Ártatlan csend

Könnyes szemekkel bámultam ki a jármű ablakán. A sötétség fátyolként vonta maga alá a világot, a csillagok is csak félénken pislákoltak ki az áthatolhatatlannak tűnő feketeségből. A távolban összemosódva ragyogtak a város fényei, elérhetetlennek tűnve számomra, akárcsak a boldogság.
A busz ütemes rázkódása hirtelen megszűnt, pár pillanat múlva a mellettem ülő szőke férfi felpattant, és leszállt a hátsó ajtón, így még inkább magányosnak éreztem magamat. A zötykölődés hamarosan folytatódott, és nemsokára az én megállóm következett.

Egyedüliként hagytam el a tömegközlekedési eszközt. A bezártság kellemes melege után még hűvösebbnek hatott a kinti levegő, fagyos téli szél siklott végig a házak némán meredező sötét körvonalai között. Összehúztam a kabátomat, de még így is dideregtem. Sietősre vettem a lépteimet, csak a forró fürdő gondolata tartotta bennem a lelket. Egy árva neszt sem hallottam út közben, csak saját csizmám kopogását verte vissza az utca csendje. Senki sem jár már ilyenkor a faluban. Tudtam ezt, mégis féltem egyedül lenni. A lámpák gyér fénye közel sem keltette bennem a biztonság érzetét.

Mikor végre beléptem a kapun, felsóhajtottam. A zsebemben a kulcsom után kotorásztam, de hamar kiderült, hogy ez felesleges. Az ajtót nyitva találtam. Úgy rémlett, reggel bezártam, ezért nagyot dobbant a szívem, mikor mégis be tudtam nyitni rajta. Óvatosan, hangtalanul araszoltam beljebb.
- Van itt valaki? - suttogtam rémülten.
A kutyám farkcsóválva szaladt elém, innen tudtam, hogy nincsen baj. Megkönnyebbülten fújtam ki az addig visszatartott levegőmet, és ugyanolyan otthonosan kezdtem viselkedni, mint máskor is. Levettem a kabátomat, hogy felakasszam a fogasra, ám a ruhadarab kiesett a kezemből, amint egy mély férfihang megszólalt a hátam mögött:
- Le van tartóztatva a férje és gyermekei ellen elkövetett gyilkosság vádjával.

1.5
Te szavazatod: Nincs Átlag: 1.5 (2 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2018-01-20 18:27 Blade

Blade képe

Mintha lemaradt volna a vége, nem?

szo, 2018-01-20 20:51 Viki12

Így terveztem befejezni. Mit hiányolsz belőle?

szo, 2018-01-20 21:05 Gitáros

Gitáros képe

Ez valóban egyperces, gördülékeny olvasmány, egy meghökkentő fordulattal a végén, tehát elméletileg megfelel a kategória követelményeinek.
Néhány dolog viszont feltűnt, ezekre próbálok most rávilágítani.

"Mikor végre beléptem a kapun, felsóhajtottam. A zsebemben a kulcsom után kotorásztam, de hamar kiderült, hogy ez felesleges." - Ez azt jelenti, hogy a kapun "csak úgy" be lehet menni, és csak utána kell megkeresni a kulcsot???

Aztán más is feltűnt - anélkül, hogy szakértője lennék a kutyák viselkedésének:
"A kutyám farkcsóválva szaladt elém, innen tudtam, hogy nincsen baj."
Nekünk volt egy kis uszkárunk, KIZÁRT, hogy nyugodt és vidám lett volna, ha idegen emberek tartózkodnak a lakásban, ellenkezőleg, végig ugatott volna, amíg azok ott vannak.

Végül, talán a legnagyobb hiba, legalábbis szerintem:
"Megkönnyebbülten fújtam ki az addig visszatartott levegőmet, és ugyanolyan otthonosan kezdtem viselkedni, mint máskor is. Levettem a kabátomat, hogy felakasszam a fogasra, ám a ruhadarab kiesett a kezemből, amint egy mély férfihang megszólalt a hátam mögött:
- Le van tartóztatva a férje és gyermekei ellen elkövetett gyilkosság vádjával."

Ezek szerint a nő végig sötétben mozgott otthon?
Ha valaki hazaér és bemegy a lakásba, nem az az első, hogy felkapcsolja a villanyt?

Az ilyen apróságokra figyelni kell egy ilyen rövid írásnál.

Egyébként nem lett volna rossz.
Üdv!

Miki

szo, 2018-01-20 21:18 Viki12

Falu, kertes házak, a kapu a kinti, kerìtéshez tartozó kapu. Falusi vagyok, felénk senki sem zárja. Kutyák között vannak olyanok, akiket könnyen le lehet fegyverezni egy falat étellel. A fogas pedig lehet, hogy közelebb van a bejárathoz, mint a villanykapcsoló. De ne higyj bunkónak, aki nem viseli a kritikát. Nem mentegetőzni akarok, hanem elmondani, én hogy képzeltem. Nagyon köszönöm, hogy időt szántál az elolvasására és a kommentelésre.
Üdv:
Viki

szo, 2018-01-20 21:33 Gitáros

Gitáros képe

A kertkapu rendben van, a nagyszüleim falun éltek, ők sem zárták a kaput. (Persze, ez nem azt jelenti, hogy senki sem zárja a kertkaput, pláne a mai világban...:)
A kutya már más kérdés.
Lefegyverezheted egy falat étellel, egészen addig, ameddig a kertben vagytok, azonban a házba akkor sem fog beengedni, mert az már a saját territóriuma, amit körömszakadtáig védelmezni fog. (Megint csak saját tapasztalat...:)
Fogas és villanykapcsoló viszonyában nem vagyok járatos, elképzelhető, hogy úgy van, ahogy írod.

Semmi baj azzal, ha megvéded az álláspontodat, azért vagyunk itt, hogy megbeszéljük a felmerülő kérdéseket az írásokkal kapcsolatban.

Üdv!

Miki

szo, 2018-01-20 21:36 Viki12

Hálás vagyok, hogy rám pazarlod az idődet. Jól esik, hogy kritikát fogalmaz meg valaki.
Szép estét!

szo, 2018-01-20 22:13 Suana

Látom, nem pillanatok alatt összecsapott munka. Nem sajnáltad az időt, és az energiát tőle. :)

" Az ajtót nyitva találtam. ... mégis be tudtam nyitni rajta". -- pici baki.
A kutya viselkedése mindenképpen kétséges. Ebben egyetértek Mikivel.
Nem láttam még se házat, se lakást, ahol a bejárati ajtó mellett ne lenne karnyújtásnyi távolságon belül villanykapcsoló.
Akad még pár apró bökkenő, de hadd jusson másoknak is belőle. :)

Remélem, Blade válaszol a kérdésedre! Az sokat segítene Neked.

:)))

Üdv: Sz

v, 2018-01-21 11:31 Viki12

Köszönöm szépen a tippeket! :)

v, 2018-01-21 09:11 Roah

Roah képe

Jössz?

...gyere, szétkapjuk együtt. ;)

"Könnyes szemekkel bámultam ki a jármű ablakán."

'Szemmel', könnyes szemmel. Aztán elárulok egy bűvésztrükköt is: ha fordítva írod, tehát hogy 'kibámultam', nem kell névelőt használnod. 'Kibámultam'. Ezt a játszásit próbáld ki, csakúgyból, más hasonló esetnél is - nincs 'a' betű, vagyis névelő fóbiám, csak ha kevesebb van belőlük, szebb a mondat dallama, olvasmányosabb.

"A sötétség fátyolként vonta maga alá a világot, a csillagok is csak félénken pislákoltak ki az áthatolhatatlannak tűnő feketeségből."

Túltoltnak érzem - tapasztalatlanságból ered, szerintem.
Tudod, vannak olyan szavak, amelyek pont arra jók, hogy kellőképpen rombadönsték az illúziót. Ebben a mondatban is van egy ilyen kishamis. ;) Gondolom, valami sejtelmes, fekete hangulatot szerettél volna elérni ezzel a mondattal. Hiba csúszott a számításba; a hunyó a 'pislákoltak', ami önmagában egy mókás hangvételű, laza, könnyed szó. Ha nem becézed, nem gügyögéses technikával írod, akkor is neccesnek tartom ide, kvázi ha azt írod, 'pislogtak', de még mindig jobbnak tűnik a babusos verzójánál.
Hm? :)))

Hogyan egyszerűsítenéd le a mondatot? :)))
Ha nem megy, szívesen segítek. :)))

"A busz ütemes rázkódása hirtelen megszűnt, pár pillanat múlva a mellettem ülő szőke férfi felpattant, és leszállt a hátsó ajtón, így még inkább magányosnak éreztem magamat."

Huncut egy megfogalmazás; hogyan látta, hogy hátul szállt le? ;)
'Magamat' helyett ''magam' - és ez általánosságban is javaslom.

Kutya-ügy.
Hát egy spanom kertes házi kutyusa, beceneve 'Killer', melynek létét és veszélyességi fokozatát - mármint a kutyáét, nem a spanét...bár...:D -, szép nagy tábla hirdeti a magas vasrácson a kapura függesztett postaláda felett, majdnem szem-magasságban, miszerint "Vigyázz! A kutya harap!" még mosolygott-vigyorgott is, nemugatva engedett be az udvarra, nemugatva engedett be a házba az első találkozásunkkor is. Félig skót, félig német juhász a drága. Meg sem nyikkant, csak csóválta a lompos farkát, meg minden, nagy forma volt. Lehet, szerelem első látásra? Nem tudom, de nem ugatott meg, sőt, tök jól elvoltunk. Szerintem nem lehet ezt általánosítani.
Elvileg a macskák nem házőrzők, nálam mégis, tábla nélkül is közveszélyesek, ha bajt éreznek, raptorok, kimérák, torokra mennek, és halálig nyomják, bestiális harcosok, brutális gyilkosok - egy kutya eteknél, egy labradort terített le egyikük, még csak előjáték sem volt a cica részéről, nem morgott, nem borzolta fel a szőrét, csak ugrott, kifektette azt a nagy kutyát, minden előzmény és előjel nélkül, és ha nem avatkozom közbe, megöli. Így 'csak' szegény kutyu fülét kellett összevarrni.
Papírforma szerint sima bengáli cicusról beszélek, sárga-szürke, nagy belű cirmos, smaragd szemmel, és kábé mindig úgy néz, mint aki benéz, mint aki elszívott egy trombitát, zöldet, jó lassan, és ez a leggyorsabb pillantása, amire képes - kivéve, ha valami rosszat sejt, ugye.

Szóval szerintem az állatvilág nem általánosítható reakciókkal kapcsolatban.
Kiszámíthatatlanok.

Az utolsó mondat egész furfangos, nem számítottam rá. :))) Úgy készítetted elő, hogy nem éreztem direktnek, inkább a sorok között lappangott valami, és ez tök jó, ezt ügyesnek találom egy kezdőtől. :)))

Jöhet a következő! :)))

Amúgy felénk úgy tartják, a farkas ajándéka a kutya. :)))

Egy ilyen? ;)

https://www.youtube.com/watch?v=EIMkATjjuFA

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

v, 2018-01-21 11:41 Viki12

Hú, köszönöm a mélyreható elemzést. Hasznosak a tippjeid, elgondolkodom rajtuk. A pislákolt nem tudnám pislogra helyettesíteni szerintem, oda egy másik szó kéne... Amúgy ha valaki melletted ül a buszon, látod, hogy melyik ajtó felé indul, nem? :D
A macskáknál pedig sohasem lehet tudni. :D
Köszönöm a bíztatást! :)

v, 2018-01-21 11:54 Roah

Roah képe

Pislogás helyett valami más kéne, szerintem is - villan, vibrál, valami olyasmi, ami nem vidám hangzású, nem pozitív töltetű, mert ha az, elszáll a darkosnak szánt pillanat ábrázolása. Mondom másként. ;) Vegyük hooogy, 'lubickolt a vérben', mondjuk egy horror-gyilok leírásban. Hát visszafelé dörrenhet, holott szó szerint vérkomolynak készült. Az olvasó felnevethet, mert börleszké változtathatja az egész képet. ;) A szavak ereje ilyeneket csinál.
De egy 'fuldoklott a vérben', és ezen hangzású szavak népes táborából választ egy szerző, az már lehet érzékletesebb, szerintem. ;)
Ilyesmiben gondolkodj. :)))

Busz hátsó ajtó továbbra is húzós, de legyen. ;) Félreérthető.
Hagyom-hagyom, van ennél sokkal fontosabb teendő az írással. :)))

Jó munkát neked! :)))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

v, 2018-01-21 12:08 Viki12

Lubickol a vérben...hát ez tetszett. :D
Valami mély magánhangzós, komoly ige kell, az biztos.
Néha nehéz megtalálni a megfelelőt.
Köszönöm, neked is jó munkát!

v, 2018-01-21 16:09 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Hunyorog mély hangzású, bár ahhoz át kell írni egy picit a mondatot is. (Már ha az első sor végén található csillag-pislogásról van szó... épp csak beugrottam, nem olvastam még semmit.)

_____________________
Dr. Bloody Dora

v, 2018-01-21 16:57 Viki12

A hunyorog szerintem tökéletes. Köszönöm! Valahogy beépítem a mondatba.

h, 2018-01-22 11:15 hamarjában

hamarjában képe
2

Persze mehetünk mélyebbre is, de az fájni szokott.

na ja (Obb)

h, 2018-01-22 11:14 hamarjában

hamarjában képe
2

Gyengécske ez biz. De sebaj, lesz ez még rosszabb is.

na ja (Obb)

h, 2018-01-22 17:25 Viki12

Kösz a mély kifejtést...

h, 2018-01-22 18:22 Roah

Roah képe

És ha itt maradok segíteni? :))) Itt leszek én is, Viki - ha fáj, majd tolunk lidocaint, vagy van...mi van? Tea-kolleksön, annyi féle, amit el sem tudsz képzelni, aztán van körtém - piroslik! tudod, milyen íze van? á-l-o-m-f-i-n-o-m! mmmmm -, van még flamó, van zene, lesz zene (fülessel a szomszédok idegeit sem birizgáljuk vele), van még három raptor - itt ugrálnak az ölembe :D fürtökbe lógnak rajtam a macskák, hát úgy nézek én ki, mint egy mászóka? :D nem, nem érdekli őket, nem hatja meg egyiket sem, itt dorombolnak, tiszta jámborak, nincs szívem lezargatni őket :))) -, aztán itten vagyok én is. :)))

Obb (hamarjában felhasználó) szigorú - és tök cink, de nézz rám: képzeld, engem is tanított, jah, csak akkor még nem így nézett ki. :)))
Nekem sosem fájt ám (rezisztencia, immunitás, védőoltás, vv-ruha, nemtom) a kiképzése, sokkal keményebbhez voltam/vagyok szokva, és az az igazság, hogy akár még tanulhatsz is.

Itt maradok, fél szemmel, és segítek, fordítok, tolmácsolok.

Megígérem. :)))

Hallgasd meg hamarjábant - sok év rutinja az előnyöm (neki is), és jót akar, még akkor is, ha zorallba-zúzósba fejezi ki magát.

Hm? :))))

Totál vaktába lövök egy dalt, fel a levegőbe, elképzelésem sincs, milyen zenét hallgatsz - szoktál zenét hallgatni? Mert nem hallom valahogy. :D

Ez repül az éterbe. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=_vJksVouR1Y

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2018-01-22 18:46 Viki12

Hé, neked honnan jut eszedbe ennyi okosság? :D Imádom, esküszöm. Elképesztő stílusod van. :D
És nagyon kedves vagy, köszönöm. :)) Jól viselem a kritikát, nem vagyok sértődős fajta, szóval jöhet bármi, ha emberi hangnemben közlik velem. Ha valaki szerint rossz amit csinálok, szeretem, ha kifejti, miért. Abból tanul az ember, nem? Szóval kíváncsian várom az Úr válaszát.
Amúgy meg a spanyol zenéért vagyok oda, de tetszett, amit küldtél. Megnyugtató.
Köszi mindent! :))

h, 2018-01-22 18:57 Roah

Roah képe

Honnan jut eszembe? :D Ahonnan neked. ;) :)))

Fél szemmel itt leszek, mint egy...biztonsági öv, tudod, hogy senki se tépjen-zúgjon át egy szélvédőn, meg ilyenek. :D

...amúgy bírom, ha valaki kiáll magáért, nem mindenre bólint, de el is gondolkodik, ha van a pucájában vér (ha nincs, adok, nekem brutál sok lett valahogy :D) és olyan, nem is tudom, Karcos valahogy. :)))

Spanyol zene?! Te vagy az én emberem! (Félvérkedem, pepita vagyok. :D)

Szerinted ha ezt (!) elindítom, megdobálnak? :D Tudod mit? Kockáztatunk? ;) Vagy rohadt gyorsan futunk! :D

Ezt ideeeee. :))))

Ájájájájájáj...:D

(A raptorok nem bírják! Hárman ugrottak nyolc felé. Ördögűző egy nóta! :D Vááá, jobbra lép, balra lép, vállat és csípőt egyszerre ráz...)

https://www.youtube.com/watch?v=kJQP7kiw5Fk

Pacsi! ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2018-01-22 20:01 Viki12

Valahogy éreztem, hogy ebből Despacito lesz! :D Megunhatatlan. De tudod, ha valakinek nem tetszik, csak még hangosabban kell énekelni! ;)
A te kommentjeidet nem lehet végigolvasni mosolygás nélkül. Elképesztő, micsoda életkedv sugárzik a soraidból. Mindig ilyen vagy? :))
Hálás vagyok a kedvességedért! :)

h, 2018-01-22 20:34 Roah

Roah képe

Aha, igen, alapjáraton igen, vidám - de képes vagyok egy személyes hadsereggé válni, raptorkodni, tudod, a Karcos évek, a rutin, meg ilyenek. :D A bohóckodás zsigerből jön, így vagyok programozva, a raptorkodás is, amikor belezőset játszunk egy novellán, vagy komoly, már-már tudományos képpel, netán egyik másik Karcossal zakózunk-perecelünk :D, csak utóbbit egy percig sem élvezem. Egy betűjét sem. Mondjuk így: utálok bordákat zúzni, nem jó, az nem buli. És az sem jó, ha az enyémet törik szét.

A Karcolat viszont igen, ez egy frankó placc, tényleg, az irodalom, amiért itt nagyjából az itteniek megszállottan odavannak, az elsődleges és mondhatni, mindent felülír, örökké, de fórumok vannak, és egy mozink, filmajánló, van költészet, van egy kocsma, ahol zenézünk, meg néha sírva vigadunk, vagy sírunk, vagy csak marhul mindenki - amíg nem jön egy szerkesztő és szét nem ülteti az egész társaságot :D törölgeti az offokat -, mert nem lehet állandóan csak dolgozni fent, szóval jó világ a Karc-világ. :)))

Tanulni irodalmi téren itt aztán mindent lehet, sok a tapasztalt Karcos, kezdők-haladók-profik, és szoktak lenni Karcolat-találkozók is - ilyen elvetemültek vagyunk :D -, ahol bandázunk, és mindenről dumázunk, csak irodalomról nem. :D

Barátnőkre és barátokra, cimbikre, spanokra is lehet bukkani, ez is a Karcolat. :))))

Szóval biztosan fogsz majd látni engem, amint épp egy 'a' betűn megy a gyilok egy másik felhasználóval, meg lesznek sértődések, ütköznek az egók, cikáznak az érvek, mint a villámok egy szupercellában, jön a hurrikán, monszun, tikkasztó-rekkenő hőség is, irodalmi földrengések, szóval van itt minden. :D

Aha, amúgy igen: imádok élni. .)))
Ez az igazság. :)))

Megnézem mit írt neked Obb, és azt is jól megdumázzuk. :)))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2018-01-22 20:55 Viki12

Tanítani kéne az élethez való hozzáállásodat, az tuti. Egyébként nagyon jó az oldal. Itt tényleg tudnak segíteni az embernek, és a vélemények nem merülnek ki a "szar vagy mert csak" gazdag szókincsében.

h, 2018-01-22 19:46 hamarjában

hamarjában képe
2

Ez inkább olybá tűnt, mint a maradggyá má okostojás.

Node mindegy, nézzük meg egy kicsit.

Szóval megtudjuk az első mondatból, hogy valami fájdalom érte a nőt. Majd az utolsóból, hogy kinyírta a családját. Aha...
nem rossz ez, csak nem azzal kéne tökölődni a rövidke összekötő részben, hogy egy szőke férfi leszáll a buszról (engem még az sem érdekel, hogy szőke, nemhogy ott volt a buszon), meg hogy a nőci a kulcsával szöszöl. Könyörgöm arra lennénk kíváncsiak, mi dúl a lelkében. Őrüljön meg a hazafelé úton, vagy csak gyötrődjön, rapszodikusan csapongjanak a gondolatai, vagy valami. Szóval érted, te úgy építetted fel, hogy nem A-ból B-be, onnan C-be, stb jutunk el a végkifejlethez, hanem A-ból ZS-be érkeztünk. Nos ez a rész így egy egyes.

Itt vannak még a környezetet leíró mondatok az elején, hát mit ne mondjak, egy Ramónában elmennének, sőt még lehet hogy az olvasók pitypangból koszorút fonnának értük, annyira csurognak a sziruptól.

"Könnyes szemekkel bámultam ki a jármű ablakán." - a busz az busz, legyen a hírekben jármű, vagy esetleg nagynéha.

"pár pillanat múlva a mellettem ülő szőke férfi felpattant, és leszállt a hátsó ajtón," - mint mondtam feljebb, nem érdekel, hogy szőke volt, az sem, hogy felpattant, és még az sem, hogy a hátsó ajtón.

"Egyedüliként hagytam el a tömegközlekedési eszközt." - nem érzed, hogy miért vettem ki? Hogy lehet ilyet leírni, mint a tömegközlekedési eszköz? Nem újságcikket írsz.
Hagyjuk ezeket is, pedig van itt még sok más baj is.

Nézzük még meg mi hiteltelen.
A kutya viselkedése, és a rendőr jelenléte a lakásban.

Szóval kicsit átgondoltabban próbáld megírni a következőt.

na ja (Obb)

h, 2018-01-22 19:57 Viki12

Tudod mi, nők néha olyanokra figyelünk fel, ami egy férfi számára jelentéktelen. A szőke haj mondjuk tényleg érdektelen információ, elismerem.
Ha azt írtam volna, hogy mi dúl a lelkében, az elrontja a csattanót nem? Oké, egy ilyen leírás megkövetelné a rapszodikusságot, és élvezet egy érzelmi hullámzásokkal átszőtt mű olvasása, de szerintem pont a vége nem lett volna ütős ezáltal. Köszönöm a véleményedet! Meg kell mondjam, durvábbra számítottam.

h, 2018-01-22 20:14 Suana

Bocsi, de kicsit belegonoszkodok.

Nem nő ír, hanem író. És nem nőnek, vagy férfinek, hanem olvasónak.

A "csattanódra" annyira utaltál az egész történetben, hogy bármi lehetett volna az utolsó mondat. Mondjuk: A tegnapi söröskorsóm miért nincs elmosva? Vagy: Hol van a húszezres a fiókomból? És még egy: Becsüld meg ezt az estét, holnap már nem fogsz felébredni!

Olvasd el a történetedet, úgy, hogy ezeket a mondatokat rakd a végére! Ugyanolyan "csattanó".

Másik - jelzem, ez nagyon szubjektív.
Én, még a boltba is, télen-nyáron sírva járok. Télen a hidegtől, nyáron a napsütéstől. Tehát, a könnyes szem sem biztos, hogy a belső romhalmazról árulkodik.

Bocsi.

Kitartást! Sokan fognak itt Neked segíteni. :)))

Üdv: Sz

h, 2018-01-22 20:51 Viki12

Hálás is vagyok a segítségért. :) Szándékosan nem akartam utalni a csattanóra. Az életben is a hirtelen történt dolgok ragadnak meg minket a legjobban, nem?
Egyébként teljesen igazad van. A söröskorsós példa mindent vitt.
Üdv:
Viki

h, 2018-01-22 20:55 Roah

Roah képe

A külső leírása hanyagolható. Miért? Mert nincs rá hely, tudod, a novellák terjedelme kicsi, és ha nincs jelentősége a cselekmény szempontjából, hogy miként néz ki a karakter, nem kell leírni. Ha van jelentősége annak, hogy néz ki - miért ne? lehet olyan is -, akkor tanácsosabb részletezni.
Aztán belsők, a karakter lélektani állapota - hát ez a fogalmazási kihívás, vagyis úgy leírni a gondolatait, hogy ne sérüljön a csattanó. Az emóciós, vagyis érzelmi ábrázolások nem olyan könnyűek, mint ahogyan elsőre tűnnek, igényel szakmai rutint is, rálátást, belelátást.
El szeretted volna kerülni a szóismétlést, igaz? Azért került oda a tömegközlekedési eszköz. :))) (Más is tett így; meg kellett szokni a tényt: nincs rosszabb egy rossz szinonimánál.) Néha inkább ismételj, ha elkerülhetetlen, ha nincs más mód, egyébként a nyelvtan, ami hű szolgálja egy írásnak, novellának, sokat segíthet, csak gyakorolni kell, hogy mi is az alany egy mondatban, következetesen ráépíteni a másikat, és akkor se szóismétlés, se tömegközlekedési eszköz nincs, ami valóban a sajtó formátum - látod, hogy milyen jókat írt? :))) Ez a csapatmunka. :))) Most lehet, hogy úgy hangzik, mintha azt írtam volna, "Naponta fel kell futni a Hármira", vagy mint valami irodalmi Pitagorasz tétel, de hidd el, nem az. :)))
Sokat kell írni, gyakorolni vele, olvasni a Karcon mások mondatait, novellában, és az ahhoz kapcsolódó kritikákat, sokat fejlődhetsz belőlük, rengeteget, és nem is veszed észre, csak hogy rögzült egy csomó minden. :)))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2018-01-22 21:02 Viki12

A leírással akartam megteremteni az alaphangulatot, de valóban lényegtelen a történet szempontjából. A túlzott részletezés csak Tolkien-nek áll jól. :D
És igen. A szóismétléstől és a létigéktől kiráz a hideg. De ezek szerint túl kell tennem a fóbiámon.
Megtudtam azt is, hogy a vicces, vidám Roah milyen, ha irodalomról beszél. Nagyon hasznos volt a kommented. Mégegyszer megköszönöm a rám pazarolt idődet! Hányadszor is? :))

h, 2018-01-22 21:02 Viki12

A leírással akartam megteremteni az alaphangulatot, de valóban lényegtelen a történet szempontjából. A túlzott részletezés csak Tolkien-nek áll jól. :D
És igen. A szóismétléstől és a létigéktől kiráz a hideg. De ezek szerint túl kell tennem a fóbiámon.
Megtudtam azt is, hogy a vicces, vidám Roah milyen, ha irodalomról beszél. Nagyon hasznos volt a kommented. Mégegyszer megköszönöm a rám pazarolt idődet! Hányadszor is? :))

h, 2018-01-22 21:09 Roah

Roah képe

De hát ez semmi. :))) Tényleg semmiség részemről, hát Karcos vagyok. :)))

Legközelebb rámész a csattanó előkészítésére is - mondjuk az irodalom örökké lövésre kész Csehovi-puskájára, ami előbb vagy utóbb el fog sülni. :)))

Nem kell mindent egyszerre, gyakorolj csak. :)))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2018-01-22 21:35 Viki12

Ó, a drága Csehov! Gyakorolni fogok, az biztos. Az írást ha elkezded, nehezen lehet abbahagyni szerintem. Van egy varázsa, az tuti.

sze, 2018-01-24 10:27 Kentaur

Kentaur képe

Megérkeztem én is...
Igazat kell adnom Hamarjában felhasználónak, és azért szólalok meg, mert látom, hogy nem érted, mire akar utalni.
Információadagolás! A legfontosabb dolog az írásban, komolyan. Sok kezdő nem érti, mit hiányolnak ilyenkor, és azt hiszi, a csattanót nem kell és nem is szabad "előkészíteni", mert lelövi a poént. Na, ez egy nagyon nagy tévedés, ami az írópalánta legnagyobb ellensége. Ebből lesznek értelmezhetetlen, vagy "és?" érzést hagyó történetek.
A történetek, főleg a rövidek, olyanok, mint egy vicc, minden mondatnak arról kell szólnia, hogy mi fog mindjárt következni, előkészíti a véget vagy a csattanót. (Regénynél belefér csakis és kizárólag a hangulati, mással össze nem függő dolgokat leírni, de még ott is adjon valamit. Minél rövidebb, annál érzékenyebb a történet arra, mit és miért írtak bele.)
Per pillanat a tied olyan, mint egy vicc, aminek semmi köze a saját csattanójához. A rabbi a szőke és a magas bemennek a kocsmába, és a szőke kér egy italt, mire a rabbi azt mondja: kacsa. :-D
Érted, ugye, mit akarok mondani? Volt már olyan krimi vagy más egyéb érdekes könyv a kezedben, amikor visszalapoztál a vége után, hogy AHA! Szóval akkor AZÉRT volt a 23. oldalon az hogy…?
Ezt az AHA érzést kell az olvasódban elérni, ettől lesz csattanó a csattanó, más esetben csak egy oda nem illő vég, ha elmarad az AHA élmény, a csattanó döglött.
Ezt sokat kell gyakorolni, finom információadagolás, megfelelő dolgot írni a megfelelő helyre, anélkül, hogy szájba rágnánk, lelőnénk a poént, de tény, hogyha nem függ össze, nem vezet az eleje, közepe, stb-je a végére, az olvasód konkrétan úgy fogja magát érezni, mint a kacsás viccnél. Megyek a buszon hazafelé, hopp, gyilkos vagyok... ezzel az erővel szuperhős vagy topmodell is lehetett volna így hoppszra. :-)
Remélem, segíteni tud mindez, ha valami nem világos, kérdezz, aztán vagyunk itt elegen, hogy összehozzuk a választ. Kérdezni nagyon fontos.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

sze, 2018-01-24 16:01 Viki12

Teljesen értem mit akarsz mondani. Köszönöm szépen a kifejtést. Hasznosnak találtam. :) Tartom magam a tanácsaitokhoz.

sze, 2018-01-24 12:47 Dana

Dana képe

Nincs most lehetőségem a hozzászólásokat átolvasni, de nekem logikailag sántít az egész. Kutya bent, rendőrség szintén, ajtó nyitva... mikor, hol, ki ölte meg a nő családját? Most történt? A rendőrség pusztán egy helyszínből nem vonja le a következtetést? Honnan jön a nő? Ne haragudj, de nekem annyira nem kerek így az egész, hogy elveszíti a varázsát. Semmi utalás semmire...

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

sze, 2018-01-24 15:59 Viki12

Köszönöm a véleményt. Ami nincs leírva, az nem a történet része, szóval ezek szerint homály az egész.

sze, 2018-01-24 16:39 hamarjában

hamarjában képe

Az hagyján, hogy homályos, de mindenképpen még hiteltelen is mindkettő, ami súlyosabb hiba, pl. biztos vagyok benne, hogy nincs kutyád (de még azt is megkockáztatom, hogy rendőrrel se találkoztál), mert a kutyák nem viselkednek így.

na ja (Obb)

sze, 2018-01-24 16:47 Roah

Roah képe

Én találkoztam már meg nem nyikkanó kutyuval, nem is eggyel - értettem a sztorit is.

Majd belejön a szerző az írásba, szerintem kialakult jó a hozzáállása a munkához, és második Karcos publikálása, miért ne hibázhatna?
Abból majd jó nagyot okul.

Hm? :)))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2018-01-24 21:38 Viki12

Amióta az eszemet tudom, vagy kutyám. Egyèbként ahogy az emberek, úgy az állatok sem egyformák. Vannak szelídek is.

sze, 2018-01-24 23:08 hamarjában

hamarjában képe

Beszélgessünk akkor kutyákról, rendőrökről meg úgy általában az írásról. Általában (ez most hangsúlyos, és nem szélsőséges esetekről beszélek) olyan dolgok kerüljenek be egy írásba, amit elhisznek az olvasók, olyat írj le, amiben te is biztos vagy. Szóval érted, ha nem tudod melyik sarkon élnek a jegesmedvék, akkor inkább ne írj azokról, mert aki tudja, azonnal kukába dobja az írásod.

Egy házban tartott kutya, mint minden kutya, őrzi a területét, bármilyen szelíd, nemigen engedi be az ismeretlent, ha nincs otthon a gazda, még ha jól szocializálódott is, persze vannak kivételek, de azok is valamilyen módon jeleznek, amikor az hazaér, hogy valami nem a megszokott kerékvágásban megy, van hogy a szelídnek hitt kutya akkor gőzöl be igazán, és akár meg is támadja az idegent. Próbáld ki a kutyáddal, adj egy a kutyád számára idegennek kulcsot, hogy menjen be, ha be is engedi, utána menj haza, és figyeld meg, hogy úgy viselkedik-e, mint amikor otthon minden olyan mint szokott.

Nézzük a letartóztatót.
Egy gyilkossági ügynél nem megy egyedül senki letartóztatni, még ha nő is a gyanúsított, ki is rúgnák egy ilyenért, tilos és veszélyes. Ilyenkor általában elég szép apparátus vonul ki. A nő már az utca elejéről látta volna, hogy megszállták az egész környéket. Erre te azt szeretnéd elhitetni velünk, hogy álkulccsal vagy ufók segítségével bement egy nyomozó vagy a körzeti meghízott a lakásba, összebratyizott a kutyával, főzött magának egy kávét, és megvárta a letartóztatással, amíg a nő nekiáll levetkőzni.

na ja (Obb)

cs, 2018-01-25 06:03 Viki12

Sőt, még vacsorát is főzött magának. :D Jó rávilágítottatok a hibáimra. Tényleg nagyon hasznos ez az oldal. Köszönöm szépen mégegyszer!

sze, 2018-01-24 16:53 Dana

Dana képe

De ez így nem jó sajnos. Muszáj valamivel kisegítened engem, az olvasót, mert az igazat megvallva, így még azt sem tudom, hogy egyáltalán a nő gyilkolt-e vagy sem. Nem muszáj mindent a számba rágnod, de támpontokat adnod kell, hogy most azért izguljak, mert kinyírták a családját, de őt vádolják -- vagy éppen utáljam, mert megölte a családját -- vagy éppen csak hallucinálja az egészet, és tulajdonképpen nincs is családjt stb.
Én alapvetően logika párti vagyok. Lehet persze ettől egy történet kitaláció, horror, akármi, nem valóságos, de logikus legyen a történet. A szereplőt pedig szeretni, utálni stb. lehessen. Ez a nő csak lóg a levegőben. Nem tudjuk, ki ő, mit csinált, mi történt vele az elmúlt öt percben, tíz évben...
Mondok valamit, amin külön megütköztem: "kutyám" -- ez volt az. Mert ezzel a szóval például azt adtad a tudtomra, hogy a nőnek van kutyája. Nem kutyájuk van, tehát a nő egyedül van, egyébként nem gondolna rá így: "kutyám". (Jó, bizonyos esetekben gondolhat, de többnyire: kutyánk van, nem kutyám.) Innentől pedig, amikor a rendőrség egyszerre felbukkan, azon gondokodtam: talán azért "kutyám", mert a gyilkosság régebben történt? De akkor mit akartál elmondani? Hogy egészen eddig boldogan élt, úgymond: megúszta, de most elkapták... vagy?
Biceg a logika. Sejtetni kell, muszáj, támpontokat adni. Talán Kenta adta nagyon szépen, összeszedetten, kentásan ezt a tanácsot. Igaza van.
Abszolút nem bántás! Ha érzel benne potenciált, dolgozd át. Ha nem, hozd a következőt!

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

sze, 2018-01-24 17:01 Roah

Roah képe

Igen, a Csehovi puska örök törvénye.

Jó kezekben leszel itten, Viki, nyúzzad csak a Karcosokat példával, vagy novi ajánlást csikarj ki belőlük, címmel, akár innen, a portálról, akár a világ, vagy hazai irodalmi kínálatból (Ovidius hozzászólásaira mindig zummolj rá! olyan címeket tud, hogy csak kamillázni lehet, mint halnak a szatyorban, kedvelem az ízlését, hátha neked is bejön, tetszenek majd) vagy hogyan is fest egy rejtett alany, nyelvtanozz, vagy egy utalás, egy info, aminek több jelentősége is van egy történet, cselekmény szempontjából.
De ha gondolod, mutatok modellt én is, mintát, hogy miről is van szó, és nem az ördögtől való ám, nem olyan komplikált, hanem egyszerű mutatvány. ;)

Szekáld őket! :D

Kérdezz bátran! :)))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2018-01-24 21:36 Viki12

Rendben. Ez lesz. :)

sze, 2018-01-24 21:35 Viki12

Az elképzelés szerint igen, ő ölte meg a családját, és nemrég történt az eset. Nagyon hálás vagyok, amiért ennyit és ennyien foglalkoztok az írásommal. :)

cs, 2018-01-25 15:25 Dana

Dana képe

Tudod, nekem az egyik kedvenc könyvem az Amerikai pszicho. Nem tudom, hány éves vagy... nem akarok a "12"-ből kiindulni, ha lehet. :-) Szóval... amikor először olvastam, néhány oldal után bámultam, hogy "mi a f...sz van?", "...komoly, hogy én ezt olvasom?", aztán valamelyik fejezet végén volt egy utalás, amikor elkezdtem levegő után kapkodni, miszerint "ahha, kezd érdekessé válni a dolog". Ez az volt, amikor először írta, hogy a kabátján van egy folt, barnás, le kell vinnie tisztítóba. Itt kezdtem megérteni, hogy ez a könyv kicsit több, mint amit az első pár oldalban mutat.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

cs, 2018-01-25 16:39 Viki12

Lehet, hogy utánanézek ennek a könyvnek.

sze, 2018-01-24 19:46 Kentaur

Kentaur képe

Hát pesze hogy hibázni fog. Azért kezdő, én meg azért nem csillagozok, mert még minek. Mi a francot csinálnánk egy írói portálon, ha senki nem hibázna? :-)

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

sze, 2018-01-24 21:35 Viki12

Köszönöm. :)

sze, 2018-01-24 21:35 Viki12

Köszönöm. :)

sze, 2018-01-24 21:23 bupber 81-Szomb...

Nem tudom, ha érthető lesz, talál magának talajt. Egy tanács:
Ne írj jól hangzó mondatot csak azért, mert jól hangzik. Egy figyelmesebb olvasónak (netán szerkesztőnek) a szemében csak hatáshajsza lesz.
Könnyes szemekkel bámultam ki a jármű ablakán. – Ha nem folytatod azzal, hogy mitől könnyesek azok a szemek, akkor a mondat „szépsége” lógni fog a levegőben.
Törekedtél, azt látom. A törekedés folyamatát csakis arra irányítsd, hogy tisztán elmondd, amit elmondani akarsz. És ezt sokszor. A stilisztika majd azután. De a sok egymásutáni novella már magától is hoz egyéniséget, és sokkal jobb azt csiszolni, mint keresni a hatást.

sze, 2018-01-24 21:32 Viki12

Köszönöm szépen a tanácsot!

cs, 2018-01-25 06:54 Kentaur

Kentaur képe

Öröm ilyen hozzáállást látni.
Neked nem lesz hiába az a tippem, ami sokaknak bejött már. A gyors fejlődés titka (tadam) nem más, mint hogy menj majd oda mások műveihez, és szedd apró cafatokra!
Hibalista is megteszi, ha úgy érzed, más még nem tellik. Amit leírtál háromszor, azt soha többé nem fogod elkövetni saját művedben. Fedezd fel az oldal további leheteőségeit, mert vannak. Volt itt például mindenféle feladat, scriptórium, és vannak összegyűjtött dolgok írástechnikáról, a karakter felépítéséről, meg hasonló nyalánkságokról.
Kezdetnek:
http://karcolat.hu/blog/bloody_dora/leggyakoribb_hibak
http://karcolat.hu/blog/aardvark/kozpontozas_idezes_es_parbeszed

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

cs, 2018-01-25 16:40 Viki12

Érdekesen hangzik! :)