Serengeti

– Jó napot!
– Üdvözlöm.
– Meg tudná mondani, mennyi az idő?
– Nem.
– Az ott véletlenül nem egy karóra a csuklóján?
– De igen.
– Akkor megnézné?
– Nem tudom.
– Miért, ha szabad kérdeznem.
– Mert futás közben nem megy.
– Értem. De csak egy pillanat az egész, addig lelassíthatna.
– Nem lehet, sietek.
– Annyira?
– Nézze, oroszlán úr. Pontosan tudom, amennyiben lelassítanék, maga megpróbálná elkapni a torkomat. Fuldoklás közben pedig nem tudok beszélni, azaz feltételezhetően magát valójában nem is a pontos idő érdekli. Mellesleg szeretném tájékoztatni, hogy amennyiben tíz centivel közelebb jön a faromhoz, orrba fogom rúgni. Amúgy, ha jobbra tekint, láthatja, amint az antilop urak épp legelésznek. Nekik is van órájuk. Kérdezze meg őket, ha tényleg annyira kíváncsi. Egyébként miért nem elég magának annyi, hogy kora délután van, ami mind üldözésre, mind menekülésre a legalkalmatlanabb napszak. Meleg van, száll a por, allergének, ilyesmi.
– Igaza van, zebra úr, nekem is nagyon melegem van. Mindenesetre jót beszélgettünk és köszönöm a tippet az antilopokkal kapcsolatban. Viszontlátásra.
– Viszontlátásra.

– Elnézést, antilop urak, meg tudnák mondani, mennyi a pontos idő?
– Az előbb még meg tudtuk volna, most már viszont rohanunk.
– És nem volt önök között egy sem, aki megnézte volna indulás előtt?
– Én megnéztem, de a rémülettől elfelejtettem. Egyébként miért olyan fontos az magának?
– Mert így nem tudom eldönteni, hogy ez most a tizenkettő negyvenes, vagy a tizenhárom huszonötös vadászat-e.
– Lényeges?
– Igen. Kettőtől nekem kell vigyázni a gyerekre.
– Ha megáll egy pillanatra ott, ahol van, és megígéri, hogy nem mozdul egy tapodtat sem, megnézem.
– Igazán lekötelez.
– Háromnegyed kettő múlt.
– A teringettét, elkések. Ne haragudjon, most nem áll módomban továbbkergetni önt.
– Semmi gond, egy napot még kibírok élve. Amúgy hol van az órája? Egy hete sincs, hogy mindenki újat kapott a parkban.
– Tegnap ráharaptam véletlenül és tönkrement, miközben épp az ön nagymamáját marcangoltam. Azóta teljes időzavarban vagyok.
– Ó! Ez elég komoly figyelmetlenség volt. Máskor jobban vigyázzon, tudja, milyen ritkán küld manapság segélycsomagot a Rolex.
– Tudom, és nagyon sajnálom, hogy így alakult. Igazság szerint megvan még a Breitlingem tavalyról, de részben nem megy a bozót színéhez, részben pedig mindössze öt centiméterig vérálló, ami nekem sajnos kevés.
– Elhiszem. Arról nem is beszélve, hogy a formavilága is meglehetősen kínos. Nagyon érződik rajta a tavalyi jelleg. Annyira elavultnak tűnik, hogy magam sem viselném szívesen.
– Na, ugye! Ezt mondtam én is a feleségemnek, de láttam rajta, hogy nem érti, miről beszélek. Inkább sose tudjam többet a pontos időt, minthogy kinevettessem magam azzal az vacakkal. Mindenesetre annak örülök, hogy ennyire egyezik az ízlésünk. Igazán sajnálom a nagymamáját, minden bizonnyal tőle örökölte a világlátását.
– Ez így van. Finom asszony volt. Nem véletlenül nem menekült ön elől sem. Nagyon tartott tőle, hogy futás közben kiszakad az új harisnyája. Az elvek antilopja volt, ami miatt a csorda nagyra tartotta.
– Ó!
– Amúgy a harisnyával kapcsolatban mindössze annyit mondok magának: Livco Corsetti.
– Atyaisten! Már értem, miért nem tudtam letépni róla azonnal. Nem vitt rá a lélek, túl szép darab volt ahhoz. Így utólag megállapíthatom, egész nyugodtan menekülhetett volna benne. Előkelő, finom, ugyanakkor nagyon strapabíró anyag.
– Most már mindegy. Ami történt, megtörtént. Nem haragszom önre, a tápláléklánc az tápláléklánc. Én sem kérek elnézést minden cserjétől.
– Köszönöm, hogy ilyen belátó. Nem kér egy szivart?
– Cohiba Siglo VI?
– Csakis.
– Megtisztel. Ha már így összefutottunk, nem tudja véletlenül, mikor jön az új Land Rover flotta? Már nagyon várom. Azokkal igazán kényelmes lesz a menekülés ön és kedves családja elől.
– Nincsenek pontos értesüléseim, de azt tudnia kell, mi nagyobb teljesítményű Mercedes dzsipeket kapunk, mint az önök Land Roverjei, így nagy valószínűséggel továbbra is könnyedén utol fogjuk érni a csordát.
– Ez igaz, viszont a mi járműveink jobban manőverezhetőek, ezt kérem, vegye figyelembe!
– Hm. Izgalmas üldözések várhatóak. Hányan is férnek be egy autóba?
– Olyan ötvenen, plusz a sofőr. Tehát tíz dzsip elég lesz egy kisebb csorda számára. Így azért mindjárt elegánsabb. Mindig is jobban vágytam utazgatni, mint csak úgy esztelenül szaladgálni.
– Meg kell hagyni, sok minden változott előnyére, amióta a brit korona pénzt áldoz a parkra.
– Egyetértek, bár a folyónál a krokodilok azt rebesgetik, rövidesen változás lesz. A jövő héten állítólag tableteket kapunk, amiből több állatfaj is arra a következtetésre jutott, hogy a királyi családot minden bizonnyal kivásárolja a Google.

5
Te szavazatod: Nincs Átlag: 5 (5 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2016-09-15 01:28 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Feldobtál egy rakás márkát, amiről sosem hallottam, ami bizonyítja, micsoda műveletlen proli vagyok, de a Land Rover szerintem két szó. (Erről speciel hallottam.)
Az "allergének" kifejezetten fájt. Innentől szinte mindegy volt a többi. (Egyébként a kedves oroszlán úr miért vadászik, ha ott az asszony?)

_____________________
Dr. Bloody Dora

szo, 2016-09-17 06:06 Roah

Roah képe

Hasonlóként jártam, mint Dóri; márkanevek - hát..ő...tudod, minek a kritikájában olvastam ennyiről? A szürke ötven árnyalata. Állítólag oldalakon keresztül szinte csak reklámot tartalmazott.
Aztán beugrott a Madagaszkár is, és igen, jó kérdés, az oroszlánoknál a nőstény vadászik, meglehetős erővel és vérszomjasan, a hím ezalatt vagy modellt áll/állt az MGM-nek, vagy csak simán heverészik a fák árnyékában.

Megdobálsz, ha ezt itt hagyom, mert ez jutott eszembe? ;)

https://www.youtube.com/watch?v=hdcTmpvDO0I

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2016-09-17 07:26 Smilezolika

Smilezolika képe

Igazatok van, bár szerintem a vadászó hím oroszlán még valahogy védhető, ellentétben egy harisnyában flangáló antiloppal.
Nekem valahogy az egész hitelesebbnek tűnt férfi főszereplővel. :) És különben is, a Madagaszkárban sincs lány oroszlán.

szo, 2016-09-17 07:43 Roah

Roah képe

Nyertél. ;)
A Madagaszkárban tényleg nem volt nőstény oroszlán, de hogy harisnyás, vagy anélküli antilopokra nem sétálva támad, az tuti.
(Lájt off: az egyiptomi kultúrában Hathor Istennőt hasonlították egy nőstény-oroszlánhoz. Két arcú volt: az egyik a szelíd macska, szinte alázatos kismacska, de a másik fele...? Ha begurult - még csak nem is 'éhségből', hanem a családja iránti elkötelezettségből, szeretetből -, egy vérengző, kegyetlen, kíméletlen oroszlánná vált. Olyankor megvakult, megállíthatatlan volt - csak csellel tudták megfékezni. Rének, az apjának is csak úgy sikerült, hogy átverte az Istennőt; egész egyszerűen leitatta borral. Egy óriási piros mezőt Hathor véresnek hitt a bor színe miatt, amit ott talált még, azt is megitta, és két perc alatt becsípett tőle. Így állt le - hogy ezért lett-e belőle a részegség Istennője is, vagy másként a Részegek védőszentje, azt nem tudom. De hogy a nők küzdése oroszlánmódról így lett állítólag 'anyatigris', az Istennő harcmodora által, abban talán van valami. Lájt off vége.)

Jó-jó, azért vágom ám, hogy valami könnyed sztori ez, csak nálam van az úgy, hogy a márkából is megárt a sok. ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2016-09-17 08:11 Smilezolika

Smilezolika képe

Hát, ha ezt a hathoros dolgot előbb tudtam volna, az én mesém is tovább tartott volna.
Köszönöm az alkoholtörténeti kitekintést.:)

szo, 2016-09-17 08:12 Roah

Roah képe

Pacsi! ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2016-09-17 08:38 búbánat

Vadászik az a hím bizony (viszont nappal igen ritkán vadásznak az oroszlánok), még ha falkája is van, igaz, akkor ritkábban, főleg akkor, ha nagytestű a préda és kevés a nőstények ereje hozzá, de kajánál ő az első, olyankor pofán veri a nőstényeket. De hát itt nem is ez a lényeg, hanem, hogy csórikámat elláthatnák már rendesebben is piacvezető márkákkal, mert így nagyon hányattatott az élete :)

szo, 2016-09-17 08:41 Smilezolika

Smilezolika képe

Na tessék, tudsz mindent.:)

v, 2017-05-14 18:37 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Az írás elgondolkodtató, el is gondolkodtam, mi végre? Meg is van a válasz, de előbb a kritika, csatlakoznom kell az előttem szólókhoz, a szerző hihetetlen tájékozatlanságról tett tanúbizonyságot az oroszlánok vadászati szokásait illetően. Tudniillik a Vörös Skorpió megjelenése óta erősen elkopott a korábbi morál, hála a kubai és a szovjet tanácsadóknak. Azóta él egy dakota közmondás Észak Afrikában így a Serenity vidékén is, nevezetesen, hogy egyetlen terepjáró sem gyorsabb a lövedéknél, így az orosz-lányok uazzal hajtják fel a különböző márkás cuccukon és cuccokban menekülőket a T74-esek zárótüze elé. Azok pedig akik már idősek vagy lusták ehhez, nem a pontos idő után érdeklődnek, hanem ebéd meghívásokat kézbesítenek. A meghívottaknakezeken az ebédeken egyetlen kérdésre kell válaszolniuk: ebédelek vagy ebéd leszek? A helyes választ adók között kisorsolnak egy kéj utazást Malcolm Reynolds kapitány hajóján, de azért nem kizárt, hogy a szerencsés nyertes ez esetben is egy tálban végzik, orosz hússalátaként. Ettől eltekintve a mű kacagtatóan kiváló, a kritikai hozzászólás elején felvetett kérdésre a válasz tehát: Végre! őt! Na, végre!

k, 2017-05-16 02:49 Smilezolika

Smilezolika képe

:)

k, 2017-05-16 05:14 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Enged meg, hogy még egyszer gratuláljak, kacagtató, mi több kacagtatóan tökéletes írás, olyan görbe tükör, melyet a kommentek tettek igazán finom művűvé, azáltal, hogy megjelenítették benne a tükörbe belebámuló (...) itt számos jelzős szerkezet jutott eszembe, de legyen elég helyettük egyetlen "t" tehát belebámulót. A víz kiver attól, amikor valaki egy ilyen írást olvasva azt kezdi vizsgálni, mennyiben helytálló biológiailag. Teljesen igazad volt, amikor e felvetésre a málnaföldekre kiugráló bálnák képét vetítetted elénk. Szerencsénkre nem tudja a bálna, milyen jó a málna, így elkerülhetjük azt, hogy a Rákos-patakon felúszva rontsanak rá Rákoskeresztúr hobbikertjeire.

k, 2017-05-16 05:22 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Bocsi ez egy gyerekdal, nem tudja a bálna, milyen jó a málna, ha tudná a bálna milyen jó a málna, csak málnát zabálna. Nálad banán volt, az se rossz csak a rímek hiány kihat az emlékezés folyamataira. Mármint nálam. Ez azonban mit sem von le írásod értékéből, inkább vastag sárga kihúzófilcként emeli ki azt.

sze, 2017-05-17 02:19 Smilezolika

Smilezolika képe

Kedves Licaj!

Nagyon megtisztelő, hogy annyira meg tudtalak örvendeztetni ezzel a novellával, hogy többször is pennát ragadtál a méltatására. Őszintén köszönöm.:)
Remélem, nem okozok csalódást, de be kell vallanom, a dolog görbe tükör szerűsége pusztán a véletlen műve.
Az írásaimra általában jellemző (kevés kivétellel) hogy nem többek egyszerű, öncélú idiotizmusnál.
Így aztán engem lep meg a legjobban, ha valahogy mégis lesz mondanivalójuk. Ha így vesszük, akkor ez tényleg görbe tükrös lett.
Legalább én is tanultam belőle valamit. Köszi.:)

sze, 2017-05-17 06:57 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

A név idegen hangzása ellenére magyar logika szerinti, a kedves Licaj, annyit tesz, mint Kedves és itt elakadtam, de mondjuk Ady. Én sem akarok csalódást okozni, de be kell vallanom, nem ez az első olyan írásod, amellyel meg tudtál örvendeztetni, ami az öncélú idiotizmust illeti, e téren figyelmetlen vagy, mert általában becsúszik valami sokkal mélyebb és egyetemesebb az írásaidba, mint pl itt is, mondjuk a világunk egyetemes idiotizmusából. Általában jók az írásaid, de csupán ennyiért nem ragadok le a billentyűzetnél, abból kiindulva, hogy ezt Te is tudod, itt viszont zavartak az etológiai kérdésfelvetések, melyekre a manánt zabáló málnákkal pontot érő poéndobálózással válaszoltál. Megjegyzéseimet nyugodtan odavélheted bármelyik írásod alá, szólni viszont csak akkor fogok, ha újra lesz mondanivalóm, már azon túlmenően, hogy megint könnyesre kacagtam magam, illetve hogy ez ugyancsak zseniális.

sze, 2017-05-17 18:35 Smilezolika

Smilezolika képe

Akkor ezt megbeszéltük. Mindenesetre jól esik, hogy így gondolod. Köszi.

cs, 2017-05-18 03:23 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Igazán nincs mit, mindent önerőből értél el, én legföljebb csak észrevettem. És tényleg megbeszéltük,részemről végszóként csak annyit, egy jottányit se változtass, csak így tovább!

k, 2017-05-16 05:59 Gitáros

Gitáros képe

Elnézést, kedves Géza, de nem Serenity, hanem Serengeti.
A többi stimmel - ahogy mondani szokták...:)

Miki

k, 2017-05-16 07:06 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Olvastad az Ulysest? Ez itt pont olyan csak nem a görög mitológiát csempésztem be egy történetbe, számos a nagy közönség számára teljesen értelmezhetetlen utalás formájában, hanem a sci-fi filmművészet egyetlen zseniális darabját, tesztüzemmódban. Ha még nem láttátok, érdemes megnézni: http://port.hu/adatlap/film/tv/serenity-serenity/movie-71797

szo, 2016-09-17 08:42 Sednol

Sednol képe

Ha kér márkát ismertem, sokat mondok.

Kedvenc rész:
"– Ez így van. Finom asszony volt. Nem véletlenül nem menekült ön elől sem. Nagyon tartott tőle, hogy futás közben kiszakad az új harisnyája. Az elvek antilopja volt, ami miatt a csorda nagyra tartotta."

Pusztán kíváncsiságból rákerestem Livco Corsetti fehérneműkre. A mellbimbótakaró falatnyi díszek ára kicsit irreális, de a többi egész tűrhető.
Ahogy lapozgattam, beugrott a régi katalógusokban fellelhető arcmasszírozók. :D

"Az embereket könnyebb hülyíteni, mintsem meggyőzni arról, hogy hülyítik őket." Mark Twain
szmogov.blogspot.hu

szo, 2016-09-17 09:00 Smilezolika

Smilezolika képe

Az a helyzet, hogy én sem ismertem a márkák nagy részét. Úgy kellett utánajárnom, ahogy fokozatosan belesznobultam a novellába.

szo, 2016-09-17 11:49 Iblisz

Iblisz képe
5

Nagyon tetszik. Reggeli kávém mellett olvastam,és így a napom is jobban indult az átlagosnál. Köszönöm.

Az akasztott ember mosolya nem minden esetben őszinte!

Iblisz

szo, 2016-09-17 12:21 Smilezolika

Smilezolika képe

Kérlek. Én köszönöm.

v, 2016-09-18 00:57 Gitáros

Gitáros képe
5

Erről a közismert gyerekdal jutott eszembe:

"A juhásznak jól megy dolga,
egyik dombról a másikra
Serengeti nyáját, fújja furulyáját,
bú nélkül éli világát."

Ja, egyébként megy ötös!..:D

Miki

v, 2016-09-18 03:01 Smilezolika

Smilezolika képe

Ez szép volt.
Köszi.:)

k, 2016-09-27 19:01 Forsaken

Forsaken képe
5

Kicsit Örkényes stílus kevesebb abszurddal és több modern agyamentséggel. Mintha csak az orvos írta volna fel nekem. A vadászó hím oroszlán viszont nekem is bökte a csőröm, pedig hármas voltam bioszból. :D

-----------------------------
"Szemléletednél
Csak étrended kevésbé
Egészséges tán."

sze, 2016-09-28 17:30 Smilezolika

Smilezolika képe

"Tudta, hogy a bálna nem hal, hanem rovar és hogy banánnal táplálkozik?"
Szerintem ehhez képest egy vadászó hím oroszlán igazi felüdülés.:)
Köszi az értékelést.

szo, 2017-05-13 22:30 Ekibacsi

Ekibacsi képe

Jó a felütés, vicces, kellemes darab.

v, 2017-05-14 18:43 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe
5

Valahol már írtam, hogy na végre, de ott nem tudtam csillagozni, itt pótolom, egyben gratulálok A mű cselekménye egyébként XIX.. századi elemeket is felvonultat, nem veszi figyelembe amit a Vörös Skorpió illetve Malcolm Reynolds kapitány megjelenése okozott a Serenityn. De sebaj, ha ilyen hibák nem lennének, mit szúrhatna ki egy magamfajta sir Szál Hasoga-tó