Legyen Ön is iskolai tananyag!

A közhiedelem szerint remekírónak lenni sok tanulást igénylő feladat, sőt, néhányan azt állítják, hogy erre születni kell. Ne higgyen a rossz nyelveknek, a zsenialitás ugyanis csekély ráfordítással bárki számára hozzáférhető! Szeretné kiütni a nyeregből Tolsztojt vagy Petőfit? Egyetlen vágya, hogy tíz oldalt kapjon a középiskolai tankönyvekben? Netán emlékérmére kívánkozóan szép arca van? Nem kell mást tennie, mint befizetni a névre szóló csekken szereplő összeget, és nagy eredményeket érhet el! Újszerű tanítási módszereinknek köszönhetően immár egyenes út vezet az Irodalmi Nobel-díjhoz. Ha Ön kedvezményre jogosult (analfabéta, grafofóbiás, vagy diszlexiás), ne felejtse el feltüntetni a jelentkezési lap Megjegyzés rovatában. Amennyiben nem elégedett szolgáltatásainkkal, nos… az az Ön baja. Hogy láthassa, nem a levegőbe beszélünk, az első tanóra anyagát ingyen és bérmentve megosztjuk Önnel.

Az író és környezete:
Egy író elsődleges feladata, hogy ismerősei és családtagjai számára nyilvánvalóvá tegye, ő érzékeny művészlélek, akire nem hat a gravitáció. Ennek több módja is lehetséges, egy részük igen könnyedén elsajátítható, míg mások több napos tükör előtti gyakorlást igényelnek. Van néhány aranyszabály, melyek betartásával a távolabbi ismerősöket és rokonokat azonnal meggyőzheti.
1. Társalgás közben minden előzmény nélkül sápadjon el, majd kapja elő az Önnél lévő tollat és füzetet (ezeket mindig tartsa magánál), és idegesen, mintha az élete múlna rajta, jegyzeteljen néhány sort. Ha beszélgetőpartnere megkérdezi mit csinál, a világért se mutassa meg neki, és álljon készen egy szerény válasszal, pl. „Ihletem támadt”, vagy „Á, semmit.”
2. Sétáljon hosszan a belváros főutcáján, magában motyogva. Ha az édesanyja szembe jön Önnel, meredjen rá, majd tegyen úgy, mintha nem ismerte volna fel.
3. Kizárólag a kínai piacról és turkálókból válogassa össze ruhatárát; egy író nem ér rá olyan csekélységekkel foglalkozni, mint a jó megjelenés.
4. Ha egy pályatársa, vagy a szerkesztője untatja, bátran hozza a tudomására. Ne felejtse el, Ön MÁSKÉPP látja a dolgokat.
5. Amennyiben valaki a megélhetéséről kérdezi, vágjon bánatos arcot és ingassa a fejét. Ecsetelje, hogy mennyire nehéz egy író élete, majd szomorkás mosollyal mondjon valami mély értelműnek tűnő dolgot, amin az illető legalább egy hétig rágódhat, pl. „Látszik, hogy Isten nem szereti a lekváros palacsintát.”.
6. Ismerkedjen meg legalább egy huszadrangú író életrajzával, és ha irodalomra terelődik a szó, kezdjen róla beszélni. A tehetségesebbek megpróbálkozhatnak azzal is, hogy nem létező író nem létező munkásságát méltatják. Meglátja, mindenki szégyenkezni fog, amiért nem tud hozzászólni a témához.

Író a családban:
Nagyon fontos, hogy közvetlen környezete átérezze, olyan teremtménnyel él együtt, aki közelebb áll az Univerzum megértéséhez, mint ők együttvéve. Bizonyos viselkedésformák nagy segítséget nyújthatnak, hogy tudatosítsa bennük felsőbbrendűségét.
1. Amennyiben párja kifizetetlen számlákra emlékezteti, minden átmenet nélkül kezdjen ordítani. Minél több sértést vág a fejéhez, annál hatásosabb. Ha már rátört a sírógörcs, menjen oda, és vigasztalja meg, majd kezdjen hosszas önmarcangolásba, így kedvese láthatja, milyen érzékeny lélek is Ön.
2. Mereven utasítsa el a technika vívmányait. Ha a televíziózás elkerülhetetlen, ragaszkodjon a Duna TV, Magyar1 és Magyar2 csatornákhoz.
3. Ha úgy tűnik, megtalálta élete párját, semmiképpen ne vegye feleségül/ne menjen hozzá. Dobja ki, és igyekezzék helyette minél összeférhetetlenebb embert választani. A kellemes élet ugyanis nem kedvez az alkotókedvnek.
4. Éjjel, miután meggyőződött róla, hogy élettársa édesdeden alszik, kapcsolja fel az összes villanyt, és lásson munkához a legalább harmincéves orosz írógépén. Ha készen van, gyűrje össze, vagy tépje szét, amit írt.
5. Felejtsen el minden évfordulót, a határidők sokkal fontosabbak.
6. Tartson szeretőket, lehetőleg lecsúszott alakokat, és hagyja kiderülni a dolgot, hiszen Ön bohém művész, aki nem sokat ad a közízlésre.
7. Ha párja tüsszent az Ön tizenöt méteres körzetén belül, pattanjon fel és a haját tépve kiabáljon, pl. „Így nem tudok dolgozni! Lehetetlen itt élni, lélegezni!” stb.

Az író és barátai:
Attól függően, hogy milyen stílust választ magának, az író kétféleképpen viszonyulhat a barátaihoz. A magukba forduló művészeknek egyetlen bizalmasa lehet csupán: a kutyája. Az állatnak mindenképpen ronda, de ragaszkodó korcsnak kell lennie. Ha Ön a kutyás megoldást választja, következetesen vissza kell utasítania minden egyéb baráti közeledést. Az ivócimborákra ez a kitétel nem vonatkozik, de ügyeljen rá, hogy minél koszosabb és olcsóbb presszót válasszon törzshelyéül, lehetőleg az otthonához legközelebb esőt, hogy szomszédjai észrevehessék hol van, és mit csinál. Így egyúttal azt is láthatják, milyen szegény is Ön.

A továbbiakban a látszólag társaságkedvelő, valójában azonban az első típusnál is magányosabb írókkal foglalkozunk.
1. Soha ne legyen tekintettel barátai értelmi színvonalára és érdeklődési körére. Az Ön feladata az, hogy tűzön-vízen keresztül terjessze a kultúrát.
2. Ha jó a hangulat, emlékeztesse a társaságot az élet kegyetlenségére.
3. Erősen ittas állapotban zokogva, mély együttérzéssel átitatott hangon ecsetelje asztalszomszédjának Dosztojevszkij magánéleti megpróbáltatásait.
4. Ha verekedésre kerülne sor, az első legyintéstől essen össze, ezzel bizonyítandó siralmas fizikai állapotát. FONTOS: a testedzést feltétlenül kerülnie kell, mert elrabolja az értékes időt elméje pallérozásától.
5. Ha a baráti összejövetel célja történetesen az Ön születésnapjának megünneplése, az első pohár ital és az ajándékok átadása után éreztesse velük, mennyire terhére vannak. Ejtsen el megjegyzéseket arról, hogy épp most haladna legjobban a munkájával.
Egyszerűbb megoldás: távozzon otthonról.

Az író és regénye:
Az írás alfája és ómegája a regény. Semmiképpen ne adja alább egy ötszáz oldalas műnél, akkor sem, ha ez az első próbálkozása. Nem kell kapkodnia, a legfontosabb cél ugyanis az, hogy előbb haljon meg, mintsem a könyvet befejezze. Ezzel lehetőséget ad az utókornak, hogy évszázadokon át újabb és újabb nézőpontok szerint elemezzék ki írásait, de soha ne legyenek képesek nyugvópontra jutni a mondanivalójával kapcsolatban.

Sajnos lehetetlen megkerülni a szabályt, miszerint a regénynek egy fő gondolat köré kell épülnie. Íme néhány örökzöld, melyek bármelyikével biztos a siker:
- A világ szar
- A világ szar, és mi mégis élünk
- Vannak még hősök
- A hősök mindig elbuknak
- Semmi sem az, aminek látszik
- Isten létezik/nem létezik
- Úgy tűnik, hogy Isten nem létezik, pedig de. Vagy fordítva.

A témaválasztástól függően kell adagolnia a káromkodást, ami manapság igen divatos írói eszköz, de kétélű fegyver. Ha az első vagy második témát választja, a nyomdafestéket nem tűrő szavak igen jól fognak illeszkedni koncepciójába. Egyéb esetben csak negatív szereplők ábrázolásához szabad használni. Ez alól is vannak azonban kivételek: ha pl. a regényünk hősies, de fokozatosan kiábránduló apácákról szól, a mű csúcspontja lehet egy kacskaringós káromkodás. Ezt a fogást azonban csak haladóknak ajánljuk.

Gyakorlati feladatok:
Következzen végül néhány gyakorlati feladat, hogy Ön lemérhesse, mennyit tanult máris.
1. Kezdjen el regényt írni. Dolgozzon rajta napi öt percet egy héten keresztül.
2. Legalább egy hónapra menjen el egy gyárba éjszakai szalagmunkásnak. Élményeit örökítse meg egy kb. hétszáz oldalas, bőrkötésbe kívánkozó remekműben.
3. Gépeljen, míg már nem érzi a csuklóját, majd a lapokat tépje össze, a fecniket húzza le a WC-n, vagy egye meg.
4. Gyakorolja az intellektuális arckifejezést tükör előtt.
5. Próbáljon meg egy nem összetett mondatba legalább három latin kifejezést észrevétlenül becsempészni.
6. Szorgalmi feladat:
Keressen legalább három-három szinonimát a nyújtódeszka, bogrács, merőkanál szavakra.

Amennyiben elégedett az eredménnyel, szeretettel üdvözöljük diákjaink népes táborában. A Kisvirág Utcai Irodalmi Iskola igazgatósága nevében további szép sikereket kívánunk!

5
Te szavazatod: Nincs Átlag: 5 (3 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2009-10-15 17:38 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Hmmm... ezek többnyire a blogban vannak. ;)
Azért egyszer gyere találkozóra. Tanulságos lesz. :P
"A tehetségesebbek megpróbálkozhatnak azzal is, hogy nem létező író nem létező munkásságát méltatják." - Ebben már nincs semmi poén.
"ne vegye feleségül / ne menjen hozzá" - Sok a szóköz.
"Erősen ittas állapotban zokogva, mély együttérzéssel átitatott hangon ecsetelje asztalszomszédjának Dosztojevszkij magánéleti megpróbáltatásait." - Érdekes, mindig azt hittem, ehhez nem kell inni, mert itthon józanul is ez megy. Lecserélem a családomat.
"Isten létezik / nem létezik" - De az biztos, hogy túl sok a szóköz.
A végén elment a bátorságod, hogy a Magyar Író Akadémiát jelöld meg forrásnak? :)
_____________________
Dr. Bloody Dora

cs, 2009-10-15 19:16 Dragonfly

OK, már látom, hogy ezt hiba volt beküldeni. Egy régi írás, aminek a fiókban lett volna a helye. De mentségemre szolgáljon, hogy egyetlen célom csak és kizárólag az lett volna, hogy aki elolvassa, nevessen rajta. Hát, ez nem jött be :( Az viszont biztos, hogy senkit nem akartam megbántani ezzel,és hogy bármi hasonlatosság a való világgal a véletlen műve. Na jó, sebaj. Ma már úgyis rossz napom van. Kénytelen leszek a napokban szépíteni :)

cs, 2009-10-15 19:25 Muraközy Konrád (nem ellenőrzött)

Pedig nagyon is találó írás :)

cs, 2009-10-15 19:26 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Ó, ne ijedj meg! Én jót szórakoztam, bár már sok ilyet olvastam. Csak mikor elolvastam, engem is elővett a depresszió. Bár egy s két részében a Karcolatosok bőven ellent tudnának mondani, de hidd el, vannak ilyen figurák is, mint amiket leírtál. (De, bevallom, elképzeltem, hogy ha egyszer eljössz találkozóra, és szembetalálkozol Miyokuval, aki komolyan testépít, majd elővesz, hogy "te, mit is írtál abban a művedben az írókról, hogy nem szabad tornázni?"... de nem kell tőle megijedni, csupaszív lány.)
Nem bántottál senkit meg. Épp én bíztattalak arra, hogy tedd azt (mármint a MÍA-t bántsd). :)
_____________________
Dr. Bloody Dora

cs, 2009-10-15 19:47 Smilezolika

Smilezolika képe

Ne szarj be, vannak benne tök jó részek. Helyenként előfordulnak nekem kicsit erőltetettnek tűnő mondatok (pl: "Éjjel, miután meggyőződött róla, hogy élettársa édesdeden alszik, kapcsolja fel az összes villanyt, és lásson munkához a legalább harmincéves orosz írógépén. Ha készen van, gyűrje össze, vagy tépje szét, amit írt."), de másnak ezek nem biztos, hogy azok, a témával pedig a világon semmi gáz nincs.

p, 2009-10-16 05:23 Dragonfly

Hú, hát köszi. Ahogy Smilezolika találóan megjegyezte: beszartam :)
Igazából a kiindulási alap az a sok marhaság volt, amit néha az emberek gondolnak az írókról. Persze felturbózva. Ennyi az egész.

p, 2009-10-16 07:13 Révész

Révész képe

Van benne egy két pont, ami tényleg nem odaillő: vagy tényleg úgy van, és ezért nem poén, vagy csak erőltetés, ami ezért üt ki.
Viszont jókat nevettem egy két soron, ráadásul a téma is közel áll hozzám, úgyhogy egészében véve tetszett!
Ha valami történetszerűt is írsz, talán azt is elolvasom ;)
_______________
Az Út keresője

p, 2009-10-16 09:57 Cyrus Livingstone

Cyrus Livingstone képe

Szerintem nagyon frappáns írás, kicsit karinthys, kicsit örkényes, de az orosz írógépes részen én betojtam! Én 5-öst adok, a fent leírtakból pedig egyből a Guru jutott az eszembe, aki itt hosszasan osztotta az észt, míg egyszer csak végleg ki nem írta magát a Karcolatról. Esetleg hozzátehetted volna még: arisztokratikus finnyássággal kritizáljuk az olyan "kommersz" műfajokat, mint a képregény, a heavy metal, vagy a pankráció, természetesen az előbbi témák behatóbb ismerete nélkül! Így ha ne adj' Isten íróként nem is, kritikusként még befuthatunk! :) ;)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
"Az írás nehéz mesterség. Rengeteg műveltséget és tintát igényel."
R. J.

szo, 2010-03-20 08:25 Obb_régi

5

Jé! Én ezt miért nem olvastam? Kerül amibe kerül, én beiratkoznék, mert egy két dolog már megy a leírtakból, de szeretnék tökéletesedni az itt megadott irányvonalak szerint :)

Megyek is a tükör elé fenköltséget gyakorolni.

szo, 2010-03-20 11:18 Soltan Paul

Soltan Paul képe

Dragonfly ne hallgass a többiekre! Ez igenis remek(-)mű. :)

Egy dolgot kifelejtettél, hogy a szépírók szerint a lektűrhöz nem kell semmilyen tehetség. Csak az önző és magukból kifordult őrültek az igazi írók. :D