Rózsi néni - Szakrendelés

Az újpesti szakrendelő fotocellás ajtaja felé egy néni bandukolt. Első ránézésre nem volt rajta semmi különleges. Szabványos néninek látszott, mégis mintha valami furcsa, megmagyarázhatatlan mező lengte volna körül.
Ahogy a bejárathoz ért, az ajtó mintegy félreugrani látszott az útjából. Az idős hölgy belépett az épületbe, és határozott léptekkel, az ott várakozó tömeg riadt, egyben tiszteletteljes pillantásától kísérve a recepciós pult felé vette az irányt. Halált megvető bátorsággal nem tépett sorszámot és nem nézett senkire. A pult elé érve sem igazán lassított, mindössze odavetette az álmélkodó alkalmazottnak:
– A szokásosat!
A dolgozó nem tudta eldönteni, hogy a néni most pontosan mire is gondol, a szemészet-fizikoterápia, esetleg az orr, fül, gége-belgyógyászat kombinációra, de visszakérdezni nem volt mersze. Nem ment el az esze, hogy kérdezősködjön, mikor tisztán látszott, hogy Rózsi néni nincs túl jókedvében. Inkább előjegyezte az öregasszonyt mindenhova, hadd válogasson kedvére a szakrendelések közül.
A néni keresztülvágott a hallon, elhaladt a kényelmetlenül feszengő liftkezelő mellett, felbandukolt a másodikra, majd az általános sebészet irányába fordult.
A bőrgyógyászat elé érve hirtelen megállt.
Egy fiatalember, aki a barátnőjét kísérte el a rendelésre, egy idős úrral próbálta megértetni, hogy bár a bácsié volt a kisebb sorszám, mégis később érkezett, így hát takarodjon el a rendelő ajtaja elől, különben más jellegű orvosi ellátást fog kapni, mint amiért idejött.
Rózsi néni kimérten a fiatalemberhez fordult és így szólt:
– Ne ordítson itt fiam, inkább vegyen be egy Algopyrint!
– Miért?
– Ezért!
Villámgyors, kibogozhatatlan mozdulatsor következett, a fiatalember pedig úgy érezte, hogy a másodiktól felfelé ráomlott az épület.
Rózsi néni továbbállt. Ahogy a sebészethez ért, egy láthatóan nem túl nyugodt asszisztens már várt rá.
Szó nélkül léptek be a rendelőbe, ahol egy semmivel sem nyugodtabb orvos állt egyik lábáról a másikra.
– Jó napot, asszonyom, örülök, hogy újra látom, kérem, foglaljon helyet! – szólt kissé remegő hangon.
– Nincs szükség udvariaskodásra – jött a válasz.
– Értem, ebben az esetben, gondolom, térjünk a tárgyra.
A férfi egy páncélszekrényhez lépett, ahonnan három fehér dobozt vett elő.
– Kilencven szem, hosszú felszívódású Cavinton a harmincnyolcas kísérletből, ahogy megbeszéltük.
A néni arcán először tűnt fel érzelem. Csalódottnak és bosszúsnak látszott.
– Maga szórakozik velem, doki! Nem erről volt szó! Szenilis vagyok, de azért nem ennyire. Ha nem akarja, hogy szétverjem a pofáját, meg ezt az egész kócerájt, akkor kérem az áru másik felét is!
A doktor sírva fakadt.
– Sajnálom, asszonyom, a zuglóiak ön előtt jártak itt és mindent elvittek.
– Tessék?! A zuglóiak? Mit kerestek azok itt? – Rózsi néni olyan arcot vágott, hogy egy infúziós üveg eleresztette tartalmát a szekrényben. – Csak nem a gyúrós Feri?
– De igen. Feri bácsi, és két társa. Nem is értettük, hiszen a TAJ-kártyájuk szerint nem ehhez a körzethez tartoznak. Azzal együtt nem tehettünk semmit, fegyver volt náluk. Ezt a három dobozt is csak úgy sikerült megmenteni, hogy az előző asszisztensem kiugrott velük az ablakon.
– Ez hallatlan! Ha igaz, amit mond, és ajánlom, hogy az legyen, akkor még ma elkapom azokat a mocskokat és örökre visszazavarom őket a saját esztékájukba!
Az orvos szipogott, Rózsi néni pedig kirontott a rendelőből.
Leszáguldott a lépcsőn, majd beviharzott a földszinti gyógyászati segédeszköz-szaküzletbe. Itt a döbbent eladóról tudomást sem véve átugrott a pulton és magához vett egy mágneses csuklószorító-készletet, meg egy nagy teljesítményű vérnyomásmérőt. Ezután az egészségügyi dolgozók legnagyobb megkönnyebbülésére elhagyta az épületet.
A parkolóba tartott. Eloldozta gurulós bevásárlószatyrát, majd nagy sebességgel elhajtott.
Tudta, hová kell mennie.
„Zuglóiak, mi? Majd adok én nektek. Rafkós Joli, baljós Eta, gyúrós Feri, készüljetek, jövök!” – dühöngött magában, miközben szakszerűen felhelyezte a csuklószorítókat.

Az Arany Alkony bentlakásos intézmény csendesen bújt meg a délutáni napfényben unottan fotoszintetizáló nyárfák árnyékában. Látszólag a béke szigete volt. Olyan hely, ahol tisztességben megőszült idős emberek méltósággal készülhettek végső álomra hajtani a fejüket. A valóság azonban köszönő viszonyban sem volt ezzel a szomorú idillel.
Az épület valójában afféle bűntanya volt, aminek társalgójában elaggott veteránok és megfáradt kalandorok gyűltek össze elütni a délutánt. Házon belül komplett rabló-pandúr partikat lehetett volna lefolytatni egykori szökevényekkel, valódi ex-ügynökökkel, börtöntöltelékekkel, katonákkal, akik bár a saját nevükre is alig emlékeztek már, mégis valamikor régen meghatározói voltak a világtörténelem alakulásának.
Ezen a napon is javában gyülekeztek a nagy tölgyfaasztal körül, amikor Rózsi néni keresztülrobogott a parkon.
Az öregasszony sosem volt nagy taktikus, világéletében erőből dolgozott. Hite szerint a gondolat a tett halála és a gyengék öröme, ezzel szemben a siker az akció szerelemgyereke.
Ennek megfelelően a Paskál strand felől érkezett nagy lendülettel a társalgó portálüvege felé. A vérnyomásmérőt a gumicsövénél fogva a feje fölé emelte, iszonyatos vehemenciával megforgatta és az üvegbe vágta. A szétrepülő szilánkok egy része átszakította a főbejáratnál parkoló betegszállító furgon rakterét, és a békésen szunyókáló sofőr alatt a hordágyba fúródott. Más részük a földszinten kilyukasztott néhány oxigénpalackot, illetve használhatatlanná tett egy szállítmány inkontinencia-betétet. Ettől eltekintve személyi sérülés nem történt, mi több, az oxigénben feldúsult levegő magához térített néhány, az akció láttán éppen elszunyókálni készülő veteránt.
Rózsi néni beugrott a kitört ablakon át.
Erre már többen is felkapták a fejüket.
Az antréra válaszul három kerekesszék érkezett csikorogva a földszinti folyosó irányából, majd sebészi pontossággal parkoltak le Rózsi nénivel szemben, a tölgyfaasztal túloldalán.
Kiengedték a stabilizátoraikat, amitől mintegy lebegni látszottak. A három gyanúsított farkasszemet nézett minden idők egyik legjobb ügynökével.
Feri bácsi kotorászni kezdett a köntösében, majd három üres Cavintonos dobozt hajított az asztal irányába. Az egyikkel eltalált egy bóbiskoló kémet, egy másik közvetlenül a kerekesszék elé esett, a harmadik azonban jól látható módon, az asztal közepén landolt.
– Elkéstél, Rózsi, mint mindig – nevetett gonoszul. – Egy doboz tartalma van Etában, egy Joliban, egy pedig bennem. Nem nyerhetsz többé kérdezz-felelekben!
– Tévedsz – válaszolt Rózsi néni.
Azzal az asztalra dobta a másik három, immár üres Cavintonos dobozt.
Feri bácsi elvesztette önuralmát, felállt a székben és üvöltve tudakolta:
– Honnan szerezted, te nyomorult?
Rózsi néni higgadtan válaszolt.
– Most is hibáztatok.
Feri bácsi őrjöngött.
– Igen? Akkor azt mondd meg, kik voltak jelen a jaltai konferencián, te dög!
– Ennyire futja a Cavinton-adagodból? Úgy érted, Churchillen, Sztálinon és Roosevelten kívül? Hát én!
Ekkor csapódtak be az első nyugtató lövedékek. Az épületen kívülről érkeztek és nagy részük nem talált, illetve amelyik igen, az már eleve alvót ért. Velük a terrorelhárítás később könnyedén elbánt.
Feri bácsi nem hagyta magát kizökkenteni.
– Akkor talán azt is meg tudod mondani, hogy mi volt a baj a Mitsubishi zérókkal, amikor a legjobban manőverezhető gépek voltak az egész csendes-óceáni térségben, hmm? Nagyokos!
– Hát az, hogy nem volt páncélzatuk, rossz volt az üzemanyagtartály-tömítésük, és ha eltaláltam őket, fáklyaként égtek!
Feri bácsi szeme villámokat szórt.
– Rohadék! Na, és mit mondott Montgomery tábornok július huszonharmadikán el Alameinél a vezérkari öömmfghhhrrr….
Az öregembert nyakon találta egy lövedék. A szája azonnal lefittyedt, így nem folytathatta a mondatot.
Odakint a helikopter mostanra lejjebb ereszkedett, hogy a lövész jobban lásson.
– Hát, Feri, nem vagy igazán formában – válaszolt a néni. – Azt mondta: „Vigyázz a tankokkal, Rózsi!” Most pedig én kérdezek!
Ebben a pillanatban Joli és Eta is találatot kaptak, ami ellenfél híján egyben a végét is jelentette az aznapi kérdezz-feleleknek.
Rózsi néni kissé bosszús volt, mivel nem emlékezett rá, hogy kért volna légi támogatást. Megragadta gurulós szatyrát és kilépett a törött ablakon. Felnézett a helikopterre, mutatóujjával megfenyegette az elbizonytalanodott mesterlövészt, majd intett a pilótának, hogy tűnjenek el.
– Buzgómócsingok! – kiáltott utánuk. Megkötötte félig kioldódott fejkendőjét, majd jobb híján magában morogva, rosszalló arckifejezéssel elbattyogott a Pósa Lajos utca irányába.

5
Te szavazatod: Nincs Átlag: 5 (7 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

k, 2017-04-11 19:32 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Rózsi néni remekül megértené magát a háziorvosommal. Hiába körzeten kívüli, tuti, hogy oda (is) jár. Ha a Pósa Lajoson ballag lefelé, az is ezt igazolja (Lengyel utcai rendelő, arrafelé tart). Szerintem ő lenne az egyetlen ember, aki nem félne tőle, sőt, adná alá a lovat...

_____________________
Dr. Bloody Dora

p, 2017-04-14 01:25 Smilezolika

Smilezolika képe

Lehet, hogy megértené magát vele, de ettôl a doktornak még erôs fájdalmai lennének.

cs, 2017-04-13 20:38 Sednol

Sednol képe
5

Ütött!

"Rózsi néni olyan arcot vágott, hogy egy infúziós üveg eleresztette tartalmát a szekrényben."

Itt majdnem én is elengedtem a hólyagom tartalmát. :D

Csatlakozom a "Filmesítsük meg Rózsi néni kalandjait csoporthoz". Vállalom a Bőr- és nemi gondozó előtt összehajtogatott srác szerepét. Csak azért, hogy belenézhessek a kamerába, és azt üvölthessem teljes meghatódottsággal, a könnyeimet szabadjára engedve:
Megérintett!

"Az embereket könnyebb hülyíteni, mintsem meggyőzni arról, hogy hülyítik őket." Mark Twain
szmogov.blogspot.hu

p, 2017-04-14 01:31 Smilezolika

Smilezolika képe

:)))
Rendben, viszont akkor én is szerepet kérek magamnak a filmben. Nyugtatólövedékkel nyakonlôtt szunyókáló ügynököt szeretnék benne játszani. Úgy érzem, abban ki tudnék teljesedni.

p, 2017-04-14 07:31 Sednol

Sednol képe

Sajnálatos módon a nyugtatólövedék beszerzése igen bajos, és talán még törvénybe is ütközne, így azt a javaslatot indítványozom, hogy az egész jelenetet alapozzuk meg jófajta házi pálinkával. Te addig innál, míg el nem érnéd az áhított eszméletvesztés állapotát, amivel sikeresen alakíthatnád választott szerepedet, míg jómagam csak erősre innám magam, hogy minél élethűbben tudjak kötekedni az elém állított öreggel. :D

"Az embereket könnyebb hülyíteni, mintsem meggyőzni arról, hogy hülyítik őket." Mark Twain
szmogov.blogspot.hu

p, 2017-04-14 08:17 Smilezolika

Smilezolika képe

Rendben. Lehetsz a rendezô is, ha van hozzá kedved.

cs, 2017-04-13 22:04 Gitáros

Gitáros képe
5

Ki kell-e részletesen bontani ennek a novellának az eszmei mondanivalóját, fel kell-e sorolni erényeit, el kell-e helyeznünk eme újabb gyöngyszemet a magyar - és az egyetemes - humoros irodalom megfelelő polcain, hogy megérthessük az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatását, mellékesen pedig a jövő írói nemzedékének példát mutató, utánozhatatlan mivoltát?
Fityiszt!
Oda kell adni kérés, és mindenfajta okoskodás nélkül azt a fránya 5 csillagot - a számnevet direkt írtam betűk helyett számmal, beee! - és el kell könyvelnünk magunkban, hogyha újból megszületünk, akkor - talán - úgy fogunk tudni majd írni, mint Smilezolika, de még akkor sem biztos...:)
Ennyi...

Miki

p, 2017-04-14 01:38 Smilezolika

Smilezolika képe

Kissé izgultam, amikor egyértelmûvé tetted, hogy várod, mikor kerül elô a Rózsi néni összes közül egy Rózsi néni újabb (ami valójában nem is az, csak még a a Karcon nem volt), de a reakciódból ítélve kivehetem a körmömet a számból.
Meg sem érdemellek.
Köszi.

cs, 2017-04-13 22:37 Ovidius

Ovidius képe

Félelmetes... Rózsi néni ismét elszabadult...
Van egy olyan érzésem, hogy Bond, Bourne, Wick, Riddick behúzott farokkal szűkölnek egy koszos kocsmasarokban...:DDD

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

p, 2017-04-14 03:28 Smilezolika

Smilezolika képe

Pedig semmi okuk rá.
Az ô esetükben az egyetlen kiút a csoportos öngyilkosság..:)

p, 2017-04-14 07:12 AvatáR

AvatáR képe

Csak meg kellett idézni ! :D

"A két legerősebb harcos a Türelem és az Idő"

szo, 2017-04-15 17:34 Sren

Sren képe
5

Zolim, úgy kellettél, mint egy falat sör!

Kicsit úgy vagyok - persze mély megismerésből adódóan -, hogy egyik szemem sír, a másik üveg.
Nagyon örülök, hogy hőn imádott Mamikánk kalandjait végre mások is olvashatják.

És sírok, mert ezek szerint cs*szték megvenni a könyvet, ahol Mamikánk több más kalandjai is olvashatók...Holott jelképes összeg csak, viszont cserébe több brutál-abszurd írásod is végigröhöghetnék... Én meg nem vagyok olyan önző p*cs, hogy azt mondjam: ehh, nemérdekel, nekem tökjó, mert olvashattam a meg nem jelenteket is, a többiek meg magukra vessenek... Nem tudják, mit vesztettek. :(

Fel ne merd tölteni Rózsi néni következő kalandját, mert agyoncsaplak! :D

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

szo, 2017-04-15 20:46 Smilezolika

Smilezolika képe

Jaj, de bírlak! :)
Ôszintén szólva nem tudom pontosan, hogy alakult a könyv sorsa, mivel tavaly január óta nem beszéltem a kiadóval. Mindenesetre sanszos, hogy nem lett belôle kötelezô olvasmány. Igazából eléggé el is hanyagoltam a dolgot. Sôt, asszem, teljesen.
Most sem álltam volna vele elô, amennyiben Pyrrhusz kolléga nem idézi meg itt a nyanyát. Úgyhogy ne engem tessél agyoncsapni, legyen szíves a Zsuzsi néninek, légysziii!

szo, 2017-04-15 19:37 hamarjában

hamarjában képe
5

Gondolkodtam rajta, hogy kell-e nekük Rózsi nèbiből ennyi? Hát... Rájöttem, kell :) ès mèg több ès több kell, álmokfusson mindenhol, ránk fèr :)

na ja (Obb)

szo, 2017-04-15 20:55 Smilezolika

Smilezolika képe

Rózsi néni sajnos nem egy kordában tartható típus. Össze-vissza ámokfut, teljesen rajtaütésszerűen.
Van, hogy évekig nem hallat magáról, sőt halálhíre kél, aztán minden átmenet nélkül széttrancsíroz egy jelentősebb középületet.
Ki tudja.

v, 2017-04-16 11:45 Tim

Szórakoztató darab.
Egy helyen talán pontosíthatnál: amikor Rózsi néni az asztalra dobja az üres dobozokat, nem említed meg, hogy a SAJÁTJAIT dobja. Ugyanis nem sokkal korábban szintén szerepel három üres doboz, amit a vetélytársai ürítettek ki.

v, 2017-04-16 16:11 Smilezolika

Smilezolika képe

Ez igaz. Viszont még a rendelőben a néni követeli az áru másik felét is, amiből következik, hogy összesen hat doboz cavinton kering a rendszerben.
Bár persze ez a részlet a történet eleje óta elsikkadhatott akár.

v, 2017-04-16 20:03 Tim

Nem sikkadt el. Világos, hogy kétszer három dobozról van szó. Azzal lehet (esetleg) probléma, MELYIK három kiürült dobozt hajítja az asztalra Rózsi néni. A sajátját, vagy azt a hármat, amit Feri bácsi dobált el az imént. Logikailag nyilván az első variáció a helyes, de hivatkozás szintjén a második, mivel nem említed meg, hogy most már MÁSIK háromról van szó.
Nem nagy döccenés, de nem is nehéz orvosolni. Mármint ha akarod egyáltalán. Ha nem, nekem az se gond.

v, 2017-04-16 23:30 Smilezolika

Smilezolika képe

:)
Köszi, megpróbáltam orvosolni.

szo, 2017-04-22 22:42 Pyrrhusz

Pyrrhusz képe

Tisztelt Zac Tale!
Rózsi néni mitől pörög ennyire? Mitől frusztrált, mikor a tejföl darabja 30ft a teszkóban? Milyen típusú otthonkát kedvel ? Volt-e már büntetve, vagy mindent elnéznek neki már, mint repülős Gizi néninek?
Szereti-e a karfiolos csirkezúzát galuskával? Néz-e valamilyen külföldi sorozatot, midőn este megpihen?
És még ezernyi kérdés.
Üdv: egy rajongó.

U.i: Remélem nem haragszol, hogy a pornós neveden merészeltelek megszólítani?

Egyébként imádtam ezt is. ÚÚÚ.

- "Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé." -Woody Allen

v, 2017-04-23 09:02 Smilezolika

Smilezolika képe

Menjünk sorban:
- Rózsi néni kislány kora óta hiperaktív. Eredetileg pont emiatt figyelt fel rá a KGB.
- Nem frusztrált, gyengeelméjû. A legrosszabb, hogy egyáltalán nincs semmilyen kombinációs készsége, de ez egy kicsit sem tartja vissza a kombinálástól.
- Kizárólag ipari nejlont, kis virágmintákkal. Anno a réti bevetések során kedvelte meg.
- Sokat ült börtönben a háború után, mivel gyalázatosan rossz kém volt. Szinte mindig lebukott. Viszont ameddig az idegen titkosszolgálatok vele voltak elfoglalva, kollégái végre tudták hajtani a küldetést. Egyébként a hatóságok nem szívesen tartóztatták le, mivel rendszeresen verte az ôröket.
- A csirkezúzát kizárólag nyersen fogyasztja. Hite szerint jót tesz az állkapocsnak.
- A Dericket szerette. Így amikor vége lett a sorozatnak, kénytelen volt inzultálni a szolgáltatót. Ennek eredményeként nála esténként még ma is megy.
- Mostanában már nem pornózok annyit, legalábbis nem ezen a néven. Manapság amit használok, az a Kanos Gyula, illetve néha az Arasznyi László. Ez utóbbi miatt mondjuk eléggé tartanak tôlem a mûvésznôk. Anált nem is vállalnak, úgyhogy aki ilyet szeretne látni tôlem, az tekintse meg a Jómadarak címû melegpornót!