Éhség

– Anya, éhes vagyok! – nyöszörögte a hétéves Juditka, csontsovány kezeit kérően nyújtogatva.

– Tudom édesem, tudom! – fakadt könnyekre az édesanya.

– Anya, miért sírsz?

– Semmi kislányom, csak valami a szemembe mehetett – törölgette le könnyeit, majd leült Juditka mellé az ágyra.

– Anyukám, ugye kensz nekem vajas kenyeret? – kérlelte alázatosan.

– Ma, valami egészen mással készültem kicsim – mosolyodott el, de könnyei továbbra is potyogtak.

– Mivel, anyukám?

Hangos morajlások és dörrenések rázták meg a környéket. Juditkát a rémület fogta el, felült ágyában, majd kinézett a mellette lévő ablakon.

– Miért omlanak össze a szomszéd házak anyu?

– Nem tudom kincsem. Feküdj vissza szépen, ne is törődj a szomszédokkal!

A kislány engedelmesen hátradőlt, majd magára húzta a mackós takaróját.

– De ugye fogunk vacsorázni?

Az édesanya kedvesen elmosolyodott, majd csókot lehelt kislánya homlokára. Kezét a gyermek szájához tartotta. – Egyél csak kicsim!

Juditka meglepődve vette tudomásul, hogy mit kínál fel neki az anyukája.

– Anyukám, nem fog fájni?

– Egyél csak! – hajtogatta az anya.

A hegyes kis fogak belevájtak a puha húsba, majd téptek belőle. Mohón kezdte falni a zamatos húst és vért. Az édesanya fel-fel jajdult, de próbálta visszafojtani fájdalmát. Juditka újra és újra falt a kézből. Az anya nem sokáig bírta elviselni a fájdalmat. Izmai ellazultak és sötétbe borult előtte minden.

– Anyukám, mi a baj? – sikított fel a kislány, majd kiugrott ágyából, hogy felébressze a földön elterülő édesanyát. – Hallasz édesanya? – rángatta meg az eszméletlen testet.

Válasz nem érkezett. Juditka rémületében a kijárati ajtóhoz rohant, majd lenyomta a kilincset és véres szájacskájával a szabadba kiáltott.

– Kérem, segítsen valaki, az anyu beteg lett!

Válasz nem érkezett…

– Hahó, hall valaki?

Hosszú csend.

Végül megérkezett a válasz, egy újabb és egyben utolsó morajlás, majd dörrenés kíséretében.

1.666665
Te szavazatod: Nincs Átlag: 1.7 (3 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

h, 2010-05-17 14:24 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Miért utálom a kölcsönlaptopokat? Mert hülyén hozzák be az oldalakat, elrontottak a beállítások, béna a képernyű, rossz a billentyűzet, lassú az egész vacak, semmi sincs ott, ahol annak lennie kéne, tele van a kedvencek meg a gyormenü és a gépkezelést elvileg segítő helyek olyan programokkal, oldalakkal, dokumentumokkal, amihez nekem semmi közöm, és nem is akarom, hogy legyen, plusz ezeket a beállításokat nem is szabad megváltoztatni, mert "ez nem a te géped, Dóri". Hát, dögöljön meg az egész világ, az a rövid véleményem.
Ennek megfelelően nem a legjobb kedvemben néztem a novellát. Hát, öregem... Nem, nem megrázó, nem fájdalmas, nem húhdenemtudokmitmondani, nem érzelmes, egyszerűen béna alaphelyzet. Nem tudom, mit gondolsz a hétévesekről, de aki ilyenekt nyugodt elmével feltételezni mer, arról én simán el tudom képezlni, hogy két éven belül pedofíliáért és szexuális zaklatásért letartóztatják. Mert a meghökkenés az egy dolog, de ha valaki ilyen pelikánus hajlamokkal rendelkezik, attól még a gyermeke nem feltétlenül hajlandó asszisztálni ehhez. Szerintem. Persze lehet, hogy csak én szeretem annyira az anyukámat, hogy a végső éhhalál szélén sem lennék (és nem is lettem volna sosem) hajlandó beleharapni a kezébe. Vagy ha a gyerek is megháborodott, akkor hogyhogy felfogja, hogy valami baj van? Hogyhogy érdeklődik a szomszédok iránt? Az más kérdés, hogy milyen anya az, aki hagyja, hogy a gyerek lássa az összdőlő házakat. Nem úgy értem, hogy engedi látni, hanem nem viszi le pincébe/óvóhelyre, a legközelebbi alagsorba, akárhova. Tudod, ahol bombáznak, ott nem marad értelmes ember a házban - ami összedőlhet. Ez az első. Beteget, legyengültet, járóképtelent, gyereket, kismamát legelőször, utána a többi. Az élelem elfogyhat lent is, de az legalább előre jelzi, ha halállal fenyeget.
Ezenfelül a szóismétlések, a szerencsétlen mondatszerkezetek sem tettek jót a műnek. Az, hogy nem hatott meg, látható a kritikából, de kifejezetten fel is idegesített, mennyire hülye egy helyzetet képzeltél el. Egy anya, aki a vérével akarja táplálni a gyermekét, oké, de hogy ezért mindent megtegyen, súlyos életveszélybe sodorva azt az életet, amiért felelősséggel kéne tartoznia... nem, ez a legnagyobb bűn. Értelmetlen önfeláldozás. Csak azon csodálkozom, hogy eljutottak idáig.

_____________________
Dr. Bloody Dora

h, 2010-05-17 17:39 Sólyom László

Sólyom László képe

Arthur Herzog, 17 nap rettegés c. könyvét olvasgattam mostanában és onnan jött az ihlet, bár lehet fölösleges volt ezt a szösszenetet megírni... igazából aznap balábbal keltem fel és dögre meguntam mindent körülöttem, nem is igazán gondoltam át az egészet, csak írni kezdtem valamit...

lehet jobb lett volna hagyni porosodni a mappában, melyből aztán előszedtem és feltettem ide... nah de már mind1, megtörtént.

_________________________________________

"a leírt szavakban rejlik az igazi varázslat"

h, 2010-05-17 18:20 Soregi

Soregi képe

Tényleg jobb lett volna porosodni hagyni. Az egész olyan... szürreális volt.

h, 2010-05-17 21:59 Liliana

Liliana képe

Sajnos egyet kell értenem! :(

Érezd, ahogy a szavak hangjegyekké válnak, és végül láthatóvá válik előtted a dallam!
"Jó boszorkány vagyok, és legyőzöm a gonosz banyákat!"

h, 2010-05-17 22:20 Zora

Zora képe

Én végig azt hittem, hogy valami vámpíros dolog lesz a vége, de nem. :O Esetleg valami borzalmas rémálom... de az sem. Mindenesetre a hideg azért kirázott. :D

------------------------------------------

h, 2010-05-17 23:01 Kentaur

Kentaur képe

Nekem rosszabb, mint a hidegrázás, majdnem hangosan felröhögtem...

Meg ne hargudj, Laci, de életemben nem olvastam ilyen valószínűtlen, elb*szottul hatásvadász és irreális beszélgetést, mint ez... egyél meg! -jaj, de ne! - de, de! - na jó!  :-D

 

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

k, 2010-05-18 19:20 Ndy

Ndy képe

Úgy látsszik mindenkinek rossz napja volt. Nem azt mondom, hogy jó az írás, de olvastam én itt már vastagon rosszabbakat is. Lehet, hogy a gyerek kicsit "lassú", vagy megkattant a bozalmaktól és már nem képes érzékelni a realitást. Szeintem próbáld meg úgy átdolgozni, hogy alá legyen támasztva ez a valószínűtlen helyzet. Ha ez sikerül - nem könyű feladat -, akkor a gyengus novellából kapsz hirtelen egy jót.

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

k, 2010-05-18 20:00 Sólyom László

Sólyom László képe

Hát igazából már nem áll szándékomban foglalkozni vele, sztem kár rá pazarolni időt inkább írok valami más témáról ami közelebb áll hozzám stílusban is:) bár mostanában nem vagyok vele tisztában, hogy mi is áll közel hozzám...

_________________________________________

"a leírt szavakban rejlik az igazi varázslat"

k, 2010-05-18 21:22 Ndy

Ndy képe

Lehet, hogy ez. Ne higgy a gonoszoknak :D egyszerűen írd meg jól. Ott van Kelvin Angyalkája és temérdek más írás, ahol senki nem kifogásolta a kisfiú viselkedését, mert egyszerűen zseniálisan eladja az íó. A technikát kéne gyakorolni.

Évekkel ezelőtt azt hiszem a "Népek Háza" néven híresült el egy vallási szekta tragédiája, ahol a vezér parancsára a szülők szó nélkül megölték a gyerekeiket, majd magukat. Annyira hittek a dologban - állítólag, a gyerekek legtöbbje is, a felnőttek vakhite nyomán -, hogy megtörtént a baj.

Az ember mindenre képes, de a racionális olvasó nem hiszi el a karosszékből, ha nem úgy adod elő neki.

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

k, 2010-05-18 21:38 Liliana

Liliana képe

Egyetértek.

Vagy valami váratlan fordulat kell és kész. Nekem azt mondták, hogy rossz sztori nincs, csak rosszul előadott. Építsd be egy másik történetbe, adj neki keretet! Vagyis hitesd el velem, hogy ez létezik!

Érezd, ahogy a szavak hangjegyekké válnak, és végül láthatóvá válik előtted a dallam!
"Jó boszorkány vagyok, és legyőzöm a gonosz banyákat!"

cs, 2010-05-20 10:57 Zora

Zora képe

Engem Kelvin Angyalkájától is ráz a hideg. :D Mindig az jut az eszembe, hogyha elsétálna mellettem az utcán, eszembe se jutna, hogy mi lapul a fejében. Pedig lehet, hogy éppen egy újabb újszülöttet trancsíroz... :)

Azért ez az írás még messze meg sem közelíti azt a szintet, de szerintem se hagyd annyiban a dolgot, biztos volt valami elgondolás, amit követtél... egy világvégi kép... egy érzés... a pokol tornáca... fejsd ki. Hiszen eddig mindenkiből kicsalt valamiféle érzelmet. Ha undort, ha hidegrázást, de akkor is volt hatása. Dóri egyenesen felháborodott. :DD Szóval jó úton idultál el.

------------------------------------------

k, 2010-05-18 21:10 Obb_régi

Nem tudom miért de megkíméllek egy gyenge csillagozástól, mert van valami, amit nem tudok megmondani, hogy mi, ami elgondolkodtatott, mindenesetre helyesírásihibával is megtömted ezt a rövidséget.

sze, 2010-05-19 09:33 Maggoth

Maggoth képe

 Nekem tetszett, ha simán szimbólumként nézem a háború áldozataira. Nem mond persze újat, de azért nem is olyan bűnrossz, legalább is számomra nem.

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

sze, 2010-05-19 14:04 Sólyom László

Sólyom László képe

Köszi!

_________________________________________

"a leírt szavakban rejlik az igazi varázslat"

sze, 2010-05-19 19:39 Sólyom László

Sólyom László képe

Köszi az 1* bárki is adta! xD Csak lenne benne annyi emberség is, hogy a véleményét leírná... (nyugi nem harapok)

_________________________________________

"a leírt szavakban rejlik az igazi varázslat"

h, 2010-05-24 21:04 Álfröðulson

Álfröðulson képe

Egyrészt kidolgozatlan, főleg a lány részéről az érzelmi szál, hogy miért is teszi meg ilyen könnyen? Továbbá az előbb még vajas kenyeret emlegetett, ami ezek szerintem nem is olyan régen még lehetett ott, különben miért mondaná? Tehát nem feltétlenül ez lenne a helyes megoldás, de erre sincs semmi magyarázat.

De maga a kézből való fogyasztás a leglehetetlenebb számomra. Eleve magát a nyers húst szerintem nem lehet csak ilyen könnyen elfagyasztani, ahogy a lány teszi, arról nem is beszélve, hogy ez mekkora kínt jelenthet az anyának.

A végére pedig az is kiderül, hogy nem is volt értelme. :-)

k, 2010-08-31 14:32 Para Celsus

Para Celsus képe

Ahhoz képest, hogy a Tizenegyezer vesszőben egy pederaszta szakács megsütötte, majd közösülés közben megette egy kukta se... fenekét, nem is olyan meredek.

De a Tizenegyezer vessző paródia volt...


"The Rainmakeeeer!"

p, 2010-09-24 20:52 Glendower

Glendower képe
3

Ne törődj semmivel, jó lett ez! No, persze nem hasonlítgatnám én össze már kiadott könyvekkel, egyebekkel. Beteg, morbid, és ha egyszer erről írtál, hát erről írtál. Akinek nem tetszik, majd nem olvassa. Mindenesetre olvasgassatok utána, mi midnen megesett már a világon, lásd a kutyának nevelt kislányt (közben suliba is járt bocs), itt, kis hazánkban. Szóval esti morbidszünetnek megteszi. A pedofiliát meg ne nagyon keverjük bele ott az első kommentben, az azért már kicsit túlzás. Elég, ha a Pedofíling xímű könyvre gondolunk, ahol meghurcolták az írót, merthogy egy pedofil bűnözőről írt. Jaa, hogy egy újságkivágás alapján? Azt nem kérdezték. A vége pereskedés lett, erkölcsi kár, ésatöbbi.

Na mindegy, az más téma.

Beteg helyzet és abszurd, aláírom, a valóságban nehezen képzelhető el. De ez nem egy ilyen műfaj? Az anya is elveszthette az eszét, ki tudja?

Mondtam, más téma. Ez a lényeg... meg az, hogy jó ez, ha nem nézzük a szóismétléseket, ezt azt. :)

_____________________________________________________________________________

Wyrd bið ful ãræd.

szo, 2010-09-25 22:29 Sólyom László

Sólyom László képe

Köszi, hogy olvastad!

_________________________________________

"a leírt szavakban rejlik az igazi varázslat"