Capuccino

Most már mindent értek. Sebaj. Kívánni se lehetne jobbat annál, ami lett. Nem hiányzik semmi. Illetve… talán egy aszpirin. Alighanem túl sokat aludtam, kissé még kába vagyok, enyhe fejfájásom van, ami az állapotomat tekintve némileg meglepő. A föld kellemesen hullámzik alattam, és ő itt van velem, és itt is marad. Felém hajol, gondterheltnek tűnik, olvasni próbál a szememből, míg lélegzet nélkül várok az övében csillanó felismerésre. Éreznie kell, másképp nem lehet, különben semminek sincs értelme.

És igen, ajka megvonaglik, szemében nedvesen csillogva gyúl világosság. Ahogyan a kezében is, ami újra csak különös – elvakít, ahogy felém nyújtja, de nem fáj a fény – elönt a hő teste közelségétől. Kinyúlnék, hogy a tenyerembe vegyem az arcát, aztán mégse. Olyan sok időnk van – képtelen gondolat, most mégsem tűnik lehetetlennek.
Hihetetlen, hogy csupán tegnapelőtt jött be a kávézóba. Egy esős keddi délelőttön. A harmadik kávéval próbálom elhessegetni a fáradtságot, ami reggelente a személyzeti bejáróban vár rám hűségesen. Épp egy forró csokit készítek, kezem alatt tükörsima a tejhab, spirálban kavarogva emelkedik a csészében, végül csinos szívecskévé kanyarintom a tetején. Az idősebb hölgyek el vannak ragadtatva, olykor a fiataloktól is bezsebelek néhány elismerő pillantást.
Nekem is megvannak a visszatérő kedvenceim: a szende szőke, aki mindig a fejem fölé réved, mintha a hátam mögött hórihorgas kedvese állna. Vagy az akcentusa alapján francia szépség, aki édesen szereti (mocha és pain au chocolat) és aki egy esőerdő nedves bujasága a bő pulcsi alatt. Tüntető közönyüket egy kávéautomata diszkréciójával kezelem. Névtáblámon – a főnök szíves hozzájárulásával - ez áll: kávéügyi szakreferens és habspecialista. Apró jutalom annak, aki észrevesz.
Végzek tehát a csokoládéval, tekintetemet felhőzi a lassan vánszorgó munkaidő. A kolléga is bosszús, nem is sejti, hogy két diploma után van csak igazán bukéja ennek az állásnak. Grimaszolok a gondolatnak miközben a pultot törlöm, mikor egy megfontolt női alt halkan egy lattét kér. Lattét ilyenkor? Járt már Itáliában, kedves? Délután már csak espresso járja, cara signora!
– Jó választás – darálom a rutinszöveget, aztán felnézek. Egy huszonnyolc éves forma doktornő áll előttem, zöld műtősköpenyben. A szomszédos kórházból futhatott át. Vörösesbarna haja hátrakötve, szeme szürkéskék, mint az ír tenger, ajka lila a kinti hidegtől.
Tekintete egy földalatti atomrobbantás morajával csapódik az enyémbe, az én térfelemen; mintha láthatatlan kéz ütött volna homlokon, elkapom a fejem, és a kávégép mögé bújok. Ez segít, eszembe jut, miért is vagyok itt, felnézek. Az akusztikus emlékezetem kihagy, muszáj megszólalnom.
– Elnézést, mit is kért? – Mosolyogva mondja, hogy latte, és az információ megint elvész útközben. Bámulom, ő pedig nem tehet mást, visszabámul rám. Valaki leejt egy kiskanalat, mielőtt menthetetlenné válik a helyzet, csak ekkor ocsúdom, és gyorsan nekiállok tejet forralni. Vörös fejjel izzadok, látom a gép ezüst felületén. Mi történik itt? A háttér hangjaiból szőtt statikus zaj a válasz. Adáshiba. A hab sűrűsödik, ez már nem lesz jó latténak, csak a cappuccinónak. Mindegy, nálunk a kettő úgyis majdnem ugyanaz, hol vagyunk mi egy rendes cafétól? Kiönteném, de ekkor látom, hogy kávét nem főztem le hozzá. Csak ahogy a barna nedű csorogni kezd, merek felnézni ismét. Késve kapja el a tekintetét. Engem nézett! Nagyobb diszkrécióval kell bénáznom!
A bolt fénye a vakfoltba csúszik, a lány metsző élességgel válik ki a háttérből. A köztünk lévő másfél méter valóságtartalma az egészségügyi határérték fölé kúszik, legalábbis a szívem kalapálásából ítélve. Szerelem első látásra? A tejforraló csőrén a száradt hab buborékjai hangosan pukkannak. Negyven évesen? Hol vagyok én már attól? Az is csoda, ha egyáltalán képes leszek megállapodni valakinél. Nem beszélve arról, hogy tízpercenként jönnek be a szebbnél szebb lányok, és mindbe szerelmes vagyok arra a két percre, amíg a pult előtt tartózkodnak. De akkor mégis mi az ördög ütött belém?
A kávé rég lefőtt, gyorsan belecsurgatom a tejet, csak azért sem rajzolok szívecskét. Kíváncsi pillantással köszöni meg, én nem szólok, tudom, hogy csak valami rajzfilmes nyekergésre lennék képes. Leül, félig háttal, csak a profilját látom néha, kifelé bámul, sehol egy mobil. Talán két műtét között van, és csak egy jó kávéra vágyik. Megkapta, többé-kevésbé, és ekkor megnyugszom, és a következő pácienshez fordulok, aki már hosszú másodpercek óta koldulja a figyelmem. Megkettőzött koncentrációval igyekszem a megfelelő italokat kiszolgálni, és mire legközelebb arrafelé pillantok, már más ül a helyén. Valamit azonban elvitt magával.
Mintha az egész hely a lassú enyészetnek adná magát, éreztem a friss vakolat pergését, a tej erjedését, az ébredő penészt a süteményeken. Engem is összeaszalt a hátralévő három óra, képtelen vagyok normálisan végezni a munkám; A zárásnál húsz euró mínuszban van a kassza, mikor senki nem néz oda, beledobok egy húszast a tárcámból, és hazamegyek. A friss levegőn feléledek kissé, otthon frekvenciákról, rezonanciáról olvasok a neten. Bezengett a világ, ahogy megláttam, kettőnk rezgése úgy ment ölre egymással, hogy attól máshol hidak omlanak össze. Éjjel érzem ezt a különös vibrálást, miközben makacsul fáj a fejem; dél óta nem ittam kávét.
Másnap reggel rögtön dupla adaggal indítok, a szívem vad rúgással válaszol, szokatlan élvezettel vetem magam a munkába. Egészen el is felejtkezem a tegnapról; a francia lány elfelejtett melltartót venni a pulcsi alá. Elfog a tettvágy és az élni akarás, a maga tenyeres-talpas módján. Ebédszünetben aztán eszembe jut, amit előző este az emberek rezgésszámáról olvastam egy női magazinban. Ha az igaz, én máris hulla vagyok. A cikk szerint nem azt csinálom, amit szeretek. Ilyen alapon ezen a bolygón már csak a rádióhullámok rezegnek. Persze kivételek vannak, bizonyára a kedves újságírónő is az, nem beszélve a doktornőről. A hivatástudat egyben tartja az embert egy hosszú nap végén is, amikor az együgyű barista már úgy csúszik szét, akár egy Picasso-alak. Igaz, attól, aki hatkor kel, nem igazságos többet várni. Reggel, az első kávé után még bármire képes vagyok, délben mindig eszembe jut, mit kezdjek az életemmel, délután kettőkor olvasnék hajnalig, este hatkor viszont már csak az utolsó kávénak köszönhetem, hogy egyáltalán hazajutok.
Aztán jön, és már az ajtóban mosolyog. Latte. Hirtelen olyan illetlennek tűnik minden eddigi gondolat, ám egy új sem jön a helyükre. A szívem egyetlen dobszóló, a mozdulataim egy márványtömbből faragják ki magukat, míg végül a józan eszem nehézkesen felkapaszkodik a tömb tetejére és halált megvető bátorsággal kiolvassa a doktornő névkártyáját. Kyra. Kyra!! Kyra…?? Most jövök rá, hogy végig Elizabethnek gondoltam. Ez kibillent annyira, hogy képes leszek megcsinálni az italát. Megint több a hab, de némi jóindulattal elmegy latténak. Leül félig háttal, a kiszolgálás szünetel, a külvilág pedig szokatlan tapintattal marad távol a kávézótól a következő tizenöt percben.
Szája íve láttán, hirtelen belém mar a felismerés – tudom, milyen a csókja! Az ajka az Anette-é, akinek az íze még épp csak halványodni kezdett. Tovább kutatok. Haja Irene-é, tenyerem még őrzi selymességét. Az orra Norah-t, veszekedéseink dúlt viharait, álla íve a pusztába kiáltott szavakat idézi, amiket egykor Catherine-nek címeztem. A szeme… - mosolyodom el, nem is lehet, csakis Martha-é, akibe hatévesen szerettem bele, reménytelenül és viszonzatlanul és csak tizenhét évesen hagytam, hogy a valóság elcsavarja a fejemet. Mindőjük viselt valamit magán a lattéját kortyolgató arcból, amit távozása után máris alig tudok felidézni. Ott van a szemem sarkában, de ahogy odanézek, eltűnik - maradnak a már jól ismert részletek – és az emlékek.
Hazafelé menet megszédülök, le kell ülnöm egy padra. Túl sok kávét iszom. Bármi is történik most velem, legalább huszonöt évet késett. És mégis úgy tűnik, hasztalan volt minden tapasztalat, a szívem lopva bekapcsolta magát a hátam mögött és már nem éri be annyival, hogy jól megfuttasson, az egész világomat akarja betörni, mint egy tükröt. Egy vadidegen nő által, aki eddig annyit mondott, hogy „Latte” és „köszönöm”. Körülöttem a város papírdíszlet csupán, az árnyak valóságosabbnak tűnnek, mint ami veti őket. Úgy érzem, az ép elmémért harcolok, és nem vagyok biztos abban, hogy a jó oldalon küzdök-e. Talán meg kéne adnom magam ennek az eksztázisnak, és akkor hirtelen minden kisimul, mint mikor a bozótosból visszakanyarodsz a sztrádára.
De hová vezet ez az út? Érzem, hogy egy sör és egy jó beszélgetés visszahozna a földre, de nincs kedvem találkozni senkivel. Olyan vagyok, mint a Voyager, kívül járok a naprendszeren, és most már látnom kell a következő csillagot, hogy legyen még értelme a létezésemnek, tartson bármeddig az út.
Sikerül nyolc órát aludnom, reggel pörgök, egy flat white is elégnek bizonyul hozzá. Várom a franciát, vagy a szende szöszit: Valamelyiket elhívom randizni! Nem számít, hogyan válaszolnak, persze nem sértődöm meg, ha igennel. De nincsenek sehol, helyettük Kyra áll a pultnál. A fenébe! Későbbre vártam.
– Latte? – kérdem elcsukló hangon. Mosolyogva bólint, már csinálom is, közben a mennyezet lejjebb ereszkedik. Hát legyen. Nem így terveztem, de ha ezt akarja… Elhívom hát őt. Menni fog, alapítottam én már zenekart egy hegedűslány miatt.
Kinyitnám a szám, de összeragadt, megköszörülöm a torkom. Megszólalnék, de ráköszön egy ismerősére, aki épp távozik. Lekapom a fejem és észreveszem, hogy sűrű a hab, ebből már megint capuccino lesz. Most mit mondjak? Kedves Kyra, momentán nincs latte raktáron, de tudok egy helyet, ahol istenien készítik. Rajtam pihen a tekintete, pillantásában várakozás. Valamit nyilatkoznom kell, talán azt, hogy igazából nem is vagyok barista, csak még nem találtam ki a következő lépést - kár, hogy a nézésébe egészen belezsibbadt a jobb karom.
Kicsit összeráncolja a szemöldökét, de így még talán gyönyörűbb, egészen földöntúli, miközben a papírmasé díszletet elfújja előlünk a szél, és nem marad más, csak mi ketten; ahogy mindig is kellett volna, hogy legyen, az eredendő állapot; felesleges volt ezért időt, teret és egyéb butaságot körénk teremteni. Rezgésszámom az eget verdesi, az újságírónő biztos elalélna, képes lennék megpörgetni a bolygót a tengelye körül. Tudom, hogy Kyra is érzi az erőm – király vagyok és ő királynőm.
Talán meg is rémíti kicsit, mert aggodalom ül fejedelmi arcára. A világ néhány részlete visszaszivárog, emberek gyűlnek körénk – talán, hogy részesüljenek a csodában, még mögöttünk a szemközti falon lévő műanyag csillár is felénk nyújtózkodik kíváncsian, nem is emlékeztem rá, hogy ott van. Különös. Aztán újra távolodni kezd minden, csak ő marad és én. Kezéből fény árad, elvakít, de nem fáj, így is látom az arcát, az sem érdekel, ha soha többé nem látok mást.
Nem hiányzik semmi. Csak a fejem fájdogál egy kicsit. Sokáig aludtam, de most ébren vagyok. Mégsem történik semmi. Mintha valami favicc csattanójára várnék. Haha, nagyon vicces, motyogom bele a fénybe próbaképp, de nincs, ami vigye a hangom. Most akkor merre? Még soha nem éreztem magam ennyire kipihentnek, valami mégis nyomja a lelkemet. Nem mindig érzem, csak néha. Szabályos időközönként. Egészen kiszorítja belőlem a szuszt. Valami tompa zajt hallok, és két tenyeret érzek a mellkasomon. Aztán valami belevilágít a szemembe. Megvakulok! A fény eltűnik, egy arcot látok, és tudom, hogy ismerem valahonnan.
Ez a szépség maga! Ő emel fel oda, ahol a hozzá hasonló ideák születnek. Örökké velem lesz! Most már tudom, hova tartok! Azaz, csak tartanék, mert a megtestesült szépség tenyerével visszanyomja a mellkasomat a földre. Majd újra, és megint. Mit akar? Visszanyomni a fogkrémet a tubusba? A gyomrom irányából mély, évtizedes csalódottság törekszik felfelé. A gyönyörűség homloka izzad, arcát egészen elcsúfítja az elszántság. Sokért nem adnám, ha abbahagyná, amit csinál, és inkább mosolyogna megint. Mindenesetre, ha netán sikerrel járna, akkor az első lélegzetemet arra fogom használni, hogy egy újszülött vehemenciájával a fülébe ordítsam: kimondhatatlanul, reménytelenül és végérvényesen – unatkozom!
Dublin, 2018-12-01

4
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4 (2 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

k, 2019-11-26 14:39 Dana

Dana képe

Egészen érdekes megközelítés, nem mondom, hogy rossz -- az én ízlésemnek talán kicsit sok a felvezetés a csattanóig. De nem vészesen sok, még épp emészthető. Nem vettél meg kilóra, mert ez nem az én műfajom, de nem jelenti azt, hogy másnak nem fog tetszeni. :-)

Egy-két helyesírási apróságot láttam, kifejezéseket néha nem jól használsz. Pl.: "Kicsit összeráncolja a tekintetét" -- azt nem lehet összeráncolni.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

sze, 2019-11-27 18:50 Kovács Gergő

Köszönöm, Dana, hogy felkerült az oldalra, és az észrevételeket is, javítottam. :)

"What is sanity? Is it sane that we have to buy our food, water, land, healthcare, childcare and entertainment, and that every part of our natural lives has been commodified, taken from us, and then sold right back to us?" / Undone series

sze, 2019-11-27 20:28 Gitáros

Gitáros képe

Szia!

Kicsit hezitáltam, hogy hogyan kezdjem el ezt a hozzászólást, de ezen nem érdemes túl sokat agyalni, inkább vágjunk bele.

Kezdjük egy ma már szinte általánossá vált értelmezési-helyesírási hibával, ami manapság rengeteg helyen előfordul, és úgy néz ki, sokan nem értik a probléma lényegét.

"Felém hajol" - írod.
A szövegből később kiderül, hogy
SPOILER
a főhős fekszik, a hölgy pedig újraéleszti
SPOILER VÉGE.

Tehát, helyesen: FÖLÉM hajol!
Nem felém, hanem fölém!

Ha ketten ülnek egy asztalnál, és az egyikük bizalmasan akar valamit mondani a másiknak, akkor a másik "FELÉ" - irányába - hajol, és suttog neki valamit.
Ha valaki fekszik, a másik pedig ráhajol - fentről lefelé - akkor "FÖLÉ" hajol.

Elnézést, ha túl sokat vacakolok ezzel az egy kifejezéssel, csak hülyét kapok attól - ez nem rád vonatkozik -, hogy manapság ezt a gyermeteg hibát még hivatalos, komoly folyóiratokban, vagy keményfedelű könyvekben is elkövetik!

Más.
Néhány helyen hiányzik a névelő a mondataidból, ezeket behelyettesítem.

"a lány metsző élességgel válik ki (a) háttérből."
"Mintha (az) egész hely a lassú enyészetnek adná magát"

Nem nagy hibák, szerintem az írás lendülete vitt el annyira, hogy kihagytad őket.

Más.
"kár, hogy a nézésébe egészen belezsibbadt a jobb karom". - Ez már tényleg csak kukacoskodás a részemről, de én úgy tudom, közelgő szívroham esetén a bal kar szokott elzsibbadni...

Összefoglalva:

Mialatt olvastam, meggyőződésemmé vált, hogy ez egy irodalmi szintű novella, az apróbb javításokat megejtve, nyugodtan megjelenhetne egy színvonalas irodalmi folyóiratban, de sajnos, a novellád legutolsó szavával, csattanójával sikerült agyonvágnod ezt a rám gyakorolt hatást!
És én nagyon szomorú és csalódott vagyok emiatt!

Nagyon tudsz írni, olyan hasonlatokat, olyan bonyolult gondolatokat is ki tudsz fejezni, amikbe másoknak beletörne a bicskája, ugyanakkor, az egyik legszebb szerelmes novellát, amit valaha olvastam, képes voltál elbaltázni azzal az utolsó szóval, hogy: "unatkozom"???

Nem tudom, hogy poénnak szántad-e - bizonyára annak - de borzasztó kiábrándító volt, legalábbis a számomra.
Lehet, sőt, biztos. hogy mások mást gondolnak erről az írásról, de nekem ez a véleményem.

Csont nélkül adtam volna rá 5 csillagot, de most itt állok hülyén, csalódottan, és elment a kedvem az egésztől.
Ne haragudj!

Mondanám, hogy változtass rajta, hogy cseréld ki az utolsó szót egy másikra, de szinte biztos vagyok abban, hogy nem teszed meg.
Ez ilyen lett, ilyennek írtad meg, beküldted, ki is rakták, az én kedvemért nem fogod megváltoztatni.
Kár.
Pedig nagyon tetszett, az utóbbi idők talán legjobb, legszínvonalasabb írása - a befejezéstől függetlenül is.

Üdv!

Miki

sze, 2019-11-27 20:29 Dana

Dana képe

Az utankozásra vonatkozó kommenttel amúgy tök egyetértek.
Még azon gondolkodtam, hogy ha a csávónak szívrohama van, nem a bal keze kellene zsibbadjon?

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

sze, 2019-11-27 20:33 Gitáros

Gitáros képe

Kedves Dana!

Egy rugóra jár az agyunk - már nem először.
A balkezes zsibbadást én is beleírtam a hsz.-embe.

Üdv!

Miki

sze, 2019-11-27 23:38 Kovács Gergő

Szia Gitáros!

Köszönöm, hogy írtál!
Esküszöm a sírba visznek ezek az apró hibák. Pedig nem tudom, hányszor néztem át, mielőtt elküldtem. Sőt, ami azt illeti, publikáltam egy szépirodalmi oldalon is, de nem szóltak a hibák miatt. Hát micsoda világ ez! :D :D

A jobb kar- bal kar témát illetően úgy tűnik tévedtem. Mindenesetre hiszek nektek. :D Alighanem a vakbélgyulladás juthatott az eszembe, ahol a bal oldalról megy át a fájdalom jobbra. Mentségemre szolgáljon, hogy vakbélgyuszim volt, infarktusom még, lekopogom, nem.

A "felém-fölém" kérdésben viszont azt mondanám.hogy a fickó, abban a perspektívában, ahogy a végén ábrázoltam is, nem feltétlenül érzi magát 'alul", ráadásul ha az elején úgy írom, akkor kicsit talán le is lövöm vele a poént. Legalább is, én így érzem, mindenesetre szándékos volt a "felém". Aztán persze lehet, hogy nem így kellett volna fogalmazni

Az utolsó mondat is szándékos. Valóban nem fogom átírni. Azt hiszem, itt inkább alkati különbségekről van szó. Bevallom, én ezt egyáltalán nem tartom szerelmi történetnek, legalábbis nem ezzel a szándékkal íródott. Annyiban valós a sztori, hogy egy kávézóban dolgoztam, ahová tényleg betért egy doktornéni, aki olyan szinten volt az esetem, hogy egy pillanatra tényleg nem tudtam koncentrálni a munkára. Szerencsére szívrohamnak a közelében se voltam. De nem tartottam egy percig sem romantikusnak a dolgot, inkább kicsit gáznak. Sokkal inkább egy a helyét nem találó, bizonytalan egzisztencia vergődéséről akartam írni, aki, jobb dolga nem lévén, ilyen dolgokkal szórakoztatja magát. Legalább is ez volt az alapötlet. :)

Mindenesetre köszi, hogy olvastad, és véleményezted, nagyon jó más nézőpontokkal találkozni. Az utolsó mondatoddal pedig, utólagos engedelmeddel, még melengetem kicsit az egómat. ;)

"What is sanity? Is it sane that we have to buy our food, water, land, healthcare, childcare and entertainment, and that every part of our natural lives has been commodified, taken from us, and then sold right back to us?" / Undone series

v, 2019-12-08 20:47 Fugorits Ervin

Szia! Bocs, de nem értek egyet veled! Ha én fekszek és valaki fölöttem van, az ugyanúgy felém is hajlik mint fölém ha a számhoz közelít.. Mindkettő helyes. Sőt: ha már egyszer fölöttem van, nem kell fölém hajolni, csak hozzám közelebb, vagyis felém. A felém az nem kizárólag horizontális mozgást jelölhet, hanem bármit, amivel a két résztvevő közelebb kerül egymáshoz. Ha én egy szexuális aktus közben felül vagyok, és a párom felém hajol hogy közben megcsókoljon, akkor alám hajol? ;-)

________________________________________________________________________________________
"Csip-csirip?" - K. Vonnegut

v, 2019-12-15 18:01 Gitáros

Gitáros képe

Szia!
Bocs, de most én nem értek egyet veled, mégpedig nagyon nem!
Idézgetek tőled:

"Ha én fekszek és valaki fölöttem van, az ugyanúgy felém is hajlik mint fölém ha a számhoz közelít.. Mindkettő helyes."
Szó sincs róla, hogy mindkettő helyes lenne!
Ha fekszel, és valaki fölötted van, akkor az illető föléd hajol, vagy rád hajol, de semmiképpen sem feléd!

Írhatod persze így is, csak akkor sutának, béna megoldásnak fog tűnni az olvasók előtt. Az lesz rólad a vélemény, hogy nem vagy egészen otthon a nyelvtanban és a szóhasználatban. Azt meg - gondolom - nem akarhatod...:)

Másik példa, szintén tőled:
"Ha én egy szexuális aktus közben felül vagyok, és a párom felém hajol hogy közben megcsókoljon, akkor alám hajol? ;-)"
(Közbevetés - látod magad előtt a jelenetet? Próbáld meg elképzelni!)
Szóval.
A párod, ha meg akar csókolni, nem hajol alád, hanem átkarolja a nyakadat, és közelebb húz magához, vagy felemeli a fejét, esetleg, ha annyival fölötte vagy, akkor a könyöke segítségével feljebb tornássza magát, de semmiképpen sem hajol meg derékban, hogy elérje a szádat, mert valószínűleg nem hasizomgyakorlatot akar végezni szeretkezés közben...DDD

Jobbra, balra, alatt, alá, fölött, fölé, mellé, rá, felé, felől, stb.
Rengeteg helyhatározó szavunk van, amelyeknek mindegyike arra szolgál, hogy pontosabban kifejezze egy-egy mozgás vagy történés irányát, helyzetét.
Nem véletlenül szólaltam meg, mert arra a jelenségre szerettem volna felhívni a figyelmet - felé, fölé -, ami keveri a két kifejezést, és ami mostanában nagyon elharapózott.

Üdv!

Miki

v, 2019-12-15 19:25 Fugorits Ervin

"Bocs, de most én nem értek egyet veled, mégpedig nagyon nem!" - Semmi gond! Nincs nálam a bölcsek köve.

Értem amit írsz, de szerintem ez pont határeset. Én speciel rengeteget olvasok, időnként azzal is szoktam magam áltatni hogy többé- kevésbé az átlagnál jobban használom a nyelvet, főleg írásban. De egyáltalán nem érezném helytelennek a "felét". Úgy érzékeltetném, hogy a "felé" egy nagy halmaz, ami a tér három tengelyének bármelyikén a közelítést jelenti, míg a "fölé" ennek ennek egy részhalmaza.
Bár, még igazad is lehet. Mindenesetre érdekes kérdés, amin megéri gondolkodni.

De ezen nem fogunk összeveszni. ;-)

________________________________________________________________________________________
"Csip-csirip?" - K. Vonnegut

v, 2019-12-15 20:33 Gitáros

Gitáros képe

"De ezen nem fogunk összeveszni. ;-)"
Az biztos!

Egyébként, ha már így összetalálkoztunk a virtuális térben, engem meg az érdekelne, hogy nem akarsz beküldeni valami saját írást? Nem foglalkozol ilyesmivel?
Vagy igen, de egyelőre még csak ismerkedsz az itteni viszonyokkal?
Szerintem, ha van saját anyagod, nyugodtan küldd be, baromi jó érzés ám látni, amikor kikerül a portálra! (Picit hasonlít ahhoz, mintha nyomtatásban jelennél meg...:)
Az egész valahogy olyan, mintha végre belépnél egy klubba, ahová már régóta áhítoztál.
Úgyhogy szerintem próbáld meg, küldj be valamit - vagy, ha nincs, akkor nyomás a klaviatúrához, és láss neki ezerrel az írásnak!...:)
Abból nem lehet baj...:D

Hajrá!

Miki

v, 2019-12-15 20:51 Fugorits Ervin

Köszi a biztatást!
Persze hogy foglalkozom "ilyesmivel", így találtam ide.
Tervezem a beküldést, de egyenlőre akklimatizálódom. Az eddigi tapasztalatok alapján nem biztos hogy sikeres lenne a fogadtatás, bár ez nem tántorít el! ;-) Most ni is kezdek egy régóta dédelgetett tervem kidolgozásához. Kéményseprő címmel fogom beküldeni ha kész lesz.

________________________________________________________________________________________
"Csip-csirip?" - K. Vonnegut

szo, 2019-12-14 10:28 Roah

Roah képe

Nem a világom, nem vagyok célközönsége az efféle műfajnak, kivéve, ha szokatlan az ábrázolási mód, ha egyedi, ha eredeti a megfogalmazás és ehhez hasonlók.
Az érzelmek hullámzásának formába öntése nekem tetszett nálad, de még mindig túl tömörnek tartom a kvitelt, még mindig nem szellős, és emiatt - átvezetés hiánya -, úgy éltem meg a sztorit, hogy néha azt sem tudtam, hol vagyunk. Ez szerintem szub, és miután a romantice nem erős oldalam, nem tudom, milyennek kellene lennie. (Nem a műfaj hibája, én vagyok finnyás; Bronte Üvöltő szelek, Shakespeare Rómeó és Júlia, Karcról Kenta Gyere haza! munkája tetszett csupán, a filmvilágban az Elemi ösztön és a Kilenc és fél hét. És ennyi.)
A fogalmazásod továbbra is csipázom, könnyű olvasni, meg azt bírom, hogy másként mutatsz meg dolgokat, másként fogalmazol, nem átlagos a képvilágod sem. Noha néha úgy érzem, hogy akárcsak a karaktered, keresel valamit, menet közben, írás közben - szerintem nem is tudatosan -, mintha nem tudnád, mit, csak keresel. A karakteredet is inkább megtalálták, nem ő találta meg, akit/amit keresett.
Nekem bejött a vége, képzeld, engem nem lepett meg az utolsó gondolat, számítottam rá, hogy valami más lesz a lezárás, lévén, nem tudsz/akarsz kommerszban gondolkodni, ilyen a stíled, ilyen az irodalmad, gyárilag. Őszintén szólva vártam, hogy valami...sajt lesz a szemszög, esetleg egy csésze - jó, ez azért van, mert a Karcon sok olyan novit publikáltak, ami 'átverős', bakancs, gitár, vérnarancs, volt itt minden :D -, az unalomra konkrétan nem gondoltam, tehát azzal megleptél, de csak azzal, mert tényleg ementálira, vagy valami hasonlóra számítottam. :D Egyben voltam biztos: nem a csöpögős láv-sztoriba mész bele.

Szóval tetszett, pedig valóban nem a világom, de az eredetiséget kifejezetten bírom.

"Kicsit összeráncolja a szemöldökét, de így még talán gyönyörűbb, egészen földöntúli, miközben a papírmasé díszletet elfújja előlünk a szél, és nem marad más, csak mi ketten; ahogy mindig is kellett volna, hogy legyen, az eredendő állapot; felesleges volt ezért időt, teret és egyéb butaságot körénk teremteni."

Mondjuk az ilyen hosszúságú mondatoknál tessék az olvasóra gondolni, a monitorra, tabletre, egyéb hájtek cuccokra, hogy min is olvassa a novellát. :D Az a szerencséd, hogy a tartalma tetszett! :D

És még valami!

"Mindenesetre, ha netán sikerrel járna, akkor az első lélegzetemet arra fogom használni, hogy egy újszülött vehemenciájával a fülébe ordítsam: kimondhatatlanul, reménytelenül és végérvényesen – unatkozom!"

Karakternek üzenem: vigyázz, mit kívánsz! ;)

Magány és unalom? Kis óvatos ez a karakter. :D Nem akar picsogni, de azért nah, nem akarja magát megjátszani, sajnáltatni, ezért okosan és bölcsen kimondja, amit ki akar.
Unalom, mi? ;)

Természetesen jöhet még novi. :)))) Ne kíméld a Karc közönségét! ;)

Itt hagyok egy muzsikát a változatosság kedvéért.:D A film örök kedvencem, de a regényt sajnos még nem olvastam, noha állati jó kritikákat láttam róla. Based by true story, jah, ezt sem tudtam, csak nemrég derült ki számomra is. Egy csaj kilenc és fél hétig tartó őrült és szenvedélyes viszonya egy pasassal, aki feszegette a határait. Abból a viszonyból írt egy naplót, majd a regényt és később lett belőle forgatókönyv és a jól ismert produkció.

"– Figyelj, elmondom, mi az ábra kettőnk esetében. Amíg velem vagy, azt teszed, amit mondok."

(Kilenc és fél hét - Mickey Rourke)

https://www.youtube.com/watch?v=viq6lA-vz4M

Pacsi! ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2019-12-16 22:10 Kovács Gergő

Szia Roah, köszi, hogy ismét írtál. :)
Alapvetően egyetértek az objektív észrevételeiddel. Tényleg nem fogalmazok szellősen, erre különösen akkor jövök rá, mikor egy-egy régebbi írásomat leellenőrzöm. Még így is igyekeztem minél jobban szétszedni, de valahogy így sikerül. Egy gondolatív egy bekezdés, aztán, ha nagyon eldurran az agyam, akkor az egy fél oldal. :D :D A legtöbb cuccom ilyen, sőt még ennyi cselekmény sincs bennük.
Habááár... épp mostanában tettem fel egy horrort a blogra, az hozzám képest egész cselekményes. Ha gondolod és van időd, csekkold le. :) Ide is beküldöm majd alighanem, csak még hagyok neki időt puhulni. :)

"úgy érzem, hogy akárcsak a karaktered, keresel valamit, menet közben, írás közben - szerintem nem is tudatosan -, mintha nem tudnád, mit, csak keresel. A karakteredet is inkább megtalálták, nem ő találta meg, akit/amit keresett."

Abszolút így van. Sodródik a fiú, nagyon nincs a helyén, nem találja az útját. Elég sok karakterem ilyen, nyilván nem véletlenül, tőlem sem idegen ez az életérzés. Úgy érzem nem vagyok ezzel egyedül a mai világban. Azt hiszem, minden alkotó mondandójának van egy központi magva, én ezt a jelenkorra (szerintem) jellemző egzisztencialista szorongást igyekszem körüljárni, több-kevesebb sikerrel. :)

Itt hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy Kellemes Karácsonyt és klassz irományokban gazdag Új Évet kívánjak Neked és a többi kedves karcosnak is!

"What is sanity? Is it sane that we have to buy our food, water, land, healthcare, childcare and entertainment, and that every part of our natural lives has been commodified, taken from us, and then sold right back to us?" / Undone series

sze, 2019-12-18 17:03 Roah

Roah képe

Jó, a horror is jöhet, de nem akarod azt a csajosat beküldeni? Azt a... fuu, mi annak a címe, Hajrá cica, azt várom, mint a fene, hogy azt mikor küldöd már be. :D Jóóó, jesz, olvasgattam a blogod, aztán egy kolléganőm is - ő ironizált :D hogy nemis, nemisilyenek a csajok :D, nagyon tetszett az a novid, szóval azt várom itten. :D (A másik kedvencem a kacsintós virsli, de az politish - nyomokban, tán két mondat? -, szóval az legnagyobb sajnálatomra nem lesz fent...ha csak nem kozmetikázod meg kissé...tényleg, nem akarod megfigurázni, politika mentessé tenni? :))) Oké, abbahagytam. :)))

Neked is boldog karácsonyt! :)))

Pacsi! ;)

https://www.youtube.com/watch?v=itcMLwMEeMQ

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

cs, 2019-12-19 14:13 Kovács Gergő

Hmm, hát éppen beküldhetem a Cicát, ha már így leadtad a rendelést. :D
Szerintem se ilyenek a nők általában, viszont ez valós sztori, olyannyira, hogy még bosszankodtam is, mert viccesre akartam írni, ehelyett inkább dokumentalista lett. :D

"What is sanity? Is it sane that we have to buy our food, water, land, healthcare, childcare and entertainment, and that every part of our natural lives has been commodified, taken from us, and then sold right back to us?" / Undone series

szo, 2020-01-25 18:33 gabesz890

3

Üdvözletem!

Nekem tetszett a leírásod, nagyon jól írsz, bár néha kicsit dagályosnak éreztem. Egyetértek Gitárossal, a csattanó nekem hazavágta a művet sajnos. Nagyon szépen írtál le mindent, úgy ragadtad meg az érzelmeket, ahogy nekem eddig még sosem sikerült, de az utolsó szó... Sajnos kinyírta.

"Legalább is, én így érzem, mindenesetre szándékos volt a "felém". közelebb" - írtad fentebb. Szerintem a félreértést elkerülheted egy "közelebb hajolt hozzám" megfogalmazással, és akkor nincs vita a függőleges / vízszintes irányról. Mindenesetre ha ragaszkodsz a "felém" részhez, akkor itt is Gitárosnak adok igazat, így nem helyes. Itt csak a "fölém" lehet elfogadott.
Ha a szereplő szemszögéből is nézzük, akkor is visít a dolog, mert érzi, mikor fekszik, mikor áll. Vagy a fölé hajoló nő lelógó hajtincséből érzékelheti a viszonyokat. Miután újraélesztgeti, biztos kilóg már egy-két hajtincse, ami jelezheti az irányt a szereplőnek. Most megjegyzem, még ez elkerülhető azzal, hogy egy szívrohamnál biztos nem a másik frizurájával törődik az ember. :)
Összességében visít kicsit, súrolja a lécet, de mondjuk, hogy átcsusszan. :)

Roah írta az átvezetés hiányát, ezt én is éreztem. Nehéz nyomon követni, mikor melyik nap van, de mivel egy olyan emberről van szó, aki "unatkozik", biztosan egybefolynak neki a napok, szóval még ez is elnézhető.

Összességében: Tetszett az érzelmek leírása. Nagyon jól megragadtad, ezért iszonyatosan irigyellek! Sosem sikerült még érzéseket ilyen mélyen ábrázolnom.

Kicsit biceg itt-ott, de azért három csillagot megérdemel. Csak így tovább. :)

sze, 2020-01-29 23:00 Kovács Gergő

Köszi Gabesz!

A végét illetően már írtam fentebb, hogy miért ilyen. Számomra inkább azok az igazi érzései a tagnak, amik a munkájához és a mindennapjaihoz fűződnek. És ezt ő is tudja. :D
A felém/fölém cucc... hát, a fene tudja, mindenesetre én így képzeltem a dolgot, de nem törekedtem a hitelességre, mivel, lekopogom, még nem volt eddig stroke-om. Kicsit a Száz év magány végének a hangulatát idéztem fel talán öntudatlanul is (nyilván teljesen más tartalommal) , ugyanazt azt a végtelenbe elúszó érzést, amit aztán persze lelövök az utolsó mondattal.

"What is sanity? Is it sane that we have to buy our food, water, land, healthcare, childcare and entertainment, and that every part of our natural lives has been commodified, taken from us, and then sold right back to us?" / Undone series

cs, 2020-01-30 09:07 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Sziasztok!

Sok okos ember szolt itt hozzá, csendben maradtam, remélhetőleg, bár lehet, hogy korábban belekotnyeleskedtem, nem emlékszem, de itt nem találtam semmit, ami viszont nem jelent semmit, egy barátom szerint ha nem találok valamit, az még nem jelenti azt, hogy az nincs is ott. Ennyit a fjordokról. Az írás jó, 5 csillag, mínusz egy az utolsó mondat, az annyi mint négy, de ennyit nem szívesen adok, vagy ötöt vagy egyet, illetve egyet sem.
A fel-föl vitához, felénk a lépcsőn felmennek, a fára fölmásznak, a felém pedig csak annyit tesz, hogy hozzám közelítve, tehát sem a vertikális, sem a horizontális irány nincs megadva, egyszerűen én vagyok a középpontban, aki felém közelít, jöhet bárhonnan, használata tehát nem kifogásolható, különösen nem olyan esetekben, amikor az épp újjá élesztett manusz a saját helyzetével nincs tisztában. ami az utolsó mondatot illeti, ez az unatkozom pont jó mondat a száz év magány végére, de midőn odaát voltam, nem unatkoztam, és amikor visszajöttem és magamhoz tértem akkor sem az unalom volt a legnagyobb problémám. Igaz, akkor csak álomnak hittem az egészet, amikor a hozzáértő orvosi, illetve egészségügyi dolgozóknak elmeséltem különös álmomat, akkor világosítottak fel, ez halál közeli élmény volt. Lehet, hogy ha tudom unatkoztam volna, de kétlem. Ez a mondat egyszerűen nem ilyen szituációba való, miután az egészet bizonyos fokig átéltem egyszerűen nem tudok elképzelni olyan embert, aki épp ezt kürtölni világgá ebben a helyzetben. I

cs, 2020-01-30 10:08 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Odaírom a négyest, mert nem sok vizet zavar

cs, 2020-01-30 19:06 Kovács Gergő

Erre írtam, hogy nem törekedtem a hitelességre. Én sem hiszem, hogy ezt mondaná először egy újjáélesztett ember. Inkább valami olyasmire gondoltam (bár nem akarom annyira túlragozni), hogy odaát végre szembesül azzal, amit amúgy igazából addig is tudott, hogy ez az "esetem" dolog csak egy figyelemelterelés a valódi problémáiról. Persze mindezt egy kicsit elemelve a valóságtól.
Sajnálom, hogy neked át kellett ezt élned, rohadt igazságtalan az ilyen.
A csillagozással én is így állok, vagy öt vagy semmi. De azé elfér itt ez a négyeske is. :D

"What is sanity? Is it sane that we have to buy our food, water, land, healthcare, childcare and entertainment, and that every part of our natural lives has been commodified, taken from us, and then sold right back to us?" / Undone series

cs, 2020-01-30 20:44 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Nem a hitelességet kifogásoltam, viszont látom nem érted, akkor nincs értelme ebeket karókhoz kötni. Javítottam ötre, így az átlag lett négy, ami rendben is van