Párbaj

A farkánál ragadod meg, és eszedbe jut, hogy ez veszélyesebb, mint gondolnád. Az ijedtség, ahelyett, hogy menten elillanna - ahogy megszoktad -, inkább beléd köt. Már pánikolsz. Nem veszed fontolóra ösztönöd szülte mozdulataid, mert tartasz tőle, hogy a józan eszed visszavonulót diktálna, de nem menekülhetsz. Reflexszerűen kapsz a fejéhez, és szorosan megragadod a koponya mögött. Magadra traktálod a rendíthetetlen önbizalmat, pedig olyan átlátszó, hogyha látnád magad, nevetnél. Mégis sikerül kiszorítanod mély irtózatodat, ami, ha elönt, úgy bele borzongsz. Elfehérült ujjaid szorítása alatt tekereg háborodottan, érzed a gerince hullámzását. Markod közül szappanként siklana ki, ha hagynád magad, de most mégis olyan száraz. Két fürge törtetés, villódzó szempár vadászik csuklódon egy pontot, hogy a megfelelő pillanatban - amikor már feladnád - lecsapjon, és ropogva zárja össze az állkapcsát. Minden célja, hogy beléd fecskendezze mérgét. Nem is ettől tartasz úgy igazán. Attól tartasz, hogy fájni fog a roppanás, és az állkapocs két csermelyben vérző csuklódon ragad a fájdalom végéig. Nem kötheted le magad ilyen gondolatokkal, mert elgyengülsz. De megtetted, és elgyengültél. Zsigereid zabolázatlan lüktetésében érzed, hogy határozottabb, mint te vagy. Két kétségbeesett markod közt összegyűri magát, mint a rugó. És pattan. Eléri a célját, hátrálásra kényszerít. A rémület megrázza a lelked, és hűlt verejtékes hátadon végigszalad a hidegrázás.
Elhajítod magadtól: a kölyök kínai kaucsuk-kígyóját.

2
Te szavazatod: Nincs Átlag: 2 (1 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2017-04-22 17:01 Sren

Sren képe

Ez már jobb valamivel, de még mindig van durva hiba (az egybeír-különír bakik feltűnő része: bele borzongsz. Jujj… Beleborzongsz, jó?).

Maga a történet a tipikus kezdő módszer: jól felcsigázom az olvasót, aztán odateszek egy „ütős” (valójában hazug) csattanóval… Itt a Karcon csak álmodtam-sztoriknak hívjuk az ilyeneket, de tuti, hogy sok más írói műhelyben is megvan a maguk szinonimája. A lényege a sokak által elkövetett szarvashiba: leír egy (szerinte) piszok jól induló történetet, fokozza és fokozza a hangulatot, aztán, mivel lövése sincs a megfelelő lezárásról, odatesz egy olyan poént, hogy „és akkor a főhős felébredt”.
Ez ellen igen élénken szoktunk tiltakozni, mert ez igazából – néhány zseniális kivétellel – nem más, mint hazugság, az olvasó becsapása. Gyerekes dolog, azokra vall, akik nagyon akarnak írni, de az írói módszereket még csak kóstolgatják, és ütősnek hisznek valamit, amire lehet, hogy pár hónap múlva nem lesznek büszkék.

De hát azért van a Karc, hogy gyakoroljunk.:) Hajrá!

(Egyébként, van egy munkatársam, aki olyan szinten irtózik a kígyóktól, hogy egy tökre aranyos, rózsaszínű (!!!) plüsskígyóval halálra lehet ijeszteni. Szóval értem én, mit mondasz, csak ne ilyen rosszvicc-formában tedd.)

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

v, 2017-04-23 07:28 Tim

„Itt a Karcon csak álmodtam-sztoriknak hívjuk az ilyeneket, de tuti, hogy sok más írói műhelyben is megvan a maguk szinonimája.”
Ez így van. Máshol „ha-ha storynak” is hívják a hasonló szerkezetű novikat.
Amúgy ez a „nagyon meg akarom mutatni” szándék érződik a túlírtságból (főként a felesleges jelzők használatára gondolok) és a nem megfelelő szavak kiválasztásából is.
Amit külön kiemelnék az az ijedtség vs. ijedség tévesztés.

szo, 2017-04-22 17:45 hamarjában

hamarjában képe
2

Sajnos, ahogyan Sren említette, lehangoló a vège.
De kezd alakulgatni, gondolom dagályosabb volt ez is, de húztál rajta. Jót tett.
Ami èrdekes, hogy ritka az E/2. Èn pl. egyet írtam benne, de az nincs már fent. Amire mèg emlèkszem az a Tarott-mesèk, azokból pedig a Koldus. Az egy igazán kíváló E/2-es írás. Szerintem hasznodra vállna, ha elolvasnád. Szègyen, de már nem emlèkszem, hogy ki írta. Ha valamelyikünk tudná linkelni, megköszönnèm.

na ja (Obb)

szo, 2017-04-22 18:09 Roah

Roah képe

Rohanásban, csak a szokásos.

Obb, ezekre gondoltál? :)))

http://karcolat.hu/irasok/egypercesek/lir_morlan/tarot_mesek_0_a_bolond

http://karcolat.hu/irasok/egypercesek/lir_morlan/tarot_mesek_1_a_magus

http://karcolat.hu/irasok/egypercesek/lir_morlan/tarot_mesek_2_a_fopapno

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2017-04-22 18:12 hamarjában

hamarjában képe

Istennő vagy, a Bolond lesz az :), megyek elolvasom.

na ja (Obb)

szo, 2017-04-22 18:17 Roah

Roah képe

Csak szerencsém van. ;)

(Egyébként nekem is rémlett, csak már az nem a címekből, melyiket kedveltük a legjobban, gondoltam, bölcsebb, ha látod mindet. :)))

Pacsi! ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

v, 2017-04-23 17:05 Gitáros

Gitáros képe

Kedves Abu!

A nicknevedről az jutott eszembe, hogy:

"Abu,
hogy megy be,
az a nagy elefánt,
az oroszlán barlangjába?"

Üdv!

Miki

h, 2017-04-24 16:44 Roah

Roah képe

Na, most már ezen is túl vagy. ;)
Azon, hogy egy megvezetős írást csapass. A portálon sok ilyesfélével volt már dolgunk - ó, te sem maradsz ki a jóból, a buliból, majd meglátod, hogy szinte olyan ez, mintha valami kötelező lasztizás lenne az irodalom térfelén :D -, tényleg, még vérnarancs is sztorizott itt magáról.

Látom én is, hogy akkora mértékű túltolás nincs, mint az előzőben, szóval igen, valahogy így, aztán ha gyakorolsz, jobb és jobb lehet ám. ;)

Nézd csak ezt:

"Nem veszed fontolóra ösztönöd szülte mozdulataid, mert tartasz tőle, hogy a józan eszed visszavonulót diktálna, de nem menekülhetsz."

És ezzel eképp lehet(ne) játszani:

Nem veszed fontolóra ösztönös mozdulataid,...

Kis ragozás itt, egy húzás ott, és tömörebb, feszesebb lehet a mondat. Tudod, miért ismételgeti ezt errefelé a nép? Mert a novellában nincs hely, szűk a szerzők mozgástere, rendkívül fontos az alapos, lényegre-törő megfogalmazás és szóhasználat. Sok, irtó sok gyakorlás kell hozzá, még az írózseniknek is, hidd el, hogy ezt egyre jobban és jobban elérje, illetve tapasztalat, sok-sok írói tapasztalat, szerintem.
Tudod, hogy miért mondják, megvezeted az olvasót és ezt miként tanácsos elkerülni, milyen írástechnikával, cselekményvezetéssel? Úgy értem, ha szeretnél csattanós - szerintem ezt is annak szánhattad, eredetileg, csak nem ismerted még a hátulütőit a tematikának -, novellát írni, mi az, amit javasolni szoktunk?

Hm.
Érdekes, nem tartok a kígyóktól, sőt, mindig a gyönyörű 'gyógyítókat' látom bennük - hisz' még a patika, gyógyszertár lógójában is ott figyel, mint az orvoslás szimbóluma. Csóri szépségek, szerintem vallásbéli okokból kerültek kárhozatra, egyébiránt milyen szituban is? Persze, hogy a kígyó vágta, melyik a Tudás Fája.

Az egyik legismertebb, leghíresebb, leghírhedtebb kígyó-fóbiás, jöhet? ;)

https://www.youtube.com/watch?v=ntXJJwEk1NA

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2017-04-24 18:34 Abu

Köszönöm a segítséget!

h, 2017-04-24 21:54 Ovidius

Ovidius képe

No, jól van... Hosszú ideig csendben voltam, ideje aktivizálódni...
Ha meg akarod tanulni, hogyan kell szépen írni a kigyókról, akkor olvasd el Vonda Mc Intyretől a Köd, Fű, Homok című novellát.

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!