Blamázs

Marduk hava, 1989

Verőfényes őszi napsütés verődött vissza az üvegből készült sínről, egyenesen bele Fredegár Tivadar enyhén bambusz színű (és állagú) szemébe. Szájában kövér szivarral konstatálta, hogy a mai napon is minden a legnagyobb rendben folyik, és még a sörényesek is csak egyszer jelentkeztek. Sörényesek alatt értendőek azok az utasok, akik a Skorpiók és Félkegyelműek vasúti társaság kémeiként olíva olajjal kenték be a vasutas házak lépcsőjét, ami a szorgosan dolgozó vasutasok vesztét, illetve busás zsákmányt ígért. Amikor a sörényesek elkenték ebolatehenekből facsart nedveiket a lépcsőkön, Tivadar általában felkapta emberi csontokból saját kezűleg készített gyilokszerszámát, s végtelen embertelenséggel küldte őket a másvilágra, de ezúttal máshogy történt.

„Szagelszívó alatt cigarettázni de jó
ó de jó, ó de jó,
pincéből szól a hangosbemondó…”

(Vasúti fáma, IV. paragrafus, 50. bekezdés, részlet)

A sörényes véletlenségből saját taknyán csúszott el a bakterház feljáróján, majd egészen be az épületbe, ahol pontosan Tivadar hórihorgas, bokáig lógó dzsekije széléig száguldott, majd ott bemondta az unalmast.
– Hát, ide bizony detektívet kell hívni – szólalt meg közönyös hangon az enyhén rekedtes hangú, 1975-ös gyártmányú, Szallag márkajelzésű Tisztelendő Kenyérffy Donát, a hangosbemondó, egyenesen a pincéből.
– Szép érvelés, ám nem teljesen helytálló – reagált Tivadar, a vasutas – hiszen Sztálin halála óta a 49. sz. rendelet 64. paragrafusára hivatkozunk ilyen esetekben, az pedig ezt az esetet eszkavátor típusú betöréses emberölésnek minősíti.
Ebben megegyeztek, és inkább kandallóba hajították a polgármesterforma sörényes holttestét, majd puszta kíváncsiságból és merő alkoholizmusból felbontották Fredegár Tivadar tizenöt éves abszintját, amit még fiának esküvőjére tett félre és egy moszkvai, Veloka nevezetű szabadságharcostól kapott születésnapjára.

Szélvető időszak, 202 BC

Ferenc római császár elrendelte az első üvegvasút építéséről szóló rendelkezést. A vasút tizenkét éven keresztül épült és több mint ezer fogoly építette napkeltétől napnyugtáig, szabadnapjaikon pedig szuvenírt árultak az Assur piacon, ami egészen 1999-ig működött, majd a kétezres évek elején újranyitották és Fővárosi Nagypiac néven folytatta pályafutását. Fredegár Villany volt az Assur piac kigondolója, aki aztán ocsmány módon ahelyett, hogy átörökítette volna a jól menő üzleti vállalkozást, utódjaira csak az üvegvasút részvényekből hagyományozott. Azonban Villany, nagy kujon lévén több ezer utódot hozott a világra, és a hatalmas vagyon rengeteg kicsiny részre szakadt, így Tivadarnak már csak a bakter állás jutott nagy keserűségére és a bemondó óriási örömére. Az ő világi vetélytársa a Szörényi Levente nevet viselte, aki hasonló babérokra tört, és a világtörténelem azóta se tudja eldönteni, hogy a Szörény utódjai – úgynevezett sörényesek –, vagy Villany fattyai, a villányiak voltak-e többen. Kötőtű Dénes és Homérosz lelkiismeretes tanulmányából azonban kiderül, hogy mindkét család egy közös őshöz, Bárka Ferenc római császárhoz vezethető vissza, ahhoz a Bárka Ferenchez, aki Kr.e. 202-ben (egyesek szerint Kr.e. 201-ben) elrendelte az üvegvasút megépítését.
A villányiak és a sörényesek e tanulmány hatására esküdt ellenségekké váltak, és évezredeken átívelő polgárháborút robbantottak ki Moszkvában egymás között a Föld nevű bolygó rovására.

Tandori Dezső emlékhónap 1994

Fredegár munkába menet éppen első szivarjára gyújtott rá, amikor is hirtelen előtte termett Szörényi Levente plébános szelleme és mézzel kínálta. Ő ezt elutasította, mondván, nem hisz a szellemekben, és egyébként sem kedvence a méz. Szörényi Levente méregtől fűtve kurjantott és a bozótosból harcsakígyók másztak ki körbevéve Fredegárt, szitokszavakat és bibliai idézeteket dünnyögve. Mivel a helyzet túlságosan komikusra sikeredett, Fredegárnak eszébe jutott, hogy a hiteldíjkalkulátor nem a pontos végösszeget mutatja a parlamenti híradóban, és ettől a rácsodálkozástól azonnal felébredt Örkény István szobájában megkötözve.
– ¬Látod, látod Fredegár Tivadar, ha elfogadtad volna azt a mézet, még mindig édesdeden álmodnál, és nem kellene végignézned, ahogy belekarcolom a hőn szeretett hangosbemondódba az In memoriam Dr. K. H. G. című egypercesemet – szólott István, hamis vigyorral az arcán, kezében metszőollót tartva.
– Ez esetben megadom neked, amire vágysz, Örkényistván: ülj be a minden hájjal megkent bakteri székembe, s hagyj minket nászútra menni hangosbemondóval, hiszen már ártottál nekünk eleget.
Örkényistván belehuppant a kényelmes székbe, arra azonban nem számított, hogy a szék, de nevezhető trónnak is, csak jogos tulajdonosát tűri meg magán és azon nyomban Csornára repítette, ahol csak egy középszerű íróként tekintettek rá, így könyvtárosként kellett leélje élete hátralévő részét szomorúságban, szégyenben és skótszoknyás Mel Gibson imitátorok unalmas társaságában.

Veloka-korszak, 3142, fél hét

Örkényistván félreállítása után a villányiak ledobták Paudits Bélát Sikondára, ezzel végső csapást mérve a sörényesekre. A fennmaradt sörényesek számkivetettként élték tovább életüket, a vasútnak még csak a közelébe se mertek merészkedni, akik mégis megtették, szörnyű, sing-singek közti halál várt rájuk. Fredegár Tivadar véletlenségből rálépett egy csokibékára, aminek hatására a Veloka nevű szabadságharcos örökéletre és világokat elpusztítani képes dühre és szájszagra tett szert. Ezt a szájszagot megérezve az enyhén rekedtes hangú, 1975-ös gyártmányú, Szallag márkajelzésű Tisztelendő Kenyérffy Donát, hangosbemondó így szólott:
- El kell neked áruljak valamit, kedves Fredegárom, - kezdett bele vontatott és meglehetősen erőltetett mondandójába - hajdan én is a sörényesek közé tartoztam és gyűlöltem a villányiakat, azonban téged megismerve ráébredtem, hogy sörényes és villányi megfér egymás mellett, felesleges az egész háború, ami népeink között dúl.
Több se kellett kettejüknek, amolyan mitológiai fordulattal véres erotika közepette megnemzették az első nem evilági élőlényt a Földön, a spondeusi Bachot.

„Homár-mocsár, csengőszó,
vasutasnak lenni oly jó,
Vigasztaló képeslap hexameter,
Veloka balra el”

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

h, 2018-12-17 20:19 Kelvin

Kelvin képe

Semmit nem tudok hozzáfűzni.

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

sze, 2019-01-09 10:58 Blade

Blade képe

Innen töröltem pár kommentet, személyeskedni menjetek az utcára.
Kedves szerző, ha nem tetszik egy vélemény, akkor vagy nem válaszolsz rá vagy visszakérdezel, hogy miért. Egy véleményt minősíteni (és abból az egész oldalra következtetéseket levonni) nem éppen kifizetődő dolog.

k, 2018-12-18 17:24 Gitáros

Gitáros képe

"Több se kellett kettejüknek, amolyan mitológiai fordulattal véres erotika közepette megnemzették az első nem evilági élőlényt"

Aha!
Ők ketten...
Tivadar és Donát.

Az megvan, hogy a Donát is férfinév?
A Tivadar az egyértelmű, arra nem térek ki külön...:) (A Halálos kitérő első 3 része k*rvajó volt, a negyedik rész hajítófát nem ért...:)

Na most!
Elképzelhető, hogy az általad felvázolt Veloka-korszakban - 3142, fél hét, de ha nincs szerencséd, nyolcig is eltarthat...D - két manus megnemzheti (van ilyen szó?) az első nem evilági élőlényt, de azért mérget ne vegyél rá!

Komolyra.
Szerintem ezzel az energiával és időráfordítással akár még jó dolgokat is írhatnál.
Üdv!

Miki

cs, 2018-12-20 13:40 Mayer

Velhelló!
Rövid ideje néztem csak be és ez volt az első mű, amit elolvastam. Mit mondjak, megrázott. Ritkán tapasztal olyat az ember, hogy bármiféle történet, vagy közölni való nélkül hihetetlen képzavarba csöppenjen. Akkor ezen már túl is vagyok.
A képek életlenek és a mondatfűzés is hagy kívánnivalót még maga után, de az egésznek a kusza hasonlatai taszítanak a legjobban.
Emlékeztet egy megboldogult ismerősömre ez az írás. Amikor megállított beszélgetni, mert magamtól meg nem álltam, csak ő beszélt és a mondanivalójának csak közepe volt eleje és vége nélkül.
Nem vagyok műértő, ez csak mezei vélemény!

sze, 2018-12-26 10:57 Pyrrhusz

Pyrrhusz képe

Nekem kifejezetten tetszett! Szerintem nehéz így szöveget írni, Bukowskinak is van egy olyan detektives története, amely hasonlóan kesze kusza. Bár némi valóságos, evilági alapzöngéje azért van, ahogy Rejtő írásainál is tapasztalható hasonló(meztelen ebéd megvan?), mert enélkül minek is olvasná el bárki is. Avantgard? Progresszív? Már minden kombináció megvalósult, szóval nehéz újszerűt firkantani. Persze egy művészeti alkotásnak lehet a meghökkentés, megbotránkoztatás is a célja("ez nem egy pipa"Magritte), de ahhoz sokkal hatásosabb a tömörség, mint a zagyvaság.
Ha azonban csak automatikusan leírod, ami agyadból előtör annak lehet létjogosultsága, de ahhoz meg ez az írás túl szerkesztettnek hat. Meg azért bár kiadták és hasonló, de nem egy olyan olvasmány a Szabad Ötletek Jegyzéke, amit feltétlenül magaddal vinnél egy lakatlan szigetre.
Antistílus, szupergroteszk. Legyen!
Csak hát ez ugyebár nagyon rétegirányzat, a világon max ezer emberrel, akik el is olvasnák. De ha te jobban vagy miután leírtad, akkor a terápiás cél része már teljesült. Ha többet akarsz, akkor legyen valóságalapja, amit persze visszájára fordíthatsz, rápakolhatod az agymenéseidet, megizmozhatod, átgyúrhatod a fölösleget lebaszhatod róla és meglátod mi lesz belőle. Macskaeledel, szivárvány, öntapadós matrica vagy egy emészthető, befogadható művészi alkotás(és nyilván utóbbi megvalósulásával az eredeti elképzelés romba dől, de a reménytelenség és kétségbeesés között jól kell választani).

- "Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé." -Woody Allen

cs, 2018-12-27 19:45 Roah

Roah képe

Venezuela és Brazília határán él egy törzs (yanomami), ahol hagyomány szerint a halottaik hamvait beleszórják a levesbe - aztán elfogyasztják.
Hogy a holtak lelke bennük éljen tovább.
Odabent.
Belül.

Nézd csak:

http://www.origo.hu/utazas/20171106-ripoert-a-del-amerikai-indianok-elet...

Szóval irtó sok furaság létezik.

Olvastam Burroughs-t, nem lenne idegen a...mid is? De a Meztelen ebédben akadt mondanivaló bőséggel, még sok is.

Te mit szerettél volna mondani ezzel az írással?

Ilyesmikkel:

"Örkényistván félreállítása után a villányiak ledobták Paudits Bélát Sikondára, ezzel végső csapást mérve a sörényesekre."

Vagy ez:

"Fredegár Tivadar véletlenségből rálépett egy csokibékára, aminek hatására a Veloka nevű szabadságharcos örökéletre és világokat elpusztítani képes dühre és szájszagra tett szert. Ezt a szájszagot megérezve az enyhén rekedtes hangú, 1975-ös gyártmányú, Szallag márkajelzésű Tisztelendő Kenyérffy Donát, hangosbemondó így szólott:"

Nehéz ám úgy segíteni, ha az olvasó nem tudja eldönteni, hogy ez egy napi-olcsó-poén, álá fricska néktek, nesztek módi, vagy szür-világ-kép, szavakból összetákolt gagyi Dali irányzat, amolyan neo-ríbuk, esetleg jó volt egy HáBé, házi buli, érted, irodalmi tripp só, betűtésztával, kurkuma nádihegedűvel, tokkal, vonóval.

Komolyan érdekel - máskülönben hogy a búsba fejlődhetnél, vagy tehetnéd érthetőbbé - kinyögöm ám! -, hogy az ördögbe segítsek, segíthetünk így?

És akkor nem is nyilatkozol, csak hiányoltad az oltogatást.

Hm? :))))

Küszöbön a 2018-as év utolsó éjszakája, szóval BUÉK neked, meg minden.

https://www.youtube.com/watch?v=qzD63ys1K8c

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

p, 2018-12-28 09:08 bupber 81-Szomb...

Látom: te is függő vagy. Nádihegedű? időigényes szokott lenni az ilyesmi.
És miből gondolod, hogy ezen írás írója úgy gondolja: segítségre van szüksége?
BUÉK!