És mi van, ha...?

Most itt ülök, és a természet rendjéről filozofálok. Elvben a rendszer tökéletesen működik. Mindennek megvan a maga szerepe és szabályozó mechanizmusa. Mintha rémlene valami, amit talán Konrád Lorenz írt, hogy van egyfajta vírus, ami a legtöbb rókában kimutatható. Viszont ezek az állatok, normális körülmények között, egészséges életet élnek, a betegség akkor jelenik meg, ha az állomány túlszaporodik.
Persze ha a rendszer tényleg jól működne, akkor mi sem lógnánk ki a képből. A középkori városok még kitűnő táptalajt biztosítottak egy-egy tömegpusztító járványnak, mára azonban sikerült kilőnünk a legtöbb olyan tényezőt, ami a túlnépesedést gátolná. Arról nem is beszélve, hogy nincs természetes ellenségünk, hacsak magunkat nem tekintjük annak.
De most eszembe jutott egy másik rés is. Emlékszem, valamikor földrajz órán tanultunk a kőolaj keletkezéséről; a tanár azt mondta, nagy nyomáson, elhalt állatok és növények maradványaiból alakul ki. Tulajdonképpen bárkiből lehet kőolaj. Belőled is, belőlem is. Visszatérve a témára, ha az anyag és az energia körforgása tökéletes, akkor itt hogyan ereszthet? A kőolajat nem eszi meg semmi (minket leszámítva, ha figyelembe vesszük, mi mindent raknak a mai kajákba). Ha az élőlények folyamatosan kőolajjá alakulnak, akkor véges idő alatt teljesen el kell fogyniuk.
De mi van, ha a rendszer tényleg tökéletes? Mi van, ha mi sem állunk a rendszer felett (vagy alatt)? Talán az a rendeltetésünk, hogy ezt a rést betöltsük. Folyamatosan jelen vagyunk, mint az a bizonyos vírus, és jobbára békésen gyilkolásszuk egymást. Viszont, a megfelelő időben észbe kapunk, kiépítünk egy technikai civilizációt, és pillanatok alatt elégetjük az összes kőszenet, elhasználjuk a kőolajat, a földgázt, az uránt...
Sőt, akkor tulajdonképpen azok fordítanak hátat a természetnek, akik leköltöznek vidékre, és megpróbálnak gazdálkodni, a földből, munkával megtermelni az eleséget. Ahelyett, hogy tisztességesen megennék azokat a kőolajszármazékokat. Tulajdonképpen a legjobb, amit most tehetek, hogy bemegyek a városba (lehetőleg kocsival, és nem tömegközlekedési eszközzel, főleg nem biciklivel), veszek egy extra adag pop-cornt, és beülök a moziba megnézni egy filmet.
– Na, jól van, Józsi – gondolom magamban. – Jó kifogás sose rossz, nyomás vissza kapálni!

4
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2015-11-14 15:44 Blade

Blade képe

Túlképzett földművesek...csak a baj van velük. Legalábbis a városiak és a politikusok szerint. ;)

szo, 2015-11-14 16:59 Sednol

Sednol képe

Nyaranta, amikor kint túrom a földet, szoktam hasonló dolgokról filozofálgatni. De közben jár a kezem.
Pár dolog feltűnt olvasás közben.
"Most itt ülök" mivel jelenidőben írsz szerintem felesleges a most. Akkor lenne értelme a most-nak, ha valahonnan a múltból indítanád a történetet, és jelenbe váltanál.
A történeten nem sokat változtatna, ha az elején mondjuk azért ülnél le, mert meglátsz egy rókát a távolban, és ez pont kapóra jön, hogy elméláz és pihenj egy kicsit.
"Mintha rémlene valami" Akkor rémlik vagy nem. Ezt a problémát el kell dönteni. Nekem a történetedből úgy tűnik, hogy eldöntötted, mert rémlik. Ebből következik, hogy nem kell a mintha.
"Belőled is, belőlem is" Itt jól kizökkentettél. Végig egy gondolatmenetet olvashatunk, erre kiszólsz valakinek, aki ott sincs.

"Az embereket könnyebb hülyíteni, mintsem meggyőzni arról, hogy hülyítik őket." Mark Twain
szmogov.blogspot.hu

v, 2015-11-15 07:38 Nimretil

Nimretil képe

Kösz! Miután úgyse nagy munka, asszem átírom, ahogy javasoltad, és megnézem, úgy milyen. .D

"Végig egy gondolatmenetet olvashatunk, erre kiszólsz valakinek, aki ott sincs." - én az elején azt feltételeztem, hogy ez a gondolatsor valakinek (az olvasónak szól). Az ember azt sem gondolja, hogy (most) itt ül, és filozofál, ha éppen ül és filozofál.

v, 2015-11-15 08:51 Roah

Roah képe

Mit is hallottam a minap? Megvan:

"A kétkezi munka szabaddá tesz."

(Ambrus Attila)

Ide...

"Emlékszem, valamikor földrajz órán tanultunk a kőolaj keletkezéséről. A tanár azt mondta, nagy nyomáson, elhalt állatok és növények maradványaiból alakul ki."

A két mondat közé vagy pontosvesszőt, vagy kettőspontot tennék. Hogy kicsit közelebb hozzam az összefüggőbb gondolatokat.

Hamu hamuvá, por porrá? ;) Földből jön, földbe megy?
Talán. Egy családi legenda szerint az amerikai kontinens ezért olyan....rossz. Az indiánok - a mesék szerint -, tudták ezt; félték és tisztelték a földet egyszerre. Sok vért szívott be ott a talaj, nagyon sokat - a legenda szerint a Ragadozóé volt -, már az indiánok előtt is nagyon rossz volt.
Hogy kőolajjá vált-e? Hm. Nem tudom. De a családomban hallott legendák szerint a Földanya rettentő szomorú emiatt. El is készítette alatta a jót, virágzót, és készen áll arra, hogy ezt meg is mutassa.

Szerintem bennünk is kódolva van egy önmegsemmisítő gén - ráknak hívom. (Ami - szintén családi legendák alapján nem ölésre hívatott, eredendően, hanem javításra. "Rendszervisszaállítás." Vissza a tojásokhoz - daganatok? A baj az evolúció. Ez már nem egy hüllő teste.)

Úgy tűnik, jól sikerült az egypercesed. Simán tovább gondoltam a filozofálgatásodat. ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2015-11-16 17:08 Nimretil

Nimretil képe

Kösz! .D

v, 2015-11-15 09:26 Para Celsus

Para Celsus képe

"A középkori városoknak még kitűnő táptalaja volt egy tömegpusztító járvány" - nem inkább a járványoknak voltak kitűnő táptalajai a középkori városok? :D


"The Rainmakeeeer!"

h, 2015-11-16 17:10 Nimretil

Nimretil képe

Hoppá, ez durva.

(Pedig ha tudnád, hogy el tud burjánzani egy város a megfelelő járványon. Ilyen pl. a Pest is. :D Na jó, javítom.)

k, 2015-11-17 22:25 Namostakkor (nem ellenőrzött)

Érezhetően nem vagy humornegatív. "Tulajdonképpen bárkiből lehet kőolaj."... A mögötteset is érteni vélem.

sze, 2015-11-18 17:15 Nimretil

Nimretil képe

Kösz!