A Spitz rumról

Érdekes dolog a Spitz rum. Ennek az alkoholnak az ivásáról, illetve főleg a megismeréséről fogok írni.

Feltételezzük azt az alapszituációt, hogy a társaságból egy ember már találkozott ezzel az itallal és meleg szívvel ajánlja a többieknek is kipróbálásra. Ezt egészen biztosan széles vigyorral az arcán teszi, mert ő már tudja, hogy mire lehet számítani. Aki tapasztalta már, vagy aki kellő átéléssel jut az írás végére, az rájön, hogy ezt az italt nem lehet semleges arccal kínálni.

Kezdjük hát azzal, hogy kikérésre kerül. Megszokottan várná mindenki, hogy pult alatt, kis mérőpohárból öntik ki a négy cent italt. Ám most nem. Nagy tételről van szó, öt pohárkáról szól a rendelés. A pultos kirakja az öt felespoharat, és minden méricskélés nélkül önti fel a mélyvörös szesszel. A jártasabbak tudják, hogy az arcán lévő mosoly, avagy elismerő arckifejezés nem pusztán a mennyiségnek szól.

Eljött hát az idő, mikor is mindenki kézbe kapja az italt. Jöhet a finom szagolgatás, kezdjük ennek leírásával.

Semmi eget rengető élmény. Nagyjából ennyivel ki is fulladt. A sütik ízesítőjének illata a tapasztalatlanoknak akár hívogatóan is hathat.

- Jól jegyezzétek meg, mi az a nyál! Prosit!

Ennyi hallatszik a főkolompostól, aki az egész – mint később kiderül merényletet -, kitervelte. Majd alig van időd ezen elgondolkozni, nincs más hátra, mint a lehúzás, hisz aki egy pillanatra megállt, az is emeli már az üvegcsét.

Felhajtod az italt, és egy rövid időre még a szádban tartod, nem nagyon eltérve a megszokástól, majd jöhet a nyelés. Eddig a pillanatig még minden a helyén van. Legalábbis nem tűnik fel semmi furcsa, pedig valójában már ekkor elkezd dolgozni a szesz.
De térjünk vissza a lehúzás pillanatára. Ritka élményben lehet részed. A nyelés pillanatában, mintha egy fehér villanás lenne, úgy csap meg az ital ereje. Elgondolkozni ezen nincs idő, azt majd később.

Azt mondják az a jó pálinka, amit nem lehet megköszönni pár másodpercig. Nos, ha ezt el lehet érni ötven kevés fokkal, akkor ennek az italnak gyerekjáték.

Hogy is zajlik? Úgy döntesz, hogy ez a hirtelen maró érzés, ami máris kúszik végig a testeden, biztos elmúlik, ha veszel egy levegőt. Bele is kezdesz, de hamar rájössz, hogy kevésbé egyszerű, mint kéne. Amint próbálod, mint ha valaki röhögve fújna jeges szelet a torkodba. Belátod, hogy egy pillanatnyi szünet belefér, majd restart. Észreveszed, hogy ez másodjára sem egyszerűbb, mint először. Egy kicsit mégis erőlteted, de rájössz, hogy ezt csak köhögve lehetne megúszni, az meg milyen már, hogy leállsz fuldokolni? Tehát jöhet a harmadik kör, amikor is kikerülhetetlenné válik a levegő lekényszerítése, és el kell fogadni a tudatot, hogy ez nem megy köhintések nélkül. Ekkorra eljut a tudatodig a világ, és rájössz, hogy más is valami módon hangot ad érzéseinek. Többek is megragadták az asztal szélét, ahogy te is, ösztönösen.

Oké, levegő megvan, nyeljünk. Visszaemlékezés, reveláció, kétségbeejtő tudat: Milyen is volt az a nyál? Egy kis ideig dolgozni kell rajta, hogy csontszáraz szádba juttass valamit, ami megnyugtat arról, hogy a nyálmirigyeidet nem mosta ki az alkohol.

Légzés pipa, nyál pipa, a torok viszont még kapar kicsit, ahogy szárad cseppet is. Előremutatva felfedem a titkot: Ez még így marad egy jó ideig.

Az üvegre tekintesz, mely már nem ugyan azt jelenti neked, mint eddig. Hiába keresed rajta a rum feliratot. Csak annyit látsz, hogy Spitz 80. Te már feleslegesnek érzed félve megkérdezni, hogy hány százalékos piát is öntöttél magadba, de valaki megteszi. A válasz nem lep meg, de valahogy mégis rúg egyet a tudatba: 80 fok.
Ezt már nem is lehet rumnak nevezni hivatalosan, csupán rum ízesítésű szeszesitalnak. Innentől azonban minden rum illata új értelmet nyer.

Ez az ital olyan, ami kitart egész estére. Túlzásba vinni nem érdemes, ám néha a kultúráltan alkoholt fogyasztók is megengedhetik maguknak. Olyan alap, amire már csak nagyon kicsit kell dolgozni. Végig érezteti hatását és van, aki állítja, hogy még másnap is az a pia marja a gyomrát és a torkát, hiába ivott bármit. Számtalan társaságban sokatmondó nevetéseket, pillantásokat, röhögéseket vált ki az ital említése is. Nem lehet elmenni mellette szó nélkül.

3
Te szavazatod: Nincs Átlag: 3 (2 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2010-05-15 16:01 Blade

Blade képe

Felkérjük Ndy szakértőt az elemzésre. Én maradok a saját 13 fokos vörösbornál, nem mérgezem magam ilyenekkel. ;)

Egyébként jó írás.

szo, 2010-05-15 22:01 hazmat

hazmat képe

Én meg maradok a telt zamatú mézes édességnél a tokaji hárslevelűnél, most éppen azt kortyolgatom. :)

A rum már elfogyott, sebaj. Raktáron van még egy üveg napóleon konyak és egy cherry brandy is. :D

 

°°°°°°°°°°°°

http://paulhamza.blogspot.com

szo, 2010-05-15 16:34 Ndy

Ndy képe

Igazi Metálos pia, apró golyókkal rendelkező, borivó típusnak nem ajánlott :) Mi koncert után szoktuk inni... Bár az öt felest kissé túlzásnak érzem, gyakran az edzett kollégák sem jutnak el odáig :)

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

v, 2010-05-16 19:00 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Van egy olyan sejtésem, hogy az öt felest öt külömbőző ember hajtotta le. Vagy nem, de akkor négyes helyett ötöst fogok adni. Maga az írás amúgy tetszett, bár annyira azért nem jött át, hogy úgy érezzem, mintha én is innék, határozottan jól esett.

szo, 2010-05-15 18:33 Zora

Zora képe

Á, mi értelme van egy olyan piának, aminek a hatása egész estére kitart?! Persze pénztárcakímélő, de hol marad az együttpiálás éteri élménye? :)

Mint a töménytől gyakran fuldokló személy, muszáj belekotyognom, bocsi. :)

"Megszokottan várná mindenki, " - A megszokott módon mindenki azt várja

"A jártasabbak tudják, hogy az arcán lévő mosoly," - arcán ülő mosoly, vagy az arcán elterülő mosoly, inkább. (ám én itt valami gúnyosságra utaló dolgot is megemlítenék, hiszen az a mosoly inkább sokat sejtető)

"A sütik ízesítőjének illata a tapasztalatlanoknak akár hívogatóan is hathat." - A poharakból nagyanyáink süteményének illatanyaga párolog, és a tapasztalatlanok többnyire bedőlnek a csábításnak.

"Bele is kezdesz, de hamar rájössz, hogy kevésbé egyszerű, mint kéne." - ezt nem értettem :S Jaaaa, nehebb, mint hitted!!!

"Amint próbálod, mint ha" - ahogy próbálod, mintha

"... válik a levegő lekényszerítése, és el kell fogadni a tudatot," - el kell fogadnod a gondolatot. De ez a levegő lekényszerítés se jó.

"Ekkorra eljut a tudatodig a világ, és rájössz, hogy más is valami módon hangot ad érzéseinek." - Eljut a tudatodig, hogy mi történt, és rájössz, nem csak te jártál pórul. (vagy valami ilyesmi)

"Többek is megragadták az asztal szélét, ahogy te is, ösztönösen." - múlt időre váltottál

"csontszáraz szádba juttass valamit, ami megnyugtat arról, hogy" - csontszáraz szádba jutass valamit, ami biztosít arról...

"Légzés pipa, nyál pipa, a torok viszont még kapar kicsit, ahogy szárad cseppet is. " - ezt nem értettem, főleg a végét.

 

80 fok... én maradom a lónyálnál. :)

------------------------------------------

szo, 2010-05-15 22:24 Ferkó

4

Jó lett az írás.

Ez a Spitz rum hasonlónak tűnik, mint a Stroh 80.

h, 2010-05-17 09:14 Novi

Ndy: Az öt feles öt különböző embernek ment :) Nekem eddig összesen volt öt feleshez szerencsém, négy alkalomra elosztva. Ha tömény, akkor már inkább vodka vagy pálinka, mint az ilyen kerítésszaggató akármi :D Ritkán még belefér, de nem arra való, hogy az ember minden péntek este igyon belőle.

Zora: Köszi a kritikát :) Néhol túloztam kicsit :P Az, hogy kitart-e egész este, emberfüggő. Engem annyira nem üt meg, bár azért nem árt ha nem felejti el az ember, hogy nem egy feles vodkát ivott, hanem Spitzet. Igazad van az együtt piálás élményével :)

Ferkó: Gyanítom ugyan az a kategória, még azon sem lepődnék meg, ha csak a címke meg az üveg lenne más.

h, 2010-05-17 13:25 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Akkor csak négyest adok... feltéve, hogy nem vállalod be, hogy egy bizonyoson határidőn belül lehajtod egy éjszaka alatt azt a bűvös ötöst :D

h, 2010-05-17 19:21 Novi

Ahogy magamat ismerem még meg is csinálnám :D (Na nem azért, h ötöst kapjak az írásra, hanem csak a fogadás kedvéért, vagy ha van valaki aki legalább annyira hülye mint én és velem tart :D)
Amúgy nem is olyan régen az egyik haverom húzóra egymás után (rögtön) kettőt leküldött :D Épp mentem elfele, de elvileg az az estéje nagyon görbe lett. (Még ivott ezt-azt :D) Megnéztem volna, mert amúgy nem nagyon szokott sokat inni :D

k, 2010-05-18 16:23 Dom Wolf

Dom Wolf képe

:D szerintem akadna néhány őrült akár erről az oldalról is, aki veled tartana... Sőt, egy megfelelő, ünnepélyes, és egészen egyedülálló alkalommal (mondjuk bármelyik hétvégi estén) személyemben is partnerre találnál, az egyetlen gond a dimenziókkal van (ha meg is oldjuk, hogy egy estén hajtsuk fel, elég valószínűtlen lenne, hogy térben is egy helyen legyünk:)

k, 2010-05-18 16:39 Ndy

Ndy képe

Őöö... szerintem inkább ne. Ez nem poénos, jó eséllyel baj lehet belőle

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

sze, 2010-05-19 14:56 Dom Wolf

Dom Wolf képe

A matematika nekem is hasonlót súg (csak ügyesen dimenzióbéli magyarázatok mögé bújtam).

Ő, viszont azt hiszem, hamarosan kapunk a fejünkre offolásért, úgyhogy én be is rekesztem a részemről (rekesz->sör->mindjárt jobban hangzik).

v, 2014-11-16 13:31 nyivesallat

Én benne vagyok egy ilyen buliba, én már 6 felesig eljutottam, és hat korsó sörrel kisérve!!!

Ettől simán hazamegyek és alszom egy jót.

p, 2010-05-21 18:27 Ndy

Ndy képe

Azt azért ne felejtsük el, hogy az igazi házi pálinka több mint 70 százalékos. a hivatalos szeszfőzdékben ezt desztilállt vízzel ötven körülire szelidítik. De csak ott.

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

p, 2010-05-21 17:11 Pyrrhusz

Pyrrhusz képe

rum mit cola. Ha tengerészek itala akkor inkább a portoricoi változat. Egyszer a zöld abszint mellé löttyintettem belőle egy keveset, aztán az egészet feltoltam egy deci gyömbérrel. Érdekes ital született, felejthetetlen este lett belőle (szó szerint).

- "Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé." -Woody Allen

v, 2014-11-16 18:02 Petur

Csak egy technikai megjegyzés.
Ezen a környéken, ahol most dolgozom, lépten-nyomon lehet találkozni ilyen 80 fokos rummal. Viszont itt nem kis feles pohárban kínálják, hanem teásbögrében. Tehát a bögre aljára kerül a 4 cent rum, majd felöntik forró teával. Megjegyzem, így talán még gonoszabb ital, pontosabban alattomos, lesz. Jó étvágyat! :)