A Genesis fia (I.)

Orosz Antal, a Duna Abroncs tulajdonosa zsebre dugott kézzel és feszült arccal figyelte az irodája előtt lelassító, nyerges vontatót. A kapuőr öt perce szólt be neki, hogy a benne ülő, barátságtalan kinézetű urak őt keresik. – Engedd be őket! – adta ki az utasítást nyugodtan, holott kicsit sem volt az. Tegnapelőtt délután telefonhívást kapott egy ismeretlen személytől. A fickó nem mutatkozott be, nem részletezte, kitől vagy honnan értesült a vállalkozásáról, csupán alkut kínált, nagyon is szagosat. – Megkapjuk az üzemét néhány napra, cserébe busásan kifizetjük – csendült úgy a vonal túlsó végén, mint egy hangulatát vesztett, „Ez az utolsó lehetősége!” felhívást harsogtató tévéreklám. Elsőre azt hitte, valami életunt telefonbetyár szórakozik, ám az idegen búcsúzója korántsem erre utalt. – Ha nem adja át, elvesszük erővel! Döntsön okosan, amíg megérkezünk!
S lám, most itt voltak. Egy jó nagy járgánnyal, feltehetőleg fegyverrel a kezükben, arra várva, hogy kilépjen az irodája biztonságából, szitává lövetni szét magát. Ellenben ő sem született ostobának – a mögötte ülő, elegáns öltözetű személyi testőröket közvetlenül a hívásuk után rendelte ki maga mellé. A rendőrséget mellőznie kellett a gyára kiürített raktáraiba rejtett, illegálisan behozott alkoholárui miatt. Jól keresett velük, elvégre a dolgozói olcsón jutottak tőle hozzá és egyszer sem panaszkodtak a minőségére. Így kell remek üzletet csinálni!
- És úgy, hogy kötélnek állok, ha fenyegetnek – gondolta mérgesen, miközben sarkon fordult, s biccentett a gorilláinak.
A vontatóból két férfi szállt ki. Az egyikük hasán géppisztoly lógott, a másik fején – talán elmebetegsége folytán – símaszk. Balkezében nagybőröndöt szorongatott. Tehát mégsem beszéltek mellé. Helyes!
Közvetlen közelről, a gyomrába, úgy biztosan végzel vele…
Elég a paranoiából! Ha meg akarták volna ölni, már rég megtették volna. Otthon, munkába induláskor, vagy hazafelé menet. De nem állt szándékukban, és ez volt a lényeg.
Semmi köszönés, semmi bevezető, a símaszkos szó nélkül felnyitotta a bőröndöt. Benne csupa bankó lapult, frissen nyomtatva, érintetlenül.
- Összesen százmillió – közölte a fegyveres, tárgyaló hangon – Reméljük, elégedett.
Jó hogy, ha már nem puffantották le. Antal bólintott.
- Negyvennyolc órán belül eltűntetek innen mindenkit – mondta lelkesen – Utána maguké az üzem!
A símaszkos bezárta a bőröndöt és átnyújtotta neki. Hátat fordítottak valamennyien, ő a testőreivel együtt a gyár felé, míg a másik kettő vissza a vontatóhoz. A nap végére a Duna Abroncs összes alkalmazottját meghatározatlan időre elbocsátották. Nagy hőzöngés tört ki, de azért a személyzet javarésze vásárolt még néhány illegális szeszt, mielőtt távozott.

A Duna Abroncs feketebérlői nem tököltek sokat, miután Orosz úr közölte velük telefonon, hogy tiszta a terep – teherautókkal gurultak be sorjában, parkoltak le az épület előtt, és kezdték el a rakományaik kipakolását. Úgy tűnt, sietős a dolguk, ugyanakkor alapos is. A csoport egy része a gyár belsejében hozzálátott a ládák tartalmának rendezéséhez és kiürítéséhez. Nagy volt a nyüzsgés, az izgalom annál nagyobb, de hogy miért, azt csakis ők tudhatták. Azt azonban egyikük sem, hogy a kisfőnökük miért rohant oda úgy a titokzatos, símaszkot viselő vezetőjükhöz, mint egy bokorból kiugrasztott nyúl.
- Beszélnünk kell! – közölte vele halkan, s miután odébb vonultak, riasztó bejelentést tett – A Bagoly. Itt van közöttünk.
A legendás titkosszolgálati kém, aki az elmúlt évek során rengeteg terrorszerveztet bomlasztott szét ugyanazzal a módszerrel: ejts foglyul egyet a szemetek közül, vesd kínvallatás alá addig, amíg nem csiripel, aztán a kollégák elintézik a nagy rajtaütést. A símaszkos folytatásra intette.
- Reggel óta nem tudom elérni Kremlt. Utána küldtem Aurt és Darnát. A lakásán nem találták meg, a törzskocsmájában sem, de az ottani csapos azt mondta, hogy tegnap este egy fószerral távozott tőle. Rosszat sejtek.
Megfordult, ideges pillantást vetett a többiekre.
- El kell tűnnünk innen, minél hamarabb. Szólok a fiúknak!
A símaszkos megragadta a karját, és erősen rászorított. – Eszedbe ne jusson! – figyelmeztette metsző tekintete.
- Most komolyan, ki akarod várni, hogy a Titkosszolgálat rajtunk üssön?
A símaszkos a fejét rázta. Ez csak egyvalamit jelentett.
- Kérjünk a csapostól személyleírást?
Bólintott. De hiszen ez őrültség! Mire kiderítik, kiről van szó…
Inkább nem vitatkozott. Elindult, hogy intézkedjen.

Három után öt perccel a símaszkos már Orosz úr irodájában állt, és az ablakon át figyelte az odakint szorgoskodó embereit. Egész jól haladtak a munkálatokkal, ha minden igaz, néhány napon belül készen lesznek. Csakhogy addig a Baglyot is elő kellett keríteniük, ha el akarták kerülni az esetleges kellemetlenségeket. Fejében gyorsan végiggondolta, kik azok, akik legutoljára csatlakoztak a szervezetükhöz. Nem volt és nem is lesz könnyű a dolguk, mert tudomása szerint a múltkor harminc súlyos bűnlajstrommal rendelkező gazfickót vettek be magukhoz. Mindegyiküknek utánanéztek, beszéltek velük személyesen, de teljesen hitelesnek tűntek. Ha Kreml eltűnése valóban a Bagoly számlájára írható, akkor ez a kém ritka jó színész. Ki tudja, talán évekkel ezelőtt, amikor még nem köpött bele a szervezett bűnözés levesébe, a Nemzeti Színház szakmai tehetsége volt. Aztán valószínűleg meggondolta magát, hogy neki azaz élet túl egyszerű és unalmas, de ha megtalálják…

Akkor bizony térden állva fog könyörögni egy utolsó fellépésért.

Kopogtattak.
A „jobb keze” belépett, és ledobott néhány aktát az asztalra. Pontosabban ötöt.
- A csapos leírása alapján közöttük lehet az, akit keresünk – jelentette magabiztosan.
A símaszkos megfogta az egyiket és kinyitotta. Alfonz Granz – átlagos testalkatú, körszakállas pofa, ránézésre nem érdemes vele packázni. Csalásban és testi sértésben színjeles, eddig kétszer ült. Szimpatikusnak érezte, de nem a Bagolynak. Behajtotta az aktáját, s kinyitotta a következőt. Virgo Laund – a hivatalosan használt neve, az igaziról semmit nem lehetett tudni. Rablógyilkosság, csempészet, illegális fegyverkereskedelem. Háromszor ült, bizonyítékok hiánya miatt feleannyi időt, máskülönben élete végéig a sitten rohadt volna. Dicséretes, már-már epikus, valamit azonban hiányolt belőle. A harmadik delikvensre csak egy félpillantást vetett, míg a negyediknél…
Megállt. König Múl – bombaszakértő, több jelentős, robbantásos merénylet kulcsfigurája. Profi hamisítóként is sokáig tevékenykedett, emberáldozatokat azonban még nem hagyott maga mögött. Odamutatta a „jobb kezének”.
- Néhány hónapja került közénk, Hadival együtt. Figyeltessem?
A símaszkos átadta az aktát. Remélte, hogy a sejtése helytálló lesz.
Nagyon remélte.

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

v, 2014-04-20 11:07 Para Celsus

Para Celsus képe

"A kapuőr öt perce szólt be neki, hogy a benne ülő, barátságtalan kinézetű urak őt keresik." - a kapuőr az alany, benne ülnek a barátságtalan kinézetű urak?
"adta ki az utasítást nyugodtan, holott kicsit sem volt az." - ha nem volt nyugodt, akkor nem nyugodtan adta ki az utasítást, hanem magára nyugalmat erőltetve, vagy nyugalmat színlelve. :)
"szitává lövetni szét magát. " - a szét fölösleges. Nem használjuk úgy, hogy "szitává szétlőtték", csak "szitává lőtték"
"nem tököltek sokat" - kilóg a narratívából a tökölni.
"Úgy tűnt, sietős a dolguk, ugyanakkor alapos is." - na, ezt nem értem, alapos a dolguk?
"riasztó bejelentést tett – A Bagoly. Itt van közöttünk." - a tett után pont kell, lezárod a mondatot.
"A símaszkos folytatásra intette." - megint alanytévesztés, az előző mondatban a Bagoly volt az alany, ezért itt úgy hangzik, mintha a símaszkos a Baglyot intené folytatásra.
"a múltkor harminc súlyos bűnlajstrommal rendelkező gazfickót vettek be magukhoz." - hm, a bűnlajstrom előfeltétel egy undercover gangnél, mint az OKJ-s vizsga? :O
"ledobott néhány aktát az asztalra. Pontosabban ötöt." - túlírt, nem elég, hogy "öt aktát"?

Amúgy eddig nem sci-fi, és a történet befejezetlen - ha viszont folytatása lesz, át kén' pattintani az "Elbeszélések" kategóriába.


"The Rainmakeeeer!"

v, 2014-04-20 11:15 Black

Van folytatása. Meg tudjátok oldani?

Sitku Csaba

v, 2014-04-20 11:16 Black

Most látom, hogy odakerült, akkor oké.

Sitku Csaba

v, 2014-04-20 13:01 Sren

Sren képe

Nem tudom, ki tette át az Elbeszélésekbe - valszeg Para -, ez így rendjén is van, viszont szeretném, ha tudnál valamit. Nevezetesen ezt itt: http://karcolat.hu/cikkek/hirek/regenyreszlet_helyett_elbeszelesek
Kéretik végigolvasni.
Az első és az utolsó eset volt, hogy kikerült az oldalra egy befejezetlen írás anélkül, hogy a teljeset láttuk volna szerk mailben. A legtöbb nézeteltérés azért van az oldalon, mert jön mindenki, ezerrel kommentel, töltöget felfelé, anélkül, hogy körülnézne. Ilyet legközelebb egy szó nélkül törlünk.

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

v, 2014-04-20 13:11 Black

Elolvastam, és akkor már lenne is egy kérdésem. Ez az írásom, amit leközölnék, összesen 154 oldalas, de egyéni méretezésben, ha az A4-es formátumot veszem, akkor kb. max 90 oldalas. Ennek viszont csak a felét közölném le itt, akkor lehetséges a további publikálás? Mert elküldeni elküldöm a teljes művet, mivel ez feltétel, csak épp ez az, hogy max a feléig szeretném kint látni.

Sitku Csaba

v, 2014-04-20 14:35 Sren

Sren képe

Ha a feléig befejezettnek tekinthető, akkor igen - bár átgondolandó, komolynak, közlésre érdemesnek tekinthető-e valami, aminek két vége van? :O Nekem elég fura.
Nézd, nem fogok mellébeszélni. Nagyon kevés az időnk. Dolgozunk, mellette írunk vagy írni próbálunk, én a részemről kiadáskészre is javítok három szak mellett, Dóri tanít az egyetemen, ha jól tudom, mellette igyekszünk szerkeszteni a Karcot, de meg kell vallani férfiasan: nem tudunk olyan mélységekig foglalkozni vele, ahogy megérdemelné. Ha csak annyi dolgom lenne, hogy meló után leülök Karcolni, minden további nélkül belemászhatnánk az elbeszélésedbe. Enélkül max annyit tudok javasolni: írj róla egy határozott szinopszist, küldd el szerk mailre, és annak alapján eldöntjük, mi legyen a helyes,hol a vége,van-e vége, ilyesmik.

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

v, 2014-04-20 20:36 Black

Egészen a végéig nem szeretném leközöltetni, maximum a feléig, hogy az olvasók eldönthessék, érdekli e- őket a másik fele. Lezártnak éppen ezért nem nevezném, már elküldtem nektek a teljes kéziratot, abban is látható, hogy egy szakasz kb. 6-7 oldalas, ha úgy vesszük, az tekinthető kerek egésznek. De önállónak semmiképpen. Rendben, akkor elküldöm a szinopszist is nektek.

Sitku Csaba

v, 2014-04-20 16:04 Para Celsus

Para Celsus képe

Hm. Szóval dolgozzunk rajta, tegyük ki, lóugrás szerint vagy átlósan olvasva, de csak felét. Ki akarod adatni a regényt valahol?


"The Rainmakeeeer!"

v, 2014-04-20 20:28 Black

Magánkiadásban igen, néhány hónap múlva.

Sitku Csaba

h, 2014-04-21 21:28 Bloody Dora

Bloody Dora képe

És melyik kiadó engedi, hogy a mű fele fent legyen tőlük független oldalon? Régen ezért sokan haraptak.
Mellesleg én nem javaslom többet megjelentetni. Egyrészt a szokás miatt sem, másrészt fél regényért ki fizet? 90%-ért meg megéri, de a feléért fele pénzt kéne kérj. Ezt meg magánkiadó nem vállalja, nekik is élniük kell valamiből. Ennyi erővel az utolsó oldalt leszámítva az egészet közzétehetnéd, mondván ott derül ki minden és valami hihetetlen csavarral zárod. Vagy egy nagyobb regénysorozat első részeit is közzétehetnéd, mondván csak a sorozat felét fogod kiadni.
Tanuld meg meghúzni a határokat. Kiadásra szánt regény: első fejezet maximum. Ezt lehet véleményezni, javítani (amatőr írói portál!), lehúzni, egekbe magasztalni, de kedvcsinálónak ennyinek elégnek kell lennie. Ha nem az, akkor mindegy, úgyis ezzel kezdené az olvasó, ha a boltban találkozik vele.

_____________________
Dr. Bloody Dora

v, 2014-04-20 13:38 Howel

Howel képe

Helóka!

"elvégre a dolgozói olcsón jutottak tőle hozzá és egyszer sem panaszkodtak a minőségére" - és elé vessző kívánkozik.

"a másik fején – talán elmebetegsége folytán – símaszk" - lógott ez is? Hülyén nézhetett ki szegény, hogy csak úgy ott himbálódzott az a szerencsétlen símaszk. Igényesebb lenne pl
a másik a fejére - talán elmebetegsége folytán - símaszkot húzott. Csak hogy mindenképpen elkülönítsük az előző tagmondatban lévő lógott igétől. Hm?

"Közvetlen közelről, a gyomrába, úgy biztosan végzel vele…" - ezt nem értem, illetve azzal együtt nem értem, ami utána van. Ezt ki gondolja? Ha a tulajdonos, akkor miért lenne paranoia? Ebben az esetben a paranoia szót értetted félre.

"érintetlenül." - Veszélyes... Hogy rakták bele a bőröndbe? Még ha kesztyűben is... ezt honnan tudja az, aki meglátja?

"közölte a fegyveres, tárgyaló hangon" - oda nem köll az a vessző. A fegyveres tárgyaló hangon közölte - ez egy mondat. ezt alakítgattad át, de ettől még egy mondat maradt. Ha pl az lenne, hogy közölte a fegyveres, majd tárgyaló hangon azt mondta: na akkor megint más a helyzet.
Amúgy milyen az a hang, ami tárgyal?

"a bőröndöt és átnyújtotta neki." - Tudom, nehéz (nehéz bevallani, de végzős jogászok sem tudják, mikor kell az és elé vesszőt tenni..ennyit a leendő magyar értelmiségről), de itt is kell vessző az és elé.

"Hátat fordítottak valamennyien, ő a testőreivel együtt a gyár felé, míg a másik kettő vissza a vontatóhoz." - Lássuk csak. Első: ki az az ő? az előbbi mondatban említett símaszkos? Miért nem azt írod ki, hogy Antal, ha egyszer az a neve? Ha már az előző mondatban említetted, jöhet a köviben az ő.
Második: Hátat fordítani valamihez? Nem passzol a dolog, azt hiszem, ismét lemaradt egy állítmány a végéről.
pl.:
Valamennyien (mindenki? akkor írd azt, a valamennyi bizonytalan) hátat fordítottak; ő a testőreivel együtt a gyár felé, míg a másik kettő a vontató felé indult. Mert ugye indulni lehet valamihez vagy valami felé.
Javaslat:
Miután Antal átvette a pénzzel teli bőröndöt, sarkon fordult, és a testőreivel együtt a gyár felé indult, miközben a símaszkos a társával együtt visszament a vontatóhoz.

Most veszek észre dolgokat...
Mi a szösz? Nem arról volt szó, hogy átadják a gyárat? Akkor Antal miért a gyár felé ment? Bent maradt a plüssmacija? :D

"s biccentett a gorilláinak" - Nem értek egyet azzal, hogy nem szabad s-t használni és helyett, de ide pl elképesztően nem illik. Legyen és, okés? :D

Ugorjunk.
"Reggel óta nem tudom elérni Kremlt." - őt? http://hir.ma/wp-content/uploads/2013/09/kreml-1.jpg
:D poén.

Nah, ha akarod, neked is azt tudom mondani, hogy ha akarod, üzenetben elküldöm a full javítgatást-véleményt, most csak ízelítőt adtam.
(A felettébb gyenge poénjaimon nem szabad megsértődni.)

Oh, majd' elfelejtettem: a történet érdekesnek ígérkezik, állítom ezt azért, mert fogalmam sincs, mi lesz.
Kíváncsian várom.

-------------------------------------

"Violence is the last refuge of the incompetent."

"Nincs megvetendőbb gyávaság, mint ha tudjuk, mi a helyes, mégsem tesszük meg."

v, 2014-04-20 14:37 Black

Nincs sértődés, Howel. :D Még én voltam meglepve és aztán feldobva, hogy "ennyi" hibát észrevettél benne. Nem állítom, hogy tökéletes, de hogy megvédjem magam, csak azért ilyenek a mondatok, mert a stílusomat tükrözik. Ha érdekel a folytatás, látogass el a blogomra, ott már jóval előrébb tart a közlés. Bpariah.blogspot.hu

Sitku Csaba