel-díjast adó egyetemet pécézted ki, ami a világ egyik legpatinásabb felsőoktatási intézménye?), úgy matematika tanszékből is több van. Illik többnek lennie.
"bizonyára egyenes arányosságot von le a jellemzők sorolása és saját arca színvesztése között" - A biometria a világ legszebb tantárgya, főleg amikor közlik, hogy készítes fát maximum likelihood módszerrel, bootstarp analízissel, papíron. Ilyenkor sajnáljuk az etológia tanszéket, ahol kötelező a biometria a statisztikáik miatt (genetikán csak számolgatni kell és a kapott számokat elosztani egymással, majd közölni, hogy ez túl bonyolult, oldja meg a számítógép).
"A Silius Sialous?!" - Hányszor írtam le, hogy a latin nevekben az első szó nagybetű, a második kicsi?! Most százszor leírod, hogy a binomialis nomenclatura értelmében genus proximum nagybetűs, a differentia specifica meg kisbetűs. Amúgy a fajod még nem létezik, megnéztem. A végére kitalálom, mi is legyen a neve.
"Utóbbi mondatomat alátámasztva széttártam a karom, leverve egy fura sáskát tartalmazó pitlit." - Én szeretem az igéket. "...ezzel levertem egy fura..."
"Reflexeimnek köszönhetően elkaptam" - Kiváló refelxeimnek köszönhetően... (márhogy ez a mondat így jobban nézne ki, nem az én kiváló reflexeimről van szó, amiknek köszönthetően azonnal kiszúrtam ezt a mondatot).
"még egy halvány mosolyt is megeresztettem" - Az is kihagyható. Még egy halvány mosoly - eddig is vigyorgott, ez egy újabb.
"Az asztal azonban egy terrárium volt, aminek üvegfedele nem viselte jó szívvel a súlyomat, és nemes egyszerűséggel betört." - Kiszámítható poén, annyira, hogy a "jó szívvel" kifejezésen kívül szó szerint megmondtam, mi lesz.
"Pedig nem az ő kézfejét  vágta el egy rohadt üveglap…" - Az a rohadt üveglap. Elvégre tudjuk, melyikről van szó!
"Nyugalom, semmi gáz, így ni, rátesszük ezt a növényt és… hopsz, ez beesett." - Öhöm... a lyukat egy szobanövénnyel akarja betömni? Ennyire hülye még én sem vagyok...
"Kit érdekel az a rohadt hüllő?" - Okos állatok azok. Miért egy helyen tartják a rovarokkal?
"Ez egy kihalás szélén álló ritka faj heréje, másnap indult volna a királynőhöz…" - Hogy külön gyűjtik azt még megértem, így jött ki a lépés, de mondd csak, honnét veszed, hogy szűz az a királynő? (Nem fedeztetnek rovarok között. Egy kaptárban tartják, aztán a természet elvégi a dolgát. Egy párzás  - és onnantól egész életre elegendő.)
"A prof vérben forgó szeméből ítélve nem." - "... úgy ítélem meg, hogy nem". ;) Amúgy a mesterséges megtermékenyítés kifejezést kerested, ugye?
"az azt követő hangrobbanástól minden bizonnyal megállt volna a rovar pici szíve." - Mind a ... passz, sok. :P Jó, ha egy csőszívet nézünk, akkor egy.
"Az üvöltöző docensnek elakadt a hangja"  -Jó tudni, hogy docens. Aki odáig elér, az sokkal simábban értékeli a helyzetet, egy papírfecnivel leküldi a delikvenst az anatómia tanszékre, hogy boncolják fel, mert szerinte hiányzi egy fontos szerve, azaz az agya.
"megalapozom a pályafutását" - Egy frászt, önmaga alapozza meg a pályafutását! ;)
"A Cambridge egyetem lépcsőjén ücsörögve" - Mint említettem, nem ez a neve.
"a pár perce sokkot kapott biológia professzorhoz érkeztek" - Szegény... szóval a tanszék neve, tudod.
"a fákkal szegélyezett járdán a legközelebbi megálló felé" - Hmmm... milyen megálló? :P (Na, most megfogtalak. Nem tudod, hogy néz ki Cambridge.)

Na, amit meg köll állapítanom: éhes vagyok. Ja, a novella: sok a határozói igeneved. Miért nem szereted az igéket? Ez a -va, -ve, -ván, -vén az agyamra megy egy idő után. Ha nem gond, pár helyen írd át. Pl. ott, ahol jeleztem.
Az egyetemről sokat nem tudsz, ennek nem ártott volna utánanézni. Pl. csak Cambridge honlapján. (Igen, ha egyetem, akkor Cambridge-i Egyetem, ha rövidítve, akkor vagy Egyetem, vagy Cambridge. Összeforrt a neve a településsel.) A poén... hát, annyira nem rossz, de én nem vetődtem hanyatt tőle. Ahhoz képest, hogy mennyi a hibája, a vége egészen vérszegény. Bár képzelem, milyen lehetett előtte... :P
Na, csillagozni nem fogok. Jó szokás, hogy azt hagyom a fenébe.

_____________________
Dr. Bloody Dora

h, 2009-12-21 21:55 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Én viszont adnék egy ötöst erre a listára, csak nem tudok, egyrészt meghaltam a röhögéstől, másrészt köszi a filézést!

"– Jézusom! – hebegte." - Hülye" - hát, valószínűleg nagyon tudat alatti inteligens humor volt, mert még most sem értem, mi benne a poén? No mindegy, az is igaz, én még fél lábbal a szőnyegen vagyok.
A Huber-verseny... hát, megkímélhettelek volna a kereséstől, mert kamu volt az egész.
A szúnyoghálós-ablakos történet... oké, üveg, értem. Nagyjából tudom, miről van szó, a többi írásomban majd azt fogom használni.
Jaa, etimológia! Nem etológia. Pedig éreztem, hogy valami ott sántít...
"lyukat egy szobanövénnyel akarja betömni? Ennyire hülye még én sem vagyok..." - Nézd, azt tudni kell, hogy az írást egy az egyben én ihlettem. A szobámban randalírozott egy darázs, ami mint később kiderült, egy légy volt, amit lefújtam, előidézve a pacát a falon. De egy jobb anekdota, egyszer meggyújtottam egy olajmécsest az asztalomon, csak úgy vagányul beledobtam a gyufát a mécsesbe, majd elmentem fürödni. Mire visszaértem, a mécses egész felülete lángolt, merthogy a gyufa nem csak a kanócot gyújtotta meg. Mit tettem? Hát hogyan lehet eloltani egy tízcentis lángokkal égő mécsest, fogtam az asztalon hevő bögém, és megkínáltam a teámmal. Ja, csak az olaj úszik a vízen, ezután pedig az egész asztalom úszott a tűzben. Ekkor mit csináltam? Kirohantam a konyhába a kis kézi poroltóért? Csapkodtam egy ruhadarabbal? Kétségbeestem?
Nem!
A halak akváriumából mertem vizet a bögrémmel, és csodák csodájára végül megfékeztem az asztaltüzet. Ezek után miért ne lehetne egy növénnyel ideiglenesen letakarni egy lyukat a terráriumon? :)
"Miért egy helyen tartják a rovarokkal?" - gondolom festették az ő termüket... Oké, értve van, kicsit mélyebb utánajárás.
A Cambridge-i Egyetemen még tényleg nem jártam :D Most megnézegettem, hogyan néz ki... Úgy képzeltem el, mint az összes többi egyetemet, és amúgy sem tudatosan választottam, csak úgy leírtam egy egyetem nevét.
Hát, szóval mégegyszer köszönöm szépen!
 

k, 2009-12-22 19:16 szid

szid képe
5

nagyon tetszett, jót vigyorogtam, ügyes! :)

***

Persze, az élet is egy módja az öngyilkosságnak: az a hátránya, hogy rettentő sokáig tart. - Kertész Imre

k, 2009-12-22 20:23 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Most meg én vigyorgok, köszönöm!

szo, 2009-12-26 09:51 Sren

Sren képe
5

Bocs, hogy ilyen későn, de az elmúlt időszakban csak pár percekre tudtam felugrani.

A többiek mindent elmondtak (hjakérem, nekem így már könnyű!), úgyhogy én csak annyit mondanék: köszi.:))

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

szo, 2009-12-26 10:42 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Én is csak megköszönni tudom :-)

v, 2010-06-20 14:38 Jess

Jess képe

Kapva kaptam az alkalmon és megnéztem mi van a tarsolyodban :) Ez volt az első, amit tőled olvastam. És micsodal élmény volt! Ezen:

" – És hogyan hívták? – kérdezte félve.

 – Joachim Beil. De még mindig így hívnak, nem haltam meg, tetszik tudni… – nyújtottam felé a kezem. A prof ábrázatát látva hamar lehervadt a mosolyom, és kezdtem aggódni a „nem haltam meg” állapotom miatt.

 – A darazsat, maga idióta!"

és ezen:

" – Ó, akkor végképp meg kell találni a hullát! Vagy itt nem létezik mesterséges megtermékenyítés?" kifeküdtem. Nagyon tetszett. Ötös :) de még magamban megszoroztam kettővel :)

~o~

„Minden rosszban van valami jó, még a legrosszabban is, méghozzá, hogy azon már nem lehet rontani.”

v, 2010-06-20 17:28 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Örülök, hogy tetszett! És köszi