Lekvár

Vichy kinézett a temérdek kitöltésre váró irata közül, majd ordenárét kurjantott titkárnőjének. Selymes léptek visszhangoztak a barokk stílusban épült kastély folyosóján, majd belépett az imént említett titkárnő, néha. Francia rakott szoknyája alól kibuggyant termetes lábikrája, kezében tartotta a Csigahadjárat terveit.
– Minden a megbeszéltek szerint alakul? – kérdezte göcsörtös, őcsényes hangján Vichy, majd egy öblöset szívott szivarjába, melyet a dagesztáni elnök felavatási ünnepségén kapott ajándékba.
A titkárnő sokatmondóan bólintott, majd úgy elment, hogy már ott sem volt.

– Hazaérek skat! – rontott be a szobába Pimpő Mátéó, ujjai ragadtak a vitától, amit a minap Churchillel folytatott az eszkimók nézetazonosságáról, illetve arról, hogy vannak e Szent György-vonalak Grönlandon.
– Kaptunk behajózási engedélyt a Szent György-vonalak kutatására?
– Kaptunk bizony – vigyorodott el Mátéó, a Vichy család hírszerzője.
– Ez esetben értesítse az admirálist, még a héten vitorlát akarok bontani!

Böllérkezű Iván harmadosztályú, ortodox admirális december 24-én kapta meg a parancsot faxon nagy elkeseredésére, hiszen így nem tudta befejezni az újplatonizmusról szóló könyvét. Mihamarabb megejtett egy Messenger-hívást Kartoték Hans, a híres Szent György-vonal kutató részére, aki nem mellesleg régi kollégája volt a cserzőtelepen a Bayer-kormány idején. Vichy hét napon belül indulni akart, ami azt jelentette, hogy Ivánnak ennyi ideje volt megtalálni a megfelelő fluxiókkal rendelkező hajót, amivel sikeresen végrehajtható a Szent György vonalak áthelyezése úgy, hogy pontosan merőlegesen érintse a Vichy birtokot. Szerencséjére Kartoték Hans pincéjének alagsorának padlásán rábukkantak egy lyukas gumicsónakra, ami SEWS márkájú szigetelőszalaggal megfoltozva alkalmassá vált a feladatra. A legénység tagjai mind nagyra becsült matematikusok és energikus paradoxológusok voltak, köztük Pimp Mátéóval, a Kozármislenyi SEWS skat művek vezérigazgatójával és nem mellesleg ortodox lelkésszel.

Újév napján fellőtték a skatot, meghallgattak egy dárenbész műfajú zenekari versenyművet a Spektrum csatornán, és rengeteg mimózával megpakolva útra keltek. A Mexikói-öböl környékén járhattak, amikor elérték a Szent György-vonalak csomópontját, amit a Riói Jézus táplált melengetően kordbársonyos tekintetével és üde, kékeszöld szögelleteivel. Legnagyobb meglepetésükre a vonalakon egy buresztergály aludta sok száz éves álmát.
– Talán meg kéne várnunk amíg felébred – javasolta Böllérkezű Iván és lehasított egy darabot az árbocként funkcionáló Pick téliszalámi végéből, majd jóízűen elfogyasztotta és tengerharmattal öblítette le.
– Gyermekkoromban apám sokat mesélt ezekről a teremtményekről. Csak egyet tehetünk – mondta Kartokék Hans Szent György-vonal kutató, majd azzal a lendülettel bevetette magát a buresztergály szájába, ami ezeknél a lényeknél a hátukon kezdődött, és a lábujjaiknál ért véget. A buresztergály hatalmas robajjal felnyitotta mélyen ülő szemeit, majd helyzetét konstatálva véget vetett önnön életének a hajó árbocaként funkcionáló Pick téliszalámival, árboc nélkül hagyva Vichyék gumicsónakját. Vichy nyaka köré tekerte a Szent György-vonal egyik végét, és társait hátrahagyva úszni kezdett Magyarország felé a jeges Volgán.

Egy teljes év telt el Vichyék kihajózása óta, azóta nem hallattak magukról, a Riói Jézus elfordította tekintetét a Mexikói öbölről, szomáliai kalózok árasztották el Mongóliát, tevék jajveszékeltek csipkés csadorjaikban és még a Villányiak és Sörényesek közötti háború is véget ért. Vichy titkárnője azóta is bánta, hogy nem vallotta be főnökének, hogy szereti, és hogy valójában férfi. Azonban egy szeszélyes téli napon feltűnt Vichy a Duna jegén vörös fejjel, kifulladtan, meg valami madzagnak látszó dologgal a nyaka köré tekerve.

A Szent György-vonal óriási energiával bírt, ezt Kalkutta egyik lakosa sem vonta kétségbe, ráadásul ennek segítségével Vichy feltámasztotta Attilát, a hun királyt (amiért aztán meg is kapta a Veloka-díjat), aki Schirilla György módjára mászott ki a jeges Dunából. Azonban az energiával feltöltődött Vichy úr túl nagy veszélyt jelentett volna ha szabadon járhat kelhet, ezért amint felért a rakpartra szappanos vízágyúval lőtték be egyenesen a paksi atomerőmű négyes reaktorába, ahonnan azóta is végtelen sok energiával látja el a világ összes lakóját. Hát így születtem én.

Kentaurfőnix-lekvár:
4 kg sárgabarack (magozás után)
1 kg cukor
1 kk nátrium-benzoát

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

h, 2019-01-07 19:00 Dana

Dana képe

Szó szerint semmit nem tudok hozzátenni. Valaki ezt biztosan érti, illetve értékeli is esetleg, de az sajnos nem én vagyok. Van szókincsed, van fantáziád -- nem szeretnél esetleg valami olyat írni, amit nagyobb olvasóközönség is meg tud emészteni?

Illetve ha nem, elmondanád konkrétan, mondjuk három kerek, szép, egész mondatban, hogy miről szólt ez az írás? Mi a mondanivalója?

Köszi.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

k, 2019-01-08 01:05 Veloka

Veloka képe

Nem kell mindig, hogy az értelem vezényeljen. Jelen esetben a lekvárfőzésen van a hangsúly. Ez meg csak két mondat volt, úgyhogy itt a harmadik is, na.

___________________________________________
De jó nektek hobbitok, hogy a munkátok a hobbitok.

h, 2019-01-07 20:32 Suana

Bocsánat :(

Szerintem ez nem lekvár, hanem mindenesfiók, amiben minden van, de ha valami hasznosat akarsz benne találni, keresgélheted egy fél napig.

Nem olvastam végig becsületesen, és minden elismerésem azoké, akik erre képesek voltak.

Még egyszer bocsánat. :(

Üdv: Sz

h, 2019-01-07 20:46 bupber 81-Szomb...

Tessék… Megcsinálta a lekvárt!

h, 2019-01-07 20:52 Suana

Most esett le :)

:)))

Üdv: Sz

sze, 2019-01-09 14:20 Para Celsus

Para Celsus képe

Véleményem eseményhorizontján jólfésült mennydörgés borzolja a kikészített tatárhordák papilláit. A hús, ha vagdalt, reggeli vagy a szadomazo párizsi orgia mementója? Nem, vagdalt és párizsi egyszerre nem lehet, ez nem Schrödinger húskonzerve Converse cipőben. Egyél inkább lekvárt Kassák Lajos uzsisdobozába cementezve, vagy mérj egy pofont Tristan Tzara artzára.


"The Rainmakeeeer!"