Semmi

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2017-05-25 17:58 Sren

Sren képe

Üdv a Karcon!

Miután ez kábé a kismilliomodik fantasy-írás, amit olvasok, nagyon szeretnélek lebeszélni a műfajról.
Egyrészt azért, mert – Molnár Éva zseniális szójátékával élve – igen hamar hantasy lesz belőle, ha valaki nem profin nyúl hozzá.

Másrészt a műfajt eléggé kizsigerelték ahhoz, hogy durván rezegjen a léc a kommersz és a nem-annyira-az között; amatőr berkekben, tisztelet a kivételnek, afféle zsáner lett belőle, amiből épp tizenkettő egy tucat, és sok igényes olvasónak akkor is tikkel a szeme tőle, ha teljesen jól van megírva, egyszerűen azért, mert vakaródzósan unja a számára átlátszó fedősztorit (pld: a három harcos, a törp és a lány elindul, és megmentik a világot… vagy: királyi família, ármánykodás és gyilkosságok az udvar berkeiben, felségárulás, halálbüntetés, kiugró sorsú „álruhás királyok-királynék”…)

Harmadrészt pedig, gyakorlatlanabb írópalántáknak nem igazán ajánlott, mert a műfajjal való vacakolás, jellegzetességeihez való igazodás, miegymás prímán eltereli a figyelmet mindarról, amit valóban meg kell tanulni, de nagyon: helyesírás, nyelvtan, írástechnika, történetvezetés, dinamika, és még sorolhatnám.

Az olyan történetek pedig, ahol a műfaj csak afféle szépen hímzett takaróul szolgál egy teljesen hétköznapi sztorihoz, ami enélkül egy brutál jó krimi lehetne például, többszörösen megisszák ennek a levét.
Aztán tele vannak a könyvesboltok polcai a legjobb esetben is tűrhetően megírt, ám teljesen jellegtelen zsánerrel.

Szóval szeretnélek lebeszélni.

Nem teszem. Van, akinek a műfaj egyfajta „kapaszkodó” ahhoz, hogy egyáltalán el tudjon kezdeni egy történetet.

Viszont nagyon megkérlek, próbálj koncentrálni olyan dolgokra, amik tényleg fontosak. Ld mint fent. A központozást csak ugatod (bocs), a pongyola fogalmazás, a magyartalanság és a létige-halmozás eléggé szépen tarol – ez a kettő önmagában is elég ahhoz, hogy jó sok gyakorolnivalót adjon. Már ha egy kicsit is komolyan gondolod.

Mutatok pár dolgot.
„…üldögélt a születendő gyermekével a hasában.” – Ez elég goromba, nem gondolkoztál alternatívákon? Változatos fogalmazás, játszani a szavakkal, mindig ezt hajtogatom! Az erkélyen üldögélt, kezét domborodó hasára fektetve. Vagy valami. Ne told ennyire direktbe, elvégre csak azt akarod közölni, hogy várandós.
„…ilyenkor gyönyörűnek találta a várost, ahogy a nap enyhén halvány rózsaszínre és narancssárgára festtette a várost. - No comment. Irtsd a szóismétléseket, csodálatos nyelvünk igen gazdag szinonimákban!
…mert az erdőnek, annak a területére nem jellemző a vadkan.” – Túl azon, hogy a vadkan is szóismétlés, itt is a totál szimpla, egysíkú fogalmazás a ludas, ami borzasztóan magyartalanná tesz. Nem jellemző a vadkan… Istenem, mi ez, argoinfó-jelentés?
„Fenta apjuk halála után próbálta felvenni a kapcsolatot öccsével, de egyetlen levelére se válaszolt. Mikor délre ment, hogy személyesen próbáljon beszélni vele, a helyiek szerint már nem is élt ott.” – Alanyegyeztetés, mint olyan…? KI nem válaszolt a levelekre, ki nem élt már „ott”? Ezeket történetírásban jelezni illik…

Nem is folytatom. Majd’ minden mondatodat ide kellene másolnom.

Ha kicsit is komolyan gondolod, és nem csak az asztalfióknak írsz, teljesen elölről kell kezdened mindent. Jó hely erre a Karc, csak van egy hátulütője: ha a kollegák nem látják a következő írásodon a változást, az igyekezetet, cipzár nő a szájukra. A fentiek figyelembe véltelével árjuk a következő művedet.
Addig is: a GyÍK (felső szalagmenü) kötelező olvasmány!

Sok szerencsét!

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

sze, 2017-05-31 12:09 Raidsim

Köszönöm a hosszú válaszod! :)

A kedvemet nem vetted el, sikerült rámutatnod, hogy mik a hibáim, így azokat tudom javítani.