Három falurész

Fejérhomokos kis település valahol Fejér megyében, a Mezőföldön. Hogy hol is van pontosan? Valahol Szentkirálytól innen, viszont ha elérjük Rétnádas határát, akkor már messze vagyunk. Az egész falu a füves puszta közepén fekszik. Ezért hát mindenki mezőgazdasággal keresi a kenyerét. A települést a történelem vihara, no meg maguk a falusiak három részre osztották. Van először is a Vihar-tanya. Ez egy nagy gazdaság, mely a Vihar család tulajdonában van. A főnök Vihar János, egy keménykezű vastekintetű parasztember. Az egész családja ott lakik. Aztán van a Vércsesor. Ez a nevét az út mellett magasodó jegenyefákon fészkelő vércsékről kapta. Itt élt a lakosok többsége. A Vihar-tanya legelőinek határában kezdődött Vízmocsár, amely egy kiterjedt nádas volt, egy nagy tóval. A tavat a Sárvíz táplálta. Itt mindenféle halász, révész, és nádvágó népek laktak. Mindhárom településrészen volt egy-egy vezető. A vezetők a Varjúfészek nevű kőnél tanácskoztak, havonta egyszer. A Vihar-tanya vezetője egyértelműen Vihar János volt, a Vércsesorért Varga Janó felelt, míg Vízmocsár népének érdekeit Fejérváry Pista képviselte. A településtől nem messze volt a Barackosnak nevezett, elvadult gyümölcsös, mely egykor Viharék tulajdonát képezte, ma azonban inkább a környék gyermekeinek búvóhelye volt. Fából kis házat építettek maguknak, és háborúsdit, vagy bújócskát játszottak a fák között. Nyáron, amikor a barack termett, egyszerűen letéptek egy lédús gyümölcsöt a fáról, és szomjukat oltották levével. Legalábbis a Vércsesor fiai. A Vihar-gyerekeknek a szüleik nem engedték, hogy mással is játszanak, ezért hát naphosszat a tanyaházban, és a szénatárolóban múlatták az időt.Időnként lovaikkal kivágtattak a legelőre, és versenyeztek, hogy ki paripája gyorsabb. A vízmocsári halászok csemetéi saját csónakjukon ráérősen kalandoztak a nádban, halásztak, vagy pézsmapocokra vadásztak. Naphosszat fürödtek, vagy ha kedvük tartotta, nádi madarak fészkét fosztották, majd tojásukat sütve megették. Igen, bizony. A gyerekeknek vidámabb élete volt, mint a felnőtteknek. A Viharokat felvetette a pénz, valamint a fél falut ők dolgoztatták. Aki nem kapott munkát a tanyán, az kétkezi munkát végzett. A Vércsesoron volt csizmadia, kalaposmester, patikus, szabó, és pék. Az orvos ritka látogató volt itt, de néha mégis benézett. Várfi doktor házról házra járt, és jó tanácsokkal látott el mindenkit, aki pedig segítségre szorult, azt meggyógyította. De, mint már írva volt, ritkán látogatott el ide, akkor is többnyire csak a Vércsesort, és Vízmocsár könnyebben megközelíthető részeit járta végig. Viharéknak saját házi orvosa volt, Doktor Papp, neki viszont meg volt tiltva, hogy kijárjon a faluba. Éjszaka egy komondor őrizte az ajtaját, hogy nehogy titokban kiszökhessen. Vízmocsárban a halászok kunyhói a nádba voltak rejtve, de mindenki ismerte a vízinövények gyógyhatásait, ezért nagyon nem volt szükség orvosra.
Ez a fejérhomokosi falurészek története. Ha valaki kedvet kapott, hogy ide költözzön, csak Iványnál forduljon le, aztán menjen toronyiránt. Egyszer csak feltűnik előtte a Vihar-tanya hatalmas székelykapuja. Akkor biztosan jó helyen jár.

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

p, 2018-02-23 18:13 Bloody Dora

Bloody Dora képe

A szándék látszik inkább, mint a jó megvalósítás - plusz az alultördeltség miatt nagyon nehéz is olvasni. Erre rátesz egy lapáttal, hogy nem valami pörgős-pornós "nem történik semmi, de az nagyon", hanem "csak" leírás, amit könnyen otthagy az olvasó, ha nem túl kitartó.
Egyébként furcsa, de ismétled a szavakat. Pedig van szókincsed. Utálom ezt tanácsolni, mert mindig visszafelé sül el, de nem próbálnál meg öhm... "választékosan fogalmazni"? Értem ez alatt azokat a direktbe művészieskedő szószörnyetegekkel megtűzdelt álköltői borzalmakat, mikor a "ránézett" helyett is "ráemelte tekintete bájos sugarát" áll. (És szándékosan nem "sugaras tekintet", annál kicsavartabb kell.) Nem azért, hogy rossz legyen, hanem azért, hogy megnézd, meddig tudod csavarni. Akár szándékosan felnagyítva megpróbálhatsz írni egy ilyen abszurd szörnyeteget, de maradhat gyakorlás. Mert a választékos szókincsben a szóismétlés engem nagyon zavar, és te sem hiszem, hogy direkt csinálnád, csak nem tűnik fel.
A nevek tetszettek. Szeretem a neveket. :)

_____________________
Dr. Bloody Dora

p, 2018-02-23 19:19 Gitáros

Gitáros képe

Az feltűnt, hogy szinte az összes név, ami ebben az írásban felbukkan, "V" betűvel kezdődik?

Vihar-tanya
Vihar János
Vércsesor
Vízmocsár
Varjúfészek
Varga Janó
Várfi doktor - na, itt dobtam egy hátast... Hét darab "V" betűs név már nekem is sok volt. Azért mindennek van határa...:DDD

"játszanak" - játsszanak

"Aki nem kapott munkát a tanyán, az kétkezi munkát végzett." - Miért? A tanyán nem kétkezi munkát kellett végezni???

Összességében maga a mű - legalábbis a számomra - egyszerűen érthetetlen. Nem a megírása, hanem a megírásának a szándéka.
Mit akartál vele mondani?
Olyan, mintha egy szócikk lenne egy lexikonból, ami Magyarország valamelyik kisebb tájegységét ismerteti.

Én azt hittem, legalább a végén lesz egy poén, egy fordulat, egy csavar, valami.
Hogy - mondjuk - húsz évvel ezelőtt ebben a mocsárban tűnt el a falu jegyzője, akinek a holttestét azóta sem találták meg. Rebesgetik, hogy féltékenységi dráma állhat a háttérben, de biztosat senki sem tud.
Vagy: a Vihartanya és a Vércsesor lakói évtizedek óta gyűlölik egymást, de már senki sem emlékszik arra, hogy miért.

Becsülettel végigolvastam, és azt tudom neked tanácsolni, hogy küldjél másik történetet, ami valóban történet, szereplőkkel, fordulatokkal, párbeszédekkel, poénnal.
Ezt pedig őrizd meg, mint írói pályafutásod kedves, felejthető emlékét.

Üdv!

Miki

v, 2018-02-25 16:55 Roah

Roah képe

A jó benyomás az, hogy nem erőlködik szerintem az írás, nyáladzva és nyögve, nem ordít belőle az öncélúság, irodalomnak és iróniának álcázva. Ez utóbbi egy kezdőnél részemről simán elnézhető lenne, az öncélúság, de amikor rutinos szerzőnél látod? Csak lapozni tudsz, egy egészséges röhintést követően, mert látod magad előtt az öncélúság okát: kiesett a színes kis csörgő a járókájából. Hopsz! Traumatizálás meg is van, jöhet az öncélú ostoba, üres locspocs, ugyanazon szavakból, ugyanazon módon, ugyanolyan ízűre, mintha tejbegrízre akarná ráfogni, hogy az grillezett zöldség, rizzsel.
Az is jó, hogy nem túl hosszú az írásod - igen, van, hogy a nagyság számít, tudod, a terjedelem, a hossz, a monitoros novelláknál az a helyzet, hogy minél rövidebb egy írás, egy mű, annál nagyobb eséllyel jönnek az olvasók és hozzá is szólhatnak. Nem tudom, számít-e az, hogy nem ásítoztam, nem untam magam olvasás közben, sőt, vártam valami...cselekményt? Nálad megtudom még bocsátani ezt is - mert gyakorlatlannak tűnsz.
Olyan egy kissé nekem, mintha írni szeretnél, piszkál, piszkálgat már az írás, de még nem tudod, miről is akarsz, miről szeretnél írni. (Hogy mit tudsz megírni, az később fog jönni.) Csak talán egy ideje nem hagy nyugodni az írhatnék. Hm? Nyugodtan javíts csak ki, ha tévednék.
A nevek tényleg jók! Oké, kissé hazabeszélek. Családom ősei, és egy óriási rokonságom él Fejér megyében, a Vértesnél. :))))
Szeretnél a Karcról hasonló hangulatú novellákat olvasni? Érdekel? :)))

Nem is tudom, rég szólt a Karcon, nem tudom, hogy kedveled-e, ismered-e, de valahogy ez a dal jutott eszembe az írásodról.

https://www.youtube.com/watch?v=erl5sF00X4s

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."