Diszpraxia

A lyukas marok általában kis térfogatú, egy 5 centes is alig fér el benne. Se az ital se az euró. Mikrokéz szindróma, fejlődési rendellenesség, a lyukasmarkúság orvosi diagnózisa. Kiesik a kezedből minden, visszhangzik a fejében sok-sok ismerős hang. Katinéni áriáját dúdolja miközben leejti tízóraira kapott a dobozos kakaót. Figyelő tekintetek, osztálytársak szinkópa gúnyolódása a mezoszoprán ebédlőben és persze a csendes lemondás monoton belső rezgései: apa. Pedig egy gép sem képes megszerelni önmagát és a test maga, ha nem is eleve elrendeltetett, de a jelenben meghatározott és a szükségszerű mértékben állandó. Kivéve persze mindennek nagyon az elején. Az idegrendszeri fejlődés ekkor vándorútra kel az axonok kijárt ösvényein. Csak jártat a járatlanért el ne hagyja. 3 éves korban a tavasz elér az agyba és kirügyeznek a dendritek, majd társra lelnek a megannyi izomrostban. De még gyenge a mozgáskoordináció, legfőképpen a forgó széken ülve és fejjel lefelé golyóstollal leírva a fehér adatlapra.
Több izomrost kapcsolódik egy idegsejthez, mint ami normális volna - magyarázzák. Érti a mintázatot, ez a biológiai esélyegyenlőség: mindenkinek ugyanannyi fiókja van, de úgy érzi neki az egyik mégiscsak sokkal szűkösebb, mint a másoké. Mert csak satíroztott és gyöngyöt fűztött az oviban, mert könyveket nézegetett nem pedig fociztott, mert ha muszáj volt, akkor is inkább bújócska, mint kidobós vagy ipiapacs. Mert nem futkározott a többi gyerekkel, mert anya meg dohányzott a többi gyerekkel.
Több izom kapcsolódik egy idegsejthez, legalább sejt szinten nem vagyunk magányosak. Minden ember megfelelő társakra lelhet önmagában. Minden sejt egy egyéniség, minden szerv egy életérzés. Kolerikus alkat vagy inkább melankolikus. Valamit nagyon tudtak az ókori görögök. Együtt van magával, ahogy csorgadozik a vér és a nyirok miközben körbeölelik puha erei. A középagy eközben megállíthatatlanul morzézik a légzőizmoknak ők pedig visszajelelnek. Szórakozottan anekdotázik a homlok lebeny is a limbikus kéregnek, és neki mindig van valami hozzáfűzni valója. Nagymama almás palacsintájának illata, foltokban húzza a parkettafonás a fejtető bőrét, mellette masni alatta tű. Megannyi mellébeszélés. Hangos béke és hangosabb békétlenség, ahogy Bachot játszik a zongorán, skálázás előtt és után. De mikor fáradt és dühös egyszerre, újra letölti a Goldberg variációkat a Spotify-ra.

A központ mégis kitartóan beszél a külvilágnak és visszakiáltanak a távolból, hogy hahó. Hirtelen kijelentések sötét erdejében találják magukat. És mindenki egyetért abban, hogy rend a lelke mindennek. Létrehozhatnánk akár egy sejtcsoportetikettet is, aki nem marad szerepben, azt főbe lövik. De rájönnek mindjárt, hogy ezt az illemtankönyvet évmilliókkal korábban megírták és a parancsmegtagadók ítélete sejthalál. A fehérvérsejtek kegyetlen döntőbírók, mindenkivel példát statuálnak, aki kiérdemli. A következmény: széleskörű béke, szövetszintű konformizmus, és az élet korlátossága. A rák sötét árnya igazából olyan, mint 1948 forradalmai. Az eszmék kémiai szignálja elektrosztatikus suttogással terjed sejtek között. Metaboloszimfonikus zenekar vagyunk mind, de a karmester a 3. tételnél megbotlik a saját lábában és hanyatt vágódik, önkéntelen karlendítésére összerándul a DNS-szekvencia. Holnap cigaretta éget lyukat a kedvenc abroszunkba. Mindközben csendesen gyűlnek nonszensz mutációk és felépül a feledés katedrálisa. Végre rajtuk a sor, ez az individualizmus hajnala. Kik is támogatták seregeiket? A napi 10 óra ülőmunka, 4 óra alvás és 4 óra sötétben fekvés. A rajzórák, az Afrikakönyv 60-es évekbeli bennszülöttjei, akikről sokszáz portré készül, az új színesceruzakészlet, a tinédzserkori kísérletek az alkohollal, fűvel és dohánnyal, az a rohadék 2014, az a napi 3 sör és évi plusz 5 kiló. Ez mind szép és jó, de végül kik is verték le őket pontosan? Ó Hát persze, hát persze, hogy a külvilág.

5
Te szavazatod: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

p, 2019-02-22 06:41 Kelvin

Kelvin képe

Vagy korán van, vagy hülye vagyok, de a végét nem értem.
Kiszedhetném az elütéseket, de nem teszem, hogy szégyelld magad, és legközelebb átolvasás után tölts fel írást. Egyébként rohadt jó.

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

p, 2019-02-22 10:52 bupber 81-Szomb...

Üdv.
Most rohanok, cigarettázni se volt ma időm, felénél nyomom el, ez talán harmincnegyedik. Hétvégén meló, két szüli nap, nejem és anyám – de majd jövök.
Most annyit: Rohadt jó, amint Kelvin is írja, de szerintem azért kéne egy kevés rendet teremteni benne (rend a lelke mindennek), ne csak azokhoz szóljon, akik leverték őket. Azért a külvilág se mindig annyira külvilág.
Gondolom, tudod: a számneveket betűvel. Latolgatom: nem állna jól az írásnak?, vagy mégis csak betűvel kellene?

Üdv. Elrohantam.
És ja, „Mert csak satírozott és gyöngyöt fűzött az oviban,”

p, 2019-02-22 19:03 Kentaur

Kentaur képe

Üdv minálunk!

Gyorsan szokj le róla, hogy számokkal írsz ki számokat, nem betűkkel. Erre szoktuk azt mondani, hogy egy írásmű nem matekfüzet, az évszám rendben van, meg még pár kivétel, de itt most az évszámon kívül menjen szépen minden betűben, mert az ember meglátja, hogy "5 centes", és a legszívesebben ráverne az író kezére, hogy hogy lehet ilyen lusta; két betűt helyettesíteni...

Van még benne pár elírás meg egybe-és különírási gond, pl., a homloklebenyt egybeírjuk akkor is, ha word nem ismeri ezt a szót, vagy írd azt, hogy frontális lebeny, és akkor írhatod külön. :-)

Úgy látom, nem ismered a gondolatjelet, helyette kötőjelet használsz, nos, erről is gyorsan le foksz itt szokni. Tessék megismerkedni a gondolatjellel, ha gondod okoz az elővarázsolása a wordben, szívesen segítek!

Ez a Kerouac-stílusú mondatfűzés nem a kedvencem, erről Para Celsus szerzőtársunk tudna mesélni, úgyhogy a stílushoz nem is szólnék hozzá, talán csak annyit, hogy jó dolog a példakép, amennyiben csak az alapját képezi a saját stílusunk kiforrásának. De csak akkor. Találd meg a saját hangodat, mert van mit mondanod, és jól is teszed a kezdő hibák ellenére.
Az én ízlésemnek kissé sokat spórolsz a vesszőkön is, ettől nekem egybefolyik néhol.

A téma nagyon érdekes, eddig csak érintőlegesen hallottam a diszpraxiáról a tanulmányaim folyamán, kifejezetten lebilincselő volt "belső szemszögből" olvasni róla egy mű keretében.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

h, 2019-02-25 17:30 Roah

Roah képe

Fúú, nagyon ügyes vagy szerintem! :)))

Különleges univerzum, mikroszkóp alatt, fura lombikban, belülnézetből, avagy amikor a sejtek összeérnek az irodalommal. :)))

Kíváncsi lennék Dóri és Vera véleményére. :)))

Nem tudom, mikor küldted be a novelládat, talán nem is látod, hogy itt kommenteljük, meg minden, de ha igen, ha mégis észreveszed, hogy kikerült a felületre, akkor gyere-gyere, mert itt a helyed a portálon!
Tehetségesnek látszol, jó írói szemmel, nemes szókinccsel.

Ezt a mondatodat viszem (az azt jelenti felém, hogy szerzői névvel ellátva idézem majd néhányszor, lájvban ;) ) ugyanis bődületesen belezúgtam! :)))

Ez az, ez a kedvenc mondatom a novelládban:

"Több izom kapcsolódik egy idegsejthez, legalább sejt szinten nem vagyunk magányosak."

Sok magányosat ismerek, majd nekik mondogatom. :)))

A számos részt (számot betűvel, általában) már Kenta említette, én a tagolásra fókuszáltam, talán az lehetne szellősebb, lágyabb kissé - tudod, monitor, lehet, hogy nyomtatásban ezt észre se venném -, meg hát lenne vele munka is, de ez a novella nekem brutál bejött!

Figyu, van ilyened:

"Mert csak satíroztott és gyöngyöt fűztött az oviban, mert könyveket nézegetett nem pedig fociztott, mert ha muszáj volt, akkor is inkább bújócska, mint kidobós vagy ipiapacs."

Fűzött...

Meg nekem a 'bújócska' elé elférne egy névelő, és a 'kidobós' -al is hasonlóként érzem.

" A fehérvérsejtek kegyetlen döntőbírók, mindenkivel példát statuálnak, aki kiérdemli. A következmény: széleskörű béke, szövetszintű konformizmus, és az élet korlátossága."

Korlátoltsága?

"Kik is támogatták seregeiket? A napi 10 óra ülőmunka, 4 óra alvás és 4 óra sötétben fekvés. A rajzórák, az Afrikakönyv 60-es évekbeli bennszülöttjei, akikről sokszáz portré készül, az új színesceruzakészlet, a tinédzserkori kísérletek az alkohollal, fűvel és dohánnyal, az a rohadék 2014, az a napi 3 sör és évi plusz 5 kiló. Ez mind szép és jó, de végül kik is verték le őket pontosan? Ó Hát persze, hát persze, hogy a külvilág."

Nekem baromira adja ez a bekezdés is!

Tök jó lett szerintem. :))

Eredeti - nem csak az írásmódot vélem annak, de még a tematikát is, szóval tökre ügyesnek látom. :))) A képvilág és az, hogy van (!) mondanivalója, mostanában veszélyeztetett jelenség az irodalmi világban.

Ímé a példa, hogy lehet új a nap alatt. :)))

Adok egy bizalmi, megelőlegezett ötöst, mert nem bírom ki! :D (Amolyan biztatósat. :)))

Isten hozott a Karcolaton!

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2019-02-26 16:36 polgarveronika

polgarveronika képe

"Különleges univerzum, mikroszkóp alatt, fura lombikban, belülnézetből, avagy amikor a sejtek összeérnek az irodalommal. :)))

Kíváncsi lennék Dóri és Vera véleményére. :)"

Kedves Roah!

Nem tudlak lelkesíteni.Olyan ez a szöveg, mintha látnánk egy fényes serleget, aztán közel megyünk hozzá, és megpillantjuk, hogy bizony távolról sem az.
Mert nem elég annyi, hogy bedobálunk néhány orvosi-biológiai terminus technicust, ügyesen mondattá szerkesztgetjük, aztán annyi. Mert bizony eltekintve a szakmai pontatlanságoktól (de nem ez a lényeg), én bizony GMO legyek, ha értem, miről is van szó.Irigylem Kelvint, mert ő csak a végével volt bajban. :)
Szívesen olvasnék a szerzőtől valami mást is.

Üdv: Vera

 

_______Tertium non datur ______

k, 2019-02-26 20:02 bupber 81-Szomb...

Hogy ne haljak meg bután, elárulnád, felétek mi az: GMO? – mert én ezt nem értem.
Cserébe: A Roah által kiemelt bekezdés előtt van egy ilyen: „ez az individualizmus hajnala”

k, 2019-02-26 19:41 bupber 81-Szomb...

Én lefogadnám, hogy az író balkezes. – de tévedni lehet.

k, 2019-02-26 20:16 polgarveronika

polgarveronika képe

GMO:Genetikailag Módosított Organizmus

 

_______Tertium non datur ______

k, 2019-02-26 20:56 bupber 81-Szomb...

És még akarod, hogy ki is találjam :)

cs, 2019-04-18 14:09 Roah

Roah képe

Most van csak időm - noha a szerző sajnos nem érkezett ide, én azért köszönöm, Vera, hogy rálestél. :))))

A szakmai részre tök kíváncsi voltam, mert az elkövető fogalmazása nekem nagyon bejött. :)))

GMO: csudaszép! :))) (Tutira vittem!)

Pacsi! ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2019-02-26 20:20 Mayer

Nem akartam beleszólni a történésbe, de milyen forradalmak voltak 1948- ban?

sze, 2019-02-27 15:16 polgarveronika

polgarveronika képe

Lehet, hogy elütés, de akkor sem változtat az értelmetlenség lényegén.
Ajánlatos lenne a szerzőnek jobban tájékozódnia az élettani és orvosi ismeretekben.
Pld: a légzőközpont a nyúltvelő és híd területén a formatio reticularisban van. (nem a középagyban, bár az is az agytörzs része)
a mikrokéz önmagában nem szindróma. A szindróma=tünetegyüttes, vagyis több kóros eltérés együttes jelenéte.
A diszpraxia általában agyi károsodás miatt (agyvérzés, szülési hypoxia stb) jön létre és alapvetően a mimikai és beszédmozgató izmok lelassult működése vagy működészavara.
A kémiai szinapszisnak köze sincs az elektrosztatikához. Mediátorok által kiváltott szignáltranszdukciós folyamat. Az elektromos szinapszis pedig a membránpotenciálok változása alapján jön létre.
Az idegszövet fejlődése igen bonyolult folyamat, de nem az axonok tapossák ki az utat a neuronok számára, hiszen ők maguk is az idegsejt részei, legfeljebb messzire elnyúlhatnak (pl. piramis sejtek axonja lehet akár 1m is), mint ahogy a dendritek "rügyezése" sem 3 éves korra éri el a csúcsát.
Talán a sejtszintű magány kizárása egy elfogadható, irodalmiasabb megfogalmazás, eltekintve a Graaf-tűsző magánzárkájában üldögélő petesejttől, de az is kiszabadul 28 naponként. :) és ha szerencséje van, megtalálja valaki a sokmillió tülekedő spermium közül.

Üdv: Vera

 

_______Tertium non datur ______

sze, 2019-02-27 18:09 Gitáros

Gitáros képe

Kedves Vera!
Amikor elolvastam ezt a hsz-t, csak kapkodtam a levegőt, és arra gondoltam, milyen jó lenne, ha én is így értenék bármihez, mint Te!
Üdv!

Miki

sze, 2019-02-27 19:56 polgarveronika

polgarveronika képe

:) A BÁRMIHEZ én sem értek, a biológiához is csak annyit, amennyit az egyetemen tanultam és a további munkám folyamán szükségessé vált megtanulnom, no meg amit puszta érdeklődésből....

Csupán azért írtam le ezeket (lenne még néhány dolog), hogy a szerzőnek felhívjam a figyelmé arra, hogy az írás felelősség.
Lehet újszerűen írni, lehet új nézőpontból szemlélni a világot, lehet formabontónak lenni, de hibásan írni....hmmm...nem illik. :)

Üdv: Vera

 

_______Tertium non datur ______

p, 2019-03-01 13:03 Kentaur

Kentaur képe

Ez neked olyan lehet, mint nekem, amikor valaki leírta a Wernicke afázia tüneteit, és aztán azt mondta rá, hogy az nem afázia, mert a Brocka afáziát ismerte csak.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

p, 2019-03-01 16:24 polgarveronika

polgarveronika képe

Hát igen, mert sokan azt hiszik, hogy az afázia csakcsupán beszédképtelenséget (motoros afázia) jelent, noha van a szenzoros is, amikor folyékony a szöveg, csak térben, időben, ragozásban dezorientált.

Ez a tipikus Gizike és a gőzeke példája.

Üdv: Vera

 

_______Tertium non datur ______