Tollrajz - vázlat, egy soha nem volt szerelemhez

A földhöz vágta a poharat, ezer darabra tört. Gondolatban. Ezerszer megtette.
Egy teljes délelőtt azzal telt, hogy a zöld színű tollal egy kis rajzot készített a jegyzetfüzetében. Egy szökőkutat rajzolt, emlékezetből. Nem lett jó. Ki emlékszik egy szökőkútra? Mint egy túlméretezett pohár, formára kecses, de betonból van, ezer kiló, és látszik is rajta. Ezer, jó szám ez, ezerszer mosott fogat valamivel kevesebb idő alatt, mint két év. A két év fontos, akkor járt a szökőkútnál, annál a bizonyos szökőkútnál. Várt valakit.
Részletek, rövid vonalak. Csak szavak.
Fekete, körte, iramodás, eső, cigaretta, vér a havon, a hegedűszó agybontó jégcsákánya a második évben.
Pokolba minden próbálkozással, csak zavart okoz a disszonancia, soha nem egyenlítődik ki a hang, ha hamis az első intonáció.
A rajzban előrehaladván, egy szerkezet következik.
Senki sem várhatja, hogy ... Nem, egy másik: A nappali barna délutánján eluralkodott a harmincas évekből való tálaló bútor feketéje, a hölgy a kanapén megigazította japán selyem köntösét, fehér bőre felizzott a félhomályban, a telefonhívásra gondolt, ami megváltoztatta életét.
Ezt rajzolta egy délelőttön át. Nem ment vele semmire. Ki emlékszik egy szökőkútra? Ki emlékszik bármire?
Tegyük bele a rajzot egy borítékba, a borítékot egy dobozba, a dobozt a tálaló fiókjába, azt zárjuk be, a kulcsot a moziba menet veszítsük el.
A boríték színe lehet szépia.

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

h, 2018-07-23 06:12 Dana

Dana képe

Nekem ez így kevés a megértéséhez. Neked, az írónak, nyilván nem. A közepe táján van egy jelen idő használat — rosszul szerintem.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

h, 2018-07-23 06:35 Bjursta

Bjursta képe

Kösz hogy kikerült. A " szerkezet következik" erre gondolsz? Szerintem nem téves, ez egy folyamatos cselekvés, persze mult időben elmesélve, de cselekvés, és közben, miközben rajzol, egy szerkezet kővetkezik. - Persze , most mondatba foglaltam ugyanazt igaz? - Lehetne "következett" is , de nekem ez nem tünik rossznak. Nyelvész barátaink bizonyára meg tudják mondani, milyen időben lehet ezt igy mondani. A megértéshez nem tudok sajnos többet hozzátenni, ez egy emlék.

"Segítsetek a géppuskásnak!"

h, 2018-07-23 06:50 Dana

Dana képe

Helyesebben szólva: ...és közben, miközben rajzolt, egy szerkezet következett. :-)

Egyébként az utolsó mondatban sem vagyok teljesen biztos, hogy jó így.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

h, 2018-07-23 07:13 Bjursta

Bjursta képe

Lehet, hogy mult idő, nem vitatom :) Ugye, vázlat, firkálgat, emlekezik, töredékes, vonalak, firkák, szavak, töredekek, majd egy megfogalmazott mondat, egy szerkezet. Szerkezetet rajzolt, illetve gondolt. Az utolsó mondat a barna délutánra asszociál. Persze, ez az iras is egy kisérleti darab. Töredekes, szilankos, neha meglóduló mondatok. Mint a gondolkodás, ritkán lineáris.

"Segítsetek a géppuskásnak!"

h, 2018-07-23 09:00 polgarveronika

polgarveronika képe

Nekem ez most: jajj...nem értem...nem értem, még akkor sem, ha szilánkosra tört gondolatokról van szó....., értem, mit szeretnél..., de mégsem...pedig többször is....., de mégsem...., csak villanások.... de az nem elég a fényhez....

Üdv: V.

 

_______Tertium non datur ______

h, 2018-07-23 09:14 Bjursta

Bjursta képe

De miért nem érted? Van egy pasi aki emlékezik, egy nőre. A multra, a saját életere. Annyira nem tünik ez bonyolultnak. Nem akartam krimit, de lehet, hogy megölte a nőt, vagy azt aki a nőt telefonon hivta. De lehet, hogy nem. Csak látta, a villamoson.
" A nappali barna délutánján eluralkodott a harmincas évekből való tálaló bútor feketéje, a hölgy a kanapén megigazította japán selyem köntösét, fehér bőre felizzott a félhomályban, a telefonhívásra gondolt, ami megváltoztatta életét."
És ez a mondat, hogy tetszik?
( nem akarok ezzel , de azert mégis, ez a mondathalmaz fenn van persze mashol is a neten, valaki rakérdezett, hogy az idézet Hamvas Béláé-e, - a kérdező nem barátom, es nem ismerem , ő se engem, irasaimat semmikeppen - mondtam nem, nyilvan nem Hamvas Bela, de annyira nem bonyolult szerintem)

"Segítsetek a géppuskásnak!"

h, 2018-07-23 09:49 Dana

Dana képe

Bjursta, ezt mondtuk már máskor is, ha nem is ugyanezekkel a szavakkal, de az olvasó nem azért van, hogy mindig, mindenről találgasson. Más az, ha lezáratlanul hagysz valamit, rejtélyesen, de megint más az, hogy odadobálsz pár képet, amik teremtenek egy hangulatot, de nem adnak át tudást. Lezárod, aztán ott maradtam egy nagy darab hangulattal, de nem tudom, mit akartál mondani. Én nem szeretem az elvont (művész-) filmeket, írásokat -- talán nem vagyok elég okos hozzájuk, vagy elég elvont, vagy nem ittam eleget, nem tudom, de nekem kell, hogy értsem, amiről írsz.
Írtam is Neked, hogy a számodra egyértelmű képek tényleg csak számodra egyértelműek -- nekünk, olvasóknak, akik nem ülünk a gondolathalmazod közepén, ennél több kell. Nem azt mondom, hogy rossz, de nem elég. Kevés.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

h, 2018-07-23 14:32 Bjursta

Bjursta képe

Igen már irtad.

"Segítsetek a géppuskásnak!"

h, 2018-07-23 11:59 polgarveronika

polgarveronika képe

Nem, ne haragudj, nem értem. Sem a gyönyörű Hamvas-szerű mondatot, sem az egészet.Biztos meghülyültem a melegtől.
De: ha egy váza ezer darabra törik, és szétszóródik, az apró szilánkok láttán senkinek nem fog összeállni az eredeti porcelánváza képe, ha csak nem akad közöttük néhány nagyobb darab, amely azért mégis utal valamelyest legalább a méretére, vagy a mintázatára.
De ez a mű egy váza porlasztott változata. Szerintem.
És az, hogy megölte volna a nőt?????? Hát, esküszöm, ha megölsz, se jutott volna ilyen eszembe.
Bocs, majd a legközelebbit talán megértem.
Üdv: V.

 

_______Tertium non datur ______

h, 2018-07-23 14:31 Bjursta

Bjursta képe

Talán, igen.

"Segítsetek a géppuskásnak!"

h, 2018-07-23 09:50 Dana

Dana képe

Ráadásul én a szőkőkutat valahogy a nyárhoz asszociálom, ahogy a körtét is, erre bedobod a vért a havon. Nem zavaros?

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

h, 2018-07-23 14:33 Bjursta

Bjursta képe

Szerintem nem zavaros, és szerintem nem is katyvasz. De lehet.

"Segítsetek a géppuskásnak!"

h, 2018-07-23 10:15 hamarjában

hamarjában képe

"A földhöz vágta a poharat, ezer darabra tört. Gondolatban. Ezerszer megtette." - nem árt megjegyezni, hogy a kötő- és utalószavak nem véletlen szerves részei a szókincsünknek, hiszen nagyban segítik a lineáris kohéziót, mint ahogyan a mondat vagy tagmondat záró írásjelek is.
Amikor pedig sem a lineáris, sem a globális kohézió nem érthető, akkor nem beszélhetünk egy kiváló művészi alkotásról, inkább nevezhetjük azt egy katyvasznak.
Biztos valami értelmezési zavarban szenvedek, hogy pl. egy ilyen betétet nem tudok értelmezni:
"Részletek, rövid vonalak. Csak szavak."
De majd felkeresek egy szakembert.

És itt van "Ő", az általad kiemelt, és mások által nagyra becsült mondat:
"A nappali barna délutánján eluralkodott a harmincas évekből való tálaló bútor feketéje, a hölgy a kanapén megigazította japán selyem köntösét, fehér bőre felizzott a félhomályban, a telefonhívásra gondolt, ami megváltoztatta életét."

Az mellékes, hogy nem illik a szövegkörnyezetbe, és számomra kimondottan mesterkélt egy valami. De hogy a szökőkutas rajzoláshoz mi a bánat köze van, azt már meg sem akarnám fejteni, inkább elveszteném a kulcsot moziba menet.

na ja (Obb)

h, 2018-07-23 17:44 Bjursta

Bjursta képe

Köszönöm. Illetve nem. Ez valójaban egy elég rosszindulatú hozászólás. Elolvastam többször, nem találtam benne épitőt, inkább csak pikirt iróniát, vagy rosszabbat.

"Segítsetek a géppuskásnak!"

h, 2018-07-23 15:02 DannyKay

DannyKay képe

Hmm, ha ilyesmit szeretnél írni, akkor tudom ajánlani az Elvesztem az áruházban című elbeszélést Svetislav Basarától, nem egy mai darab. Valamiért arra emlékeztet, de valóban egyet kell értsek a többiekkel, ebben valahogy nincsen kohézió csak nagyon szabad asszociáció, ami főleg a te asszociációdból áll és nem olvasó-barát. Valamikor régen - már vagy jó öt vagy hat éve - mondták nekem egy írásomra: ha magyaráznod kell, az már régen rossz. Itt is ezt érzem, de lehet ebből még jobb.

***

"Yeah, being an asshole is not illegal" - American Horror Story

h, 2018-07-23 15:16 Bjursta

Bjursta képe

Köszönöm a vélemenyt és az ajanlatot is. Megkeresem majd.
Továbbra is azt gondolom, hogy nem nagyon bonyolult ez. Valaki firkál egy papirra es eszébe jutnak dogok. Ezek a dolgok jutnak eszébe. Ezek nem kellemes emlekek.
Ha egy érzés megmarad a pár sor olvasása után, akkor ez az irás elérte a kiszabott célját. Néhány homokszem a gallér mögött, kis provokáció trágár szavak nélkül.
Én kedvelem a kisérleti dogokat, - úgy velem tudok mást is, de ezt is kedvelem - az én asszociációm lehet, hogy másban más gondolat füzért indit el.
Hamarjában itt irta egy mondatra hogy mesterkélt. Szándekosan az. Ez olyan itt, mintha a rajzoló egy " szerkezetet" rajzolt volna le, egy nem müködő, de szép gépet mondjuk. Oka van rá, elkerüli a hatást, saját gondolatait viszi el a kellemetlenből, a semmibe.
Talán persze szerencsésebb, ha más irásaim mellett után olvassa ezt valaki, ugy lehet hogy érthetőbbé válik.
Vagy én érthetőbbé válok :)

"Segítsetek a géppuskásnak!"