Szégyen


 

Betoltam a kártyámat a gépbe, és követtem az utasításokat. Üsse be a kódját! Nyomja meg az entert! Kézpénzfelvétel? Bizony.

Szemem a bankjegykiadó nyílásra tapadt. Hatodika van. Talán már rajta van a fizetésem is, de ha nem, az sem baj, a hitelkeretemből még lenni kell. A gép kitolta a kártyámat. Nem történt semmi. A képernyőre meredtem. Üdvözöljük a bankjegykiadó automatánknál. Kérjük, helyezze be kártyáját. Akkor most mi van?

Másodjára jobban figyeltem a képernyőt. Az ön bankja megtagadta…stb. Az nem lehet. Hogy a fizetésem kétszeresének számító hitelkeretemből sem maradt egy fillér sem? Ennyire mélyre nem süllyedhettem! Vagy mégis? Újra próbálkoztam kisebb összeggel.

Takarodjon innen maga társadalom szélére kitaszított senkiházi! – közölte a masina. Kezdtem szégyellni magam. A büszkeségemre is gondoltam egy pillanatra, de hát én szoktam mondogatni környezetemnek, hogy büszkeségért még tíz deka parizert sem adnak a boltban. Még kisebb összeggel próbálkoztam. Ide figyelj bubókám! –jelent meg a képernyőn – húzd már el a beled, nem veszed észre magad, hogy egy nulla vagy. Egy fillért nem muzsikálsz itt ki, az biztos! Vedd ki a szaros kártyádat és vonszold el a segged, hígagyú!

Mit tehettem? Nyakam behúztam, mint a teknős. Gyanakodva néztem körül, nem röhög-e valaki rajtam a közelben. Megalázva somfordáltam el. Ötven év alatt jutottam el idáig.

Remélem a következő életemben nem „rendes, törvénytisztelő, dolgozó” embernek születek, mert akkor így járok megint.

 

 

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

h, 2010-02-01 14:42 Blade

Blade képe

Kissé naivnak tűnik a főszereplő.

h, 2010-02-01 16:29 Zora

Zora képe

Ez mennyire ismerős! :D Ennél csak az a cikibb, ha a pénztárgép írja ki ugyanezt, miközben hosszú sorok kígyóznak, és mellé még a pénztáros néni is lesajnálóan méreget... aki költekezett már a hitelkeretén túl, az nagyon együtt tud érezni. A társadalomkritika jogos, én is gátlástalan üzletember leszek a következő életemben :DD

------------------------------------------

h, 2010-02-01 16:30 nyilacska

nyilacska képe

A "csöpp társadalomkritika" miatt írtam. Jó megérzés.

nyil

h, 2010-02-01 23:11 Györeizé

Györeizé képe

Bármilyen fura is legyen (én sem értem, miért, de így van): az nem kézpénz, hanem készpénz.
"a hitelkeretemből még lenni kell." - azt hiszem, Blade írt olyat mostanság valakinek, hogy "magyar ember ezt így biztos, hogy nem mondja". Hasonlóképpen érzek.
Az egészről: oké, elmondtad búd-bajod. És?

**********************************
A véleményem, az szubjektív.

cs, 2010-02-04 10:20 nyilacska

nyilacska képe

Az egészről: oké, elmondtad búd-bajod. És?

Megkönnyebbülök, ha elmondom búm-bajom.

nyil

cs, 2010-02-04 13:41 Györeizé

Györeizé képe

Bocs, egy pöttyet nyers voltam, tény. Az a bajom, hogy ez így nem valódi társadalomkritika. Semmi mögöttes, mélyebb tartalma nincs: a rendszer fuck you-t mutat, te meg elsomfordálsz, ennyi. Sokat hallom itt-ott, buszon, utcán, kocsmában, boltban, stb., ahogy az emberek így panaszkodnak: egyszerűen elsírják a bajuk, lelki szemetesnek használva azokat, akik épp hajlandóak meghallgatni őket. Alternatíva, ötlet, mélyebb meglátás nem kell, csak a sirám meglegyen, hogy megkönnyebbüljenek, ennyi. És tudod, szerintem pont ezért olyan a rendszer, amilyen, mert max. eddig vagyunk képesek eljutni.

**********************************
A véleményem, az szubjektív.

k, 2010-02-02 09:26 Obb_régi

Te lopott bankártyát használtál, ezek szerin biztosan te loptad el az enyémet, mert attól viselkedik állandóan így a gép.

Javaslat: Szerkesztés - összes kijelölése - vastag betű visszaállítása normálra.

cs, 2010-02-04 10:24 nyilacska

nyilacska képe

Nagyon szeretnék egy gazdagon feltöltött, lopott bankártyát pin kóddal. Még, ha a tiéd is.

A betűvastagság már nekem is feltűnt. Az olvasószemüveg esetenkénti hiánya az ok, de ez nem mentség.

Tanács megfogadás alatt.

nyil

k, 2010-02-02 22:55 Maggoth

Maggoth képe

Tetszett, mert mintha rólam írtad volna  :)

Épp a napokban tiltották le az A-hitelemet.

Ügyes kis írás, nagyjából beletrafál az akkori lelki állapotomba. Azért akadnak benne hibák, úgyhogy érd be szóbeli dicsérettel. Például jobban széttagolhattad volna, és az utolsó szakasz nem az igazi.

 

"Mit tehettem? Nyakam behúztam, mint a teknős. Gyanakodva néztem körül, nem röhög-e valaki rajtam a közelben. Megalázva somfordáltam el. Ötven év alatt jutottam el idáig. Remélem a következő életemben nem „rendes, törvénytisztelő, dolgozó” embernek születek, mert akkor így járok megint."

 Mit tehettem? Behúztam nyakamat, mint valami teknős. Gyanakodva körülnéztem, nem röhög-e rajtam valaki. Megalázva elsomfordáltam. Ötven év alatt eljutottam idáig. Remélem, következő éltemben nem születek "rendes, becsületesen dolgozó, törvénytisztelő polgárnak, mert akkor így járok megint.

 

 

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

cs, 2010-02-04 10:27 nyilacska

nyilacska képe

Igazad lehet. Ez, így hirtelen nekem is jobban tetszik.

nyil

cs, 2010-02-04 10:47 fyra

fyra képe

Ezzel csak az a baj, hogy már elsütötték a Wanted című filmben.

___

"Ha eddig nem említettem volna, nagyon rosszul tűröm az emberi hülyeséget!" (az istenektől való Korinorisi Arh'hin varázslónő)

h, 2010-02-08 20:27 kalozlány

jóóó!
Csak pls kezdjél valamit a tördeléssel az első bekezdésben, mert nagyon tömör az egyetlen egy bekezdésnek...

________________________________________________________________________
Egyetlen szabály van a következő: vagy képes vagy rá, vagy nem vagy képes rá.