Teszt

Teszt

Polgár István elővette kockás szövetzsebkendőjét, meglapogatta vele gyöngyöző homlokát, majd eligazgatta azt a néhány szál haját, ami vékonyan igyekezett elfedni erősen kopaszodó fejét. Feltolta orrán a szemüvegét, aminek a keretét még nagyapjától örökölte, mert az öregek mindent eltettek, mondván, jó lesz az még valamire, és az ő családja nem ismerte a pazarlás fogalmát. Fehér inge gyűrötten feszült pufók testén, pocakján egy piros folt virított, az ebédre csomagolt paprikás krumpli hagyatékaként. Ablaktalan, szürke falakkal bástyázott irodában ült, ami legalább olyan steril volt, mint Polgár István két, összeszáradt golyója.
Asztalán márványszínű mappák sorakoztak két oszlopban, katonás rendben egymásra halmozva. A bal oldalán már csak három mappa volt, három emberé, akik a meghirdetett állásra jelentkeztek. Polgár István maga elé vette a következő dossziét, asztali telefonján megnyomott egy gombot, és mekegő hangján így szólt:
– Katika, küldje be a következőt!
Az ajtó kinyílt, Polgár István felnézett, és elakadt a lélegzete. Egy nő állt előtte, piros ruhában. Vörös haja hosszú, egyenes tincsekben keretezte angyalian mosolygós arcát, blúza dekoltázsa pont annyit mutatott melléből, amennyit kellett, fekete szövet szoknyája szinte széthasadt darázs derekán. Parfümének illata azonnal belengte a kis patkánylyukat, ami pont annyira volt tömény, amennyitől egy férfi fantáziája beindul, és Polgár István pöccre indult.
– Foglaljon helyet – nyögte ki nagy nehezen a férfi, és felütötte a mappáját. Érezte, ahogy füle elvörösödik és kiveri a víz. Az ilyen szép nők még álmában is elutasították. Kivette az önéletrajzot és egy másik nyomtatványt, majd gondosan elrendezte őket egymástól két centiméter távolságra. Elővett a fiókjából egy tollat, bekapcsolta, és letette keresztben maga elé.
– Örömmel tudatom, hogy ön – belekukkantott az önéletrajzba –, kedves Bátor Adrienn, eljutott idáig. Az utolsó állomásig. Itt van, ahol az utolsó forduló van, ahol el lesz döntve, ki lesz felvéve.
Polgár István képtelen volt levenni a szemét a lányról. Pupillája szinte falta a részleteket, és remélte, minél tovább nézi, annál jobban beleég retinájába a kép. Jó lesz az még, amikor Marika elmegy az Árkádba a gyerekekkel.
– Én is örülök, hogy itt lehetek – mondta a lány. Hangja olyan érzéki és simogató volt, mint a vasárnap délutáni sörös doboz sziszegése.
– Fel kell tegyek néhány kérdést, ami itt van a papíron. Ezek alapján lesz eldöntve, fel lesz-e véve.
Polgár István maga sem tudta, mit zagyvál össze. Elméje egyszerre csak egy feladattal tudott megbirkózni, és az jelenleg az volt, hogy képzeletében különböző pózokkal kísérletezzen. Gyorsan átfutotta Bátor Adrienn önéletrajzát és egy pillanatra nagyon megijedt. Tökéletes volt a meghirdetett munkára. Hiába kereste a hibát, egy oda nem illő sort, nem talált semmit. Ha a teszten is átmegy, muszáj lesz felvennie, és akkor neki, Polgár Istvánnak, vége. Megköszörülte a torkát, és így szólt:
– Akkor kezdjük. Első kérdés. Miért szeretne itt dolgozni?
A lány, miközben eltűnődött, kibiggyesztette alsó ajkát, amitől Polgár Istvánnak már igazán szűk lett a nadrágja.
– Azért, mert ez a pozíció egy új kihívást jelent a számomra. Úgy gondolom, nagy előrelépés lenne a karrieremben.
– Mhm, rendben.
Polgár István felvette a tollat, és jegyzetelni kezdett a kérdőívre.

Név: Bátor Adrienn
Neme:
Kora: 28
1. kérdés: Korrekt válasz.
Megjegyzés: Sokat gondolkodik!
– Második kérdés: Melyik a nehezebb? Egy liter víz, vagy egy kiló tollpihe?
A lány zavartan elmosolyodott, fogai hófehéren villantak ki dús ajkai mögül.
– Ugyanolyan nehezek. Ezek miféle kérdések?

2. kérdés: Megoldó kulcs alapján helyes.
Megjegyzés: Hibás a megoldó kulcs, ki kell javítani.

– Ezek nem csak sima kérdések, pszichológiailag is tesztelnek. A többi már nehezebb lesz, kérem, koncentráljon. Harmadik kérdés: Tud folyékonyan beszélni egy idegen nyelvet?
– Yes, of course!

3. kérdés: Talán igen.
Megjegyzés: Utána nézni, mit jelent a jeszáfkórsz.

– Negyedik kérdés: Miért teszi alkalmassá a végzettsége erre a munkára?
– Ennek a kérdésnek van értelme?
Polgár István sem értette a kérdést, de hát nem is ezért kapta a fizetését. Nem akart teljesen hülyének tűnni, így a legkézenfekvőbb választ adta:
– Van.
– Azt hiszem azért, mert a közgazdasági egyetemen végeztem, és utána megszereztem a mérlegképes könyvelői szakképesítést. Ha jól tudom, egy könyvelői állást hirdettek meg, nem?
Polgár István helyeslőn bólintott és jegyzetelni kezdett.

4. kérés: Megfelel.
Megjegyzés: Nő létére gyanúsan képzett. Leellenőrizni!!!

– Ötödik kérdés: Mit tenne, ha tűz ütne ki?
– Talán kihívnám a tűzoltókat.

5. kérdés: Helyes.
Megjegyzés: Briliáns logikai képességek! (nő létére)

Polgár Istvánnak remegett a keze, ahogy letette a tollat. Még egy kérdés volt. Ha erre is megfelelő választ ad, egyszerűen nem lesz más választása, fel kell vennie. De ha felveszi, talán az ő állásának is vége! A Vezér nem mondta, hogy fel is kell vennie bárkit, csak hogy interjúztassa meg őket. Érezte, ebből még nagy baj lesz.
– Rendben, utolsó kérdés. Hatodik kérdés: Családi állapota?
Bátor Adrienn felkuncogott, és csak ennyit mondott:
– Házas.

Az iroda vékony falai hirtelen megremegtek. Valahonnan üvöltő sziréna fültépő üvöltése vágta pofán a csendet és teperte a földre. Az álmennyezet ketté nyílt, vörösen és kéken villódzó lámpák ereszkedtek le az iroda légterébe, a hangosbemondóból egy gépies női hang ismételte megállás nélkül: BABY ALERT! BABY ALERT! BABY ALERT! Az oldalsó ajtó keretestől beesett, ahogy az állig felfegyverzett TEK erők berúgták, és tigrisbukfencezve begurultak az irodába, közrefogták Bátor Adriennt, és székestől eltávolították az akció zónából.
Polgár István fülére tapasztott tenyérrel nézte végig a jelenetet. Köpni-nyelni nem tudott az izgalmaktól, és amúgy is telekummantotta a nadrágját. Az iroda olyan gyorsan rendeződött vissza, ahogyan átalakult, csupán az ajtó szanaszét heverő darabkái maradtak emlékül. Az asztalán megcsörrent a telefon. Polgár István sokkos állapotban volt, ennek ellenére felvette. Többek közt ezért fizették.
Na,Pistukám, mit szólsz az új rendszerhez?
A Vezért volt az.
– Le-lenyűgöző, uram – dadogta.
Mondtam én, hogy ezentúl nem kell aggódnunk. Az új rendszer a mi oldalunkon áll! Ó, és ha végzett az állásinterjúkkal, kérem, hívja fel az unokaöcsémet, hétfőn kezdhet.
– Értettem – nyögte ki Polgár István és letette a kagylót. Felvette a földre gurult tollát és Bátor Adrienn kérdőívére meredt.

6. kérdés: Rossz válasz.
Megjegyzés: Milyen kár.

4.75
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4.8 (4 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2014-05-24 23:01 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Téged is rég fújt erre a szél.
A mondataid ott vannak a szeren. Jól tudsz egy-két szóval teljes jellemrajzot hozni, máshol még biccen a túlírás, de érdekli a fenét. (Elnézést, úrihölgy így nem beszél. Engem a mű annyira szórakoztaott, hogy nem pazaroltam túl sok figyelmet ezen árulkodó jelekre. Magyarán érdekli a fenét.)
Szép dolog a munka világa. Megihletett? :D
(Ó, pöccre indul. Két cé.)
A beugró TEK-esek lassan szállóigévé válnak. Én is imádom, család is imádja, munkahelyen is imdáják. Ezt egyszer a magyar nép nevében meg kéne köszönni annak, aki kitalálta ezt az egész rendszert.
(És most a TEK erők rámrúgják az ajtót és székestül eltávolítanak.)

_____________________
Dr. Bloody Dora

v, 2014-05-25 10:54 Révész

Révész képe

Szia!
Valóban rég jártam erre :) Örülök, hogy tetszett! Úgy néz ki, a túlírást még nem sikerült kinőnöm, régi betegségem.
A TEK erőkkel pedig vigyázz, mert mindenhol ránk leselkednek!

(egyszer át is írtam a "pöcöt" két cére, de kijavítottam :D)

v, 2014-05-25 08:24 Howel

Howel képe

Szia!

Tetszett, sőt, csodás volt.

Először a piros ruháról a mátrix jutott eszembe, aztán még el is molyosodtam a férfi reakcióin és a teszt első felén, végül pedig halál komolyan megutáltam a rendszert - tesztestül, tekestül mindenestül.

Hallottam már sokféle dolgot női állásinterjúk kapcsán, és nagyon sok helyen valóban megkérdezik, hogy házas-e, szeretne-e gyereket stb, ez pedig a jogegyenlőség sárba tiprása. Érzékeny vagyok az ilyesmire.
Félre ne érts, nálam ötösre vizsgázott a novellád. Most már a tartalomról beszélgetünk.
Szóval azt hiszem, sokszor elolvasom még ezt a művet, ha nem haragszol. Sokat tudok tanulni belőle, hiszen hiteles benne minden: a "kisember" gondolatai, az alapszituáció, és az általa bemutatott mögöttes rendszer is.
Jó volt olvasni, köszönöm!

Oh:

Szövetzsebkendő

Egymás után kétszer is van a mappa szó

"és Polgár István pöcre indult." - :D

______________________

"Violence is the last refuge of the incompetent."

"Nincs megvetendőbb gyávaság, mint ha tudjuk, mi a helyes, mégsem tesszük meg."

v, 2014-05-25 10:59 Révész

Révész képe

Szia!
Köszönöm, hogy olvastál. A piros ruhás nőt nem a mátrixból vettem, de akár onnan is lehetett volna, hiszen melyik férfinek nem indul be a fantáziája egy piros ruhás nő láttán? ;)
Örülök, hogy Neked is tetszett, és nem fogok megharagudni, ha többször is előveszed :)
Köszönöm az észrevételek is, javítom őket.

v, 2014-05-25 20:22 neduddgi

neduddgi képe

:-D

Gyöngyözött a homloka, közben meg össze voltak száradva az izéi?...:-)

Vannak mondatok, amik szükségtelenül lassítják, de ezeket ellensúlyozzák a "vasárnap délutáni sörös doboz sziszegése"-jellegű találmányok. Jól szórakoztam!

"Ezeket a gondolatokat olyan sutának találtam, kifejtésüket pedig olyan üresnek és dagályosnak, hogy rögtön úgy éreztem, valami közük van az irodalomhoz; meg is kérdeztem tőle, miért nem veti papírra őket."

Borges: Az Alef

h, 2014-05-26 12:01 Révész

Révész képe

Köszönöm az olvasást, és a véleményt. Nekem öröm, hogy tetszett ez a kis szösszenetem :)

h, 2014-05-26 06:43 Roah

Roah képe

Háj, Révész Úr! :))))
Te sem tegnap néztél a Karcra. ;) )))

Jó téma!
Komolyan, néha már nem lehet tanácsot sem adni, hogy mit viselj, és miként viselkedj nőként egy állásinterjún.
Az milyen, hogy a mai napig több-féle önéletrajzzal rendelkezem, és nem csak hóbortból tettem el emlékbe? Van, ahova túliskolázott vagyok - tök egyedül rájöttem, hogy a munkáltatók nem csípik, ha okosabb vagy náluk -, és van, ahol alul maradok.
Egyébként már eleve az is aggasztó, hogy egyes hirdetéseket azzal dumával adnak fel, hogy"csinos", vagy "jó megjelenésű" munkavállalót keresnek, kvázi mindenképpen a külsőre mennek.

Tetszett!

Ezt ismered?
Egy elég érdekes állásinterjú...

http://www.youtube.com/watch?v=4xQb9Kl-O3E

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2014-05-26 12:10 Révész

Révész képe

Üdv!
Nem bizony, és még régebben írtam ide utoljára.
A téma adott volt, csak egy kis fricskát akartam köré tenni, semmit többet.
Na igen, ebből a szempontból könnyebb a teremtés kor... akarom mondani férfinak lenni ;) Persze, mi azért nehezebben kapunk pultos vagy felszolgálói állást, ami diszkrimináció, de hát ez van :)

h, 2014-05-26 16:08 menma

menma képe
5

Szeretem az ilyen történeteket. Van bennük igazság, könnyedek, és az olykor elszomorító dolgokat humorosan tálalják. Mentek a csillagok.

k, 2014-05-27 12:32 Révész

Révész képe

Örülök, hogy tetszett, köszi.

h, 2014-05-26 19:27 lehel

lehel képe
5

Talán a hölgyet többször is szóhoz lehetett volna juttatni. A jelleme lehett volna csábítóbb. Ahhoz képest, hogy az egész mű körülötte forog csak egy bábu benyomását kelti, akiről elmondják, hogy szép, meg okos, meg csodálatos. De ez nem elég ahhoz, hogy meggyőzzön arról, hogy valóban így van. Több párbeszéd kellene, mert nagyon le van egyszerüsítve a merevedő végtag szintjére. Nem rosszból mondom, de ez sugárzik az írásból. A humor legalapvetőbb formájának eszközét veted be, amit keveslek. A terjedelem miatt valóban pörgős, egyáltalán nem unalmas, de az igazi feladat az lenne, hogy ezt kibővítsd, és komolyabb helyzetkomikumokat kreálj. És akkor a konklúzió sem számítana lényegesbbnek a történetnél.

De azért tetszett, és gratulálok.

k, 2014-05-27 12:53 Révész

Révész képe

Szia!

Azért nem dolgoztam ki jobban egyik karaktert sem, mert a novella mélysége ezt nem indokolta. Ha egy komoly társadalomkritikát megfogalmazó szatirikus történet lenne, akkor oké, elengedhetetlen lenne. Ezzel viszont tényleg csak a szórakoztatás volt a célom. És jól látod, éppen ezért lett ilyen kevés és rövid párbeszéd, hogy pörgős, haladós legyen.
És hogy miért a jól bevált egyszerű forma? Mert csak ez megy, a komédia nem az én műfajom.
Azért klassz, hogy Neked ilyen részletek is eszedbe jutottak, többek közt ezért is szeretem ezt az oldalt. Köszönöm, hogy olvastál!

h, 2014-05-26 19:45 Obb

5

Amit akartál, elérted vele, szórakoztató.

h, 2014-05-26 22:27 Giskard

Giskard képe

Többször felnevettem. Ez ritkán esik meg velem, igaz, ritkán olvasok ilyesmit. Gratula.

----
Ha nem vigyázok, híres író leszek.