Tollasbál

Jelmezes esküvő zajlik egy hatalmas, barokkos könyvtárban.
A vőlegény: Drakula. Kifogástalanul fekete öltönyben jelenik meg, házilag varrt tűzvörös palásttal. Öltözékét egy lelkes nőrokon lámpabúrából készült ernyős gallérral is tovább nagyszerűsítette. Menyasszonya sem mentes a heves családi kreativitástól: megannyi szende fehérségűre klórozott csipkébe, néhai elgyötört függönyökbe bugyolálva áll a rizspor alatt valóságosan is krétaszínre sápadt vőlegény oldalán. Járnak a polcok közt, oldalukon a pecsvörk-vőféllyel, Frankensteinnel.
Eleinte félszegen lépdelnek, egymásba kapaszkodva, majd a többi maskarát látva mindjobban ellazulnak, felbátorodnak. Immáron büszkén integetnek a násznép sorai közt elhaladva.
A rokoni pereputty igencsak tarka körülöttük: tündérkeresztanyák röpdösnek, egyszarvúak izzanak fehér fényben, lidércek kísértenek, koboldok hurcibálják üstjeiket, s eközben válogatott rémek sétafikálnak fel s alá.
A jelmezbál egyre inkább életre kelni látszik.
Valaki napsütéses domboldalt varázsol a szépirodalmi szekcióba, és tüllös koszorúslányruhába öltöztetett tündérkék kezdenek a shakespeare-i lankákon bukfencezni. Amott, kétlépésnyire tőlük egy hajlott hátú anyó göcsörtös bottal nadrágol egy siheder királyfit, mígnem valaki – a tiszteletlen merészséggel vegyített igazságérzet kétes bájával - őszes fejéhez vág egy mérgezett almát. A szederjesre dühödött boszorkány hátrapördültében felborít egy pincért, így tetemes mennyiségű fűszeres csiganyák borítja be a vendégek egy részét. Rögvest lökdösődés veszi kezdetét. A közös cuppogásban és szörcsögésben viszolygás hangjai keverednek az innen-onnan felröppenő ínyenc lelkesültség elismerő rikkantásaival.
Tetszik nekem ez a kavarodás, s csak mikor felnevetek, veszem észre, hogy magam is egy vagyok a vendégek közül. Ezüstös bogban végződő botot tartok a kezemben, ódivatú férfikalap a fejemen. Gyakorta meg-megállok nézelődni. A mellényzsebemből fürgén előhalászott parányi füzetbe sietős rajzok gyűlnek, alájuk néhány rövid gondolatot is biggyesztek olykor-olykor.
Kétségkívül szórakoztat a tömeg. Aztán a magasban függő, agyoncizellált óra láttán felhagyok a ténfergéssel. Eszembe ötlik, miért vagyok itt, és keresni kezdem Drakulát a könyvtári sorok közt. Úgy hiszem, soha jobb alkalom nem adódna, hogy végezzek a vérkedvelő házigazdával.
Mikor a pszichológiakönyvek közé érek, ott már felszelték a második-harmadik (?) esküvői tortát. Eközben az ablakon hamuszürke galambok szöktek be, s a csigataknyos sereglet is elverekedte magát a szépirodalomtól egészen idáig. A túloldalon megpillantom Drakulát a szociológia szomszédságában, ám kettőnk közt összecsapnak a káosz hullámai.
A kulimászosok közül ugyanis kiválik egy kobold, és megragad egy marcipánt csipegető galambot. Csillogó szemekkel, örömtől pirosló fülekkel kezdi szaggatni a madár tollait. Erre a jelenlévő koboldnép többi tagja is kedvet kap a kopasztáshoz. Tollak és pihék repdesnek, rátapadnak mindenre, ami csigás. Tündérek sikoltoznak, és egy óriáskisfiú ijedtében bepisil. Ettől aztán elázik három nimfa, egy unikornis, de a lidércek is kikérik maguknak.
A tömeg szélén állva nézelődöm gyámoltalanul, kizökkenve a szerepből. Kezemben megviselt kalapot szorongatok és egy botot - ám sehogy sem értem, mit keresek itt. Aztán egyszer csak mellettem terem Frankenstein, és vállamra ejtett kézzel, csevegőn így szól:
- Ugye milyen érdekes, hogy mindenki mennyire azonosult a maskarájával, Miss Helsing?

5
Te szavazatod: Nincs Átlag: 5 (4 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

k, 2010-01-12 20:59 Blade

Blade képe
5

Mondtam már, hogy Viola rajongó vagyok? 5 csillag, nincs mese.

k, 2010-01-12 21:37 Viola

Viola képe

Ó, köszönöm szépen! Hogy áll a szavazás, Blade mester? :D

---------------

"...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét!" F. Scott Fitzgerald

sze, 2010-01-13 09:10 Blade

Blade képe

Hát látod, elég rosszul állok, hívhatnál egy csapatot, amelyik rám szavaz :)

sze, 2010-01-13 17:26 Sren

Sren képe
5

Üdítő képzelet-keresztmetszet, sok szürke munka közt felvillanó kaleidoszkóp, mosolygósító! Köszönöm!:)

Pecsvörk-vőfély, kész, ettől padlót fogtam.

˝Kifogástalanul fekete öltönyben˝ – miért? Kifogástalan, rendben, nem pecsétes, kecsapfoltos, de mint szín, kifogástalanul fekete, nekem fura. Legalábbis megakadt rajta a szemem, rögtön az elején.

˝Félszegen lépdelnek egymásba kapaszkodva˝ - nem hiba, de a hangsúly vagy vesszőt kérne a ˝lépdelnek˝ után, vagy átfogalmazást: félszegen, egymásba kapaszkodva lépdelnek. Bár könnyen lehet, hogy ilyen könnyed, szórakoztató műben ez felesleges szőrszálazás – ha így van, elnézést.

˝Valaki napsütéses domboldalt varázsol a szépirodalmi szekcióba˝ - ismét a kuncogtató abszurditás, óriási!:)

˝Kétségkívül szórakoztat…˝ - Kétségkívül, bizonyára, valószínűleg – miért? Maga sem biztos benne? Szerintem egyszerűen szórakoztatja, hisz erről szól.

˝Ettől aztán elázik három nimfa egy unkornis...˝ - vessző, vagy kötőszó a nimfához.

Köszönöm a pár perc jókedvet, sokat jelentett. Részemről is ötös.

 

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

sze, 2010-01-13 17:56 Bloody Dora

Bloody Dora képe

A félszeg lépdelős kiemeléshez: jobb úgy, ahogy javasoltad. A szórend egy könnyed, szórakoztató műben is fontos, és nem szőrszálhasogatás kiemelni, hogy itt(-ott) döccen egyet. Elvégre ettől lesz könnyedebb és szórakoztatóbb, nem?

_____________________
Dr. Bloody Dora

sze, 2010-01-13 18:02 Sren

Sren képe

Köszönöm, Dóra. :) Nehéz megfogalmazni, mert érzésből javítok, de kicsit megőrülök tőle, mikor zseniális művekben ilyeneken akadok fenn. Nem az író tehet róla, hanem én; de ha segítek rajta egy kicsit is, már megérte.:)

(Rem szereted Springsteent?)

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

sze, 2010-01-13 19:14 Viola

Viola képe

Köszönöm a megfigyeléseket, üstöllést gyarapítottam két vesszővel a művet! :)

Az öltöny feketeségénél mindössze "elegancia-nyomatékként" szerepel a kifogástalanság. Tudom, tehetnék oda vesszőt, vagy le is csippenthetnék a végéből a béke végett, de így jobban tetszik.

A "kétségkívül", az előző mondatra utal - amolyan buzgalomból leszűretett tetszés ez.

Ugyanakkor bizonytalaság is akad elég, ha arról van szó. Egyik éjjel álmodtam ezt a kergeséget, a szereposztásban kedvelt és kevésbé kedvelt ismerősökkel. Csúszkáltam a szerep és a felismert valóság között - talán ezért bizonytalan még a tetszés is.

Örülök, hogy mosolygósított, és köszönöm a figyelmet, kritikát! :)

---------------

"...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét!" F. Scott Fitzgerald

sze, 2010-01-13 20:39 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Én egy kicsit rossz pillanatban olvastam, mint amikor az ember sülthúst kíván, és helyette sütit kap - nem tudom, mennyire zavaros ez -, a lényeg, most nem sikerült ráhangolódnom. Úgyhogy lehet, hogy később még visszanézek, mert az alábbiak szerint jónak kell lennie :-)

sze, 2010-01-13 22:00 Liliana

Liliana képe
5

Én három dolgot tudok megállapítani egy írásról:

1. Nem tetszik.

2. Tetszik.

3. Nagyon tetszik.

Itt a harmadik pont nyert! Köszönöm a kellemes perceket!

Érezd, ahogy a szavak hangjegyekké válnak, és végül láthatóvá válik előtted a dallam!
"Jó boszorkány vagyok, és legyőzöm a gonosz banyákat!"

p, 2010-01-22 20:51 kalozlány

Hát... nem is tudom...
Nagyon jó leírások vannak benne, érdekes láncreakciók :P(óriásbébi bepisil-->nimfák eláznak--->kísértetek is), és egyebek tarkítják ezt a novellát.
De valahogy nem jött vissza semmi. Se ledöbbenés, se szívmarcangolás, se hahotázás... Én nem pontozom ezt a művet, ez inkább csak egy szemelvény, amit tovább lehetett volna fűzni, más irányokba...
De alapjában véve jó!

________________________________________________________________________
Egyetlen szabály van a következő: vagy képes vagy rá, vagy nem vagy képes rá.