Még negyvenkettő

Kelet felé haladtunk. Vagy kelet haladt felénk?
Alattunk a félföld felhőkbe takarózott, csak az Andok néhány csúcsa lógott ki, mint tinilányok lábujjai félálombeli mocorgás után. Ha járt is most arra valaki, biztosan fázott ott lent, az örök hó honában. Bár itt kint még alacsonyabb hőmérséklet vett körül minket.
Mozgásban voltunk. Igaz, más érzés motoron száguldani háromszáznyolcvannal, és megint más itt fent lebegni – jóval többel.
Vetettem egy pillantást az Andokra, egyet a hajónkra, majd többet Lou-ra.
Louella másfél fejjel alacsonyabb nálam, és mindössze ötvennégy kiló. Kicsit lötyögött is rajta a fél szkafander. Nem tudom, a múltkor viccből említette-e, hogy azért őt küldték fel, mert így még bepakolhattak mellé néhány plusz műszert is.

A kétség lazacát Douglas Adams halála után szerkesztették könyvformába. Gépének merevlemezén és egyéb fellelhető helyeken megmaradt könyvfoszlányokból. Belekezdett egy új Útikalauz regénybe, de már nem volt ideje végigálmodni.
Persze a számos megkezdett fejezet, jelenet, ötletmorzsa mind nem kerülhetett a kötetbe. Így akadt, ami feledésbe merült. És akadt, ami továbbélt. Most, többszáz évvel később is.
Egy író barátomtól kaptam negyvenkettedik születésnapomra azt a file-t. Csak néhány oldalnyi szöveg, de milyen! Említésképpen szerepel az egyik regényben, de Douglas utána ki is dolgozta a témát – csak egy kissé változtatva az alapötleten. S mint az eredeti Galaxis Útikalauz stopposoknak – rádiójáték, regény, mozifilm változatban –, ez az ötlet is egy kicsit jobbá vált a ráfordított idő, és maga Adams által.
Ez adta az alapját a kétszemélyes szkafander projektemnek. És bár hosszú idő telt el a megvalósításáig, érdemes volt lobbizni érte az űrhajózási hivatalnál. Végül létrejöhetett a kísérlet. Mondjuk az is szerepet játszott benne, hogy a cégem szép summával beszállt a finanszírozásába.
Ó, még nem is említettem annak a file-nak a címét: Még negyvenkettő pozíció súlytalanság állapotára.

Lehet benne valami, hogy itt fent az ihletrészecskéknek könnyebb dolga akad fejbekólintani az embert, mert kisebb a Föld téridő görbületének eltérítő hatása. Mindenesetre gyorsan összeállt a kutatási program kísérleti részének a megvalósítása – hála Lou lelkes közreműködésének.
A mikrobiológiai kísérletei mellett rendelkezett megfelelő szabadidővel – így ehhez az űrsétához is.
– Akkor mehet a tizenhetes? – kérdeztem tőle.
– Naná! A kutatási programból az a kedvencem – kacsintott rám huncutul.
Kapcsolódtunk.

4
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2017-12-23 09:08 Dana

Dana képe

Ez az irányvonal nem az én asztalom. :-)

A "félföld" szón egy percre fennakadtam, aztán rájöttem: a félhold analógiájára használják? Nem találkoztam még vele.

"csak az Andok néhány csúcsa lógott ki, mint tinilányok lábujjai félálombeli mocorgás után." --> Nem tetszik: "Andok néhány csúcsa", "kilóg", sőt nekem a hasonlat is kicsit sete-suta, mert igaz, hogy használod a takarózik igét, de mégis, valahogy kell oda egy paplan vagy ilyesmi. Mindenképp akarod a hasonlatot? Esetleg tehetnéd külön mondatba...

A többit azok tegyék hozzá, akik olvasták a Galaxis Útikalauz stopposoknak c. kiváló művet. (Én azt hiszem, túl régen olvastam ahhoz, hogy emlékezzek is rá.)

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

szo, 2017-12-23 15:54 craz

craz képe

Évekig nem írtam pályázatra, ez most egy a nemrég elkövetett négy rövid közül. (Mondjuk, nem is került be a megjelenők közé :P )

Lehet valakinek zavaró az irány, tudod, az űrben nincs fent meg lent. ;)

Nem találkoztam még vele. / Az jó, azért kaptad. ;)

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

szo, 2017-12-23 09:31 polgarveronika

polgarveronika képe

továbbélt-----tovább élt
félföld ??? nem igazán szerencsés, bár értem, mire utal

lötyögött is rajta a fél szkafander -- amásik fele pedig szorosan simult a testére? hmmm... pongyola fogalmazás
a tinilányos lábujj hasonlat....hát ...izééé

elsiklik a poén, mert hosszú a szöveg.

Üdv: V.

 

_______Tertium non datur ______

szo, 2017-12-23 16:03 craz

craz képe

Oké, a tovább (még) nem igekötő, de szerintem van jelentéskülönbség. A tovább élt, az ide nem jó, mert nem elő dologról van szó, a továbbélt (szerintem) így jobban kifejezi a már nem élő író gondolatának a fennmaradását.

Hümm, ha valami kétszemélyes, annak a fele az egy, de ez akkor nem ment át, pedig Lou-n nem is volt pongyola. ;)

Nem szántam bele poént, inkább hangulatot...

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

szo, 2017-12-23 18:01 polgarveronika

polgarveronika képe

"Így akadt, ami feledésbe merült. És akadt, ami továbbélt."
igen, van jelentésbeli különbség.
akkor inkább így:
Így akadt feledésbe merült, és akadt továbbélt ötletmorzsa.

Üdv: V.

 

_______Tertium non datur ______

szo, 2017-12-23 14:56 Bjursta

Bjursta képe

Értem, bár nem szeretem ezt a fajta megközelítést, a meglehetősen túlfűtött, ám mégis takaró alatt tartott szexualitás ilyetén megjelenítését, ahol az első összekacsintást a tinilányok éjszakai mocorgása jelenti, ez mondjuk ízlésbéli kérdés, nyilván szubjektív, kinek a pap, kinek az android.

Kis problémát okoz, hogy az angolban járatlan vagyok, és ahol az „Ötvenmérföld” anyakönyvezhető, ott vajon a megevezett személy leány-e, avagy fiú, illetve a mesélő maga leány-e vagy fiú? Ez ugyancsak érdekessé teszi a fél szkafander – avagy másképpen: fél nadrág / ahol ugye összetart a szár /- megközelítést. Férfi lehet mégis, hiszen erre utal maga tárgy, és a motoros hasonlat, a háromszáznyolcvannal való száguldással, ha egy kicsit több lenne, már alig lehetne bevenni a nagy kanyart Mendénél, de rendben, érzem a szél zúgását a fülem mellett.
A téma nyilván örök és nem lehet vele hibázni, új távlatokra emeli ( jaj! ) a „42” értelmét, lehet, hogy rosszul olvastam eddig a könyvet, én úgy emlékeztem a „69” talán a helyes szám, de bizonyára nem. ( tényleg elnézését kérek)
A témával nem, de a hasonlattal talán inkább hibázhatunk, ami az Andok lábujjait illeti, ez úgy vélem, nagyon távoli asszociatív, semmint valódi hasonlat, azzal együtt, hogy a szándékot, ahogyan mondtam értem. Ugyancsak érdekes, ahogyan megtörténik, ami megtörténik az ihletrészecskékkel – mekkora egy ihletrészecske? – amelyek téridő görbületen való elhaladásukkor fejbe kólintják az embert. Ez tetszett.
A pillantások számolásánál is megakadtam kicsit, egy pillantás az Andokra, egy a hajóra – így bizonyára űrsétán vagyunk, de ez itt még nem látszik jól, csak később - és több pillantás Luo-ra, amelynek végrehajtása nézés által, vagy a szempillák rebegtetésével történik, történhet meg, úgy képzelem.
Több esetben találkoztam, a mondatközi gondolatjel alkalmazásával, ezt eddig kevéssé ismertem, magyarázó mondatrész következik utána, talán kicsit a vázlatosság érzését kelti, a szerző jelzi, hogy erről még lehetne mondandója, de most nem mondja.
Maga az írás voltaképpen látszatra három, valójában két részből áll – maga a történt, és a lábjegyzet ahogyan megkapjuk a leírását Duoglas Adams merevlemezének. (Ezt mondom) Tartalmának leírását, természetesen. Ez kissé vázlatos, de szükséges, hiszen el kell jutnunk a 42- es számhoz.
Az írás nem annyira egyperces, mint egy perces, vagyis kicsikét rövid, ahhoz képest, hogy mi minden nem történhetik az Andok , vagy a tinilányok felett az Űrben, de ez bizonyára ilyen rövid.
Egy hiányérzetet mindenképpen kelt: mi lehet a tizenhetes? Esetleg forrás megjelölést kaphatnánk?
Thomas Fiftymiles B.
(nagyon kérlek meg ne sértődj kedves Craz, csak karácsonyi játék-fricska, csillagszóró- tréfa)

"Segítsetek a géppuskásnak!"

szo, 2017-12-23 16:22 craz

craz képe

Hát, Lou-val, mint férfinévvel eddig nem találkoztam, csak most, hogy rákerestem a neten. Igaz, én is csak egy Lou-t ismerek, aki lány, és kosaras (193 centi). :D Luke, Loui, az stimm, most már tudom, ki volt Lou Red, de ő meg eredetileg Lewis Allen. :)

Amúgy pár száz év alatt tuti átépítik azt az útszakaszt Mendénél - legyen akárhol is. ;)

Több esetben találkoztam, a mondatközi gondolatjel alkalmazásával, ezt eddig kevéssé ismertem, / Hát, az előző novellád elejét olvasva van még ott más is... 3:) (gonosz smile)

kicsikét rövid / Hehe, a pályázaton karakterlimit volt. Lou viszont utána (s)/(n)em panaszkodott. ;)

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

p, 2018-01-12 14:17 Dom Wolf

Dom Wolf képe
4

Jó kis rötyögős egyperces, feldobtad a napomat, bevettem, hogy valami magasztos költői vagy tudományos kísérletről fog szólni. Pár poénnal még lehetett volna húzni a csattanót, de így is fogyasztható, nálam a nagyszerű kategóriát érte el. A lötyögős űrruhás mondat viszont tényleg nagyon pongyola, ráadásul csak fél novellával később írod, hogy kétszemélyes a szkafander, ezért értelmetlennek tűnik első olvasásra.
Szerintem elővételben kéne árulnod az űrséta videóanyagát, azzal a tőkével már meggyőzheted Elon Muskot, hogy támogassa a projekt valóságba ültetését. Nagy lenne a piac: űrrajongók, Adams rajongók, plusz az összes kamasz.

szo, 2018-01-13 16:17 craz

craz képe

Nagy lenne a piac: űrrajongók, Adams rajongók, plusz az összes kamasz. / Hát, ha hozzávesszük negyediknek a Craz rajongókat, és a halmazok metszetét vizsgáljuk, máris szűkül a kör... ;) :D

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

szo, 2018-01-13 20:37 Ovidius

Ovidius képe

Egyébként most megy a tv-ben a negyvenkettő, és a zsebóra szemű Tricia...:D

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

v, 2018-01-14 00:33 craz

craz képe

Aki talán már sosem jut el a vendéglőbe a világ végén. :( :)

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."