Egy felső-középosztálybeli középvezető lázadása

Amikor a sebességmérő mutatója százötven fölé kúszik, megszűnik az ülés visszahúzó ereje. Elpattan egy láthatatlan szál, amivel a gerinced a megfogható dolgokhoz kötődik. Kiszakadsz a valóságból, szívverésed üteme felgyorsul, az ablakon kívüli világ összemosódik és az index kattogása dobpergésnek hat a bal sávba sorolás diadalittas öröme előtt. A kocsisor hátrafelé kezd haladni. A sofőrök kitérnek az utadból, és ez olyan felsőbbrendűség érzetet kelt benned, hogy szád féloldalas mosolyra húzódik, hátraveted a fejedet, és elengeded a visszatartott nevetést, ami ketrecbe zárt vadállatként várakozott a mellkasodban, most pedig előtör, hogy a világ tudtára adja: szabad vagyok!

Egy pillanatra megtorpansz. Százkilencvennél egy aggódó hang a fejedben figyelmeztet a büntetésre, és választás elé állít. Maradsz a szabályokkal határolt, biztonságos kis világodban, vagy belevágsz valami olyanba, ami a bizonytalanságért és kockázatért cserébe izgalmat és szabadságot kínál?
Miközben érvek és ellenérvek kattognak a fejedben, a visszapillantó tükröt kitölti egy autó. Felpillantva már látod a volán mögött ülő férfi arrogáns, türelmetlen pillantásait és hallod ki nem mondott szitkait, amiért feltartóztatod.

Ekkor döntesz. A motor már nem duruzsol, hanem rekedten ordít, a fordulatszámmérő mutatója megugrik, a mögötted haladó autó egyre csak zsugorodik, egészen addig, míg csak egy apró fekete ponttá válik a periférikus látómeződet izgatva. Már nem foglalkozol vele. Semmi más nincsen, csak a végtelennek ható betonösvény, ami a világ végén a horizontvonallal ütközik, és semmi sincs előtted, csak a sztráda nyújtotta lehetőség a száguldásra.
Nem kapcsolod feljebb a rádiót, a tonnányi acélszörnyeteg hátborzongatóan tökéletes szimfóniájával egyetlen zene sem veheti fel a versenyt; mert ez több izgalmat rejt magában mint a disszonáns és konszonáns hangközök vibrálása, az elkülönülő majd egybeolvadó dallamok rivalizálása. Ez valami más. Egy életérzés. A szabadság énekel neked.

3
Te szavazatod: Nincs Átlag: 3 (3 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

p, 2014-06-13 08:03 Para Celsus

Para Celsus képe

Üdv újra itt!
"Amikor a sebességmérő mutatója százötven fölé kúszik, megszűnik az ülés visszahúzó ereje." - úh, lehet, reggel van még, és nem hat a tejeskávém, de ezt nem értem. ;) Minél inkább gyorsul, annál inkább belepréselődik az ülésbe, nem? Visszahúzó erő?
"Felpillantva már látod a volán mögött ülő férfi arrogáns, türelmetlen pillantásait " - túl sok a pillantás, és a másodiknál felesleges a többes szám :)

Életérzés, eh? Ha úgy fogom fel, mint egy középvezető szánalmasan materiális javakhoz kötött (autó, naaaagy, drága, gyors autó) "lázadását" (nem véletlen az idéző'), akkor okés. Simán vannak olyanok, akik évi ötven hetet güriznek, hogy megvehessenek egy sportkocsit, és vele a szabadság habüszti utánérzetét. Szóval ha a "főszereplő" szemszögéből nézzük, okés :) "Egy az egyben" fogyasztva viszont nem - a szabadság érzéséhez néha elég fára mászni, padra ülni, támlát firkálni, járdaszegélyen kötéltáncolva egyensúlyozni ("vigyázz, le ne ess!" :) ), vagy meghemperegni a fűben és olvasni egy jó könyvet. :)


"The Rainmakeeeer!"

h, 2014-06-16 15:45 Draviena

Üdv :)

Fizikailag egészen biztosan, de itt inkább arra gondoltam, hogy a főszereplő fejében innentől kezdve már csak az előre létezik.

Nagyon érdekes figyelni, hogy hány különböző értelmezés és gondolat született, ugyan még nem találkoztam a hozzászólások között a saját véleményemmel, illetve azzal, amit ki akartam fejezni ezzel az írással (kisebb-nagyobb részével persze igen), de ez valószínűleg vagy az én hibám, vagy az irodalom nagyszerűsége, attól függ, hogy melyikre fogjuk :)

Köszönöm a véleményt, és hogy kikerült!

cs, 2014-06-19 19:03 Para Celsus

Para Celsus képe

Az egyik legkedvesebb... mim is a karcon azt mondogatja nekem, hogy az olvasónak mindig igaza van :) (Ezt már én teszem hozzá:) Úgyhogy ha nem úgy értik, ahogy szeretnéd, akkor biza:
"Megmérlek és könnyűnek talállak. Nem voltál elég jó. Szakadozottan és fájdalmasan visszatér: nem voltál elég jó!"
Nem biztos, hogy ez a leghelyesebb szemléletmód, de az tuti - saját tapasztalat - hogy előre visz ;)


"The Rainmakeeeer!"

p, 2014-06-13 09:04 Roah

Roah képe

Porsche! Szerelem! Száguldás? :))))
Adrenalin-függés?
Gyorsulás?

Atyaég, de örülök neked! Uhh, annyit dumázgattam másokkal a korábbi novelládról!

Hótt jó dolgom van, Para már kiemelte a hibákat - biztosan még mások is nekiesnek -, nekem nagy hirtelen ez jut eszembe:

http://www.youtube.com/watch?v=Qq-I4orlEhE

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2014-06-16 15:53 Draviena

Ezaz, végre celeb lettem! :)

Hmmm, ezt a felállva-vezetős dolgot tökre kipróbálnám, de a videóban azért valami nagyobb happy endre számítottam... :D

p, 2014-06-13 09:11 Para Celsus

Para Celsus képe

Ha már zene és sebesség...
"Drive on my ass, your foot's on the gas"
https://www.youtube.com/watch?v=KAb-EE6-W7g


"The Rainmakeeeer!"

p, 2014-06-13 11:11 polgarveronika

polgarveronika képe

A szabadság....semmi máshoz nem hasonlítható érzés. És csak egy pillanat. Lehet, hogy csupán annyi idő, ameddig elhúzol százkilencvennel a többiek mellet, és a járgányod habzsolja a sztrádát. Értem, mit akar mondani az írás. De lehúzza a néhány stiláris baki (ld. Para kiemelései), nekem a cím sem tetszik igazán. (de ez az én privát bajom, rá se ránts!)
Nekem például a szabadság pillanatnyi élménye tegnap adatott meg, amikor az uszodában 10 percen át teljesen egyedül úsztam a sávban. Paradicsomi állapot volt. Nem hasítottam a vizet százkilenncvennel, és a szívem sem ugrott ki a helyéből, pedig jó tempóban mentem,inkább ellenkezőleg: végtelen nyugalom költözött belém. Magam voltam: Kívűl és belül egyaránt. Fájn. Zen.

 

_______Tertium non datur ______

p, 2014-06-13 18:12 Kaiser

Kaiser képe

Érdekes, nekem pont a cím tetszett, szóval ez tényleg egyéni preferencia kérdése lehet. Főleg azért tetszik, mert semmi hatásvadász nincs benne. Mondhatnám: ahhoz képest, hogy cím, meglehetősen prózai, ez pedig nekem valamiért szimpatikus. A "Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford" jutott róla eszembe. :D

_____________________________
"Your only hope, a life charmed black
An empty grin for we cannot turn back
A seeking silence and a creeping lust
The pork-men crackle as they turn to dust"

h, 2014-06-16 16:06 Draviena

Köszönöm a véleményeket!

A szabadság mindenkinek mást jelent, maga az érzés is, és az is, hogy hogyan érhető el :)

A cím elsősorban azt a célt szolgálja, hogy egy kicsit jellemezze a főszereplőt, mert ez a "besorolás" (szerintem) hozzátesz a történet egészéhez, amit máshogyan nem tudtam beletenni.

p, 2014-06-13 17:03 lehel

lehel képe

Ez a szabadságérzet nem az enyém, én jobban értékelek egy zivtaros éjszakát vagy egy csendes tóparti környezetet.
Szerintem a felszabadulás érzése az, ami fantasztikus, mert a szabadsághoz hozzá lehet szokni, természetessé válik, és képesek vagyunk elfelejteni, hogy milyért volt rossz rabnak lenni. Persze ideig óráig megmarad az érzés, és minden bizonyal az állapot múlandósága a természetes, mert ki bírna egy életen keresztül eufórikus álapotban élni. Nyugodtan cáfoljatok rám. De a szabadságot dicsőítő költemények mindig a szabadság iránti vágyból és nem annak meglétéből születtek. Bár ez sem teljesen igaz, mert vannak hálaadó énekek, amiben megköszönjük életünket Istennek, de ezek nem kifejezetten extázisállapotban keletkeztek, hanem inkább higgadt, átgondolt folyamat eredményei, továbbá hiányzik belőlük a kélyre való törekvés.
A címen megakadt a szemem, és sajnáltam, mikor láttam, hogy csak egy egyperces, úgy látszik, hogy mostanában ez a divat, de jól volt ez így. Egész jól sikerült visszaadnod a hangulatot, és tetszettek a szép kerek mondataid.
Azért egyszer írd meg az Egy felső-középosztálybeli középvezető lázadását is amolyan Chaplin stílusban, ahol ezuttal nem a nagyon kis ember, hanem a közepesen kis ember problémái és frusztrációja, illetve annak lázadása elevenedik meg.

p, 2014-06-13 18:57 Para Celsus

Para Celsus képe

Szerintem a gondok ott kezdődnek, hogy sokan összetévesztik az adrenalin-fröccsöt és -vágyat a szabadságérzettel.


"The Rainmakeeeer!"

h, 2014-06-16 16:16 Draviena

Köszönöm a véleményt!

Ez az írás elég hirtelen jött, nem is terveztem, hogy később esetleg kezdek vele valamit/folytatom/kibővítem, de semmi sincs kőbe vésve :)

"Szerintem a felszabadulás érzése az, ami fantasztikus, mert a szabadsághoz hozzá lehet szokni, természetessé válik, és képesek vagyunk elfelejteni, hogy miért volt rossz rabnak lenni." Ez, vagy legalábbis valami ilyesmi velem is megtörténik napról napra, de szerintem szinte mindenkivel, amikor kétségbeesetten vágyunk valamire, és amikor megkapjuk, hirtelen már nem is tudunk vele mit kezdeni, nem jut eszünkbe, hogy miért is volt olyan fontos a megszerzése.

szo, 2014-06-14 10:19 Révész

Révész képe

Üdv!

Amikor először elolvastam, nem jutott eszembe semmi értelmes gondolat, szóval bölcsen hallgattam. Aztán ahogy nézegettem a címeket, feltűnt valami. Azt hiszem, itt a címben van a kulcs.
Ez a történet nem arról szól, hogy a szerző miben látja a szabadságot. A cím az, amin keresztül értelmezni kell ezt az írást. A cím Átlag Joe lázadásáról szól, ami neki a böhöm bömös padlógázon tolása. Szerintem a novella pont azt akarja sugallni, hogy nem ez a szabadság érzése, hanem csak egy lázadás, Átlag Joe lázadása... úgy átlagosan.

h, 2014-06-16 16:21 Draviena

Üdv, köszönöm a véleményt :)

Valóban, a cím egyfajta minimalizált karakterjellemzés akart lenni, ami kicsit talán megfordítja a leírtak értelmét.

v, 2014-06-15 18:18 Frostler (nem ellenőrzött)

5

Szia!

Tudom, hogy valószínűleg magasztos lesz az, amit leírok, de engem lenyűgözött ez az írás! Magával ragadott az első pár mondat után, és teljesen belefeledkeztem az olvasásába. Sajnáltam is, hogy ilyen hamar vége volt. Erőtől duzzadó írás volt, piszkosul tetszett!
Tisztában vagyok vele, hogy talán nem érdemel ennyit, de nem tudok kevesebbet adni öt csillagnál!

h, 2014-06-16 16:26 Draviena

Szia!

Hűha, nagyon szépen köszönöm, és örülök, hogy ennyire megfogott :)))

v, 2014-06-15 21:00 GColt

A novella tetszett, bár saját tapasztalataimnak ellentmond.
Amikor valamilyen fekete német prémiummárkát látsz a középső sávban száguldani, a vezető inkább arra gondol, hogy ez neki a természetes, ő felsőbbrendű, a sok büdös proli meg takarodjon előle, mert siet az ő nagy és fontos dolgára 8) Semmi hú de szabad vagyok érzés. A büntetést meg természetesen majd elsikálja a haver.
És ezt büszkén el is mesélik a társaságomban.

*****

- Nincs olyan, hogy sürgős, olyan van, hogy későn szóltál...

h, 2014-06-16 07:46 Roah

Roah képe

Bocsánat-bocsánat az offért!

GColt! :)))))))

Nem csuklottál?! Állandóan emlegettünk!
Valamelyik nap is, de jó, hogy visszajöttél! :))))))

http://www.youtube.com/watch?v=vBMA8knxvt8

"- Indieeeeenz! "

http://www.youtube.com/watch?v=_CkvAbff1Ok

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2014-06-16 08:22 GColt

Eszetekbe jutottam? De jó 8)
Ha eddig nem csuklottam, ezután biztosan fogok, tegnap küldtem be egy 25 oldalas elbeszélés első részét 8)

*****

- Nincs olyan, hogy sürgős, olyan van, hogy későn szóltál...

h, 2014-06-16 08:44 Roah

Roah képe

Aha, sokszor. :D
Hát mekkorákat lehetett a novelláidon nevetni?!

Akkor lesz ne mulass nekünk! :))))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2014-06-16 16:28 Draviena

Köszönöm a véleményt!

Mindig van egy vezető, aki másra gondol, mint a többiek ;)

h, 2014-06-16 15:01 Obb

1

"megszűnik az ülés visszahúzó ereje." - van neki olyan? - kemény gyerek

" Elpattan egy láthatatlan szál, amivel a gerinced a megfogható dolgokhoz kötődik." - biztos, hogy láthatatlan, főleg ha megfogható dolgokhoz kötődik

"az ablakon kívüli világ összemosódik és az index kattogása dobpergésnek hat a bal sávba sorolás diadalittas öröme előtt." - esküszöm mindig valami euforikus érzés kap el, ha hasonlóan szépen kivitelezett mondatokat olvasok, és majd a vesszőt is én rakom be

"A kocsisor hátrafelé kezd haladni." - ezt hívjuk össznépi tolatásnak

"A sofőrök kitérnek az utadból," - szóval rükvercben kikerülnek :)

"A sofőrök kitérnek az utadból, és ez olyan felsőbbrendűség érzetet kelt benned, hogy szád féloldalas mosolyra húzódik, hátraveted a fejedet, és elengeded a visszatartott nevetést, ami ketrecbe zárt vadállatként várakozott a mellkasodban, most pedig előtör, hogy a világ tudtára adja: szabad vagyok!" - egy a mondatok mondata magaslatából

"Egy pillanatra megtorpansz. Százkilencvennél egy aggódó hang a fejedben figyelmeztet a büntetésre," - várjávárjá, most torpanunk! százkilencvennél a hátrafelé haladó kocsisor közepette

"arrogáns, türelmetlen" - elmondom százszor, hogy ne kelljen ezerszer, persze rakok később vesszőt is, ha majd ráérek

"hallod ki nem mondott szitkait," - a hallod ki, nem azonos a hallod a ki-vel

"feltartóztatod." - ettet meg itten fordítcsa mán le valaki

"a fordulatszámmérő mutatója megugrik," - hoppácska! egy forma egyes futamban vagyunk, ha százkilencvennél csak úgy ugrálgat az a fordulatszámmérő

"periférikus látómeződet izgatva." - hoppácska

"Semmi más nincsen," - tagadjunk le mindent mi létezik s létezett

"csak a végtelennek ható betonösvény, ami a világ végén a horizontvonallal ütközik, és semmi sincs előtted, csak a sztráda nyújtotta lehetőség a száguldásra." - a betonból lévő sövények mindig a világvégi horizontvonalakkal ütköznek, ez evidens, és amikor semmi sincs előtted, akkor is van lehetőség (néha átgondoljuk, amit monitorra vetünk?)

Erre még az utolsó bekezdés ráteszi a pontot vagy a habot vagy a hab tetejére a cseresznyét.

Suldigum 1

h, 2014-06-16 16:33 Draviena

Bár az általad leírtak egy (meglehetősen nagy) részét nem igazán értem, köszönöm, hogy vetted a fáradtságot, elolvastad, és leírtad a véleményedet.

Talán azt tenném hozzá, hogy igen, átgondoltam, amit monitorra vetettem.

cs, 2014-06-19 07:12 Roah

Roah képe

Nincs mese, meg kell tanulnod Obbul. :))))
Segítek, jó?

"megszűnik az ülés visszahúzó ereje." - van neki olyan? - kemény gyerek”

Tényleg nincs húzóereje egy ülésnek. Olyan egy lónak van. Illetve minél gyorsabban mész kocsival, annál jobban préselődsz az ülésbe. A sebesség ereje szabályosan belenyom az ülésbe. Azt hiszem, valami ilyesmire gondolhattál, amikor írtad, csak nem azt írtad le.

„" Elpattan egy láthatatlan szál, amivel a gerinced a megfogható dolgokhoz kötődik." - biztos, hogy láthatatlan, főleg ha megfogható dolgokhoz kötődik.”

Láthatatlan vs látható, most akkor mi mi’va? Képzavar.

„az ablakon kívüli világ összemosódik és az index kattogása dobpergésnek hat a bal sávba sorolás diadalittas öröme előtt." - esküszöm mindig valami euforikus érzés kap el, ha hasonlóan szépen kivitelezett mondatokat olvasok, és majd a vesszőt is én rakom be"

Javaslatom az, hogy lassan, hangsúlyosan olvasd fel magadnak ezt a mondatod, és meglátod, hova kell tenni a vesszőt.

„"A kocsisor hátrafelé kezd haladni." - ezt hívjuk össznépi tolatásnak”

Ha azt írod, távolodnak, vagy távolibbnak tűnnek, esetleg lemaradnak, nincs ekkora képzavar, mert így az olvasó felnevet, és nem állja meg szó nélkül.

„"A sofőrök kitérnek az utadból," - szóval rükvercben kikerülnek :)

Ez az előző mondat miatt különösen vicces lehet.

"A sofőrök kitérnek az utadból, és ez olyan felsőbbrendűség érzetet kelt benned, hogy szád féloldalas mosolyra húzódik, hátraveted a fejedet, és elengeded a visszatartott nevetést, ami ketrecbe zárt vadállatként várakozott a mellkasodban, most pedig előtör, hogy a világ tudtára adja: szabad vagyok!" - egy a mondatok mondata magaslatából"

Obb itt azt adta tudtodra, hogy ez mondat nem jó. Fogalmazd át, szedd szét, cserélj le benne szavakat. (Amúgy az előző mondatok képzavarai lerombolhatták Obb hangulatát, és ennél résznél szerintem hangosan rötyögött már a gépnél. Mivel még nem ismered Obbot – honnan is ismerhetnéd, nem evidencia, hogy egy véleményeződ stílusával tisztában légy -, nagyon halkan mondanék valamit: annak ellenére, hogy milyen kezdésed volt, hogy mennyire elrontottál néhány dolgot a műben, nem hagyta abba a javítást. Máskor, neki elég egy, azaz egy darab hibás kezdő mondat, és cső, de nálad nem ez történt. Továbbolvasta.)

„"Egy pillanatra megtorpansz. Százkilencvennél egy aggódó hang a fejedben figyelmeztet a büntetésre," - várjávárjá, most torpanunk! százkilencvennél a hátrafelé haladó kocsisor közepette”

Képzavar, legalább a harmadik a sorban. Lassíts.
Lassan fékezd meg a gondolatot, és képzeld azt el, amit elkövettél. Vizuálisan. Százkilencvennél megtorpansz…Uh. Talán fékezel, talán felengeded a pedálról a lábad, talán bármi, ami relevánsabb mint az, amit leírtál. De azért ugye be vagyunk kötve, csak mert egy satufék miatt jó, ha megúszod a malőrt egy nyakrándulással. Egy autó sosem torpan meg. Egy autó az nem csinál ilyet. Hanem miket csinálhat egy verda? :)))) Olyan ügyes vagy, tessék ezen agyalni!

„"csak a végtelennek ható betonösvény, ami a világ végén a horizontvonallal ütközik, és semmi sincs előtted, csak a sztráda nyújtotta lehetőség a száguldásra." - a betonból lévő sövények mindig a világvégi horizontvonalakkal ütköznek, ez evidens, és amikor semmi sincs előtted, akkor is van lehetőség (néha átgondoljuk, amit monitorra vetünk?)"

Nem, szerintem nem teljesen nézted át, vagy gondoltad át, a hangos, driftelésnek szánt novella helyett képzavarok is az olvasó fejébe száguldottak.
Ha ez a történet egy sminkelt arc lenne, azt mondanám, túl vastag az alapozó, a szemhéjpúder püspöklila árnyalata nem passzol sem a bőrhöz, sem a szemhez, a szemhéjtus vonala cakkos, ami gyakorlatlanságra utal, az ajakkontúr szeder színű vonala pedig rég kiment a divatból.
De az arc, az arc az szép.
Sok odafigyeléssel bármi kihozható belőle(d). :))))

Remélem, érhetően letudtam fordítani neked Obbot, aki még elnézést is kért - egy Obb?! -, ne hagyd lógva, amit írt neked. :))))

Ezt a verdát skubizd meg. ;) Azt a feketét! (Azok is hálásak, amik ellen hajtják.)

"Lúzer...ájm a szikrét lúzer..." Báj Ozzy Osbourne.

http://www.youtube.com/watch?v=dlDXTWHKz1I

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

v, 2014-06-22 16:05 Draviena

Köszi a fordítást, így egy kicsit tényleg emészthetőbb :) Hmm, egye a fene, lehet, hogy mégiscsak átgondolom még egyszer... ;) Köszönöm hozzá a segítséget, mindkettőtöknek!

("Máskor, neki elég egy, azaz egy darab hibás kezdő mondat, és cső, de nálad nem ez történt. Továbbolvasta." Látom, látom, még meg is csillagozta :D)

v, 2014-06-22 17:49 Obb

Meg-meg, pont annyira, amennyit ér :(

k, 2014-06-17 16:17 Forsaken

Forsaken képe
3

Szemléletes, de nem mond újat. Néha frappáns, néha képzavaros. Ennyire határozottan hármas írást még nem olvastam. Kis csattanó a végére, meg egy kis stiláris csiszolás, és kimondottan jó lesz.

-----------------------------
"Szemléletednél
Csak étrended kevésbé
Egészséges tán."

v, 2014-06-29 12:28 neduddgi

neduddgi képe

A nagy zabálás és az ahhoz hasonló filmeket juttatja eszembe (én legalábbis így értelmezem). Nem igazán tudom, mit gondoljak erről a koncepcióról... mintha reneszánsza lenne...:-)

"Ezeket a gondolatokat olyan sutának találtam, kifejtésüket pedig olyan üresnek és dagályosnak, hogy rögtön úgy éreztem, valami közük van az irodalomhoz; meg is kérdeztem tőle, miért nem veti papírra őket."

Borges: Az Alef