A show megy tovább

A show megy tovább

A kezem összeszorult a teásbögrém fülén, ahogy a lottósorsolást figyeltem. Minden egyes műsort megnéztem, nem mazochizmusból, hanem azért, hogy felszítsa bennem a tüzet, és tovább tudjak küzdeni ez ellen a pokoli szerencsejáték ellen.
Emiatt léptem ki a Szövetségiektől. A volt kollégáim szerint a mániámmá vált a lottó üldözése, szerintem életcélommá. Nem sajnáltam, hogy cserébe az utóbbi öt évben alig csurrant-cseppent a bankszámlámra valami a magánzsarui tevékenységem és az alkalmi munkák után.
Szaporán doboltam az elöregedett, de jó minőségű fotelem karfáján – még a régi időkből maradt. Felkaptam a dohányzóasztalról egy kisebb paksamétát, amit még az FBI-os korszakom alatt „nyúltam le". Közben lopva az órámra pillantottam, és noha lázasan igyekeztem a sorsolásra és a teendőimre koncentrálni, megállapítottam, hogy még tíz perc van hátra a műsoridőből.
Tizenöt évre visszamenőleg a kezemben volt az ismert lottónyertesek listája, pontos leírással, hogyan változott meg az életük a nyereség után. Előkerestem az összesítő diagrammokat és adatlapokat.
Ötven százalékuk kezéből egyszerűen kifolyt a pénz, de még ők voltak a szerencsésebbek. Nem kevés olyan irat került a kezembe, ami azt bizonyította, hogy az újdonsült milliomosok egyszerűen belebolondultak a tudatba, hogy ők nyertek. Másokat kiraboltak vagy meggyilkoltak, mivel nem tudták titokban tartani vagy megvédeni a hirtelen jött vagyonukat, és mindössze néhány százalékuknak fordult az élete ténylegesen jobbra.
Az esetek nem kerültek nyilvánosságra, és én is tudtam, hogy nagyon hamar végem lenne, ha ezt megpróbálnám megszellőztetni. Maradtak a többnyire hasztalan észérvek.
Az asztalon ott feküdt a mai újság, de még azt a cikket sem futottam át, amiben rólam írtak. No igen.
A média egyszerre három kezet is nyújtott felém: harcteret adott, ahol ex-szövetségi nyomozó voltam, aki a lottó elleni fanatikus harca miatt hagyta ott a munkáját. Másrészt pedig megvédett: egy közéleti személyiséget nehezebb eltűntetni. Harmadrészt az említett bankszámlán lévő összeg felét az ilyen interjúkért kapott pénzből szedtem össze.
Most nem érdekelt, mit írtak rólam, azzal a biztos tudattal huppantam a távirányítóval a kezemben az ágyba, hogy majd holnap reggel elolvasom.
Félálomban még végignéztem a sorsolást, amiben valaki végre elvitte a négy hónapja halmozódó összeget. Magamban újabb strigulát húztam a „szerencsétlenek” rubrikája mellé, és hagytam, hogy magával ragadjon az álom.

Másnap reggel egy bögre tejeskávé és egy croissant mellett átfutottam az előző és a friss újságot: az eredmény büszkeséggel töltött el. A maiban az előkelő ötödik helyen kaptam helyet a saját kis nyomozó-riportommal.
Egy hajléktalanról szólt, aki korábbi lottónyertes volt – ebből persze az egyik sem teljesen igaz, a lényeg, hogy a fickó bevállalta a médiahisztit, én pedig port kavartam vele.
Itt volt az ideje, hogy tovább üssem a vasat. Ha megtalálom a pasast, aki elvitte a pénzt - márpedig akárhogy is, de ráakadok - kézzelfogható bizonyítékom lesz. Van néhány olyan őrült firkász ismerősöm, akik a következményekkel nem törődve megcsinálják a dokumentumfilmet a fickó tudta nélkül.
Felkaptam az egyik, kissé kopottas, de legalább tiszta sportzakómat, és miközben az órám csatjával bíbelődtem, kiléptem az ajtón.
Ráfordítottam a kulcsot, és alighogy megfordultam, láttam, hogy valami szemetet sodort a kora reggeli szellő.
Mordultam egyet, ki nem állhattam, ha az én házam előtt dobáltak el valamit. Felkaptam, egy rózsaszínű lottószelvény volt, kicsit még nedves a reggeli harmattól…
… rajta öt darab számmal, amelyek nagyon ismerősök voltak a tegnapi műsorból.

Egy héttel később

„Holtan találták Joachim Fredericket, az ex-FBI nyomozót egy Kóla szigeteki luxusszállodában. A férfival vélhetően rablók végeztek…”
BBC news

Steve Harris, az amerikai lottótársaság atyja finoman a hamutartóra helyezte a szivart és hátradőlt a fotelében. A szomszédos kanapén ülő férfi kikapcsolta a tévékészüléket, majd Steve felé fordult.
– Elégedett? – kérdezte. Steve pislogott néhányat, mintha nagyon mélyen járt volna már a gondolataiban, és bólintott.
– Az.
– Könyörgöm, Mr. Harris, a következő kellemetlenkedőt bízzuk szakemberre.
– Ugyan. Kultúremberek vagyunk, kérem! Amúgy is ideje volt, hogy elvigyék a nyereményt. – Bökött Steve kövér mutatóujjával az imént elsötétült tévéképernyő felé. – Most, ha megbocsát! A show megy tovább…

4.4
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4.4 (5 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

v, 2009-08-30 21:45 Blade

Blade képe

Látom, rétéged is megfertőzött a nagy tét.

Mi az a "croasson"? ;)

---- ----
Az ember szerint az idő múlik, az idő szerint az ember.
----
"Mert zseni csak egy volt, mégpedig Neumann János. Mi, többiek tehetségesek voltunk, de nem voltunk zsenik..." - Wigner Jenő, Nobel díjas fizikus
---- ----

v, 2009-08-30 21:52 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Gyenge, pénz felé hajló jellem vagyok :(
Jé, a gugli szerint azt akartam írni, hogy croissant, vagy kroászon. Mik ki nem derülnek.
________
"Csak szidj. Előbb utóbb legyengülök, és elbukom.
Most szidd a hazád. Szidd a világot."

h, 2009-08-31 07:57 Kentaur

Kentaur képe

Azon szúrkoltam, hogy ne ez legyen a vége...de csak ez lett! Hmmm, maga a stílus jó, csak hát ez lehet, hogy csak nekem, de annyira várható volt!

"még a régi időkből maradt."
"amit még az FBI-os időszakom alatt " -apró szó-illetve kifejezésismétlés, de valahogy zavaró.
"s mindössze néhány százalékuknak" -prózában inkább és az s-helyett.
"Felkaptam, egy rózsaszínű lottószelvény volt, még kicsit nedves a reggeli harmattól…"-kell oda az a "még" ? És ha igen, akkor más sorrendeben: kicsit nedves még a reggeli harmattól.

----------------------------------------------------------------
"Az írás olyan, mint a herpesz:tünetmentes lehetsz, de gyógyult nem!"

h, 2009-08-31 13:01 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Mmm, sejtettem, hogy titeket már nem foglak meglepni ezzel a csavarral :confused:
Annak örülök, hogy a stílus azért tetszett, és köszönöm az észerevételeket!
________
"Csak szidj. Előbb utóbb legyengülök, és elbukom.
Most szidd a hazád. Szidd a világot."

h, 2009-08-31 10:30 Sren

Sren képe

A ˝nyúltam˝le helyett ˝nyúltam le˝. Ez a mondat: ˝Ha megtalálom a pasast, aki elvitte a pénzt, márpedig akárhogy is, de meg fogom, kézzelfogható bizonyítékom lesz.˝ talán jobban festene másként, esetleg megszakítással (de persze ez csak egy módszer, egyébként nyelvtanilag helyes). Ha megtalálom a pasast - márpedig akárhogy is, de meg fogom - kézzelfogható bizonyítékom lesz. Én még a ˝meg fogom˝ helyett is begyűjtenék inkább egy szinonimát a ˝megtalálom˝-ra (akárhogy is, de ráakadok majd, vagy ilyesmi), de ez sem olyan hűde hiba, nehogy szőrszálhasogatásnak vedd.
Egyébként jó, szeretem, hogy ilyen összeszedetten írsz. Ha én így tudtam volna ennyi idősen... :D

h, 2009-08-31 13:08 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Köszönöm, javítottam!
Hm, összeszedett? Gracias!
________
"Csak szidj. Előbb utóbb legyengülök, és elbukom.
Most szidd a hazád. Szidd a világot."

h, 2009-08-31 13:23 Sren

Sren képe

Usted es mucho bienvenido, senor! :D Így már lenni ötös tied munka! :D

h, 2009-08-31 17:24 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Izé... köszönésni! :D
________
"Csak szidj. Előbb utóbb legyengülök, és elbukom.
Most szidd a hazád. Szidd a világot."

h, 2009-08-31 15:01 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Hehe. Éreztem, hogy ez lesz a vége. :)
"Ötven százalékuk kezéből egyszerűen kifolyt a pénz, de még ők voltak a szerencsésebbek." - Most nem azt mondom, hogy életemben sok lottós novellát olvastam, vagy hogy nemrég volt a Monkban egy lottós rész, de ezt a mondatot már láttam. Így, szó szerint. Talán valami bulvár-hírportálon, vagy a Metropolban (ami nekem Metro), passz, de láttam. Érdekes... (erről írjál egy novellát, hogy a világon sokan fogalmaznak ugyanúgy, és persze aki rájön, annak a nyakába akasztanak egy plágium-pert...)
EK lereagálta a hülyülésemet: marha. Hát, kösz. Múltkor cica, meg puszi, azt hittem, jóban vagyunk, most meg ez. Megsértődtem, tudd meg! (Ha a következő hiszti lesz, bérgyilkost küldök rád.)
_____________________
Dr. Bloody Dora

h, 2009-08-31 17:38 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Hát, hát, vannak ilyen furcsa dolgok a világon :D Ez van, ha egy információ kipattan, már senki nem hiszi el, hogy ezt én kemény munkával szereztem meg az Interpooltól.
Ek: Bia. Gugli, mondta, hogy ez Bureau of Indian Affairs. Félek 8O
________
"Csak szidj. Előbb utóbb legyengülök, és elbukom.
Most szidd a hazád. Szidd a világot."

h, 2009-08-31 17:51 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Ne félj, megvédünk. Állj a hátam mögé, ott nem érhet baj. :) (Mondjuk legalább másfél fejjel magasabb vagy nálam, megnézem, hogy bújsz el a hátam mögött.)
EK a műved alatt folytat velem párbeszédet: kaja. Nem, már megettem, te nem kapsz. Legközelebb legyél jó ellenőrző kód, akkor marad neked is.
_____________________
Dr. Bloody Dora

h, 2009-08-31 18:00 Sren

Sren képe

Csak a testemen keresztül! (Három felkiáltójel ideképzelendő!)
(Aztán Dom lehet félve, de simán lerúgna bárkit, aki csak ránk mer nézni... :D)

h, 2009-08-31 18:06 Macska

Macska képe

Ó, félreértetted szegényt, szó sincs itt Indiáról. Bia egy falu Pest felé menet. Bár végül is ott robbantották a Viaduktot. Lehet, arra utal, jobb lesz a vonatokkal vigyáznod, nehogy egy alattad is robbanjon!:-)
Nekem azt üzente: Monok. Ott mi szörnyűség történt ezek szerint? 8O

h, 2009-08-31 18:15 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Pl. ott született Kossuth.
(Bia '66-ban egyesült Torbággyal, először le sem esett, mire gondolsz, aztána Viadukt elárulta.)
_____________________
Dr. Bloody Dora

h, 2009-08-31 19:25 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Jé, akkor nem kell a testi épségedet veszélyeztetve megvédeni az indiánoktól? És Sren háta mögül sem kell körbepörgőrúgásokat indítanom?!
Eh, unalmas is így az élet.
________
"Csak szidj. Előbb utóbb legyengülök, és elbukom.
Most szidd a hazád. Szidd a világot."

h, 2009-08-31 19:38 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Ugyan, lehet, hogy Macska is az ő emberük, aztán itten eltereli a figyelmet...
_____________________
Dr. Bloody Dora

k, 2009-09-01 04:13 Macska

Macska képe

Igen, figyelemelterelésben jó vagyok, főleg, ha az oldal hajlandó lett volna el is küldeni a válaszomat még este.:-? Offolás befejezve, EK perrel fenyegetőzik.

h, 2009-08-31 19:34 Obb_régi

Nem rossz az, ha lázasan igyekszem a figyelmemet tudom koncentrálni. :) "s noha lázasan igyekeztem a figyelmemet a sorsolásra és a teendőimre koncentrálni"
-----
De ez csak én vok, és lehet, hogy nem is lényeges.
De...
Nem a győzelem, sem a részvét, hanem a fontos, fontos!

h, 2009-08-31 20:03 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Nekem fura ez jelen időben, de hiszek neked, javítottam! Vagy félreértettek, nemtom. Az "igyekeztem" volt a gond? :neutral:
________
"Csak szidj. Előbb utóbb legyengülök, és elbukom.
Most szidd a hazád. Szidd a világot."

h, 2009-08-31 20:20 Obb_régi

Nem az a gond az jó volt hanem: a figyelmet koncentrálni? Koncentrálni mit is jelent?
-----
De ez csak én vok, és lehet, hogy nem is lényeges.
De...
Nem a győzelem, sem a részvét, hanem a fontos, fontos!

h, 2009-08-31 20:50 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Jaa... De hülye vagyok! :D :javítani:
________
"Csak szidj. Előbb utóbb legyengülök, és elbukom.
Most szidd a hazád. Szidd a világot."

h, 2009-08-31 21:00 Obb_régi

:lol:, de azért ez most csak négyes, mert se nem hanyatt vágó, se nem társadalmi mondanivalóval telített, de azért szórakoztató.
-----
De ez csak én vok, és lehet, hogy nem is lényeges.
De...
Nem a győzelem, sem a részvét, hanem a fontos, fontos!

h, 2009-08-31 21:34 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Maggothot idézve a négyes kitűnő, de legalábbis jó osztályzat, nekem pedig ragyogó, köszönöm! Ez a történet ennyit akart, csak egy kicsit elütni az időt. Persze, lehet, hogy több van benne, de ha jobbra írom, akkor meg talán a hazai lottóvállalat vadászna a fejemre! Veszélyes dolog ez, akárhogy is nézzük :-?
________
"Csak szidj. Előbb utóbb legyengülök, és elbukom.
Most szidd a hazád. Szidd a világot."

k, 2009-09-01 23:58 Ndy

Ndy képe

Szokásos Wolf-féle jól megírt csattanóra épülő novi. Nem kapsz ötöst, de élveztem, csak ma szigorú vagyok. :) (Nem azért, mert nem lenne jó - eladható, kiadható, szórakoztató. De tőled elvárnék már valami döbbeneteset, orrba-gyomorba vágót :) )

sze, 2009-09-02 13:20 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Tudom, elég ajtó-ablak a csavar, de ígérem, idén legalább egyszer gyomron váglak :D
Köszönöm, hogy elolvastad, és hogy érleled azt az ötöst, hadd növekedjen az értéke!
________
"Csak szidj. Előbb utóbb legyengülök, és elbukom.
Most szidd a hazád. Szidd a világot."

sze, 2009-09-02 13:48 Bloody Dora

Bloody Dora képe

"de ígérem, idén legalább egyszer gyomron váglak" - Azon a bulin én nem akarok ott lenni, ha nem gond... :P
_____________________
Dr. Bloody Dora

h, 2009-09-07 08:26 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Tökön rúgás már volt, most a gyomros jön. :P De ezt a bulit nem én szervezem meg.
Dom, ügyesen megírtad, de a vége tényleg előre sejthető.
__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

sze, 2009-09-02 14:08 Mickey Long

Mickey Long képe

Jó volt... jó volt, de a végét jobban meg lehetett volna variálni. Így nem vágódtam hanyatt a befejezéstől.
Egy nagyon erős négyes.
---
"A valóság az, amit a tudatod azzá tesz." /Morpheus/

sze, 2009-09-02 19:26 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Ez egy jó erős köszönöm!
________
"Csak szidj. Előbb utóbb legyengülök, és elbukom.
Most szidd a hazád. Szidd a világot."

v, 2009-09-06 21:48 James A. Wal

James A. Wal képe

Elgondolkodtam hogy négy vagy öt, és a tény hogy elgondolkodtam egyértelmüvé tette hogy négyes. Jó volt, élveztem, de valahogy nem adtad bele azt a +-t.
_______________________________________________________________
"Semmi sem tesz átlagosabbá annál a vágynál, hogy különleges légy..."
William Shakespeare