Váratlan vendég története (Nia titka)

Hirtelen felállt Nia és elkezdte mesélni a saját történetét.
Senki nem ismerte Niát, hirtelen jelent meg, és csak egy történetet mondott el. Senki nem merte átverni, csak hallgatták, mert nagyon zaklatottnak tűnt.
- Az egész történet egy kis faluban történt, ahol csak egy plébános volt, sőt több falura is egy. Nagyon szerették a rendes Merri atyát. Eddig egy öreg szerzetes volt, de Merri atya nem volt idős, egy szép magas, barnaszemű, szakálas pap. Menekült a nagyváros zajaitól, és ő kérte a püspököt, hogy egy kis, eldugott városba helyezze. A prédikációi nagyon jók voltak, mindig meg tudta fogni a figyelmet, és olyan hangosan beszélt, hogy a siket nénik sem aludtak. Jaj, és hangja milyen jó volt, nem értek a zenéhez, de szerintem bariton volt. Persze a gyóntatás is egy sajátos formában zajlott le, soha nem szerette a bódét, Isten bocsássa meg bűnömet, így nevezte a gyóntatószéket. Mindig a nagy feszület mellett gyóntatott, azt mondta, így jobban átérezzük Krisztus szenvedéseit. Egyszer egy nap nem jött be misére, vasárnap reggel. Mindenki kereste, de senki nem találta. Se a ruháját, se a könyveit, semmit. Szombat este még a plébánián volt, este még gyóntam is nála, aztán jól elbeszélgettünk, éjszaka is látták imádkozni. Senki nem tudta, nem is tudja, hol van Merri atya. A püspök is ellátogatott a falunkba, de mivel eltűnt, mint a reggeli harmat, új plébánost kaptunk. Megint egy mogorva szerzetes, jó pap, de embernek nagyon nem Krisztus példáját követi.
- Te miért mentél el? Merri atyát keresed? Vagy mi?
- Ami elment, és nem a miénk kereshetjük, hiába. Én sem keresem őt, csak járom a világot, hátha találok valamit.
- Jó, de ki vagy, honnan jöttél, mi a szakmád????.....
Hiába kérdezték, Nia csak elfordult és elment, ahogy ő mondta elszambáztam az éjszakába. Többé nem láttuk, sajnos. Nem értette senki, mit mondott, de biztos valaki igen, csak túlfáradt voltam az út miatt, elmentem aludni, most boldog voltam.
Irrem a csoport új tagja

3
Te szavazatod: Nincs Átlag: 3 (1 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

p, 2020-09-18 21:08 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Oké, én nem vagyok a csoport tagja, de én sem értek semmit. Ezzel valahogy mégis bekerültem egy testvérközösségbe, szóval ehhez gratula. Azért szeretnék mégis inkább érteni dolgokat.

(Helyesírásra figyelj - Word is talán tud segíteni.)

_____________________
Dr. Bloody Dora

szo, 2020-09-19 18:23 Gitáros

Gitáros képe

szakálas - szakállas

"Irrem a csoport új tagja" - ez az utolsó mondat, aminek a jelentősége első látásra talán fel sem tűnik.

Ebből kiindulva, azt hiszem - biztosra nem merném mondani, de remélem -, én megfejtettem, megértettem a történet poénját.
Az Irrem ugyanis a Merri név fordítottja.
Tehát az eltűnt pap valószínűleg ezzel a megváltoztatott névvel próbál eltűnni a világ szeme elől, és új életet kezdeni.
Kis poén, de poén.
Nagyjából ennyi jutott eszembe.

Üdv!

Miki

v, 2020-11-29 21:03 Stelvio

3

Mindkét hozzászólással egyetértek: én sem teljesen vágom, mire megy ki a történet (még akkor sem, ha a Merri-Irrem szójátékot figyelembe veszem).

Hacsak nem Nia gyónása és az utána következő beszélgetés késztette az atyát a falu elhagyására, ugye? :-)

Egyébként ha Irrem-Merri, akkor Nia hogy-hogy nem ismerte fel? Vagy fordítva? Vagy egymásra ismertek? Talán épp ez Nia titka?

Végül is, az író elérte a célját, felkeltette az érdeklődést és beindította az olvasók képzeletét.