Nincs felesleg

Eszeveszett vijjogás tépett bele a külváros nyugodt csendjébe. Wong rácsapott az ébresztőórára, mire végre elhallgatott. A kijelzőre pillantott, még bő egy órája volt. Fáradtan végigsimított a lepedőn, s a keze megakadt egy fadobozban. Felkattintotta a tok fedelét, és az ölébe vonta a „hangszert”. Az élet húrjain játszott vele.
Visszatette a mesterlövészpuskát a helyére, és nagy, fáradt macskaként kinyújtóztatta elgémberedett testét. Most vette csak észre, hogy délután ruhában aludt el. Abban a ruhában, amiben lelőtt egy embert a tetőről mesterlövésznek álcázva, aztán átmenekült a fél pekingi belvároson. Ez az élete. Ha valahol túl erőssé válik maffia, vagy elharapódzik az önkényuralom, ő feltűnik. Valaki pedig le. A rendje biztosítja az egyensúlyt Kína felett már kétezer éve.
Ám az utóbbi időben valami megváltozott. A rend nem tudja magát fenntartani, és kénytelen megrendelésre is gyilkolni. Mint ahogy ma délután is tette, és ezúttal nem csak a célpont volt más. Kétezer év óta eldördült az első felesleges lövés, megtörtént az első hiba. Ledobálta az átizzadt gönceit, és letusolt, közben újra leperegtek előtte a merénylete képkockái, ahogy kiröppent az első töltény a fegyveréből, és a politikus mellett a szószékbe fúródott. Aztán jön a következő, egyenesen a két vizenyős szempár közé csapódik. Majd óriási káosz, és egy másodperccel később három töltény csapódik be oda, ahol addig hasalt, ő pedig már fejvesztve menekül.
Most az első lövés miatt kell visszamennie a Megbízóhoz, ugyanis a rend garanciát vállalt arra, hogyha téveszt, elégtételt vállal. És nem akármilyet: életgaranciát. És ez alól még ő sem lehetett kivétel. Elzárta a csapot, s behunyta a szemét, hogy tisztára söpörje a tudatát. Másodszorra találkozik a Megbízóval. És utoljára. Térdre ereszkedett, és felöltötte a rend tradicionális ruháját. Felcsatolta a karjára a dobótőröket rejtő harci modulokat, belebújt a hajdan marha, ma már kengurubőrből varrt ruhába, és a lábára húzta a térdig érő, de puha talpú csizmákat. A hátán lévő tokba csúsztatta a rend vezetőjének járó alig egyméteres csontkardot. Észrevétlenül megbújt a ruha alatt, ám ha kivonta, mindenki tudta, hogy kicsoda ő. Mindenki, aki számít. Megdörzsölte a mellkasát a szíve felett. Két betű volt odatetoválva, a legnagyobb célpontjának neve. M és A. Úgy tervezte, az O betű majd csak akkor kerül fel, ha átjárta a fejét a tölténye, a homlokán tátongó kerek lyuk szimbolizálná azt. Csakhogy egy ekkora vállalkozáshoz, mint az elnök meggyilkolása, most még gyengék, és ő pedig a pénz után folytatott hajszában még a rend szavát is megszegte. Most kötelessége ezért végrehajtania az életgaranciát. Egy szürke kabátot vett fel a ruhája felé, és mély levegőt véve kilépett az ajtón. A motorjával átverekedte magát a pekingi forgatagon, és fél óra múlva már a zöldövezetben pöffeszkedő villa kavicsos feljárójába szántott mély árkokat. Az őrök vetettek rá egy rosszalló pillantást, de ahogy a közelükbe ért, a földre sütötték a tekintetüket. Az eleven halál fonta körül. Rájuk sem pillantva félretolta az ajtót, és a bakancsait lehúzva végigsietett a méregdrága szőnyeggel fedett padlón. A dolgozószoba előtt egy férfi megállította, és átvizsgálta fémdetektorral. A dobótőrök az ajtó előtt maradtak.
Végre beléphetett az irodába, a nagy, nehéz ajtó méltóságos lassúsággal nyílt ki. A hűvös rézkilincs pedig megint csak a halált jutatta eszébe. A maffiavezér egy hatalmas mahagóni íróasztal mögött fogadta, és közben gömbhalat evett.
- Pontos vagy, Wong.
- Mindig az vagyok. Lehet, hogy már olyan patkányoknak is dolgozunk, mint te, de a rendünk még a régi. És lesz is még rágcsálóirtás Kínában, ne félj – szegte fel a fejét dacosan, és összefonta a kezét a tarkóján. A nála jóval idősebb férfi csak elhúzta a száját, és bekapott egy újabb falatot. Wong keze ökölbe szorult, ahogy figyelte az ütemesen mozgó állkapcsát – Bár, ha minden maffiavezér ennyire dölyfös, hogy gömbhalat eszik, talán nem is lesz ránk szűkség.
- Elhiheted, nem egy rosszul elkészített étel fog megölni. És ne feledd, még azok tartanak el titeket, akiket régen üldöztetek. Hiába, a pénz nagy úr. És te sajnos nem is fogod megérni a mi pusztulásunkat. Főleg, hogy mire ismét megerősödnétek, elfogytok a rendetek követelményei miatt. A többiek is hibázni fognak, hidd el nekem.
- Miért, én hibáztam?
- Többet lőttél a kelleténél. Jól ismerem a rendeteket, úgyhogy tudom, hogy mi az életgarancia.
- Nem, nem én hibáztam. Egy: nem lőttem feleslegesen, mert akkor nem lennék itt. Kettő, te félreértelmezted az életgaranciát. – nem a tarkója mögött kulcsolta össze a kezét… futott át a Megbízó agyán. A gondolattal egy időben hasított a fejébe a csontpenge. Wong áthajolt az asztal felett, és magához vette a megbízó nyakában függő kulcsot, és lehúzta az ujjáról a maffia vezérét illető aranygyűrűt. Megforgatta a kezében a széfkulcsot. Jövök, Mao – suttogta maga elé. Kezdetét veheti a rágcsálóirtás.

4
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

p, 2008-09-26 18:22 Bloody Dora

Bloody Dora képe

"Jiane rácsapott az ébresztőórára, s végre elhallgatott." - "...s AZ..." - Így azt jelenti, Jiane hallgatott el végre.
"A kijelzőre pillantott, még volt bő egy órája." - Kettőspont?
"kihúzta a gerinchajlatába simuló kardot" - Remélem megended, hogy valami oltári blődségre gondoltam ennek olvastán...
"Már kétezer éve ilyet hordtak a Szellemharcosok vezetői, amikor küldetést teljesítettek." - Lehet jelen, nem? Már kétezer éve, és ma is értelemben. Present perfect continuus? :)
"zegte fel a fejét dacosan Jiane, és összefonta a kezét a tarkóján." - Én ezt egy mérhetetlenül pofátlan gesztusnak vélném.
"nyakában függő kulcsot, és lehúzta az ujjáról a maffia főnökét illető aranygyűrűt. Megforgatta a kezében a széfkulcsot" - Ez zavaró szóismétlés. Egyébként milyen széf kulcsa?
Laza hangvételű történet. Valahogy van benne valami Kína, meg egy kis Amerika... A kínai maffiafőnök nekem abszolút nem lett "kínai". Ez legfeljebb egy "hálivúdi" feldolgozásra lenne elég. Viszont egy cseppnyi keleti hangulat van benne, de talán csak egy nüansznyi. A Harley nagyon nem illik bele. Plusz a nő sem. Én egyértelműen arra szavaznék, hogy hagyjuk mér végre az erős csajos írásokat, és ha egy férfi karaktert követel a történet, használjuk azt. Legfeljebb nőies férfi. Hermafrodita. Mittudomén. Ez a jellem nagyon nem nő. És nagyon nem Kína. De azért egy villanás van benne... bár jobb szeretném, ha az egész hangulata az lenne.
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

p, 2008-09-26 22:03 Crystalheart

Üdv!

Egyetértek az előttem szólóval, csak még hozzátennék pár dolgot.

 • "Abban a ruhában, amiben lelőtt egy embert a tetőről mesterlövésznek álcázva, aztán átmenekült a fél pekingi belvároson, miközben azok üldözték, akik eddig a kollégájuknak vélték." - Nekem kicsit túl tömény visszaemlékezés, vagy mi is akar lenni. Mintha le akarnál valamit spórolni vele - Irigymirigyes humorkodásokban szokott hasonló lenni, poénból... és az utána következő "A bérgyilkos céh vezetője" dolog is ilyen. Elég kurtácska lett a mű, ezért szerintem nem sínylette volna meg, ha kicsit szemléletesebben, filmszerűbben derülnek ki ezek a dolgok, nem jobbról-balról villan be egy-egy kósza kép. (Az már egyéni problémám, hogy én sosem szerettem az angol fantasyk/scifik guild-jeit céhnek mondani, mivel ez itthon kicsit más jelentéssel bírt, míg léteztek ilyenek...)
 • A kard jelezte a rangját, de közben észrevétlenül megbújt a ruhája alatt, és úgy nehezen jelez akármit is. :) Egyébként ez így lehetne együtt, de hosszabban és más helyeken kifejtve, szerintem.
 • Sok a "Megbízó" egy helyen.
 • A végén sok az "és".

  Nekem kicsit mangásnak tűnt. Lehet, hogy Kína, meg minden, de ezek a mozzanatok, meg az összkép egy nem nagyon remekmű manga konstrukciójára emlékeztetett. Egyébként még akármi lehet belőle, ez olyan rövid, valszeg úgyis kibővíted. De - én legalábbis azt javaslom - próbálj meg kevesebb infót tenni egy mondatba, nem kell mindenről minden nem ismert információt rögtön elmondani.

  Ha valaki nem ért velem egyet, szóljon :)

  Ha kijavítottad a dolgokat, még visszanézek pontozni, ha nem bánod.

 • szo, 2008-09-27 19:19 Mickey Long

  Mickey Long képe

  Nem rossz, de nekem nem manga, hanem inkább a Lorenzo Lamasos filmek hangulata jut eszembe róla. Ami nem feltétlenül hátrány... Nagyon össze van tömörítve a novella, és sok információt akarsz egyszerre átadni. A penge lehet jobb lenne, ha a gerinchajlatához simulna, nem a gerinchajlatába.Az utolsó rész lehet, hogy tördelési hiba de:
  "- Nem, nem én hibáztam. Egy: nem lőttem feleslegesen, mert akkor nem lennék itt. Kettő, te félreértelmezted az életgaranciát – nem a tarkója mögött kulcsolta össze a kezét… futott át a Megbízó agyán, a gondolattal egy időben hasított a fejébe a csontpenge"
  Az életgarancia után pont, és új mondat.Szerintem.
  "...miatt kell visszamennie a Megbízóhoz, ugyanis a rend garanciát vállalt arra, hogyha téveszt, elégtételt vállal. És nem akármilyet: életgaranciát." Oké, az első lövés célt tévesztett,de ha ennyire végzetes hiba, miért lőtt még egyszer? Főleg ha tudja, hogy ezért már nem kap se megbescülést, se pénzt?! Nem értem, de lehet, hogy velem van baj...
  De, hogy ne csak kötözködjek, maga az írás stilusa nagyon tetszik. Kicsivel több ráfordítással jó lehetet volna.

  szo, 2008-09-27 19:43 Maggoth

  Maggoth képe

  - Maggoth
  Egyetértek az előttem szólókkal, és keveslem az akciót is, a stílus viszont tényleg
  frankó, imádom az ilyen kínais-triádos témákat.

  szo, 2008-09-27 21:54 Dom Wolf

  Dom Wolf képe

  Talán jobb lett így a történet, a politikai nézeteimmel pedig remélem, hogy nem vágog bele senkinek az elevébe, hisz elég távol vagyunk Mao-tól. Hogy miért volt ennyire tömör? El nem tudjátok képzelni, mekkora meló volt egy töményebb zanzát kihozni belőle! Kicsit túl is kaptam. Amit most igyeketem higítani, remélem nem csapvizet öntöttem a pohárba, hanem tényleg sztoriban többet raktam hozzá. Én nem érzem már úgy, hogy "húzom" a történetet, de ha valaki mégis így látná, kérem szóljon, kijavítom.
  Amit nem javítottam ki, azért azért van, mert (gondolok itt a kulcs-széfkulcs dologra) szerintem egyértelmű. És őszintén szólva ennél jobb nem jut az eszembe. Kicsit a pénz felé tereltem a szót, így talán az utalás a széfkulccsal sem lesz megfejthetetlen.
  Köszönöm az eddigi hozzászólásokat!

  Egy kevés józan ész sok elmésséget oszlatna szét

  szo, 2008-09-27 22:19 Maggoth

  Maggoth képe

  - Maggoth
  Nyugodtan nyújthatod hosszabbra szerintem az ehhez hasonló sztorikat, én legalábbis
  szeretem vizualizálni a golyózáport, a levegőbe repülő kocsikat, meg a várost feldúló
  ádáz hajszát. Szeretem a klisés dolgokat, meg a B-kategóriát is, Szellemharcosok satöbbi,
  nekem jöhet, ebbe a stílusba belefér egy csomó erőszak és agresszivitás, ami feldobja a
  cuccot. Add bele az adrenalinlöketet, ami kell!
  Hozzáteszem a stílus ott van így is.

  v, 2008-09-28 15:42 Sütiszörny

  Sütiszörny képe

  Szerintem jó így, feleslegesnek érzek bele egy részletes lövöldözős, üldözős jelenetet. Bár attól függ, hogy valósítot meg. Egy mangás, vagy inkább komor Sincity megoldás lendíthetne is a dolgon.
  Viszont az utolsó bekezdésben lenne mit javítanod. Na, nem sok, de kicsit furán tagoltad a mondatokat:
  "Kettő, te félreértelmezted az életgaranciát. – nem a tarkója mögött kulcsolta össze a kezét… futott át a Megbízó agyán, a gondolattal egy időben hasított a fejébe a csontpenge."
  Szerintem ez helyesebb lenne így, bár a nálam hozzálértőbbek, lehet, hogy megcáfolnak:
  "Kettő, te félreértelmezted az életgaranciát. – Nem a tarkója mögött kulcsolta össze a kezét… - futott át a Megbízó agyán. A gondolattal egy időben hasított a fejébe a csontpenge."
  Ja, és itt van még egy hasonló az elejéről:
  "Ez az élete, ha valahol túl erőssé válik maffia, vagy elharapódzik az önkényuralom, ő feltűnik."
  Én inkább két mondatba írnám:
  "Ez az élete. Ha valahol túl erőssé válik maffia, vagy elharapódzik az önkényuralom, ő feltűnik."
  __________________________________
  Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

  h, 2008-09-29 15:46 Dom Wolf

  Dom Wolf képe

  Hmm... hogy egy komorabb árnyalatot, vagy adrenalint kölcsönözni fogok-e neki, csak akkor fogom tudni, amikor már írom. Egy sincitysebb környezet... nagyon jó ötlet, már csak azért is tetszik, mert Tarantino filmjeit merőkanállal tömöm magamba, kérdés, hogy épp az jön-e az ujjaimra.

  Egy kevés józan ész sok elmésséget oszlatna szét

  k, 2008-11-04 20:50 Flo13

  :D
  Hmmm, bevallhatom az őszintét?...Én nem igazán szeretem az ilyen fajta írásokat, és mikor kiderült számomra, hogy miről is szól a szöveg, érdekes mód akkor sem hagytam abba az olvasást, szóval ez már egy jó pont, hogy felkeltetted az érdeklődésemet.Igazából én nem találtam benne egetrengető hibát, sőt, amit utánna olvastam a hozzászólásokban, azokat sem vettem észre mindig.
  Visszatérve a figyelemfelkeltésre: nagyon jó a stílusod, ha kijavítod a hibáidat, akkor meg minden tényleg tök tuti!:)
  Ahogy nekem a magyar tanárom mondta: ahhoz, hogy jó novellát, verset, esszét, vagy akármit írj, ahhoz sokat kell olvasnod....!Nem biztos, hogy egyre gondoltunk(lehet, hogy az ő fejében a kötelezők forogtak, meg a tananyag, az enyémben meg egészen más...), de akkor is kitartás!Ügyi vagy!:D :D
  Pusy:
  Flo :)

  sze, 2008-11-05 00:09 Crystalheart

  Állítólag van jó novellám, pedig - ezzel nem dicsekszem - nagyon-nagyon keveset olvasok, talán évek óta egyetlen könyvre sem volt időm :D Ezer más kiszabott dolgom van... A szókincsemnek nagyon nem ártana pedig. :\