Aranylakodalomra

 Zsóka ötven éve keseríti meg az életemet és tesz pokollá minden egyes percet. Aranylakodalmunkon majd beszédet kell mondanom kapcsolatunkról. Az ember azt hinné, öt évtized után könnyen megy az ilyesmi. Mégis mit mondhatnék? Hogy a hányinger kerülget, mikor tömi magába a pacalt meg a bajor szuflét, nekem pedig csak a müzli jut! Hányszor, ó, hányszor csak ennyire voltam attól, hogy a fejére húzzak a széklábbal! A hátamon futkos a hideg, ha meghallom sápítozó hangját: Béééla, hova tetted az aranyér krémet? 

 

Vén csoroszlya!
 
A rokonok népes serege tőlem várja a hosszú házasság titkát. Fél évszázad nagyon hosszú idő. Főleg, ha egy ilyen rosszindulatú, dagadt satrafával kell eltöltened. Az én életem még csak hagyján! De a gyerekekét is megnyomorította az állandó szabályaival és arisztokratikus sértettségével. Elüldözte a barátokat, csak vele kellett foglalkozni. Ennek ellenére soha nem lehetett a kedvére tenni: Béééla, kiment a buborék a Don Perignon-ból!
 
Átkozott szipirtyó!
 
Miféle beszédet mondhatnék? Regélhetnék az undorító, tohonya teste árnyékosabb zugaiban megbúvó élőflórák rejtelmeiről, de ezeket igyekszem jómagam is inkább kiűzni a tudatomból. Elviselhetetlenül horkol, széttúrja a vajat, nem tekeri vissza a kupakot a fogkrémes tubusra, asztal alá keni a fikát, benne hagyja a tejfölben a kanalat, lerágott körömdarabokkal van tele a szőnyeg, áll a víz a szappantartóban, és a legyek kalandtúrákat szerveznek zsibbasztó bukéja homályába. Ellenem szervezi az életét. Lehúzza a takarómat; megeszi a zsömle alját; Pepsit vesz Coca-Cola helyett; RTL-t néz, pedig én a TV paprikát szeretem; elhasználja a melegvizet; ő fekszik le később, mégis nekem kell lekapcsolni a villanyt! Sosem kér, folyton parancsolgat: Béééla, na, bújj ide a mamához!
 
Te pokolfajzat!  
 
Itt állok az aranylakodalmunk napján és én még mindig nem tudom, mit fogok mondani a násznépnek. A banya a fürdőben sminkeli pökhendi bibircsókjait. Tompa vartyogásától kiver a víz: Béééla... 
 
Előre félek, úgy lesek be hozzá. Látom, épp végzett a fürdéssel, kezében az ócska hajszárítóval, mereven áll a tükör előtt. Gyengéden rázkódik a testét átjáró kétszázhúsz volttól. Időtlen idők óta álmodok e jelenetről, mégis jeges rémület fut végig rajtam, ahogy tudatosul bennem Zsóka halálának most igencsak valóságos lehetősége. Nem tudom miért, de lepereg előttem az életem. Számlálatlan évek, évtizedek minden másodperce egyetlen pillanatba sűrítve tolul az elmémbe. Egyetlen túlzsúfolt villanás, majd kitisztul minden. Világosság gyúl bennem. Megértettem, hogy ez a mócsingos, vonagló húsdarab itt előttem az egyetlen jó dolog, ami történt velem. Hiába az én életem, mégis minden percét miatta érdemes végignézni. Nélküle senki vagyok. 
 
Már tudom, mit fogok mondani a beszédemben, de azért még könnyes szemmel elmerengek néhány pillanatig a fürdőszobában zajló csendes, ám annál felvillanyozóbb jeleneten, mielőtt kiverném a feleségem lábait a partvisnyéllel. 
 
Zsóka, egyetlen szerelmem!
 

5
Te szavazatod: Nincs Átlag: 5 (3 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

h, 2010-10-11 14:30 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Vesszőtlenítettem, de most meg lehet, hogy kevesebb van, mint kéne. :) A szerkesztés nem mindig megy flottul, néha kiakad a kurzus, és fogalmam sincs, mit töröl és mit nem.

Egyetlen kifogás: a végén a felvillanyzó jelent... nos, ez a jelző nem kéne. Elhumorizálod az amúgy nem ettől csattanós jelenetet.

De a tördelés az mesteri. A tartalom is, de ezzel a tördeléssel...

_____________________
Dr. Bloody Dora

h, 2010-10-11 19:03 Carmen Sanchez

Carmen Sanchez képe

 Köszi, hogy kitetted, meg a szerkesztest is. 

Pedig most igyekeztem a lehető legkevesebbre redukálni a vesszőket. A sírba visznek. Nem lehetne felcserélni a központozást valami intuitiv olvasási módszerrel? mindenki úgy olvassa és érti ahogy akarja... :D

 "Egyetlen kifogás: a végén a felvillanyzó jelent... nos, ez a jelző nem kéne. Elhumorizálod az amúgy nem ettől csattanós jelenetet." - most csak csavartál egyet a partvisnyéllel "csattanós jelenet" humorán ??? :D

"Úgy látom nem értitek. Nem én vagyok összezárva veletek, hanem ti vagytok összezárva velem!"

 


h, 2010-10-11 14:38 Maggoth

Maggoth képe
5

Én is úgy látom, hiányzik pár vessző, néhol névelő is, de attól még szuper. Nálam ez is öt csillagos :)

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

h, 2010-10-11 14:52 B.L.Torkin

B.L.Torkin képe
5

Na, ja, a házas élet gyönyörei!

Elég silány lehetett a pasas élete, ha a legjobb dolog benne pont az a személy, akit ily ádáz módon gyülöl és útál, és akitől ennyire undorodik.

Maga az írás remek, az érzelmek és a hangulat elsőrangú módon lettek kifejezve.

Gratulálok.

h, 2010-10-11 19:08 Carmen Sanchez

Carmen Sanchez képe

Sese értettem, hogy a leundokabb, legkiállhatatlan, stb embernek is vannak szerettei és viszontszeretői. gyerekei, férje-ffelesége, anyja stb. Mindenki tudja, hogy csak egy megkeseredett akárki, mégis szeretik? Miért? MIÉRT??? 

És igen, a pasas egy silány fószer. örülök, hogy ez átjött. :D

köszi az olvasást.

"Úgy látom nem értitek. Nem én vagyok összezárva veletek, hanem ti vagytok összezárva velem!"

 


sze, 2010-10-13 10:49 Damien Grove

Damien Grove képe
5

Jó lett!

El tudom képzelni hősünk évtizedes szenvedéseit. :)

ötös!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://damiengrove.blogger.hu

v, 2010-10-17 18:54 Venyigeszu (nem ellenőrzött)

 

Üdv!

 

Ezek szerint én leszek a feketeseggű indián, de nekem nem tetszett.

Az írástechnikád jó, azzal semmi gond.

Viszont a történetet nagyon erőltetettnek és hiteltelennek tartom.

Lehet, hogy csak a választott keret nem elég hozzá, hogy elhitesd a imád-gyűlöl kettősségét, de ez nekem összecsapottnak tűnt.

Nem csillagozom.

 

Mellesleg, milyen az a „pökhendi bibircsók”?

sze, 2011-07-13 18:00 Obb_régi

Hát a pécsi lányok! :)))

Eskü, érezhető a női író, talán elemibb, ha nem lépsz át a másik oldalra, de bánja kánya.

"Az én életem még csak hagyján! De a gyerekekét is megnyomorította az állandó szabályaival és arisztokratikus sértettségével." - ezt nem éreztem igazán jónak, és tegezheted nyugodtan, hisz róla szól.

Azt az se biztos, hogy igazam van.