Élménygyűjtés

Béla irodalmi karrier lehetőségét látta felvillanni, amikor a főnöke egy fiatal gyakornokot jelölt ki mellé, hogy az előterjesztései megfogalmazásában segítsen. A lány folyamatosan csiszolta a pénzügyi jelentések szövegezését és idővel igen szépen haladt ő is a gördülékeny leírások és feljegyzések megalkotásában. Ettől vérszemet kapott az amúgy is bőbeszédű könyvelő és az újonnan szerzett önbizalom minden kétséget felülírt benne. Eldöntötte, publikálni fog.
Az interneten szörfölve talált is egy oldalt, amelyik fantasy, horror és egyéb írásokat jelentetett meg. Azonnal megtetszett neki, mert Ági, a felesége is megerősítette abban, hogy élénk képzelete van. A megállapítás értékéből csak keveset vont le az, hogy a szexuális kreativitására értette a megjegyzést, de ettől még gondolatban már írónak képzelte magát.

Rövid töprengés után a horror mellett döntött. Úgy okoskodott, hogy durva dolgokat is megírhat, komoly képzeletet nem igényel és a műfaj adta lehetőség támogatta a panelek és klisék beemelését. Be is szerzett pár dvd-t, a kevésbé ismert filmekből, hogy megalapozza az íróvá válás felé vezető rögös utat.

Ági délutános volt, így este tíz előtt nem várta haza, ami nagyszerű alakalom volt egy kis filmnézésre. Készített be tollat, papírt, kényelmesen elhelyezkedett és a nagy képernyő életre kelt az 5.1-es hangrendszer kíséretében. Cirka három óra folyamatos zombi, gonosz szellem és vérfarkas bámulás és tombolás után már elfáradt és a bekészített papírra felvázolta a főbb szempontokat, ami szerinte egy jó, ütős horrorra jellemző.

Nagyot nyújtózott, majd elindult a konyhába inni és harapni valamit. A lakásban besötétedett és a folyamatos öldöklés látványa után rossz érzés kerítette hatalmába, mintha figyelnék. Lerázta magáról azt a nevetséges késztetést, hogy felgyújtsa a villanyt az előszobában és kissé borzongva a félelemtől a konyhában vizet engedett magának. Egy férfiember azért mégse ijedjen meg az árnyékától és ez elég megerősítés volt számára. Még félig itta csak ki a poharat és épp a hűtővel lépett szemkontaktusba egy kis maradék reményében, amikor hátulról egy hideg kéz befogta a szemét.

A jeges borzongás futott át rajta, érezte, minden szőrszál égnek mered a testén. Egyetlen mély, rekeszből jövő sikítással perdült meg és elengedve a poharat hatalmasat ütött. Ági, aki váratlanul hamarabb érkezett meg, egyetlen hang nélkül csuklott össze felakadt szemmel. Kócos szőke haja a fizikát meghazudtoló szöget zárt be a fejéhez képest, köszönhetően a nagy mennyiségű hajlakknak. Béla megrettenve saját tettétől ott állt lassan elázó zokniban a kövön, üvegcserepek között és egy pillanatig tanácstalan volt, majd vizet fröcskölt az öntudatlan Ági arcába. Vontatottan, nyöszörögve tért magához és a szemében látszott, hogy a történésekről, sőt a saját helyzetéről egy szemernyi fogalma sincs. Ez a Béla számára kényelmes állapot hamar elillant és míg segített felállni enyhén túlsúlyos, de csinos feleségének, az nem fukarkodott a bírálattal. Béla tizenhét évnyi házasság alatt felgyülemlett hibáinak felsorolása hozzávetőlegesen hét- kilenc percet vettek igénybe, amíg Ágit kényelembe helyezte a szobában. Meg se mert mukkanni, amikor látta, hogy neje szeme alatt egy ronda lila karika kezd kibontakozni. Kirohant a hűtőhöz és a jégtartó teljes tartalmát a kétes tisztaságú konyharuhába tekerve elkezdte Ágit hűteni. Megsejtve a külsérelmi nyommal összefüggő bajt neje újra kezdte Béla pocskondiázását, ami egy önmagát újra indító szózuhatag volt. Jellemzően nem volt eleje és vége, hanem csak közepe, de az vastagon. Az egyébként nem sűrű alkalmakkor Béla eltöprengett, hogy élete párja mikor vesz levegőt, mert ez olyan folyamatos volt, mint a mosógép centrifuga üzemmódja.

Egy óra elteltével Ági elfáradt és közölte, sört akar inni, míg Bélát a három órányi gyilkos zombi bámulás és a komoly stressz infarktus közeli állapotba juttatta. A dolog nem kecsegtetett semmi jóval, mert Áginak hihetetlen rossz természete jött elő az ital hatására és persze, akkor mindent elkövetett, hogy Bélát a porba alázza. Egyetlen sóhajjal adta meg a sorsának magát és nekilódult a közeli üzletbe vásárolni. Hamar megjött és szándékoltan jó erős sört hozott, remélve, hogy attól hamarabb elalszik a drágája és rövidebb ideig tart az ő alázása. Nem kellett sokat várnia, már az első sör után ismét elindult a szólavina. Ekkor kiment a szobából és a fürdőben suttyomban benyomta azt a két deci konyakot, amit a sörök mellé vett, tudván mekkora a baj. Kellemes, melengető érzéssel pihent az ital a gyomrában és ahogy hatni kezdett, már nem is zavarta annyira Ági monológja.

Lefeküdt és a monoton szidás- cunamit hallgatva lassan elaludt. Utoljára még elhatározta, holnap kidobja az összes dvd-t és törli a regisztrációját, mert még egy- két ilyen írói élménygyűjtés és beledöglik.

4
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2019-01-17 06:05 Kelvin

Kelvin képe

Hát... Ez nekem nem jött be. A faszi hülye, a felesége szintén, mindketten alkeszok, de ennek sincs semmi jelentősége. Viccesnek erőltetett, cserébe nem komoly. Ezt csak úgy leírtad, mert eszedbe jutott.

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

cs, 2019-01-17 09:00 Mayer

Szia!

Nem vicces és nem komoly? Feladtad a leckét, hogy akkor mi.
Valóban, eszembe jutott és leírtam. Olvastam már olyat is, amin látszik, hogy a szerzőnek semmi nem jutott az eszébe és azt írta le. Magam inkább az első változatot támogatom.

h, 2019-01-21 15:51 hamarjában

hamarjában képe
4

"Az interneten szörfölve talált is egy oldalt" - esküszöm, engem felb...sz, hogy az emberek kilencven százaléka nem tudja mikor/mire kell használni írásban az is-t, hagyd el a francba, vagy miért nem azt írod: Az interneten szörfölve talált egy oldalt is - így értelmezhető, kicsit lejjebb ezt írod: "mert Ági, a felesége is megerősítette abban" - nos itt már értelmezhető, hiszen azt jelenti, hogy más is megerősítette ebben, nem csak Ági

"de ettől még gondolatban már írónak képzelte magát." - ide elférne a személyes névmás

"Rövid töprengés után a horror mellett döntött. Úgy okoskodott, hogy durva dolgokat is megírhat, komoly képzeletet nem igényel és a műfaj adta lehetőség támogatta a panelek és klisék beemelését" - az írásban annyira nem kultiválható, ha hiányos a szerkezet, mert az értelmezés rovására mehet, és te az író nem állhatsz ott mindenki mellett, hogy elmagyarázd, kire/mire vonatkozik egy adott dolog, ezért jobb tisztán, érthetően fogalmazni : Úgy okoskodott, hogy abban/abban a műfajban, házi feladat még az és előtti vesszőzés/nem vesszőzés, ezt pl. rengetegszer elrontod egy szövegben, ha tagmondatot választ el, akkor vessző, ha felsorolsz, akkor nem kell vessző, nem túl bonyolult (bár lehet alkotni olyan mondatokat, hogy a büdös életben rá nem jössz, kell-e az és elé vessző, avagy sem)

"Be is szerzett pár dvd-t, " - felesleges már megint az is, és DVD, mivel Digital Video Disc, vagy Digital Versatile Disc-nek a rövidítése

Amúgy olyan komoly gondokat nem látok, elszórakoztatott.

na ja (Obb)

k, 2019-01-22 12:38 Mayer

Köszi!

Bizony, engem is zavar a sok is. :-) Kissé ellegeltem ebben a tekintetben. A vesszők ügyében sem állok a helyzet magaslatán, elismerem. A DVD se volt elegáns megoldás.
Van, mikor elkap hév és folyamatosan írok. Ekkor sok hiba becsúszik, az tuti. Később, mikor átolvasom, néha annyira ismerős már, hogy észre sem veszem a hibákat. Tudom, hogy ez nem magyarázat és nem ment fel semmi alól.
Egy jópofa kis történetnek szántam, pici iróniával, amolyan Showder Klubbos hangulatban. Nem több ez, mint egy kocsmai poén, eszembe nem jutott az irodalom mélységeit megtámadni vele. Kinek bejön ez a stílus, kinek nem. A bohóc dolga csak addig tart, amíg elmeséli a viccet, nevetni már nem neki kell!

k, 2019-01-22 17:15 Alfredo Sagittarius

Alfredo Sagittarius képe

"Eldöntötte, publikálni fog.
Az interneten szörfölve talált is egy oldalt" - A világért sem akarok kötekedni, mert teljesen igazad van abban, hogy nem kell oda az az is, de értelmezhetetlennek sem nevezném. Mifelénk is előfordul az ilyen beszéd, tudom, hogy ez nem érv a mellett, hogy maradjon, nem is ezért mondom, de amit te javasolsz (Az interneten szörfölve talált egy oldalt is), az már mást jelent. Így ebben a formában viszont az előző mondatra utal. Valami olyasmit vált ki, hogy ezért, ennél fogva, így hát és hasonlók. Azért szörfölt a neten, mert eldöntötte, hogy publikálni fog.
Csak azért okoskodom, mert szerintem ha olyan a novella nyelvezete, nem biztos, hogy kilóg - innen igen

"Szerintem minden emberben lakik egy másik ember, egy idegen, aki rosszat forral"

k, 2019-01-22 18:08 hamarjában

hamarjában képe

Én sem kötekedni szeretnék, de ha szerinted értelmezhető így, akkor fejtsd ki az értelmét :)
Igen, élő szóban sokszor és sokan használják, szerintem én is szoktam :), ettől még helytelen.
Tudom, hogy az én példám teljesen mást jelent: "Az interneten szörfölve talált egy oldalt is" - viszont azért hoztam példaként, mert így a tagmondat legalább értelmezhető, azt jelenti, itt az is, hogy mást is talált a neten, de bővebben már nem fejti ki, mert nem tartja lényegesnek
"Az interneten szörfölve talált is egy oldalt" - ez az eredeti, és itt értelmezhetetlen az is szerepe, pusztán nyomatékosítás végett kerül be ilyenkor az is, mert a szerző tévesen úgy érzi, rá kell erősítenie a mondanivalóra, pedig pont ezzel a felesleges is-sel rondít bele: Az interneten szörfölve talált egy oldalt - és punktum

na ja (Obb)

k, 2019-01-22 20:50 polgarveronika

polgarveronika képe

Bocs,bocs,bocs... azon az "IS"-en én is elgondolkodtam. Számomra van értelmezhető különbség.

1. Az interneten szörfölve talált egy oldalt -- ez egy sima tény OK.(de lehet véletlenszerű találat)

2 Az interneten szörfölve talált is egy oldalt -- ez nekem annyit tesz, hogy elkezdett céltudatosan keresgélni, és a kiváncsiságát/bizonytalanságát / érdeklődését stb megerősítette az, hogy van olyan oldal, amilyet keres. Tehát célba ért.

3.Az interneten szörfölve talált egy oldalt is -- ez a novella szövegkörnyezetében nem értelmezhető.

Ez azért is érdekes, mert sokszor nem gondolunk bele, hogy egy-egy szócska elhelyezése vagy hiánya mennyire megváltoztatja a mondat értelmét esetleg az írói szándékot.

Szia, sok üdv:
Vera

 

_______Tertium non datur ______

sze, 2019-01-23 06:50 Alfredo Sagittarius

Alfredo Sagittarius képe

Kifejtettem én a magam suta módján :)
Te is azt írod, amit én, hogy élő beszédben használatos, nálam ez már kizárja az értelmezhetetlenséget - legfeljebb ahogy te is mondod, fölösleges nyomatékosításnak hat. Azt is tartom, hogy ha olyan a novella nyelvezete, simán elfér egy ilyen, és még csak zavaró sem lesz, például egy mesélősebb mesélésnél.
Amit Vera ír a véletlenszerű és a tudatos keresésről abban is érzek igazságot, csak én nem tudtam így megfogalmazni. Mert az, hogy eldöntötte, publikálni fog, így önmagában még nem vonja maga után, hogy neten fog keresgélni, de azzal az issel már ilyesmi megvilágításba helyezi a mondatot. Erre viszont lehetne találni több olyan variációt, ami jobban illeszkedne a szövegbe, kevésbé akasztana meg.

"Szerintem minden emberben lakik egy másik ember, egy idegen, aki rosszat forral"

h, 2019-01-21 18:22 polgarveronika

polgarveronika képe

Modoros, jópofizós akar lenni, de nem az.
Van ám úgy, hogy az embernek semmi nem jut eszébe. Ilyenkor meg kell maradni a sör mellett.

"épp a hűtővel lépett szemkontaktusba" vagy "pihent az ital a gyomrában" -- na ezek pld kifejezetten fárasztottak.

Üdv:
V.

 

_______Tertium non datur ______

k, 2019-01-22 12:49 Mayer

Köszi!

Bizony, direkt modorosra vettem a figurát, mert elég nevetségesnek találom és szándékosan használtam az általad említett kifejezéseket. Úgy okoskodtam, hogy ráerősít a gegre, de ezek szerint ez nem jött be.
Kicsit arra emlékeztetett, amikor a haverokkal sörözve jókat nevettünk néhány balfékségen. Nem egy világbajnok történés, de ennek van eleje és vége. Kicsit talán tiltakozás is a részemről az írások olyan elfajzása ellen, amikor már egy írás megéréséhez bölcsész diploma kell és attól jó a mű, hogy csak segítséggel lehet megérteni.

k, 2019-01-22 16:50 Alfredo Sagittarius

Alfredo Sagittarius képe

Amikor elkezdtem olvasni, nem tudtam, mire számíthatok - akkor még csak egy hozzászólás volt -, és ahhoz képest, hogy a kezdést jónak érzem, hiszen sikerült felkeltened az érdeklődésem, az írás második felét meg ahova kifutott végülis az egész olcsónak. Azt kérdeztem magamtól, hogy tényleg csak ennyi? Összességében nekem sem tetszett, bocsi.
Nekem az tűnt még fel, hogy néha fölöslegesen túlmagyarázol, mint például itt is:
"Egy férfiember azért mégse ijedjen meg az árnyékától és ez elég megerősítés volt számára." - ott az és után az egészet törölhetnéd, és egy felkiáltójellel lezárhatnád, sokkal érzékletesebbnek tartanám, és ugyanazt érnéd el szerintem, amit akartál csak kevesebb szöveggel.
Az alanyt sűrűn váltogattad, főleg a vége felé, de a szövegben nem egyértelműsítetted. Ezeket stílustól függetlenül zavarónak tartom.

"Szerintem minden emberben lakik egy másik ember, egy idegen, aki rosszat forral"

k, 2019-01-22 18:22 Mayer

Hali.
Elég nehéz ilyenkor okosat mondanom így nem is teszem. Ha nem tetszett az csak az én hibám és a poénom gyengesége. Az alanyt sűrűn váltogattam mert nem volt ötletem miképp utaljak arra kiről beszélek.
Kaptam már olyan kritikát, hogy túlírok. Igen. Az említett mondat azért került be mert magam is néztem már horrort és épp így magyaráztam magamnak, miért ne nézzek hátra, mikor elindultam. Nem jött be.
Köszi a véleményed!

cs, 2019-01-24 18:02 Alfredo Sagittarius

Alfredo Sagittarius képe

Hogy érted, hogy nem volt ötleted, miképp utalj az alanyra? :)
Mi sem egyszerűbb, kiírod, hogy Ági, Béla, A férfi, A nő, stb.
"A dolog nem kecsegtetett semmi jóval, mert Áginak hihetetlen rossz természete jött elő az ital hatására és persze, akkor mindent elkövetett, hogy Bélát a porba alázza. Egyetlen sóhajjal adta meg a sorsának magát és nekilódult a közeli üzletbe vásárolni. " - itt például teljesen követhetetlen, hogy ki ment el az üzletbe. Mert az előző mondat alanyából kiindulva Ági tette, de a szöveg alapján Béla. Egyébként a legegyszerűbb és legegészségesebb módja az lenne az ilyenek elkerülésének, ha egyáltalán nem váltogatnád az alanyt. Maradhatna végig Béla, és az ő szemén, gondolatain keresztül mutatnád be Ágit.

"Szerintem minden emberben lakik egy másik ember, egy idegen, aki rosszat forral"

sze, 2019-01-23 16:23 Gitáros

Gitáros képe

Idézek egy Nobel-díjas kisregényből: (Ernest Hemingway: az öreg halász és a tenger)

" a fiú, parancsukra, ettől fogva egy másik hajóval ment halászni, és fogtak IS mindjárt az első héten három nagy halat."

Ennek az "is"-nek itt helye van, ahogyan - legalábbis szerintem - az ebben a novellában előforduló ominózus "is"-nek is, ami miatt ez a kis vita kialakult.
Üdv!

Miki

sze, 2019-01-23 18:15 Mayer

Szia.
Köszönöm a kiegészítésed. Nekem nagyobb problémát jelent, hogy nem tetszik a hozzászólók nagyobb részének az írásom. Ezt vélem komoly gondnak.

sze, 2019-01-23 19:14 Suana

Szia!

Ne aggódj! Mindenki kezdte valahogy. Ráadásul ez az írás nem is a legrosszabbak közé való. :)
Látod, ahány olvasó, annyi vélemény. Mindenki mást talál benne. Én találtam benne humort, hosszú mondatokat, iróniát, teaskanálnyi erőltetettséget, jó fogalmazási készséget és néhány vesszőhibát. Lehet, hogy mást is, csak most nem jut eszembe.
A nyakatekert mondatnak sokszor nyakatekert a mondanivalója. Kiküszöbölhető! :)
A gyakorlat meg majd megoldja, hogy az erőltetettség is elmaradjon a továbbiakban.

:)))

Üdv: Sz

cs, 2019-01-24 10:51 Mayer

Szia!

Köszi a biztatást. Nem hiszem, hogy korunk Kosztolányija lennék. Ez is a magamutogatás egy formája, picit talán szolidabb, mintha színpadon vetkőznék! :-)
Kocsmákban poénkodni azért szórakoztatóbb tevékenység és teszem hozzá, a siker is nagyobb volt! :-)