Írótípusok jellemzése

A mamipornós

Az utazási irodák és animátorok ideális célpontja, továbbá belőle élnek a salsa-, balkezesrajzolóstanfolyam-, reiki- és portugáloktatók. A ~ általában negyven-ötvenéves kora között és opcionálisan két válás után döbben rá arra, hogy benne egy kis ischtennő lakozik, aki eddig csak azért nem tört felszínre, hogy beragyogja a földtekét – és elcsavarja az összes huszonéves latino egyetemista fejét – mert a gonosz, elnyomó környezete elnyomta őt. Gonoszul.

A ~ tehát negyven-ötvenéves kora között megvilágosodik, mint Sziddhárta, csak ő az önzéstől és vágyaktól való megszabadulás helyett luxusutazásoktól és egy húsz évvel fiatalabb, gazdag-jóképű-latino-kigyúrt-sármos-érzéki-gyengéd-határozott-vad-óvatos szeretőtől várja a nirvánát. Ezek után két eset lehetséges. Az egyik, hogy a ~ felvesz némi személyi kölcsönt (hatvanszázalékos kamat, jó ötlet a pr...), aztán elutazik egy toszkánai apartmanba, netán papucsban és virágos, bő ruhában sétál egyet a provence-i levendulamezőkön, esetleg beül a Montmartre-ra egy kávéra, miközben egy pincér rámosolyog, és valaki előreengedi őt egy ajtóban – eme élményekből itthon hatszázoldalas regényt ír, a pincérből és az udvarias idegenből a könyv lapjain tüzes vérű latin szeretők válnak, akik ölre mennek a ~ kegyeiért, és hárompercnyi ismeretség után térdre rogyva, zokogva vallanak szerelmet az utca/piazzo/levendulamező közepén – aztán persze jöhet a tökéletes schexksz. A másik esetben a kölcsön és az utazás elmarad, a ~ maximum egy salsaórára megy el, de megrándul a lába, vagy portugál nyelvleckét vesz, ám negyven perc meredt-tekintetű bámulás után rájön, hogy a köszönést sem tudja megjegyezni, ezért aztán otthon, a kockás, viaszosvászon abroszos konyhaasztal fölött, az Izaura TV audiovizuális aláfestése és ihletforrása mellett írja meg Giangiacinto és Jean-Pierre történetét önmaga és a belső istennőit kereső kortársai legnagyobb örömére.

Mary Sue

Különbözik a Mamipornóstól, mivel neki nincs belső istennője. Ő maga az istennő. Továbbá angyal, grófkisasszony, tündér, druidina (a druida feminim változata), lovagina, karatéka, harcművész, sellő, a Macskanő, Vörös Szonja, mikrobiológus és makroökonómus, szex-expert hetéra és szűzies apáca egy személyben. Ennyi tökéletességet képtelen magában tartani, ezért a fülén és orrán kifolyó fölös perfektségből tintát főz, és az így nyert matériát felhasználva novellákat ír. Valószínűleg jobban járnánk, ha inkább testfestéssel, „szuper vagyok!” felirattal összefirkált tízezresek osztogatásával vagy sztriptíz kíséretében előadott mozgásszínházzal adná tudtunkra tökéletességét, de a világ már csak ilyen tökéletlen hely, így a fenti opciókról le kell mondanunk. Maradnak hát a ~-novellák.

Eme történetek általában arról szólnak, hogy két noname lúzer jól megbeszéli, hogy ~ a sanyarú sorsa ellenére milyen tökéletes és csodálatos személy és nő. Ezt követően megjelenik a cím- és főszereplő (opcionálisan írója kereszt- vezeték- vagy beceneve, kedvenc háziállatkája vagy anime/marvel/díszí komiksz-szereplője, féldrágaköve vagy parfümmárkája után elkeresztelve), és megoldja a problémákat. Mindet. A saját arany/ezüst/ébenhajszálaival foldozza be az ózonlyukat, önnön palackozott leheletével menti meg a szmogban fuldoklókat, pisijét aranyszín üvegcsékben árulja, mindent gyógyító és általános szeretetet előidéző parfüm gyanánt. Mindeközben olyan ruhákat hord, mint az írója, olyan zenéket hallgat, mint az írója, úgy néz ki, mint az írója... csak még sokkal többet és jobban. A sztori végén ad1 együtt örül a két felszopkodó-szereplővel és a hirtelen odateleportált többezres rajongóhaddal, ad2 kegyeskedik elhalálozni, miután rázuhan egy tizenötezer tonnás vasbeton hídszerkezet. Nota bene: legyen akármilyen rideg a vasbeton hídszerekezet, roncsolja a hős bármennyi belső szervét, nem okozhat olyan súlyos sérülést, hogy ~ az elhalálozása előtt ne rebegjen tele semmibe vesző tekintettel minimum három bekezdést. Ha kézirat formájában olvassuk a kész művet, itt apró pacákat találhatunk – maga a szerző is megkönnyezi a saját... vagyishát a szereplője... szóval ~ halálát.

A királyistván

Ő a magyar Stephen King. De tényleg. Elolvasta a mester három könyvét, úgyhogy tudja, mitől döglik a légy. Igazából csak a belezős részekre emlékszik, a többi unalmas hülyeség – magában meg is jegyzi, hogy ő sokkal jobbakat tudna kanyarítani. Neki is lát hát az írásnak – a pszichológiáról és a dramaturgiáról azt hiszi, hogy egzotikus női nevek, így az akotás során nagyvonalúan lemond róluk, helyettük az izgi, véres részekre koncentrál. Így történhet meg, hogy a műveiben a viktoriánus grófkisasszony egyik pillanatról a másikra, sebészi szaktudást felmutatva feldarabolja gyerekét/férjét/a szomszédasszonyát, és francia gourmet-kat megszégyenítő ínyencséggel kecsapos hamburgert süt belőlük. Esetleg a negyvenkilós kamaszfiú a vállára kapja és elrabolja kétszáz kilós zsarnokát, netán egy szűzi lelkű apáca húsvágó bárddal lekaszabol negyven favágót, majd közli, hogy kurva nagyot flesselt és tutkeráj a vérfürdő. Ha valaki holmi lélektant, hitelességet vagy korhűséget emleget, a ~ zavaros tekitettel néz, majd közli, hogy „de hát ez a szereplő őrült”. Szerinte ez mindent megmagyaráz. Bár lehet, ő is őrült, és őrületében hiteltelen, akárcsak a szereplői. Ez is sok mindent megmagyarázna.
Igazából két dolog motiválja: egyrészt ő is szeretné magát gennyesre keresni, mint amerikai névrokona, másrészt imádná, ha horror-rajongó és párás tekintetű csajok dobnák le a pólójukat a közelében „ah, de beteg vagy!”-felkiáltással. Mikor aztán egyik vágya sem teljesül, és még hollywoodi ajánlatot sem kap A bélszabdaló nekrofil kurva visszatér c. forgatókönyvére, hagyja a fenébe ezt az írósdit, és inkább újrajátssza a Doom 4-et. Ezúttal az unlimited ammo cheat nélkül. De tényleg.

A karcos író

Ambivalens alak. Ha feltölti egy írását a karcolatra, kötelességének érzi leírni, hogy csak rajta, cincálják szét, ő szereti a kemény kritikát. Ha netán tényleg megkapja a kemény kritikát, vagy jó képet vág, és nekiáll javítani (miközben stikában elkezdi megformázni a szőrözős kritikus vudu-babáját holmi rontás céljából), vagy megköszöni a segítséget (naggyon jó, de tényleg!), aztán nem csinál semmit. Csak vudu-babát. Az standard. Ambivalenciája másutt is tetten érhető. Utálja, megveti és némiképp irigyli a sikeres ponyvaírókat. Ha viszont ő ér el holmi sikereket, nem tud mit kezdeni a helyzettel, legfeljebb hülyén vigyorog. Ha nyaggatják, mikor ad ki saját kötetet, közli, hogy arra még nem áll készen. Valójában úgy érzi, készen áll, jobban, mint sokan mások, de lusta dög összeállítani a kötetet.

A ~ egyébként is sajátos dialektusban beszéli a magyart – egész egyszerűen mást ért bizonyos szavakon vagy mondatokon, mint a közönséges halandók. Így például azt mondja: „nekem még nagyon sokat kell ám tanulnom, hihi!”, és ezt úgy érti, „már így is én tanultam a legtöbbet”, ha azt mondja, „ááá, nem én vagyok itt a legjobb!”, úgy érti, „persze, hogy én vagyok itt a legjobb, de nem mondhatom ki, mert a többi karcos, aki szintén – bár igaztalanul – a legjobbnak érzi magát, felhúzná az orrát”. Ha feltűnik egy kezdő író, a ~ kötelességének érzi megjegyezni, hogy „itt aztán sokat tanulhatsz”, amit úgy ért, „itt aztán sokat tanulhatsz... tőlem”. Gyakran hangoztatja, hogy „szívesen segítek”, ami annyit tesz, „szívesen segítek, mert még hasznosabb, ergo értékesebb embernek érzem magamat”.

A ~k néha hordákba verődnek, ezt nevezik „karc-talinak”. Itt nem eresztik szabadjára egoizmusukat, mert az egoizmus-szingularitást okozna, melynek beláthatatlan következményei lennének, pl. egy emberfeletti, kaptár-szellemű hiper-írói-öntudat létrejötte, amely afféle literátus Skynetként uralma alá hajtaná az emberiséget. Szóval egóeregetés helyett hamburgert esznek, teáznak, kávéznak és söröznek. Ilyekor már majdnem úgy festenek, mint a normális emberek.

5
Te szavazatod: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

p, 2018-02-23 21:16 Bloody Dora

Bloody Dora képe

A sorozat folytatódik. Nem lehet abbahagyni, igaz?

Mi a bajod a portugállal? :D (Brazil portugált kellett fordítanom a minap melóban. Egy hetet voltam Lisszabonban, és simán ment a jogi szöveg ezek után. De magamtól nem tudnék mondatot alkotni.)

"Különbözik a Mamipornóstól, mivel neki nincs belső istennője. Ő maga az istennő. Továbbá angyal, grófkisasszony, tündér, druidina (a druida feminim változata), lovagina, karatéka, harcművész, sellő, a Macskanő, Vörös Szonja, mikrobiológus és makroökonómus, szex-expert hetéra és szűzies apáca egy személyben." - Köszönöm. Lovagina és karatéka.

"a pszichológiáról és a dramaturgiáról azt hiszi, hogy egzotikus női nevek" - Francba, és én még azt hittem, hogy a "Meránia" és a "Hugenotta" milyen poénos nevek lesznek egy paródiához, de te viszed a pálmát, pedig csak tettél egy félmondatos kitérőt.

"Csak vudu-babát. Az standard." - Tény, ez kötelező elem.

A végén lelőtted A Nagy Tervet. Egyelőre a világ még nem áll készen a literátus Skynetre, ez a nagy büdös igazság. (Á, csak lusták vagyunk megcsinálni. Egyébként ez annyira durván igaz, hogy kiterjed a nem irodalmi, de írandó szövegekre is, mint munka, dokumentáció, programkód. A világ még nem áll készen rá. Vagy csak én vagyok ennyire lusta?)

_____________________
Dr. Bloody Dora

szo, 2018-02-24 09:09 Para Celsus

Para Celsus képe

Önmagában a portugállal nem sok, viszont ha elképzelsz egy olyan konstellációt, mely néhány szörnyű akcentussal ellihegett portugál kifejezést, egy szöszmös-mackónacis, lenőtt hajú mamipornó-írót és kéttucat mindenre elszánt rajongót tartalmaz, a jelenet modorossági faktora konvergál a végtelenhez.

Amúgy lassan kifogyok a témából. Drámaírók még lehetnének, de őket nem ismerem.
Remélem, most nem kezd senki vudubaba-készítésbe, mert mindenkiben van egészséges önirónia. Egyébként is, nekem még sokat kell tanulnom, hihi, és nem én vagyok itt a legjobb... viszont bírom a kemény kritikát!

Én csak attól félek, hogy Maggoth is a literátus Skynet részévé válik, és onnantól kezdve minden napra jut egy nagy csavar: kiderül, hogy a kvantummechanika és az általános relativitáselmélet összehangolható, hogy a kör négyszögesíthető, illetve hogy E. L. James jó író.


"The Rainmakeeeer!"

szo, 2018-02-24 09:51 Ovidius

Ovidius képe

A kvantummechanika vs relativitáselmélet, illetve a kör négyszögesítése az értelmezhető kauzumok közé tartozik, E.L. James és a jó író, nem...

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

szo, 2018-02-24 17:08 Para Celsus

Para Celsus képe

Épp ezért akkora csavar, ha Maggoth szerint mégis...


"The Rainmakeeeer!"

szo, 2018-02-24 12:04 Sednol

Sednol képe

A fordítókat ki ne felejtsd a szórásból!

Most mondjam, hogy jó lett? Minek. Tudod te azt magadtól is.

Mivel szereted az észrevételeket, és már rég fájt a derekam (remélem, valami jó kis akupunktúrás pontot találsz majd meg a babán), jelzem, találtam egy elütést. :D
"negyen-ötvenéves"
Most eldől, melyik skatulyába illesz bele. :D

"Az embereket könnyebb hülyíteni, mintsem meggyőzni arról, hogy hülyítik őket." Mark Twain
szmogov.blogspot.hu

szo, 2018-02-24 17:03 Para Celsus

Para Celsus képe

Hihihi, jaj, köszi, máris javítottam, tényleg, nagyon szégyellem magam, hogy nem vettem észre (és hogy kifogytam a viaszból...) :D


"The Rainmakeeeer!"

p, 2018-02-23 21:29 Gitáros

Gitáros képe
5

Mennyire unom, hogy már megint, újból, valami belső kényszertől hajtva, de öt csillagot kell adnom...:DDD

Miki

szo, 2018-02-24 09:02 Para Celsus

Para Celsus képe

Menj el egy belgyógyászhoz, lehet, hogy paraitiszed van, az meg parás egy betegség :D


"The Rainmakeeeer!"

p, 2018-02-23 22:45 Kentaur

Kentaur képe

Amúgy mikor fog megjelenni végre a saját novellásköteted?
(jusztseadokötcsillagot)

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

szo, 2018-02-24 09:04 Para Celsus

Para Celsus képe

Á, arra én még nem állok készen...


"The Rainmakeeeer!"

szo, 2018-02-24 07:20 Kelvin

Kelvin képe

Mekkora egy paraszt vagy! Majd akkor kritizálj másokat, ha letettél valamit az asztalra!
A lovagina olyasmi, mint a turbólyuk?

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

szo, 2018-02-24 09:06 Para Celsus

Para Celsus képe

Hogy mondhacc ilyet! És hogy gondolod, hogy kritizálhatod a kritizálásomat!? Egyébként tegnapelőtt főztem, és mikor végeztem, letettem az asztalra a sült tarját. Úgyhogy kritizálhatok, ennyih! Bocsíkah!

(Egyébként ja, a lovagina páncélozott lyuk.)


"The Rainmakeeeer!"

szo, 2018-02-24 12:59 Ekibacsi

Ekibacsi képe
5

Na jólvan, csak megírtad :).

Igazából úgy éreztem, lett volna még benned jónéhány típus, de inkább azt mondtad: "áh, ennyi elég, nesztek!" :D

"A bélszabdaló nekrofil kurva visszatér c. forgatókönyvére" - ez már fel van töltve valahova? :D :D

A közepén amúgy sok az elütés (csak mondom), mert itt "sokat tanulhatsz".

szo, 2018-02-24 17:05 Para Celsus

Para Celsus képe

A posztmodern írón és a "történelmi" gyakós-baszós ponyvák íróin gondolkodtam még, de aztán eszembe jutott, hogy hát így is épp elég ellenséget szedek majd össze... Akik persze értik a poént és bírják a kritikát, akárcsak én. :D


"The Rainmakeeeer!"

szo, 2018-02-24 18:43 Suana

:)

Nagyon jó! :)))

Üdv: Sz

h, 2018-02-26 14:13 Para Celsus

Para Celsus képe

Köszönöm! :)


"The Rainmakeeeer!"

v, 2018-02-25 11:43 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Olvasás után rögtön elégettem az összes vudubabát. Később jöttem csak rá, hogy ez nem biztosan jó öltet, de szeretném leszögezni, ha valakin megmagyarázhatatlan égési sérülések keletkeztek, az csakis a véletlen műve lehet!

Megjegyezném, hogy sokkal autentikusabbá tette volna az írást, ha a vudut "woodoo"-nak írod, hiszen így már érdemi kritikát fogalmaztam meg, és értékes eleme lettem az íróközösségnek.

h, 2018-02-26 14:15 Para Celsus

Para Celsus képe

Olvasva hozzászólásod az jutott eszembe, mi történik, ha egy vudubabát (a woodoo-ról a grafikus kártya jut eszembe, bár az voodoo volt) szexuális segédeszközökkel pusztítanak el?


"The Rainmakeeeer!"

h, 2018-02-26 14:17 Ovidius

Ovidius képe

Vibrátorral elporlasztják?...☺

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

h, 2018-02-26 14:33 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Érdekes gondolatkísérletnek hangzik (nem tudom eléggé hangsúlyozni a kísérlet GONDOLAT mivoltát), de szerintem a használati eszköz nem befolyásolja a hatást. Amikor tűt szúrsz keresztül egy vudubaba kommenteléshez szükséges testrészein, nem jelenik meg egy tű, csak a fájdalom a végtagokban.
Mármint gondolom, hogy így megy.

h, 2018-02-26 15:16 Ovidius

Ovidius képe

☺ Nem gondolatkísérlet volt, hanem hülyéskedés...,részemről.
Egyébként olvastam elég Jorge Amado művet ahhoz, hogy sejtelmem legyen a vudu szimbólumrendszerhez...☺

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

h, 2018-02-26 19:22 Para Celsus

Para Celsus képe

De ha a viaszbábut egy bekapcsolt vibrátorral nyomorgatják szét, akkor a bábu eredetije is... halálra vibrálja magát. :D


"The Rainmakeeeer!"

h, 2018-02-26 20:53 craz

craz képe

Szóval egóeregetés helyett hamburgert esznek, teáznak, kávéznak és söröznek. Ilyekor már majdnem úgy festenek, mint a normális emberek. / Szerintem isznak bort is. ;)

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

szo, 2019-03-30 03:40 Györeizé

Györeizé képe

En ugy tapasztaltam az eletben, hogy a verbalis vitriol olyan, mint a gyomorsav: kello mennyisegben es a kello kozegben hatva remekul betolti a funkciojat, azon tultengve problemas. A vilag legtobb dolga ugy van kitalalva, hogy konnyen oldodjon. Nem kell feltetlen tultolni.
Aztan lehet, hogy tevedek.