A kisfiú és a halál

Megrezzent, mikor a háta mögött megszólalt az ismerős hang, eljössz velem kisfiam, kérdezte az öregasszony. Éppen a napot bámulta az ujjai között, melyek a harsány fénytől teljesen áttetszővé váltak, előtte meg a fiúkat leste a kerítésen keresztül, akik vidáman rúgták a futball-labdát. Balogh Sanyi hívta is, na gyere már, nincs középhátvédünk. A kisfiú nagyon szeretett volna közéjük állni, de a múltkor is az első nagyobb futás után leállt a lélegzete, s órákig alig kapott levegőt. Látszólag hanyagul szólt vissza, á, most semmi kedvem hozzá.
  Az öregasszony a vállára tette a kezét. Megnyugtató érzés volt. Megyünk halottnézőbe, kérdezte a kisfiú, ühüm, bólintott az öregasszony. Aztán nem fogsz félni ugye, hallotta még félfüllel az utcán, mert akkor már a szomszédék Bodrijával volt elfoglalva, hiszen mindig jókedvre derítette az a kis szőrgombóc. A gombszemű puli most is a léckapunak támaszkodott két mellső lábával, s mulatságosan lógatta rózsaszín nyelvecskéjét.
  A kisfiú tulajdonképpen nem is tudta, hogy mi az a halál, azt hitte, az emberek elalszanak, s aztán egyszercsak felébrenek majd. A nagybátyja mesélte egyszer ugyan, hogy volt egy gyermekkori barátja, a Tóth Jóska. Már nem is emlékszik mit mondott, hogy milyen betegsége volt, de az a fiú nem érzett semmi, de semmi fájdalmat. Képzeld, folytatta akkor a nagybátyja, fellőtte az ég felé a hegyes nyílvesszőt, aláállt, s mikor a vessző a karjába fúródott, mutatta, nézd, még csak nem is vérzik. Mikor aztán meghalt, megérintette a halott fiú homlokát, s olyan írtózat vett rajta erőt, hogy kiszaladt az udvarra, s belemártotta a kezét a meszesgödörbe.
  Ekkor értek oda a halottas házhoz. A kisfiú nem látta sehol a hűséges házőrzőt, pedig ő is a barátja volt. Kérdőn nézett az öregasszonyra. Biztosan bezárták az ólba, hangzott a válasz a néma kérdésre. A gangon egy öregember ült fekete ruhában, fehér ingben, széles karimájú kalap a fején, a lábán ragyogott a bőrcsizma. Adjon Isten, köszönt az öregasszony, a komámasszonyt jöttünk megnézni, a kisfiú csak bólintott. Fogadj Isten, jöjjenek csak, terelte őket a tiszta szoba felé az öregember.
  A kisfiúnak egyszerre csak olyan érzése támadt, mint mikor begyalogoltak néha az öregasszonnyal a falu templomába, a szemével mindjárt a papot kereste, de szemmagasságban csak egy sötét lepellel letakart ovális tükröt látott, a tiszta szoba közepén pedig, a frissen mázolt földpadlón ott feküdt a halott. A kisfiú nem talált benne semmi különöset. Keze keresztbe téve, mint egy megkövült feszület, két lecsukott szeme, akár egy ledöntött gótikus torony ablaka, mint abban a szép könyvben, melyet oly gyakran lapozgatott. Meg lehet érinteni? Hát persze, nem bánt, mondta az öregember, erre a kisfiú leguggolt, megsimogatta a halott homlokát, a bőre hideg volt ugyan egy kicsit, de tényleg nem történt semmi az égvilágon. Egyszerűen nem értette a nagybátyját, hogy mért kellett úgy megijedni a Tóth Jóska homlokától. A két öreg beszélgetett még egy kicsit, a kisfiú azonban nem figyelt oda, csak bámulta a halottat, főleg az arcán a kisimult ráncokat. Egészen megfiatalodott, gondolta, s a levegőben terjengő édeskés szag sem zavarta egyáltalán. Öt órakor mentek el a sirató asszonyok, mondta még az öregember, aztán az öregasszony megfogta a kisfiú kezét, majd köszöntek, s elindultak hazafelé.
  Még egy hét sem telt el, mikor a kisfiú hallotta, hogy az utcában megint meghalt valaki. Biztosan eljött érte a komámasszony, mondta az öregasszony, majd gyorsan hátat fordított a kisfiúnak, hogy fát tegyen a sparheltba, különben sose fő meg így az az átkozott étel, dünnyögte. A kisfiú ekkor megrángatta a szoknyája szélét, mama, ugye elmegyünk halottat nézni, mondta, pedig a nyitott ablakon keresztül most is behallatszott, milyen nagy hévvel fociznak a srácok. De ez a kisfiút már egy cseppet sem zavarta.

4.833335
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4.8 (6 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

sze, 2010-09-15 12:33 Blade

Blade képe

Hát, ez olyan levegőbne lógós. Nem látom tisztán, mi a mondanivaló.

sze, 2010-09-15 13:42 Para Celsus

Para Celsus képe
5

Csipázom a cuccost, én is gyakran alkalmazok függő beszédet rendes párbeszéd helyett, és tapasztalatból mondom, kétélű fegyver, ha rosszul használják, olvashatatlanná teszi a szöveget, te viszont jól nyomtad, és a mondanivaló is világos, ha nem is világmegváltó vagy húdeújszerű, de ez nem von le semmit a történet értékéből.


"The Rainmakeeeer!"

sze, 2010-09-15 13:32 Zora

Zora képe
5

Imádom a szokatlan technikákat! Nagyon tetszett a novella, számomra minden a helyén van benne, és azt a hatást váltotta ki olvasás közben, amilyet szerintem szerettél volna kiváltani. Csupán néhány szó összetapadt, szét kéne választani őket.

------------------------------------------

sze, 2010-09-15 14:57 media97

media97 képe

Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet arra, hogy néhány szó  összetapadt. Átnéztem az írást, s szétválasztottam néhány, a gépeléskor összetapadt kifejezést.

_____________________

"Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart." (Seneca)

sze, 2010-09-15 13:56 Sren

Sren képe

Csatlakoznék Zorához, ugyanakkor azt mondom: szokatlan technikával vagy tökéletesen dolgozz, vagy sehogy. Az első mondat késztet erre a véleményre. Ez olyan pengeél, amiről nagyon könnyű leesni, mivel kőbe vésett helyesírási szabályok ellen vét (ilyen esetben szokták a könyvek végén megjegyezni, hogy a helyesírási hibák a szerző szándékát tükrözik). Kérdőjel-vessző-kisbetű variációval elfogadnám, de ez csak én vagyok. Avagy, ha óvatoskodni akarnék, más módon fejezném ki a kérdő hangsúlyt.

Épp a napokban folytattunk egy jóízű beszélgetést egy kedves ismerősömmel az írásbeli jelrendszerekről - betűk, számok, hangjegyek és egyéb jelek. Lehet, hogy megmutatom neki ezt az írást.:)

Tetszett, átjön a hangulat, a mondanivaló, de ezt itt csak fél- vagy háromnegyedsikernek érzem. Nem csillagoznám, ahhoz nem tett eléggé konkrét hatást rám.

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

sze, 2010-09-15 14:14 Ndy

Ndy képe

Jaja. Nem rossz ez, csak tényleg nem tökéletes még ez a technika, plusz valóban lóg egy kicsit a levegőben.

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

sze, 2010-09-15 14:55 Roah

Roah képe

Kísérletezés, eredetiség; ez ugrott be a kivitelezésről.:) Különösen odavagyok a másként megírt, szokatlanul mesélt sztorikért, nekem is nagyon tetszett - pedig szerintem sem áll stabilan, néhol illeg-billeg, mint kislány a rokonok között egy vidéki bucsuban. Ennek ellenére engem a stílus az ujja köré tekert, várom a következőt.:) 

 

Szerk.: lehet, hogy duplázódni fog a hszem, mert már másodszorra mentem. Elsőre nem akaródzott neki.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2010-09-15 18:08 De Profundis Clamavi

5

Erős hangulatú írás. Szinte érzem a frissen mázolt földpadló szagát. (Nem is tudtam, hogy a földön terítették ki a halottakat.) A tisztaszoba szó is erős emlékeket idéz bennem, anyai nagyanyámék háza, a pici ablakok, a félhomály, a vályogfalak enyhe dohszaga, a kamrában hűtött aludttej illata. Egy elmúlt kor üzenete. A halottkultúrát egyértelműen elvesztettük. Sohasem élveztem a régi, falusi esküvőket, temetéseket, keresztelőket, de az biztos, hogy komoly összetartó, közösségmegőrző ereje volt. Én egyértelműen individualista figura vagyok, de azt hiszem jó dolog volt az. A faluban, aminek közelében élek, maximálisan él még a hagyományok, és ahogy kívülállóként látom nagyon élvezi mindenki.

Öreg oldvasód vagyok egy másik oldalról, örülök hogy idetévedtél. Nekem itt is ötös!

Köszönöm, hogy újraolvastalak!

Isten hozott!

.....................................................................................................

http://urbanszkilaszlo.freewb.hu

sze, 2010-09-15 18:20 media97

media97 képe

Megtisztelsz a véleményeddel ÖREG VAS!

_____________________

"Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart." (Seneca)

sze, 2010-09-15 18:34 De Profundis Clamavi

Hát igen, ezen a képen negyvenéves vagyok (és afgán hegyirablóra hajadzok). Van aki akkor már öregnek érzi magát, én szeretnék újra annyi lenni. Bár, ha a remélt száz évet megérem, a mostani korom sem tud zavarni.

.....................................................................................................

http://urbanszkilaszlo.freewb.hu

sze, 2010-09-15 23:57 Randolph Cain

Randolph Cain képe

Érdekes írás, engem egyáltalán nem zavart ez a vesszős megoldás. Nem estél abba a hibába, hogy döcögjön tőle a szöveg, folyékonyan lehetett olvasni (talán egyetlen mondatot kivéve, de az nem számít). A sztori részemről kicsit "beteg", de én városi gyerek voltam, és rettegtem a haláltól :D Köszönöm, hogy olvashattalak!

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

“Jobb sikertelennek lenni az eredetiségben, mint sikeresnek az utánzásban.” (Herman Melville)

cs, 2010-09-16 02:42 media97

media97 képe

Én köszönöm a hsz-eiteket, légyen az akár negatív, akár pozitív. Az ember mindkettőből tanul (ha nem, az az ő baja), s nem utolsó sorban itt lehet igazán megmérettetni magunkat (könnyűnek találtatni?), megismerni más szempontokat, melyre az nagy alkotói magányában nem is gondol(hat) a gyanútlan írópalánta. Négy antológiában jelentek meg ugyan verseim, aztán meg dolgoztam valamikor napilapnál, jónéhány novellám, versem, recenzióm, esszém látott napvilágot a kötelezők (kishír, tudósítás, hírfej, jegyzet, interjú, riport) mellett, de ott csak a szerkesztői szűrőn (be szép alliteráció, Istenem!) kellett átmennem, ha "jó" volt az írás, megjelent, ha nem, akkor rossz (vagy elveszett - tudja a fene! /hogy azért az egómat is simogassam!/), de vélemény semmi, az olvasók véleményét meg végképp nem ismer(het)tem, szerencsére többnyire hírekkel, tudósításokkal telt meg az lap, így nem is reménykedhettem abban, hogy az én remekműveim miatt vásárolják becses példányait. Szeretek egyébként kísérletezgetni, írástechnikai dolgokkal szöszölni, molyolni, sokszor akár a történet rovására, képes vagyok a semmit öltöztetgetni, babusgatni, gyurmázni, esztergálni, szálra húzni, alakítgatni, emelni föl a semmi ágán ülő kis szívemnez (csak a kezemet, vigyázat, lopok!), csak hagyjak (hagyok?) valami nyomot a homokban, ha mindjárt már másnapra eső, patak, folyó, vagy épp a tenger, a tengeróceán mossa el, láthatatlanul, az idők végezetéig. Vadiúj vagyok itt a Karcolaton, s nem jöttem volna ide, ha nem lenne szükségem a bírálataitokra, tanácsaitokra. Már megírt Nobel-díj gyanús regényemmel (nem tudom miért mondom ezt, még csak  próbálkozni se próbálkoztam sosem regényírással) ülnék babérjaimon, s ah!, dolgoznék újabb szépirodalmi bestselleremen.

 

_____________________

"Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart." (Seneca)

cs, 2010-09-16 07:15 Sren

Sren képe

Köszönjük, igazán kedves, hogy bemutatkozol.:) Mindig szívesen látunk tehetséges újakat a Karcolaton. Ha megengedsz egy apró észrevételt: szerintem nem kaptál negatív véleményt. Amit kaptál, az igen ígéretes kezdés errefelé.

Részemről kíváncsian várom a következő írásodat!

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

cs, 2010-09-16 09:15 media97

media97 képe

Köszönöm a bizalmat Sren! A negatívat nem úgy értettem, hogy negatív, hanerm úgy, hogy építő!

_____________________

"Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart." (Seneca)

v, 2010-09-19 07:48 Obb_régi

5

"de a múltkor is az első nagyobb futás után elállt a lélegzete," - meg vagy leállt, az elálltat csodálkozás kifejezésére használjuk inkább, ezért nem szerencsés az igekötő választás, ennyit leltem össz-vissz, mert lekötött, a írásmód választás abszolút nem zavart, sőt tetszett, sokkal jobban idegesített Hrabal Jarmilkájában, amit ő alkalmazott, úgyhogy ez itt egy ötös

 

v, 2010-09-19 09:14 media97

media97 képe

Pedig Bohumil nálam az egyik első számú kedvenc. Piszkosul bírom a vén alkoholista stílusát, engem csak a macskái zavarnak.

Na kapok ezér' mingyá! Merthogy macskarajongók is vannak az oldalon, de én őket naggyon-naggyon szeretem, csak a macskákat ú-ú-tálom!

Köszi Obb!

_____________________

"Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart." (Seneca)

h, 2010-09-20 23:09 Randolph Cain

Randolph Cain képe

No komment :P :D

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

“Jobb sikertelennek lenni az eredetiségben, mint sikeresnek az utánzásban.” (Herman Melville)

k, 2010-09-21 00:08 media97

media97 képe

Tuttam! Tuttam! Ezer bocsi Randolph  Cain!!! Megkövetlek bárdolatlanságomért!!!

_____________________

"Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart." (Seneca)

k, 2010-09-21 00:18 Randolph Cain

Randolph Cain képe

Semmi gond! Igazából én is rühellem a macskákat! XD

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

“Jobb sikertelennek lenni az eredetiségben, mint sikeresnek az utánzásban.” (Herman Melville)

k, 2010-09-21 00:21 media97

media97 képe

Hú, de nagy kő esett le a szívemről!

_____________________

"Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart." (Seneca)

cs, 2010-09-23 20:25 Glendower

Glendower képe

Különös hangulata van, annyi szent. Engem speciel nem zavar, ha valaki kísérletezik az írásjelekkel, volt már rá példa, hogy vesszők nélkül írtak könyvet, mégis siker lett. Mindenesetre ebben a szösszenetben több minden van, mint amit a hossza alapján tippeltem. Azért jöttem ide elolvasni, hogy megnézzem, mit írt az, aki kommentelt a házam táján, és úgy megyek el: ilyet én is akarok. :) Szóval, gratula, jó lett.

 

_____________________________________________________________________________

Wyrd bið ful ãræd.

cs, 2010-09-23 20:43 media97

media97 képe

 

Köszönöm Glendower!

 

 

_____________________

"Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart." (Seneca)

p, 2010-11-05 17:40 Aardvark

Aardvark képe
5

Mester!

Annyira megtetszett a formátuma az írásodnak, főleg ahogy gördülnek a frázisok, hogy majdnem írtam egy hasonlót, csak túl büszke vagyok, hogy így ismeretlenül kalauznak fogadjalak, meg rájöttem, hogy olvasni egészen más, mint megírni.

Az utolsó bekezdés értelme, és mondanivalója tökéletes, a megfogalmazását viszont tönkreteszi az utolsó mondat túl rövid kliséje. Akár el is hagyhattad volna, vagy beleszőhetted volna a bekezdésbe. De mindegy, így is jó. 

(Jah, azt az eláll a lélegzet izét TÉNYLEG ki kéne javítani, mert másra gondoltam én is.)


Minden szót, minden betűt kitaláltak már mások előttem. Nekem csak a sorrend maradt.

p, 2010-11-05 19:22 media97

media97 képe

Köszönöm szépen, hogy olvastál, s köszönöm az ötöst. Mivel már ketten is javasoltátok, hogy javítsam az elállt a lélegzete kifejezést, így kijavítottam.

_____________________

"Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart." (Seneca)