Macera

Munkásruhában fekszünk tesómmal málló falú szobánkban. Húznánk a lóbőrt a műszak után, de Kelet-Európa dübörög a felső szinten. Csehek, lengyelek, szlovákok, bolgárok hangoskodnak, és úgy berendezkedtek a munkásszálló felső emeletére, mintha privátlakásokat bérelnének; sokan gyerekeket is hoztak magukkal, nem gondolván arra, hogy itt munkások próbálják kiheverni az egész napos robotolást. Az alsó szinten, velünk együtt csak magyarok laknak. Így ver minket az Isten.

Éhesek vagyunk mindketten, végezni kellene napi rutinunkat, de nincsen kedvünk, gusztusunk egy lépést sem tenni. Lusták vagyunk, de nem a fáradtságtól, hanem a sok macerához nem fűlik a fogunk. Tegyél egy sétát gondolatban a munkásszálló többi részén, hogy megérts minket.

Ha felcaplatsz a második szintre, nem tudod egyből kinyitni az ajtót, mert a kicsik ott rohangálnak, a felnőttek pedig körülöttük üvöltöznek. Ha nagy nehezen feljutottál, kikerülted a játékokat, különböző akadályokat, eljuthatsz a zsúfolt konyhába. Itt nem a bútorok halmozódtak fel olyan nagyon, hanem az emberek nyüzsögnek, mint a hangyák. Bajszos-kigyúrt, kurvás, bajszos-kurvás, kigyúrt-de-hájas, kopasz-rasszista, sötétbőrű-félénk, aztán sok pici-aranyos, pici-idegesítő…

Köszöngetsz, hogy tág, meg hálló, meg mózsön, de mindegy is, mit mondasz, elbaktatsz a fürdőszobáig, ami közvetlenül a hűtőszekrény mellett nyílik, bemész a résen, bezárod az ajtót, és mire már majdnem berosálsz, észreveszed, hogy gyerek ülőke van a klotyóra szerelve. Azt le kell csattintani valahogy, gyerekzárat ki kell iktatni. Keservesen tudod csak lepattintani a pillangós-szaros tákolmányt a vécéről. Mire leveszed, gondolod, inkább papírért nyúlsz, mert az erőlködés meghozta talán gyümölcsét, de papír az nincsen. Mindegy. Ráülsz a budira, elvégzed a dolgodat, nadrágod zsebében turkálsz használható zsebkendőt keresve. Kettőt találsz, de sebaj, gondolod, a többit majd lefürdöd. Lemosod magadról az áuszlenderséget. Mert az itt olyan, mint a szar a nadrágban: senki sem szereti, mégis mindenki érzi a másikon.

Miután megtörülközöl valaki más törülközőjével, tisztábbnak érzed magad egy kicsit. Nincs kedved visszamenni a konyhába, mert a két cseh férfi időközben összeverekedett. A sok sör meg pálinka miatt van az egész, amit ajándékba adtál nekik, mert jófej vagy és nem akarsz balhét, nyalsz nekik, mert tényleg nem akarsz balhét. Mégsem maradhatsz a kád mellett egész életedben, ezért kinyitod az ajtót, de nem lépsz ki a fürdőszobából, mintha lenne még valami dolgod, addigra talán véget ér a dulakodás. Nézegeted magad a tükörben: aszott arc, halvány szín, beesett szem. Mire megvizsgálod magad, elmúlik odakint a vihar. Kilépsz az ajtón, látod, az egyik cseh férfinak vérzik a feje, sziszegve vakargatja, a másik meg már menni sem tud igazán, dülöngél a kijárat felé. A sebesült mutogat a társa felé, és közben fenyeget pajkosan a mutatóujjával, hogy fíle pálinka, fíle. Nyugodtságot erőltetsz magadra, mosolyogsz feléjük, de mondani nem tudsz semmit. Ilyenkor felesleges beszélni, mert ha fíle a pálinka, akkor két csúnyábban hangzó szóra is ugranak, mert egy büdös szót nem beszélnek semmi más nyelven a sajátjukon kívül, és tesztoszteron túltengésben szenvednek.

Nevetgélve, elnézést kérve a hűtőszekrényhez furakodsz, a lengyelek közben már megérkeznek és csúnyán néznek, mert azt hiszik, ellopod a kajájukat, pedig ez nem igaz. A többi magyar lop, aztán mindig büszkén újságolják neked meg tesódnak, hogy csórnak innen meg onnan. De te miért árulnál be bárkit is? Félsz, hogy szarban maradsz, testvéredet félted a legjobban, nem akarod, hogy baja essen holmi sajtok meg margarin miatt. Megvernének a magyarok is meg a lengyelek is, ha beszámolnál a tolvajlásokról. Néznek a polnisok, amikor a hűtőbe nyúlsz, ők is bekukkantanak, mit veszel ki. „Nur ein Käse -– mondod -– und zwei Joghurt.” Szinte engedélyt kell kérned, hogy az ételt, amit te vettél, kiemeld a hűtőből. Egészen hátra nyúlsz, mert csak egy kis sziget jutott kettőtöknek, ott külön zacskóban vannak a kajáitok. Amikor kivetted, ami kell, felmutatod az „ellenőröknek”, hogy minden rendben, csak azt eszed meg, amiért megdolgoztál. Hatalmasak a lengyelek, nem akarsz velük kekeckedni, viccelni az ő jelenlétükben nem szabad. Pedig motoszkál benned valami frappáns beszólás, mégsem mondod ki. Nagy, kopasz fejük ijesztő, karjuk erős, hatalmas állatok.

A félénk bolgárok is bemerészkedtek a konyhába, közöttük kell átpréselned magad, hogy kijuss a helyiségből. Ha ők egyszer megállnak, akkor a földbe gyökerezik a lábuk, nem mozdulnak, csak félszegen, görnyedve ácsorognak. Halálra rémült feketeképű struccok ezek, csak homok nincsen, ahova a fejüket dughatnák. Tőlük szednek a törökök a melóhelyen védelmi pénzt, őket lehet fenyíteni. Ti a tesóddal bármennyire is félénkek tűntök, van bennetek valami tartás, és ha úgy adódik, nem hagyjátok magatokat. Ezt tudják a törökök is. Az egyik bolgáron felfedezel egy monoklit. Valószínűleg nem tudtak a héten fizetni, majd tizenötödikén talán megmenekülnek, és nem kell sokat perkálniuk.

Nyitod az ajtót, lerohansz a lépcsőn. Hirtelen fura hangokra leszel figyelmes. Az alsó szint egyik szobájából nyögések, kiabálások szűrődnek ki. Joghurtokkal, sajttal a kezedben közelebb mész a szomszéd szoba ajtajához, hallgatózol. Rádöbbensz, hogy a Pisti meg a Kokó éppen a Gergi nőjét dugják. Nem, ez nem erőszak, jól hallod. Színtiszta élvezetből csinálják mindhárman. A Gergi nem tud az egészről. Ott hagyod a hangokat és a szobátokba igyekszel, közben kitekintesz az utcára néző ablakon. Vizslatod az unalmas német falut, az egyforma házaktól feléled az undorod az egész helyzet iránt. Ott a távolban, az egyik dombon a melóhely áll. Úgy magasodik az egész táj fölé, akár egy földesúr palotája. Úgy érzed, fogva tartja a környező vidéket. Bio épület, annyira tökéletes, német, logikus és praktikus, hogy szinte hánynod kell tőle.

Egy autó érkezik a szálló elé. Ismerős a rendszám, a kocsi is. Rájössz, hogy Gergi autója az. Nem akarsz szólni a srácoknak, hogy hagyják abba, mert még a végén téged is belevonnának az egész szarba. Felrohansz a másodikra, feltéped a hűtőszekrény ajtaját, nem törődve a lengyelekkel, benyúlsz és az összes kajádat leviszed magaddal a szobába, vízzel is feltankolsz rendesen, üvegek, amikbe majd hugyozhattok a tesóddal, sok van a szobában. Bezárod az ajtót, elé raksz egy széket, hogy ha bárki be akarna jönni, sehogy se sikerüljön neki. Kényelembe helyezed magad, tesód már tudja, hogy vérengzés várható. A tekintetedből látja, mi következik a szobátokon kívül, a parányi, penészes mentsváratokon túl. Annyiszor néztetek már így egymásra, mint két ijedt őz az erdő szélén. Annyiszor hallottátok már a megkeseredett dorbézoló keletieket duhajkodni, hogy ez a tekintet rég nem újdonság. Fáj a kényelmetlen helyzet, beléd mar, bármin összevesznél a másikkal, de nem szabad. Nektek nem! Ti erősek vagytok!

Most, hogy megmutattam, mit jelent itt a macera, megértheted, hogy miért állít meg tesóm abban, hogy felmenjek az emeletre, és miért pakolta már be jó előre az egész élelmiszerkészletünket a havas ablakpárkányra, amíg egy kicsit elszenderedtem. Mégis felkelek, de csak azért mert autó hangját hallom. Háromra zárom az ajtót, a széket elé tolom, az ablakból mindkettőnknek egy-egy sört behúzok, majd az ágyra heverek. Jön a vihar, a macera tetőfoka, és mi szeretnénk kimaradni belőle.

4.625
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4.6 (8 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2014-11-27 20:57 Kelvin

Kelvin képe

Pedig azt is elolvastam volna.

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

cs, 2014-11-27 21:07 Pepin (nem ellenőrzött)

Először is: köszi, hogy kitetted. A macera másik részét inkább egy kisebb tömegverekedésnek nevezném. :) Tudom, nem vicces. Vagy mégis?

cs, 2014-11-27 21:24 polgarveronika

polgarveronika képe

Ugyanazt tanácsolom, mint Obb-nak tettem valamelyik hasonló témát érintő írásában: Gyűjtsd az "élményeket", aztán lépj hátra kettőt, és rendezd!

Ez is, mint a Rohad el Rostock sorozat néhány epizódja, egy korkép. Új dimenziót nyithat a magyar irodalomban.

"Az alsó szinten, velünk együtt csak magyarok laknak. Így ver minket az Isten."
Na, igen....

 

_______Tertium non datur ______

cs, 2014-11-27 21:27 Pepin (nem ellenőrzött)

Köszönöm, hogy olvastad. Gyűjtöm az élményeket, csak azt nem tudom, meddig kell még. :)

A magyarok... nos, igen. Mindegy is... :(

p, 2014-11-28 08:50 Roah

Roah képe

"Azt le kell csattintani, de ezen is gyerekzár van. Olyan erős a csiptető, hogy alig tudod lepattintani a pillangós-szaros tákolmányt a vécéről. Mire leveszed, gondolod, inkább papírért nyúlsz, mert az erőlködés meghozta talán gyümölcsét, de papír az nincsen. Mindegy. Ráülsz a budira, elvégzed a dolgodat, nadrágod zsebében turkálsz használható zsebkendőt keresve. Kettőt találsz, de sebaj, gondolod, a többit majd lefürdöd. Lemosod magadról az áuszlenderséget."

(Az uccsó szóba véss be egy en betűt. ;)

Erre a néhány sorra adnék egy ötöst - eredeti, őszinte, cinikus, fintoros.

De nem, nem kapsz kiválót, mert kihagytad a boxjelenetet. Pedig, egy olykor-olykor irodalmi arénaként működő portálon ezt megjegyezhetik.

Ezen felül csak a tematikához szólnék: ha megutálsz, ha nem, én szeretek magyar lenni, az összes vétkével, hibájával együtt.
Nem vagyunk sem külsőre, sem belsőre azonosak, mily' szerencse, és pont ezek miatt az eltérő viselkedések miatt nem tudnék sosem megorrolni egy nemzetre sem. :))))

...mert igenis vannak csodák!
Nálam bérletük van - esküszöm, nem tudom, mivel érdemeltem ki, de soha, semmilyen pillanatát nem adnám oda annak, ha pokolra kerülnék sem cserélném el semmiért azt, amikor egy gyerek megtanul a kezeid között járni, beszélni - magyarul! :)))) -, vagy amikor szélsőséges barátom átöleli a romát, és kő-papír-ollóval intézik el, melyik dalt énekeljék előbb, az Ute, vagy a Fradi indulót, vagy amikor külföldön bajba kerül egy magyar, magyar által, és harmadik magyar nyújtja a karját, és...és...annyi mindent tudnék ezzel a témával kapcsolatban mondani neked.
Mi számít ilyenkor? :))))

Egyszer, talán egy éve, volt fent egy novella; a férfi és a nő örök titkait kutatta.
A különbözőségekre világított rá a téma, hol pikírten, hol humorral, hol nyersen, hol komolyan.
Rendkívül meglepett és sokáig elgondolkodtatott Kentaur akkori hozzászólása. Azt írta, ne rosszat keressük, ne az eltéréseket szeleteljük fel, hanem a hasonlóságokat találjuk meg, az egyezést, a metszéspontot a két nem között.

Szóval...legyen szó bármilyen nemzetről, honról, én Kentaur szavait továbbgondolván arra a következtetésre jutok, hogy van egy csomó jó közös tulajdonsága, kvalitása, identitása minden népnek - és ez alól a magyar sem kivétel.

Nem tehetek róla, de szeretem a népet, ahova születtem. :)))))

Ez egy Pepines írás volt. ;) Ízig - vérig az.

"Nincs karikás ostorom, nem vagyok betyár és nem hordok bőgatyát. A világ egyik legszebb és legnehezebb nyelvét beszélem, és rajtam kívül még több millióan értik, hogy mire gondolok, amikor azt mondom, "Anyámtyúkja". A családnevem megelőzi a keresztnevemet és nem örülök, hogy ha a turisták összekeverik Budapestet Bukaresttel. Büszkén gondolok Mátyásra, az igazságosra, az anyák megmentőjére, Rodolfóra és Pap Lacira. Szeretem a déli harangszót, az erőspistát, a sárga-villamost, a mákos gubát. Itt élek Európa szívében. Vízilabdában mi vagyunk a császárok és igen is nálunk élnek a világ legszebb női! Magyarország! Én így szeretlek."

(Egy reklámszöveg, hazánkról.)

;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

p, 2014-11-28 09:42 Pepin (nem ellenőrzött)

Háhá! Ánuszlender! Egyébként jobban illik ránk ez a jelző.

Köszi, hogy olvastad és végre Pepinesnek - Irénesnek érezted.

A magyarokról annyit, hogy külföldön rengetegen megváltoznak. Legtöbbször sokkal nehezebb velük odakint, mint idehaza. Persze, én a melósokkal, tömegszállásokon tengődőkkel találkoztam. Nem a bérlakásokban, albérletekben lakó olyan magyarokkal, akiknek jobb meló jutott, és normálisan viselkednek. Az együttélés kicsinál, és utálsz mindenkit, aki eléd téved. Nem szeretem kint a magyarokat, inkább itthon. Sajnos odakint még nem találkoztam sok magyar emberrel, inkább magyar átbaszógépekkel, verekedőkkel, akik egy hatvan-hetven férőhelyes munkásszállót honfoglaltak el, mert minden más nemzetiségű ott hagyta őket. Ráadásul a német lakosság sincs túl jó véleménnyel rólunk. Amikor bankszámlát nyitottunk tesómmal, az ügyintéző teljesen meglepődött rajtunk, hogy egyrészt tudunk németül, másrészt normálisan viselkedünk. Mi intéztük azok dolgát, akikkel laktunk, mert nem tudtak németül. Ennek ellenére minket utáltak, nekünk kavartak be folyton. Egy darabig csak mi voltunk magyarok a szálláson is, és a mi műszakunkban. Aztán jöttek...a magyarok... A csehek minket is megutáltak, még a szlovákok is, akikkel addig nagyon jól elvoltunk. Ez egy elég hosszú történet, nem mesélem el teljesen. Meg akartak verni mindenkit, akit úgy gondoltak, hogy meg kéne, más nőit akarták, más barátnőit, és ha bekokóztak az alsó szinten, inkább bezártuk az ajtót. Ne haragudj Roah, de én ezek miatt a dolgok miatt szégyellem, hogy magyar vagyok.Mert senki más nem viselkedett így, csak ők. Biztosan van olyan szlovák vagy lengyel, aki ugyanilyen idiótán viselkedik, de ilyennel kint egyszer sem találkoztunk. A kinti rendszert nem tudták elfogadni, olyanok voltak, mint Leslie Nielsen: minden dőlt utánuk össze. Karácsonykor pincéknél, magánbirtokoknál, németek által feldiszített fenyőfkat vágtak ki, és vitték be magukhoz, hogy legyen fájuk. Mi már ezen kínunkban röhögtünk, mert ha belegondolok, tényleg vicces. A német főnök mondott nekik valamit, de nem értették, így odahívtak vagy engem vagy a tesómat meló közben, hogy elmagyarázzuk nekik. És tudod mi a gáz? Azt sem értették. A főnök mondta, hogy légy szíves mondd el nekik még egyszer magyarul, mert látom, hogy nem értik.

Nem tudok pozitív dologgal szolgálni ezügyben. Nagyrészt ilyenekkel találkoztunk. Sajnos. Vagyis egy-két normális sráccal is összefutottunk más szállókról jöttek, de ők is inkább hazajöttek két-három hónap múlva, mert nem bírták ezt az egészet.

Imádom a hazámat, a hagyományainkat. Népzenészekkel van tele a család.

Mindent megpróbálok, hogy itthon maradhassak, de mindig rá kell jönnöm, hogy nettó 1500 euróért kényelmesebb kint, mint itthon százezer ft-ért.

No, bocs a terjengősségért. Kihoztad belőlem. :) Ami nem baj.

p, 2014-11-28 09:57 Roah

Roah képe

Igeeeeeeen! Reméltem is, hogy kihozom belőled.

Ez lett volna a cél. ;) :))))

Tudod, van az úgy, hogy az embernek gőze, de tényleg gőze nincs a szeretetről - nem is tudja magáról, hogy mennyire imádja a hazáját.
(Nem csak hazáról lehet eképp vélekedni, mire rájöttem, Apu mire tanított, már eltemette a család. A csodák mindenkinél ott vannak, kísérik őket, csak szem nincs elég. :))))

Dühös vagy, mérges, csalódott is, és erre sokaknak lehet oka - de nem egy olyannak, aki még a műveiben is szomorúsággal, és kritikával illeti a népét.
Ha hidegen hagyna, ha valóban úgy lenne, hogy nem szereted a magyarokat, tennél rájuk.

De te nem teszel - és szerintem erről nem is nagyon tudtál.

Csak azt lehet bántani, akinek vannak érzelmei, szerintem, legyen az egy csokitorta iránti rajongás, vagy a túrórudi, egy igazi pohár vörösbor, egy alma a kertből, egy darázs, egy film, egy zene, egy egyén.
Egy nemzet. :))))

Ó, hogyne, mindenütt vannak ilyen emberek, az életkörülmények radikális változása, a robotolás, a hontól való elszakadás, az anyagiak mámora sok mindenkin változást eszközölhet ki - de nem mindenkin.
Hisz' itt (ott?) vagytok Ti is.

Hm?

Az "emlékezés a második jelened"?
Így van.

Szerintem...szerintem a hazaszeretetnek, a Magyarok legendás Istenének erejét senki sem érti, érzi - csak egy magyar. :)))))
És a dühös magyar is magyar. :))))

Szeretem ezt a dalt.

Csomagold a hátizsákba, mielőtt lelépsz, és nézz vissza; számold meg a szobád sarkait, és vidd magaddal a magyarok becsületét - hogy majd...egyszer...egy Pepin-féle írásban azt olvassam, hogy hazahúzza a szíve. :))))
Ami magyarul dobog. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=erl5sF00X4s

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

p, 2014-11-28 10:39 Pepin (nem ellenőrzött)

:)

Egyébként vannak olyan emberek, akik inkább itthon robotolnak két évet, összegyűjtenek nagy nehezen félmillió forintot, és úgy mennek ki bérlakásba, nem szállóra. Én is ezt ajánlom mindenkinek. :) Ha lenne itthon meló, maradnék, és én is ezt csinálnám. :)

Igazad van, hogy szeretem a magyarokat. Valószínűleg tudat alatt. Bödőcs Tibor világa elég közel áll hozzám, a falusi élet. Az út közepén - vagy az árokban, anyu virágai között, a busz ülései alatt, létrán, LÉTRÁN, el se hinném, ha nem láttam volna - fekvő részeg biciklivel, az otthonkás térfigyelő kamerák, az ittas favágók, jaj és milyen jó a téli csonthidegben fát hasogatni, hogy begyújtsak a hatalmas cserépkályhába! Kimenni az erdőbe, ahol a "tenyeremből esznek az őzek és Sebestyén Márta behajol az ablakon". :) Vadászlesen figyelni a vadakat. Horgászni a Sárvízben (sosem fogtunk semmit, zsebpecával nyomattuk még régen). A Kondor Jancsi bácsival összefutni, aki folyton azt kérdezgette a két nagyon egyforma gyerektől, hogy "na, mellik a rosszabb?" És ugyanez a bácsi ma már szólni sem tud, annyira öreg, és ha meglát minket, csak mosolyog, tudja, hogy a tesóm volt mindig a rosszabb (komolyan, ezt Marci is elismeri.)

Én is szeretem ezt a dalt. :) Köszi!

https://www.youtube.com/watch?v=tO7V6rDucfw És egy kis zene az egészhez. :)

p, 2014-11-28 11:10 Roah

Roah képe

:))))

Hopp-hopp-hopp! Tenksz. ;)

Ugye-hogy-ugye. ;) Ott van az.
Ettől olyan fájó, ettől, nem mástól.

Gondolj néha arra, hány és hány olyan helyzet, vagy szituáció van a világban, amikor az egyén későn ébred rá, ki vagy mi hagyott űrt maga után, ki vagy mi mit is jelent, jelentett számára az életében.
Vagy akár a hazájában.

Hát, nekem konténerekről is meséltek, illetve olyan ingatlant adtak ki angolok, aminek minden bugyrában poloskák futkároztak, éjjelente nagy bulit csapva az alvók minden testrészén: reggelre úgy nézett ki a pár bőre, mintha himlősek lettek volna.

Évekkel ezelőtt én is világgá szerettem volna menni - Olaszország, Németország, Bécs - itt olyan segítség várt volna, ami egy kint dolgozónak maga az Éden -, még, rokonsági kapcsolatok révén Izrael is szóba került. Nem fogod elhinni, de képes lettem volna megtanulni a hébert. Simán! Igenám, csak a betűkkel akadtak problémák; az angol megy, élőszóban, lazán, persze, hallásról pikk-pakk működött volna nálam a héber is, pont úgy, ahogyan többi nyelvvel szokott, csakhogy egy hírlap kézbesítő miként boldogult volna egy Tel Aviv melletti, viszonylag békés városban, ahol az utca neveket kellett volna csípőből olvasni, mondjuk bringán száguldva. :D
Az nekem, amikor hajnali kézbesítettem bringán, Budapest utcáin, még így is gondot okozott eleinte - nulla, azaz zéró a tájékozódási képességem :D. Csoda, ha nappaliban nem tévedek el.

Aztán még beteg is lettem - valahogy...a hazám nem ereszt. :))))

Egyébként, szerintem, azzal is vissza lehet ám élni, hogy ilyenkor az otthonukat elhagyóakat már eleve olyan körülmények közé taszítják, ahol elég hamar elállatiasodhat a jelleme.

De mindig vannak, akik megőrzik a méltóságukat, megőrzik az emlékeket, és megőrzik a személyiségüket - legfeljebb tollat ragadnak, figyelnek, éreznek.

Írnak.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

p, 2014-11-28 11:34 Pepin (nem ellenőrzött)

Igen, talán ettől fáj annyira. Tesómmal megbeszéltük, ha jön egy állás itthon, nem megyünk ki. De kintről olyan helyről is hívtak, ahova nem is jelentkeztünk :D Közvetítők összedolgoznak. Meg hát itthon lenne zenélési lehetőségünk, volt is pár koncertünk nem olyan régen itthon. Ez is visszatart.

Mi is belefutottunk pár hete egy-két kamuba. Szerencsére mi már egyből levágjuk, ha gáz van: titkolóznak, közvetítői díj, nyelvtudás sem kell bizonyos munkákhoz. Volt egy oylan is, hogy már összepakoltunk, a szerződésünket is átküldték, és ott derült ki, hogy az egyik részét nem küldték a szerződésnek. Elkértük, nem adták, nem mentünk. De például olyan is volt, hogy kényelmes autógumikon kellett volna aludni München külvárosában egy autótisztító üzemben. Mindenáron külföld? Nem szabad, mindenáron nem!

Konténer. Nos, igen. Tesóm keresztapja is olyan helyen lakott három évig. Három év konténer. Akár egy novella címe is lehetne. :D Ott harmincan laktak, mint egy katonai barakkban. A honvágy barakkjai.

Ahh, Izrael. Egyes emberek szerint az a hazám. Nem túl finoman küldözgettek már oda. Aztán mi is elgondolkodtunk rajta, hogy mennénk egy ismerősön keresztül, de hát ott nem lehet olyan jókat enni, meg a puskaropogást sem szeretem reggelire. Ikertesóm tud héberül valamennyire, a többiek nem. :) Ő saját maga tanulgatta.

Az a jobbik eset, hogy tollat ragadnak. Vannak, akik nem bírják és csúnya dolgokat tesznek. Ahol legelőször laktunk volt egy nagy padlás. Szilveszterkor felmentem telefonálni, felhívtam barátnőmet. A csehek meg rohantak utánam, hogy mit csinálok, hova megyek. Kiderült, hogy egy cseh srác pár hónappal azelőtt ott akasztotta fel magát. Nem küldték a fizetése nagy részét, vasárnapra is behívták dolgozni, keméyn volt, nem bírta. :/

Inkább írok. :D

p, 2014-11-28 10:18 Obb

5

Írjad, testvér, írjad!

Sokfelé kavarogtam már a világban, de igazat kell adjak, nálunk tetvesebben nem viselkedik más nemzet. Mondom ezt annak ellenére, hogy a betongyári dolgozók eléggé összetartóak.

p, 2014-11-28 10:46 Pepin (nem ellenőrzött)

Köszönöm, Obb, hogy olvastad, és az ötöst is! :) Én is hallottam híreket, hogy például az Edekában vannak jófej magyarok. :) De soha nem találkoztam velük. :D Egyébként annyira elvették a kedvemet az egésztől, hogy nehezen szánom rá magam, hogy visszamenjek. Irigyellek, hogy összetartó emberek között voltál.

p, 2014-11-28 11:02 Obb

:), Mindig irigyeltem az albánokat, lengyeleket, stb. és nem értem, miért vagyunk olyanok amilyenek...
Miért kell nekem sokszor szégyent éreznem? Miért van az, hogy kint aki elsőnek beléd rúg, az magyar?

p, 2014-11-28 11:11 Pepin (nem ellenőrzött)

Miért a magyar rúg előbb beléd? Erre én is szeretnék egy kielégítő választ kapni. Egy kutatást ez ügyben szívesen végeznék. Amikor a bankos nővel beszélgettünk, égett az arcunk tesómmal. Szomorú vagyok, és keserűen gondolok azokra, akiknek annyira fejükbe szállt a külhon, hogy elfelejtettek emberek maradni.

p, 2014-11-28 11:17 Obb

Most, amikor kint voltam, rám bízták, hogy intézzem a srácoknak a lakcím bejelentőket, és segítsek nekik bankszámlát nyitni :). Hát, mit ne mondjak... Csak a Sparkasse volt hajlandó egyáltalán szóba állni velünk. A többi elhajtott... Nem is értem, miért? (a kérdés költői)

p, 2014-11-28 11:31 Roah

Roah képe

"A magyar név megint szép lesz,
Méltó régi nagy híréhez..."

Miért rúg a magyar kint?

Talán mert nem menekülős típusú ősei voltak?

Történelem?

Vissza a múltba - csak egy pillanatra.

Nem tudok ennél borzasztóbbat elképzelni. Mint az íreknél - amikor tömegesen, milliós nagyságrendben menekültek el a saját hazájukból. Mit műveltek ott? Ahova megérkeztek? (Erről van egy baromi jó film is, Scorsese rendezésében.)
A hazájukban derék emberek voltak, de amikor megérkeztek az Ígéret földjére...? Sokáig kínlódhattak a nemzeti identitásuk zavarával.

A magyarok...magyar világ életében harcias volt, mindig. Tényleg nem egy menekülő nemzet.

De még mindig vannak Obbjaink, Pepinjeink.

Akik, robotoljatok bárhol is a világban, magyarok maradnak. :))))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

p, 2014-11-28 11:42 Pepin (nem ellenőrzött)

Azt a mindenit! Mondjuk ez meg bunkóság, a németek taplóságáról is lehetne ódákat zengeni. Értem is őket, meg nem is. Sok olyan külföldivel találkozhatnak, akik nekik idegenek, nem értik a viselkedésüket. Páran például sörrel mentek számlát nyitni Ober-Abtsteinachban. Sörrel, bent a bankban ciccentettek. Itthon le merném fogani, hogy nem csinálna ilyet, csak kint annyira fasza gyereknek érzi magát a hülyéje, hogy azt hiszi, mindent lehet. Találkoztam olyan magyar sráccal, aki csak annyit mondott, hogy elég volt. A tekintete mindent elárult. Nem akarok ilyen tekinteteket látni, és legkevésbé se szeretném, ha én néznék így. De mit tegyen az, aki se kint, se itthon nem érzi jól magát?

p, 2014-11-28 12:07 Roah

Roah képe

Használja fel okosan azt, amit az idő alatt tapasztalt, amíg megtalálta a helyét a világban. Mert szerintem, előbb vagy utóbb mindenki rálel. Például írhatsz egy csomó, őszinte, piszkosul szókimondó sztorit, és beküldheted a Karcra, hogy olvassunk, okuljunk, lássuk a te szemeddel, milyen egy útkereső világa. :)))
Az az időtartam mindenkinél más - és ez így van jól.

A magyar nép legalább olyan szívós, mint az ír, ha ők felálltak, mi is felfogunk.

Hogy mikor?

Ez a jó kérdés.

Addig is megmarad nekünk a sajtos pogácsa, a kenyér, a szaloncukor, és a Beatrice is.

És ha már Íreztem, itt hagyom az egyik kedvencem. Nem, nem Bono - hát igen, ők is megénekeltek ezt-azt -, ez más lesz. ;)
Szerintem minden nemzet megsínyli, ha imádott hazáján túl kell élnie, léteznie, boldogulnia - és nem is tudom, milyen energia kell ahhoz, hogy meg tudják minden kín ellenére őrizni a méltóságukat. Hogy ne higgyék el, ők is pont olyan poloskák, mint amik egy bérelt szobában futkároznak. Mert nem azok - de vajon ezt mindegyikük felismeri, amikor betonozik, vagy egy szálló szocializálatlan falai között él?

Ilyen jellegű írásaitokat nem csak a Karcon találom hasznosnak és értékesnek, hanem valami olyasminek, amivel Ellis a drogok borzalmas, személytelen világába vezeti be az olvasóit.

Remélhetőleg azoknak, akik ki mennek, szerencsét próbálni, és hamuba sült pogácsa, és a várostérkép mellé egy ilyen írás-sorozatot is bepakolnak a bőröndbe - talán eszükbe juttathatja, hogy honnan jöttek. Hogy magyarnak lenni jó, és nem poloskák. Nem kell annak lenni. Vagy azzá válni.
Talán, ha látható, olvasható, hogy ez másoknak is sikerült, akkor még van remény. :)))

https://www.youtube.com/watch?v=4pGEu9N96EY

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

p, 2014-11-28 12:42 Pepin (nem ellenőrzött)

Hú! Jó ez a zene!

A történetek jönnek, lesz folytatás, mert nem tudom magamban tartani. :)

Egyébként tudod mi a fura? Mostanában ismerőseim közül nagyon sokan költöztek haza. Valamiért haza-haza tévednek. Egy lány Tübingenből jött, jó helye volt kint, de nem akar visszamenni.

Az én szívemet fájdítják az ilyen írások. Nem vinnék magammal egyet sem. :D De csak akkor, ha éppen kint vagyok. Itthon jó olvasni. :) Hülyeség, de valamiért így vagyok ezekkel az írásokkal.

Persze lehet más melót is találni, olyat ami mellett nem érzed magad poloskának, csak azt nehéz összehozni.

Én komolyan nem tudom, fel fognak-e állni valaha is a magyarok. Azt pedig itthon kell elintézni, nem egy másik országban. Egyik ismerősömet hívták itthoni állásinterjúra, kérdezték, mennyi a bérigénye. Ő meg azt mondta, hogy 300 000 ft, ha már unióban élünk. Néha azt érzem, hogy butaság így állni a dolgokhoz, néha meg azt, hogy talán egy emberként kellene valami hasonló dolgot csinálni itthon a magyaroknak.

p, 2014-11-28 13:04 Roah

Roah képe

Közhírré téteni más konzekvenciát hatalmas iránytű lehet - hogy ne szégyenkezzen senki a hazája okán, hanem tegyen ellene. :)))

Nem kedvelem Julia Robertset, mert mindig ugyanazt a karaktert játssza, ugyanúgy - számomra ez alól csak az Erin Brokovits volt kivétel -, de a Pretty Woman-ben hozott karaktere egyszer azt mondja:

"Ha az embert lenézik, azt maga is elhiszi."

Amikor kiszabadult az ország, amikor megnyíltak a határok, egy sulis kirándulás lehetőséget biztosított egy egynapos buszkirándulásra, Bécsbe. Talán tizenöt éves, ha lehettem. Apu jött velem, ki nem hagyta volna a Mária Hilfe Strasszét, és a KGM áruházat. (Erre a KGM áruházra szerintem sokan emlékeznek, nekem máig van egy nylon szatyrom onnan: gyűrött, kopott, alig olvashatóak a betűk rajta. De még mindig szatyor.)

Képzeld azt el, hogy egy olyan nemzet, akiknek hosszú évtizedeken keresztül meghatározták, hova mehet, melyik országba, milyen nyelven tanulhat, épp csak azt nem, mi kerülhet a tányérjába, elszabadul...

Gyerek fejjel szó szerint tátottam a számat, a csokoládékon, a VHS kazettákon, a..a...hihetetlenségen, amit ott láttam.

Amikor mi kijutottunk, a busz ablakaiból láttuk, amint a hazafele tartó autók tető-csomagtartóin hűtők, tévék álltak, gumipókkal átszőve. Aput kérdeztem, "Ez mi?!" Válasza, vigyorogva: "Picikém! Megszerezték." :D

Papír ragaszokat olvastam: "Magyarok ne lopjatok!"
Így. Natúrban.

Szintén Apuhoz fordultam, mire ő azt felelte, "Tudod, Picikém, képzeld azt el, hogy egy afrikai gyereket meghívunk ebédre, és ott együtt eszünk. A vendég garantáltan összehányja magát, mert még nem tudja, mennyit egyen, annyit éhezett már, hogy csak eszik, eszik, eszik, eszik, mintha életében először enne. Nem tudja még, hol a határ."

Eleinte nem is nagyon értettem, mit magyarázott, csak később fogtam fel, mit is akart Apu mondani.

A magyarok is kiszabadultak, habzsoltak, szó szerint megvadultak - elég hamar kialakulhatott rólunk egy negatív kép, ettől lehetünk poloskák mások szemében.

Nem mentem fel a viselkedésük okán egyiket sem, de azt hiszem, megértem, mi történhetett velük.

És ez hol tart még jelenleg is, hová fejlődhetett egy németnél vagy egy angolnál? Azoknál, akik még emlékeznek a Bécsben történtekre?

"Ha az embert lenézik, azt maga is elhiszi."

De hogy mennyire?

Hát ezért jó egy ilyen írás.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

p, 2014-11-28 13:54 Pepin (nem ellenőrzött)

"Képzeld azt el, hogy egy olyan nemzet, akiknek hosszú évtizedeken keresztül meghatározták, hova mehet, melyik országba, milyen nyelven tanulhat, épp csak azt nem, mi kerülhet a tányérjába, elszabadul..." Igen, igen, ettől van ez az egész, csak azt nem értem, hogy pl a rengeteg cseh ember, akikkel éltem, akikkel találkoztam, miért nem csinálták ugyanezt. Hiszen ők is abból a blokkból származnak. Ennyire mások vagyunk? Egyik volt munkatársam, Jirka mondta egyszer, hogy nem érti, hogyan kerültünk ide középre, szlávok tengerébe. Szoktuk is énekelni tesómmal enyhén átköltve a dalt:

"Itt lakom látod, ez az a ház
Kevés a luxus, túl sok a szláv."

Annyira furcsák vagyunk, a nyelvünk is hasonlít mindenre, és mégis különbözik minden mástól. Én a nyelvemre kint nagyon büszke voltam mindig. Másra is a magyarságommal kapcsolatban, de erre nagyon.

A lopás az mindennapos volt, sajnos. A faluban élő magyarok rendesen loptak, fenyőfát, mint már említettem, kaját, kerítés léceket, égősort, csokoládét a melóhelyről, munkáscipőt, miindent, ami megtetszett nekik. :D Én is megértem őket valahol, vagy ha nem is megértem, de értem, mit miért tesznek. Azonban azt fel kellene fogni, hogy ha egy másik országban élsz, alkalmazkodnod kell. A szelektív hulladékgyújtés az egy többismeretlenes megoldhatatlan egyenletnek tűnt számunkra is először. Immer lernen! :)

p, 2014-11-28 16:30 Roah

Roah képe

Görögnél szeretnek minket - Parálián, Görögország Siófokján legalábbis nagyon.

Sok magyar dolgozik ott, a part menti bárokban, éttermekben, büfékben, amint meghallották a hazai beszédet, csókos giroszt kaptunk, csókos frappét, sőt, volt egy olyan étterem-söröző, ahol egy orosz és egy görög sráccal is összehaverkodtunk. Majd' minden este ütköztünk valahol, aztán beszélgetések az éjszakában, a mólon, vagy a hullámtőröknél, esetleg egy buliban, egy közeli szórakozóhelyen. (Ahol nekünk, a magyar bagázsnak nem kellett se a belépőért, se italért fizetni. Merthogy olyan banzájt csaptunk a társaság hölgytagjaival, olyan hangulatot alkottunk mezítláb, hogy a mulató tulajdonosa személyesen köszönte meg, és adta közre, egy tálca ital kíséretében. Zavarban voltunk. :D Csak azt tudtuk kinyögni: "Efáriszto-efárisztó." :)))
Akadt olyan a társaságból, aki vissza is ment dolgozni a Görögökhöz, Nei Poriba, vagy egyenesen Paráliára.
(Nehéz a görög nyelv - de megtanulható. ;)

És a Törököknél jártál már? :D

"Szevász! Mi újság, mádzsár? Mi újság odáházá?" :D

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2014-11-29 12:02 Pepin (nem ellenőrzött)

Sajnos még nem jártam ezen helyeken. Igyekszem pótolni. :) Jó kis novella kerekedhetne ezekből az élményekbòl, melyeket leírtál itt. :)

h, 2014-12-01 12:16 Roah

Roah képe

Kihagynám.

Neked meg, nem az írástechnikáddal, hanem munkavállalói szempontból javaslom, nézz szét Görögék házatáján. ;)
Fillérekből - de tényleg azokból! - ki tudsz menni busszal, terepszemlét tartani. Olyan ellátásban részesülve, olyan kapcsolati tőkét kiépítve, amiből még akármi is lehet. Potom összegből nyolc napig élsz a paradicsomban - nem viccelek! -, és nem kell a parton, hasat süttetve pihegni a homok mennyországban; érdemes kérdezősködni a kint dolgozó magyar fiataloktól, milyen a paraméterek - szerintem az idegenvezetőd lesz az első, aki útba igazíthat. ;)

Nézz szét a neten is, ha gondolod, olvass utána - tudom, hogy a spórolás, a gyűjtés vihet rá arra, hogy már-már antiszoc közegben élj.

A görögöknél olcsó az apartman, a szoba, vagy kégli bérlés - nagyon olcsó! -, ha étteremben dolgozol, akkor a kajádat ki is pipálhatod, ahogyan a kintiek szokták, ha nem, 2009-ben a legdrágább girosz - ja, és hát kénytelen leszel feldolgozni, mit hívunk mi girosznak és mi valójában az :D -, 1 euro volt. (Parálián, a part egyik végi, jókora éttermében magyarok szolgálták fel, tehát az amúgy sem kis méretű giroszt még jobban felszerelték mindenféle földi jóval.)
És ha sikerül kijutnod az Olimposz lábához, ki ne hagyd a Jordan's Steak-et, és a Zeusz Fürdőkádja Vízesést. ;)

Egy valamit nem garantálok: negatív élményeket.
A Görögök nyugodtak - akkoriban, amikor mi kint voltunk, már javában állt a bál Athénban, a bankokat robbantgatták rendesen, és mi ebből, mi, egyszeri magyar turisták, semmit, még egy halk morgást sem éreztünk meg.
A görögök vendégszeretete határtalan szerintem, pontosan tudják, miből élnek, hogy miből élnek meg jól. (!)
Nyugodtak, ráérősek. :))))
Még hivatalos, napi sziesztájuk is van, ami szent és sérthetetlen. :))) (12-14ig. :D Bezony.)

"Mánnyáná" - mondhatnám ezt is. Görögül csak káromkodni tudok jól. :D (Két perc alatt megtanították a helyiek kint. :D)

Mielőtt megint világgá indulsz, vess egy pillantást oda is, a part menti városokra, fórumokra, ahol szezontól-szezonig nem biztos, hogy egy szálló szobájában kell bezárkózva elbarikádozva plafonra meredni műszak után, hanem a parton csobbansz, az éjszakai fürdőzőkkel - ha erőd és kedved engedi.
Legfeljebb szabadidődben rámozdulhatsz a görögre, a nyelvre; jaj, azt különösen szeretik arrafelé, ha az anyanyelvükön beszélsz.

Aztán majd jól megírod a görög-kalandjaidat. ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

p, 2014-11-28 15:16 polgarveronika

polgarveronika képe

Miről beszélgettek, fiúk?
Ott a pont:
"Az alsó szinten, velünk együtt csak magyarok laknak. Így ver minket az Isten."

Én még nem laktam munkásszálláson velünk, magunkkal. De voltam külföldön párszor, és menekültem, amikor meghallottam édes anyanyelvünkön karattyolni a honfitársakat. Jó messziről hallatszott...még az a szerencse. Volt időm arra, hogy elkerüljem magunkat arcpirulva.
Idehaza fel sem tűnik:(((((

Komolyan: Obb és Pepin! Álljatok össze, és csináljatok valamit:)))
Több szem többet lát, több kéz többet ír.
Üdv: V.

 

_______Tertium non datur ______

p, 2014-11-28 19:38 Dokesz

Dokesz képe
5

Nagyon felháborított ez az írás! Mennék segíteni neked rendet tenni ott akácfa szőlőkaróval meg van ám fokosom is, igaz eddig még csak falidísz... na, nem is írok többet erről mert kimoderálás lesz a vége.

Van benne kraft rendesen!

"Vihar hátán, sasok szárnyán
Hangunk messze elszáll"

p, 2014-11-28 20:08 polgarveronika

polgarveronika képe

Engem nem háborít fel, mert akkor sincs más, ha én haragszom.
Ne a problémát lássuk a helyzetben, hanem a problémában lássuk meg a lehetőséget!
És szerintem, bármilyen elkeserítő, felháborító, elgondolkodtató is a jelenség, egy valami előbb utóbb kibújik belőle, (már van is belőle némi csírázó növényke),mégpedig egy újfajta megközelítése a boldogságra/boldogulásra/életben maradásra való törekvés vágyának.A létért való küzdelem ,a XXI századi struggle for life.
Hatalmas kincsesbánya ez egy jószemű, jó tollu embernek!
Jön az Y és a Z generáció irodalmi tevékenysége!

 

_______Tertium non datur ______

p, 2014-11-28 20:44 Dokesz

Dokesz képe

Vázoltam egy lehetőséget a probléma megoldására. : )
A harag ugyanolyan mozgatórugó, mint bármely más emberi érzelem. Esetünkben a harag egy egészséges emberi reakció, a belenyugvás lenne kóros emóció. Legalábbis szerintem, és még rímel is.

Századunkban a létért való - "európai" eszméken alapuló - libsi maszlagküzdelem az ami borzasztóan káros, öngyilkos folyamat. Ezt a telért én nem tárnám fel akkor sem, ha a felszín alatt fut egycenti mélységben. Jelzem nem vagyok haragtartó, gyűlölködő, megkeseredett ember, de ha kell, hát mozgasson a harag.

"Vihar hátán, sasok szárnyán
Hangunk messze elszáll"

p, 2014-11-28 21:17 polgarveronika

polgarveronika képe

Azt mondtam, hogy a helyzet kitermeli a feldolgozandó irodalmi témák sorát is. (én itt most nem beszéltem a társadalmi tényezőkről, noha alapvető része a kérdésnek, de ez majd belefoglaltatik a feldolgozásba valamilyen módon, sőt már most is ott van).
Az a fajta tárgyilagos és naplószerű leírás, amelyet két szerzőtől is olvashattunk a témában, máris egyfajta iránytű lehet.

 

_______Tertium non datur ______

p, 2014-11-28 22:04 Dokesz

Dokesz képe

Obb és Pepin iránytűje is Magyarország felé mutat rendületlenül. Hál' Istennek zsigerből szembe mennek az általam is mélyen megvetett multikultival.

Jó, értem amit mondasz, én mentem el a témától nagy haragvásomban. Magyar merengő a messzi távolból vagy Önkéntes száműzött kesergője mint kortárs irodalmi zsáner. Mostoha viszonyok szülte műfaj. Jó a meglátásod.

"Vihar hátán, sasok szárnyán
Hangunk messze elszáll"

szo, 2014-11-29 12:00 Pepin (nem ellenőrzött)

Elkelnének a szállókra a rendteremtők. :) Köszi, hogy olvastad, véleményezted és a csillagokat is. Én kíváncsi lennék a véleményedre. :)

p, 2014-11-28 21:05 Petur

Első nekifutásra nem olvastam végig a Macerát. Itt-ott belekaptam, nem tetszett. Fáradt voltam, vagy csak nyűgös? Most megdöbbenve láttam, mennyi új hozzászólást szült ez az írás. Előbb a kommenteket nyálaztam át. Hm, erre még visszatérnék! Szépen újrakezdtem az első bekezdéstől.
Jó, éreztem a keserűséget, haragot, a félelmet, nem kevés szégyenkezést és iróniát. Tetszik a hitelessége!
Azok a regények, novellák, amik nagyon megragadnak, olvasás közben egyfajta filmmé változnak a fejemben. Érdekes, most ezek a képsorok egy fekete-fehér dokumentumfilmre emlékeztetnek.
A téma annyira erős, hogy nincs szükség kiszínezni a történteket. Az a gyanúm, Pepin inkább finomított a rideg valóságon.
Ezzel elérkeztem a szépszámú hozzászóláshoz. Szerintem kicsit mindenki érezte, átélte a történetben megfogalmazott érzelmeket, érzéseket.
Nem könnyű egy idegen helyen, idegen közegben, más nyelvet beszélők között. Nekem talán szerencsém volt. Az első kinti telemen majdnem belepusztultam. Haraggal jöttem el otthonról. Úgy éreztem kihúzták a talajt a lábam alól. Mikor idegenben kaptam egy lehetőséget, húsz körömmel kapaszkodtam belé. Összeszorított foggal dolgoztam. Túléltem, kibírtam. Még a tél közepén szó szerint megszökött mellőlem a német kollégám. Attól kezdve egy szlovák sráccal ketten végeztük három ember munkáját. Mostanra más lett minden. Megerősödtem, megnyugodtam, elfogadtak. Az emberekkel kapcsolatban én más tanulságot vontam le. (Mivel a társaság általában minimum 6-7 országból való.) Nemzetiségtől független, hogy milyenek vagyunk. Akadnak hitvány magyarok, de jókkal is találkoztam. Épp úgy, mint derék románokkal vagy szlovákokkal, meg szemét, vagy simán hülye szerbbel, olasszal.
Azt hiszem Pepin a munka, a munkahely okán tenyerelt bele a vastagjába. Otthon sem békés bölcsészekből áll egy betonozó brigád.
Ha sikerül megtalálnom azokat a leveleket, amiket az első hónapokban a családnak írtam, talán... talán... én is megosztom veletek pár "élményemet".
Hm, még egy gondolat a fentebbi hozzászólások ürügyén. Hazaszeretet? Mondtam, én haraggal jöttem Magyarországról. Haragudtam a rendszerre, amelyik kitolt velem. Haragudtam az ostoba, könnyen befolyásolható emberekre az együgyűségük miatt. Akkor úgy éreztem, belőlem kiveszett a hazaszeretet. Aztán rájöttem, hogy sehol sincs olyan íze az almának, mint amelyik a kertemben éppen lehullott a fáról, és csak a földet törlöm le róla, mielőtt beleharapok. Észrevettem, ha itt látok egy szép lányt, az szinte biztosan magyar, pedig jócskán nyugatra járunk Soprontól. És időnként apró irigységet vélek felfedezni a helyiekben, hogy én tudok magyarul, mely nyelvet még a kínainál is nehezebbnek tartják.

p, 2014-11-28 21:16 Dokesz

Dokesz képe

Köszönöm a tartalmas ismertetőt. Eddig sem szándékoztam, de ezek után biztos hogy nem megyek Innen sehova. És naná hogy az én méheim készítik a legédesebb mézet a világon!

"Vihar hátán, sasok szárnyán
Hangunk messze elszáll"

szo, 2014-11-29 16:03 Pepin (nem ellenőrzött)

Na, a méhészkedés egy gyönyörű szakma. Papám meg dédapám is méhészkedett. Második világháború előtti kaptárak hevernek otthon a padláson. :) Sok sikert hozzá!

szo, 2014-11-29 15:50 Pepin (nem ellenőrzött)

Szia! Köszi a hozzászólást. Örülök, ha egy kicsit is tetszett. Örülök, ha egy kicsit is megmozgatott az írás, vagy a hozzászólások alatta. Bizony, finomítottam. Ez elmondva egy baráti beszélgetés alkalmával sokkal hitelesebb, vagy jobban ki tudom magam fejezni. :) Ide nem illő szavak is elhangoznak egy olyan beszélgetés alkalmával.

Belőlem soha nem veszett ki a hazaszeretet. Csak amiatt vagyok mérges és elkeseredett, hogy a magyarok többsége, akikkel kint találkoztam, mintha nem akarnák elfogadni, hogy mi a tesómmal nem kurvázni, inni, szívni, verekedni megyünk ki, hanem mert dolgozni akarunk, és pénzt gyűjteni. Volt idő, amikor azt mondtam, hogy soha többet külföld. Legalábbis nem így, nem szállókban nyomorogva. A melóval sehol sem volt gond, mindig a lakhatás csinálja ki az embert. Én így vettem észre. Aztán vannak olyan napok, amikor azt gondolom, minden más ország jobb ország. Húzzunk kifelé, az utolsó meg kapcsolja le a villanyt.

p, 2014-11-28 23:36 Kaiser

Kaiser képe
5

Elolvastam. Jó volt. Sőt. Nekem az sem baj, hogy a macera tetőfoka, a balhé kimaradt - szerintem így hatásosabb, de ez teljesen szubjektív.

Jól átadtad az általános helyzet keserűségét és reményvesztettségét, és a konkrét szituáció feszültségét is, így pedig véleményem szerint egy nagyon jó összhatást értél el.

Talán az sem kizárt, amit Vera már Obbnál és itt is leírt, hogy ez egy olyan téma, ami nagyon aktuális, jól ábrázolható, és a konkrét történeteken kívül sok dolgot el lehet vele mondani, ez pedig megágyazhat annak a lehetőségnek, hogy a hasonló írások irodalmi trendet teremtsenek.

Mit tudnék ezen kívül hozzátenni a témához, illetve a kommentekben kialakult beszélgetéshez?

Szerintem semmi érdemeset vagy érdekeset, bár a magyarságot és a nemzeti identitást illetően megvan a véleményem, de az szőrmentén érintené az akutálpolitikát is. Én ugyan nem tekintem a nemzeti identitást politikai kérdésnek, de nagyon sokan igen, ezért nem tudnék emellett a szál mellett teljesen elmenni. (Ha valakit mégis érdekel mi a véleményem, privát üzenet formájában nagyon szívesen beszélgetek erről és hasonló dolgokról.)

_____________________________
"Your only hope, a life charmed black
An empty grin for we cannot turn back
A seeking silence and a creeping lust
The pork-men crackle as they turn to dust"

szo, 2014-11-29 11:54 Pepin (nem ellenőrzött)

Köszi az olvasást, véleményt, csillagokat! :) Igen, rendkívül kiaknázatlan még ez a téma, ezért rendkívül sok az elmondanivaló, megmutatnivaló. Engem például érdekel, hogy mi a véleményed erről az egészről. :)

szo, 2014-11-29 11:05 Obb

5

Pont most beszélgettem az írásodról, egy kedves ismerősömmel, és teljesen jogos, amit mondott. Már az elején abbahagyta az olvasást, mert annyira félrefogalmaztad.
Szóval igen, ha egy kiadó kezébe kerülne, szinte száz százalék a kukában végezné.
Én mégis fent tartom az ötösömet, mert bár van a fogalmazáson, mit csiszolni, ez már olyan írásod ami lényegre törő, hiteles, benne van minden, a körülményeink, érzelemvilágunk stb.
Ha írod még őket, én szívesen vállalom a korrektúrát.

szo, 2014-11-29 11:51 Pepin (nem ellenőrzött)

Igen. Tisztában vagyok azzal, hogy kiadni nem lehetne. Ez a Karcra készült, hogy az előttem rejtve maradt hibákat felfedezze más, és tanuljak belőlük. Én a népes cseh családra gondolok, hogy ott lehet az egyik félrefogalmazás. Igaz, írói ambícióim már nincsenek, de nagyon örülnék, ha egy kicsit segítenél. És megtisztelő, hogy felajánlottad a korrektúrázást. Nagyon szívesen elfogadom, persze, ha nem nagy meló számodra.

szo, 2014-11-29 12:19 Obb

De nagy meló lenne, akkor vállalom, ha írsz még sok-sok hasonlót, és esetleg majd kiadásban gondolkodsz. Addig csak inkább néha pár észrevételt tennék.
Pl. itt van a lesni szó, amit titokban végzünk, mondjuk kulcslyukon át vagy valaminek a takarásból

szo, 2014-11-29 16:12 Pepin (nem ellenőrzött)

Huh. Hát van pár, és születnek is újak folyamatosan. Akkor még párat teszek ide fel, hogy meg lehessen állapítani, fejlődök - e, és van-e értelme foglalkozni az írásokkal.

Na, pontosan az ilyen technikai dolgokat szeretném megtanulni, amelyekre felhívod a figyelmemet. Amikor írom, nekem nem esik le, sajnos.

szo, 2014-11-29 17:09 Obb

Nézzünk meg mást is akkor:
"Tesómmal fekszünk a délelőttös műszak után az ágyunkban" - sok mindenen el lehet gondolkodni az ágyunkban szó kapcsán, először is, miért tartod fontosnak, hogy jelöld az ágy birtokosát? másodszor, hamár így írtad, felmerül a kérdés, hogy kettőtöknek csak egy ágya van? harmadszor kell-e az oda, hiszen mi máson is feküdhetnétek? persze fekhetnétek máson is, na akkor lenne értelme leírni azt. És lehetne még ragozni a feleslegesen felmerülő kérdéseket, amiket ez az ágyunkban felvet. Szóval jobb azt inkább likvidálni, és nem azzal foglalkozni, hogy min, hanem, hogy hol fekszetek, azzal megvan egy kép az életeretekről, esetleg egy-két jelzővel lehet képet fokozni: szűk szobánkban, sivár bérleményünkben, hat négyzetméteres életterünkben, ezek csak gyors példák az igényesség figyelembevétele nélkül
Azután jön ez:
"amin keresztül gyermekláb dobogás hallatszódik. Népes cseh család dübörög odafent." - most egy család dübörög odafent vagy egy gyermekláb dobogása hallatszódik le? a kettő kizárja egymást!

Szóval így, aprólékosan kell végigmenni egy szövegen, hogy az tisztulgasson.

szo, 2014-11-29 17:23 Pepin (nem ellenőrzött)

Köszi az észrevételeket. Javítottam, remélem tisztbbnak tűnik a szöveg eleje, és nem bonyolítottam.

szo, 2014-11-29 19:15 polgarveronika

polgarveronika képe

Örülök, hogy mégsem pusztába kiáltott szó!
Társszerzők, szerzőtársak, rajta! (nem lesz könnyű, csak rajtatok múlik, hogy mit hoztok ki belőle)
A többit majd...
Üdv:V

 

_______Tertium non datur ______

szo, 2014-11-29 21:09 Forsaken

Forsaken képe
4

Magyar realizmus: kicsit savanyú, kicsit sárga, de a miénk. Szerencsére én sosem kényszerültem külföldre, de rövid utazásaim során azt tapasztaltam, hogy nagy vonalakban egyre kevésbé beszélhetünk magyar kultúráról. Mi ugyanis az elmúlt évtizedekben egyre inkább ugyanabban a becstelen, áskálódó, szervezetlen, keserédes, proletár kelet-európai szellemiségben élünk, mint cseh, szlovák, lengyel, román, ukrán, horvát vagy szerb társaink. A négerek után mi lettünk a Nyugat új rabszolgái. Szomorú ezzel szembenézni, de egy ilyen írás kedvéért szívesen megteszem.

-----------------------------
"Szemléletednél
Csak étrended kevésbé
Egészséges tán."

szo, 2014-11-29 22:31 Pepin (nem ellenőrzött)

Koszi az olvasast, velemenyt, csillagokat! Van ennel vadabb elkepzeles is a nyugati, foleg nemet rendszerrol. Marmint, hogy miert jott letre. De annak nagyon osszeeskuves-elmelet szaga van.

v, 2014-11-30 00:17 bupber 81-Szomb...

Üdv. Nos, ha volt, aki első mondat után abbahagyta, akkor vettem a fáradtságot és elolvastam. Azt javasolnám, hogy papírra, ceruzával írd le, másold le az egészet. Rengeteg megjegyzést lehetne tenni, de szerintem, ha más javaslatára javítanál itt-ott, annak a lényege nem biztos, hogy megmaradna. Azért javaslom így kézileg, mert soronként, szavakként az mind munka, ami lassúbb gondolkozásra késztet.
Egyszerre egy dologra kéne figyelni. Én több helyen találtam olyan részt, ahol vagy a megfogalmazásból adódóan, vagy a nem megfelelő szó megválasztásától kifolyólag az olvasót megzavarhatod. Alaposan olvasva gondolj arra, hogy egy adott szó, ige vagy szórend, mit hoz elő egy olvasóban. Minden mondatnál fejtsd ki magadban a mondat értelmét.
Impulzusként adok két példát találomra az induláshoz:
…rajtuk keresztül kell átfúrnod magad a kijárat felé. – ezt nem hiszem el! Én, ha ott lennék, megpróbálnék közöttük furakodni egész a kijáratig, vagy a kijárathoz és nem csak felé.
…a dombokon túl a melóhely emelkedik az egész táj fölé. – ha ilyen kijelentést teszel, anélkül hogy be lennél drogozva, akkor veszem a seprűmet és a Hargitáig meg sem állok. Oz varázslóját nem fogom irigyelni. Ez nekem azt ábrázolja, hogy a szép tájból felemelkedik egy hely és neki indul a kék égboltnak. (ennél a megjegyzésnél lehet, hogy van aki helyesnek találja az eredetit, mert amit én magyaráznék oda, azt másként kell írni. De gondold meg: egyértelmű úgy, ahogy írod?)
üdv. Laci

v, 2014-11-30 11:17 Pepin (nem ellenőrzött)

Köszönöm a tanácsokat. Javítgattam, talán érthetőbbek így az említett részek is.

v, 2014-11-30 11:35 polgarveronika

polgarveronika képe

"Tesómmal fekszünk málló falú szobánkban délelőttös műszak után. Nézzük a plafont, amin keresztül lábdobogás hallatszódik le hozzánk. "

Ruhástól fekszünk az ágyon. Én az ablak mellett, tesóm a falnál.Bámuljuk a koszos plafont. Pihennénk a délelőttös műszak után, de nem tudunk.Fentről szüntelen lábdobogás hallatszik. stb

Én valahogy így indítanék. Tömören, minimálban.
És címen is változtatnék (A macera egy viszonylag hosszú, kellemetlenkedő, jobbára felesleges cselekvéssor):Alsó színt -vagy ilyesmi-, ami utal a helyzetre lelki és fizikai relációban is.

Javaslom: sorrol sorra, szóról szóra haladni, és leszedni mindent, ami nem kell. Legyen olyan csupasz és rideg, mint amilyen a szobátok. Az eleje nagyon lényeges. megadja a hangulatot.
Szóval érted...
V.

 

_______Tertium non datur ______

v, 2014-11-30 12:02 Pepin (nem ellenőrzött)

Írtam egy verziót. Próbáltam ötvözni a sok segítséget. Talán nem túl rossz.

v, 2014-11-30 12:30 polgarveronika

polgarveronika képe

Alakul. Aztán nehogy úgy járj, mint az, akiről említést tettem egy blogomban :))) Egy írástudó barátom szokta mondani: Mindenkit hallgass meg, de csak magadra hallgass! (végülis az írás a tied)

 

_______Tertium non datur ______

h, 2014-12-01 10:44 Dokesz

Dokesz képe

Hogyne, írok véleményt is.
Nem akarok nyelvtanozni meg szőrszálhasogatni, te ezeken már átléptél, tudsz írni. Mondom a lényeget:

Nagyon jó a befejezés, engem nem is izgat a verekedés, ezt itt kellett befejezni, a mondandó már benne van. Nyers, brutális valóság, nagyon jól szemléltetted az erkölcsi fertőt. Engem szíven ütött amit a magyarokról mondasz. Másoktól is hallottam már hasonlókat külföldi munkáik kapcsán. Ez nem tetszett, hiszen általánosítasz. Rossz! Kárhoztasd csak a többi nációt, de ne a saját fajtádat. Talán akkor, ott úgy érezted le is írtad, de ezzel bántod az olvasókat, engem nagyon zavart. Jelenleg 685 olvasás ez már felelősség! Legyél patrióta!

Mindezek ellenére az öt csillag elvitathatatlan.

Szia, Roah! Tetszik az Ír párhuzam!

"Vihar hátán, sasok szárnyán
Hangunk messze elszáll"

h, 2014-12-01 11:45 Roah

Roah képe

Szia, Dokesz! :)))

Aha.
Patrióta. ;)

...meg aztán, ahhoz, hogy az ember illegális édes-hármasról halljon, nem kell kimenni külföldre. Egy nagyon jó barátom testközelből tapasztalhatta meg ezt, páratlan látványban részesült amikor rajtakapta a kedves feleségének nem nevezhetőt a saját ágyukban, két fazonnal, egyszer még írtam is róla itt, asszem Licaj Vuv, Képzelőerős műve kapcsán.

...és szobalánykodtam is. Itthon.
Egy életre kiábrándultam a házasság intézményéből, olyan dolgokat láttam, olyan...hagyjuk is. Még csak alibit sem tudnék felhozni a mentségükre, hisz' anyagilag bőséggel eleresztett férfiakról és nőkről lenne szó, luxus körülményekről. Mégis megteszik - a tény, a cselekmény ugyanaz, csak az életkörülmény és a motiváció más.
Sok külföldi vendéggel.

De itt vannak a Kanadai-magyarok, honlapostul, összefogásostul. :)))
Tiszteletreméltóstul.
Jó, követendő példával szolgálva. :)))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2014-12-01 13:40 Pepin (nem ellenőrzött)

Koszonom a velemenyt. Sajnalom, hogy megbantottalak. Nem allt szandekomban, persze tudtam, hogy az altalanositassal ebbe belefuthatok. Nezd. Azt irtam le, amit tapasztaltam. Ezt tapasztaltam. A jofejek mind haza menekultek, a rosszarcok meg vigan eltek, elnek ma is, baszogatjak a tobbieket, osszeverik a szlovakokat, cseheket, meg midnenki mast, de kulonosen az emlitett ket nacio tagjait utaltak ott. Jon ennek meg folytatasa, ahol szeretnem bemutatni azt is, hogy ha egy szallon csak magyar ciganyok elnek, micsoda helyzeteket teremthet egy olyannak, olyanoknak, akik azt az eletstilust, habitust nem kedvelik. Tudod, az a rossz, hogy amit a legtobbszor tapasztaltam, az szornyu a kulfoldi magyarokra nezve. Ahogy Obb is irta: csak a Sparkasse foglalkozott veluk, a tobbi bank elhajtotta oket. Nem tudom, mi all pontosan emogott, de van benne egy kis utalat a magyarok fele. Es amikor nem a magyar segit, hanem a szlovak, vagy a nigeriai, gambiai, akkor eloszor csak elgondolkodsz, hogy jo, oke, egy faszfej. De aztan talalkozol egy masik magyarral, aki lopja a kajadat, neked alig van penzed, mert felhavi lovet kapsz csak, neki meg teljes havi penze van, raadasul proviziot is kap, mert titeket szervezett be a nemet munkakozvetitohoz. Es tudod, hogy a penz kajara kell,mert a tesodon latszodnak a skorbut elso tunetei, vitamin kene minden mennyisegben, de alig esztek. Es meg el is mondja neked a magyar, hogy a haverokkal bedobtak par narancsot a hutotokbol, vagy viccesen megjegyzi, hogy finomat foztek. A csehek meg kajat adnak nektek, meg az osszes tobbi nemzetiseg tagjai. Fel lehet fogni ezt humorosan is, de a nem tudom én hányadik ilyen csalodas utan azert csak elkezded utalni a sajat nepedet. Lelkifurdalasod van, mert hat otthon ugy tanitottak, hogy szeresd az orszagod, hazad, neped, tegy meg ertuk mindent. Es nem megy, mert jonnek megint, es reszegen kibaszkodjak az ablakokon a szekeket. Az utolso heten, amikor felmondtunkmar, vittuk a kilincset munkaba, betomkodtuk a zarat valamivel, mert a magyaroknak volt kulcsuk minden szobahoz, es szoltak a csehek, hogy atneznek minden eltavozo ember szobajat, hogy mit vihetnek el. No, de tudom, hogy vannak rendes, ertelmes magyarok is, de ez az iras azt mutatja be, hogy mi van ha nem talalsz olyanokat, akik rendesek. No, de jonnek uj irasok, es ott mas is lesz, nem csak a sajat nepem ostorozasa. Megegyszer ne haragudj, ha rosszul esett.

h, 2014-12-01 14:07 Dokesz

Dokesz képe

Nem bántottál meg, tudom, hogy tapasztaltad és megélted ezeket a dolgokat, ezért nem kell elnézést kérned!

"Vihar hátán, sasok szárnyán
Hangunk messze elszáll"

h, 2014-12-01 18:47 Pepin (nem ellenőrzött)

Ahogy Roah is irta, teljesen jogos, ha egy olvaso valaminek a hianyat felhozza. Ebbol az irasbol hianyzik a hazaszeretet. Valoszinuleg rossz helyen voltam. Olyan kornyezetben, ahol csak ilyen magyarok dolgoztak, eltek. Sajnaltam ezt az egeszet. Azert mentem ki, mert menekultem innen, a munkanelkulisegtol, az allando falakba utkozestol, es azt hittem, majd kint mas lesz. Es rosszabbat tapasztaltam, mint itthon. Ezert vagyok merges. Nem Rad, es nem a Te hozzaszolasodra reagaltam igy, hanem mert eszembe jutottak a dolgok, amelyektol haza menekultem. En szeretnek itthon elni, minden erommel azon vagyok jelenleg is, hogy azt mondhassam a nemet kozvetitoknek, hogy schuldigung, a munkakeresesem nem aktualis, mert itthon talaltam jobbat, es nem kell osszezsufolva aludnom masokkal, hogy a tobbezer horkolas kozul azt se tudjam, melyik az enyem. A Kelet horkol, alszik, nem veszi eszre, hogy mi tortenik. Kimennek a penzert, aztan csaladok hullanak szet. Nem egy ilyet lattam. Es a vegen a gyerekeik azt se tudjak majd, mi az a harom szin, ami egy zaszloban egymas utan kovetkezik, es azt pedig legkevesbe, hogy mit jelent az a harom szin. :(

h, 2014-12-01 14:28 Roah

Roah képe

Csak én hallak mérgesnek, vagy mérges lettél?
Úgy beszélsz, mintha egy órája történt volna ez az egész.

Hé, nyugi. :))))

Nem tudom, mennyire lehet vigasztaló, de én ugyanezt tapasztaltam egy hazai öntödében, csak románoktól. Egymást ölték, még családon belül is félszigetnyi különbségekkel bírtak, és alig beszéltek magyarul; három fiú testvér. A legidősebb a mérnökök jobb keze volt, gyakorlatilag egy zseni, egy szolid munkamániás, akinek még órája sem volt, mert nem érdekelte az idő, vagy az, mennyit dolgozik. A középső, akit nem tudtak olyan eszterga-géphez vinni, amit ne tudott volna megjavítani. És a legkisebb, az a harmadik...ha ránéztem, mindig egy szarvasbogarat láttam, körszakállal, fekete, gomb szemmel. (Nem tudom máig megindokolni, miért.)
Rettegtem tőle. Na, az csak úgy volt ott, a testvérei magyarázkodtak helyette - és gyakran dolgoztak is -, borzalmasan agresszív és kezelhetetlen forma volt. Verekedések, italozás, mások kajáinak felkajálása, konfliktus-generálás, kötözködés, de minimum egy lökdösés naponta, sosem bírt magával.
Nem vagyok egy majrézós nő, bárkivel elboldogulok, a többetészívvel mindig működik, és nem árt, ha kéznél van a humor, de tőle...a szarvasbogártól rettegtem. "Egyszer úgyis megdugom a hónod alját!" Ezt harsogta nekem, csak úgy, bármikor, amikor a közelemben volt. Vagy csak meglátott.
Tudod, mi volt benne a legfélelmetesebb?
Hogy szerintem megtette volna, ha lehetősége nyílik rá, egyszerűen megéreztem. Hogy komolyan is gondolta azt, amit mondott.
Elhittem neki.

Ők éltek szállón, szép hírrel. Mégis voltak köztük jók, becsületesek, rendesek, akik vállalták akkoriban ezt, hogy tőkét gyűjtsenek, semmi más céljuk nem volt, csak a pénzszerzés.
Elhiszem, hogy ridegen hangzik, de ez a lényeg ebben a pokolban, amit határon túl munkának csúfolnak.

Eltudom képzelni, min mentetek ott keresztül.

Szóval írd ki, ha ennyire felhúz, jobb kint, mint bent.

És ne húzd fel magad.

Jó?

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2014-12-01 18:51 Pepin (nem ellenőrzött)

Merges lettem. :) De nem Dokesz miatt, es nem ra, hanem az emlekek tortek fel bennem. Irnom kell, azt hiszem. Egyebkent nekem is a penzszerzes volt a celom eloszor. De nem hagytak. Folyton massal kellett foglalkozni, folyton valaki basztatott, es igy nem buli a nagy tokegyujtes.

Koszi a torteneteket egyebkent, a sajat sztorikat. :)

h, 2014-12-01 19:10 Roah

Roah képe

Tudom - ki kell írni, nincs mit teketóriázni.

Románokkal is ez volt - volt egy fiatal pár köztük, a lány kissé nyílt volt, és egyszer, szegénykém, kikotyogta nagy vígan, hogy már hat kilót gyűjtöttek össze magyarban. Máriám! Hogy mit kaptak ezért?! Román, magyar, aki csak a nagyműhelyben volt, oltották őt/őket jobbról-balról.

Az irigység nem válogat a nemzetek közt, én ezt vallom.

Rossz helyre mentél! Nem véletlenül kattogok ám ezen.

Gyűjteni klassz, spórolni is, célokat kitűzni, ezek jó dolgok - és különben is, mondhatsz, amit akarsz, úgyis tudom már, hogy baromira nem írtad még le a népedet. ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2014-12-01 19:16 Pepin (nem ellenőrzött)

Meg nem. Nem is szeretnem. De ahhoz, hogy vidamabb, esetleg csak siman pozitivabb megkozelitesben irjak a magyarokrol kellene egy kis pozitiv tapasztalat is. Vagy inkabb tobb, sokkal tobb.

h, 2014-12-01 17:15 Kaiser

Kaiser képe

Dokesz, én nem tudok veled egyetérteni. A hitelességet és az őszinteséget a patriotizmus érdekében feláldozni szerintem nem jó dolog. De ez már köztünk elvi különbség.

_____________________________
"Your only hope, a life charmed black
An empty grin for we cannot turn back
A seeking silence and a creeping lust
The pork-men crackle as they turn to dust"

h, 2014-12-01 17:35 Dokesz

Dokesz képe

Te még vagy olyan fiatal, hogy idealista legyél. Én is az voltam valaha. Amikor mindenki az ingujjából húzgálja a lapokat a kártyaasztalnál, és nincs lehetőséged felállni az asztaltól, na, akkor elszállnak a szép remények, a tiszta eszmék. Becsülendő a hozzáállásod.

"Vihar hátán, sasok szárnyán
Hangunk messze elszáll"

h, 2014-12-01 17:48 Roah

Roah képe

Kaiser, ennek semmi köze a hitelességhez; de ha már szeretnél, akkor Pepin maga írta le, néhány fentebbi hozzászólásában.
A hazája szeretetét - ha csak néhány gyerekkori, vagy fiatalkori élményét valamilyen módon beleviszi/beleviheti a történeteibe, sajátos naplójába, akkor tegye meg, és az olvasót nem bántja vagy bánthatja ez.

Nem tűnik úgy, hogy ez ellen akár egy betűvel is tiltakozott volna az író - sőt!
Láthatóan kedvelte a témát.

Vannak olyan külföldi munkáltatók, ahol a munkaszerződés tartalmazhatja azt is, hogy a szállást biztosítják, ingyen, esetleg potom összegért, vagy havi jövedelemből vonnak egy jelképes bért.

A gond az, hogy a fiatal, ereje teljében élő vagy nem tudja - honnan is tudná?! -, vagy nem számol azzal, hova is megy, mit adhatnak olcsón, vagy ingyért, és mit ér a pénz, ha hazaérve kiéghetsz, testileg-lelkileg elgyötörnek, megéri-e ez a számkivetett életmód koszos három kilót havonta.

Mivel a szerző kimondottan fiatal, ez a nézete változhat, engedtessék már meg az olvasónak is az, hogy a hiányérzetét, nevezetesen a hazája iránti szeretet-hiánynak leírását kifogásolja, ami nagy mértékben benne van szerzőben; ezt az űrt egy következőben akár pótolhatja is.
A hazafiság ebben a szókörnyezetben mást is jelenthet.

Magyarként kötelességemnek éreztem, hogy ezt megvitassam a szerzővel, és hogy ezt jól tettem, egészen megható kommentjei, gyerekkori élménybeszámolói támasztják alá.

És még egy utolsó észrevétel, kizárólag a tematikára vonatkozóan: ha ennyire ocsmány a kinti élet, akkor miért él kint ennyi magyar?
Első válasz: pénz.
Második válasz: pénz.

És szerencsére vannak pozitív - túlnyomó többségük az! - élmények, magyarokról magyaroknak.

Ez egy érdekes írás, ahogy nézem, Pepin szívét-lelkét beleteszi a javításba, átírásba - a hitelességen egy-két patrióta gondolat nem ártalmas, sőt, arányt is vihet bele.
Akár azok számára, akik nem igazodnak el a sorok között.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2014-12-01 18:06 Kaiser

Kaiser képe

Értem, és valamilyen szinten egyet is értek. Egy-két patrióta gondolat nem ártalmas. Miért is lenne az? Nekem Dokesz hozzászólása volt az, amit lehet, hogy kissé túlreagáltam. De nálam ez egyfajta védekező mechanizmus. Nagyon érzékeny vagyok a hitelességre, nem bírom elviselni, ha valami láthatóan művi és hazug, éppen ezért gondoltam, hogy jelzem, én nem értek egyet azzal az attitűddel, hogy más nemzeteket szabad kritizálni, de a sajátunkat nem. Mert nekem leginkább ez jött le Dokesz hozzászólásából.

(Persze ennek lehet, hogy az az oka, hogy kiábrándultam a saját hazafias érzelmeimből, de ez már csak akkor lényeges, ha nagyon pszichoanalitikusra akarjuk venni a figurát, és valaki majd megmagyarázza, hogy igen, Kaiser ezért idegenkedik az irodalmi patriotizmustól. :D)

_____________________________
"Your only hope, a life charmed black
An empty grin for we cannot turn back
A seeking silence and a creeping lust
The pork-men crackle as they turn to dust"

h, 2014-12-01 18:22 Roah

Roah képe

Nem, inkább úgy fogalmaznék, hogy Kaiserből kiugrott a kora. ;)

Mi láthatóan hazug? És mi a művi?

És helyben is vagyunk: más nemzetet lehet méltatni, de a sajátodat nem?
Pedig valamiért nagyon szereti a szerző az otthonát. :)))) Különben nem lenne ennyire dühös, nem kritizálná keserűséggel.

Nem vagyok sem bíró, sem író, sem rendező, csak egy magyar csaj, magyar szívvel, aki magyarul olvasott egy szörnyen csalódott szerzőtől egy beszámolót, amit kint élő és más szót nem találok, bugrisul viselkedő magyarokról követett el.

Obbéknál szerencsére nem volt ez, sőt, inkább a kinti kín elosztásáról írt, még a családját is kivitte, szóval legalább annyi jó élmény is van, mint amennyi árnyalás.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2014-12-01 18:50 Kaiser

Kaiser képe

Láthatóan hazug és művi az lenne, ha például minden negatív tapasztalat ellenére Pepin elfojtaná ezeket, és írásban - patriotizmusból? - méltatná a kint élő többi magyart, egy rossz szót sem szólva róluk. Mert nem szabad. Mert hazafinak kell lenni, és bírálni a haza többi fiát hazafiatlan. Az igazság pedig mindegy. (Túlreagálom, vagy félreviszem, én nem tudom, mindkettő lehetséges.)

"És helyben is vagyunk: más nemzetet lehet méltatni, de a sajátodat nem?" - Én általában óvakodom a méltatástól is, mármint ha egy olyan kollektív dologról van szó, mint egy nemzet. Ergo én pl. sosem írnék le olyat, hogy mi magyarok milyen rosszak vagyunk... bezzeg a kirgizek! Vagy a mordvinok! Na ők tudnak valamit! Nem. De ez mondjuk csak én vagyok. Sokkal jobban szeretem, ha valaminek a negatív oldalát mutatják meg, hozzá kell tenni, hogy hitelesen, nem hatásvadász módon. Azért, mert csak ilyen módon lehet szembesülni azzal a világgal, amibe beleszülettünk. Nem szabad elmenekülni a negatív dolgok elől. El kell fogadni, hogy vannak, és ha van bennünk hozzá elég mersz, idealizmus és kötelességtudat - akkor harcolni azért, hogy változzanak.

_____________________________
"Your only hope, a life charmed black
An empty grin for we cannot turn back
A seeking silence and a creeping lust
The pork-men crackle as they turn to dust"

h, 2014-12-01 19:23 Roah

Roah képe

A hazád szeretete, Kaiser, az a hazádé.

Nem viszed félre, mert az egész téma egy nagy barlangi szakadékhoz hasonlít, aminek párkányán, sziklához lapulva oldalazva haladunk.
Ha megcsúsznál, elkaplak, ne félj ilyesmitől.

A hazád az...
Nem kinti-benti, nem szállóhoz kötött, nem olyan, mint a strucc üzemmód, nem tagadás, az csak simán a Futrinka utcában van. Vagy egy kertben. Vagy a Margitszigeten. Egy erdőben. Egy faluban. Egy hóvirágban.

Itthon; ahonnan egy fiatal, magyar munkavállaló útnak indult - és oda is tért haza.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2014-12-01 20:24 Kristálysólyom

Kristálysólyom képe

Nem olvastam végig az összes hozzászólást, de az könnyen lejött, hogy sikerült valamit kiváltanod mindenkiből. Nem semmi, gratulálok! :)
Nem tudom, előttem hányan írták, én nem egészen értek egyet az itt leírtakkal, de sajnos tudom, hogy igazad van, és ami csúnya, azt is meg kell írni.

De mondok neked ellenpéldát: én eddig ahány lengyellel találkoztam, mind jófejek voltak, együtt söröztünk, én lengyelül, ők magyarul tanulták meg azt a bizonyosat: ... együtt harcol s issza borát...
Szerintem közegen is múlik, hogy milyenek az emberek. Munkásszállón még nem voltam. De nem sok jót hallok róla.

Érzem, amit írsz. A nemzetek közötti ellentétekről viszont hadd példálózzak kicsit.
Mi Selmecre járunk az egyetemistákkal (Miskolcin több száz éves hagyományok vannak, az Alma Materünk Selmecen, és ott időről időre lerójuk tiszteletünket az alapítók és a hagyományok előtt.)
Selmecen félnek már a hozzánk hasonló diákoktól. Tettetik,hogy egy szót nem értenek (sokszor angolul sem... de csak nekünk...), és csak akkor szólnak hozzánk magyarul, ha hallják, hogy róluk beszélgetünk. Nem viccelek: a magát franciának tettető halandzsázó havert hamarabb szolgálták ki x helyen, mint minket, pedig jó húsz perccel később érkezett!
Több ezer egyetemista munkája ez, és mi, akik tényleg viselkedünk, már szinte el akarunk süllyedni, mikor röhögve mondják a többiek, hogy most villát, bögrét, ágyneműt... loptak, merthogy nem szolgálták ki őket 5 percen belül, meg különben is itt mindenki bunkó, csak ők nem. És én legszívesebben lekapnám az arcukat, mert állítólag egyetemisták, és az értelmiséget kéne képviselniük, és rá kell jönnöm, hogy qrvára nem! Basszus!!!
Én ettől vagyok olyan dühös, amilyen te, hogy néhány idiótáról leírják az egész diákseregletet, és nem egyszer akartak már minket meglincselni, mert magyarul mertünk beszélni Selmec utcáin - ahová elvileg az emlékek és a béke vitt.
Szomorú. DE.
Tavaly együtt koccintottunk a szlovák mikulással, aki csak németül beszélt, azt is dadogva. Jól olvastad, a szlovák mikulással! Ittunk! "Beszéltünk"!
Mondjuk ez az egész ellentét a magyar-szlovák-román-stb. között minden nemzetnek a saját felelőssége lenne, nevelni kéne a népet, nem izzítani, és ez megint nem rajtunk múlik, az viszont igen, mi hogyan állunk hozzá.
Én érdekes módon még sosem konfrontálódtam szlovákokkal, lengyelekkel, románokkal... engem mosollyal szolgálnak ki, mert én is mosolygok, mert leteszem a nagy kokárdámat és másokról is leveszem, amikor beszélgetek velük. Aki pedig nyitott rá, azzal közösen tűzzük fel egymásra, és tanítjuk egymást, tanulunk egymástól.
Nem mondom, hogy egyszerű, mert nem az. De működik.
Munkásszállón meg nyilván mindenki elkeseredett és mindenki dühös. Senki sem megy jókedvéből külhonba dolgozni, pláne nem éhbérért. Nem is csoda, ha kiéleződnek a konfliktusok.
Az a baj, hogy ebben mindenkinek részt kellene vennie... de ha senki sem, nem csoda, hogy előbb-utóbb mindenki utálni fogja a másikat. Kívül lehet ezen helyezkedni? Valahogy csak kéne...
Ne a hazádat utáld! Ne a magyarokat! Ne a nációkat! Utáld azokat az egyéneket, akik ilyen helyzetbe hoztak! Azok mindenütt vannak, nemzetiségtől függetlenek.

elírások:
áuszlenderséget
félénkek tűntök

heverek - heveredek?

csak azért mert autó hangját hallom. - mert elé vessző

Robbanni készül az Isten labora,
mert senkinek nem fekszik az ora et labora.

h, 2014-12-01 21:21 Ovidius

Ovidius képe

"Ne a hazádat utáld! Ne a magyarokat! Ne a nációkat! Utáld azokat az egyéneket, akik ilyen helyzetbe hoztak! Azok mindenütt vannak, nemzetiségtől függetlenek."

Mintegy sokezer éve létező, megoldatlan, és megoldhatatlan ügy... :)
Ja, igen... Nem magyar, szlovák, román ügyről van szó. A Homo sapiens sapiens alapvető problémájáról. Civilizációs alkalmatlanságáról.

Az írásról valamit. Obb rostocki sorozatával együtt ezek az írások nem elsősorban irodalmi színvonaluk miatt jelentenek meglehetősen komoly értéket. Ezek olyan szociológiai hangulatjelentések, amiktől ez ember zsebében kinyílik a bicska. Mindketten máshova helyezték a hangsúlyt, és mindkettőjüké pontosan oda vágott, ahova kell. Az olvasó lelki vékonyába...
Obbnál több keserűség, Pepinnél több düh jött elő. De mindkettő egyforma abban, hogy valami olyan sárlavina, ami elsöpri azt a hazug öntetszést, amire mi emberek hajlamosak vagyunk. Hogy miért vagyunk rá hajlamosak, nem tudom, de a hozzászólásom elején említett párezer év letelte vélhetően sejtet belőle valamit,... ha belegondolunk...

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

h, 2014-12-01 22:48 Kristálysólyom

Kristálysólyom képe

Annyit de annyit lehetne erről beszélni!
A Homo Sapiensről, az emberi természetről, a különféle ellentétekről és vitákról...
Én nem mondom, hogy undorító ez , pedig sokáig én is utáltam, de már úm. megbékéltem vele. Mert ez van, lesz, max faragni lehet, eltűntetni soha, és szerintem nem is kell feltétlenül. Csak meg kéne tanulni élni vele.

Robbanni készül az Isten labora,
mert senkinek nem fekszik az ora et labora.

k, 2014-12-02 07:35 Roah

Roah képe

De, van még esély, hogy ez változzon - tudom, hogy egy-két szerző még nem csinál nyarat, de talán néhány ilyen írás észhez térítheti azokat, akik nekivágnak külhonnak.

Azért beszélek így, mert itthon a saját bőrömön tapasztaltam, hogy a legelítéltebb, legintézetibb, legbörtönebb tíz munkavállalóból nyolcnak ez sikerült.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2014-12-15 19:35 Pepin (nem ellenőrzött)

Jaj basszus! Ez a hozzászólás meg itt maradt reakció nélkül! Bocsi! No de inkább később, mint soha.

Amit írsz a diákseregről, mármint, hogy néhány hülye miatt viselkednek veletek úgy a helyiek, az nagyon hasonlít egy hasonló élményemre. Egy magyar egyetem hallgatóiról van szó. Sokan közülük nagyon otrombán viselkednek, viselkedtek, és a kisvárosban, ahol tanultam, nagyon ellenségesen viselkednek velük a helyiek. Több, mint száz éves hagyományuk van abbana városban. Egy idős bácsival beszélgettem, aki azt mondta, hogy régen nem voltak ilyenek, de most bárcsak eltakarodnának a városból. Ez szomorú, mert egy nagyon szép szakmáról van szó. Az is szomorú, hogy a magyarokról nagyon sok németnek rossz a véleménye. Mert a magyar sem rossz népség, úgy, ahogy egyik nép sem rossz, vagy jó. (George Carlin szerint a csirkék, na az egy jó népség! :) ) Egy-egy hülye miatt nem szabad leírni egy népet, de sajnos rengetegen megteszik, és albit találni ezért nagyon nehéz volt nekünk - nem is találtunk. Hibátlanul kell beszélned németül, megborotválkozva, szép ruhában...stb, stb. Úgy esetleg kiadjk egy keletinek. De ha valami hibát vétesz, sok bennszülött azt mondja, hogy inkább nem adja ki keletieknek. Nekünk sem adták ki. Telefonbeszélgetésnél tovább nem is jutottunk soha. :/

A szlovákokról annyit, hogy ők voltak az egyedüliek, akikkel nem konfrontálódtunk. Románok nem voltak, de én is hülyeségnek tartom ezeket az ellentéteket. Szerintem fölöslegesen gerjesztették őket anno, mert régre nyúlnak vissza. Amit nem szeretek magyaroktól hallani, hogy a szlovákoknak hazájuk se volt sose, mit ugrálnak! Ez szörnyű hozzáállás, nem egy ilyennel találkoztunk itthon.

Egyébként léteznek nagyon jó munkásszállók. Ismerősök, családtagok mondták, de én még egyben sem voltam, amelyikben flottul működött volna az együttélés.

Nem utálom a hazámat. Akkor szörnyű ember lennék, a magyarokat sem utálom, csak azokat, akik miatt az értelmesebbjének, fejlődőképesebbjének mennek rosszul a dolgai odakint.

Köszi az észrevételeket. Javítok! :)

k, 2014-12-02 09:36 dexpunk (nem ellenőrzött)

Hát pfff... Sokat gondolkodtam írjak -e ide...
A novella szakmai részéről nem is szólnék... a hibákat madj kiszedik mások. Inkább a nézőpontjáról...
Fél rokonságom kint dolgozik Németben. Egyikük sem panaszkodott ilyesmikről. Magyar közvetítőkkel utaznak ki, korrekten. A magyar(!) kollegáik is rendesek, évek óta visszajárnak, visszahívják őket. (Hülye is lenne a német mindenféle trógert alkalmazni ha normális munkaerőt is kap. Ugyanannyi lóvéért.)

Felmerült bennem a kérdés hogy az elbeszélő miért ne mmegy olyan helyre ahol megbecsülik és kultúrált módon élhet és dolgozhat?? Ha páran összeállnak és kibérelnek egy lakást az kicsit drágább, de máris nem kell munkásszállón lakni a selejttel meg a balhésokkal.
A dugós rész nekem fura. Tíz vagy tizenkét óra meló után kinek van kedve kefélni??

Nekem a novella hőséről az jött le hogy sértett.A sértettség meg a vágyak és a valóság eltéréséből adódik. Gondolom a hős szeretne ötezer eurót keresni és keveset dolgozni. De ki nem? :D :D Ezért még nem kell gyűlölködni.
A skorbutos dolog meg túlzás. Mint Bödöcs stand upjában amikor versenyeznek hogy kinek volt nagyobb baja: "A fejemre esett egy Barkas." Hát ez is ilyen.Egy Euróért kapsz Sauerkrautot bármelyik supermarketben. az tele van c-vitaminnal. Nekem ez olyan nyavalygós duma.
Ha önéletrajzi írás lenne nem merném leírni de így: olyan mintha a novellád hőse fukarságból maradna szar helyen mer az olcsóbb... De közben lenézne maga körül mindenkit. Mindenkit aki magyar. Külföldit nem mert az rasszizmus lenne. Ezért maradnak boxzsáknak a leggyengébbek: a magyarok.
Tudom hogy az öngyűlöletet inkább elnézik az emberek egymásnak. Ha egy emós megvagdossa magát legfeljebb orvoshoz viszik meg kap pár taslit. De ha egy társát sebzi meg az kész rendőrségi ügy. Így lehet az is hogy elnézőek az írás rettenetes általánosításaival szemben az olvasók. Mert hogy a hős a saját népét ostorozza.Hát nekem ez sántít...
Nem azt mondom hogy gyűlöli a saját magyar nemzetiségét inkább, hogy az írás alapján nem érzi magának a magyar identitást.És általánosít ami torzításhoz vezet. Mert nem csak az torzít ha elhallgatjuk a hibákat hanem az is ha felnagyítjuk meg iszonyúan kiemeljük őket és úgy teszünk mitha csak hibáink lennének.

hát ha most ki leszek rúgva innen, így jártam :D De ezt mindenképpen le kellett írnom. Mert nem szeretem az igazságtalan ferdítéseket. Az általánosítások szülik a nacionalizmust és rasszizmust meg a gyűlöletet. Ezt megtanulhatnánk végre.

üdv:
D.

k, 2014-12-02 13:00 Obb

Miért lennél kirúgva? Elmondtad a véleményedet.
Én már nyolcvankilencben politikai menekültként majd egy évet éltem Hollandiában. Jártam Törökországban, Görögországban, Olaszországban, Franciaországban, Belgiumban, Lengyelországban, Cseheknél, Szlovákoknál, Romániában, Szerbiában, Horvátoknál. Dolgoztam Kanadában, Németországban, Ausztriában.
Szeretem a hazám, a folyómat, a hegyeimet, a fákat és az itt élő embereket is (na jó, nem mindegyiket).
Szóval a véleményem még ha szubjektív is, azért megalapozott.
Semmi torzítás nincs Pepin írásában.
"miért nem megy olyan helyre ahol megbecsülik és kultúrált módon élhet és dolgozhat?" - ugye ezt viccből kérdezted?
"Ha páran összeállnak és kibérelnek egy lakást az kicsit drágább" - nem olyan könnyen adnak ki lakást vendégmunkásoknak, mint gondolod
"A dugós rész nekem fura. Tíz vagy tizenkét óra meló után kinek van kedve kefélni?" - aki mondjuk már öt hete nem látott p.nát
"A skorbutos dolog meg túlzás." - nem is a novella része, egy kommentbeli csúsztatás

Rosszul látod, a leírtak tények, maga a valóság, kérdés csak az, hogy te melyik kapszulát szeretnéd bevenni? A pirosat vagy a kéket?

k, 2014-12-02 13:49 dexpunk (nem ellenőrzött)

Én csak azt tudom amit a saját rokonaim tapasztaltak.Nekik máshogy jött le a dolog. Ennyi...

Várjál akkor ez most írás vagy dokumentum?? :O Pokoli történetekről szól mint vujity trutykó vagy novella? Mert mást várok el egy novellától meg egy kocsmázós útibeszámolótól vagy munkahelyi élmény elmesélésétől.

Ha azt írja hogy: magyarokkal van egy szinten így veri őt az isten: gondolj bele ha más nemzetiséget vagy csoportot ír a "magyarok" helyére. (észtet, szlovákot lengyelt vagy bármit) Lenne ribillió...joggal.
Ha leírja hogy minden rossz az mennyivel jobb annál, mint mikor valaki leírja hogy minden nagyon szép és minden nagyon jó?(mindennel meg vagyok elégedve) Ha valaki vak a jóra az épp olyan rossz mit minkor valaki vak a rosszra.Ez is struccpolitika csak nem rózsaszínben hanem feketében. A kettő szín együtt már kitesz egy emóst érvágással meg depivel :D :D
Szóval nem én szedem a kapszulákat :D Olvasás közben úgy éreztem hogy a novella szereplője nyelt be valami depi serkentőt és közérzet rontót :D :D

k, 2014-12-02 15:20 Obb

Nem szeretnék Pepin helyett nyilatkozni, de az olvasottak alapján egyértelmű számomra, hogy nem fiktív a történet.
Miért lenne ribillió? Én már leírtam, miként verekedtünk össze románokkal, szomáliaiakkal, és nem rejtettem véka alá, hogy minket akkor velük vert az isten, mégis azt kell mondjam, bármerre jártam, rólunk van a legrosszabb véleményem. De miért is? Talán mert felénk vannak a nagyobb elvárásaim, és irigykedve nézem, ha más nemzetek összetartóbbak. Persze most általánosítottam, mert azért rengeteg jó példával, jó emberekkel is tudnék szolgálni, csak ez a rész még mindig a kisebb, mint szeretném.

k, 2014-12-02 16:15 Pepin (nem ellenőrzött)

"Várjál akkor ez most írás vagy dokumentum?? :O Pokoli történetekről szól mint vujity trutykó vagy novella? Mert mást várok el egy novellától meg egy kocsmázós útibeszámolótól vagy munkahelyi élmény elmesélésétől." Nem lehet iras is meg dokumentum is? A fraszt pokoli tortenet. Tenyek, megtortent esemenyek.

k, 2014-12-02 16:10 Pepin (nem ellenőrzött)

Szia. Az a baj, hogy olyan dolgokat probalsz megcafolni, amik megtortentek. Miert nem mentem jobb helyre? :) Ezt komolyan kerdezed? Osszeallni masokkal es ugy kimenni? Es ha nincs kivel? Nehez elhinni, hogy az ilyen megtortenhet? Miert nehez? Mert az ismeroseidnek semmi gondjuk? En is tudom, hogy vannak jo helyek, jofej magyarok odakint. De azt is el kene fogadni, hogy van az eremnek masik oldala. Tudod mennyi kint egy normalis albi? Foleg ha van kaucio. Proviziosrol nem is beszelve. Ha van valami infod olcso albikrol, kerlek tudasd velem! :) A dugas meg siman megy barkinek, ha nagyon hianya van.

k, 2014-12-02 16:20 dexpunk (nem ellenőrzött)

Az a baj, hogy olyan dolgokat probalsz megcafolni, amik megtortentek."" én inkább a következtetéseiddel nem értek egyet :D A skorbut is megtörtént?? :D
"De azt is el kene fogadni, hogy van az eremnek masik oldala. " hát pont ez nem jön le az írásodból :D Nálad Minden magyar szar alak. Magyarokkal ver az isten.és minden szar.

k, 2014-12-02 16:30 Pepin (nem ellenőrzött)

Milyen kovetkeztetesek? O a skorbut. Kezdodo stadiumban volt. Orvosilag igazoltan. De azt hadd ne mellekeljem. Harom fogamtol szabadultam meg miatta. De ez nem rinya. En is hibas voltam benne.

k, 2014-12-02 16:57 Roah

Roah képe

Mik a következtetések, na mik? :D Nem minden magyar ilyen tapló (Fable szerint a tapló "emberalattjáró", báj Nővérem, ő gyakran idézi itthon, főleg, ha tömegközlekedett valahol), és nem sört kell venni, amit az ablakpárkányon hűtünk, ugye, hanem narancsot. :D ;) Vagy valami kaját. ;) Nah.

Offlájt, ma már a második, úgy hogy megígérem, gyors leszek: novellázni kellene másutt is, Kelvin mostanság hosszú, száraz kritikben tolja, nekünk is hagy egy kis melót - jön valaki? ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2014-12-02 17:07 Pepin (nem ellenőrzött)

:D Igen, igy voltam hibas ebben. Sajnos. Es ha megeszik a narancsomat, akkor felhuzom magam es inkabb rahuzok a sorre. :)

k, 2014-12-02 17:15 Roah

Roah képe

Az ablakpárkány nem szól be, ha a sör mellé rejted a narancsot is. ;)
Kajszit iszom, kötelező, valami multifityulás cucc, egy giga táblázat van a flakon oldalán, mennyi vitamint tartalmaz. (Azé' remélem, kajszit is látott a termék. :D) Elférhet az is azon széfen.
Tessék ilyet is venni-inni - nehogymá' csak engem szekáljanak ezzel. :D
Elhiszem, hogy kell a sör, de mit ér az némi Szent-Györgyi találmány nélkül.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2014-12-02 17:21 Pepin (nem ellenőrzött)

Persze, persze. Siman odafer. De ha egy rekesz sor 2,50, es hat darab narancs is, raadasul dontened kell, hogy mi valassz... :) Egyebkent ezutan egyik noverem c-vitamin csomagokat kuldott. Ez meg a masodik honapban volt, amikor felhavi penzt kaptunk. Nehez beosztani. :) De ez nem mentseg.

k, 2014-12-02 17:51 dexpunk (nem ellenőrzött)

Szóval ilyen érzés ha egyet értenek az emberrel :D Nem rossz :D Főleg hogy egy fiatal lány a másik fél :D

sze, 2014-12-03 08:04 Roah

Roah képe

Inkább egy mezei csaj.

Egyébiránt, tedd félre az aggályaidat, és nézz egy kissé másként erre a történetre: ha fikció, ha nem, az olvasó nem csak azt szűrheti le, hogy a szerző kiábrándult, dühös, és roppantul haragszik a népére, hanem dacolhat is ellene; juszt se! Csak azért se' leszek ilyen, mint a műben szereplő magyarok! Szerintem nincs olyan magyar, akinek ne dobbantotta volna meg a nemzeti szívét.
Nekem ez a lényeg - nem a gyűlölet, vagy a szerző arra való biztatása. Fenét!
Pont az ellenkezőjét érzem annak, amivel az írás szolgál. :))))

(Azért javasoltam Pepinnek a patriótább hozzáállást, mert egyrészt magyarul ír, olvas, magyar a származása - a magam módján látom, hogy nagyon is szereti a hazáját -, másrészt nem ismerheti őt minden olvasója, mondjuk úgy, mint én, nem mindenkinek van füle, hogy ezt hallja, és nem minden olvasója igazodik el gond nélkül a sorai között.)

Ha gondolod, olvasd el Obbtól a Rohad el Rostock-sorozatát; az ő írástechnikája egészen más, nem csak a stílusa, hanem talán a kora, és a tapasztalatai - nem csak rutinos író munkája nyomán -, is jellemzi a művét; neki nem volt szüksége arra, hogy külön felhívja a figyelmet a hazája iránti szeretetre, mert a történeteiben mindvégig jelen volt. Mivel? Az emlékeivel. Emlékek a családjáról, amit magával vitt a kínba. És a legszembetűnőbb, ami nem igényelt magyarázatot, de az olvasó rögvest képbe került a szerző nemzeti identitásával kapcsolatban, szerintem az volt, hogy kivitte még az imádott családját is. :))))
Nincs az az Apa, aki egy ilyet bevállal, csak akkor, ha tudja, hova viszi Őket. :)))

Ezt látom én különbségként a két szerző külhoni beszámolója között.

Ha ez vigasztal, nekem sem meséltek ilyen mértékű gyalázatos viselkedésről, amiről ez a sztori szól, de mit számít? :)))

Remek negatív példaként is felfogható, úgy vélem, a hogyan ne (!) viselkedjünk, ha kimegyünk külföldre dolgozni, a magyarságnak, a hovatartozásnak nem szabad megszűnnie a határokon túl - fordulnia kell!

Hogy olyan büszkén mondhassa el magáról bármelyik magyar külföldön, hol született, és hol élt, ahogyan azt Gábor Zsazsa, vagy Tony Curtis tette. :)))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2014-12-02 17:32 Pepin (nem ellenőrzött)

Egyebkent nalam sem minden magyar szar alak es nem is minden szar. A mai napig rohogunk az egeszen igazabol, csak akkor leszek ismet ideges, ha olyan dolgok jonnek elo, amelyek nagyon bantottak. Ez egy ilyen novella. Ezt a reszet mutatja be a dolgoknak. Szerintem nem kell mindenhol kettosmercet alkalmazni. De egyebkent, a tobbi naciorol sincs a foszereplonek jo velemenye, csak az nem olyan feltuno. A lengyelektol feltunk, a csehektol is, de ok meg tudtak viccesek is lenni, a bolgarok meg feltek, hagytak magukat, amit nem szabad. Persze vannak kemeny bolgarok is, felenk lengyelek es jofej magyarok is. ;)

k, 2014-12-02 17:51 Roah

Roah képe

Na, hát nem általánosítunk: van olyan olvasód, akinek nem kerülte el a hatalmas állat lengyel sem a figyelmét.

Nekem csak ...a szokásos; Apu.
A háború után elszakították a hazájától, meg úgy mindentől, miután meghalt az Édesanyja, a Nagymamám. Árvaház, aztán szökések, megkereste a testvéreit, amíg Mamáékhoz került, mert annyiszor meglógott, hogy a végén a Nagymamám lett a gyámja. Sokat mesélt a jeges Duna átúszásáról, arról, hogy haza akartak jönni, érted, Haza.
Csak nekik addigra már más ország lett az otthonuk.

Rengeteg haverjával, barátjával, Testvéreivel beszélgettek a hazaszeretetről, és noha olyan kicsi voltam, hogy befértem az asztal alá, ami felett zsugáztak, emlékszem mindenre, amit a nagy, meglett férfiak, családapák, nőcsábászok mondtak.
"Apád lehet száz is, de hazád csak egy." (Szabadon egy vicceskedő nagybácsitól. :D)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2014-12-02 11:13 Blade

Blade képe

Nekem bejött a sztori, de inkább a világvége hangulat. Nem mondom, hogy minden írásod ilyen legyen, de ez most és ide passzolt.

k, 2014-12-02 16:23 Pepin (nem ellenőrzött)

Van ennek az irasnak folytatasa. Par hasonlot meg feltennek, persze, ha nem unalmas. Probalok mas stilusra, hangulatra is atallni, mast is kiprobalni, de nagyon fogva tart ez a tema.

k, 2014-12-02 17:02 Roah

Roah képe

Hagyd, had' tartson.
Ha csak fele ekkora hazaszeretet vált ki, mint ez, ha csak fele ennyire érzi magát magyarnak az ember, ha csak fele ennyi galádságot tesznek azok, akiknek egy ilyen a keze-ügyébe keveredik, már megérte.
Azt hiszem, erre mondják, hogy több legyet egy csapásra. ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2014-12-02 17:09 Pepin (nem ellenőrzött)

Koszi! ;)

k, 2014-12-02 20:45 Petur

Pepin, mi, olvasók tartozunk köszönettel! A helyedben roppant büszke lennék, hogy ennyi komoly hozzászólást sikerült generálni a témával.

sze, 2014-12-03 09:26 Blade

Blade képe

Őszintén: egy idő után tuti unalmas lesz, legalábbis nekem.
Nem eshet mindig az eső...néha a napnak is sütnie kell, különben olyanok leszünk, mint a finnek: csendes, halvány alkoholisták. ;)

cs, 2014-12-18 03:40 Alfredo Sagittarius

Alfredo Sagittarius képe
5

Nehéz megszólalni ennyi komment után - melyeknek így is csak a feléig jutottam el kb. -, mégis jelezni szeretném, hogy mennyire megfogott az írásod. A stílust nagyon eltaláltad, nekem így jön át az, amit közvetíteni szerettél volna. Ugyanazt tudom mondani, mint Obb írásánál, szinte tapintani lehetett az atmoszférát, éreztem a kínt, a kilátástalanságot, láttam magam előtt a nem embernek való viszonyokat. Egyre jobban érik bennem is, hogy kiírjam magamból a saját "kalandjaimat", és ilyen írások után a motivációm egyre csak nő. A gond csak az, hogy tudom, nem sikerülne még úgy átadnom mindent, ahogy szeretném.Te viszont hozzad nyugodtan a folytatásokat, ha lesznek. Örömmel olvasnám.

Ami a munkát illeti, nos a németországi lehetőségekkel nem vagyok tisztában, csak az angliaiakkal. Ott is a gödör legalján kell kezdeni, de előbb-utóbb feljebb lehet kapaszkodni, és az az érzésem, ott sem lehet ez másképp. Munkásszállóról amilyen gyorsan csak lehet, menekülni kell. Én is tömegszálláson kezdtem, nálunk is megvoltak a lopós magyarok, meg a lehúzósok, de akár arról is mesélhetnék, hogy negyvenen túli, felnőtt embereknek meg kellett magyarázni, hogyan hagyják a wc-t tisztán használat után, szóval megértem, amikor kritizálsz, ismerős a helyzet. Teszem hozzá, nekem egyáltalán nem az jött le, hogy általánosítanál. Minden népnek megvan a selejtje, már csak ezért sem lehet szerintem általánosítani. Az, hogy te épp csendes bolgárokkal találkoztál, nem jelenti azt, hogy máshol ne ők lennének a legvadabbak, vagy ugyanígy a magyarból is meg lehet találni a normálisabbakat. Csak kitartóan kell keresni, mert jól el vannak bújva... de vannak. Ezzel inkább azokra a véleményekre reagálok, ahol szóvá tették az általánosítást, szerintem szó nem volt ilyesmiről. Ha te ezzel szembesültél, miért írnál mást? Az összetartás hiánya valóban elkeserítő, én például a lengyeleken vettem észre ennek az ellenkezőjét, róluk példát vehetnénk.

Látom, elég sok mindenről volt szó a kommentekben, a görögországi ismertetőnek pl. kifejezetten örültem, ott még nem jártam. Engem eddig Portugália győzött meg, na oda szívesen tervezném az életemet. Csak jó lenne egy házra összekuporgatni, mielőtt elkezdek álmodozni.
Jajj, Törökország! Na, a törököktől lehúzósabb néppel én még nem találkoztam. Innen üzenném mindenkinek, aki egy török nyaralás gondolatával játszadozik, hogy tanuljon meg alkudni. Szinte mindenen alkudni kell! Legyen elég annyi, hogy a reptérről a hotelbe 50 euroért vittek ki minket, vissza ugyanez az út már csak 30 volt, mert az ott töltött egy hét alatt rájöttem egy s másra :) Igen, még a taxisoknál is, sőt a ruhaboltokban is, a piaci árusoknál meg pláne. Azt már ugye nem is kell mondanom, mit csináljatok, ha valamilyen programot ajánl nektek a készséges "turista kalauz", aki a hotelben vár titeket az első reggeleteken :)

"Szerintem minden emberben lakik egy másik ember, egy idegen, aki rosszat forral"

cs, 2014-12-18 09:57 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Portugáliában az első utamon egyedül a metrón mindjárt egy magyarba ütköztem. Szegény nem értette, miért röhögök visítva. (Siettünk, nem volt idő megmagyarázni. Simán hülyének nézett.) Állítólag a papírmunka magyar viszonylatokhoz képest is megterhelő. A hely szép (néha tiszta Pest), az emberek kedvesen mosolyognak, de amúgy bunkók. Ha nem rakod oda magad, simán kicsinálnak. Én utálnám, de határozottabb jellemű embernek maga a paradicsom (elküldöd az első hülyét az anyjába, utána nyugi van).

_____________________
Dr. Bloody Dora

p, 2014-12-19 02:14 Alfredo Sagittarius

Alfredo Sagittarius képe

Szerintem a papírmunka bármelyik idegen országban körülményesebb, mint a sajátunkban, ugyanis ha nem tájékozódsz, kizárt, hogy mindent elsőre jól csinálj. Plusz köröket kell futni, magyarban meg jó esetben tudod, mit hol, merre kell intézni. Azt osztom, hogy határozottnak kell lenni, de erre is azt mondom, nem csak ott, hanem mindenhol. Ellenkező esetben elnyomnak, min a... Vagy tudsz olyan országot, ahol ahogy beteszed a lábad, tálcán viszik eléd a munkaszerződést, a szállásodról is gondoskodnak, meg elintézik helyetted a papírmunkát? Szerintem ezzel mindenhol meg kell szenvedni a kezdetekben, és a talpraesettség nagy előnyt jelent. Én a kedvesen mosolygós, magukban anyázós emberekben inkább a törökökre ismerek rá, meg az indiaiakra. De ne általánosítsunk, csak azokra, akikkel én összefutok. Na, nekik tényleg az arcukra van írva a hátsószándék, a sunyiság. Portugáliában nem ilyenekkel találkoztam, és éppen az emberek hozzá(nk)állása miatt írtam, amit írtam, a hely szépsége csak másodlagos... persze az sem elhanyagolható. A teljes igazsághoz mondjuk hozzátartozik, hogy tagadhatatlanul rossz emberismerő vagyok, így lehet, tévedek.

"Szerintem minden emberben lakik egy másik ember, egy idegen, aki rosszat forral"

p, 2014-12-19 11:56 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Nem erre gondoltam határozottság terén, de igazad van. Én csak konferencián voltam, de mindenhol átvertek (taxi, szálloda, étterem, múzeum, tömegközlekedés), habár teljes három készségesen segítő embert találtam. (Az egyik egy ellenőr volt. Pesti viszonyokhoz szoktam, meg is hökkentem.) Viszont mikor az egyik utca középen minden logikát nélkülözve megszűnt, és egy helyihez fordultam, olyan szép portugál anyázást kaptam, hogy onnantól kezdve én senkivel nem beszéltem a szükséges körökön kívül.

_____________________
Dr. Bloody Dora

p, 2014-12-19 18:43 Alfredo Sagittarius

Alfredo Sagittarius képe

Sajnálom, hogy ilyen rossz tapasztalatokkal gazdagodtál, de köszönöm, hogy megosztottad velem. Majd óvatosabban tervezgetünk. Egy jó ideig úgysem aktuális még a költözés :)

"Szerintem minden emberben lakik egy másik ember, egy idegen, aki rosszat forral"

cs, 2014-12-18 13:33 Pepin (nem ellenőrzött)

Szia! Megmondom őszintén, én sem számítottam ennyi kommentre. Jó érzés, hogy ennyi embert megmozgatott az írás bármilyen irányba. Nagyon örülök, hogy tetszett. A jövőben szeretnék még többet írni, és egyfajta vonal is kezd kirajzolódni előttem, hogy honnan hová tartanak majd a történetek. Persze, ez még odébb van, hiszen még egy csomó dolgot meg kell élnem, élnünk a többiekkel, akikkel összehoz ez a helyzet, hogy először élmények szülessenek, majd pedig ha feldolgoztam mindet, le is írjam. Jelenleg is rengeteg hasonló témájú írásom van, de nagyon sok a hiba bennük sajnos, így ők maradnak a gyakorlótér, mielőtt feltennék ide bármit is.

Jelenleg is kint élsz? Nővérem dolgozott sokáig Angliában. Ő Londonban élt, és szerencsére jó helyen.

Azért látom, Neked is vannak élményeid, nem is kevés. :)

p, 2014-12-19 02:31 Alfredo Sagittarius

Alfredo Sagittarius képe

Hát hajrá! Az élmények biztosan jönni fognak. Kitartás!
Igen, kint élek már egy néhány éve, kintragadtam... vagy inkább mondjam úgy, átlendültem a holtponton, és megmaradtam? Az eleje pokoli volt, az egész első év, de utána fokozatosan jobb lett. Most már nagyon jó. Nem jószántamból költöztem ki, bár az is erős lenne, ha azt mondanám, nem volt más lehetőségem. Maradhattam volna, de besokalltam a nekem jutott körülményektől. Persze honvágyam az van, és nincs kizárva a hazaköltözés sem, de csakis egy biztos alap megszerzése után. Élményekben tehát nincs hiány, tudnék írni a rosszakról és a jókról is. Versbe már belesűrítettem egyszer a gondolataimat, de az nem az én világom, nem sikerült a legjobban. Egyszer majd kiírom magamból az egészet :)

"Szerintem minden emberben lakik egy másik ember, egy idegen, aki rosszat forral"

h, 2017-04-10 20:25 Ekibacsi

Ekibacsi képe
5

Remek, remek, remek!

Nyers, őszinte, gyomorszorító és hiteles.

Nem tudom milyen ott, Németországban, pláne nem az ilyen munkásszállókon, ahol biztosan képtelen lennék élni akár egy napot is, de itt Angliában is vannak hasonló élmények. Legalábbis az elején voltak, és én csak annyit mondanék, hogy amilyen gyorsan csak tudtam, elköltöztem a magyaroktól.

Nem tudom, hogy sikerült-e már megvalósítanod az írással kapcsolatos terveket, de ha egyszer írsz valami hosszabbat ebben a témában, akkor rám számíthatsz, mint olvasóra.

h, 2017-04-10 21:04 Pepin (nem ellenőrzött)

Szia!

Örülök, hogy tetszik.

Kiiktattam a munkásszállót már rég. Azóta rengeteg helyen laktam Ausztrián, Németországon belül, általában lakásokban, csak és kizárólag tesómmal.

Jelenleg a rengeteg munka, egyéb nyelvek tanulása, és zenélés, sport teszi ki mindennapjaimat, meg persze olvasás. Írok havi egy-két novellát, de csak a laptopomnak. Ha fejlődést érzékelek, és minőséget, a Karc az egyedüli hely, ahol megoszthatom. Máshol nem is szeretném.

cs, 2017-04-13 10:22 Blade

Blade képe

Máshol miért nem?

cs, 2017-04-13 16:54 Pepin (nem ellenőrzött)

Nincsen túl sok írói ambícióm. Ahogy sokaktól hallottam már, az írás egy teljes embert kíván, a legnagyobb részemet meg a zene tölti ki. Nem tudnék én annyit írni meg annyit foglalkozni a novellákkal, hogy máshol is megjelenjenek.

A minőség. A Karcon mindent lehet, próbálgatni, hibásat írni, hibátlant írni. Ez a jó benne, ez is. És az, hogy igazán profi kritikákat kap az ember itt, meg persze javításokat, amikből okul. Egy irodalmi laphoz, vagy kiadóhoz szerintem el sem jutnának. Már a postás visszadobná javítva. :D

Így jó nekem jelenleg. Írok én, csak nem látok fejlődést. Majd ha látok, lehet, változik a hozzáállásom.

Ettől függetlenül majd lehet a közeljövőben feltöltök egy-egy újat ide. :)