Hasogató fájdalom

Dr. Engström arra ébredt, hogy valaki a bal pofáját paskolja.

– Hé, haver! Jól van? Tudja hol van? Mi a neve? – kérdezte a tompa és távoli hang.

– Nem értem. Tessék? – felelte volna a doki, de az ajkai nem mozdultak.

A hang tulajdonosa a nyakánál babrált valamivel, és ez már valamelyest kijózanította az orvost. Engström kinyitotta a szemét, és kábult nyugalommal nézte az idegen alakot. Már az utolsó simításokkal bajlódott a nyaklánc felhelyezésében. Mikor végre sikerült megkötnie a csomót az elszakadt fonálon, elégedett mosollyal készült távozni, de az ősz férfi megszólította, így egy pillanatra még ottmaradt.

– Ez minek kell? – a nyakába erősített dísz után matatott, miközben a magas teremtmény sziluettjét próbálta kivenni. Az csak mosolygott tovább és magára hagyta a szülészorvost.

Jörg nyakában hét kockából álló diasorozat lógott egy erőtlen selyemszálra fűzve. A piciny keretekre az alábbi címkéket ragasztották:

1. Ébredés, fejfájás

2. Reggeli kávé, fejfájás

3. Gyógyszer, fejfájás

4. Orvosi műhiba, bűntudat

5. Alkohol, szívfájás

6. Gyógyszer, kábulat

7. Többszörös fizikai fájdalom – végzetes – 56-os főút

Oldalra pillantott és felismerte a mellette fekvő piciny testet, akinek erős, de rövid fonalára mindössze egy képet fűztek fel. A címe az alábbi volt:

0. Mások fájdalma

4
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2010-01-07 16:44 Grom

A szerkesztőknek: ha véletlenül kétszer küldtem volna el, elnézést kérek, a szerver belső hibára hivatkozott, és újra csak az előnézet oldalra jutottam. Gondoltam nem hagyom veszni a dolgot...

cs, 2010-01-07 19:01 Blade

Blade képe

Elsőre nem esett le, ez miről szól.

"A másik hang" - milyen másik hang?

cs, 2010-01-07 19:29 Grom

"– Hé, haver! Jól van? Tudja hol van? Mi a neve? – kérdezte a tompa és távoli hang.

– Nem értem. Tessék?": Egy rövidke párbeszédszerűség két - mondjuk így - lény között. A másik itt még csak egy hang, mert a doktor még nem látja, hogy ki kérdezi.

cs, 2010-01-07 19:48 Györeizé

Györeizé képe

Na ja, de a doki csak meg akart szólalni. Csak a másik illető szólalt meg, tehát egy hang van idáig. Elég lenne az, hogy "A hang tulajdonosa a nyakánál babrált...", szerintem.

**********************************
A véleményem, az szubjektív.

p, 2010-01-08 14:26 Grom

Teljesen igaz, köszönöm, javítom.

Bocs Blade a bambaságért, nem csak magamat nem fogtam fel, de még téged sem. :-/ Van, akinek nem elég egyszer szólni... :) (Viszont csak egy napba telik, mire észreveszi, hogy nincs vessző az akinek előtt... De fejlődőképes...)

p, 2010-01-08 16:32 Györeizé

Györeizé képe
4

"a bal pofáját valaki nagyon hevesen paskolja." - lehet kissé, illetve közepesen hevesen is?

"– Nem értem. Tessék? – próbálta volna felelni a doki" - az én fülemet bántja a próbálta volna, elég lenne "próbált volna felelni", szerintem. Kivenném a volnát is, mert ha a próbálkozás is csak feltételes, az már halmozottan hátrányos helyzetűvé teszi szegény dokit; soknak érzem, de ez szubjektív.

"ez már kicsit jobban kijózanította az orvost" - a "kicsit jobban" számomra tőr a bordák közé; rendben, használjuk a köznyelvben, de helytelenül, szvsz. A kijózanította pedig azt jelentené, hogy teljesen józan lett, nem csak "kicsit józanabb".

"elégedett mosollyal készült távozni" - a következő mondatban azt írod, hogy a sziluettjét próbálta kivenni, de itt látja a mosolyát is. "Kinyitotta a szemét és kábult nyugalommal nézte" - ezzel a doki szemszögébe helyezed a leírtakat, nem a narrátoréba, és ha a doki a későbbiekben a sziluettjét sem látta rendesen, akkor itt honnan tudhatnánk a mosolyról?

"a nyakába erősített dísz után matatott kába kezével" - miért írod dőlt betűvel a díszt? Idézőjel jobb lenne, szvsz. Biztos, hogy a keze volt kába, és nem a doki? Tudom, tudom, ha a doki kába, akkor a keze is az. :P:D Nekem fura, képzavar-gyanús. Ebben a szövegben. Jópofán hangozhat az pölö, hogy: Józsi részeg kézzel nyúlt a poharáért, de csak akkor, ha az egész szöveg olyan jellegű. Itt kilóg, szvsz.

"miközben ködfátyolba merült tekintettel a magas teremtmény sziluettjét próbálta kivenni." - lehet, hogy jó így, de én megbotlottam benne (tudom, ez egyéni szoc.probléma). Egyrészt: a ködfátyol számomra síkbeli valami (mint a függöny, vagy lepel), és nehezen tudom elképzelni a belemerülést. Másrészt: a doki tekintete két dolgot csinál egyszerre: ködfátyolba merül és sziluettet fürkész, ez sok, szvsz. Valamint: ha a tekintettel akarta a sziluettet kivenni (ezt írtad), az fura: nyilván a ködösségből akarta kivenni a sziluettet, de ez nehezen működik, ha maga a tekintet is abba van merülve. :P

"Jörg nyakában hét kockából álló diasorozat lógott egy erőtlen selyemszálra fűzve." - Fontos, hogy diasorozat legyen, ha semmit sem tudunk meg arról, hogy mit ábrázolnak? Ennyi erőből lehettek volna sima címkék. Oké, maradjon misztikus ködben, átugrom (pedig érdekelnének azok a képek). Az "erőtlen selyemszál" vajon csak nekem fura? Az erős selyemszál, cérna, kötél, stb. ellentéte nem az erőtlen, szvsz. Igen, tudom, ha az erős helyes, akkor logikusan az erőtlen is az, mindegy, hagyjuk.

"7. Többszörös fizikai fájdalom – végzetes, 56-os főút" - az a kötőjel nekem bezavar rendesen. Az előző pontokban csak vesszőt használtál, az alapján itt is így osztanám fel: "Többszörös fizikai fájdalom – végzetes" és "56-os főút", viszont a kötőjel erősebben tagol, mint a vessző, ezért "Többszörös fizikai fájdalom" és "végzetes, 56-os főút" lesz belőle. Melyik az igazi?

"a nyaklánca mindössze egy kockából állt" - nekem fura az a nyaklánc, ami mindössze egy kockából áll. Azt' lehet, hogy ez csak az én hisztim.

 

Nekem tetszik. Jó a tagolás, kellően tömör, "ütős". Bevallom, az után sem teljesen tiszta, hogy már vagy hatszor elolvastam, de ezt nem veszem hibának, mert szerintem csak én vagyok gyökér hozzá. :D:D Vagy pont, hogy túlbonyolítom. Mindegy. :) Simán adok rá egy négyest (ja: én vagyok sima, és úgy adom, igen :P :D).

**********************************
A véleményem, az szubjektív.

p, 2010-01-08 17:14 Grom

Ok, kivettem a felesleges sallangot, viszont egy-két dolgot csakazértis kimagyarázok. :D

"dísz": Ahogy olvastam, az idézőjel kevésbé volt ütős, mint a dőlt betű. Tartalmilag a legjobb a kettő együtt lett volna, de az meg sok. Giccses. Maradt a dőlt. Ha végigolvassa az ember a történetet, kiderül, hogy egy "gyerekgyilkos", bedrogozott doki a pokolban nem viselhet igazi díszt, így arra gondoltam, az idézőjel felesleges. Mégis meg akartam szégyeníteni, úgyhogy kellett a kiemelés. Ez szövegszerkesztési szokások és ízlés kérdése, nekem így tetszett. Kingtől is hasonlót láttam (lehet, hogy csak a magyar kiadásban, nem tudom eredetileg így használja-e), és nekem minden ilyesmiben ő az alap.

diasorozat: Maga a kép tartalma számunkra nem annyira fontos, egypercesben minek is részletezzem. Azok az ő szenvedéséhez kellenek, hogy mindig emlékezzen rá, hogy mit tett, és mi lett a vége.

"a nyaklánca mindössze egy kockából állt": Talán pár pillanatig élt csak a mi világunkban a gyerek. Az az egy kocka is csak a doki miatt kell. A pokol mindenki számára egyedi. A csecsemőnek sem a pokolban a helye, ott csak azért van (mondjuk egy másolata), hogy (megintcsak) a doki emlékezzen rá, hogy mit okozott.

Egy egypercesben nem vállalnám ennyi látvány ábrázolását, így a fantáziátokra hagyatkoztam. A cselekmény is csak körítés a mondanivalóhoz, úgyhogy nem baj ha zavaros. Képzelje el mindenki maga a saját poklát. :)

p, 2010-01-08 18:56 Györeizé

Györeizé képe

Oksa. A nyaklánc miatt viszont még kötekednék: azért emeltem ki, hogy nyaklánc, mert a lánc az valamik láncolata. Egy kocka nem alkothat láncolatot. A cérnára vagy másra fűzött kocka, medál, stb. hiába van a nyakunkon, nem nyaklánc. A papucsra sem mondhatod, hogy cipő. Erre gondoltam. A dokié még megfelel annak: több kocka van, ez tekinthető olyan láncolatnak, amit a nyakán visel, tehát nyaklánc. Uff. :D

"A cselekmény is csak körítés a mondanivalóhoz, úgyhogy nem baj ha zavaros." - erről az jut az eszembe, hogy az étteremben kapsz egy nyami rántotthúst olyan rizzsel körítve, amibe előzőleg beleturházott a szakács, és amikor ezt észreveszed és szóvá teszed, a pincér csak annyit mond: "Á, ne is törődjön vele, az csak körítés, a hús a lényeg!". Na ne.

"Képzelje el mindenki maga a saját poklát." - ezzel nincs is semmi gond, de itt nem csak a dokiról van szó. Van mégegy szereplő, aki szándékosan, célirányosan tesz valamit: a doki nyakába akasztja a kockákat, ezzel tereli az egészet, irányt ad, befolyásol. Ezzel már nem csak a dokit mutatod be, hanem félig-meddig azt a helyet is, ahol selytelmesen mosolygó alakok ilyet művelnek az emberrel. Nem derül ki egyértelműen, hogy ez a doki saját pokla, vagy "általános" pokol, ahol ez a "szokás". Mindegy, nem szőrözök tovább. 

Ja, a címre még rá akartam kérdezni: miért hasogató fájdalom? Véletlen egybeesés, hogy pont tegnap láttam egy Dr. House-részt, amiben a Ház arról beszélt, hogy kábé ötven féle fájdalom létezik: nyilalló, hasogató, tompa, szúró, stb. Ez valami utalás akar lenni (mondjuk arra, hogy az orvosi műhiba során a doki hasogatott)? Nem akarok szőrszálat hasogatni :D, de a cím fontos része az írásnak, a legelső benyomás, irányt ad. Áttúrtam a novid, de nem találtam jelét hasogatásnak; ezért kérdezem.

Elnézést a locsogásért.

**********************************
A véleményem, az szubjektív.

p, 2010-01-08 23:13 Grom

Elkövettem azt a hibát, hogy programozás közben próbáltam (komment)írással foglalkozni.

A nyaklánc témához csak ennyit fűznék: szerintem pl. egy díszes medál, ami magával a lánccal egybe van "szerkesztve", azaz része annak, ugyanúgy nyaklánc, mint egy gyöngysor. Ebből kiindulva nem hinném, hogy a feltűzött / beépített elemek száma határozná meg, hogy mi nyaklánc, és mi nyakék (mondjuk).

A zavaros cselekményt sem úgy értettem, hogy "szarok rá milyen a többi, annyit értsetek meg, hogy fájdalom", csak rosszul fogalmaztam. Azt akartam mondani, hogy nem bánom, ha nincs minden megmagyarázva, hogy mi miért van. A lényeg a folyamat. A kábulatból való ébredés, és a felismerés.

"Képzelje el mindenki maga a saját poklát." Talán jobb lett volna úgy írnom, hogy "Képzelje el mindenki magának, hogy milyen a doki személyreszabott pokla." Nem mondom, hogy az általános pokol így néz ki, azt sem tudom, milyen vallású Dr. Engström :), az a teremtmény pedig azért volt ott, és csinálta amit csinált, mert fel kellett hogy használjam a részletekre való rávilágításra. Nem mintha nagy lenne a fény a sztoriban, hisz minden olyan sekélyesen van leírva, hogy ezerféleképpen el lehet képzelni, de mégis, mind az ezer kép ugyanaz.

Bennfentesként elárulom, amit a történetnek nem sikerült átadnia: Az egész dolog csak az orvos számára létezik, azaz azt találja ott, amit (mondjuk úgy) elképzel. Szóval simán lehet az ő poklában egy ilyen "segédmunkás". :) Nem mintha azt mondtad volna, hogy nem lehet...

Nem tévézek, nem is hallottam róla, hogy ilyesmi témájú epizód ment mostanában, úgyhogy ez csak a véletlen műve. :) A fájdalom sokrétűségének gondolata teljesen magától jött.

A hasogató fájdalom számomra a legrosszabb fajta, és mivel támadhatja a testet és a lelket, gyakorlatilag bármit, megfelelőnek találtam arra, hogy felvegye a legnagyobb fájdalom szerepét.

p, 2010-01-08 23:59 Györeizé

Györeizé képe

Úgy látom, nyaklánc-kérdésben állóháború készül kialakulni kettőnk közt. :D Mindegy, nem ezen múlik a világ sorsa. Remélem.

A véletlen egybeesés nekem szólt: annak, hogy pont tegnap láttam azt a részt és pont ma elmélkedtem el a címen. Úgy tűnik, meg kell tanulnom egyértelműbben fogalmazni. Vagy nem csak úgy tűnik, hanem tényleg. ;)

Köszönöm, nincs több kérdésem. :)

**********************************
A véleményem, az szubjektív.

szo, 2010-01-09 00:08 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Csendben megsúgom: de, ezen múlik. Még épp időben hagytátok abba, plusz egy hsz a témában, és az a rohadt pillangó az Andok felett úgy csap azokkal a szépséges szárnyaival (ami páros szerv, tehát egyes szám), hogy májusban gazdaságilag összeomlik az EU, Irán felrobban a saját atomporgramja miatt, Amerika hadat üzen a japánoknak, mire azok egy szuperlézerműholddal miniatűrizálják az Újvilágot, ettől megborul a földi ökoszisztéma, a légkörzések meghülyülnek, a tengerálramlatok szétesnek, a tömegarányok eltolódnak, végül a Föld letér a pályájáról, és nem egészen tíz év alatt belerepül a holdjába. Utána meg persze a Napba, de az már nem érdekes, sokára lesz.

_____________________
Dr. Bloody Dora

szo, 2010-01-09 13:44 Obb_régi

Na, kérem szépen!

A párosszerv mizériát, azoknak a többesszámú használatának üldözését, fejezzük be. Hiv.: Szerk., Keszler Borbála, Magyar grammatika, Alany, Az egyszerű alany szófaja, Bp., Nemzeti Tankönyvkiadó 2000, (410).

" az egyedi nevek közül a teszttrésznevek, amelyekre jellemző, hopgy páros testrészek esetén is álltalában egyes számban állnak, és alaki egyeztettést irányítanak (pl. Fáj a lábam), bár a szabáj érvénye csökkenni látszik (vö. Fájnak a lábaim - annak hangsújozására, hogy mindkettőre vonatkozik)."

Egyértelműen kijelenthetjük, hogy indokolt esetben, nem csak helyes, hanem kimondottan ajánlott is.

 

szo, 2010-01-09 14:39 Bloody Dora

Bloody Dora képe

De itt nem volt indokolt eset. (Azért az a "szabáj" az szíven ütött.)

_____________________
Dr. Bloody Dora

szo, 2010-01-09 14:44 Obb_régi

Most én nem is, konkrét esetre gondoltam, hanem általánosságban, belerögzült mindenkibe, és azonnal lecsap, ha ilyet lát, pedig jobb elöször átgondolni, mert lehet hogy helyesen használta.

szo, 2010-01-09 14:50 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Tudjuk, hogy kiemelés esetén többes. Ezt eddig senki nem vonta kétségbe - csak azon szoktak vérre menő viták folyni, az adott esetben indokolt-e a kiemelés, vagy sem. ;)

De OFF sürgősen vége, még kikapunk a szerkiktől.

_____________________
Dr. Bloody Dora

szo, 2010-01-09 17:11 Obb_régi

Ja, ja hagyjuk, mert jön az a Vérmes, tudod a Dora, és még seggbe billent :)

v, 2010-01-10 00:33 Grom

Háború??? Hát legyen! Én vagyok a piros színnel, a fegyverem a nyaklánc! Te mit hoztál?

:D

Komolyra fordítva a szót. Mi az, ami az egyik személynél nyaklánc, mert ugye több kép van rajta, tehát láncolat, de a másiknál nem az, mégis ugyanolyan dolog, azt leszámítva, hogy egy elemből áll?

Előre közlöm, hogy a nyakéket nem fogadhatom el! Számomra az egyelemű dolog, tehát például egy medál bőrláncon. :)

Ha gondolod letehetjük a csatabárdot.

v, 2010-01-10 09:43 Roah

Roah képe

Üdv!

Grom, én már akkor elolvastam a művedet, amikor felkerült. Szégyen ide vagy oda, nem esett le a tantusz. Örülhetsz, mert többször is átfutottam rajta, sőt, már hangosan felolvastam, hogy esetleg velem van a probléma, és azért nem értem. Vártam, hátha valaki megkérdezi a címét, vagy előhozakodik a saját alternatívájáról a tartalmát illetően. Láttam, Györei tanárúr is rákérdezett a címre, és a témát is kiveséztétek. Na, szóval hasonló opciót állítottam fel én is a pokolról. Tetszett. Ha már az ember ennyit agyal egy rövidke íráson, ennyiféle lehetőséget állít fel azzal kapcsolatban, az csak jó lehet. :)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."