A nyúl áthúzva

Az Ultragene gyógyszeripari vállalat Psychotron nevű stresszoldó tablettájának első kísérletei szupertitkosan zajlottak. A szert közvetlenül embereken próbálták ki. A jól megfizetett önkéntes alanyokkal egy szerződést írattak alá, ami jogilag támadhatatlanná tette az Ultragene-t. Az első kísérletek során számtalan mellékhatás lépett fel: a bőr égető érzése, epilepsziás rohamok, véres takony, nyál és vizelet, hallucinációk és mániás depresszió.

A szer újabb változatai sorra enyhébb mellékhatásokat produkáltak: dadogást, mérsékelt kettős látást és hangulatingadozásokat. A tabletta kémiai összetételét további fél éven át finomították, majd az első meggyőzőbb, immáron nem titkosított kísérletsorozatot követően piacra dobták.

Bár mérhetetlen igény volt a stresszoldókra, nehezen lehetett érvényesülni a konkurens cégek szorításában. A Psychotron mégis hamar az eladási listák élére ugrott, hála a kreatív és nagy összeggel támogatott marketingkampánynak.

Pár hónappal később bebizonyosodott, hogy a vásárlók egy ezrelékénél zavaró mellékhatások léptek fel. Egy huszonéves férfi az 5-ös HÉV-vel utazott, amikor arra lett figyelmes, hogy bizonyos szavakat félreért – a Filatorigát megállót például fiatal aligátornak hallotta. Egy másik esetben a gyógyszer kikapcsolta egy családapa félelemérzetért felelős agyterületét – a kissé ittas férfinak felhasadt a homloka, amikor heves veszekedésbe keveredett feleségével, és nem hajolt el a felé repülő váza útjából. Világszerte egyre több károsult perelte be az Ultragene-t. Amikor orvosi vizsgálattal kimutatták, hogy közvetve tizenhárom halálesethez is hozzájárult a Psychotron, a szert betiltották.

Az Ultagene a rákövetkező évben megalapította leányvállalatát, a Neurofuture-t, ahol egy Psychotron-recept alapú stresszoldó fejlesztésébe fogtak. Az újabb titkos emberkísérletek némelyike halálos kimenetelű volt, de a legtöbb alany megúszta átmeneti elmezavarral és bizonyos kognitív képességek maradandó károsodásával. A mellékhatások tünetei a gyógyszer finomhangolásával lassacskán eltűntek, és a valóban jól szuperáló, szigorú teszteken is átjutó gyógykészítmény végül Mindfixer néven piacra került. Dobozán ott díszelgett a megszeppent nyúl áthúzott karikában, vagyis az állatkísérlet-mentesség logója.

A vegánok imádták.

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

sze, 2018-11-28 21:07 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Gyógyszercégnél dolgozom, szóval nem mondok semmit... ez az írás annyi sebből vérzik, amennyiből csak tud. Viszont írástech. oldalról jól van, szóval a benefit/risk arány továbbra is kedvező, mert a kontraindikált populáció amúgy sem jár túl gyakran erre (ti. akik gyógyszercégnél dolgoznak). Azért javaslok némi ritikócsökkentő intézkedést, pl. legközelebb nézz utána annak, amit írsz, mert a társadalomkritika és a poén mellett a valósággal a kapcsolat elveszett, úgy meg nehéz társadalomkritikusnak lenni.

_____________________
Dr. Bloody Dora

cs, 2018-11-29 06:55 Newschool

Newschool képe

Köszi, hogy kiraktad. Furcsálom, hogy a mániákus depresszión nem akadtál fenn, de már javítottam mániásra.

p, 2018-11-30 16:11 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Ez egyéni izé nálam, mindig "mániákus depresszió"-ként hivatkozom rá, és egy idő után észre sem veszem, ha valaki tényleg úgy írja. Amúgy bipoláris zavar, használjuk a rendes nevét. :)

_____________________
Dr. Bloody Dora

v, 2018-12-02 08:25 Newschool

Newschool képe

Sajnos csak a novella megírása után végeztem el a kutatómunkát, amit előtte kellett volna - de nem igazán találtam olyan adatot, amelynek fényében máshogy írtam volna meg.

A gyógyszeripar egyre profitorientáltabb, a cégek arra kényszerülnek, hogy minél hamarabb piacra dobják a következő terméküket, hogy versenyben maradhassanak. Előfordult már, hogy egy gyógyszerről csak a forgalombahozása után derült ki, hogy akár halálos mellékhatása is lehet. Egy migrénre és leginkább terhes nőknek ajánlott gyógyszer mellékhatásaként 10ezer csecsemő született végtagok nélkül a 70-es évek Németországában. Az USA-ban a harmadik leggyakoribb halálok a gyógyszermellélhatás. Olvastam manipulált kísérleti eredményekről, egyébb botrányokról. Kentaur kommentje alatt volt szó a szerződésekről. Összességében nem értem, mit látsz akkora lehetetlenségnek a történetben.

cs, 2018-11-29 08:40 Kick Azyro

Épp ma reggel olvastam az első génmódosított újszülöttekről: Kínában elkezdődtek az emberkísérletek, és ki tudja hova vezetnek. Szóval, éljenek a nyuszik!

cs, 2018-11-29 19:24 polgarveronika

polgarveronika képe

Tetszett. :)

Üdv: V.

 

_______Tertium non datur ______

p, 2018-11-30 18:05 Roah

Roah képe

Nyú-szkúl, nyúl-szkúl, no nyúl - abbahagytam. ;)

Jó téma!

Nem támogatom sem az állat, sem az ember kísérleteket - mi lenne szerinted az optimális megoldás? Van megoldás? Mi a helyes a tudomány számára, az emberiség számára, és az élő-világra, ha beüt mondjuk egy ebola? Mi lenne megfelelő intézkedés betegségekkel szemben?
Beszélhetünk-e erkölcsről, morálról? Hol a határ?
A prevenció egy darabig hatékony, de nem elég - komolyan érdekel az álláspontod.

"A Kaptár új ura: a halál!"

(Resident Evil)

https://www.youtube.com/watch?v=9L7mZH2u3Qc

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

p, 2018-11-30 21:17 Tim

Alapvetően kétféleképpen lehet elmesélni egy történetet: összefoglalva vagy élő jelenetekben kibontva.
Ez az írás vegytisztán összefoglalás. Nincs főszereplő, nincs leírás, nincs párbeszéd, csak egyetlen ötlet száraz felvázolása. Emiatt nem igazán hat az érzelmekre.
Olyan, mintha egy orvosi thriller zanzásított tartalmát, vagy inkább hátterét olvasnám.
Regényben még akár működhetne is, ha egy szerethető karakter szemszögéből lenne megírva, ebben a formában viszont nem tartom valószínűnek, hogy különösebb hatást érnél el vele az olvasóknál.

p, 2018-11-30 21:36 Sednol

Sednol képe

Jó látni egy újabb novelládat. Alapvetően csak néhány apróság akasztott meg.

Pár dolgot azért kiemelnék, ami számomra feleslegesnek tűnik vagy éppen túlmagyarázottnak.

„Az Ultragene gyógyszeripari vállalat Psychotron nevű stresszoldó tablettájának első kísérletei szupertitkosan zajlottak. A szert közvetlenül embereken próbálták ki. ” - A szuper előtag szerintem gyerekessé teszik. Ha egy embernél több tud róla, már nem szuper titkos. :D Mit szolnál, ha a pontot vesszőre cserélnéd, és a szert egy egyszerű és-re cserélnéd?

„A jól megfizetett önkéntes alanyokkal egy szerződést írattak alá, ami jogilag támadhatatlanná tette az Ultragene-t. ” - Önkéntes alanyokkal? Önkéntesekkel? Aztán itt is némi belenyúlással el lehetne tüntetni a cégnevet. …ami inkább a cég védelmét szolgálta vagy bármi, de akár elég a nevet cégre cserélni.

„A szer újabb változatai…” - Ne kérdezd, miért, de a szer szó hasogassa :D a fülemet. Itt is elhagyható. Az újabb változatok… A következő mondatban a tabletta is elhagyható, mert végig arról a nyamvadt gyógyszerről beszélsz. A kémiai összetételt további…

„Bár mérhetetlen igény volt a stresszoldókra, a konkurencia erős volt.” - Értem, hogy mit szeretnél, de itt a szembeállítás nem működik. Az „erős volt” a hibás benne. Az csak egy kijelentés, ami hiányérzetet generál. Ráadásul az a két volt is sok egy mondatba. Kéne ide egy jó kis mondat, ami azt fejezi ki, amit igazán mondani akartál. A stresszoldók piacán hatalmas verseny zajlott, vagy valami ilyesmi. Tudsz te jobbat a jelenleginél.

„…egy ezrelékénél… ” - ugyan rég matekoztam, de ha jól emlékszem egy ezrelékénél és ezrelékénél az ugyan azt jelenti. Szóval simán elhagyható az egy.

„szuperáló” - ez is kilóg. Legalábbis nekem.

„Dobozán ott díszelgett a megszeppent nyúl áthúzott karikában…” - A piktogramokon általában a tiltás van áthúzva és nem annak a kerete. Szóval: Dobozán egy körbe foglalva ott díszelgett a megszeppent nyúl áthúzva. Ha baromság, kövezz meg, de én így látom a műhelyben feltett összes táblán. :D

Ilyen a világ. Tetszett, de sokkal jobb is lehetne, ha az egyik áldozat szemszögéből mesélnéd el a történéseket. Akár még az agykárosodására is rámehetnél.

"Az embereket könnyebb hülyíteni, mintsem meggyőzni arról, hogy hülyítik őket." Mark Twain
szmogov.blogspot.hu

p, 2018-11-30 22:53 Newschool

Newschool képe

Köszi, hogy olvastátok!

Tim és Sednol: nem tartottam a novella ötletét nagy durranásnak, ezért foglaltam csak egy egypercesbe. Ilyen rövid elbeszélésben nem lehet egy karaktert közelhozni az olvasóhoz, ezért döntöttem az egyszerű leíró stílnél. Olvastam már több hasonlóan “száraz” novellát is, mint például a zseniális Ted Chiangtól Az emberi tudomány fejlődése - szóval szerintem a technika választása önmagában nem hiba.

Sednol: Fú, két volt egy mondatban... és a többi észtevételed is jogos, szép, alapos lektormunka, gratula hozzá. :) Amint lesz időm, átgyúrom egy kicsit.

Roah: amint lesz időm, válaszolok.

szo, 2018-12-01 13:45 Kentaur

Kentaur képe

Hm, ez olyan nem is tudom. Egyrészt mivel rövid, elhagytad a túl sokat leírni akaró képeket, és ez jó. Másrészt azonban nekem egy picit semmitmondó. Ha ujjgyakorlatnak szántad, annak egészen okés.
Amúgy szerintem egy gyógyszergyárnak nincs akkora hatalma, hogy emberek halálát tikolja el. Akármennyit is fizettek, az egyik áldozat családja tuti megszellőztetné a sajtónak. Aláírni pedig csak közvetett életveszélyt lehet, szándékosat nem, mert az élethez való jog elidegeníthetetlen, szóval nem lehet olyan szerződést aláírni, hogy mondjuk belegyezem, hogy belémvezessék a kettőhuszat egy órán át, vagy hogy halált is okozható szert vegyek be. Az ilyen szerződés jogilag érvénytelen lenne titoktartásostul.
Amikor félreérted a szavakat, annak amúgy afázia a neve, egészen pontosan a Wenicke, avagy szenzoros afáziát írtad le. :-)

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

szo, 2018-12-01 13:55 Bjursta

Bjursta képe

Bármire lehet szerzödni, utólag meg lehet támadni - érvénytelen, semmis, kényszer stb - .Volt egy kisérlet - pedagógusokkal csinálták ha jól tudom, de mindenképpen felsőfokú végzettségüekkel - ha a kérdezett személy rossz választ ad, egy kapcsolóval elektromos áramot kellett adni neki. Ez fokozatos volt, egyre nőtt. Bár nyilvánvaló volt hogy az áram megölheti, simán ráeresztették, ha eljótt ez a fokozat. Valójaban nem volt áram, de azt az alany nem tudta, és a másik úgy reagált mintha áramütést kapott volna. Bizonyára erre is szerződtek.

"Segítsetek a géppuskásnak!"

szo, 2018-12-01 23:11 Kentaur

Kentaur képe

Ja, éppenséggel emberölésre is lehet szerződni, csak nem legális és jogilag nem érvényes.
A híres Milgram-kísérletről beszélsz. Akik a nem létező áramütést "kapták" színészek voltak, a valódi alany pedig az a személy, aki megnyomta a gombot, azt hívve, hogy ezzel áramütést okoz egy másik embernek. Tehát itt sem szerződtettek valakit arra, hogy olyan dologban vegyen részt, amely számára halált okozhat.
A kísérlet célja a résztvevők hatalommal szembeni engedelmességének vizsgálata volt, amikor olyasmit kérnek tőlük, ami lelkiismeretükkel ellenkezik. Az emberek kétharmada a kísérlet azon pontján, amikor a színész nagyfokú fájdalmat szimulált, kiszállt, nem volt hajlandó tovább csinálni akkor sem, amikor a kísérletvezető minden felelősséget magára vállalt, és azt állította, hogy a szerződés szerint nem szállhat ki. Az alanyokkal készített, kísérlet utáni interjúkból – amelyek jó részét Milgram maga sohasem hozta nyilvánosságra – kiderült, hogy az engedelmes résztvevők többsége is azért ment bele a kísérlet folytatásába és/vagy ment el a "halálos" fokozatig, mert rájött, hogy csak színjáték az egész.
Ja, és újságban jelentették meg a hirdetést a kísérletre, amiért 4,50 dolláros fizetés járt (az eredeti kísérlet 1961 és 1962 során folyt, akkor az szép summa volt egy órás "munkáért"). A résztvevők 20 és 50 év közötti férfiak voltak, végzettségük nem számított, bár valószínűéleg sok diák jelenkezett rá, mivel a kísérlet maga a Yale Egyetemen folyt, ahol Milgram akkoriban pszichológiát oktatott. Néhányan bizonyára csak érdeklődtek a téma iránt (tanulást és emlékezetet vizsgáló kísérletnek állították be) vagy jó pontot akartak szerezni. Később ez is felmerült, hogy plusz nyomás volt a diák résztvevőkön, mivel nekik a saját egyetemükkel szemben kellett nemet mondaniuk, ahol a jövőjüket építenék, és még nem egészen kifejlett önálló erkölcsi mértékkel bíró fiatalok.
Bocs a hosszas leírásért, ha nem érdekelt volna. :-D

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

v, 2018-12-02 07:56 Newschool

Newschool képe

Oké, akkor mi van azzal, hogy bizonyos gyógyszerek dobozára vagy a cigarettásdobozokra ráírják, hogy halált okozhat/halálos? A szerek fogyasztói mégsem perelhetnek túl nagy hatófokkal, hiszen a figyelmeztetés ott volt, onnan meg már az ő felelősségük. Ugyanígy - ha aláíratnak valakivel egy szerződést, miszerint a kísérlet kockázatos és az alany saját felelősségére, a kockázat tudatában vesz részt a kísérletben, akkor az elég jó bástyája lehet egy cég ügyvédségének.

Amúgy meg ez egy sci-fi és fantasy oldal, tele olyan novellákkal, amelyekben zombiapokalipszis tombol, meg tűzlabdát ereget a varázslóember-kobold hibrid. Komolyan ezen kell fennakadni? :D

v, 2018-12-02 08:03 Newschool

Newschool képe

Ja igen - és az afázia nem a félreértést jelenti, hanem a beszédképtelenséget (érti amit mondanak neki, de ő maga képtelen a beszédre, annak ellenére, hogy a beszédszervei tökéletesen működnek.)

v, 2018-12-02 12:06 Kentaur

Kentaur képe

"Ja igen - és az afázia nem a félreértést jelenti, hanem a beszédképtelenséget (érti amit mondanak neki, de ő maga képtelen a beszédre, annak ellenére, hogy a beszédszervei tökéletesen működnek.)"

Ebben nagyon tévedsz. Ez a szakterületem. Kétféle afázia van, a Brocka avagy expresszív vagy motoros afázia, ez az, amiről te írsz, amikor ő maga nem tud helyesen beszédet produkálni, holott érti, amit mondanak neki, és a Wernicke avagy szenzoros afázia, amikor tökéletesen beszél ugyan, de férehallja a szavakat. Kitalálhatóan Brocka és Wernicke voltak, akik először foglalkoztak ezzel, és két agyterület van róluk elnevezve, melyek a beszédért felelősek, szintén kitalálhatóan a Brocka a produkcióért, a Wernicke pedig az értésért felel. Érdekes módon a két agyterület elég messze helyezkedik el egymástól, és mindettő a bal agyféltekében.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

v, 2018-12-02 07:59 Roah

Roah képe

Kentám, tökre nagy pacsi az új avatár-képedért! ;) Sárkány is, nyolcas is, mmm, egész egyszerűen ragyogó! :)))

"Tehát itt sem szerződtettek valakit arra, hogy olyan dologban vegyen részt, amely számára halált okozhat."

Vagyis volt szerződés - hogy merre csavarták ki a tartalmát, azt nem vitatom.
A kérdés viszont az: igen, szerződtek 'valamire', ergo szerződés nagyon is létezett.

A szerződés egy jogi, írásba foglalt nyilatkozat - a tartalmakat lehet firtatni, merthogy ennek a definciónak van olyan része is, hogy 'egybehangzó', és ilyesmi, amit később lehet vitatni, érvényteleníteni, vagyis a szerződés felbontani. (A válást például Házassági Bontó Pernek hívja a jog, de lakásmaffia adásvételi szerződései is létrejöttek - bizony! - amit a jog segedelmével lehet érvényteleníteni, felbontani. De a szerződés (!) létrejött. A szerződéskötés körülményei megint másba tartozik.)

Szóval nem olyan egyszerű ám ez, mint amilyennek tűnik.

Jog és bürokrácia - hm?

Helyre szeretnék tenni ezt-azt. :)))

"Ja, éppenséggel emberölésre is lehet szerződni, csak nem legális és jogilag nem érvényes."

Ez a kijelentésed sajnos nem helytálló - összetettebb ennél, és hogy a klasszikussal éljek, 'az attól függ'.

Hivatásos zsoldosok szerződésben állnak, és igen, ha kell ölésre, mesterlövészetre, túszmentésre, egyéb harcászati cselekménnyel kapcsolatos tettekre szerződnek. (És még folytathatnám.)

Ha bérgyilkosokra utalsz, akkor az nem szerződés, sokkal inkább megbízás, és az esetek többségében a megbízó azt sem tudja, kit bízott meg a feladattal, a bérgyilkos meg nem ismeri a megbízóját - túl sok kézen és egyében fut(hat) át az információ. (De vannak kivételek, hogyne, ahol megbízó és megbízott ismeri egymást, mondjuk találkoztak, satöbbi.)

Aztán létezik olyan opció is, hogy mondjuk gyógyíthatatlan betegségben szenvedők - akiknek már nincs vesztenivalója -, önként vállalkoznak arra, hogy bizonyos kísérleti készítményeket alkalmazzanak rajtuk, ahol a készítmény eredménye finoman szólva is kétséges, nem ismertek a mellékhatásaik - csak nagyjából -, vagy hasonlók.
Van olyan is, hogy már embereken tesztelt gyógyszerek, de még (!) nem túl bevált terméket használnak egy betegnél. (Ilyen eset volt például a szobatársamé is, akinek a legagresszívabb rosszindulatú, áttétes tumorja volt, műtétileg megközelíthetetlen helyen, csillagászati áron - a családja adósságba verte magát a készítményért majdnem, csak a klinika vezetőjének volt köszönhető, hogy személyesen járt közbe azért, hogy ez ne következhessen be -, de nem létezett más lehetőség arra, hogy életben maradjon, szóval vállalta szegény az orvosság használatát. Holott a tesztelés névsora meglehetősen rövidke volt még.)

Egyébként majd' minden műtéti beavatkozás előtt 'szerződést kötnek az ördöggel', ugyanis örökké kap a beteg egy rakás iratot, amit ki kell tölteni, hogy mihez járul hozzá a beteg, szorgosan datálva, aláírva, ahol le van fektetve az, hogy milyen mellékhatások és egyéb történések léphetnek fel műtét közben vagy után.
(A tudomány mentségére szolgáljon, hogy a nyilvánosság tájékoztatva van örökké szaftos műhiba perekről, de arról nem, hány és hány ember életet mentenek meg az orvosok, sebészek, onkológusok, egyebek, hány és hány nővér viseli virrasztva a gondjukat, olyan egészségügyi balkáni helyzetben, mint ami rendelkezésükre áll!)

De szerződést köttetik akkor is, ha egy átlagos fájdalom csillapítót vesz be valaki, hiszen miről is szól a reklám-mantra szövege?
Tudod, 'Kockázatok és mellékhatások érdekében, bla-bla-bla, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét...', ami annyit tesz, tud a gyógyszergyártó cég nem kívánt mellékhatásokról, a csomagolás meg tájékoztatja azt is erről a tényről, aki önként megvásárolja és beveszi a készítményt - szerintem ha az adatok nyilvánosak lennének a társadalom számára, a statisztikák, lenne ám nagy nézések ideje, mint a vadnyugaton -, ezzel a gondosan hajtott papírral le is van jogilag 'védve' a gyógyszergyártó cég.
(A cicus esetét gondolom ismered, tudod, azt az urbán-legendát, hogy a mikrókra, bizonyos földrészen a gyártók feltüntetik, hogy cicust nem lehet szárítani benne...)

Olyan esetet is ismerek, ahol egy bizonyos készítményt receptre írt fel egy szakorvos, és a patikában összefutott a komplett személyzet, majd maga a patika vezetője is. Roppantul érdekelte, mire is kapná a beteg a tablettákat, ami egy vagyonba kerül. 'Szorongásra, hallucinációkra, alvás-zavarra.' Az jó, mondta a vezető-gyógyszerész. Ugyanis a készítmény mellékhatásai: 'Szorongás. Hallucináció. Alvás-zavar.'

És létezik olyan is, hogy a beteg nem is tud róla, hogy kísérleteztek rajta, a szó szebbik értelmében.
Labor a készítmény szedése előtt, aztán után - eredményeket összehasonlítják is elemzik.

Dórinak lenne mit mesélnie szerintem a gyógyszergyártásról, virágnyelven is neccesen, az biztos, hogy óriási tőke van benne, állítom, hogy nagyobb biznisz a gyógyszergyártás, mint a fekete, folyékony arany.

Szóval szerződni valóban bármire lehet, még vérszerződés is van, szállítási keretszerződésen át a leszerződésig mindenféle van és lehetséges, aztán az aktuális, hatályban és érvényben levő jogi útvesztő kivizsgálhatja az aggályait, ha van/volt neki, mármint a szerződésnek.

Noha Newschool novija valóban száraz és steril, és a megoldásról, miszerint hogyan és miként lehetne gyógyítani, ha sem állat, sem emberkísérletek nem jöhetnek szóba, a téma szerintem rendkívül érdekes - mi a megoldás?
A megelőzés egy darabig hatékony, csak szerintem kevés, én annak találom. Nem biztonságos eléggé.

Mert sajnos az van, hogy az ilyes kísérletek ellen általában addig vannak, addig tiltakoznak, amíg nem lesznek személyesen érintettek benne. Az a tapasztalatom, hogy amint személyessé válik egy halál-tusa, cseppet sem érdekel senkit sem más emberélet, sem a nyúl.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

v, 2018-12-02 08:48 Bjursta

Bjursta képe

De igen, érdekelt. Köszönöm. Termeszetesen jogellenes dologra nem lehet tórvényesen szerzödni, de az magat a szerzódés létét nem zárja ki, csak a jogi következmenyeit. Pl. szerencséjáték nyeremény sem érvényesithető birósági uton, de ha megadják megadják. A jog nem mindig segitség, a hiánya sem az.

"Segítsetek a géppuskásnak!"

v, 2018-12-02 11:55 Kentaur

Kentaur képe

Oké, átfogalmazom: aláírni lehet, csak éppen nem érvényes meg attól függ. A pokol hercegével is alá lehe írni szerződést, végül is...
Mondtam már, hogy néha nagyon nem bírom az írókat? Mindig szőrszálhasogatnak a szavak hajszálpontos jelenését illetően. Komolyan nem értem, Gábor hogy bír ki engem, a helyében amikor ezt csinálom, tuti leragasztóznám a számat és beraknám magam a sufniba míg elmúlik. Elviselhetetlen. :-D :-D :-P

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

v, 2018-12-02 12:12 Roah

Roah képe

A hal tud úszni - ez minden.

Amúgy nem tartom magam írónak, de az Igazságügynek dolgozom.
Köt a Hivatali Eskü. Vérkomoly Eskü.

Egyébként még annál is bizarrabb szerződésekről lehet(ne) beszámolni - jó dolog az anonimizálás, de itt nagyjából semmire sem mész vele, séróra kenhető -, mint amit a hozzászólásban random írtam.

Hívhatod szőrszálhasogatásnak, akárminek, én inkább dezinformációt szerettem volna tisztázni, azzal a szándékkal, hátha neked is hasznodra válik a jogász-világ.

Tudod, mi a közös a jogtudományban és az irodalomban?

A szavak ereje.

Egyébiránt...
Nem te írtál pont egy novit szerződésről, ami égette a karakter zsebét is? Hm? ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

v, 2018-12-02 17:06 Kentaur

Kentaur képe

Most már kíváncsi lettem. Szerinted az egy érvényes szerződés lehet, ami fenn a novellában van, tehát hogy már bizonyítottan halált okozó, betiltott szer továbbfejlesztett változatát, mely valószínűsíhetően ismét halált okozhat - ebbe bellegyeznek, hogy ezt beveszik, valószínűleg mit sem tudva nyilván arról, hogy halált is okozhat?

Igen, ott va pl. a műtét, ahol alá kell írnod, hogy felléphetnek komplikációk, extrém esetben egy rutin kisműtétbe bele lehet halni. De szerintem (ne tudom, de szerintem) az ilyen beleegyező nyilatkozatok egy egészen külön kategórát képvislenek, mivel alapvetésében életmentés és életminőségmegóvás folyik, és ha jól emlékszem a műtétemről, a fő pontja nem is ez, hanem hogy beleegyezel minden az orvos által szükségesnek ítélt dologba előre, ne akkor kelljen hozzátartozót keresgélni a beleegyezéshez, amikor perceken múlik az életed.
Nekem valahogy túl nagy hatalma volt ebben a realisztikusnak szánt történetben a gyógyszergyárnak, annyira nem, hogy megússza a szer betiltását, de arra meg igen, hogy halált okozó szándékos veszélyeztetést megússzon (azt hiszem, így hívják azt, amikor te tudod, hogy a másik bele is halhat, és mégis ráveszed, amikor te sem tudod, az a gondatlanságból elkövetett - de lehet, hogy ebben is tévedek).
Inkább ez hat nekem önellentmondásnak valahol, mert oké ez egy fiktív sztori, amiben lehet akkora hatalma egy gyógyszergyárnak, hogy emberek halnak meg és megússza, és még a hozzátartozók száját is befogja valahogy, de akkor arra is legyen már hatalma, hogy ne tiltsák be a szert, nem? Egyébként ez csak egy apró momentum, amin csak én akadtam fenn, és nem von le az írás minőségéből.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

v, 2018-12-02 17:39 Bjursta

Bjursta képe

Nem tudom kitől kédezted, de a hozzaszólások nyomán körülnéztem a neten. Néhány éve volt egy kudarcos Franciaországi gyógyszer kisérlet, többen meghaltak. Ennek az esetenek a kapcsan leirják a reszvétel módját. Ott nem kifogasoltak a nyilatkozatokat jogilag, ami szerint a résztvevők tudták miben vesznek részt. Szerinetm van ilyen szerzódés, ha benne van hogy tudomásul veszem, hogy meg is halhatok, akkor ez jogilag rendben lehet. Ha nem tőlem kérdezted, akkor bocs, megvárjuk Roaht :) .

"Segítsetek a géppuskásnak!"

v, 2018-12-02 20:08 Kentaur

Kentaur képe

Ha beállítod a hozzászólásoknál, hogy beágyazott, akkor látod, hogy kinek a hozzászólása alá érkezett a komment, mert az beljebb húzza és alá rakja. Roahtól kérdeztem amúgy. Szerintem amit te mondasz, ott nem tudták, hogy halált okozhat, miután az állatkísérletek meg egyebek azt mutatták, hogy nem halálos, aztán benézték, hogy de mégis, tehát csak a kockáztaba mentek bele, kb. mint az alpinista ablakmosó, vagy bármelyik másik veszélyes munkakörnél. De ilyeneknél mindent megtesznek, hogy ezt elkerüljék, védőfelszerelés, biztosítás, felkészítés, nagy fokú odafigyelés, gyógyszernél előzetes kísérletek. Míg egy olyan gyógyszernél, ahol mondjuk 10-ből 2-3 megpurcant, és ezt tudják is, semmi nem rajtad múlik, nincs védelem, nincs biztonsági kötél, hanem olyan, mintha oroszruletteznél. Lehet legalásan oroszrulettezni?

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

h, 2018-12-03 05:35 Roah

Roah képe

Igen, lehet legálisan oroszrulettezni, úgy hívják: hadsereg. De van más életveszélyes szakma, aminél a munkavállaló munkaszerződést köt, van veszélyességi pótlék is.

Számtalan esetben gyártanak készítményeket, ismert mondjuk az amidazofen, ami lázcsillapító volt, évtizedekig szedették a néppel, aztán egy felülvizsgálat szörnyű eredményre jutott, és rögvest betiltották - mert rákkeltő, mert mérgező, mert akármi. A tiltás előtt marék számra szedte az, akinek magas láza volt. Ismert egy szemcsepp is. Kivonták a forgalomból, mert vakságot okoz.
Sőt, 2005 környékén az egyik híres energiaitalt vonatta vissza a gyártó, mert kokain származékot találtak benne - kivonás előtt két pofára vedelték a fogyasztók a kokainos energiaitalokat. De egy közismert joghurtot is betiltottak, mert olyan anyagot tartalmazott, ami az élelmiszer rászokásához vezetett, tehát amikor a reklámszövegben az volt, hogy egyél minden nap egyet, azzal azt érte el a gyártó, hogy a fogyasztó 'rászokott' a joghurtra, a termékükre. Miután kivonta a gyártó ezt az adalékot a készítményből, újra forgalomba került az élelmiszer.
Néhány éve tele volt a média azzal, hogy hány féle húskészítmény került fekete listára, ami rákot okoz, aztán az élelmiszeripar és fogyasztói pánikot követően megváltoztatták ezt a listát.

Rengeteg balul elsült gyógyszer kísérlet van, volt és lesz is, akad, amiből média-ügy lesz, tehát sajtóból ismerhető, akad, amelyikből nem - mert mindig lesznek olyanok, akik vállalják a kockázatot, és szerződést kötnek gyógyszer gyártó nagyvállalatokkal, és részt vesznek ilyesféle kísérleteken. Van, aki elvből, hogy életét kockáztatva szolgálja a tudományt, de általánosságban érvényben van a klasszik: van az a pénz. (Egy ismerősömet többen alig bírtuk lebeszélni egy svájci kalandozásról, aki mindenáron ilyen munkát akart elvállalni, boldogan és dalolva, holott a gyógyszergyártó cég feketén-fehéren jelezte, hogy a kísérletek kimenetelei kétségesek.)
De máig él a plazma-biznisz - ami ugyan nem halálos, nagyon nem, de bőszen árulja a nép a vérplazmáját, egy patinás, belvárosi klinikán. Ismerek olyat, akinek ez (!) a másodállása. Jah. Hetente többször is megy 'plazmázni'. (A klinika egyébként majdnem ott van, ahol mi Karc talizni szoktunk.)
Ez legalább veszélytelen.

Szóval számtalan tragédiával végződő kísérlet történt és még fog is, mert az ilyesféle kísérletek legálisak, kockázatosak, az eredmények pedig megjósolhatatlanok.
Igen, tudatják a résztvevőkkel, mit vállalnak, igen, ismertetik, hogy bele lehet halni, de mint már fentebb is írtam, van az a pénz. Igen, előfordul, hogy a halál nincs benne a tervben, mégis bekövetkezik - igen, oroszrulett.
Igen, sok illegális kísérlet is van - hatóságok számára illegális, a fekete piacon azonban fehér galléros szponzorok adnak ehhez tőkét, producerkednek - igen rengeteg fikció is készült ebből a témából, a szerv kereskedelemtől kezdve az illegális gerinc-műtétes kísérletekig, ahol a fiktív történetek kísérleti nyulai hajléktalanok. Utcán fetrengő drogosok. Vagy egész egyszerűen eltűnt személyek.

Hadd ne találjam már fel a vizet.
Nem igazán értem, miért kell úgy tenni, mintha ez valami unikum lenne, mintha nem lenne közismert a gyógyszeripar sötét oldala, és miért kell ezt ennyire túltolni, mintha még soha nem hallott volna róla a nép.
Vírusok, oltások, mesterségesen előállított betegségek, laborban készülő vegyi-fegyverek, biofegyverek, legalizáltan, nemlegalizáltan lassan kommersz hír, annyi van sajnos belőlük.
Az irodalomban is közkedvelt téma a szerzőknél, horror klasszik elem - de hisz ezt te is tudod.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2018-12-03 06:41 craz

craz képe

https://www.youtube.com/watch?v=hW-oz4_PP5s

Van még egy fajta oroszrulett - a szerelem. ;) (Igaz, ott kimondottan kisebb a halálozási arány a gyógyszeriparhoz viszonyítva.)
Bár, ha egy jó kis bolygóközi háború robban ki miatta... :D

Nekem amúgy tetszik a novella címe.

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

h, 2018-12-03 10:15 Kentaur

Kentaur képe

Oké, befejeztem az offolást, ez lesz az utolsó hozzászólásom, de megjegyzem, hogy amit ti mondtok, az nem ugyanaz még mindig. Ja, a hadseregben is meghalhatsz, de kapsz azért golyóálló mellényt, sisakot, kiképzést a védekezésre, fegyvert, hogy megvédd magad. És amikor nem tudták egy gyógyszerről, hogy halálos, az megint más ügy, mint mikor már tudják, hogy sokszor halálos, és mégis beadják.
Ha ez így működne, akkor létezne legálisan az eutanázia, mert mindenki, aki meg akarna halni, egyszerűen addig járna ilyen kísérletekre, míg meg nem purcan.
Folytak olyan kísérletek, amikor tudták jól, hogy halálos lehet, és mégis elvégezték, a kísérletvezetőt úgy hívták, hogy Josef Mengele. Kicsit sem volt legális, amit csinált.
Amikor nagy a halálozási kockázt egy kísérletnél, olyan volt, hogy halálraítélt rabok vállalhatták, hogy beadják nekik, cserébe a családjuk szép summát kapott, ők meg mindenképp meghaltak volna egy hét múlva. De szerintem ez is egy speckó eset.
A gyógyszeripari összeesküvésben nem hiszek, és az oltások sem okoznak autizmust, viszont aki nem oltatja be a gyerekét, komolyan veszélyezteti az egész emberiséget, hogy ismét lesz pestis meg kanyaró. Igen, van olyan, hogy egy gyógyszerről nem tudják, hogy halált is kozhat, meg becsukják a szemüket a kockázatok előtt (nem a halálesetek előtt), de ha vidáman forgalomba hoznának már egyszer betiltott gyógyszert, ami sokszort halált okoz, az szerintem már nem kockázat, hanem életveszély, és nagy a különbség aközött, hogy valami kockázatos (lehetséges, hogy belhalsz), vagy életveszélyes(előbb-utóbb szinte tuti, hogy belehalsz). Ez utóbbi a gyógyszeriparnak sem állna érdekében, hiszen halott beteg nem vesz gyógyszert.

A szerzőtől elnézést az offáradatért, mint mondtam, ez semmit nem von le a műve értékéből. Ha egy picit jobban alá lett volna támasztva logikailag a sztori (mondjuk ha már szupertitkos, akkor a kormány keze is benne van valamiért, nem tudják betiltatni a gyógyszert ha már ekkora a hatalmuk, lettek volna családtagok, akik feljelentik csak valahogy megúszták volna, etc. akkor számomra jobb lett volna, amolyan gondolatkísérlet, hogy mi lenne, ha... De tényleg így sem volt rossz ez, tök jó kis ujjgyakorlat volt, ami mint látszik, elgondolkodtatott mindenkit, hogy lehet-e ilyen - szóval a célját szeintem maximálisan elérte)

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

h, 2018-12-03 18:23 Newschool

Newschool képe

Nagyot tévedek az afázia kapcsán, meg tudták h halált okoz. :D

Oké - én eddig csak a beszédképtelenséget hallottam ezen a néven, h afázia, a másik fajtájáról nem hallottam. De attól még helyesen írtam le, szóval nem tévedtem nagyot. :D Csak kicsit, mert nem vágtam, hogy van másfajtája.

Azt viszont nem tudom, honnan veszed h tudták a piacra dobásnál, hogy halált okozhat? Mindaddig a kísérletek során nem okozott halált - csak később, a második sorozatban. De akkor meg próbálták úgy beállítani, mintha ez vmi más lenne - ezért alapítottak hozzá leánycéget, stb.

Azért jó, hogy ennyi komment érkezett, csak nem hagyta torál hidegen a novella az olvasókat, annak ellenére sem, hogy olyan kis semmilyen. :D

h, 2018-12-03 19:55 Kentaur

Kentaur képe

"Amikor orvosi vizsgálattal kimutatták, hogy tizenhárom halálesethez is hozzájárult a Psychotron, a szert betiltották." - innen vettem, ezután csinálják meg a továbbfejlesztett változatot, miután már tudják, hogy 13 esetben halált okozott, és be is tiltották, ezután jön, hogy "Az újabb titkos emberkísérletek némelyike halálos kimenetelű volt"
Oké, kicsit tévedsz az afázia kapcsán, kébé, mintha azt mondanád, hogy a fejlővést annak hívjuk, ami szemből érte az áldozatot, közben meg hátulról és oldalról is lehet. :-D Most már jobb? :-D

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

v, 2018-12-02 12:13 Bjursta

Bjursta képe

Mi jogászok bírjuk ezt :) Egy élet eltelik ezzel olykor :)

"Segítsetek a géppuskásnak!"

v, 2018-12-02 12:21 Roah

Roah képe

Annyi mindent lehetne írni, de az Eskü...

Tényleg tisztázni szerettem volna fatális tévedéseket, a jogtudomány, az igazságügy teljesen más, és látni, felismerni a laikusságot, ami vegytiszta dezinformációval bír.

A tárgyalók rémálma jelentem a hideg! :D (Nettó kettő napig karbantartanak, igen, megvárták a mínuszt! :D És fűtés kikapcs! Szóval mirelit-tárgyalások, egyebek várhatóak a jövőhéten 'bent'. Hibernál az épület! :D)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

v, 2018-12-02 12:33 Bjursta

Bjursta képe

Írd név nélkül. Az eset leírása nem ütközik semmibe, csak ha felismerhető módon történik, akkor probléma.

"Segítsetek a géppuskásnak!"

v, 2018-12-02 12:43 Bjursta

Bjursta képe

"Az Ultragene gyógyszeripari vállalat..." "Az Ultagene a rákövetkező..." Kimaradt egy "r" betű, gondolom.
Nekem kevésbé tetszett, a stilus inkább tudálékos kicsit, okoskodó és kicsikét hatásvadász. Afféle újságírói fordulatokban gazdag: hogy mik vannak ! és hogy, hogy kell vigyázni! és micsoda rémségek tárháza egy gyógyszeripari vállalt, aki sátáni termékeit a kiváló marketingnek köszönhetően - amelynek részben az én újságom ad teret - juttatja az eladási listák élére.
A gyógyszerészetben is van eladási lista, mint mondjuk a zeneiparban? Ezt nem tudom, csak kérdem, ugyancsak kissé okoskodóan. Szerintem egyik gyógyszercég se mondja meg mennyit adott el bármiből, mindaddig amíg erre fegyverrel nem kényszerítik.
A harcnak vannak áldozatai, a végére bevált a termék?
A fiatal aligátor az tetszett. A véres takony az nem tetszett. Voltaképpen meg is akasztott, egy hétig nem is olvastam onnan tovább. De ez csak én vagyok.
Amúgy a vegánok mit imádnak, a nyulat, vagy a bogyót? úgy értem a gyógyszert?

"Segítsetek a géppuskásnak!"