Királyok királya

– Ez nem igazságos! – csattant fel a felháborodott férfi.
– Igazság? Rég megtanultam már, hogy olyan nem létezik, csak különböző nézetek és álláspontok. Én döntöm el mi az igazságos, nem ez a haragos férfi. Hisz, én vagyok a Királyok Királya. Mint uralkodónak nehéz a dolgom, tengernyi felelősség nyomja a vállam. Minden újabb döntéssel csak a problémák szaporodnak. Apám mindig azt mondta, minden okkal történik és én leszek – azaz már vagyok –, aki dönt, ítél és ha kell, gyilkol. Győztesnek és királynak neveltek, de én több akartam lenni! Remény a népemnek, ám ha kell, keménykezű zsarnok, aki szemrebbenés nélkül kivégezteti a lázadókat, győzelemre viszi seregét. Elém járult a Négy Állam helytartója és királya szövetséget kötni. Először csak egyesével, majd párban jöttek. De én mindannyiszor nemet mondtam. A tanácsadóim homlokán mélyebbek lettek a ráncok, és pár hajszáluk őszbe fordult. Nem szóltak, bíztak bennem. Akkor is, mikor beköszöntött az ínség ideje, és akkor is, mikor az idegen sereg megérkezett. Felprédálták földjeinket, elragadták asszonyainkat és a falvak vezetőit. Hogy milyen szándékkal tették, az csak akkor derült ki, mikor sötétszürke gránit palotámat vették célba. Tornyom erkélyéről rezzenéstelen arccal néztem végig, ahogy az elraboltakat párba állítva lőtték a folyóba, és az örökké éhes, haragos víz összecsapott felettük. A túlparton fekete és piros zászlók lobogtak, a siserehad kavargásában elveszett a tekintet. Én pedig felfedtem magam, és megmutattam, ki a Királyok Királya! Felvettem a tépett lobogót és feltartottam az ég felé, lelkesítvén népemet.
Apám és oktatóim már rég kijelölték az utam. Seregünk felsorakozott és kilovagoltunk. Beszédet tartottam a vár alatt, mondandóm nyomán fény költözött a közömbös tekintetekbe.
– Eljött a könnyek és a hősiesség órája! Ha kitartóak vagyunk, Fortuna meghálálja elkötelezettségünket. Lesz olyan, aki nem tér vissza, de áldozata nem hiábavaló! Megnyerjük a csatát! Én mondom ezt, a Királyok Királya!
Kirohantunk – bízva magamban és a sors által nekem rendelt szerepben –, meglovagoltuk a szerencsénket.

– Ez nem igazságos! – kiáltotta újra a dühös vendég és idegességében nagyot húzott whiskyjéből. – Már megint maga nyert! Ráadásul royal flush–sel! Mi ez, ha nem csalás?
Az osztó kínosan elmosolyodott miközben a vészhívó gombjára lépett. A ’vegasi kaszinó biztonsági emberei pillanatokon belül megjelentek és hátra kísérték a háborgó urat. A dealer az asztalon hagyott lapokra pillantott, és a river tetején heverő kör ász – ma már sokadjára – cinkosan kacsintott.

1
Te szavazatod: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2018-01-20 18:25 Blade

Blade képe

A viszki hatásai...kár, hogy nem szeretem.

v, 2018-01-21 09:31 Roah

Roah képe

Háhá, ászok! Leosztásból! Tudom-tudom, mindig megkapom, hogy hiper-mázlista vagyok! :D ;)

Hm.
Bevallom őszintén, türelmetlen voltam olvasás közben - ilyenek jutottak eszembe, hogy 'Miért van ez dőlten szedve?", meg 'Vessző-hibák, van, ahol nem kellene, van, ahol meg igen, úgy használod, mintha csak nyilaznál velük a szabad ég alatt nyelvtan és retorika helyett", szóval kissé elkalandoztam. De ez nem a te vétked, hanem az elvetemült Karcos olvasásé. ;)

Aztán csak helyre kerültek a lapok - a vesszők nem! :D -, tök jó volt, nekem tetszett. :)))

Jónak tartom az írókád, vagyis könnyű olvasni a fogalmazásodat, és ha vannak is elavult mondatszerkezeteid, jól bánsz velük, nem rontotta le nálam az összhatást, vagy ilyesmi.

Volt itt régebben egy novella, ahol sakkfigurák hasították a terepet, szalutálva, meg ami kell, kártyásra nem is emlékszem, ebben a formában - ez nem zárja ki azért, hogy volt rá precedens -, szóval az ötletet is díjaztam. :)))

Következő sztori? ;)

"Nem láttam még embert, aki fejben tud tartani hat pakli kártyát..."

(Esőember)

https://www.youtube.com/watch?v=5HdQbU0TPHM

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2018-01-22 09:57 Rawbone

Rawbone képe

:)
Köszi!
A lingvisztikával hadilábon állok, de igyekszem tanulni.
Amúgy a sztori a Polar zenekar King of kings című számából jött, azaz amatőr módon azt szerettem volna egy rövidke szösszenetben visszaadni. Nekem ezt dobta a brit banda üvöltözése :D

A sakkfigurásat nem olvastam, de kíváncsi vagyok rá. Cím megvan ? Máshol ugyan olvastam egy hasonlót, de szerintem nem egyre gondolunk.

Rövid történetem nincs több, csak bazi hosszú, ami egy ezek után egy rituális szepukuval érne fel, tekintve a helyesírást. Hiába na, a fuvolázáshoz öreg vagyok, a gyerek meg otthon jobban viseli a klaviatúra csapkodást, mint a hangos zenét. :)

h, 2018-01-22 21:20 Roah

Roah képe

"A sakkfigurásat nem olvastam, de kíváncsi vagyok rá. Cím megvan ? Máshol ugyan olvastam egy hasonlót, de szerintem nem egyre gondolunk."

Aha, 2009-es Karcos novella volt, ez az:

http://karcolat.hu/irasok/egyeb/cyrus_livingstone/ha_a_babuk_beszelnenek

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2018-01-23 11:41 Rawbone

Rawbone képe

Köszönöm szépen.

h, 2018-01-22 10:23 hamarjában

hamarjában képe
1

Hát ne haragudj, de annyi butusságot elkövettél már az elején, hogy inkább a fuvolázást javasolnám.
Persze rávilágíthatok, de csak ha szereted kínozni magad.

na ja (Obb)

h, 2018-01-22 14:00 Rawbone

Rawbone képe

Köszönöm, de zenei pálya továbbra sem nekem való. Még annyi affinitásom sincs hozzá, mint az íráshoz.
Ha kedvet érzel magadban szedj ízekre a nyelvtan miatt, csak hasznos lehet.

h, 2018-01-22 16:31 hamarjában

hamarjában képe
1

"– Ez nem igazságos! – csattant fel a felháborodott férfi." - már az első mondatban kicsit hülének nézed az olvasót, amikor a csattant fel után odarakod a felháborodottat. Nem kell az oda, hiszen tudjuk mi abból, hogy felcsattant. Lapozz fel pár könyvet, és nézd meg hány kommentnél erősítenek rá a nyilvánvalóra.

A következő részt nem jól oldottad meg, nem kell elé gondolatjel, idézőjel inkább, vagy elég csak a dőlt szedés. De hát ez hagyján. Egyszerűen nem tudtam ezt a belső monológot követni és összerakni úgy, hogy az passzoljon rendesen a pókerhoz, de ez lehet az én hibám, és Korda Gyuri bácsinak sikerülne.

na ja (Obb)

k, 2018-01-23 20:24 bupber 81-Szomb...

Én úgy látom, van egy másik dolog is ezzel az első mondattal, és az zavart elsőre. És azért említem, mert többször találkozni a jelenséggel a portálon, és jó lenne elkerülni ezt az általánosságot (már akinél előfordul)
csattant fel a felháborodott férfi. – ilyenkor az agyam a megvillanó képben automatice keresi a többi férfit: hol vannak, kik azok, mit csinálnak? :) De itt a továbbiakban nincs ilyesmi.
Ha esetleg nem elég tiszta: „a felháborodott férfi” – azt jelenti, hogy több férfi van, akik közül egy meg lett határozva, mint felháborodott.

sze, 2018-01-24 09:22 hamarjában

hamarjában képe

Óóó... László kolléga most rávilágított egy nagyon lényeges dologra, sokan elsiklanak majd felette, de ne tegyék, mert ebből lehet okulni.

na ja (Obb)

sze, 2018-01-24 21:18 Rawbone

Rawbone képe

Hmmm..van benne valami, meg az első sorban is ami nem kell, mint írtátok is. Ez javítottam is a saját doksimban. Köszönöm.
Akkor még maradt a rugalmas váltás kérdése, azaz az Ász hogy kezdjen bele a rövid litániájába?
Mit javasoltok?