A lány a tükörből

Száz szó a skizofréniáról, E/1-ben.

Nincs semmi baj.
Nincs semmi baj.
Nincs semmi baj.
Szünet. Ismétlés, ismétlés majd szünet. Lélegzés, hevesen dobog a szív. Dobog, tehát még élek. Kattan a kilincs, léptek, anya belép. Anya megszólal. Mozog a szája, tehát beszél, mond valamit. Anya kimegy. Sebaj, visszatér valaki más.
Nincs semmi baj.
Jaj, dehogy nincs, hiszen ők nem látnak, és nem hallanak téged. Nézzétek, itt ül velem szemben és meg tudom érinteni!
Ő, ő a barátom és most biztosan nagyon fáj neki, hogy figyelmen kívül hagyjátok. Igen, nagyon fáj neki, megint nekem van igazam, hisz legörbül a szája széle. Nem igazi? Akkor te sem vagy az, mert még mindig itt van, és hallgatja, amit beszélünk.
Férfi fehérben. Ezüst tükör-ruhát visel, mint a többiek annak idején. Piros, kék, piros, kék, szivárvány a kocsi tetején.
Szomorú vagy. Nem? Hát pedig igenis szomorú vagy, mindjárt sírsz is. Én is az vagyok.
A fehér szobában a fehér emberek se hiszik el nekem, hogy itt vagy. Itt ülsz velem szemben, te vagy az, létezel és a barátom vagy. Én tudom.
Nem akarom a tablettát, az injekciót, hisz már olyan jól ismeritek ti is, nem? Ti is ismeritek a másik lányt a tükörből!

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

v, 2020-05-24 19:56 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Érdekes, állítólag a skizoférniában az akusztikus hallucinációk gyakoribbak, mégis ezt emeli ki az irodalom ritkábban. Ritka összetett, nehezen érthető betegség, ami a betegnek legalább akkora teher, mint a külvilágnak. Az jó, ha hat a gyógyszer, de ha nem... jaj, ne tudd meg, hány ilyen rémtörténetről hallottam. Te kicsit felszínesen nyúltál a témához, de legalább nem mentél bele annyira (nincs is hely hozzá), hogy fájó legyen.
Kicsit gyerekes a hangja a lírai énnek, ami talán magyarázható a betegséggel, de ha megpróbálod közelebb vinni a stílust egy tinédzserhez, egy egészséges tinédzser hangjához, sokkal durvább lesz. (12 év alatt elvileg nincs skizofrénia, ha jól tudom.)

Egyébként az első mondatnak mi értelme van az írás szempontjából? (Nem számoltam meg a szavakat, ha csak azzal jön ki a 100, akkor oké, de amúgy érdekes ez a dupla címadás. Nekem speciel nagyon nem tetszik, hogy magyarázol.)

_____________________
Dr. Bloody Dora