A tej

Ma véletlenül kiöntöttem a tejet a konyhapultra. A kávémba készültem tölteni, de ügyetlenül nyúltam, és a doboz eldőlt. Néztem, ahogy a fehér lé végigfolyik a márványt utánzó felületen, majd lecsöpög a világos járólapra.
Önkéntelenül a konyharuháért nyúltam, de aztán meggondoltam magam, és csak hagytam, hogy a tej utat törjön magának a padlón, és egyre nagyobb helyen terüljön el.
A munkahelyen még az incidens hatása alatt álltam, mert a kávémba nem kértem tejet. A mentes vizemmel öntöttem fel. A főnököm, és a többiek ezen csodálkoztak, és mindjárt szóvá is tették, de nem akartam elárulni a reggeli kis balesetemet. Az emberek furán néznének rám. Oké béna voltál, és? Ez nem ilyen egyszerű. A tej és én ma nem vagyunk barátok.
Egyébként is minden szavunkat meg kell válogatnunk. Öten vagyunk csapatvezetők, és az új főnök felvett még hármat, de csak ötre van szükség. Ez azt jelenti, hogy három embert ki fog rúgni.
Vajon eldöntötte már ki az a három?
Tehát mesélni kezdtem az éppen most kitalált tejérzékenységemről, a szörnyű mellékhatásokról, amik a napokban törtek rám, és csak sejtem, hogy a tej lehet az oka. Természetesen nem néztem utána, ezért badarságokat mondhattam, de nem érdekelt, csak jött kifelé belőlem a sok hülyeség. A nagyobb baj, hogy természetesen mindenkinek van egy laktóz érzékeny rokona vagy ismerőse, ezért már mindenki szakértő az ügyben. Csak kapkodtam a fejem a sok tanácsra, és még egy doktor névjegyét is megkaptam.
Nem tudtam eldönteni, hogy a főnököm az egész mutatványomat hogyan kezelte, mert csak mosolygott, és az apjáról mesélt, aki világ életében vízzel itta a kávéját. Ez most akkor jó nekem? Végül is megjegyzett, mint a csávót, aki az apjához hasonlóan nem tesz tejet a kávéjába. Ez még jó is lehet.
Az ebéd utáni kávézáskor még két csapatvezető társam hanyagolta a tejet. Kész mozgalmat indítottam el. A téma még mindig a tej körül forgott. A tehenektől eljutottunk a globális felmelegedésig, és arra a végkövetkeztetésre jutottunk, hogy fákat kell ültetni.
A fél hármas meetingen úgy éreztük, hogy vizsgáztatás folyik. A főnök tejesfiúnak hívott. Ez okozott némi röhögést, élcelődést, de nem bántam, meggyőződésem volt, hogy sínen vagyok. És igazam lett, mert a megbeszélés után a főnök mondott három nevet, akikkel még meg kell beszélnie valamit. Három régit. Kimentünk, az ajtó előtt ácsorogtunk és feszülten vártunk. Utáltam magam, de a kijövők lógó orrát látva, megkönnyebbültem. Mintha egy tonna követ cipeltem volna, amitől most hirtelen megszabadultam.
Otthon savanyú tejszag terjengett. A harmincöt fokos melegben nem csodálom, hogy a padlón hagyott tej megromlott. Gondosan feltakarítottam, fertőtlenítettem, a tejes dobozt kidobtam.
Ne felejtsek el tejet venni. Holnap reggel nem lesz a kávéhoz.

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2018-08-16 12:49 Blade

Blade képe

Munkeerőhiány van, szóval a kirúgott három ember valószínűleg jobban járt, mint a maradók.
Térj át a teára, az a biztos! ;)

cs, 2018-08-16 14:33 Angi

Angi képe

Köszi :)

cs, 2018-08-16 13:56 Gitáros

Gitáros képe

Erről eszembe jutott egy ősrégi kabaré egyik poénja.
- Hogyan lehet fűből tejet csinálni?
- ...?
- Oda kell adni a tehénnek!

Miki

cs, 2018-08-16 17:32 Roah

Roah képe

Mindig is azt vallottam, hogy kis apróságokon múlnak hatalmas dolgok, és alábecsülik a nagyságukat, jelentőségüket, nem veszik komolyan - pedig kiválóan lehet szemléltetni is. Kis kavics a tóba és mekkorára gyűrűzik, fodrozódik körülötte a víz?

Kissé zavarban vagyok a narráció nemének tekintetében. A szöveg alapján fiú, az írásmód azonban női narrációra vall, aztán újra fiú, aztán lány, aztán... most akkor melyik? :/
Most akkor fiú vagy lány? :)))
Segítesz? :)))

Van vele meló, lenne, felesleges hogyok, ilyesmik - ha nem szedi ki neked más, jövök, és tehetünk ez ellen. :)))

Ezek a mai tejek nem is tartalmaznak szerintem tejet, sosem láthattak tehenet, még képről sem. :D A tej nulla százalékban tartalmaz...most majdnem azt írtam, hogy tehenet! :D

Amúgy meg, amit ki lehet önteni, azt ki is fogjuk önteni! :D A többit elintézi a gravitáció.

Ez meg itt egy nóta. ;)

Pacsi! ;)

https://www.youtube.com/watch?v=iPUmE-tne5U

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

p, 2018-08-17 08:23 Angi

Angi képe

Köszi Roah!

Fiú vagy lány? A főhősöm fiú. Sohasem értettem, hogyan lehet rájönni, hogy a történet narrátora fiú vagy lány. A szóhasználat? Nekem még ehhez nincs „fülem”.

Ez itt kb. a fele az eredeti történetnek. Irtottam minden általam fölöslegesnek ítélt részt/jelzőt. Még így is maradt benne felesleges hogy? Ez sokkolt.. csak viccelek :) Ha kiszeded őket megköszönöm.

p, 2018-08-17 10:59 Kick Azyro

Szia!

Csatlakoznék, mert engem is meglepett a fiú elbeszélő.

"A tej és én ma nem vagyunk barátok." - Csak úgy kiragadtam, mert semmi baj nincs ezzel a mondattal, de férfi szájából nem hallottam még ilyesmit. :)

Kevés a sztori, ezért inkább blogbejegyzés jellege van, de tudsz mesélni. A fogalmazás szerintem is lehetne gördülékenyebb, és minden oké lesz.

p, 2018-08-17 11:58 Angi

Angi képe

Szia!

Köszi az olvasást, és az észrevételt. :)

h, 2018-08-20 13:32 Roah

Roah képe

Általánosságban véve női aspektus aprólékosabb, lágyabb, mozgalmasabb, színesebb, kifinomultabb, a szóhasználat is eltérő, a nyelvezet, a kifejezések mondhatni, csajosabbak. A női megfogalmazások aktívabbak, szerintem, mocorognak, tesznek-vesznek, jönnek-mennek, izgágák, folyton csinálnak valamit a karaktereik, a narrációk.

A férfi megfogalmazások lényegre-törőbbek, egyszerűbbek, gyakran nyersebbek, tömörebbek, nyugodtabbak, másra fókuszálnak, lényegesen kevesebbet mozognak szerintem a narrációban, a karaktereik sem pörögnek annyit, más a nyelvezet, a mondanivalóik, és sokkal több humorral dolgoznak, mint a nők, sokkal több a cinizmus, szarkazmus, több a móka, a vidámság, komolytalanság, még a legkomolyabb üzenetből is képesek valami fanyarságot, tréfát kihozni, nem vacakolnak tapintattal, de nagyjából nem sértőek, vagy legalábbis nem ez a cél, ha mégis becsúszik egy-egy be, illetve kiszólás. Szóval szerintem a humor lényegesen több férfi író keze alól jön ki, vagyis a fejéből, náluk gyakoribb a jelenség.

Az irodalomban is vannak nemi sajátosságok - amúgy szerintem ha már a Karcos hozzászólásokra vetsz néhány pillantást, abból is látni, hogy milyen különbség van a női és a férfi megfogalmazások között. ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2018-08-21 12:52 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Én is biztosra vettem, hogy nő az elbeszélő, ebben viszont szerepet játszhat az is, hogy egy női írótól E/1-ben női főszereplőre asszociál az olvasó.
A szövegezést védhetően találnám, visszaolvastam úgy, hogy egy fiatal, szórakozott srácot képzeltem főszereplőnek, és ült a sztori - azt leszámítva, hogy egy fiatal, szórakozott srác nem lenne csapatvezető. Tudomásom szerint egyébként a megnevezésük csoportvezető, de lehet, hogy én tévedek.

Az egész kérdést nagyon egyszerűen le lehetne zárni azzal, ha az első pár mondatban egyértelmű információt kapunk a főszereplő neméről :)

Az írás viszont frissítő, jó volt ilyet olvasni!

p, 2018-08-24 12:06 Angi

Angi képe

Szia!

Örülök, hogy frissítőnek találtad.

Nálunk van csapatvezető és csoportvezető is. Szerintem a team leader és a team manager rossz fordításai. :)

Azért lett férfi az elbeszélő, mert egy nő egyből takarította volna a padlót, és azért is, mert ritkábbak a női vezetők.

Köszi a hozzászólást! :)

cs, 2018-08-16 20:27 Dana

Dana képe

Ezzel az írással nem teljesen tudtam mit kezdeni. Egy kicsit könnyedebben kellene fogalmaznod, hogy a történeted ne legyen döcögős. Szeretem önző módon a magam érdekeit nézni, és olvasni, olvasni, ahelyett, hogy azon töprengek, hogyan írnám át egyik-másik mondatot.

Ma véletlenül kiöntöttem a tejet a konyhapultra. --> Mivel a padlón landol, felesleges, hogy hová. --> Ma véletlenül kiöntöttem a tejet.

A kávémba készültem önteni, de ügyetlenül nyúltam, és a doboz eldőlt. --> Ez úgy hangzik, mintha a nyúlás és dőlés között nem lenne összefüggés. Jelenleg nincs is szerintem, mert nem ok-okozati összefüggésként ábrázolod a rossz igehasználat miatt. Plusz szóismétlésed is van. --> A kávémhoz akartam adni, de egy ügyetlen mozdulattal sikerült feldöntenem a dobozt.

Néztem, ahogy a fehér lé végigfolyik a márványt utánzó felületen, majd lecsöpög a világos járólapra. --> A fehér lé elég fura helyettesítés, inkább legyen egy szóismétlésed, mint ez. És nem kell "nézni", "látni", "hallani", csak mutasd meg, hallasd stb. --> A tej végigömlött a konyhapulton, lefolyt a szekrény oldalán, és mire észbe kaptam, a padlón méretes, fehér tócsa terjengett.

Önkéntelenül a konyharuháért nyúltam, de aztán meggondoltam magam, és csak hagytam, hogy a tej utat törjön magának a padlón, és egyre nagyobb helyen terüljön el. -->Oké, de miért? Szerintem tök igénytelen, hogy a kiömlött tejet ott hagyja a padlón, miközben később sokkal vacakabb feltörölni. Szóval indokold. --> Először a konyharuháért nyúltam, de aztán rájöttem: azzal nem sokra megyek, itt a felmosófát kell bevessem. Mielőtt azonban az elgondolást tettre váltottam volna, a mobilom/órám csippanása jelezte: ideje a buszhoz indulnom. (És már akár itt bevetheted, miért nem akar elkésni...)

Nekem sántít ez az egész sztori, de ezt most nem bontom ki jobban. Viszont: félhármas megbeszélés van, nem meeting, ha lehet. Tejesfiú van, nem "tejes fiú".

Mintha egy tonna követ cipeltem volna, és most hirtelen levették volna rólam. --> Ez is egy jó példája a zötyögős fogalmazásnak. --> Mintha eddig mázsás súlyokat cipeltem volna, amiktől most hirtelen megszabadultam.

A 35 fokos melegben nem csodálom --> ...harmincöt...

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

p, 2018-08-17 11:25 Angi

Angi képe

Szia Dana!

Köszi, hogy átnézted :)

A tejesfiút (a helyesírás javító miért akarja ezt különvenni? ), a 35 fokot, a mázsás súlyt javítom. A meetinget azért használtam, mert sok lett volna a megbeszélés, ugyanígy a fehér lé is tej helyett.

Az első bekezdésben nekem fontos volt a hely meghatározása, és az is, hogy a főhős nézni, ahogy a tej folyik. Mert nem csak megtörténnek a dolgok, hanem megáll és néz/szemlél. Ez a rész összekapcsolódik azzal a résszel, ahol mesél a tejérzékenységről: … csak jött kifelé belőlem a sok hülyeség. Komolyan gondolkodom, hogy írok ide is egy „hagyom” szót: …csak hagytam, hogy jöjjön kifelé belőlem a sok hülyeség.
Mert a két cselekvés összekapcsolódik, nem ura a helyzetnek, nem tud ellene tenni. Mint ahogy az ellen sem tud semmit tenni, ha őt rúgják ki.

De lehet túlgondoltam?

szo, 2018-08-18 17:58 Suana

Szia!

A tejesfiút azért választja ketté a helyesírás javító, amiért annak idején nálam is helytelennek ítélte a színesbőrűt.
Mert ő nem gondolkodik, és fogalma sincs róla, mit akar a buzgó írópalánta kifejezni.

színes bőrű - színesbőrű
tejes fiú - tejesfiú
olvasó napló - olvasónapló

Na, érzed/érted a különbséget?

Alaposan gondolkodj el a többi hozzászóláson is! Hasznodra lesz. :)

Üdv: Sz

szo, 2018-08-18 19:34 Dana

Dana képe

Azért vannak még más rokonértelmű szavak is, és hidd el, a nem létező kifejezés helyett még mindig jobb a szóismétlés. Fehér lé... Hát, a tej szerintem nem lé, hanem folyadék, maximum, de... Nincs ilyen, érted? Szóval szerintem attól, mert ragaszkodsz hozzá, még nem létezik. Annál inkább van meeting helyett: értekezlet, megbeszélés, tárgyalás, eligazítás, találkozó, gyűlés, ülés stb.

"Az első bekezdésben nekem fontos volt a hely meghatározása..." --> Megkérdezhetem, miért? Végül a padlón köt ki, amit szintén hangsúlyozol. Miért számít a konyhapult?
Lehet a nézést is hangsúlyozni, de ha nem írod ki, hogy nézi, tudod, akkor is tudjuk, hogy látja, hiszen egyes szám első személyben nincs más megoldás. Mivel nem írod, hogy odakap egy törlővel, értjük ám, hogy "megáll" és nézi.
Szerintem túlgondolod picit.

A tejesdoboz nem eldől. Szerintem. Felborul, felborítom, meglököm és felborul... Eldőlni a fa szokott, nem tudom, én ahogy elképzelem ezt az egészet, hogy felborítom a tejet, eszembe nem jutna az eldől szót használni, mikor ügyetlenül nyúlok érte... Nem illik ide. Ízlelgesd csak. Beleütközik a kezed, és valóban az az első szó, ami eszedbe jut, hogy eldőlt? Nem, feldöntötted, felborult... (ügyetlen mozdulatom nyomán).

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

p, 2018-08-24 11:16 Angi

Angi képe

Szia!

Nem akarok háklis vénlánynak tűnni, aki ragaszkodik tök értelmetlen és felesleges dolgokhoz (nem akarok, és mégis ezt teszem :)), ezzel csak azt akarom felvezetni, hogy igazad van, rossz szavakat választottam, de:
A konyhapult azért fontos, mert nem a barátnője főzi meg neki a kávét, és teszi ki az asztalra. Ergo egyedül él, aki sebtében a konyhapulton kávézik.
Aztán az „eldől” ige azért fontos nekem, mert bár a tejes dobozok általában felborulnak, de ez az a tejes doboz, ami elindítja a történetet, súlya van, és ilyen tonnányi súly csakis dőlhet mint egy fa, komótosan és ráérősen. Ha most azt mondod, hogy egy doboz csakis egyféleképpen borulhat, akkor én kérek elnézést. :)
A lé vagy folyadék, szerintem mindegy, én nem látom annyira a különbséget a kettő között, hogy érdemes lenne magyarázkodni miatta.

szo, 2018-08-25 10:58 Dana

Dana képe

Hahó! Ez a Te logikád, de nem az enyém... és nem feltétlenül más olvasóké sem. Eszembe nem jutna a konyhapultról kávézásról arra asszociálni, hogy valaki sebtében kávézik és egyedül él.
(Ahogy az együttélésnek nem feltétlenül lételeme, hogy reggel leülünk és az asztalnál iszunk meg egy kávét!)
Eldől... Ezt az asszociációt megint csak Te látod bele, ne haragudj! :-( Sajnos azonban nem tudom Neked pontosan megfogalmazni, miért érzem helytelennek az eldől szó használatát. De valóban mindegy, hagyjuk Ha Te így érzed jónak, akkor legyen így.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

szo, 2018-08-25 16:23 Angi

Angi képe

Szia!

Valójában hálás vagyok azért, hogy felhívtad a figyelmem ezekre a logikai bakikra. Most úgy tűnik, hogy makacs vagyok, de jegyzem őket.

Köszi :)

p, 2018-08-17 06:50 Bjursta

Bjursta képe

Sajnos ezt az irást egyáltalán nem értem. Ez a meeting, meg a kirúgashoz való valasztás, amúgy se az én világom, ez már az én időm utáni világ. A szoveget illeteően, sok zökkenőt éreztem.

"Segítsetek a géppuskásnak!"

p, 2018-08-17 12:05 Angi

Angi képe

Szia!

Köszi, hogy olvastad.
Az ember egy idő után megszokja, hogy minden évben kérdésessé válik, vajon az ő osztálya kerül-e sorra.
A zökkenőket sajnálom...

p, 2018-08-17 12:33 Bjursta

Bjursta képe

A lentebbi magyarazattal érthetőbbé tetted. A zokkenok meg majd kiegyenesednek.

"Segítsetek a géppuskásnak!"