Érezd magad otthon!

 Ez a történet egy kismalacról szól, aki egy dombon élt nyáladzó kis pajtásával. Semmiben sem szenvedtek hiányt ők ketten: élelemből tengernyi jutott, óljuk mellé gazdáik tágas teraszt építettek, mely esőtől és széltől védelmet nyújtott.
Való igaz, egyszerű fedezéknél azért több volt ez a bájos kis építmény. Piros muskátlik vidámlottak kerítése szélén, pepita kő borította a padlóját, paprikafüzér lógott tetőgerendáiról, középütt pedig egy hatalmas bádogasztal állt csörlőkkel és kampókkal.
Kismalacunk deformált testét tengernyi heg borította, itt-ott még bőre alatt kéklett a fekete cérna. Hetente legalább egyszer satuba fogták, hátsó lábait vaspántokkal rögzítették az asztalhoz, majd összekötözött mellső lábait kampóra függesztették, a csörlők pedig a paprikafüzérekig húzták.
Mindig csak annyi zsírt és bőrt metszettek ki belőle, amennyire szükség volt a konyhán. Aztán egy csorba tűvel összevarrták, és ő ezalatt tompán nézte, ahogy sáros vérét a lyukas asztal alatt álló vödörből a kutyák táljába öntik.
A nyálas szőrállatkához azonban soha sem nyúltak, tán mert még kölyök volt, és kicsúszott volna a satuból. Tartogatták, fésülgették, hozzámérték egy elnyűtt ágyelőhöz. Így aztán ezektől az esetektől eltekintve többnyire békés napokat éltek ők ketten: a kismalac és nyáladzó pajtása.
Egyszerű életükben Hektor és Bitang jelentette a legfőbb kényelmetlenséget. A fekete és a szürke házőrző, hóhérlelkű árnyékként jött látogatóba meleg nyári estéken, mikor kismalac és a szőrállatka túl sokáig maradtak kint pepita padlón fekve gyönyörködni a szentjánosbogarakban. Bántódásuk nem esett, de a kutyák kedvükre ízlelgethették a félelmet. Ahogy az ügyefogyott szőrmócsing fennakadt szemmel lekushad, vagy az ínycsiklandó malac remegő hájának keserű félelemszaga feléjük hullámzik - micsoda parádé!
A kotorékebek egy ilyen alkalommal ismerkedtek meg Zserbóval. A hatalmas macska a muskátlis kerítés tetején ült, és bársonyos hangon beszélt a tátott szájú vágóállatokhoz. Majdnem akkora volt, mint egy kisebb kutya, ám mivel egyik mellső mancsát természetellenes pózban tartotta maga előtt, könnyű prédának tetszett.   Ringlónyi sárga szemeit épp akkor függesztette a kutyákra, mikor azok fülüket lesunyva a lépcső tetejére értek. Ahogy a kismalac meg tudta állapítani, csupa szemtelenséget dorombolt nekik, az ebek mégsem bántották azonnal Zserbót: Hektor és Bitang játszani jöttek.
- Miért tartod úgy a kacska mancsod? Talán valami kincs van benne... - gúnyolódtak.
- Bizony, barátom - válaszolta a macska komiszul -, egy kutya szemének világát őrizgetem!
Mert Zserbó egy varázsló volt. Csak odakapott a kotorékebek szeméhez, és azok fénye rögvest ott csillogott a hevenyészett módon mancsába varrt borotvapenge rozsdás élén. S hogy mégis mekkora varázsló, az akkor derült ki, mikor a vak kutyák fájdalmuktól megveszve üldözőbe vették a hihetetlen könnyedséggel és gyorsasággal mozgó macskát.
Másnap reggel Hektor és Bitang a bádogasztal fölött függött. Hektoron átszaladt egy kampó, míg Bitang nyakára több sorban rátekeredett a csörlőket tartó lánc.
Kismalac és nyáladzó pajtása eztán csodás, kalandos napokat élt meg Zserbóval. Vándorlásuk során rengeteg házikedvenc csatlakozott hozzájuk, a szőrállatka pedig abbahagyta a nyáladzást. Noha sokáig csapzott volt és remegett, tisztábban csillogott immár a szeme, és rókakölyökhöz illően viselkedett. Kismalacunk egy cseppet se bánta ezt, bár elfogta olykor a nosztalgia.
Egyszer aztán a kis csapat útja véget ért: megérkeztek a Megkínzott Állatok Országába. Zserbó kapitányt rögvest ünnepélyesen kitüntette egy csíkos frottírpalástot viselő kacsa, aki fél lábát egy dundi játékbabától kölcsönözte. Ezt követően mindenki elfoglalta a saját területét, és nekiállt, hogy felépítse otthonát. Kismalacunk és a szőrállatka alapos terveket készítettek, elszántan és boldogan dolgoztak azon, hogy vackuk valóban a lehető legotthonosabb legyen.
Mikor aztán elkészültek, meglátogatta őket Zserbó. A szőlőszemű kapitány alaposan szemügyre vette a tágas teraszt, melynek kerítésén piros muskátlik vidámlottak, pepita kő borította a padlóját, paprikafüzér lógott tetőgerendáiról, középütt pedig egy hatalmas bádogasztal állt csörlőkkel és kampókkal.
Esteledve mindhárman elégedetten leheveredtek a langyos kőre, és egész éjszaka gyönyörködtek a szentjánosbogarak fényében, akárcsak a szomszédos kalitok és ketrecek lakói.

4.81818
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4.8 (11 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2010-09-30 21:20 Bloody Dora

Bloody Dora képe
4

"Bizony, barátom - válaszolta a macska komiszul - egy kutya szemének világát őrizgetem!" - második gondolatjel után hiányzik a vessző
"Kismalac és nyáladzó pajtása eztán csodás, kalandos napokat élt meg Zserbóval. Vándorlásuk során rengeteg " - hiányolok egy kevés kifejtést... ez kicsit hirtelen váltás volt, semmi sem utalt rá, hogy elindultak volna

Rövid gondolataim: mese! Mese! Mes... anyád. Khm, elnézést. Me... mami? Aú. Én ezt abbahagyom. Édesjóságos... Elmész te a... Immunitás. Immunitás. Fájhatott neki. Nagy ügy... Mivan? (Ez az ominózis vándorlás rész.)  Khm... érdekes. Határozottan érdekes. Nemár, hogy lehet így befejezni...!

A kihagyás miatt négy csillag. De megéri a pénzét!

_____________________
Dr. Bloody Dora

p, 2010-10-01 10:48 Viola

Viola képe

 Köszi, javítottam!
A kifejtés hiányát még nem érzem, talán mert nemrégiben filmet vágtunk, és még mindig snittekre forog az eszem. :/ :)
Elmegyek kirándulni egyet, aztán újra megnézem, mert igazatok lehet.

Nem tudtam, mennyire fogjátok jól fogadni ezt a groteszk szürrealitit, de egy próbát tán megért. A kezdőkép és a hangulat egy nagyon furcsa álmomból maradt vissza - normál fantáziálás esetében csak addig merészkednék, mint a Cserebogárban. :)

---------------

"...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét!" F. Scott Fitzgerald

cs, 2010-09-30 21:43 Venyigeszu (nem ellenőrzött)

 

Üdv!

 

Ennek a műnek a kortörténeti dossziédban a helye!

Biztosra veszem, hogy bármelyik végzős pszichiáterhallgató kisebb vagyont fizetne, ha belőled írhatná a kisdoktoriját.

De rám sem vet túl jó fényt, hogy kifejezetten tetszett az írásod.

:-)))

 

Régi mániám az abszurdban is a logikára törekvés.

Az a jó abszurd írás, amiről el lehet hinni, hogy akár igaz is lehetne,.

Ebből a szempontból volt pár apró hiba, ami engem zavart.

 

Pld., hogy az a kutya, amelyiknek kivágják a szemét, az sok mindent csinál – de az biztos, hogy nem áll neki kergetőzni.

 

Aztán az a hirtelen, előzmény és magyarázat nélküli elvándorlás is megtöri a ritmust.

 

Nem értem, a „zsírleszívásoktól” miért lenne a malac teste „deformált”.

Egy ( vagy akár sok) hegtől még nem deformálódik a test.

 

Aztán egy csorba tűvel összevarrták, és ő ezalatt tompán nézte,

Akinek a vére folyik, és éppen csorba tűvel varrják össze, az ritkán szokott „tompán” nézni. Még akkor sem, ha egy malacról van szó.


Egyszerű életükben

Nem tudom mennyire jó szó az 2egyszerű” egy olyan állat életére, amelyiket folyamatosan kínoznak.

 

borotvapenge szürke élén

Inkább „ezüstös”.

Hacsak nem titánium borotvapenge volt...

 

kalitok

Ezt a kifejezést nem ismerem.

Van ilyen szó a kalitkákra?

 

Az apró hibák(?) miatt négy csillag.

Várom a következőt!

cs, 2010-09-30 21:48 Bloody Dora

Bloody Dora képe

A végéhez hozzászólok: van. :) A kalit létező kifejezés. Reményik Sándornak van pl. egy Lelkem kalit... című verse. (Oké, csaltam, de tényleg tudom, hogy létező szó.)

_____________________
Dr. Bloody Dora

cs, 2010-09-30 22:25 Venyigeszu (nem ellenőrzött)

Értem.

Köszi a felvilágosítást!

:-)

p, 2010-10-01 11:00 Viola

Viola képe

 Köszi! :D (Ha találnál ilyen hallgatót, csak szólj, van még néhány ötletem elfekvőben... ;))

Kutyák terén el tudom képzelni, hogy ha nagyon véreb, akkor némi nyüszítés után is támadni akarjon. Elvégre amilyen a gazdája, legtöbbször olyan a kutya is. És itt nyilván nem komplettek a gazdik.

Az elvándorláson tényleg meditálni fogok még egy kört.

Deformált, mert csak kihasítgatnak belőle szalonnát, nem szépészeti leszívásról van szó.

Csorba tű - annyira nem érdekli már, és olyan régóta megy ez, hogy cseppet se hozza ki a sodrából... a véglet érzékeltetése végett használtam ezt a jelzőt.

Egyszerű életük - természetesen nem egyszerű. Újfent túlzás, banalizálom a cseppet sem banálisat a groteszk jegyében.

A borotvapenge éle... tényleg jobb, ha nem szürke. Javítottam, köszi!

A kalit nem elírás, én is találkoztam már vele több helyen. :)

---------------

"...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét!" F. Scott Fitzgerald

p, 2010-10-01 11:06 Venyigeszu (nem ellenőrzött)

Üdv!

 

Oké, értem.

 

A "kalit" szót tényleg nem ismertem, azért kérdeztem, hogy van-e ilyen.

 

Megint tanultam valamit.

 

A kutyákról még egy gondolta: más, ha sérült egy kutya, akkor valóban támadhat még.

De itt arról van szó, hogy megvakult.

Egy vak kutya pedig ha akarna sem tudna „kergetőzni” - ahhoz ugyanis látnia kell akit kerget.

Legfeljebb össze vissza rohangál, de az nem kergetőzés.

 

Na mindegy, vezesd elő a következőt!

:-)

 

cs, 2010-09-30 22:25 Ndy

Ndy képe
5

Szerintem neked a nagyon durva szex hiányzik, de ötös.

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

p, 2010-10-01 11:02 Viola

Viola képe

 Aligha, de köszi! :)

---------------

"...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét!" F. Scott Fitzgerald

p, 2010-10-01 13:22 Indi

Indi képe
5

Nagyon durva, egyre kerekebbre nyílt a szemem olvasás közben :)

A végén a váltás szerintem is hirtelen, hiányzik ott egy apró láncsem, a vándorlás és a régi élet között, az a szem, ami összeköti a kettőt, az elindulás. Egyébként megdöbbentő és... tetszett!

----------------------------------------------------------

"Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít." (Simon Le Bon)

"Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni" (Harry Lo

p, 2010-10-01 16:29 Roah

Roah képe
5

Nagyon beeteg! Hát, töredelmesen bevallom, hogy baromira tetszik! (Az nagyon gáz, ha nekem külön bejönnek a műben az olyan szavak, mint a csorbatű, vaspántokkal, kampó, meg paprikafűzér - nekem azt egyszer lenyúlták a macskekok -, szőlőszemű?)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

p, 2010-10-01 17:55 Kelvin

Kelvin képe
5

Hát... pfffffffffffff.......

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

p, 2010-10-01 21:21 Carmen Sanchez

Carmen Sanchez képe
5

 Mivel pontozok, kommentelni is kel, és erre már rá kellett klikkelnem az 5-t. :D

"Úgy látom nem értitek. Nem én vagyok összezárva veletek, hanem ti vagytok összezárva velem!"

 


szo, 2010-10-02 08:46 Blade

Blade képe

Remek példa arra, hogy lehet képtelen és reménytelen témából a lehető legtöbbet kihozni. 5 csillag. Többet kellene írnod! Ide főleg. ;)

szo, 2010-10-02 14:54 media97

media97 képe
5

Egy tehetséges szadista, s még érzzem is  nála otthon magam!

_____________________

"Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart." (Seneca)

szo, 2010-10-02 22:00 Liliana

Liliana képe
5

Annának ezt nem szabad látnia! :) 

Köszönöm, hogy olvashattam! 

Érezd, ahogy a szavak hangjegyekké válnak, és végül láthatóvá válik előtted a dallam!
"Jó boszorkány vagyok, és legyőzöm a gonosz banyákat!"

szo, 2010-10-02 23:00 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Stílusnál maradva: majd kikaparjuk a szemét.

_____________________
Dr. Bloody Dora