Gyászmadár

„Ez egy jó fészekalj,” állapítja meg Málna az odúban körbenézve.
A fadoboz alján szétszórt száraz szalma közt a hét csupasz, vak fiókából öt ügyetlenül mászik csökevényes végtagjaival, kettő embriópózba gömbölyödve hever a sarokban.
„Jó arány, hogy csak kettőt kellett kidobnom,” gondolja Málna. „Büszke vagyok Bodzára, Szamócára, Áfonyára, Eperre és Tayberry-re, hogy ilyen szép és egészséges gyerekek. Ők a mindeneim!”
Rövid fészektakarítás után Málna elrepül, hogy élelmet hozzon szeretett fiókáinak.
*
Tayberry nem lát, csak hallja, hogy anyja elment. Jellegzetes a hang, ahogy szárnya suhog és lába az odú bejáratát súrolja. Hasonló zajt csap érkezéskor is.
Mint például most. Tayberry tudja, hogy ilyenkor ennivaló várható, ezért lelkesen csipogva várja, hogy anyja az ő nagyra tátott száját válassza a zsákmány elhelyezésére.
Tayberry meglepődik, mert egy csőr nem belülről matat torkában, hanem kívülről ragadja meg. Érzi, ahogy nyakánál fogva lóg a levegőben. Anyja bizonyára eltévesztett valamit, ezért Tayberry még hevesebb csipogással és kapálózással próbálja tudtára adni, hogy visszatérhetnének a megszokott etetési formához. A csőr ahelyett, hogy elengedné, egyre lejjebb szorítja testét. Tayberry azt veszi észre, hogy egy nagyon szűk helyen csúszik lefelé. Hevesen tiltakozik az egyre forróbb és nyirkosabb közeg ellen, ami egy idő után kíméletlenül csípni kezdi a bőrét.
„Anya mindjárt itt lesz, és véget vet ennek,” fut át Tayberry agyán az egyik utolsó gondolat.
*
Málna lelkesedéstől buzogva tér vissza az odúba egy kövér hernyóval csőrében.
A fészek teljesen üres. Málna hiába néz a kosár mélyére vagy a sarkokba, hiába zilálja szét a szalmát, hiába szólongatja gyermekeit. Öt élő és két halott fiókát hagyott itt. Most egyet sem talál.
Málna beül a fészekkosár közepébe és lenyeli a hernyót.
„Olyan gyorsan felnőnek,” állapítja meg.

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

k, 2017-07-04 07:58 Kelvin

Kelvin képe

http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/cipralex_10_mg_filmtabl...

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

k, 2017-07-04 14:08 Forsaken

Forsaken képe

Az összes eddigi engem ért kritika egyben.
Köszönöm a kikerülést!

-----------------------------
"Szemléletednél
Csak étrended kevésbé
Egészséges tán."

szo, 2017-07-08 15:17 Sednol

Sednol képe

Kifejezetten tetszett. Simán el tudom képzelni, hogy így zajlanak le a dolgok. Szóval ez a része nálam ötös. Találtam pár apróságot, ami lehet, csak engem zavartak.

Az idézőjeleken belül, a mondatok végén miért van vessző?

„A fadoboz alján szétszórt száraz szalma közt hét csupasz, vak…” idáig gyönyörűen megfogalmazott a mondat, aztán adsz neki egy pofont a „fióka:” résszel. Mintha nem lett volna kedved folytatni azt, amit elkezdtél. Miért nem fiókákból? Így sem elképzelhetetlen, találkoztam már ilyen megoldással, csak engem megakasztott.

„Tayberry nem lát még, csak hallja, hogy anyja elment.” korábban tisztáztad, hogy vakok, a még-et kidobnám. Tayberry nem látja…

„…fut át Tayberry agyán az egyik utolsó gondolat.” Az utolsó gondolat nem egyik, hanem a legutolsó, ha van azon kívül még másik, akkor az azt követő az utolsó. Az egyik-et kivenném.

C’est la vie.

"Az embereket könnyebb hülyíteni, mintsem meggyőzni arról, hogy hülyítik őket." Mark Twain
szmogov.blogspot.hu

h, 2017-07-10 17:54 Forsaken

Forsaken képe

Köszönöm a véleményt!
A javaslatokat megfogadtam az "egyik utolsó gondolat" kivételével. Szerintem ahogy van "egyik első", úgy van "egyik utolsó" is, merthogy az egyike az utolsóknak, de nem tudni, konkrétan melyik: az utolsó, az utolsó előtti, vagy az utolsó előtti-előtti stb. Pláne gondolatoknál nehéz ezt megállapítani, hiszen azok absztrakt dolgok.

-----------------------------
"Szemléletednél
Csak étrended kevésbé
Egészséges tán."

k, 2017-07-25 21:06 polgarveronika

polgarveronika képe

'egyik utolsó gondolat..."

Az UTOLSÓ már önmagában meghatározza, hogy nincs több belőle. Ld: tornasor.

"ilyen szép és egészséges GYEREKEK" -- Ilyen szépek és egészségesek

Amúgy tetszett. :), bár van benne jópár finomításra szoruló. :D

Üdv: V.

 

_______Tertium non datur ______