Szeretetlista

Szeretetlista

Érkezése ugyanolyan váratlan volt e földi világba, mint távozása. Karácsonyt megelőző este, otthon látta meg a napvilágot. Életben maradásának esélye egyenlő volt a nullával az orvosok szerint.
De ő küzdött, és nem hiába.
Mindenki tudta a környezetében, hogy beteg kis szíve bármelyik pillanatban felmondhatja a szolgálatot. Egy veséje keményen dolgozott a nem létező másik helyett is. De Ő hősiesen viselte a sok megpróbáltatást, a sok vizsgálatot,a műtéteket melyek sikerére 5%-ot adtak az orvosok. Ennek ellenére hétéves kora után csak akkor látta kardiológus, ha az éves kontrollon megjelent. Az influenzát még a felnőttek ágyban heverték ki, ő két láz között boldogan énekelte:” szőkét legelébb, aztán feketét…..”
Minden érdekelte, mindig kérdezett. Boldogan tárta ki két kicsi karját minden hozzájuk érkező vendég felé, és soha nem maradt el az ölelése mellé járó őszinte tiszta szó - szinte énekelve- mely a szíve mélyéről tört elő:
Szeret-lek .
Az emberek a váratlan vallomásra megdöbbenve válaszolták: - én is szeretlek. Nem értették, miért ez az őszinteség egy gyermektől, akivel most találkoztak először életükben. Nem tudták, hogy neki ez mindennél többet jelentett.
Ez volt az élete: a szeretet.
Amikor egyedül maradt tollat és füzetet ragadott és már írta is , kivel gyarapodott a szeretetlista aznap. Az évek során, rengeteg füzet telt be, s ő mindig gondosan sorba rendezte őket. Akivel csak találkozott egy fényképet kért, melyet egyből fotóalbumjába tett. Minden alkalommal, ha a faluban lakó nővére megérkezett, együtt nézték át azt, és Ő büszkén és boldogan mutatta a szeretetlistája újabb lakóját. Ezek voltak az Ő kincsei saját kis világában. Nem érintette meg a pénz szerelme, az emberi gonoszság, nem érezte a sajnálatot, melyet betegsége váltott ki az emberekből.
Szeretett.
Mindenkit, mindig, feltétel nélkül. A könnyeket nem szerette. Ha bárkit sírni látott a fülét fogva kiáltotta: „Nem akarom hallani.” Szemében minden ember egyforma jó volt. Anya volt a világ közepe, esténként boldogan bújtak össze, hogy köszönetet mondjanak Istennek egymásért,a családért. Mert imádkozni megtanult. Tudta mi a jó és mit nem szabad, hiszen anya megtanította neki. Még lehetett, édesanyja mindig elvitte templomba, majd mikor a szervezete jelezni kezdte,hogy nem bírja a terhelést,a falu papja és a nővér járt ki hozzá. Minden nap kerekesszékben jártak ki levegőzni, s ilyenkor boldogan kiabálta minden arra járónak:
Szeret-lek.
Távolabb lakó másik nővére,ha a munkája engedte, amikor csak lehetett szintén hazajött hozzá,hogy akár csak egy órára is, de együtt lehessenek. Ilyenkor nagyon boldog volt. Kora tavasszal egyre fáradtabbá vált, már nem volt kedve levegőzni csak az ablakból figyelte a rügyet bontó fákat,a szirmukat nyitogató virágokat. Szerette őket. Nézte úton elhaladó autókat,és persze várta azt az egyet, amellyel a faluban lakó nővére érkezett hozzá,hogy egy kört tegyenek a faluban . Mert azt nagyon szerette.
Az utolsó körnél, már nem keltette fel figyelmét semmi. Megköszönte a hozzá kisiető boltosnak a csokit, de már nem nézett rá. Nem kérdezett. Nagyon fáradtnak tűnt. Hatalmas barna szemeiből eltűnt a csillogás. De nem panaszkodott. Csak aludt. Sokat. Másnap este a család kétségbe esve hívta a mentőt. Ő az utolsó erejével is azt suttogta szeret-lek.
Az emberek megdöbbentek.
Nem volt szavuk a családhoz, hiszen szinte sajátjuknak érezték a fájdalmat. A temetésnél egy emberként álltak a család mellé. A szeretet, mit a kislány adott, visszatért a sok együtt érző ember által. A szeretetlista, mely majd tíz évig készült,és megszámlálhatatlanul sok nevet tartalmazott , már a mennyben íródik tovább .
A névsort magával vitte a lelkében.
A kardiológusok, akikhez évente kellett felülvizsgálatra hordani, Isteni csodának tartották életét , és egyöntetűen állították, a kislányt az Őt körülvevő szeretet tartotta életben huszonkét és féléven át. Ezt a szeretetet adta Ő tovább minden embernek, nap mint nap, önzetlenül, boldogan. Hiszen szeretetlista csak egy tisztaszívben rejlő, igaz szeretetből születhet.

4
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

h, 2014-04-21 22:25 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Kis hibucik. Nagybetűzni a személyes névmást tisztelet jeleként tesszük. Mivel az első felbukkanásakor kiírtam ezt, nem tudtahtom, talán szándékos (mindenesetre valóban tiszteletreméltó, ha igazán küzd az életért, minden veszélyen át, majd a mű eldönti, kellett-e a főhőst ennyire kiemelni).
5% - öt százalék. Nem olyan nagy dolog kiírni, irodalmi műben így mutat jól. Számokat betűvel szoktunk, lásd GYÍK.
ő két láz között boldogan énekelte:” szőkét legelébb, aztán feketét…..” - idézőjel tapad, vagyis a szóköz elé kell, ha kezdő és nem mögé, a sok pontból meg kettőt húzz ki. A hárompont neve beszédes.
" szinte énekelve- mely a szíve mélyéről tört elő:" - Gonfolatjel elé-mögé szóköz.
A tipográfia még esetleges. Kezdő?
"válaszolták: - én is szeretlek." - Röhej, de ez nagybetűs. :) Édes anyanyelvünk, mindig behúz as csőbe.
"Az évek során, rengeteg füzet telt be, s ő mindig gondosan sorba rendezte őket." - Első vessző nem kell. Itt kisbetűs a név, úgy érzem, ez a helyes forma. Ne nagybetűzd. Maradjon kicsi. Személytelen főszereplő - nem Ő a lényeg, hanem az, amit képvisel. Így az igazi.
"Akivel csak találkozott egy fényképet kért, melyet egyből fotóalbumjába tett." - Fénykép elé vessző, akivel helyett akárkivel.
Később is visszatár a nagybetű, de javítsd, ha egyszer teheted.
"Szeretett.
Mindenkit, mindig, feltétel nélkül. A könnyeket nem szerette." - Apróka elválasztási bibi. Ezt nézd meg:
"Szeretett. Mindenkit, mindig, feltétel nélkül.
A könnyeket nem szerette." - Milyen? Megváltozik a hangsúly, eltolódnak a határok. Én ezt javaslom, az egybetartozó részek együtt vannak, az új blokk meg a könnyekről szólhat.
"Ha bárkit sírni látott a fülét fogva kiáltotta: „Nem akarom hallani.”" - Látod, megy ez. Itt jó a helyesírás.
"minden ember egyforma jó volt" - Egen, egen... egyformán jó. Elméletben a te formád is helyes, de a meg-nem-határozható nekem azt súgja, ez jobb. (Nyelvérzéknek nem mondanám. Az nekem nincs.)
"egymásért,a családért." - A sorkezdők nem szeretnek, itt is hiba: lemaradt a szóköz.
"Tudta mi a jó és mit nem szabad" - Vesszők. Ez mondatelemzési bibi: Tudta, mi a jó, és mit nem szabad.
"Még lehetett, édesanyja mindig elvitte templomba" - Nem még, míg.
" majd mikor a szervezete jelezni kezdte,hogy nem bírja a terhelést,a falu papja és a nővér járt ki hozzá" - Szóközök lemaradtak. Nem nézetd itt át és siettél? Ne tedd. Erre van egy példázatom, ma hajnali a dolog. :)
"Szeret-lek." - Felkiáltójel. Mert kiáltás.
"Távolabb lakó másik nővére,ha a munkája" - Szóköz.
"hazajött hozzá,hogy" - Megint. Tényleg nem nézted át. SZomorú. Ne kapkodd el.
"már nem volt kedve levegőzni csak az ablakból figyelte " - Csak elé vessző.
"ügyet bontó fákat,a szirmukat nyitogató virágokat" - Itt is szóköz.
"Nézte úton elhaladó autókat,és persze" - Megint.
"várta azt az egyet, amellyel a faluban lakó nővére érkezett hozzá,hogy egy kört tegyenek a faluban " - Szóközök! Vessző elé kell, pont elé nem. A leírás is butuska.
" Hatalmas barna szemeiből eltűnt a csillogás. De nem panaszkodott. Csak aludt. Sokat. Másnap este a család kétségbe esve hívta a mentőt." - Ne törj. Meg. Mondatokat. Nem lesz. Jobb.
"Ő az utolsó erejével is azt suttogta szeret-lek." - A helyesírás téged hagyott el? Kettőspont, nagybetű, új sor, ahogy eddig. Kérlek, légy következetes!
" A temetésnél egy emberként álltak a család mellé." - Hülyén hangzik, ne! Összekevertél pár kifejezést.
"A szeretetlista, mely majd tíz évig készült,és megszámlálhatatlanul sok nevet tartalmazott , már a mennyben íródik tovább ." - Szóközök.
"Isteni csodának tartották életét , és egyöntetűen állították, a kislányt az Őt körülvevő szeretet tartotta életben huszonkét és féléven át" - Isteni csoda (ha Isten, akkor is -i mn-képző, kisbetű), szóközök, vesszőhiba.
" egy tisztaszívben rejlő, igaz szeretetből születhet." - Tiszta szív.

A végégre elkapkodtad, ez tönkretette az amúgy jól induló írást. Kedves kis mese a szeretetről, a végén a tanulság szájba rágása unalmas és elcsépelt fordulat, egyszer kinövöd. Talán... mert a nevedre keresve nem találtam semmit, de az email címed alapján idősebb lehetsz nálam.
A mű kérdéses. Az egyébbe küldted, így is elemeztem, ez fikció, mese. De tényleg az? Nem lehet, hogy a gondolatok között lenne a helye, mert igaz? Akkor viszont kemény kritikának nem igazán van helye, lehet "terápiás írás" és megemlékezés is. Na, ezért nehéz pálya az ilyen írások véleményezése.
Tegyük fel, fikció. Mint mese, mondom, aranyos. Szép. Sok hiba, főleg formai, a végén elrontja. A tipográfiát nem kell tudnia senkinek fejből, de a Word javítja, legközelebb szánj erre több időt. Egy ellenőrzés és mindjárt szebben néz ki, igányesebbenk tűnik. Így azt a látszatot kelti, hogy a végét összecsaptad, ne javítottad, át sem nézted, egyből mentés és azóta bele sem pillantottál. Ezt meg el akarod kerülni, ugyebár. Még a legutolsó sorban elkövetett szarvashiba is képes tönkretenni egy teljes írást, hát még az ilyenek! Erre mondtam, hogy van egy példázatom. Bugyuta kis mese, nézd el.

Húsvét - ja, volt, mindenkinek boldogot - lévén lányoknak piros tojást illik adni a locsolóknak. Nem akartam csokitojást venni, drága, én meg árérzékenyen élek. A terv az volt, hogy hagymalével festek, vettem is tizenötöt, jut is, marad is. Tojás mindig kell itthonra. Aztán valahogy... elrántottáztam. (Imádom. Sajnos.) Tizenötöt. :) Sebaj, az utolsó pillanatban segít a net, és ugyan nem vagyok egy horgolózseni, de egyszer régen láttam, hogy lehet tojást horgolni - csináltam is egy rakatot. Húsz perc, kis semmiség, meghorgolod, kitömöd, remek ajándék, piros tojás. Mindenki örült neki, jól néz ki, ügyes, dísznek használható, nem törik. (Ezt unokatesómék kifejezetten értékelték. Aznap az összes összelocsolt tojást már eltörték.) 13 sort kell horgolni, az utolsó előtti lépés a kitömés. Az angol eredeti szeretint: "staff with care", vagyis "gondosan tömjük ki". Ez adja majd a végső alakját, itt lehet kiigazítani az esetleges hibákat, ez határozza meg az egész mű látképét. Az utolsó előtti lépés, amikor már fejeznéd be az egészet. Kénytelen voltam hát minden esetben megállni, alaposan megválogatni a tömővatta-darabokat, igazítani, tömöríteni, ellenőrizni. Lehet, hogy a végén volt, amikor már úgysem számít, eljutottam addig, itt már majdnem kész az egész, de mégis, mennyit adott a kész tojáshoz! Az egyik, amúgy horgolásában hibátlan, darabot nem tömtem ki jól. Úgy nézett ki, mint egy alaktalan massza, noha maga a horgolás formája határozta volna meg a tojásdad alakot. Mégsem. Felbontás, újratömés, tökéletes.

Látod, mennyit ad egy, az utolsó pillanatban végzett ellenőrzés is a műhöz! A kiemelt hibák nagyja sima formai elütés. Word is jelzi, magától javítja is, ha olyan a beállítás. Sokkal jobb kedvvel végzek az olvasással, ha azok nincsenek ott, mint így. Láthatod is feljebb, néha kissé ingerült voltam. Szerettem volna olvasni, nem a hibákra figyelni. Tudtam? Nem. A hibák ott vannak, akkor is, ha nagyvonalúan átsiklok felettük. Ne hagyd, hogy elvegyék tőled a művet. Az a tied.

_____________________
Dr. Bloody Dora

h, 2014-05-05 12:56 Selina Moon

Kedves Dora!

Igen,valóban terápiás írás a Szeretetlista.Húgom emlékére készült nekrológként.Hogy miért van fent mégis a Karcolaton? Tavaly nyár óta több kisebb novellát írtam.Nem nevezném magam amatőr írónak sem,hiszen nem foglalkoztam előtte az írással.Egy pár verset írtam,szintén érzelemből.Viszont írásaim a környezetemből elismerést váltottak ki.Ezért úgy gondoltam,keresek olyan tapasztalt írókat, akiknek őszinte kritikái alapján megkapom a választ:Van-e értelme az írással komolyan foglalkoznom? Ezért került a formázatlan írásom az oldalra.Nem tudtam mi az amire figyelnem kell. A helyesírással sem igazán foglalkoztam ,lelkiállapotom miatt.Inkább csak a fájdalmam akartam kiírni magamból.Azóta nem igazán foglalkoztam vele.De,hidd el hiányzik az írás.Ezért úgy döntöttem tovább folytatom,a kritikák és tanácsok szem előtt tartásával.Minden szakmai tanácsot szívesen fogadok. Nagyon köszönöm véleményed,bízom benne,hogy következő írásom is véleményezed.
Selina

Selina Moon

p, 2014-05-02 11:53 Howel

Howel képe

Fogalmam sincs, miért feledkeztünk meg majdnem(!) erről a kis novelláról.

Lássuk a negatívumokat:
Tele van hibával (első hozzászólásban komplett hibalistát kaptál, becsüld meg).
Erőltetett vége van. Úgy értem, te erőszakolod ránk. Tudod, a kevesebb mindig több. Jobban élvezem, ha leesik a tantusz, nem kedvelem, ha elmondják, mi is a tantusz.
Hogy tiszta legyen:
Addig jó, hogy az orvosok azt mondták, hogy a szeretet tartotta életben. És vágás. A többi nem kell, nem, nem; engedd, hogy szabadon hullámozzanak az olvasóban a gondolatok.
Mit is akart a szerző? Miről is szól a történet?

És most a pozitívum:
Lehet, hogy sablonos, lehet, hogy klisé, és már ezerszer elmondták ugyanezt a történetet ezer másik formában, de én úgy gondolom, nem lehet elégszer emlékeztetni az embereket arra, hogy nem csak az a szörnyűség létezik, ami a lakásuk ajtaján kívül várja őket nap mint nap.
"És ami a lényeg: csodák. A csodaigény csillapíthatatlan."

______________________

"Violence is the last refuge of the incompetent."

"Nincs megvetendőbb gyávaság, mint ha tudjuk, mi a helyes, mégsem tesszük meg."

h, 2014-05-05 13:00 Selina Moon

Kedves Howel!

Köszönöm a véleményed,tanácsaid.

Selina Moon

h, 2014-05-05 15:05 Roah

Roah képe

Itt vagyok a székben, bután bambulok, jó, még...el is könnyezem, és...és Howel szavaival élnék egy kicsit: nem értem, miként kerülte el a figyelmemet egy ilyen történet.
Trollos, idióta ájkidózás helyett idejöhettem volna olvasni, segíteni.

Nem tudom, Isten hogyan sakkozik olykor velünk, de talán akik közel állnak hozzá, valahol, egy másik világban, azokat fájó szívvel ereszti életnek. Úgy képzeltem el mindig, hogy egy-egy élet-imádó lény az első sorban toporog, Isten szeme előtt, közvetlenül, nyújtogatja a kezét, egyfolytában, azt kiáltva, "Légyszí' hadd én! Hadd menjek! Kérlek!" És Isten fájó szívvel, de elengedi, egy csókkal a homlokukon, amit aztán visznek magukkal oda, ahol először felsírnak...aztán, előbb vagy utóbb haza is hívja. Talán hiányolja mindet.
Kissé nehéz idők jártak felém a Karcon, és annyira bírom, hogy Isten mindig különleges postásokat választ, hogy mire kellene inkább időt szánnom, mire kellene figyelnem, szóval, köszönöm, Selinamoon. :(( Nagyon, meg minden.

Mivel Dóri és Howel nagyjából mindent összeszedetett az írásodról, csak annyit tudok még neked idepötyögni, hogy gyakorolj, olvasd el figyelmesen, mit tanácsolnak neked.
Szorítok, nagyon szorítok, és ha tudok, segítek is. :))))

Tesók. :))))))))))))))

Hogy miért ez a nóta ugrott be? Mert tök mindegy, hogy Bátyád, Öcséd, Húgod, vagy Nővéred van, a Testvér az egyik legeslegjobb a világon. Örökké.

http://www.youtube.com/watch?v=puJIo6f_8FM

A legjobb Barátnőm az első kislányát a Húgáról nevezte el; máig sokat beszélgetünk Róla. És ez fantasztikus. :))))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2014-05-06 07:28 Selina Moon

Kedves Roah!

Köszönöm válaszod.Igen,már megérte a nyilvánosság elé tárni életem legfájdalmasabb részét.És tudod,a célja ennek a nekrológnak az volt,hogy tovább adjam azt amit szívbeteg kishúgom tanított nekem és a környezetének.A tiszta önzetlen szeretetet,melynek létezését mi magunk már kétségbe vonjuk.A napi gondokban elmerülve észre sem vesszük a csodát mely sokszor szinte kézzel fogható.Hálát adok Istennek,hogy én és családom részesei lehettünk.Ahhoz,hogy a csoda csodává váljon nem elég csak napokat nézni.Írásom minden szava valós,az élet írta. A hiány amit érzek,szavakkal nem kifejezhető,de hiszem, hogy a halállal nincs vége az életnek,és találkozom húgommal.Ez ad erőt,hogy támasza legyek családomnak.Hiszen nap mint nap azt tapasztalom,hogy az emberek egy szeretett személy elvesztése után a gyászba ragadnak.
Köszönöm biztató szavaid.Minden segítséget szívesen fogadok.

Selina Moon

sze, 2014-05-07 08:37 Roah

Roah képe

Annyira kevés az időm, Selinamoon, ezer dolgom van, de ezt gyorsan...

http://www.youtube.com/watch?v=3MIzpHR7lAQ

Álmodozó volnék? Lehet.
Vannak dolgok, amikről az ember tudja, hogy nem fogja megbánni soha.
Bennem ez olyan. :)))))

Azt javaslom, olvass a portálon, novellát, hozzászólást, véleményezz - ha elbizonytalanodsz, fogalmazd bele a mondandódba.
(Első lépés: tégy szóközt a hozzászólásaidba elkövetett mondatok közé is, úgy, mint ebben a meseszép történetbe. :)))))

Érezd jól magad a Karcolaton! :)))))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2014-05-06 15:40 Frostler (nem ellenőrzött)

4

Szia!

Nagyon tetszett a novellád!
Amikre felhívnám a figyelmedet, azok a vesszők. Sokszor megesett, hogy egy-egy vessző után nem tettél szóközt, erre figyelj majd oda a későbbiekben.
Nagyon szép történet volt, kicsit ugyan tényleg sablonos - jaj, de csúnya szó ez ilyenkor -, de, ahogy egy előttem lévő hozzászóló is mondta, ezt a témát nem lehet elég sűrűn az olvasó elé tárni. A négy csillaggal talán kicsit fölé lövök, de nem bánom, mert a hármat biztosan keveselném. :)

Személyesen is szeretném megköszönni ezt a történetet. Még a főiskolás éveim alatt voltam egy értelmi fogyatékosokkal foglalkozó intézményben, ahol egy tolószékhez kötött fiúval is lehetőségem nyílt találkozni. Rajta éreztem azt, ami a novellád tárgya is volt, hogy képes feltétel nélkül, önzetlenül szeretni bárkit. Köszönöm, hogy eszembe juttattad ezt az emléket!

k, 2014-05-06 18:29 Selina Moon

Kedves Frostler!

Köszönöm véleményed.
Valóban nyelvtanilag sok tanulnivalóm van,de igyekezni fogok.Viszont ami boldoggá tesz az ,hogy írásommal át tudom adni azt amiért valójában íródott.Ez nagyon sokat számít nekem.

Selina Moon

k, 2014-05-06 19:42 polgarveronika

polgarveronika képe

Az írás terápia is. Majd meglátod, hogy egyre jobban fognak csiszolódni a szavak, szebben fognak simulni a mondatok, igényesebbé válsz, és mire meggyógyulsz, lehet, hogy egész jó író leszel.
javaslat: próbáld az érzelmeidet képpé alakítani, cselekménnyé szőni, mozdulatokká varázsolni. Nem olyan ördöngős...

 

_______Tertium non datur ______

sze, 2014-05-07 19:27 Selina Moon

Szia!

Köszönöm javaslatodat.Sokat kell még tanulnom az biztos.Ezért örülök minden véleménynek,legyen az negatív vagy pozitív.

Selina Moon