Hullámlovas

Stephanie élete a szörfözés körül forgott. Egyszerűen imádta, képes volt órák hosszat a parton ülni, és a megfelelő hullámra várni. Gyakran nem volt egy kósza szellő sem, ilyenkor csak szívta a sós tenger szagát, lábujjaival a puha homokban turkált, vagy épp centiméterről-centiméterre átvizsgálta deszkáját. Sokszor már napkelte előtt kint volt, ilyenkor azt sem bánta, ha nem jön a hullám, olyan szép volt a narancsba öltöző tenger. Szerencséjére az öböl, aminek partján élt, az év nagy részében szeles volt, sokan jártak ide, mert ha egyszer beindultak a hullámok, hosszú ideig, és egyenletesen jöttek.

Sietnem kell.

Stephanie tapasztalt szörfös volt, legalább tíz éve űzte ezt a sportot. Jó néhány sérülésen túl volt már, sőt egyszer egy társa életét is megmentette. Egy éve oktatott is, a tanulói nagyon szerették. Egy valami hiányzott az életéből, az igazi, nagy, soha vissza nem térő hullám. Minden szörfös erről álmodik, ő sem tud másra gondolni, mióta deszkára állt.

Indulj, vén tragacs!

Az öböl híres volt valamiről: nagy ritkán, öt-tíz évente, ha minden körülmény szerencsésen összejött, óriási hullámok keletkeztek. A legutóbbi alkalomnál a lány még szinte kezdő volt, ennek azonban már nyolc éve, azóta igazi profi lett. De a nagy hullám csak nem akart jönni. Egészen addig, míg egy nyári hétvégén Stephanie óriási viharban autózott hazafelé. Szakadt az eső, a szélrohamok miatt nehéz volt kormányozni. Az út a tenger mellett haladt, és amikor szokás szerint kipillantott az öbölre elállt a lélegzete. Ott volt. Óriási hullámtaraj közeledett a part felé, mögötte még egy, és még ki tudja hány. A világítótorony vörösen villogott, életveszélyes volt a vízbe menni.

Zsaruk. Nem baj, van egy kis előnyöm.

A lány kiugrott az autóból, és előkapta deszkáját, amit mindig magánál hordott. Lerohant a partra, végigszaladt a mólón, és beugrott a motorcsónakjába. A partiőrség nem tudta megállítani, a csónak elindult. A rendőrök káromkodva kiáltoztak, majd utána indultak. Menet közben a lábához kötötte a szörfdeszkát. Amint Stephanie kiért a hullámtörő mögé, a hullámok falevélként dobálták a csónakot, ide már az üldözői sem merték követni. A csónak motorja majd szétrobbant, mire felkapaszkodott egy hatalmas hullám hátára. Mielőtt átesett volna a tarajon, a lány kiugrott belőle, és sikerült felállnia a deszkára.

Végre. Fantasztikus érzés. Istenem, köszönöm. Most már nem bánom.

Egy szélroham besodorta a lányt a hullámtaraj alá. A lezúduló víztömeg maga alá temette, és soha többé nem bukkant fel.

Másnap Stephanie édesanyja sírva üldögélt lánya szobájában. A fiókban matatott, és egy orvosi leletet talált. Az egyik sor tintával alá volt húzva: HIV: pozitív.

1.6
Te szavazatod: Nincs Átlag: 1.6 (5 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2014-05-24 09:52 Para Celsus

Para Celsus képe

Egy hosszú után egy rövid... szubjektíve ráböktem, elemzem. Íme:
Nekem ez kicsit sok. Mint mikor jeges kávét rendelsz egy bisztróban, és annyi benne a tejszínhab, csokireszelék, anyámkínja, hogy a kávét mutatóba, nagyítóval kell keresni-találni. Az írásod is "sok". Nálam átbillen a giccsbe.

Az hagyján, hogy a Kelifornja-szörfing-fíling kicsit tájidegen nekem (nekem, szubjektíve), annyi baj legyen, egy kis egzotikumot kajol a nép, de...
Fiatal lány, sportos, profi, szenvedélyes szörfös, a tanítványai imádják - ezer szerencséd, hogy nem írtad le, hogy gyönyörű, mert sikítófrászt kaptam volna :D :)))) Így is gyakran van hiányérzetem, keserű szájízem az ilyes novelláknál - a nagyobb hatás érdekében(?) fiatal, tehetséges csaje kell, hogy legyen a főhős, pedig - szerintem - egy kétgyerekes, középkorú anyuka, egy idősödő agglegény vagy egy abszolúte, minden téren tehetségtelen gyerek sorsa is lehet drámai és katartikus.

A másik: HIV-pozitív? Amerikai, csókolom! Ha szörfös, autóval jár, motorcsónakja van, nem is lehet olyan csóró... manapság már szinten tartják a HIV-fertőzöttek állapotát, persze nem ingyé', de közel sem olyan drámai a szitu, mint a nyolcvanas években (pont erről beszélgettem a múltkorjában egy kedves ismerősömmel, szóval friss a téma).

"Indulj, vén tragacs." - felkiáltójel, mert felszólító mondat.
"szét robbant" - egybeírandó, mert a "szét" igekötő.

Egyébként rohadtul nem értek a szörfözéshez, de biztosan motorcsónakról ugrálnak a hullámok hátára?
https://www.youtube.com/watch?v=rsBT3jYo14M
"Don't fuck with Da Hui"

És még egy:
https://www.youtube.com/watch?v=rsBT3jYo14M
"Inside, outside U.S.A."


"The Rainmakeeeer!"

szo, 2014-05-24 10:42 Giskard

Giskard képe

Egyszóval: gagyi.

A habból majd faragok, ha rá tudok hangolódni.

"Fiatal lány, sportos, profi, szenvedélyes szörfös, a tanítványai imádják - ezer szerencséd, hogy nem írtad le, hogy gyönyörű, mert sikítófrászt kaptam volna :D :))))" Ebbe nem gondoltam bele. Nem a hatás érdekében írtam, csak ez a sztereotípiám a szörfösökről. Ami, így utólag nézve elég baj.

"Amerikai, csókolom!" Ez nem tudom, honnan jött. Az ihletet egy francia srác adta, de szerintem a novella nem köthető helyhez.

"manapság már szinten tartják a HIV-fertőzöttek állapotát, persze nem ingyé', de közel sem olyan drámai a szitu, mint a nyolcvanas években" Hát, ha nekem ilyen idősen kiderülne, hogy emiatt nem lehet gyerekem, a falnak mennék.

"Egyébként rohadtul nem értek a szörfözéshez, de biztosan motorcsónakról ugrálnak a hullámok hátára?" Jogos, ide valami más kell. Végül is írhatom át az egészet.

----
Ha nem vigyázok, híres író leszek.

szo, 2014-05-24 10:18 Frostler (nem ellenőrzött)

Szia!

Kicsit kapkodó írás ez, alig néhány bekezdésben bemutattad a főszereplőt, írtál a szörfözésről, a hullámokról, a második szakaszban pedig magára a lényegi cselekményre koncentráltál. Ez így felosztva még működhetett volna, csak nagyon gyorsan lerendeztél mindent, kicsit még húzhattad volna a sztorit.

"Menet közben a lábához kötötte a szörfdeszkát." - nem tudom, mennyire lehetséges menet közben a lábhoz kötni valamit... nekem kicsit fura.

A végső csattanó nem különösebben nyűgözött le. Nem mondom, hogy nem lepődtem meg rajta, de mivel a főszereplőt úgy állítottad be, mint egy vérbeli szörföst, aki imádja ezt a sportot, szerintem elég lett volna motivációnak a puszta a tény, hogy a régóta várt hullámok végre megérkeztek, Ő pedig kapva kap a lehetőségen.

szo, 2014-05-24 10:46 Giskard

Giskard képe

""Menet közben a lábához kötötte a szörfdeszkát." - nem tudom, mennyire lehetséges menet közben a lábhoz kötni valamit... nekem kicsit fura." Sőt, így utólag tök fölösleges infó.

"Nem mondom, hogy nem lepődtem meg rajta, de mivel a főszereplőt úgy állítottad be, mint egy vérbeli szörföst, aki imádja ezt a sportot, szerintem elég lett volna motivációnak a puszta a tény, hogy a régóta várt hullámok végre megérkeztek, Ő pedig kapva kap a lehetőségen." Nem akartam, hogy csak úgy meghaljon. Ezek szerint nem egyértelmű, de ha egészséges, nem ment volna ekkora viharban szörfözni.

----
Ha nem vigyázok, híres író leszek.

szo, 2014-05-24 10:51 Frostler (nem ellenőrzött)

Ne érts félre, egyértelmű volt, hogy a betegség vitte rá erre, csak úgy állítottad be az egész írás alatt, hogy mindene a szörfözés, ezért mondom, hogy elég lett volna ez motivációnak. Megkockáztatom, talán szebb is lett volna az a befejezés, hogy mindent kockára téve veti magát a már hosszú ideje várt hullámok közé, mert tudja, hogy igazán csak ez jelenti számára a boldogságot, és, ha nem teszi meg egész hátralévő életében bánni fogja.

szo, 2014-05-24 12:02 Forsaken

Forsaken képe

Úgy gondolom, a gyakorlati oktatás a legcélravezetőbb, úgyhogy engedd meg, hogy megosszam veled egy saját szösszenetemet:

" Mindenki hallott már Hunyadi Mátyásról, az igazságosról. A bölcs király egyszer háborúságba vonult a háborgó német szomszéd ellen. Hatalmas hadak gyűltek Bécsben a hollós zászló alatt: lándzsások, lovasok, íjászok, hadmérnökök, egytől egyig a legjobban képzett harcosok.
No de még nagyobb volt a burkus serege: olyan temérdek dragonyost, dzsidást és kardforgatót trombitált össze a német császár, hogy még a távoli horizonton is az ő tunikájuk fehérlett.
Elkezdődött a csata. A büszke magyar had küzdött, vágta ezerszám a németet, állta a sarat, de csakhamar megfogyatkozott. Kinizsi Pál aggódva figyelte a Fekete Sereg hátrálását.
– Uram, Királyom! – szólt az igazságos Mátyáshoz. – Visszavonulót kell fújnunk, mert elvész a sereg!
A király csak sejtelmesen somolygott magában.
– Egyet se félj te attól, Palkó! – vetette oda. – Én tudom, hogy megnyerjük mink ezt a csatát.
– Miből gondolja ezt Felséged?
– Abból – válaszolt a ravaszdi Mátyás. –, hogy én egy robot vagyok.
Azzal kilőtt két kezéből tizenhat rakétát, amik szétrobbantották az ellenséget."

Mint látod, ez az egyperces szörnyű (annak is szántam). De hogy miért traktállak egy rossz írással? Azért, hogy szemléltessem neked, hogy milyen érzés külső, olvasói szemmel szembesülni ezzel a zsebből előrántott HIV-pozitívos fordulattal. Értékelem én, hogy akartál valami csattanót a végére, de egy jó csattanót azért valamilyen módon fel kell vezetni, hogy illeszkedjen a történetbe, és ne zökkentse ki az olvasót. Lehetett volna elhinteni valami kis morzsát arról, hogy kapott valami papírt, de az olvasó még nem tudja, mi áll benne, csak a végén derül ki. Lehetett volna egy félmondatos flashback töredék egy ezerszer megbánt éjszakáról (amikor a fertőzést kapta). Fel kell építeni az ilyesmit, mert különben egy spontán zsebből előhúzott agymenésnek tűnik, mint ahogy ezt feljebb illusztráltam.

-----------------------------
"Szemléletednél
Csak étrended kevésbé
Egészséges tán."

szo, 2014-05-24 15:22 Giskard

Giskard képe

Értem, kösz. Úgy voltam vele, hogy minél váratlanabb, annál jobb, de ezek szerint nem.

----
Ha nem vigyázok, híres író leszek.

szo, 2014-05-24 16:40 Forsaken

Forsaken képe

A váratlan fordulat tényleg jó, ebben igazad van, csak azért ügyelni kell, hogy passzoljon a történet többi részéhez. Még nekem sem megy túl jól az ilyesmi, de majd belejövünk.

-----------------------------
"Szemléletednél
Csak étrended kevésbé
Egészséges tán."

v, 2014-05-25 20:59 lehel

lehel képe

Nekem tetszett a terminátor Mátyás alternatív története :)

v, 2014-05-25 20:23 lehel

lehel képe

Nem rossz ez, ha vázlatként tekintünk rá. Ha lesz kedved újból előveni a történetet, és a lényeges dolgok mellett felvezetsz mást is, engeded a szereplőt kibontakozni, megismerteted a gondolatait és még egy rövid mellékszálat is befűzöl, ami a végére a novella szerves részévé válik, akkor jó lesz. Lehet, hogy rosszindultú vagyok, de fokoznám azzal, hogy várandós és hív fertőzött. Ez egy halmozottan őrült helyzet lenne.

v, 2014-05-25 20:59 Giskard

Giskard képe

Nem hiszem, hogy rosszindulatú vagy. Én minden írásomban meg akarok ölni valakit, de amúgy a légynek se ártok. Na jó, a legyeknek igen, utálom őket. :D A javaslatod egyenlőre túl nagy falat nekem.

----
Ha nem vigyázok, híres író leszek.

h, 2014-05-26 07:16 Roah

Roah képe

"- Itt állj meg! Azt teszed, és úgy ahogy mondom, oké?
- Persze.
- Fel! Fel! Ha mereven csinálod, átzuhansz a deszkán. Próbáljuk újra. Na még egyszer: rugaszkodj neki! Fel! Lazábban a térdeket, így csak billenni tudsz. Ha feszíted a lábad a halak felzabálnak! Figyelj! Mindkét lábbal egyszerre érj a deszkára. Ez az! Ez az! Szörfözöl...!"

Honnan van? Szörf. Ugrás. Adrenalin. Izgalom. Tábortűz. Sör. Rablás. Ámokfutás. Szabadság. :)))))
Innen. ;)

http://www.youtube.com/watch?v=-oawCc2iNLI

A nagy hullámodról jutott eszembe Bodhi, aki menekülés helyett kivárta a Vihart.
A Hullámot. Ahonnan nincs vissza út.

A csattanók előkészítésével gyűlt meg a bajod?
Hogy is szól Csehov puskás gondolata? Tudod, az, amelyik az előkerült fegyverről beszél, ami előbb vagy utóbb el fog sülni.
Vagy hogy is magyarázzam el neked?
El kell rejteni az információt a műben - valahogy úgy, hogy később elő tudd venni. Érted?
Mondjuk - hasamra ütök - leírsz egy helyet, ahol leírod a berendezést, bútorokat, ablakot, függönyt, egy asztalkán felejtett ollót, egy legyezőt, egy pakli kártyát, eddig megvan?
Aztán, mialatt ábrázolod a cselekményt, bármelyik tárgyat felkaphatod az ominózus asztalról, senki nem fog "elővarázsolod a nyuszit a cilinderből" effekttel vádolni. :))))
Ilyesmikkel, talán rövid gyilok jelenetekkel gyakorolhatsz is. ;)

Ha nem világos, szívesen elmondom másként is.

Addig is...
" Figyelj! Mindkét lábbal egyszerre érj a deszkára. Ez az! Ez az! Szörfözöl...!"

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2014-05-26 11:19 Giskard

Giskard képe

Világos. Kicsit olyan, mint a kalandmodul írás, ott sok infót kell adagolni, hogy a játékosok ne tudják mi fontos, mi nem.

----
Ha nem vigyázok, híres író leszek.

p, 2014-06-20 08:11 Blade

Blade képe

A csattanó kissé sablonos, sokat használt fordulat, de ettől még ígéretes alkotás. Go on!

p, 2014-06-20 08:57 Giskard

Giskard képe

Köszönöm a biztatást!

----
Ha nem vigyázok, híres író leszek.