Az utolsó igazoltatás

Az alak kezében megjelent a piros színű, megálljt jelző tábla. Fény visszaverős overallja csillogott a lámpáim fényében. Na, már csak ez hiányzott! Gondoltam, és az irányjelzőt kirakva lehúzódtam a furgonnal az út szélére.
–Jó estét uram, csak rutinellenőrzés! Fel tudná mutatni a kocsi iratait? A vezetői engedélyéről sem feledkezzen meg!
Rámosolyogtam. Nem mosolygott vissza, amin őszintén szólva nem is csodálkoztam. A kesztyűtartóból előkotortam a kért iratokat, és közben gondosan ügyeltem arra, hogy még véletlenül se vegye észre, a nadrágomba dugott hangtompítós fegyvert.
–Tessék! – Nyújtottam oda a rendőrnek. Elmélyedve nézte át, és csalódott arccal adta vissza, ezzel nyugtázva, hogy mindent rendben talált. Még szép! Az iratokat magam hamisítottam, igen precízen! A legügyesebb szakértő sem jött volna rá, hogy nem igaziak.
Reménykedtem benne, hogy ezzel végeztünk is, ám ki tudja miért, érdekelte, hogy mit fuvarozok a furgonommal. Szegény pára, ha tudta volna, hogy ez lopott furgon! Arról nem is szólva, a vezetője a világ legjobb bérgyilkosa, akit épp akkor állított meg, amikor a legfrissebb munkáját készült eltüntetni. Egy férfi holttestét!
Higgadtan szálltam ki a furgonból, és sietős léptekkel indultam a kocsi hátuljához. Én már ott álltam kinyújtott karral, amikor a rendőr túlment a furgon sarkán. Csak egy alig hallható pukkanás hallatszott a hangtompítósomból, és a férfi (bizonyára családapa) holtan esett össze halántékán egy apró golyó ütötte sebbel.
Unottan hajítottam be a furgon ajtaján a rendőr holttestét a másik fickóé mellé, majd sietve bepattantam a vezetőülésbe, hogy vége legyen már ennek a melónak is, legszívesebben ülnék a televízió előtt, és nézném a baseball meccset, amit ma adtak.
Egy elhagyatott raktárban leállítottam a furgont, a kesztyűtartóból kivettem a bombát, ami fél óra múlva levegőbe repíti ezt az Istenverte járművet. Végül, mint aki jól végezte dolgát fütyörészve távoztam.

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

k, 2019-11-26 10:31 Dana

Dana képe

Szervusz! Ezt kiengedem, de nem azért, mert a színvonala megfelelő, hanem azért, hogy tanulhass a kapott tanácsokból.
Számomra ez nem egyperces, sokkal inkább összecsapott, mondanivaló nélküli, izgalmasnak szánt, ám nem igazán elgondolkodtató írás -- sok hibával. Helyesírás, történetvezetés, ezek számomra nem igazán stimmelnek. Nem értem például, hogy a világ legjobb bérgyilkosa miért nem hajt egszerűen tovább, ha amúgy később az a terve, hogy felrobbantja az egyébként lopott furgont. Mondhatod, hogy mert ott állt egy rendőrautó járó motorral, aki nyomban üldözőbe vette volna főhősünket, csak hát ilyet nem írsz, tehát nem teremtesz semmiféle feszültséget sem, amitől logikussá válna, ami lehet, hogy a Te fejedben az, de mi, olvasók, abból építkezünk, amit leírsz. Erre (is) figyelj!

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

k, 2019-11-26 11:58 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Kedves Dana! hosszú időn keresztül arra gondoltam, hogy ismerlek, de nem, mint mindig, most is keverem az eseményeket. Ezzel együtt szinte mindenben egyetértek veled. Tanácsom csak egy adódik. Ez így nagyon öncélú, és ez az adott esetben nem azt jelenti, hogy el akar mesélni egy jó kis történetet, inkább azt, el akarja mesélni, hogy a világ legjobb bérgyilkosa hogyan és miért nyírt ki egy magányos posztot. Holott magányos poszttal jobbára csak a filmekben találkozni, az utcán nem annyira, ráadásul a fickó pancser, különben nem lőné le a rendőrt. Profi bérgyilkos nem végez olyan munkát, amiért nem fizettek. Több lényegesen életszerűbb fordulat is lehetséges. Már ha valaki az öncélú horrortól el tud tekinteni. Kedves szerző, hogy Dana előfeltevését igazoljam, tanácsként javaslom olvass minél többet Stephen Kingtől. A köszönet nyilvánításokkal kezd, abból kiderül milyen alaposan utána jár az ötleteinek és ügyel arra, hogy amit ír életszerű legyen.

k, 2019-11-26 19:07 Roah

Roah képe

Minden tisztelem azoké az olvasóké, akik ezt a prezentált írást póker fészel végig bírják olvasni.

Isten látja lelkem, igyekeztem a lehető legkomolyabb...a tőlem telhető legudvariasabb formátumban megírni ezt a hozzászólást, frankón. (Kamiont emelgetni és komolynak maradni irtó nehéz meló, igényel némi megmákolást, ha túl akarjuk élni.)

"Az alak kezében megjelent a piros színű, megálljt jelző tábla."

Ábrákádábrá. :D (Ne haragudj!)

"–Jó estét uram, csak rutinellenőrzés! Fel tudná mutatni a kocsi iratait? A vezetői engedélyéről sem feledkezzen meg!"

Nincs jogsid, igaz?

"Rámosolyogtam. Nem mosolygott vissza, amin őszintén szólva nem is csodálkoztam."

Ez volt az a pillanat, ami feltette a kérdést: ennyire nincs mit írni? Mi lesz a mondanivaló? Miről fog ez szólni? Hujujujuj.
Bajban vagyok.

"A kesztyűtartóból előkotortam a kért iratokat, és közben gondosan ügyeltem arra, hogy még véletlenül se vegye észre, a nadrágomba dugott hangtompítós fegyvert."

Hardkór!
Azt hogy az ördögbe vezetett a gatyájában egy fegyverrel? Csüccsenve? Extrém felszereltség miatt még hosszabb is. Nem nyomta a...tudod, nem nyomta a...hát szóval kicsinyítsük le, rendben?

Ha egy súzba egy apró kavics kerül, már attól meg akar szabadulni az, akinek a talpát zoknin, akármin keresztül birizgálja/szúrja ilyesmik. Csizmába rejtett kés, vagy bármi hasonló is spéci súzt igényel, úgy kell kialakítani a cipőt, hogy egyrészt észrevétlen legyen, ergo ne szúrjon/dörzsöljön, mintha ott sem lenne, másrészt ne látszódjon ki. Legalkalmasabb a bakancs, csizma, egyebek - a hosszabb szár a lényeg, a hosszabb, bővebb szárú lábbelik.
Namármost, egy nacibadugott hangtompítóval felszerelt fegyverrel vezetni biztos fincsi lehetett - homboj, bő naci? De hát dereka annak is van. Szóval ha susogós mackó naciban lenne, hónaljig felhúzott formátumban, akkor is érdekes lehet így ücsörögni, pedálokat nyomkodni, sebességet váltani, meg hát na, még a teló, tudod, teló a zsebbe combnál is meglepetéseket okozhat, szóval na.

Érted?
(Azért szerettem volna elmagyarázni, mert azt még sem írhattam le, hogy tegyél egy 0.5 műanyag flakont a nadrágodba, és ülj le benne egy székre - csak hogy elképzeld, milyen is lehet így vezetni.)

"Elmélyedve nézte át, és csalódott arccal adta vissza, ezzel nyugtázva, hogy mindent rendben talált."

Oké, tegyük félre a jogsit, nem foglalkozom most tudományos fantasztikummal. ;)
Igazoltattak már? Járókelőként?

"Még szép! Az iratokat magam hamisítottam, igen precízen! A legügyesebb szakértő sem jött volna rá, hogy nem igaziak."

Csák Norisz!

"Reménykedtem benne, hogy ezzel végeztünk is, ám ki tudja miért, érdekelte, hogy mit fuvarozok a furgonommal."

Annyira meg akarom (!) őrizni a hidegvérem - csak hesszölöm az írás magaslabdás mondatait, esküszöm! Csak nézek utánuk.

"Szegény pára, ha tudta volna, hogy ez lopott furgon!

Távozz tőlem kísértés! :D

"Arról nem is szólva, a vezetője a világ legjobb bérgyilkosa, akit épp akkor állított meg, amikor a legfrissebb munkáját készült eltüntetni. Egy férfi holttestét!"

Köszönöm, Uram, hogy megtanítasz az alázatra. (By Robin Hood, a tolvajok fejedelme - a Barát)

"Higgadtan szálltam ki a furgonból, és sietős léptekkel indultam a kocsi hátuljához."

Vagyis nyugodtan, lassan, aztán a második tagmondatba valamiért felgyorsult a karakter - a jó ég tudja, miért szaladgált utána.

"Én már ott álltam kinyújtott karral, amikor a rendőr túlment a furgon sarkán. "

Már? Oo?
Most szállt ki higgadtan, aztán futkorászott hátul, most meg 'már' kinyújtott karral áll?!

"Csak egy alig hallható pukkanás hallatszott a hangtompítósomból, és a férfi (bizonyára családapa) holtan esett össze halántékán egy apró golyó ütötte sebbel."

Bizonyára - te, ez valami poén? Mármint az egész írás. Most komolyan. Egyszerűen el nem tudom képzelni, hogy miként jutott a hardkór karakter, a világ legjobb bérgyilkosa, aki hosszú fegyverrel a gatyájában vezet furgont, és precíz hamisító, szóval a legek legjének a leg beszt top námber ván ász - hiányolom a szuperkertészt, szuperbotanikust, szuperszupert -, hogy a halkan hallható pukkanás és a holtan összeesés bizonyára egy családapa.
Kajak...? Eztmos'hogy? Mi va'? He? :D

"Unottan hajítottam be a furgon ajtaján a rendőr holttestét a másik fickóé mellé, majd sietve bepattantam a vezetőülésbe, hogy vége legyen már ennek a melónak is, legszívesebben ülnék a televízió előtt, és nézném a baseball meccset, amit ma adtak."

Aham.
Neked fogalmad nincs arról, mekkora munka kicselezni a szarkazmust.

"Egy elhagyatott raktárban leállítottam a furgont, a kesztyűtartóból kivettem a bombát, ami fél óra múlva levegőbe repíti ezt az Istenverte járművet. Végül, mint aki jól végezte dolgát fütyörészve távoztam."

Figyu!

Kérlek szépen, maradj a portálon, sok kellemes percet okoztál - mibe fog ez fájni nekem?! -, az utóbbi idők egyik legkeményebb önuralmat igénylő írását olvashattam el, és kell ide az ilyen filing, hangulat.
Esküdj! :D Nekem ez ma kellett! :D

Nicsak, ki beszél?

https://www.youtube.com/watch?v=4K85XPCSrkI

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2019-11-26 19:25 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

nekem viszont a hozzászólásod kellett, végig vigyorogtam, mint egy jóllakott csecsemő. Kérlek, vagy inkább légy szi, légy szi írj még ilyeneket.

k, 2019-11-26 20:37 Tim

Ugyan má’! Az vesse rá az első követ, aki még nem vezetett autót PET palackkal a gatyójában!

k, 2019-11-26 21:04 Roah

Roah képe

Konkrétan az életemért küzdök! :DDD

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2019-11-26 21:10 Tim

Ma várjál! Valamit félreérthettél.
A PET palack a gatyóban önmagában nem halálos. (Persze attól függ, hova dugod és mekkora az a palack…)

k, 2019-11-26 21:18 Roah

Roah képe

Próbálom összeszedegetni magam. :D

PET palack ars poetica?

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2019-11-26 20:44 Bloody Dora

Bloody Dora képe

https://www.youtube.com/watch?v=lYd7Ykb3-aw

"Hardkór!
Azt hogy az ördögbe vezetett a gatyájában egy fegyverrel? Csüccsenve? Extrém felszereltség miatt még hosszabb is. Nem nyomta a...tudod, nem nyomta a...hát szóval kicsinyítsük le, rendben? "
Nem lehet, hogy ez valami khm... eufémizmus egy bizonyos testrészre? A fene tudja, miért kéne rá hangtompítót tenni, ez tény... mondjuk azért dob egyet a méreten. Itt van mellettem az asztalon egy húszcentis példány. Mármint hangtompító. (Vettük a fegyvereknek egy rohadt szekrényt, erre dafke mindig az asztalomon hever minden vacak.)

"Bizonyára - te, ez valami poén? Mármint az egész írás. Most komolyan. Egyszerűen el nem tudom képzelni, hogy miként jutott a hardkór karakter, a világ legjobb bérgyilkosa, aki hosszú fegyverrel a gatyájában vezet furgont, és precíz hamisító, szóval a legek legjének a leg beszt top námber ván ász - hiányolom a szuperkertészt, szuperbotanikust, szuperszupert -, hogy a halkan hallható pukkanás és a holtan összeesés bizonyára egy családapa.
Kajak...? Eztmos'hogy? Mi va'? He? :D"

Szociológus is.

Holnap ráeresztem a házi barbárt az írásra. Kedves szerző, szerintem nem akartál eddig ennyi mindent tudni a fegyverekről, de most fogsz. Majd képekkel is illusztrálom. Aztán kíváncsi vagyok, ki ír legközelebb akciónovellát.

_____________________
Dr. Bloody Dora

k, 2019-11-26 20:46 Dana

Dana képe

Azt hittem, a házi barbár kicsapta otthon az asztalra, hogy illusztráljátok a lehetőségeket.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

k, 2019-11-26 21:04 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Ne már, bekönnyeztem a röhögéstől. :'D (Biztos allergia.)

_____________________
Dr. Bloody Dora

k, 2019-11-26 21:08 Roah

Roah képe

Itt is ez van :DD Szemüvegem után most az orrom jött, de még el tudtam szaladni a mosogatóig. (Trópusi gyümölcslé :D)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2019-11-26 21:22 Dana

Dana képe

Nézd, az jobb, mint a székelykáposzta, legalább nem darabos.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

k, 2019-11-26 21:35 Roah

Roah képe

Rostos. :D

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2019-11-26 21:29 Tim

Én szinte hallom is, ahogy a barbár büszkén hozzáteszi:
Na most mondgya valaki, hogy még nem tettem semmit az asztalra!

szo, 2020-12-12 15:51 Andrew_D

Andrew_D képe

Én lennék az a barbár? :D

Endre

k, 2019-11-26 20:59 Mayer

Hát haver, a csajok kivételesen szétcincáltak a gatyában rejtegetett gépágyú miatt! :-)
Kavicsot dobtál az álló vízbe, az tuti. Már ezért megérte írni! :-)

k, 2019-11-26 21:34 Roah

Roah képe

Gépágyú? :D

"Unottan hajítottam be a furgon ajtaján a rendőr holttestét a másik fickóé mellé, majd sietve bepattantam a vezetőülésbe, hogy vége legyen már ennek a melónak is, legszívesebben ülnék a televízió előtt, és nézném a baseball meccset, amit ma adtak."

Mert ennél a résznél képtelen voltam írásra, egyszerűen hatalmas csatát vívtam azért, hogy viselkedjek. :D

Bedobta a hullát, mintha az egy hasitasi lenne, vagy egy üres cekker (családapa ?! :D) csak úgy, pityputy - és minek grasszál a legeklegje egy hullával a furgonjában, ha még bomba is van a kesztyűtartójában - bummm! :D -, minek ez a kanyar, minek autókázik vele?

A nyelvtani alanytévesztés, vessző és főnévi sorrend még ennél is vidámabb, mókásabb pillanatot okozott:

"A kesztyűtartóból előkotortam a kért iratokat, és közben gondosan ügyeltem arra, hogy még véletlenül se vegye észre, a nadrágomba dugott hangtompítós fegyvert.
–Tessék! – Nyújtottam oda a rendőrnek."

A 'Tessék' - kvázi kézbe adta a...

Na, itt jön az alázat és a türelem esszencia, a sokig számolás, szünet, szünet - hát veszettül kellett uralkodnom magamon, azt hittem, sosem fejezem be a hozzászólást.

Ez kell!

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2019-11-26 21:41 Tim

Most mit macerálod?
Teljesen hétköznapi dolog, hogy közúti igazoltatásnál a rendőr kezébe nyomják a gatyóban rejtegetett cuccot, bármi legyen is az…

k, 2019-11-26 21:44 Roah

Roah képe

Csigavér, Ro, csigavér. :D (Most nyertem vissza az agyam - na jó, majdnem. :D Ne téríts el a szándékaimtól! :D)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2019-11-26 21:50 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

nu! Összeszedem magam és holnap, ami hevenyészett fordításban a közeljövőre utal, írok egy ilyeb éjszakai igazoltatásos írást, igaz, hogy ketten voltak rendőrék és elmulasztottam bármelyiket is agyonlőni, és jó előre szólok, hogy 95-körül történt, amikor a trafiizék nem mentek egyenesen a központba.

k, 2019-11-26 21:51 Gitáros

Gitáros képe

Szia, kedves Andrew!

(Már ez is megérdemelne egy kisebb tanulmányt, hogy valaki az adatlapján miért nem a magyar keresztnevét használja - még akkor is, ha a vezetéknevét nem akarja nyilvánosságra hozni -, de oké, ezen lépjünk túl...:)

Roah, Dóri és a többiek alaposan szétcincálták a novelládat, ennek ellenére még így is maradt benne egy rahedli kifogásolnivaló.

Mindenre nem tudok kitérni, annyi időnk nincs, de két gyöngyszemet én is megemlítek, ha már erre jártam.

"holtan esett össze halántékán egy apró golyó ütötte sebbel."
Úgy látszik, a vesszőket - amiket jelentéktelen apróságoknak szoktunk tekinteni, holott nagyon is fontos szerepük van - elvitte a cica!
Erről a mondatról a klasszikus példa jutott eszembe:
"A királyt megölni nem kell félnetek jó lesz".

A szegény rendőr halántékán egy apró - kis kaliberű - golyó által ütött seb volt, vagy, egy apró, golyó által ütött seb? Mert nem mindegy...:)

A másik példám az utolsó előtti mondat, ami "mindent visz" - ahogy mondani szokták!

" Egy elhagyatott raktárban leállítottam a furgont, a kesztyűtartóból kivettem a bombát, ami fél óra múlva levegőbe repíti ezt az Istenverte járművet."

Namost!
Mi a fenéért veszi ki a fickó a kesztyűtartóból a bombát, ha egy félóra múlva annak a segítségével fogja felrobbantani a furgont???
Sokkal logikusabb lenne, ha benne hagyná a szerkezetet a kesztyűtartóban, előtte beállítaná a robbantás időpontját, aztán elhúzna a halál náthás f... - a mondatot a neveltetésem okán nem fejezem be!...DDD
Sajnos, az egész történetet nevetségessé teszed ezzel az egy, teljesen illogikus mondattal.

Itt tulajdonképpen be is fejezhetném a hozzászólásomat, persze végig kihangsúlyozva, hogy "érted haragszom, nem ellened!" -, viszont a legnagyobb poént a végére hagytam, ugyanis még egyszer rámentem az adatlapodra, és ott ezt találtam:

"Elindulnák az írói pályán. Kezdve novellákkal, és ha majd elég jól fog menni az írás, akkor könyvkiadás." - írod.
Szép terv, becsülendő ambíció.

Csakhogy olvassuk el még egyszer, figyelmesen ezt a mondatot!
"ElindulNÁK az írói pályán". - Elindulnék helyett...:)
Na kérem!
Ez egy olyan súlyos hiba, amihez hasonlót nem is tudom, mikor olvastam utoljára! Nem viccelek, nem poénkodni akarok!

Élőbeszédben az ember néha követhet el hibákat, pongyola fogalmazást, elszólást, egyebeket.
De az, hogy valaki a saját adatlapján, amit ráadásul egy IRODALMI portálra rak ki, ilyen hibát kövessen el, az - szerintem - példátlan!

Úgyhogy én - barátilag - azt javaslom neked, hogy mindenek előtt ne az írói, hanem az olvasói pályán indulj el, olvass annyit, hogy a végén a füleden folyjon ki a sok szöveg, és akkor - egy másik időben és egy másik galaxisban - talán, egyszer, a távolba vesző jövőben, regényeket is elkezdhetsz írni, amiket majd ki is ad valaki.

Mindehhez sok erőt, egészséget és kitartást kívánok neked!
Üdv!

Miki

k, 2019-11-26 22:43 Dana

Dana képe

...a kesztyűtartóból amúgy iratokat is kotort elő, ahol egyébként a bomba is lapult (emiatt logikus is, hogy mellette tartsuk az iratokat), miközben arra ügyelt, hogy a rendőr a gatyájàba dugott fegyvert ne vegye észre.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

k, 2019-11-26 22:48 Gitáros

Gitáros képe

Ráadásul...:DDD

Miki

k, 2019-11-26 22:51 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Kinek a milyébe dugdosott fegyvert a lukas halántékú rendőr?

sze, 2019-11-27 01:46 Gitáros

Gitáros képe

Kedves Géza!

Rettentő zavarban vagyok, mert tudom, hogy egymás hozzászólásait nem szokás észrevételezni, de - és ne haragudj meg érte - a "milyébe" szót helyesen pontos jével kell írni - "mijébe".

Üdvözöllek!

Miki

szo, 2020-12-12 15:48 Andrew_D

Andrew_D képe

Itt vagyok már, nyugalom! Az írást én folytatom!
Köszönöm a vicces beszólásokat.

Endre

szo, 2020-12-12 15:57 Andrew_D

Andrew_D képe

Tisztelt szerkesztők! A minap beküldtem egy írást, de rosszul másoltam be a szöveget. Az első mondat első betűje lemaradt és a végéből is le lett csípve. Tessék figyelmen kívül hagyni, mert nem tudtam utólag szerkeszteni, inkább beküldöm újra. Majd lehet figyelni, ha esetleg kint lesz ne a hiányos írás legyen. :)

Endre