A préda

Felhők egybefüggő rétege takarja el a csillagokat, sötétebbé téve az éjszakát. A bontásra ítélt telepen csak itt-ott pislákol még egy-két lámpa, óvva az alattuk pihenő munkagépek álmát. A megmaradt épület ablakai vakon szemlélik a szomszédságán végbemenő pusztítás nyomait. Az ő ideje is közeleg a végéhez, amikor a fémfenevadak újra életre kelnek és rátámadnak.

Egy lány rohan az épen maradt bérház irányába, néha megbotolva, a gépek által a járdára hordott megszáradt sárdarabokban. Futás közben hátrales, borzongás fut végig a gerincén, ahogy megpillantja üldözője sziluettjét. Fokozatosan fáradó teste – a közeledő veszélytől – új erőre kap. A mögötte felcsendülő nevetés még a kapkodó lihegését is elnyomja. Villámcsapásként éri a felismerés, hogy az eddig jócskán lehagyott férfi, talán már csak egy karnyújtásnyira van mögötte.

Az üldözött felsikít, letér a járdáról, be egyenesen a kivilágított gépek rengetegébe. Cikázva próbál egérutat nyerni a hajdanán egységesen sárgára festett – de immáron rozsda rágta – bádoglények között. Lépteit lelassítja, és küzd, hogy a lehető leghalkabban vegye a gépzsírtól és félreömlött gázolajtól telített levegőt. Az egyik szerkezet oldalának veti a hátát, szemben a magányos épülettel. Az orrán keresztül teleszívja a tüdejét, és lassan a száján át fújja ki az elhasznált oxigént. Addig ismétli, amíg a túlhajtott izmai el nem kezdenek bizseregni a friss vértől. Többször az ingatlanra pillant, onnan várva segítséget szorult helyzetére. Az épület viszont nem felel, sötét szemeivel érdektelenül szemléli az eseményeket.

A csendet az egyik munkagép fémburkolatának visítása szeli darabokra, ahogy karmok karcolják és tépnek bele a felületébe. A hang irányába kapja a fejét, hátrál pár lépést, de a mozdulatai félbemaradnak abban a pillanatban, ahogy a zaj megszűnik. Pár pillanattal később – ami a lány számára inkább hosszú perceknek tűnik –, az idegen kilép a gép takarásából a lánnyal szembe. A férfi mosolyra húzza a száját, láthatóvá téve hosszú, hegyes szemfogait és lassú léptekkel elindul az áldozata felé. A lány ismét az üres épületre tekint, majd vissza a közeledő felé. Elhatározza magát: apró sikítást hallatva újfent futásnak ered a bontásra váró létesítmény irányába. Gyilkosa viszont már nem tágít, folyton a nyomában van. Cicázva az áldozattal – sűrűn változtatva a köztük lévő távolságot –, hogy még jobban pánikba kergesse prédáját. A menekülő kitartása nem hiábavaló, már egészen közel kerül a biztonságosnak hitt épülethez. Ekkor azonban óvatlanul rálép egy, a fűben megbúvó törmelék darabra, elveszíti az egyensúlyát, tesz egy pár kétségbeesett lépést, hogy állva tudjon maradni, de végül csak elvágódik. Hanyatt fordul, hogy legalább szembe tudjon nézni a veszedelemmel, aki mosolyogva megszólal:
– Jobban kellett volna figyelned, fejezzük be ezt a kis játékot.

Elindul a lányhoz, az egyik közelben lévő lámpa fénye sárgás árnyalattal színezi be a férfit.
Egy dörrenés semmisíti meg a csendet. Az üldöző megrándul, mintha mellbe vágták volna. Szeme elkerekedik, és a tejfehér bőre teljesen elszíneződik, majd megfeketedik. Apró repedések jelennek meg rajta behálózva egész lényét. Térdre csuklik, de a végtag nem bírja a terhelést és egy roppanás kíséretében szétporlad. A test oldalra dőlve éri el a talajt, és mint egy leejtett kristálypohár darabjaira törik.

A lány kifulladva feláll, kézfejével letörli az izzadságot a homlokáról és csípőre tett kézzel az üresnek hitt épület felé fordul. Félrebillentett fejjel nézi, ahogy egy férfi sétál ki a bejárati ajtó helyén lévő nyíláson, kezében egy távcsővel ellátott puskával. Megáll a lány mellett – aki várakozás közben nekilátott lesöpörni magáról a menekülés során felhalmozott szennyeződéseket.
– Azt hittem – megköszörüli a torkát – sosem fogsz lőni. Teljesen berekedtem annyit sikítoztam. – panaszolja a lány bosszúsan.
– Gyors volt, és a látási viszonyok is rosszak voltak – mentegetőzik a fiú, miközben leguggol és az immáron porrá vált lény ruháinak a zsebeit kezdi el kiforgatni. – Mi lett a headsetteddel?
– Futás közben kiesett – feleli a lány, és nekilát egy makacs foltot dörgölni a térdénél. – Direkt befutottam a lámpa alá, hogy jobban láthasd.
– Már mindegy, meghalt. Viszont meg kell dicsérjelek, remekül játszottad a béna csajt, aki elesik.
– Tényleg elestem – feleli alig hallhatóan, de így is eljut a srác fülébe. Aki röhögve egyenesedik fel, és a földön heverő valamelyik ruhadarab egyik zsebéből zsákmányolt telefont forgatja a kezében. Miután meggyőződik annak körül-belüli értékéről, elsüllyeszti a farzsebébe, és csak azután szólal meg:
– Mondtam legyen nálad legalább egy pisztoly, de jártathatom a számat. – A kifosztott rongyokat egy laza mozdulattal a közeli sitt halom takarásába rúgja. – Végeztünk mára?
– Nem, még van egy.
– Akkor mész futni?
A lány széles mosollyal az arcán odalépdel a fiú elé, megragadja annak puskáját és kiveszi a kezei közül. A társa értetlenkedő arcát látva, kis híján el is neveti magát.
– Most te jössz, aki még hátravan az egy csaj.
Választ nem várva elindul befelé az épület sötétjébe, míg a fiú zsebre dugott kézzel és teljes apátiában felkerekedik abba az irányba ahonnan a lány menekült.

4
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4 (2 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

p, 2017-05-26 15:46 Kelvin

Kelvin képe

Megyünk a semmiből sehova, közben tojunk a vesszőkre, hiszen "egy Tor típusjelzéssel rendelkező lengyel mesterlövészpuskával" szedjük le a valamiket. Ez így nagyon kevés, a fegyver megnevezése meg túlzás, ez ilyen fiúbetegség, gondolom. Ilyen terjedelemben lehet, hogy jobb lett volna hagyni a természetfeletti vonalat. A gonosz (?) minden megszólalása szörnyű, Zs-kategóriás negatív karakter.
Jó pont, hogy nem vámpíros, legalábbis nem tolakodóan.

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

v, 2017-05-28 13:53 Galárd

Galárd képe

Kösz, hogy elolvastad, meg minden. Igen, a vesszők, sok gondot tudnak okozni. Vagy teljesen teletűzdelem, vagy sokat kihagyok a szövegből.

p, 2017-05-26 19:49 Gitáros

Gitáros képe
1

"takarja el csillagokat" - hiányzik egy névelő

"már csak itt-ott pislákol még néhány lámpa" - most akkor már vagy még??? Nem tudtad eldönteni?

"– Jobban kellett volna figyelned, – mosolyodik el – fejezzük be ez a kis játékot." - Ezt most ki mondja? Jó, tudjuk, hogy az üldöző, csakhogy a szövegből ez nem derül ki!

"A test, ahogy neki csapódik a talajnak, szintén darabjaira hullik.
Feláll, végig pillant a maradványokon, és a csípőre tett kézzel az üresnek hitt épület felé tekint." - Ki áll fel? A test, amelyik egy pillanattal előbb darabjaira hullott??

"megkel dicsérjelek" - meg kell

Az alább következő párbeszédes rész hemzseg a hibáktól, csak kapkodhatjuk a fejünket, miközben megpróbáljuk kitalálni, hogy éppen ki beszél, tágra nyílt szemmel nézhetjük a fogalmazási sutaságokat, és kereshetjük a folyamatosan, sokszor értelemzavaróan elhagyott vesszőket.

"– Azt hittem – megköszörüli a torkát – sosem fogsz lőni. Teljesen berekedtem annyit sikítoztam. – Feleli a lány bosszúsan. (Saját magának feleli? Mert csak ő beszél!!!)
– Gyors volt, és a látási viszonyok is rosszak voltak. Mi lett a headsetteddel?
– Futás közben kiesett – panaszolja a lány, miközben egy makacs foltot dörgöl a térdénél –, direkt befutottam a lámpa alá, hogy jobban láthasd.
– Már mindegy, meghalt. Viszont megkel dicsérjelek, remekül játszottad a béna csajt aki elesik.
A lány abba hagyja az öntisztítást és a srác szemébe néz és az orra alatt dunnyogva megszólal:
– Tényleg elestem – a fiú hangosan felröhög.
– Mondtam legyen nálad legalább egy pisztoly, de jártathatom a számat. Mára ennyi?
– Nem, még van egy.
– Akkor mész futni? – Kikapja a puskát a fiú kezéből és mosolyogva válaszol.
– Most te jössz, ez egy lány."

Rengeted hiba van, nem is vállalkoztam arra, hogy mindegyiket kiszedjem, csak néhányra futotta az erőmből.
A központozásnak híre-hamva sincs, alanytévesztések is vannak, a novella pedig összességében nem üti meg egy gimnáziumi fogalmazás színvonalát.

Bocsi. de ez egy csillag! (Szigorúan!)

Miki

v, 2017-05-28 13:55 Galárd

Galárd képe

Köszi azt az egy csillagot. Kiakartam tenni a hűtőre, de a asszony nem hagyta, hogy odatűzzem a tablet-et. :D
Viccet félretéve. Utólag, észrevettem a hibákat, főleg, hogy rávilágítottál. Így, nem is értem, hogy nem vettem észre. Igyekszem a következőnél jobban odafigyelni.

v, 2017-05-28 14:53 Gitáros

Gitáros képe

Szia!
Az egy csillag ne lombozzon le, legközelebb majd másképp lesz.
Annyit tudok tanácsolni, hogy ha van a környezetedben valaki, aki érdeklődik a novellák iránt - és olvasni is szeret -, add neki oda az elkészült írást, hogy mondjon róla véleményt.
Ennél a sztorinál az alapötlet nem volt rossz, bár hasonlókat azért lehet olvasni bőségesen, de a megvalósítás...
Mindannyian úgy vagyunk vele, hogy amikor beküldünk a Karcra valamit, lélegzetvisszafojtva várjuk, hogy kirakják-e, és amikor végre megtörténik, akkor az baromi jó érzés.
Ez oké, de előtte érdemes többször átolvasni az elkészült novellát, pihentetni, újból előszedni, hangosan elolvasni magadnak, és másnak is odaadni, hátha észrevesz benne olyan hibákat, amelyek felett elsiklik a figyelmed.
Úgyhogy írj, picit több odafigyeléssel, jobb szöveggondozással, a párbeszédek alaposabb kidolgozásával, és amikor mindezzel megvagy, akkor küldd be!
Hajrá!

Miki

szo, 2017-07-15 09:42 Galárd

Galárd képe

Szia!

Sokat pihentetve, olvastatva, és frissítve. Remélem, ez már közelebb áll a mércéhez.

p, 2017-06-09 17:06 Lány a nyeregben

5

Szia!
Nekem nagyon tetszett az alaptörténet is, és maga a részletezés is. Az én szememet is szúrta jó pár hiba, de engem személy szerint a géppuska márkájának megnevezése nem zavart :) A vége a sztorinak nagyon tetszett, jót mosolyogtam rajta :) ;) :D

"– Mondtam legyen nálad legalább egy pisztoly, de jártathatom a számat. Mára ennyi?
– Nem, még van egy.
– Akkor mész futni? – Kikapja a puskát a fiú kezéből és mosolyogva válaszol.
– Most te jössz, ez egy lány."

:)

p, 2017-06-09 20:25 hamarjában

hamarjában képe

Gondolom, te vagy a rokon, ki lelovagolt a hegyről.

na ja (Obb)

szo, 2017-07-15 09:40 Galárd

Galárd képe

Szia!

Örülök, hogy tetszett. Tényleg sok (volt) benne a hiba, de remélhetőleg a 1,1 patch segített rajta. Ha hamarjában -nak igaza van, és tényleg a rokonom vagy, vedd fel velem a kapcsolatot :D

szo, 2017-07-15 14:59 Gitáros

Gitáros képe
3

Vesszőhibák továbbra is akadnak jócskán, de ez az új, javított változat sokkal jobb, összeszedettebb, mint az eredeti.
Újból elolvastam, és így már tetszett.
A tanulságot vond le, legközelebb így, ilyen gondosan nézd át az írást, mielőtt beküldöd, és akkor sokkal jobb véleményeket fogsz kapni.
Ezt a változatot 3 csillaggal jutalmazom - remélem, van rá lehetőség -, ami azt jelenti, hogy "jó".
Üdv!

Miki