Levél

Nem, nem falevél. És nem is olyan villany levél, amiről Emil bácsi jut eszembe.
Ez egy rendes levél. Kitépsz egy kockás lapot a füzetből, és kezded írni, hogy...

Kedves Húgom!
Remélem, levelem jó egészségben talál Téged és családodat.
Ezúton tudatom veled, hogy nincs igazad, nem vagyok bunkó.
A disznóölésen mondtad, hogy próbáljak meg kulturáltan viselkedni, mikor perzselésnél a disznó farkát a seggébe dugtam, és megkérdeztem a gyerekeket, hogy na, ezt ki fogja majd kérni.
Jó, hogy ezt reggel mondtad és nem délben, amikor bevittetek a nyárikonyhába lefeküdni, mert akkor már biztos megsértődtem volna.
Most is egy mozgalmas, kulturális hétvége van mögöttem.
Szombaton főzőverseny volt a tónál, ahol egyszer, ha jól emlékszem, bedobtalak a vízbe. Nincs igazad. Nem tudtam, hogy olyan hideg a víz és nem is tudsz úszni.
Tudom, hogy mélyen elítéled az „iszik és vezet” programot, de nem vagyok bunkó, az erdei úton mentem. Ott csak traktorok járnak. Azokban meg nincs rendőr.
Bizonyára emlékszel, arrafelé van ez, ahol gombát szedtünk régen, és egy pókot a nyakadba tettem. Azt mondtad, bunkó vagyok. De nincs igazad.
Szóval, a mi csapatunk őzpörkölttel és marhapörkölttel nevezett, mert ez egy szép, nagy, kulturált esemény volt.
Szokásomhoz híven én vittem a kulacsomat tokaji borral és a csajkámat szépen kimosva. A többi hozzávalót a többiek hozták.
Miután a kis üst mellett elfogyasztottuk a kisüstit, rátértünk a sörözgetésre.
Igyekeztem segíteni a szakácsoknak, hagymát pucoltam, fát vittem a bográcsokhoz, vizet hoztam, szóval tudok én hasznos lenni. Nincs igazad. Nem vagyok bunkó.
Sőt, akkor is kulturált voltam, és nem rúgtam szét a zsűrit, amikor nem mi nyertünk.
Valami kakastöke pörkölt lett az első. Nyilván bunda volt ez is, mint az egész világ, de higgadt maradtam. Bemutattam ugyan nekik, hová dugják a kakas tökét, de nem mertek reagálni. Csak kínosan vigyorogtak.
Végre eljött az ebéd ideje. A tradicionális szíverősítő után őzpörkölttel indítottam.
Kenyérrel tunkoltam kulturáltan. Aztán odamentem a szakácshoz, és mondtam neki, hogy marha. No, azzal is megpakolta a csajkámat.
Még szerencse, hogy egy kis bikavér is előkerült a tokajim után, mert ekkor már csúsztatni kellett a falatokat. Egy haver javasolta, hogy egyek nokedlit is, de elmartam a grabancát, és viccesen megkérdeztem a fülétől, hogy mi vagyok én, vegetáriánus?
Ahogy visszaemlékszem, volt egy kis lökdösődés, és megfájdult az arcom, de a végén minden elcsendesedett.
Csak a madarak csicseregtek a bokorban, ami alatt felébredtem.
Hogy milyen hamar sötétedik mostanában! Sebaj.
Pontosan nem tudom miért, de jókedvűen indultam haza az erdőn keresztül. Találtam egy ösvényt, amin még sose jártam.
Haladtam egy jó darabig rajta, amikor egyszer csak eszembe jutott, hogy kocsival vagyok. Még szép, hogy szűknek tűnt nekem az az ösvény! És nem a vállaim miatt.
Úgy elcsodálkoztam, hogy csak néztem a sok fát körülöttem. Ahogy haladtam előre, egyre közelebb jöttek a visszapillantó tükrökhöz.
Váratlanul két jól megtermett akác úgy állt meg előttem, hogy kétségesnek látszott, elférek-e köztük. Tanácstalanságomban nem tudtam, mitévő legyek. A sebváltóval kezdtem babrálni, ha jól emlékszem.
És akkor az a sunyi akácfa belém tolatott hátulról.
Ennél a résznél, még soha nem hallott, ízesen tájjellegű ékesszólásban gyönyörködhetett az erdő élővilága néhány percig. Igyekeztem kulturált maradni, de beláthatod, ilyen helyzetben ez nem könnyű.
Vastag volt az a fa, ezért kénytelen voltam előremenetbe kapcsolni.
Végül is nem sajnálom annyira azt a bal sárvédőt, úgyis rozsdás volt már. A tető peremét fogóval vissza lehet hajlítani. A hátsó lökhárítót meg ki lehet kalapálni, ha nagyon ügyes az ember. Fő, hogy az egyik tükör megúszta.
Miután hazaértem, gondoltam, vidámságban teljen az este, elmegyek arra a zenei koncertre, amire szabad jegyet kaptunk az asszony kollégájától.
Mégis csak kultúra az is.
Páromnak ugyan valami migrénje volt, azt mondta, nyugalomra van szüksége, de nekem meg sofőrre volt szükségem. Gondoltam, majd jobban lesz a zene hallatán.
Így is történhetett volna, de az előadók frissen elhalálozott zenész társuk gyászolásával kezdték a műsort. Mindenki szomorú volt, kivéve engem. Persze ez nem csoda, hiszen szerény személyemet stabilan védte az alkohol jótékony hatása.
Néhány kevésbé gyászos résznél táncra is tudtam volna perdülni.
Amúgy jól vagyunk. Nőm mostanában csak egyszer akart elköltözni tőlem, de miután bal kezemet a vállára, jobb kezemet pedig készenlétbe helyeztem, és közöltem vele, én vagyok a legjobb ember a világon, sőt még türelmes is, megváltoztatta elhatározását.
Mondott ugyan halkan valamit a konokságról, önzésről, cinizmusról, de nem hallottam pontosan a kamrából, mert amikor fejtem át a bort a demizsonból üvegekbe, az hangosan csobog a tölcsérben. Elnyomja a lényegtelen zajokat.
Ezzel zárom soraimat, puszilom a gyerekeket, és üdvözlöm a sógort.
Remélem, most már belátod, hogy nincs igazad. Nem vagyok bunkó.

Bátyád

4
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

h, 2014-06-16 18:16 Sren

Sren képe

Nos, az egyik szemem sír, a másik… ööö… zöld és cinikus. (Sose szerettem, ha cicamicáztak miatta. Györeizé Krokodilnak hívott, ez valóban találóbb.)
Szóval, tudod, nem lenne ez rossz. Sőt, egy-két részletről G. Szabó Judit műveire asszociáltam (Hárman a szekrény tetején, Megérjük a pénzünket, Mari, ne bomolj!) „Éva összetörte a kávéspoharat, nem szándékosan, de egészen apróra”. „Hol a lázmérő? Valaki látta valahol, de ott már nincs.”
Ezekben a könyvekben találkoztam a tiédhez hasonló írásmóddal (bocsánat, a tiéd hasonlít nyomokban az írónőéhez, amennyiben bizonyos élelmiszerek nyomokban földimogyorót tartalmaznak – remélem, nem sértődsz meg, nem bántásnak szánom). Konkrétan a szenvtelennek ható stílusra gondolok… Pontok és pontok, tényközlések szárazon, ahol pontosan a száraz szenvtelenség üt… De míg egy öreg profi ezt ösztönösen alkalmazván erősíti a hangulatot, nálad ritkásabban jön össze. A Ladánál oké, pár helyen szintén, de a többi csak lóg ennek a szenvtelenségnek a pókhálójában, és mozdulni se bír.
A nyomatékosító ismétlés ("nincs igazad, nem vagyok bunkó") annyira sok, hogy kényszeresnek hat. Hol a határ a nyomatékosítás és a kényszeresség között? Ráérzésben, árnyalatokban. Érezni azt, hogy hová NEM kell. Mint a vesszőket. *Nyomatékos köhintés.*
Megemlíteném még a hangulat- és stílusidegen elemeket. Nejem az egyik helyütt még "az asszony", másik helyütt anakronisztikusan, régies-úriemberesen: "nőm"... Aztán vannak elegáns kifejezések: "bizonyára" és társaik... Nézd, ezek egy audio felvételen bejönnének, mert meg tudnád támogatni a hangsúllyal. Az írás azonban nem audio, az írásnak egészen más hangsúlya van, ha van.
Összességében, és itt jól van; közönségsikert nem fog kiváltani, de pár perc derűnek teljesen okés. Személy szerint pedig örülök, hogy írsz, Nyil.:)

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

k, 2014-06-17 14:48 nyilacska

nyilacska képe

Nos, bármilyen hasonlóság felfedezése "művem" és az igazi írók között, nagy dicséretnek minősül számomra.
A "nem vagyok bunkó" túlhangsúlyozása szándékos. (tetszik nem tetszik)
Az "asszony-nőm-bizonyára" dolog egy bunkó választékossága. (szándékos)
Végezetül: a pár perc derű, mint cél nem is lehetne szebb.

nyil

h, 2014-06-16 19:00 menma

menma képe

Engem a kezdések lomboznak le.
"Emesének ehhez semmi köze."
"Nem, nem falevél. És nem is olyan villany levél, amiről Emil bácsi jut eszembe"
Igazából nem is tudom, mit mondjak ezekre. Az efféle szójátékok... vérszegények, na.
Viszont az alattuk elhelyezkedő történetekkel nincs bajom.

k, 2014-06-17 14:52 nyilacska

nyilacska képe

Ez a hülye reklámvilág.
Az a kényszerképzetem, hogy az elején kell megfogni az olvasót. Valamivel.
A cél szentesíti..stb.

nyil

sze, 2014-06-18 08:29 menma

menma képe

Szerintem felesleges ezzel élned. Elég pörgősen írsz ahhoz, hogy felkeltsd az olvasó figyelmét az első mondatokkal.

h, 2014-06-16 19:01 polgarveronika

polgarveronika képe

Nem, tényleg nem vagy bunkó, de valami engem mégis zavart ebben a pár perc könnyedségben.
Vártam egy csattanót. És Srennek igaza van: keverednek a stíluselemek és talán ez az, ami miatt nem tudott engem magával vinni ez a kis történet.
Próbáld átfésülni, és egységessé tenné a stílust és a hangulatot. És tedd ütősebbé! Vagy hagyd magad kiütni:))), mondjuk az asszony által....

 

_______Tertium non datur ______

k, 2014-06-17 14:53 nyilacska

nyilacska képe

ezen elgondolkodom

nyil

k, 2014-06-17 06:14 Giskard

Giskard képe

Egy ilyen kaliberű embertől fura a levélírás, nekem hihetőbb lenne, ha röhögve meséli egy haverjának, de összességében tetszett.

"A disznóölésen mondtad, hogy próbáljak meg kulturáltan viselkedni, mikor perzselésnél a disznó farkát a seggébe dugtam és megkérdeztem a gyerekeket, hogy na ezt ki fogja majd kérni." Ez viszi a prímet. :D Sajnos ismerek ilyen szintű embereket. :(

----
Ha nem vigyázok, híres író leszek.

k, 2014-06-17 14:58 nyilacska

nyilacska képe

Havernak elbeszélve nem ez a történet lenne.
Örülök, hogy tetszett.

nyil

k, 2014-06-17 15:46 Forsaken

Forsaken képe
4

Való igaz, Sren szerkesztő asszony már ecsetelt minden formális gikszert a művel kapcsolatban, amit én észrevettem, bár engem kevésbé zavartak. A történethez méltó csattanó hiánya okozza a mínusz egy csillagot, de egyébként rettentő jól szórakoztam (bár én amúgy is nagy rajongója vagyok a babaarccal előadott passzív agressziónak). :D

-----------------------------
"Szemléletednél
Csak étrended kevésbé
Egészséges tán."

k, 2014-06-17 16:23 Howel

Howel képe

Szia!

Jól van, ha már én felnevetek egy novella olvasása közben, abban tuti van valami. (Maximum mosolyogni szoktam, nevetni nagyon ritkán)
Feldobtál. Jó lett.

Ami zavart, az a nem vagyok bunkó szajkózása az elején. Nem kellett volna. Oké, tudom, Sren is leírta, semmi újat nem mondok, de fontos: tényleg nem az igazi.

Felmerült bennem, hogy levél kapcsán vajon elnézhetjük-e a helyesírási - központozási - hibákat. Hiszen egy levél tényleg tartalmazhat ilyeneket. Talán ha hibátlan, akkor már hiteltelen is lesz, mert senki nem ír mindig helyesen? Hm.
Azért leírom ezeket, mert hát ugye mégiscsak. :)

" Kitépsz egy kockás lapot a füzetből és kezded írni" - és elé vessző

"Remélem levelem jó egészségben talál" - Remélem, levelem

"farkát a seggébe dugtam és megkérdeztem a gyerekeket" - és elé vessző

"na ezt ki fogja majd kérni" - na, ezt ki fogja majd

"ahol gombát szedtünk régen és a pókot a nyakadba tettem" - és elé vessző: ahol régen gombát szedtünk, és egy (tuti, hogy a pók?) pókot a nyakadba tettem.

"Azt mondtad bunkó vagyok" - azt mondtad, bunkó vagyok

"Aztán odamentem a szakácshoz és mondtam neki" - és elé vessző

"elmartam a grabancát és viccesen megkérdeztem a fülétől" - és elé vessző

"Ahogy visszaemlékszem volt egy kis lökdösődés és megfájdult az arcom," - Ahogy emlékszem, volt egy kis lökdösődés, és megfájdult az arcom,

"Ahogy haladtam előre egyre közelebb" - ahogy haladtam előre, egyre

"nem tudtam mitévő legyek - nem tudtam, mitévő

"még soha nem hallott ízesen tájjellegű ékesszólásban" - soha nem hallott, ízesen tájjellegű (micsoda mondat)

"azt mondta nyugalomra van" - azt mondta, nyugalomra

"Majd jobban lesz a zene hallatán – gondoltam" - eddig vesszővel oldottad meg a gondoltam hozzákapcsolását. Miért váltottál?

"Persze, ez nem csoda" - nos, én ide nem tennék vesszőt.

"Amúgy, jól vagyunk" - ide sem.

"készenlétbe helyeztem és közöltem vele" - és elé vessző

"csobog a tölcsérben" - ha "fejtem", akkor csobogott és akkor "Elnyomta"

"gyerekeket és üdvözlöm" - és elé vessző

"Remélem most már belátod" - Remélem, most már

______________________

"Violence is the last refuge of the incompetent."

"Nincs megvetendőbb gyávaság, mint ha tudjuk, mi a helyes, mégsem tesszük meg."

sze, 2014-06-18 07:39 nyilacska

nyilacska képe

Nagyon örülök ennek a javításnak. Kösz Howel, hogy vetted a fáradságot.
Nem értem, honnan vettem én az "és elé nem kell vessző" szabályt. Pedig az gáz, ha valamit rosszul tanul meg az ember.
Karcoskodásom legelején valaki felhívta a figyelmemet valami izének a tanulmányozására, de én, az ifjú (ámde beképzelt) titán, kihagytam.
Ahogy elnézem, tényleg van elég gondom a vesszőkkel. (is)
A "fejtem" itt jelenben van. Nem a fejés múlt ideje.
Az előző tanácsokat is figyelembe véve igyekszem javítani a hibákat.

nyil

sze, 2014-06-18 18:30 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Feltehetően onnan, hogy hatszor mondtam neked. :D És elé bizonyos esetekben nem kell vessző, amikor felsorolásban állnak, és létezik állítmányhalmozás is, de akkor az igék vonzata közös lenne (pl. "kinyomta és megtörölte a szemét"). Ha nem az, akkor vessző. (Persze lehet, hogy van közös vonzat és az egyik állítmányhoz kapcsolódik nem szervesen más mondatrész, de ilyenkor az ember inkább kiteszi a vesszőt, maximum kiszedi később.)
De a fentebbi esetekben valóban kell vessző.

_____________________
Dr. Bloody Dora

p, 2014-06-20 11:07 nyilacska

nyilacska képe

Kedves Dóra!
Nincs igazad. Nem vagyok bunkótlan.
A központozásról még mindig azt hiszem, hogy valami szörnyű állat, ami a nadrágunkba csíp hátulról, ha nem vigyázunk.
Az a lényeg, ma is tanultam valamit. "South park"
Komolyra fordítva, minden elismerésem, amiért az első firkálmányaim egyikét, ami kb. egy oldalnyi volt, legalább három oldalon keresztül javítottad.
Ez elhivatottság. Nekem nincs ilyenem.

nyil

cs, 2014-06-19 08:10 Roah

Roah képe

Nekem is tetszik - nekem is bejön a Nyíl sztájl. :)))
Sajátos valahogy a humorod írásképe. :D

A címe?! Hát milyen cím ez? ;) Mondjuk "Kedves húgom!", vagy "Nem vagyok bunkó", de ez totálisan ízlésbéli dolog, nem vétek. (De nem bírtam megállni, hogy ne mondjam meg. :D)

Sok újdonsággal nem tudok szolgálni, majd' mindent leírtak már előttem, talán csak a feltűnő hogyozásra - nem kiforgatni, most nézem! :D ha egy betűt átírok, máris más értelmű szót kapnék, magyar nyelv, hogy én mennyire imádlak! :D -, hívnám fel a figyelmed.

"Ezúton tudatom veled, hogy nincs igazad, nem vagyok bunkó."

"A disznóölésen mondtad, hogy próbáljak meg kulturáltan viselkedni,..."

"Tudom, hogy mélyen elítéled az „iszik és vezet” programot, de nem vagyok bunkó,..."

Töröld ki őket, a hogyokat, és olvasd el úgy a mondatokat.
Na milyen? :)))) Nem lágyabb a szöveg? Nem rugalmasabb? Nincs benne az a daraboltság, nem?
Nem kell mindig kihúzni őket, a hogy nagyon is szemet gyönyörködtető látvány, csak néha többet árt, mint használ. ;)
Tetszett!

Disznóvágás? Falusi folklór? Egyedi humor?
Ez jutott a történetről eszembe. :D

Hát szoszi van? :D "Hopp-hopp-hopp"

http://www.youtube.com/watch?v=Qg44qKSbsdQ

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

p, 2014-06-20 10:51 nyilacska

nyilacska képe

Minden észrevétel nagy érték számomra.
De...
A "hogy" használatával más írásoknál nagyon vigyázni fogok, de itt nekem kell a bunkó stílus ábrázolásához. (ami, amúgy nem áll tőlem távol):)
Próbáltam "hogy" nélkül, de hát izé...
A magyar nyelv imádatában rokonlelkek vagyunk.

nyil