A nagy kékség

Kellemesen hűvös víz fogja körbe a testemet. Jó ideje lebegek a finoman hullámzó tengeren. A percek óráknak tűnnek, míg mozdulatlanságommal tartom magamat a felszínen. A megfelelő légzéstechnika sokat számít. Abban is segít, hogy kitisztuljon az elmém, miközben gondolataim rendeződnek.
Kémlelem az eget. Egész életemben babonázott a színével. Már óvodás koromban elhatároztam, hogy a kedvenc színem a kék lesz. Ez azóta se változott. Nyugtázom, hogy pár pamacs-szerű felhő úszik felettem, valahol a zenit magasságában. Ők is a nagy kékségben úsznak. Lassan, mozdulatlanul, mint én. Alakjuk változik, miközben a fenti fuvallatok csendben, és nyugalomban terelgetik őket. Jó lenne most közöttük lenni, és fentről mustrálni a tenger látványát.
Néhány vallás szerint: a mennyország fentről származik. Ezt nehezen tudom felfogni. Lenne egy plusz égbolt a látható felett? Egy paradicsomi hely, amit szabad szemmel nem láthatunk? Talán az ég színe pajzsként takarja el? Kérdések, amire még nem kaptam választ.
Emlékeimben számtalan színpompás napfelkelte, és napnyugta él. Narancssárga, rózsaszín, sötétkék, és méregzöld. Ilyen paletta mögött lennie kell egy művésznek! Valakinek, aki nem rest festeni. Valaki, aki szorgalmasan teszi a dolgát nap, mint nap. Valaki, aki törődik velünk, figyel ránk, és meghallgat minket. Talán egyszer én is találkozok vele. Akkor majd megköszönöm neki a dolgaimat, amit kaptam az élettől. Amitől embernek éreztem magam. Örömöket, fájdalmakat, pofonokat és simogatásokat. De az őszintét megvallva: már nagyon elfáradtam. Az út, amin elindultam pár órával ezelőtt, lassan a végéhez közeledik. Nem így terveztem a lezárását. Tudom, hogy alattam tátongó mélység be fog szippantani. Átadom magamat neki, mert nem fogom örökké bírni. Legalább az égboltozatban gyönyörködök utoljára. Ebben a hatalmas, és bámulatos alkotásban, ami számomra a teremtés koronája. Ki tudja, hogy a többi utas, akikkel utaztam a jachton, ők mit gondolnak most. Vajon látják azt, amit én? Ha még élnek egyáltalán. Végül is jó barátaim voltak. Szóval lehet, hogy találkozok velük odaát, az égbolton túl.
Most már tényleg nem bírom sokáig. Érdekes, mert jószerivel pánikolnom kellene a kialakult helyzetem miatt, mégis nyugodt vagyok. Halálosan nyugodt. Egyenlőre. Na jó, talán egy icipicit félek, de ez pillanatnyilag elhanyagolható. Eljött az idő úgy érzem. Kifújom az utolsó lélegzetemet a pamacs felhők irányába, jelezve lelkem akaratát a mennyországgal kapcsolatban.
Süllyedni kezdek. A hűvös tengervíz már az arcomat is beborítja. Megpróbálom a szememet nyitva tartani. Bár, nem nézek lefelé, most mégis megrémülök az alattam elterülő mélység gondolatától. Egy-két bent maradt levegő buborék távozik az orromon keresztül, amik kerge táncukkal igyekeznek a fodrozódó felszín felé. Tüdőm lassan jelzést küld az izmainak. Levegőt kellene vennem, de nem fogok. Remegek. Elnyel a sötétség, de azt nem akarom megvárni. Szeretnék máshol lenni….

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

p, 2019-12-27 20:10 Dana

Dana képe

Nem sokat tudok hozzáfűzni, számomra nincs igazán mondanivalója. Furcsa, de ahhoz az íráshoz hasonlít, amelyet vyn.lola töltött fel: se füle, se farka, se mondanivalója, legfeljebb jobban van megírva, de nincs bennem együttérzés, érdeklődés, sőt kérdőjel is csak egy: miért?

Tudsz te ennél jobbat is.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

p, 2019-12-27 20:23 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Sőt, sokkal jobbat is bizony.

p, 2019-12-27 20:30 SzaGe

Ezt még valamikor tavasszal írtam meg. Őszinte leszek: nem volt célom az együttérzés kiváltása. Csupán eljátszottam pár gondolattal. Vajon képesek lehetünk elmélkedni a teremtés valóságán a biztos halál mezsgyéjén? Vagy csak pánikolunk, ahogyan a filmekben (esetleg a valóságban) teszik az emberek. Ennyi :)
Köszönöm a véleményed!

p, 2019-12-27 20:47 Dana

Dana képe

Akkor tedd a gondolatokba... az elmélkedésnek ott a helye. :-)

Amúgy a kritikára való reagálásnak szerintem nem az a módja, hogy kiragadsz egy szót, amit leírtam (például: együttérzés), hogy de Te nem is azzal a céllal írtad, hogy...

Helyettesítsd be akkor bármilyen érzelemmel: semmit nem váltottál ki belőlem, nem gondolkodtattál el.

Lehet, az én hülyeségem, de én azokat az írásokat szeretem, ami után csak ülök, hogy ez mi a f...sz volt? Mert megindított bennem akármit: dühöt, együttérzést, fájdalmat, érzéseket, gondolatokat.

De tudod, nem nekem kell megfelelni, hanem sok-sok olvasónak, én csak azt mondom: ennél jobbat is tudsz.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

p, 2019-12-27 21:00 SzaGe

Rendben :)

p, 2019-12-27 22:11 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

tudod, ő járt ott, az óceánban, nem úgy mint Kelvin vagy Gibbarion, de nem is úgy, mint egy hajótörött, tengerész. Bele kellett volna fulladnia, úgy ám! Át jutott a kapukon, de nem teljesen, mert a fájdalom kapuja csapdába ejtette. Ilyenkor fél szegényke. bizony. Járt ott, tudja mi van ott, nem kék, más színű, mindenkinek más, neki vörös, égő vörös, fájó vörös, vörös. Más ez, nem jó ezen eszénkedni, Nem jó, mert itt annyira nem sztori a sztori, és mégis. Épp az a könnyedség hiányzik, ami a Holdraszállást oly nagyszerűvé tette. Itt görcs van, s persze mi is lehetne más, de gézuka fél a görcsöktől, mert ez csupa-csupa fájdalom, nem ilyen semmit mondó puszta görcs, és persze sötétség. Bárhonnan közelítünk a határhoz, bármilyen színűnek is tűnik eleinte, csak az a Nóta vége, hogy az ember ott marad egyedül a sötétben

p, 2019-12-27 23:54 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Bocsi, hullámvölgyben voltam, elmúlt, már jól vagyok.

p, 2019-12-27 20:39 Fugorits Ervin

Erről az egyik kedvenc filmem jut az eszembe: https://port.hu/adatlap/film/tv/a-nagy-kekseg-le-grand-bleu/movie-8809?s...

________________________________________________________________________________________
"Csip-csirip?" - K. Vonnegut

p, 2019-12-27 20:42 SzaGe

Bezony, bezony :) Egyik nagy kedvencem. Régi idők mozija. Agyaltam is, hogy kinek fog feltűnni :)

szo, 2019-12-28 09:47 Fugorits Ervin

:-D

________________________________________________________________________________________
"Csip-csirip?" - K. Vonnegut

szo, 2019-12-28 10:11 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

kb mindenkinek, aki tudja, hogy van ilyen film.

p, 2019-12-27 23:58 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Ez így túl direkt, a Soláris Óceánja sokkal közelebb van az élet és a halál, illetve az idegen élet és az idegen halál problematikájához. Hiába Lem utolérhetetlen. Különösen, ha az ellenkező irányba indulok el.